'Lisp Outside the Box' Düştü Mü?

0
okanakyuz
Nick Levine tarafından O'Reilly için 2009 yılında yazılması planlanmaya başlanan ve resmi sitesi lisp-book.org şeklinde olan hayal kitap tarih oldu gibi duruyor. Kitap her lisp meraklısı gibi benim de hayallerimi süslemekte, (Özellikle kısım 3 ve kısım 6) fakat görünen o ki bu proje tarih olmuş durumda. Bir arkadaşım ile sohbet ederken öğrendiğim bilgi bu kitaba asla kavuşamayacağımız yönündeki dedikodu. Kitap için tek satır bile yazılmamakta artık. Dilerim birisi çıkar ve yeni bir proje başlatır. Çünkü Hacker lugatında O'Reilly'den bir kitap çıkartmak dünyadaki en önemli 2 hadiseden biri (diğeri zengin olmak ve paraya para dememek)

Görüşler

0
sundance
Üzücü bir haber. Fork etmek mümkün olmaz mıymış acaba.

Geçenlerde NewLisp'e rastladım. Hiç fena gözükmüyor.
0
FZ
Bence de uzucu bir haber. Kitabi belirlenen cerceve icinde yazabilecek zehir gibi Common Lisp programcilari var ama o kume icinden buna vakit ayirabilecek altkumenin eleman sayisi ne kadardir, o konuda cok umitli degilim :-(
0
drake
Benim için üzücü olan da yıllardır hiç bir yerli yayınevinin Common Lisp kitabı çıkarmaması. Web'de nasıl gezinirsiniz diye kitaplar var, Common Lisp yok.
0
zahter
Kaderin garip cilvesi, Fazlamesai.net'ten duydugum Knoppix'le Fazlamesai'ye _Dustu_ mu diye yaziyorum. Neredesiniz ahali!
0
Betelgeuse
Ara sıra ziyaret ediyoruz ama bu aralar kimse kalmamış, örümcek ağları kaplamış ortalığı.
0
zahter
Eskiden hergun girilir, haber takip edilir, yorum yapilirdi. Nolduysa bir suskunluk hakim. Nasil bir devirse kriz var ama vakit yok.:)
0
Betelgeuse
Belki de arkamızdan her gün yeni haber girip yorum yapacak bir nesil yetiştiremedik, bizler de yaşlandık, yorulduk, yorum yapmaya vakit bulamaz olduk başka dertlerimiz çoğaldı diyedir.
0
zahter
Aslinda tam da yorum devrindeyiz. Bilip bilmeden herseyi yorumluyoruz. Imkanlar da artti. Bu yorumu mobil mobil yaziyorum. Baska dertler var gibi gorunuyor. "Reload" tusu bozulmustur.:)
0
zahter
Madem sadece yorum girebiliyoruz, o zaman haberi de yorum olarak girelim:

Etkinlik 12 Mayıs 2012 Cumartesi günü Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesi'nde gerçekleşecek. Katılımcıları bekleyen yoğun programın ayrıntılarına etkinlik sayfasından [2] ulaşabilirsiniz. Bu sene Core Team üyesi ve Committer Magnus Hagander'de [3] 9.2 sürümüyle birlikte gelen yenilikleri anlatan bir seminer verecek.

Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Kulubü'nün desteği ile gerçekleşen konferansta PostgreSQL'e göç, uygulama geliştirme, optimizasyon ve daha birçok konuda verilecek seminerler için şimdiden kaydınızı [4] yaptırın.


1) http://pgday.postgresql.org.tr/2012/
2) http://pgday.postgresql.org.tr/2012/program.php
3) http://twitter.com/#!/magnushagander
4) http://pgday.postgresql.org.tr/2012/kayit.php
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hangi Common Lisp?

zekzekus

Daniel Weinreb, buradan erişilebilecek şekilde, Common Lisp gerçekleştirimleri (implementasyonları) ile ilgili bir inceleme yapmış. İncelemeye konu olan Common Lisp gerçekleştirimlerinin sorumluları kendi gerçekleştirimlerini anlatmışlar. "Nedir bu Lisp? Ortada bir sürü Lisp var, hangisini seçmeliyim?" diyenler için özellikle az bilinen Common Lisp gerçekleştirimlerini de içermesi açısından güzel bir kaynak.

GNU CLISP 2.34 sürümü çıktı

FZ

ANSI Common Lisp yüksek seviyeli, genel amaçlı bir programlama dilidir. GNU CLISP, Karlsruhe Üniversitesi'nden Bruno Haible ve Münih Üniversitesi'nden Michael Stoll'un ürünüdür. CLISP, ANSI Common Lisp standardında tanımlanmış Lisp dilinin büyük kısmını desteklemektedir. Hemen her türlü UNIX platformunda (Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Tru64, HP-UX, BeOS, NeXTstep, IRIX, AIX ve diğerleri) ve diğer sistemlerde (Windows NT/2000/XP, Windows 95/98/ME) çalışmakta ve bunun için sadece 4 MB RAM bellek yeterli olmaktadır.

Dama Oynayan LISP kodu - Altüst (Minimax) Algoritması

malkocoglu


Bilgisayarlar bir problemi yapay zeka kullanarak çözerken, kullandıkları teknikler; Karar ağacı, akıllı tahmin yeteneği ve o ana kadar geçilen yolu hatırlamaktır.
Bir rakibe karsi oyun oynayabilen bir yapay zeka algoritmasi bu tekniği bir ileri götürerek, rakibin hareketlerini de çözüm alanına almaya çalışır. Altüst (Minimax) algoritmasi, oyun zekası alanında bilinen bir algoritma; Yapay Zeka dersi için yazılmış ve altüst kulanan LISP Dama kodlarını sitemizden paylaşıyoruz.
Yapay Zeka ve Müsabaka - Altüst Algoritması

Ünlü Bir Microsoftçunun Lisp Aşkı

FZ

Yazdığı kitaplarla Microsoft ortamlarında programlama yapanların yakından tanıdığı ve davet üzerine bir süredir Microsoft'ta çalışan Don Box, son yazılarından birinde "Scheme Is Love" başlığı ile konuya girmiş ve Scheme'e olan aşkını itiraf etmiş.

Barack Obama'yı Semantik Web Üzerinden Lisp ile Sorgulamak

FZ

Öyle bir veri tabanı düşünün ki şu sorunuza doğru cevaplar veriyor: "Barack Obama nerede doğmuştu? (Nerede dünyaya gelmişti diye de yazabilirsiniz) Doğduğu yere 15 km uzaklıktaki şehirler ve kasabalar hangileri idi? 2000 yılında bu yerleşim yerlerindeki ortalama fakirlik seviyesi ne idi?"

Bunu tek bir ilişkisel veri tabanı ile kolayca yapabilir misiniz? Yahut daha doğru soru: Neden tek bir veri tabanı olsun ve bu neden ilişkisel olsun? Buyrun semantik web ve RDF kullanın. Nasıl mı?