PL/scheme: PostgreSQL için Scheme

0
FZ
cs-lisp e-posta listesinde Volkan Yazıcı tarafından geliştirilen PL/scheme projesinin duyurusu bugün yapıldı.
Yazılanlara göre "PL/scheme, Guile yorumlayıcısını kullanarak bir Lisp dialektiği olan Scheme programlama dili ile veritabanı üzerinde prosedürler geliştirmenize izin veren bir PostgreSQL eklentisidir. Şu an için sadece temel veri tiplerinin (NULL, boolean, int, float, text, vs.) veritabanı < -- > prosedür dönüşümleri desteklenmektedir. Bunun dışında Guile tarafından sağlanan birçok gömülü SRFI, GOOPS paketi, network/sistem çağrıları ve Scheme R5RS standardının tüm nimetlerinden sonuna kadar istifade edebilirsiniz."

İlgili Yazılar

Samantha Kleinberg ile CL-GODB, Common Lisp ve Biyoinformatik Üstüne

FZ

New York Üniversitesi'nden Samantha Kleinberg 2005 yılında Google'ın "Summer of Code" etkinliğine katılmış başarılı yazılımcılardan biri. Kendisi Common Lisp programlama dilini kullanarak CL-GODB projesini geliştirdi. Google ünlülerinden biri oluşu ve Common Lisp kullanmış olması dikkatimizi cezbetti ve her türlü engelip aşıp kendisine detaylı sorularımızı yönelttik. O da bizi kırmadı ve gayet net, konuya dair cevaplar verdi. Yayındayız...

minifesto: mini mini 'animated' manifesto

FZ

Zach Beane yine yapacağını yapmış. minifesto sitesine gidip, istediğiniz metni yazıp bunu yakışıklı bir siyah kutu içinde, karizmatik yeşil yazılarla, daktilo efekti şeklinde görebileceğiniz bir "animated GIF" olarak elde edebiliyorsunuz.

Bir örneğini de Brian Mastenbrook'un blog'unda PI filminden meşhur bir alıntı şeklinde görmek mümkün.

Acaba bu şirinlik hangi programlama dili ile yapılmış? Tabii ki programlamayı tekrar eğlenceli kılan dille.

Kor Bilişimden Common Lisp Tabanlı JavaScript Üreteci

aycanirican

Web uygulamaları konusunda araştırma ve geliştirme yapan Kor Bilişim, Core Server ile beraber kullanabileceğiniz tamamen yeni ve özgün bir JavaScript üreteci geliştirdi.

Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü

FZ

cs-lisp grubunca geçen sene Eylül ayında başlatılmış olan Lisp toplantıları serisi uzunca bir aradan sonra Ekim ayında yeni bir toplantı ile devam ediyor.

31 Ekim 2006, Salı akşamı 18:00'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde düzenlenecek olan toplantının başlığı Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü.

Toplantının detayları şöyle:

International Lisp Conference (ILC) 2007 izlenimleri

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ile birlikte, ilc 2007'ye katıldık. Katıldığımız konuşmalardan izlenimleri, yaptığımız fikir alışverişlerini kısaca özetleyeyim.