newLISP

0
bk

Görüşler

0
librid
Lisp'i sevmiyoruuzzz!

Parantezleri de sevmiyoruuuzz!

0
belfagor
offfffffff genemi lisp. yahu bu kadar lisp haberi veriyorsunuz ama bu kadar yoğun olarak kullanıyormusunuz allah aşkına?????????? ben daha ne var bu lisp te onu anlamadım. diğer programlama dilleri bin kat daha iyi bence. nefret ettiğim VB bile daha sıcak gelmeye başladı artık. Kızmaca darılmaca yok!!!!!!!
0
tongucyumruk
Yine mi lisp yahu! Sıkılmadınız mı kardeşim lisp haberi yapmaktan? Yani 21. yüzyılda lisp mi kaldı? Lütfen artık şu parantez zengini yapay zeka dilini bırakın da biraz daha işe yarar, elle tutulur, enterprise uygulamalar geliştirmeye yarayan Brain#!$*, Whitespace, Intercal gibi dillere daha fazla yer verin. Özellikle Whitespace gibi bir dil dururken sizin hala böyle ilkel dillerle uğraşmanızın ne alemi var?

Neyse, pazar, pazar tansiyonm fırladı yine parantez lafı duyunca... Alın size biraz Whitespace kodu. Sade dil dediğiniz işte böyle olur...

Ha? ne? Ha yok olmaz... benim şimdi bu dillerle ilgili daha detaylı birşeyler yazıp haber yapmam mümkün değil. Hem yazsam da Lisp lobicileri yayınlatmazlar haberimi... Ama bunlar çok güzel diller siz araştırıp haber yaparsınız artık...
0
ttk
Teşekkürler bu güzel haber için.
Oldukça küçük bir paketi var, Lisp'i pek bilmem ama galiba Common Lisp'ten çokda farklı değil ve kurulum paketi ufacık. Lispbox'a göre daha sevimli göründü.
Kabiliyetleri de en azından benim açımdan etkileyici.
0
newman
Is ciddiye binince oldukca farkli. Denemek iyidir ama yanlis varsayimlarla olmadigi surece. Bir ornek: scoping, makro sistemi, (bellek yonetiminin farkliligindan dolayi) performans karakteristikleri. Ben ilk bakista bunlari buldum. Belki iyidir, belki degildir: ama saniyorum en basit kullanimlar disinda CL ile oldukca farkli. Fakat tabii denerseniz dusuncelerinizi paylasin: boylece hepimizin daha iyi bir fikri olur. Saygilar.
0
FZ
Sevimlilik ve kabiliyet açısından Allegro Common Lisp 8.0 Express Edition da çekip bakabilirsiniz (GNU/Linux ya da MS Windows için). Burada bir ekran görüntüsü mevcut. Burada da ilk izlenimlerim var. Çok güzel ve detaylı bir "Knowledge Tree" belgesi (Help menüsünden erişilebilir) ve de birçok örnek uygulama, tutorial filan da çıkıyor paketin içinden.
0
Anduril
Yahu "Lisp Lisp" deyip duranlar Allah aşkına yazdıkları 1 tane lisp programını bizimle paylaşsın -şimdi espri yapıp helloworld falan yazdırdım ehe ne gada komik demeyin, isterseniz deyin benim için farketmez ...-. Lisp diyen çoğu kişinin hayatında yazdığı doğru dürüst programı yok -yani bu lispçiler için gelen bir kanı değil sadece burada lisp deyip başı çekenler için sarfettiğim sözler-, gelmiş "lisp lisp lisp" deyip duruyorlar. Herşey bir yere kadar, baydı artık. Nedir bu Lisp hevesi !
Dikkate almanız dileğiyle.
0
tongucyumruk
http://tonguc.ath.cx/reddit.lisp

Uncommon Web öğrenmekle uğraşırken yazdığım bir anlamda reddit klonu sayılabilecek bir uygulama. "Neden input sanitizing yok" falan diye gelmeyin lütfen kendisi 45 dakikada yazılmıştı.

Eğer daha "production" tarzı bir uygulama arıyorsanız memleketimde c0r3 ekibinin geliştirdiği "Coretal" var mesela.

Son olarak "gelmiş "lisp lisp lisp" deyip duruyorlar. Herşey bir yere kadar, baydı artık. Nedir bu Lisp hevesi !" kısmına klasik cevabı yazayım. Buyrun efendim. Java, JSP yazın, C, C++, C#, ASP.NET yazın, PHP, Cold Fusion yazın Basic, Pascal, Assembly, ML, Python, Ruby, SmallTalk, APL, Whitespace, Haskell yazın. Eğer burada görmek istediğiniz dil ile ilgili birşeyler yazarsanız ve yayınlanmazsa, o zaman gelin yerden yere vurun*. Hatta bana gelin önce ben vurayım yerden yere.

Lütfen unutmayalım. fazlamesai.net herşeyden önce bir bilgi paylaşımı platformu. Eğer bilginiz varsa paylaşın. Lütfen insanlara "neden bilgini paylaşıyorsun" diye sormayın.

* Yalnız COBOL ile ilgili birşey yazarsanız söz veremem.

Bilgiyi dağıtın... Bilgiyi dağıtın... Fazla yüklenip motoru yakmayın...
0
FZ
http://labs.core.gen.tr adresine de bakılabilir, en son cs-lisp listesinde duyurduklarını gördüm.

Ben de geçen sene bu zamanlarda dilbilimcilerin kullanması için çok basit bir program yazıp (onların kullandığı köşeli parantezli notasyonu alıp, uygun dot dosyası haline getiren, sonra dot programına havale edip, birkaç farklı formatta yine dilbilimcilerin kullandığı ağaç yapısı şeklinde çıktı alıp bunu hazırlayan) Portable AllegroServe ile sunmuştum bir süre. (Hayır başım göğe ermedi, evet blogumda gevezeliğini yaptım, evet, eğlenceli bir deneyimdi ve Lisp kullandığıma sevinmiştim böyle bir iş için).

Tabii insanlar yapılan her şeyi davul zurna ile duyurmak zorunda değiller, aramızda Lisp filan deyip 15-20 yıldır Common Lisp filan kodlayan, danışmanlık yapan, ticari iş güç yapan insanlar da var. Hayır, bunları Sourceforge.net ya da Freshmeat.net ya da FazlaMesai ortamında görmek durumunda filan değilsiniz. Şu düşünce örüntülerinden (pattern) vaz geçelim artık, çocukça oluyor: "Açık kodlu değilse görmezden gelirim." ve "Karşımdakine agresif şekilde laf edeyim ki eteklerinde taşı döksün, benim merakımı tatmin etsin."

Meraklısı Google'a, kitaplara, Usenet'e, e-posta listelerine, web sitelerine bakar, kimin CL ile neler yaptığını görür bu bir (açık kodlu olmayan, ticari olan bazı şeyleri de görmez, o ayrı). Buraya Common Lisp ya da benzeri bir Lisp lehçesi ile ilgili haber geçmek ya da geçileni onaylamak için Lispte bir sürü uygulama yapmış olmak filan da gerekmiyor, bu da iki. Buraya geçtiğimiz ya da burada onayladığımız her haberle ilgili teknolojiyi derinlemesine bilmemiz gerekiyorsa... bundan sonrasını Temel Mantık - 101 dersine bırakıyorum.

Biraz sakin olalım, biraz daha az agresif olalım lütfen, sıcaklardan mıdır nedir, son birkaç gündür düzgün şekilde soru soran insanlara bile asabi ve "saçmalıyorsunuz" şeklinde yakışık almayan üslupta yorumlar gelmeye başladı.

Not: COBOL haberi gelse, onu da yayınlarız! ;-)
0
Anduril
Tamam, siz istediniz.
Eğer sizin amacınız her türlü bilgiyi dağıtmaksa sorun yok, bildiklerimizi yazarız siz de dağıtırsınız. Gidip perlmonks taki tüm haberleri, kaynakları gelip size copy paste etmekle başlayabilirim mesala. Sonra kendim de Perlde referanslar, yapılar üzerine bir yazı yazıp yollayayım madem yayınlayacaksınız. Herhalde bu haberden daha mantıklı ve gereklidir.
Bu arada benim program yazma konusundaki lafım size değildi, ama sizin verdiğiniz örnek de sizi buraya dahil etti gibi. Diğer arkadaşlardan da bekliyoruz, amaç si*ik yarıştırmak değil sadece konuşmak yerine icraat yapsanız da biz de severek okusak bu siteyi -şimdi dersiniz sen de icraat yap madem konuşacağına, benim icraatlerim ortada fakat sitede yayınlanmasına gerek yok bence, ama madem öyle yakında geliyor icraatlerim-.
Neyse siz bilirsiniz. Site çok güzel bir hale geliyor gün geçtikçe
0
tongucyumruk
Gidip perlmonks taki tüm haberleri, kaynakları gelip size copy paste etmekle başlayabilirim mesala.
Buyrun, çevirin yayınlayalım... Sadece güzel olmaz ben açık açık destekleyeceğimi de ilan ediyorum (benim Perl hakkındaki hislerimi bilenlerin gözlerine inanamadığının farkındayım).
Sonra kendim de Perlde referanslar, yapılar üzerine bir yazı yazıp yollayayım madem yayınlayacaksınız.
Yazın tabii yayınlayalım. Neden yayınlamayalım ki? Bu sitede daha önce çok güzel Perl belgeleri yazıldı. İkinci bir dalga olsun, benim gibi ölümlüler Perl görsün.
Bu arada benim program yazma konusundaki lafım size değildi, ama sizin verdiğiniz örnek de sizi buraya dahil etti gibi.
Burada Common Lisp üzerine arada bir lagaluga eden biri olarak, merakınızı gidermek amacıyla, yazdığım bir kod parçacığını paylaşmak istedim o kadar...
0
Anduril
Tamam, madem öyle Perl dökümanları ve başka konularla alakalı bazı çevirileri yollayacağım elimden geldiğince. Sizler de bu sırada hatalarınızı giderirsiniz inşallah. Görüşürüz.
0
tongucyumruk
Ah bir de bu yorumu okuduğum sırada "FM Tarihinde Bugün" köşesinde şu yazının belirmesi ne de hoş bir rastlantı oldu: http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=300
0
darkhunter

Malum, resimlerle anlatmak bazen daha etkilidir ;)
0
Anduril
Arkadaşlar eş zamanlı 3 cevap yazılmış -her ne kadar tam olarak eş zamanlı olmasa ne demek istediğim anlaşıldı sanırsam-.
Baya karıştı yine ortalık, neyse madem öyle dediğim gibi haber yollarız, sonra davranışlarınıza bakarız. Bence her Lisp haberinin burada yayınlanması gereksiz hala daha bunu savunuyorum fakat belki de lisp seven çok olduğundan bu kadar haber yollanıyor da olabilir. Neyse bakalım neler olacak?!
0
FZ
Yaklaşık son 1 ay ve 45 haber içinde 3 haber var Lisp ile ilgili. Biraz matematik lütfen. Oran yaklaşık %6. "Her Lisp haberi" demişsiniz, bu durumda Internet üzerinden erişilebilir ve Lisp ile ilgili her haberi kast ediyor olmalısınız, bunların sayısına bakın, sonra da yukarıdaki orana bakın. Dünyadaki her dildeki tüm Lisp haberlerinin sayısına bakın, son 6 yılda burada çıkan Lisp yazılarının sayısına bakın, oranlayın.
0
Anduril
Oranladığın yerler hatalı. C ile yapılan haberlere oranla bi bakalım, asm ile ilgili yaptığın haberlere oranla. Burada "internet çocuk öldürdü", "ms özgürlükçü vs vs" gibi başlıkları açan sizsiniz ve bunlar çoğalmaya başladı. O yüzden belki ortan %6 lardadır. Ben şöyle sorayım sorununuzu çözer, Lisp portalı olsanız ekstradan lisp tanıtımı yapmanız için ne gerekirdi? Sorun lispten bahseden çoğunluğun hep aynı olmasından da kaynaklanıyor ayrıca. Lisp portalına döndürmeye başladınız, bir de soru cevap kısmı olsa tam olur yani. Forum kapanmadan önce lisp ile doluydu maşallah. Bir anda neden bu patlama oldu? Bunları sorgulayın.
Bu arada "bi biskrem versem" deyip es geçebilirdim -sizin gibi- ama geçmemeyi tercih ettim ne de olsa burada espri yapmıyoruz. Türkiye'nin komedyenlere pek de ihtiyacı yok, yeteri kadar var.
0
FZ
Bu nasıl bir demagoji şeklidir? Son 1 ay ve son 45 haber içinde 3 Lisp haberi var, birini ben yazmışım, Türkiye'de Lisp ile uğraşan bir grup bir işe girişti, programcıların desteğine açık şeklinde bir haber. Diğerinin "anonim" olarak birisi login olmadan yollamış, yabancı bir programcının Java, ANT, XML, vs.den yola çıkıp Lispe dair bir şeyler söylediği bir yazı, en son bk takma isimli bir üyemiz newLISP diye bir şey gördüğünü belirtip haber olarak yollamış onu yayınlamışısız. Bunun dışında Java, Ruby, vs. donanım haberleri, camia haberleri, vs. vs. birçok haber ver. C ve ASM haberi "ben" yapmamışım, FM üyeleri de yollamamış e? Burası bir Lisp portalı olsaydı buraya, buraya ya da buraya benzerdi. Yani, geçiniz bir kalemde. Buradaki binlerce üyenin yollayacağı haberi biz uzaktan kumanda ile belirlemiyoruz. Yazı yazan editörler de kendi ilgi alanlarına göre yazı yazıyorlar. Aksinin gerçekleştiği bu tarz bir site var mı? Aksinin gerçekleşmiyor olması garip bir durum mu?

Demagojinin devamı: MS Windows kullananlar daha mı az tutucu gibisinden "fazlamesai.net'e soralım" tarzında bir yazı yazmışım, bunun özel olarak bu tartıştığımız konu ile alakası ne? Aylar önce Internet ile bağlantılı adli bir vakanın bahsedildiği habere göndermede bulunmuşsunuz, bunun konumuzla alakası ne? O zaman dek misal kaç IBM developerWorks çevirisinin yayınlandığının farkında mısınız mesela? Yine demagoji, bunu da bir kalemde geçmek durumundayım.

Forum demişsiniz, forumda birçok alt kategori varken ve buradan Linux'tan tutun C kodlamaya dek pek çok konuda tartışma yaşanmışken sanki bunlar yokmuş gibi yazmışsınız. Buna ne denir ki şimdi?

Bir başka başlık altındaki yazıma laf etmişsiniz, o artık biraz o tartışmanın altına gelen ve gittikçe garipleşen yorumlara tuz biber ekmenize dair durumunuzun nezdimde ne denli komik algılandığını göstermeye dair esprili bir cümle idi. Hala Bilgi Üniversitesi'ne iltimas mı geçiliyor gibi garip laflar dönüyor. cbc oraya upuzun bir açıklama yazdı ve hala bu tür yorumlar geliyor. Yorum gelir, yoruma karşı da böyle bir yorum gelir. Eh n'apalım, görüldüğü gibi burası Internet.
0
Anduril
Emre Bey, lütfen haberlerin yorum kısımlarını da inceleyin de beni tek tek Lisp tartışmalarını arayıp onlara köprü vermekten kurtarın. Burada ne için demagoji yapayım ki? Amacım ne olabilir? Belli ki rahatsız olmuşum ve size bunu bildirmişim. Ama sizin bakış açınız o kadar harika bir durum almış ki her türlü lafı eninde sonunda "tartışalım lan" a getiriyorsunuz. Mesala sizin "biskrem"li olağanüstü komik cevabınızla muhattap olan benim yorumum aslında normal olarak okunduğunda "Bilgi Üni.ye kıyak geçiliyor" değildi. Bir daha okursanız belki kendinizin de nasıl cevaplar yazdığınızı anlayabilirsiniz.
Bir de konuyla alakalı bulmadığınız konular var ya heh işte ben de onları konumuzla alakalı bulmadığım için sitede görmek istemediğimi ve son günlerde basbayağı içeriğin battığını belirtiyorum.
Eğer konu başlığı işletim sistemi iken bile konu dönüp dolaşıp "lisp ve harikaları"na geliyorsa bence sorun var demektir.
Ayrıca "burası internet" demenize gerek yok, şahsen ben bunları yazarken 3 boyutlu, fiziksel kurallara uygun şekilde hareket eden, canlı kanlı bir dünyada yaşıyorum. Benim için internet ve gerçek hayat farketmiyor. Kısacası ben bunları doğru bulduğum için söylüyorum, laf atıp sizi zor duruma düşürmek için değil.
İşte böyle. Ortada illa bir suçlu ve günah keçisi olmasına gerek yok. Ama sizin dünyaya bakışınız böyleyse bu tartışmalar sonsuza kadar gider, sizin site de olduğu gibi kalır.
0
FZ
Burada sanırım anlamadığınız bir şey var. Küfür, hakaret filan olmadığı sürece, adli bir durum olmadığı takdirde son 6 sene içinde fazlamesai ana sitedeki yorumlara hiç müdahale edilmedi. İnsanlar bir konu altında bambaşka tartışma konuları açabilirler, onların tasarrufundadır. Başka bir yerden örnek vereyim, Usenet'e yolladığım ve Summer of Code ile ilgili bir röportaj haber postasının altında 2 gün sonra kadınların zekası, DARPA fonları ile araştırma yapmanın etik olup olmadığı gibi %99.9 alakasız şeyler tartışılıyordu. Merak edersem o "thread"i okurum, merak etmezsem okumam. Burası Internet ve tartışmalar uzayıp gidebilir, 500 yorumlu bir yazının altındaki son 200 yorumun haberde bahsedilen şeyle alakasının kalmadığı görülebilir. İnsanlarla özgür etkileşim böyle bir şey. Diyebilirsiniz ki filanca haberin altında falanca 20 yorum hasta etti beni. Buna kim ne diyebilir. Böyle bir şey olmuş olabilir yani ama bu sizin duygularınızla alakalı bir şey, bu site buna müdahale edemez ki siz rahatsız oluyorsunuz diye. Sizin "uyuz" olduğunuz birkaç yoruma bir başkası bakar, "faydalandım, filanca yorumda verilen linkteki belgeleri okudum, bir şeyler öğrendim, teşekkür ederim" der. Bunlar başımıza gelmeyen şeyler değil. Bunu lütfen bir kenara not edin.

ve son günlerde basbayağı içeriğin battığını belirtiyorum.

Eğer site içeriğinin battığını düşünüyorsanız yapabileceğiniz iki şey var. Bir, "dur ben buraya çok güzel içerik yollayayım ya da yollayabilecek insanları yönlendireyim buraya" der, klasik Internet mekanizmaları ile doğal şekilde müdahale etmeye çalışırsınız; iki, okumazsınız, takip etmezsiniz, böylece negatif duygusal etkilerden uzak kalmış olur, ilgilendiğiniz şeylere vakit ayırırsınız. Her iki durumda da bir sorun kalmaz gibi görünüyor. Ne dersiniz? Ben sizden farklı olarak buranın "batmadığını" düşünüyorum. Böyle düşünen insanların da sayısının az olmadığı kanaatindeyim. Buranın son 6 yıldır belli bir kaliteyi yakaladığını düşünüyorsanız takip eder ve/veya destek verirsiniz. Aksini düşünüyorsanız zaten burada vakit geçirmezsiniz.
0
Tarık
Fakat FZ bey, siz, sundance, tongucyumruk gibi bu sitenin tanınmış şahsiyetlerinin şunun da farkında olmanız lazım "burada insanlar sizlerden örnek alıyorlar" yada başka bir şekilde ifade edeyim " sizlerin yaptıklarına bakarak kendilerine bir yön vermeye çalışan insanlar var". Yani herkes değil ama bir kısım insan henüz bazı konulara karar vermemiş durumda, belkide bu kararları sizlerden kopya çekecekken onlarında mantıklarına uymayan bazı konularda saplanıp kaldığınızdan size kızıyor olabilirler. Yani aslında birçok konuda sizden yol göstermenizi istiyorken bazı zamanlarda egolarına yenik düşüp size bildiğiniz işi öğretmeye çalışıyormuş gibi olabilirler. Örneğin; sitede c, asm gibi mevzuları kendi beyninde efsane haline getirmiş gençler sizin gibi 6 küsür senedir buralarda dış dünyayla birlikte konuları evirip çevirmenizden pozitif yönde etkileniyorlar. Sizi bir agabey gibi görüyorlar. Ve konuların sürekli kendi kafalarındaki yörüngede olmasını istiyorlar. Sizin o konuları aşıp belli şeylerde sınıf atladığınız onların umrunda değil. Tabii bu dediklerim herkes için değil sadece "neden perl, sistem, c, asm değilde bu diller yahu" diyen gurubu kapsıyor. Bu olay sizinle tartıştığımız "Shakespeare Programlama Dili" konusunun çok dışında. Demin okuduğum yorumlarınızdan iki olayıda üyelerin son 2-3 gündür sıcaktan rahatsızlanmasına bağlamışsınız(yada ben öyle algıladım). Kolay Gelsin.
0
FZ
İyi diyorsunuz güzel diyorsunuz ama vakti zamanında burada "bilgisayar ile uğraşan insanlar hangi temel kaynakları çalışsınlar" şeklinde epey detaylı tartışmalar döndü ve gayet güzel kaynaklar tavsiye edildi.

Hal bu iken, nasıl oluyor da böyle yorumlar geliyor ben anlayabilmiş değilim. Ayrıca bazı konulara saplanıp kaldığımız filan yok ki. Hep tekrar ediyorum, dilimde tüy bitecek, bilgi işlem dünyası deniz derya, bizim ilgilendiğimiz, sizin ilgilendiğiniz bir ya da birkaç konu o deryada küçük adalar sadece. Tabii adalar ararası geçişler bağlantılar var. Bunun farkında olmak icap eder.

Sıcak mevzusuna gelince, o biraz da birkaç farklı haberin altına gelen düzgün yorumlara karşılık "saçmalamayın, bir tarafınızdan uydurmayın" vb. yorumların ve bu haberin altına ilk gelen "nefret ediyoruz, sevmiyoruz, VB'den beter" şeklinde pek değerli, ufuk açıcı ve kayda değer yorumların bende oluşturduğu hissiyat ile ilgili idi. Biraz lafını bilip konuşmak gerekir diye düşünüyorum, hafiften tiye aldım, dedim sıcaklardan ötürü mü insanlar böyle agresifleşti. Kötü niyet aramayın lütfen.
0
bm
Sunu okursaniz sunu ogrenirsiniz su sorunuzun cevabi cikar iyi olur dendigi zaman gidip okuyan insanlarin da oldugunu biliyoruz. Mesela sen yapiyorsun, Newman yapiyor, TTK yapiyor (ilk aklima gelenler) baskalari da yapiyorlardir ama donup yaptiklarini gosterecek seyler yazmadiklari veya ek soru sormadiklari icin bilemiyoruz. Atla deve degil bunlar, 'sunu bilin yeter' veya 'sunlari ogrenmeye luzum yoktur' diyenlerin kendi capsizlik/ufuksuzluklarini karsilarindakine bilgiymis gibi aktarip aktarmadiklarini belli bir ogrenme tecrubesine sahip insanlar zaten sezebilirler buyuk ihtimalle. Ayni sekilde belli bir konuda cok laklak edildigi zaman o konudan baskasinin onemli olmadigi gibi bir sonuca varmak makul degil. Bunlari sezemeyen ve dusunemeyen de aptal degildir elbette ama net uzerinden ulasip faydali olabilecegimiz tur insanlarin bilgi/gorgu transferinin verimli olmasi icin bazi ozelliklere sahip olmalari gerekiyor. Kalanina bu kanaldan faydali olmak cok zor.
0
Anduril
Neyse senin değişeceğin yok, zorlamaya da gerek yok. Sadece yanlış anladıklarını açıklayacağım, sonra ne dersen de!
Ben "yorumlar berbat, bu yüzden site batıyor" demedim. Site yöneticisi olan siz gidip de konuyu her yerden Lisp'e çevirdiğiniz için size sitemde bulundum. Yani yazının o kısmı sadece size özeldi. Karşınızda gerizekalı yok, sanırsam böyle birşeye kızılacağını düşünmüyorsunuzdur. Bir daha tekrar edeyim: konunun lispe dönmesini sağlayan yöneticilere -başta siz olmak üzere- sitem ediyorum.
Yine gerizekalıya konuşur gibi, bana seçenekler sunmuşsunuz vs vs. Aferin kutladım çabanı. Galip gelme hevesi gözünü karartmış, Emre Bey burada tartışmıyoruz bunu idrak edip uygulamaya da dökerseniz sevinirim. Ben ne edeceğimi sizden iyi biliyorum, burada "iktidar olma mücadelesi" vermiyoruz. Bu arada hala daha bir WYSIWYG yazı editörünüz olmadığını farkettim ve kınamadım değil. Neyse konuyu değiştirmeyeyim.
Ben üstüme düşeni yapıp içerik yollayacağım, sizler de yaparsınız inşallah. Kolay gelsin.
0
cbc

Xinha Here! eklentisi herhangi bir metin alanını gelişmiş bir düzenleyiciye çevirebiliyor.

Bundan ziyade fikirlerinizin doğruluğunu tartışmadan, sadece üslübunuzu gözden geçirmenizi öneririm.

"Senin değişeceğin yok, zorlamaya da gerek yok." "sonra ne dersen de!" ve bunun gibi saldırgan tavırlarınızı koruduğunuz sürece fikrinizi doğru aktaramayacağınıza inanıyorum.

sanırım bu cümleleri kurması gereken ben değilim, biraz geç kurulmuş cümleler ama fikrimi dikkate alırsanız sevinirim.

maalesef ki nice hoş fikirler sunumdan dolayı zemine çıkamamış, nice güzel yazılımlar paketlemesi ya da kullanıcı arabiriminin yetersizliği sebebi ile silinip gitmiştir.

ayrıca, yollama sözünü verdiğiniz haberlerin de benzer şekilde sunumuna dikkat etmenizi rica ediyorum. fazlamesai.net'e yollanıp yayınlanmayan haberlerin büyük çoğunluğu sadece bir linkten veya "şurada birşey var, inceleyip yayınlarsınız" tarzı metinlerden ibaret oluyor.

0
FZ
Siteleri şişirmekten kurtaran adam gibi editör özelliği Firefox 2 ile gömülü olarak gelecek miydi? Hayal meyal hatırlıyorum sanki. O zamana dek favori editörlerimizi Firefox üzerinden kullanmaya devam edeceğiz. ;-)
0
ttk
Merhaba

Siz içeriği buraya değil de Google'a göndermeye başlamadınız umarım.
Değilse sorumu es geçin.
0
Anduril
Ya arkadaşım bu sitedeki herkes neden böyle değişik bir tarzda ithamda bulunmaya meraklı!
Neyse, elimde GNU Manifesto ve BSD Licencing Problemın çevirileri var ve sizlerle paylaşmak istiyorum ama dosyamı koyacak yer bulamıyorum. Neyse "Haber Yolla"ya basıyorum, gerisi Allah kerim.
Ayrıca Perl dökümanımı da hazırlıyorum, bitti gibi ama artık FM ye pek uğramadığımdan ötürü buraya da vermek istemiyorum. Neyse zaman gösterir.
Ayrıca siteden çeviri yayınlanması bence saçma, forum açık olsa daha iyi olurdu. Ama madem istediniz ilk önce BSD Licencing Problem çevirisini yolluyorum. Güle güle kullanın, okuyup hatalarımı bildirin.
0
Anduril
Yolladım, bana dosyayı koyacak yer söylemelerini bekliyorum. Artık site yönetimi de haberdar yani. Kolay gelsin.
0
tongucyumruk
Keşke "site yönetimi"nin iletişim kurabileceği bir elektrikli posta adresi de verseydiniz.
0
Anduril
Veritabanlarında yahoo e-mail adresim bulunmakta. Hatta biraz daha kurcalarlarsa gmail adresim de bulunmakta. Madem istediniz demek ki ihtiyacınız var, şu adrese yollayabilirsiniz: dursunturan@gmail.com. Teşekkür ederim.
0
ttk
Teşekkür ederim bilgilendirme için. Kolay gelsin.
0
Tarık
Aslında olayı Lisp'e, x'e, y'ye indirgemek sorunun çözümünde pek bir yarar sağlamaz. Fakat şu şekilde fikir belirtilebilir. fazlamesai.net sitesine bilgi sağlayan insanların şu anki favori konuları neyse sitenin istikametide o yönde oluyor. Fakat bunu kendi haberlerinizle farklı konulara yönlendirmeniz için önünüzde herhangi bir engel yok. Sizde eksikliğini hissettiğiniz konuları araştırıp, özgün metinler ortaya çıkararak birşeyler yapabilirsiniz.
0
sky_khan72
Java,Ant,XML,Lisp'ten bahseden yazıyı anonim olarak gönderen benim, daha önce FM'e yazı göndermediğim ve göndermek gibi bir düşüncem de olmadığı için üye olduğumda aldığım şifremi unutmuştum,"şifremi unuttum" un cevabı uzun süre gelmeyince anonim olarak gönderdim.

Daha önce hiç Lisp'le ilgim olmadığı halde niye o yazıyı gönderme gereği duydum ? Şimdiye kadar Lisp'te tek satır kod yazmadığım halde niye yazıyı gönderirken utanıp sıkılmadım ? Hmm, çünkü kod yazmanın hamallık kısmını sevmiyorum. Benzer şeyleri küçük farklılıklarla tekrar tekrar yazmak zorunda kalınca bunalıyorum. Beni bundan kurtaracak bir çözüm arayışındayım. FM'de daha önce gördüğüm Lisp haberlerinden yola çıkarak okuduğum birkaç yazının üstüne bu linkini gönderdiğim yazıyı okuyunca Lisp'in beni bu hamallıktan kurtarabilecek bir araç olabileceğine ikna oldum ve bunu FM'cilerle paylaşmak istedim

Pişman değilim.

0
newman
Bazi arkadaslarin once kirici olmadan fikirlerini/duygularini ifade etmenin bir yolunu bulmasi gerekiyor. Ben de cogunuz gibi bu platformu kullanarak birkac kez muhabbete dahil olmus biriyim, siteyle hicbir organik bagim yok. Fakat bu sekilde kabaca, bol ????'lu ve tehdit eder gibi bir tarzda yazilari yazarken durup kendinize bir sorun: "acaba biraz haksizlik yapmiyor muyum?" diye. Onlar nezaketlerinden soyleyemiyor belki, ama benim tuzum kuru: soyledim iste... Yol yordam bilmek, hakkaniyetli ve nezaketli olmak Lisp'ten de, Perl'den de, C'den de, Assembly'den de cok daha onemli.
Eger FZ ve digerleri (gercekten sahsen hicbirini tanimiyorum) bu platformu size sunmasaydi bugun siz burada fikirlerinizi ifade etmeye uygun bir vasat bulamayacaktiniz. Yazilana, soylenene katilmak zorunda degilsiniz ama yazdiklarinizi gondermek icin "Tamam" dugmesini tiklamadan once durup bir okuyun lutfen.
0
ttk
Sitenin üstündeki N.T.P.Y'yi karıştırırken ne buldum : amanın olamaz

Bazı haber gönderen arkadaşların dediğini diyeyim "aha şurda bişey var, aber yapasın abe :)"

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

C++ içinde Lisp kullanmak

bk

C++ kodlarken "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğiniz oluyor mu? Bir ortamdan diğerine geçmeye, ayrı ayrı işlemler yapmaya üşenenlerden misiniz?

En az bir evet cevabı verdi iseniz InteLib tam size göre. C++ kodlarken doğrudan Lisp sözdizimine ve semantiğine çok benzer şekilde kod yazmanızı ve doğrudan derlemenizi sağlayan bir kütüphane. Şu anda aktif olarak geliştiriliyor. Ne gerek var ki böyle bir şeye diyenler FAQ belgesini okuyabilirler.

Coretal CMS Videoları

eevrim

Core Server üzerine geliştirdiğimiz ilk uygulama olan Coretal İçerik Yönetim Sisteminin kullanım ve tasarım videolarını hazırladık. Fikirlerinizi duymaktan mutluluk duyacağız.

Sevgiler.

Ürün sayfası, Kullanıcı Videosu, Tasarımcı Videosu

Video: 5 dakikadan kısa sürede TCP/IP network ve multithreaded programlama

FZ

Daha önceden Rebel With A Cause ve A Day At The Beach makaleleri ile tanıdığımız tehlikeli programcılardan Sven Van Caekenberghe gene yapacağını yapmış.

Diyelim Ki Elimizde Nesneye Yönelimli Bir Dil Yok - Alice Nesneler Diyarında

FZ

Elinizdeki programlama dilinde nesneye yönelimli (OO - Object Oriented) programlama imkanı olmasa idi ne yapardınız? İki seçenekten biri gelirdi aklınıza herhalde:
  1. OO desteği veren bir dil kullanmaya başlamak.
  2. Elinizdeki dile OO desteği katmak için uğraşmak.
Bu kısa yazıda Peter Norvig'in PAIP (Paradigms of Artificial Intelligence Programming Case Studies in Common Lisp) kitabının 13. bölümündeki birkaç kısa örnekten yola çıkarak "eğer Common Lisp dilinde CLOS (Common Lisp Object System) gibi bir şey olmasaydı bunu nasıl gerçekleştirebilirdik?" sorusunun cevabının ilk bölümüne göz atacağız.

Neden Arc Özellikle Nesne Yönelimli Değil?

FZ

Paul Graham'ın Why Arc Isn't Especially Object-Oriented makalesi yazılım dünyasında bazı çok tekrarlanan ve düşünmeden kabul edegeldiğimiz kalıpları sorgulamamız için kısa ve etkili makalelerden biri.

Daha önce Common Lisp ile Internet Programlamaya Giriş Kılavuzu makalesi ile tanıdığımız İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri bölümü öğrencilerinden Haldun Bayhantopçu'nun çevirisi ile bu makaleyi FM'de de yayınlıyoruz. Çevirinin daha güzel bir hale gelmesinde emeği geçen Türkiye Lisp Çalışma Grubu üyelerine teşekkürler.