Ruby on Rails 1.0: Web Programlama Rayına Oturuyor

0
anonim
Ve sonunda Ruby on Rails 13 Aralık itibariyle 1.0 sürüm numarasına ulaştı. Şu aralar beni deli etse de yine de onu seviyorum. RoR'a göz atmanız için bir kaç sebep

* Kolay öğrenmek için videolar
* ActiveRecord Nesne ilişkisel haritalama
* Standart Ajax Desteği
* Standart birim ve fonksiyon testleri


Bunların hiç biri sizi ilgilendirmiyorsa en azından web sitesinin yeni tasarımı görülmeye değer. Umarım 2.0 versiyonu çıktığında Türkiye'de parti yapabileceğimiz kadar RoR kullanıcısı olur ;-)

Görüşler

0
yilmaz
http://docs.comu.edu.tr/howto/ruby-ug-whatis.html
burda da türkçe bir döküman var.
0
Challenger
Adres için teşekkürler.
0
yilmaz
rica ederim bende ruby nedir ne değildir diye bakmak istiyordum da ingilizce kaynaklar ile uğraşmak istemiyordum güzel denk geldi.
0
librid
Bilgisayarınıza Ruby programlama ortamı kurmak için en azından şu 3 paketi kurun (paketlerin tam isimleri farklı olabilir):
ruby : Yakut
irb : (irb komutun adı aynı zamanda) İnteraktif Ruby anlamına geliyor. Aslında standart bir Ruby aracı olmasına rağmen Debian bunu nedense ayrı bir paket yapıyorlar. Ruby yorumlayıcısının içinde çalışır gibi komut verip sonucunu anında görebildiğiniz araç. Öğrenirken ve ilerde ufak kod parçaları denerken vazgeçilmeziniz. Bir sürü özelliği var (tab completion misal).
ri : (ri komutun adı aynı zamanda) Ruby'nin man sayfaları. API dökümantasyonu daha doğrusu. Okuyun, öğrenin aklınızda kalsın.
Debian kullananlara not: Nedense Debian standart kütüphaneye ait modülleri ayrı paketlere bölüyor. Bu paketleri bulup elle yüklemeniz gerekecek malesef :( packages.debian.org'da ruby-default source paketinden türemiş bütün bu paketlerin listesini aratabilirsiniz.

Türkçe Ruby tutorial için en tepedeki yoruma bakınız.
İngilizce Ruby dökümanlarının merkezi: http://www.ruby-doc.org
Uçuk kaçık bir Ruby tutorial. İlginç gelebilir, bir göz atın: "Why's (Poignant) Guide to Ruby"
Ruby öğrenmek için en güzel kitap Pragmatic Programmers' Programming Ruby 2. Ed (İngilizce). Bu kitabın birinici baskısı beleş ve ruby-doc.org'da var. İkinci baskının pdf'i internet üzerinden satın alınabiliyor. Bu arada Ruby kitabı aramak için O'Reilly'ye boşuna bakmayın Perl için O'Reilly neyse Ruby için de Pragmatic Programmers o. Bu yayınevinin RoR kitabı da var. Başka bir yayınevinin The Ruby Way diye güzel bir kitap daha var Ruby 1.6 için yazılmış. Gelecek sene ikinci baskısı da çıkacakmış.

Ruby uygulamaları için sourceforge eşdeğeri: http://rubyforge.org
Freshmeat eşdeğeri: http://raa.ruby-lang.org
(Birşey arıyorsanız her iki sitede de aratmayı unutmayın, bazı kütüphanler/uygulamalar bu sitelerden sadece birinde kayıtlı)

Ruby ile programlama yaparken rubydoc (rdoc komutuyla) ve Test::Unit modülünü kullanmayı unutmayın. Birinicisi kod içerisine yazdığınız yorumlar ile dökümantasyon yapmanızı ikincisi kolayca unit testing yapmanızı sağlıyor. Her ikisi de standart araçlar ve gayet iyiler.
0
anonim
Bu arada Rails ile yapılmış yeni bir site. Tasarımı gerçeten hoş... http://www.fatwreck.com/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ruby ve Rails Dünyasından

anonim

Sözü fazla uzatmadan kısa günün sonunda net aleminde Ruby ve Rails ile ilgili hatırlanması gereken notlarımıza bir bakalım.

* Murat Çeliker in yazdığı ilk türkçe Ruby on Rails kılavuzu'nun birinci bölümüne buradan ulaşabilirsiniz.
* Aslen bir java idesi olarak başlayan jedit projesine Ruby ile güzelliklerini katan eklentileri burada bulabilirsiniz.
*Migrating data and schema videosunda anlatılan kodlara buradan ulaşabilirsiniz.
* Son olarak Atilla ÖZGÜR ün yazdığı Web Application Testing in Ruby ( WATIR ) ve SQL Enjeksiyon ve Watir başlıklı makalelerde oldukça ilgi çekici ve faydalı...

Ruby Haber Turu

anonim

Sözü uzatmaya gerek yok sırada bekleyen çok haber var. Hemen bakalım, geçtiğimiz günlerde Ruby dünyasında neler olmuş.

* Pınar Yanardağ verdiği ilk seminerinin sunumlarını buraya koymuş. (Tabi ki Ruby semineri. Seminerlerinin devamını dileriz...)
* MySQL yükselen Ruby güneşine kayıtsız kalamamış ve resmi sitesinde Ruby Formunu açmış.
* 25000 satır Changelog'un incelenmesiyle ortaya çıkan Changes in Ruby 1.9 belgesi incelenmeye değer.
* O'Reilly Radar a göre geçtiğimiz 3 aylık sürede Python kitabı satışları %20 artarken Ruby kitap satışlarındaki artış 1552% olmuş.
* Hazır kitap bahsi açılmışken Ruby ile grafik arayüzlü programlar geliştirmek isteyenler için Rapid GUI Development with QtRuby kitabının 8.50$ lik pdf sürümü ekonomik ve önemli bir kaynak olarak Ruby'cileri bekliyor.

Ruby.NET Derleyicisi BETA Sürümü Çıktı

FZ

Gardens Point Ruby.NET derleyicisinin BETA sürümü çıkmış. Sitesinde yazılanlara göre derleyici şu anda bir Ruby kaynak kod dosyasını doğrulanabilir bir .NET 2.0 "assembly" dosyasına derleyebiliyor veya doğrudan söz konusu Ruby kaynak kodunu çalıştırabiliyor (derle, yükle, çalıştır). Ruby.NET derleyicisi Ruby 1.8.2 süiti ile gelen samples/test.rb içindeki 871 testi de düzgün olarak geçmiş durumda.

netSınav: Ruby On Rails Uygulaması Geliştirimi

anonim

Ruby On Rails ile internet üzerinden sınav sisteminin nasıl geliştirileceğine dair bölümsel halde ilerleyen bir tasarı netSınav.

Ne olduğuna dair detaylı bilgi burada yer alıyor.

Ayrıca 1. bölüm , 2. bölüm , ve 3. bölüm bağlantıları.

RadRails 0.6.3

anonim

Ruby On Rails ın havada uçan karada kaçan BGE (Bütünleşik Geliştirme Ortamı) si RadRails ın yeni versiyonu çıktı.
Bu versiyonda dikkat çeken yenilikler; Entegre MVC test ortamı ve hayatınızı zevkli ve kolay kılan RadRails eklentilerine artık RadRails içinden de bir kaç tıklama ile ulaşmanız olarak sayılabilir.
Herkese zevkli kodlar dilerim....