Ruby on Rails 1.0: Web Programlama Rayına Oturuyor

0
anonim
Ve sonunda Ruby on Rails 13 Aralık itibariyle 1.0 sürüm numarasına ulaştı. Şu aralar beni deli etse de yine de onu seviyorum. RoR'a göz atmanız için bir kaç sebep

* Kolay öğrenmek için videolar
* ActiveRecord Nesne ilişkisel haritalama
* Standart Ajax Desteği
* Standart birim ve fonksiyon testleri


Bunların hiç biri sizi ilgilendirmiyorsa en azından web sitesinin yeni tasarımı görülmeye değer. Umarım 2.0 versiyonu çıktığında Türkiye'de parti yapabileceğimiz kadar RoR kullanıcısı olur ;-)

Görüşler

0
yilmaz
http://docs.comu.edu.tr/howto/ruby-ug-whatis.html
burda da türkçe bir döküman var.
0
Challenger
Adres için teşekkürler.
0
yilmaz
rica ederim bende ruby nedir ne değildir diye bakmak istiyordum da ingilizce kaynaklar ile uğraşmak istemiyordum güzel denk geldi.
0
librid
Bilgisayarınıza Ruby programlama ortamı kurmak için en azından şu 3 paketi kurun (paketlerin tam isimleri farklı olabilir):
ruby : Yakut
irb : (irb komutun adı aynı zamanda) İnteraktif Ruby anlamına geliyor. Aslında standart bir Ruby aracı olmasına rağmen Debian bunu nedense ayrı bir paket yapıyorlar. Ruby yorumlayıcısının içinde çalışır gibi komut verip sonucunu anında görebildiğiniz araç. Öğrenirken ve ilerde ufak kod parçaları denerken vazgeçilmeziniz. Bir sürü özelliği var (tab completion misal).
ri : (ri komutun adı aynı zamanda) Ruby'nin man sayfaları. API dökümantasyonu daha doğrusu. Okuyun, öğrenin aklınızda kalsın.
Debian kullananlara not: Nedense Debian standart kütüphaneye ait modülleri ayrı paketlere bölüyor. Bu paketleri bulup elle yüklemeniz gerekecek malesef :( packages.debian.org'da ruby-default source paketinden türemiş bütün bu paketlerin listesini aratabilirsiniz.

Türkçe Ruby tutorial için en tepedeki yoruma bakınız.
İngilizce Ruby dökümanlarının merkezi: http://www.ruby-doc.org
Uçuk kaçık bir Ruby tutorial. İlginç gelebilir, bir göz atın: "Why's (Poignant) Guide to Ruby"
Ruby öğrenmek için en güzel kitap Pragmatic Programmers' Programming Ruby 2. Ed (İngilizce). Bu kitabın birinici baskısı beleş ve ruby-doc.org'da var. İkinci baskının pdf'i internet üzerinden satın alınabiliyor. Bu arada Ruby kitabı aramak için O'Reilly'ye boşuna bakmayın Perl için O'Reilly neyse Ruby için de Pragmatic Programmers o. Bu yayınevinin RoR kitabı da var. Başka bir yayınevinin The Ruby Way diye güzel bir kitap daha var Ruby 1.6 için yazılmış. Gelecek sene ikinci baskısı da çıkacakmış.

Ruby uygulamaları için sourceforge eşdeğeri: http://rubyforge.org
Freshmeat eşdeğeri: http://raa.ruby-lang.org
(Birşey arıyorsanız her iki sitede de aratmayı unutmayın, bazı kütüphanler/uygulamalar bu sitelerden sadece birinde kayıtlı)

Ruby ile programlama yaparken rubydoc (rdoc komutuyla) ve Test::Unit modülünü kullanmayı unutmayın. Birinicisi kod içerisine yazdığınız yorumlar ile dökümantasyon yapmanızı ikincisi kolayca unit testing yapmanızı sağlıyor. Her ikisi de standart araçlar ve gayet iyiler.
0
anonim
Bu arada Rails ile yapılmış yeni bir site. Tasarımı gerçeten hoş... http://www.fatwreck.com/
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ruby On Rails Reklamları

meddah

Rails Envy ekibi, Apple'ın PC ve Mac reklamlarından ilham alarak çok hoş RoR reklamları hazırlanmış. Peki kime karşı dersiniz;
Ruby on Rails vs PHP
Ruby on Rails vs Java

Ruby on Rails Topluluğunda Neler oluyor?

dueSouth

Şimdilerde Rails konuşlandırmak için en çok önerilen sunucu olan Mongrel'in ilk geliştiricisi Zed Shaw kendi blog sayfasında Rails topluluğunun iç dünyası hakkında bilgi veriyor. Görünüşe göre topluluktan bazıları onu kızdırmışlar ve oldukça ağır bir eleştiri olan bu yazıyı yazmasına ve aktif olarak Rails geliştiriciliğinden çekilmesine sebep olmuşlar.

RadRails 0.6.3

anonim

Ruby On Rails ın havada uçan karada kaçan BGE (Bütünleşik Geliştirme Ortamı) si RadRails ın yeni versiyonu çıktı.
Bu versiyonda dikkat çeken yenilikler; Entegre MVC test ortamı ve hayatınızı zevkli ve kolay kılan RadRails eklentilerine artık RadRails içinden de bir kaç tıklama ile ulaşmanız olarak sayılabilir.
Herkese zevkli kodlar dilerim....

Ruby on Rails Dünyasından...

anonim

Ruby on Rails dünyasındaki son gelişmelere kısaca bir göz atalım. İlk olarak üç yıllık bir .net geliştiricisinin, RoR a geçiş öyküsü şöyle başlıyor, "I had spent nearly three years learning .Net, Microsoft was due to launch 2.0 in November of this year, and I couldn’t imagine building a web application without it." devamı burada

Ruby on Rails ve RoR Kitabı: 2006 Jolt Birincisi!

anonim

16. Jolt ödüllerinde, Rails 1.0, web geliştirme araçları kategorisinde; Agile Web Development with Rails kitabı da en iyi teknik kitap kategorisinde birinci oldular.

Rails 1.0, yarıştığı kategorideki JBoss 4.x, Backbase, Coldfusion ve Zend Studio gibi güçlü rakiplerine rağmen birinci olmayı başarırken; "Agile Web Development with Rails" kitabının kategorisinde Practical Common Lisp, Wicked Cool Java gibi kitaplar bulunuyordu.