Pardus Yuva Yapmaya Başladı

0
loker
Uludağ projesinin şemsiye ürünü Pardus Şubat ayında duyurduğu Çalışan CD'nin ardından bir de hata düzeltme sürümü yayınlamış sonra da kurulan sürüm için hazırlıkları hızlandırmıştı. Bu hedefe doğru son düzlüğe girdiğimizi kök dosya sisteminin (rootfs) 0.0.6 sürümü ile öğrendik.
Gerçekten deneyimli kullanıcıların ancak başa çıkabileceği kök dosya sistemi daha çok insan tarafından denenerek hata bildirme oranı arttırılabilsin diye bir kurulum yazılımı (Jiji) ve bol ekran görüntülü bir Kurulum Belgesi de bu sistemle birlikte duyuruldu. Artık bu sistemi kurmak için bilgisayar hakkında temel bilgileri olan ve bir süre linux kullanmış olmak yeterli olabilecek...(diye umuluyor)

Bunun yanında 0.0.6 kök dosya sisteminin paket özellikleri arasında

* Glibc-2.3.4.20041102
* Gcc-3.3.5.20050130
* Xorg-X11 6.8.2
* KDE 3.4 (Umut Pulat theme ile bir başka güzel)
* OpenOffice-1.9.95 + Zemberek
* Zemberek Server + KDE Zemberek Entegrasyonu
* Mplayer-1.0pre7
* Gimp-2.2.6
* Imposter-0.3
* Konversation-0.17
* K3b-0.11.18
* Thunderbird-1.0.2
* Firefox-1.0.3

Kaynaklar:
Gezegen LKD

Görüşler

0
y0rk
boyutu biraz buyuk olmus galiba :) Nasil tasiyacaz bunu? 2 image mi cikiyor icinden? ftp yada http de olan sıkıştırılmış bir dosyanın içerigini (dosya/dizin yapisi) bilgisayarımıza indirmeden gorebilirmiyiz ?

997,240,962 pardus-0.0.6.tar.bz2 (951,04MB)
0
loker
Tabii cd ile taşımak gerekli, ama kök dosya sistemi, çalışan bir sistemi yerleştirme mantığına dayalı... Kurulum baştan yapılmıyor da, bu dosyanın içeriği bir disk bölümüne konduktan sonra ister elle ister Jiji yardımıyla fstab, grub.conf gibi dosyalar o disk bölümüne özgü bilgileri içerecek şekilde düzenleniyor ve sistem çalışır hale geliyor...

Yani CD'e sığan ve 'kurulan' bir sistem olması hedeflenmiyor... önkurulumu yapılmış, senin donanımında nasıl çalışıyor, ne eksikler görüyorsun diye root dizini halinde kopyalanıyor bir yerde... ben bunu anladım daha doğrusu...
0
loker
Hedeflenmiyor biraz sakat bir ifade olmuş, kök dosya sisteminin olayı bu değil demeye çalıştım... yani internetten indirdiğin bilgisayardaki bir disk bölümüne kuracağın düşünülmüş... şimdilik yalnızca bu şekilde yapılsa da olur, hele o bilgileri toplayalım denmiş... desek daha doğru olur herhalde...
0
darkhunter
Yanlış bilgilendirmeler yapmadan how-to okumayı öneririm [cekirdek.uludag.org.tr] !!! Deneyen arkadaşlar, izlenimlerini buraya da aktarırlarsa çok mutlu olurum :) Not : Ne biçimsiz bir yorum editörü bu yaa :P HTML diye gönderiyorum ama sürç-ü lisan ederse af ola :)
0
darkhunter
Yanlış anlaşılma olmasın, sanki birini suçluyor gibi yazmışımda :)

Demek istediğim ayrıntılı bilgi haberde de geçtiği üzere kurulum klavuzunda. Birçok ayrıntı orada anlatılmış.
0
yuxel
"kök dosya sistemi" biraz kulak tırmalıyor
sanırım burdaki rootfs sadece bir kod isim, normal dosya sistemi olarak kullanılan rootfs ile alakası yok sanırım ?
0
yuxel
+
burdaki işlem açılmış paketleri kopyalamak mı yoksa arkada pisi mi çalışıyor ?
0
darkhunter
Açılmış paketleri kopyalamak bunu bir script yardımı ile yapıyor. Aslında Knoppix HDD kurulumuyla benzer bir kurulum işlemi var gibi geldi bana.
0
darkhunter
yoo, tamamen öyle...
0
loker
Uludağ listesinde bir yorum var, onu yapıştırıyorum... E-posta listesine üye olmayanlar için bir fikir verebilir diye, ama tabii bu konuyla ilgili olanlar e-posta listelerine üye olurlarsa daha rahat edeceklerdir...

Ekin Meroğlu diyor ki...
>
Bu sabah rootfs 0.0.6'i indirip kurdum (sagolsun Doruk aksam indirmis aslinda, ben hazira kondum...)

Kurulum icin unlu jiji' yi kullanayim dedim ama ben pek 'sudo' sever bir insan olmadigimdan zavalli program calisamadi ..

Denedigim makine soyle bir makine :
NFORCE3 250GB Chipsetli Epox Anakart (8KDA3J)
(eth, ses ,usb onboard)
SATA Harddisk, IDE CD-RW
NVidia GeForce2 MX Ekran karti - 17" Mon.

Neyse, yeni bir bolume actim (ext3) tar'i, fstab'i duzelttim, kendi lilo'ma gerekli satirlari ekledim, reboot...
Harddiskimin bagli oldugu SATA denetleyicisi maalesef cekirdekte Module imis, ilk boot denememiz basarisizlikla sonuclandi. kendi sistemimle boot edip gereken degisikliklerle yeni bir kernel derledim, evet boot edebildim bu sefer..

[ gereken destek NFORCE SATA; bunun icin scsi , scsi_disk ve NVIDIA sata suruculeri modul degil gomulu olarak derlenmesi sorunu cozuyor, konuyla ilgili bir bug girecegim bugzilla'ya. Ozellikle son zamanlarda yayginlasan anakart chipsetlerinin (SATA veya PATA) modul degil gomulu olmasi rootfs'i daha cok insanin deneyebilmesini saglayabilir.. ]

Ses kartim (onboard) acilis scriptleri tarafindan taninamadi, ama tum modullerin yuklenmesi ile calisir hale geldi.

[ Ses chipseti NFORCE3 250GB chipset uzerinde bulunan onboard ses chipseti,
lscpci : 00:06.0 Multimedia audio controller: nVidia Corporation: Unknown device 00ea (rev a1)
linux-2.6.11ck4 ile kullandigim cekirdek parametreleri de soyle :
CONFIG_SND_AC97_CODEC=y
CONFIG_SND_INTEL8X0=y ]

X acilisina gelince, X acilamadi :( Tabii ki mouse nedeniyle.. usb bir mouse, ontanimli mouse konfigrasyonunu su hale getirdim :

Section "InputDevice"
Identifier "MyMouse"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Buttons" "5"
EndSection

bir de

# InputDevice "MyMouse2" "SendCoreEvents"

yeterli oldu. Bu sayede X acilir hale geldi... X, 1152*864 olarak 75 Hz'de acildi..(monitorumun destekledigi -mantikli- en yuksek cozunurluk)Kaptan masaustu guzel guzel calisti, denedigim tum programlar sorunsuz acildi. Fakat ontanimli font buyuklugu 8 idi, okumakta zorlandim, TASMA'da tum fontlari 10 - 12 buyuklugune cekince sorun kalmadi.

TASMAnet' te ise makinenin IP ayarlarini yapip uygula deyince islemin basarisiz oldugu uyarisini aldim, gercekten de ifconfig ciktisinda eth0'in adi bile gecmiyordu.. Etherneti elle yapilandirip yine Tasmanetle degistirmeye calistim, yine basarisiz oldum.. Bu olayla ilgili pek bir deneme yapamadim, tahminen root olmam cozecek.. diye yazmistim, denedim : root olarak yapilandirma sorunsuz, uludag kullanicisi ile yapilandiramiyoruz. (bu belki de istenen bir davranis : deneyimsiz kullanicilar icin bir hatirlatma konulabilir ya da root sifresi istenebilir belki ?)

Root demisken, su komutu ile sorgusuz sualsiz root oluyoruz, deneme surumu icin guzel ...

Kdm temasi cok guzel olmus, hatta gecen bikac ay "bu kdm in temasevmezligi nereye kadar, gdm'e mi gecsek" tartismalariyla hasir nesir olmamizin ustune ilac gibi geldi.. Elinize saglik.

_lk anda gozume carpan bir iki sey : Openoffice 'in programlarinin adlari : "Metin" vs.. bence cok aciklayici olmamis, (openoffice de kendi capinda bir unlu program artik, isminin gorunmesi bircok insani rahat ettirecektir diye dusunuyorum) obur turlu de (OpenOffice.org Metin ..) cok uzun ve gereksiz oluyor, katiliyorum ama baska bir cozum gerekiyor sanki: "OOo - Metin" gibi mesela.

Gtk uygulamalarda (Imposter mesela) menulerdeki tema sorunlu, eger menu itemlarinin hicbirinin ikonu yoksa yazilar gri bolgeden basliyor, en az birinin ikonu varsa duzgun goruntuleniyor.

Acilistaki splash te hala Calisan Cd 1.0 yaziyor.
Splash'teki progress bar bir noktaya kadar dogru yerinde ilerliyor, (coldplug civarlarinda, coldplugdan hemen once putfont : PIO_FONT gibi bir hata veriyor ayni zamanda, ama alakasiz birsey de olabilir, tahminen yeri bu prog. barin degisiminin.) bir yerde ekranin ortasinda bir progress bar daha olusuyor ve bu yeni progress bar devam ediyor, sonuna kadar. Alltaki ilk progress bar oyle donmus olarak duruyor. Kapanista ise sorun yok.

Ekran cozunurlugu kaydedilmiyor, system tray'deki appletten ayarlayip restart ediyorum, ilk degerine geri donuyor.. rootfs uzerinde denemedim ama kde display ayarlarinda "apply settings on kde startup" secenegi ile ilgili birsey sanki..

Ben biraz daha gezineyim, biraz da bug gireyim, gelecek hafta 3-4 farkli makinede denemeye calisacagim, o zaman yazarim tekrar..

Elinize saglik tekrar..
Ekin Meroğlu
0
ZZombie
Az once Pardus Calisan CD 1.1 in yuklenmesi kazasiz belasiz bitti. Cekemeyecek durumda olan arkadaslar varsa bos bir CD kapip bana ugrasinlar.

Caylar benden :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kubuntu'da PARDUS Eklentileri

anonim

Geçtiğimiz günlerde Ubuntu Developer Summit'de Pardus yönetim araçlarının Kubuntu'nun yeni sürümünde kullanılması konusunda son derece ilginç gelişmeler yaşandı.

İzmir'de Özgür Yazılım ve Pardus GNU/Linux Semineri

anonim

İzmir Elektrik Mühendisleri Odası'nın daveti üzerine 24 Aralık 2008 Çarşamba günü saat 17:30'da odanın Çankaya semtinde bulunan şubesinde "Pardus ve Özgür Yazılım Nedir?" konulu bir seminer vereceğiz.

PISI Geliştirme Deposu

exa

PISI'nın yeniden canlandırılan geliştirilme dalına ait kaynak kodunu github'da bulabilirsiniz. Kaynakların şu andaki revizyonu 1.1_beta12'dir. Bu revizyonu yerel subversion çalışma kopyalarımdan yükledim, Pardus projesindeki en son idare ettiğim geliştirme dalı deposuna aittir. Dalla ilgili bilgileri aşağıda kendiniz görebilirsiniz.

$ svn info . Path: . Working Copy Root Path:...

Pardus 1.0 BETA Çıktı!

loker

Yol haritasına uyumluluk devam ediyor... Pardus 1.0 Beta ftp sunucusunda yerini aldı. Nihai sürümde olması hedeflenen tüm özellikleri barındıran beta sürüm, kritik hataların ve kararlılık sorunlarının bulunması amacıyla yayınlanıyor.

Pardus İle OSNews'tayız

anonim

OSNEWS sitesini "digg"lerken Pardus haberini görünce gözlerim yaşardı. Pardus'un ALPHA sürümünde görmüş olduğumuz hızlı boot etme özelliği üzerinde tartışılıyor aynı zamanda.

Haber ile ilgili yorumlara buradan erişilebilir.