PISI Geliştirme Deposu

3
exa

PISI'nın yeniden canlandırılan geliştirilme dalına ait kaynak kodunu github'da bulabilirsiniz. Kaynakların şu andaki revizyonu 1.1_beta12'dir. Bu revizyonu yerel subversion çalışma kopyalarımdan yükledim, Pardus projesindeki en son idare ettiğim geliştirme dalı deposuna aittir. Dalla ilgili bilgileri aşağıda kendiniz görebilirsiniz.

$ svn info .
Path: .
Working Copy Root Path: /Volumes/Centauri/Users/malfunct/Code/projects/pisi-svn
URL: https://svn.uludag.org.tr/uludag/trunk/pisi
Repository Root: https://svn.uludag.org.tr/uludag
Repository UUID: 26e1f6f6-46e4-0310-a0b7-a8a415fd4c45
Revision: 8647
Node Kind: directory
Schedule: normal
Last Changed Author: caglar
Last Changed Rev: 8644
Last Changed Date: 2006-07-07 16:45:27 +0400 (Fri, 07 Jul 2006)

Pardus projesi resmi olarak sona erdiği için geliştirme dalı Pardus bağlantılarını kaldıracak ve taşınabilir bir yeni nesil paket yöneticisi yönünde geliştirilmeye devam edecektir. Yani COMAR ve YALI olmayan sistemlerde de çalışmasını sağlayacağım. Bunu AI şirketim için bir OS dağıtımı hazırlamamız gerekirse kullanmayı planlıyorum. İlginç platformlar hedefliyorum, faydalı olabilir.

Bundan bir sonraki hedef var olan PISI tabanlı dağıtımlardan birisini kopyalayıp yeni bir dağıtıma başlamak olacaktır. Bazı özgür yazılımcı arkadaşlar Pisi Linux diye birşey yapmışlar, onların depolarından bir budaklanma yapabilirim.

PISI için vizyonum pardusun çok ötesindeydi, o yönde çalışmaya devam edersem yapmak için bir sebebim olabilir diye hayal ettim. Paralel hesaplamacı olduğum için küme kurulumunu kolaylaştıracak bir dağıtım örneğin yapmak isteyeceğim hedeflerden birisi. Pardus ne yazık ki temel bir KDE masaüstünden ötesini hayal edemedi. Çok daha iyisi yapılabilir. Pardus debian'ın yapıldığı gibi çok çeşitlendirilebilir. Şu anda hala ne yapılması gerektiğini anımsamaya çalışıyorum ama umarım birşeyler olacak. Bir PISI/debconf hibridi belki iyi çalışırdı. Ya o, ya da debconf'a benzer şekilde çalışan doğru biçimde tasarlanmış bir konfigurasyon aracı gerekecek.

Eray Özkural

Görüşler

1
exa

Pardus projesinde hiçbirşey eklemeden sadece bazı özellikleri çıkararak ve bazı dosyaları refactor ederek yapılmış bir 2.0 sürümü olduğunun farkındayım. O sürümü orijinal yazar olarak tasvip etmiyorum, ayrıca sanki imece biçimde yazmışız gibi bir sürü yazar listelemişler ve kaynak kodlarından yazar adlarını çıkarmışlar, onları 2. kez geri koydum. PISI 1.0'ı sadece 3 kişi yazmıştık, %90'ını 1 sene içerisinde TÜBİTAK UEKAE'de çalışırken ben bizzat yazdım, bu konudaki detayları blog'umda bulabıilirsiniz: https://examachine.net/blog/ann-pisi-development-branch/ https://examachine.net/blog/who-really-wrote-pisi-package-manager-of-pardus-distribution/

O Fatih'in bozduğu versiyon ile karıştırılmaması için bu dal yakında yeniden adlandırılabilir, kitty ya da pussy adlarını düşünüyorum. Hiçbir gerçek yenilik olmadan, sadece kırptığı ve bir kaç dosya ismini değiştirdiği halde major revizyon yapmış gibi versiyon atlatmalarını takdir etmiyorum. Muhtemelen PISI ve Pardus adlarını hiç kullanmamam daha iyi olur yeni bir sürüm yaptığımda bu kadar saygısızlığın üstüne. Yazdığım en ilginç kodlardan birisi barbarca talan edilmiş gibi gözüküyor. Orijinal TODO listesini de kaldırmış benim ne kadar çok iş yaptığım görülmesin diye, bir de autoxml çok hairy onu kaldıralım gibi abes bir hedef koymuş kendine. Yapmak yok yıkmak, yoketmek var, çünkü ne kadar beceriksiz olduğumuz anlaşılmasın.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus'ta Staj Olanağı

anonim

Pardus'ta yaz stajları ile ilgili duyurumuzu az önce yayınladık. Pardus anasayfasına girenler duyuruyu ve içeriğini görebilirler.

Pardus 1.0 RC1 sürümü duyuruldu

anonim

ftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/kurulan/rc1/

26 Aralık 2005 tarihine doğru bir aşama daha bitirildi. Testler ne kadar fazla olursa (malum imece) sonuç o kadar iyi olacaktır. Sorunlar bugs.uludag.org.tr ye bildirilebilir.

Herkese hayırlı olsun..

Python, Google'ın da desteği ile ilerlemeye devam ediyor

FZ

Google'ın Python programlama diline olan ilgisi dikkat çekmeye devam ediyor. Eğer SOA (Service Oriented Architecture) tarzı uygulamalar için hızlı prototip geliştirmek istiyorsanız istediğiniz işlevselliği büyük ihtimalle Python 3.0'da bulacaksınız.

Pardus Distrowatch'da Duyuruldu

darkhunter

Internet ortamının "dağıtım borsası" olarak nitelenen distrowatch.com Pardus'u duyurdu.

ZDNet'te Pardus Haberi ve Alan Cox'ın Yorumu

FZ

ZDNet ortamında Pardus ile ilgili " Turkish Linux distribution aims for the big time" başlıklı bir yazı çıktı.

Yazıdan daha enteresan olan belki de anonim bir yorum ve Alan Cox'ın buna cevabı: