Pardus'un İlk Ayı

0
bahadirkandemir

Pardus'un duyurulmasından bu yana tam bir ay geçti. Peki yaklaşık bir aylık süreç içerisinde neler olmuş?

Pardus için henüz herkesin adını duyacağı bir tanıtım kampanyası başlamadı ve Pardus sadece halâ Internet'ten indirilebilir durumda. İnsanların "bir Pardus alabilir miyim?" diyerek içeri girip gerçekten bir Pardus ile terk edebilecekleri bir satıcı teorik olarak, yok. Fakat bunlar insanların Pardus'tan haberdar olmasına ve onu denemelerine pek de engel olmamış görünüyor.

Pardus geçtiğimiz bir aylık dönemde yaklaşık 25.000 kişi tarafından Internet'teki sunuculardan indirilmiş. İnsanlar birbirine kopyalayıp vermişlerdir de herhalde. Kesin veriler + mütevazi tahminler ile elde edilen bu minimum sayı bence fena bir rakam değil.

Bununla beraber projenin Internet sayfaları son bir aylık dönemde 142.000'den fazla ziyaret almış, 12.000 kişi arama motorlarına "Pardus" yazmış. Türk Lirası'ndan atılan altı sıfırın ardından bu sayılar gözüme daha bir büyük görünmeye başladı.

Ayrıca projenin e-posta listelerine ve bilgi@uludag.org.tr adresine son bir aylık dönemde yaklaşık 3.000 adet e-posta gelmiş. Bu rakam da Pardus 1.0'ın çıkışından önceki Pardus'un alpha, beta ve RC sürümlerinin yayınlandığı aya ait olan sayıların yaklaşık 10 katına tekabül ediyor.

Bir aydan daha kısa bir süredir üzerinde çalışma yapılan http://www.pardus-wiki.org/ adresindeki Wiki'nin veritabanında sayfalar birikmeye başlamış, 23.000'den fazla sayfa gösterimi gerçekleşmiş, 1000'den fazla sayfa düzenleme işlemi yapılmış, kayıtlı kullanıcı sayısı 200'e yaklaşmış.

http://pardus-linux.org/forum/ adresindeki forum'a yaklaşık 2500 mesaj gelmiş ve 500 kayıtlı kullanıcı var.

Yine bu bir aylık sürece baktığınızda gelen ilk eleştirilerin son derece ümit verici ve sevindirici olduğunu, genel olarak insanların Pardus'u beğendiğini hissedebiliyorsunuz. Listelere elbette bir çok eleştiri, tebrik, tenkit ve hata bildirimi geldi; her biri ayrı ayrı, hem geliştiriciler hem de destekçilerin daha fazla çalışmak için ihtiyaç duydukları motivasyonu sağlıyorlar.

Sizler için uludag@uludag.org.tr adresi ile ulaşılan e-posta listemize ve bilgi@uludag.org.tr adresli iletişim adresimize gelen e-postalar arasından okumaya fırsatı olmayanlar için birkaç alıntıya yer vermek istiyorum (Elbette bu alıntılar, benim okuduğumda “keşke kurmayanlar ve habersiz olanlar bunları okusaydı” diye düşündüğüm e-postaların bir kaçından. Seçimleri yapan kişinin objektifliğinden de bahsedemiyoruz ne yazık ki):

"Artık kurduktan hemen sonra Internet'e bağlanan, her türlü müzik, video dosyasını açan, ofis ve grafik programları kullanıma hazır, USB, kablosuz ağ, webcam gibi hayatımızın bir parçası olan teknolojileri rahatça kullanabileceğimiz, Türk kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre düşünülmüş, hazırlanmış, ücretsiz, kur-çalıştır-keyfine bak bir işletim sistemimiz var: Pardus...", Ayan Öztürk.

"Geç de olsa Pardus'u deneyebildim. 2000 yılından bu yana sayısını hatırlayamadığım kadar çok dağıtım denemiştim. Şu ana kadar denediğim GNU/Linux dağıtımları arasında en zahmetsizce kurulan dağıtım diyebilirim. Kurulum esnasında kullanıcıya sorulan birkaç basit soru sonrasında normal bir bilgisayar kullanıcısının ihtiyacı olan sistemi hazır bir şekilde sunması gerçekten harika.", Yaşar Şentürk.

"1280x800 çözünürlüğü otamatik olarak tanıdı ve kurdu. USB'de sorun yok. Bluetooth çalışıyor. IEEE1394 çalışıyor. 802.11g'yi deneyemedim... Harici monitör çalışıyor. SVideo'yu daha deneyemedim. Ses kartı çalışıyor. Tüm Türkçe karakterler sorunsuz olarak çalışıyor. Dijital kamera çalışıyor. Görüntülü sohbet yapmadım henüz. Pil durumu ve cereyan göstergesi çalışıyor. Şu ana kadar problem göremedim. Bunların hepsini çalıştıran bir Linux sürümünü ise ilk kez gördüm. Vay be... Ellerine sağlık yapanların. Yaşasın Pardus.", Canberk Demirdelen.

"Tüm ekibe bir kez daha teşekkürler. Pardus'u dizüstü bilgisayarıma kurdum. Her şey çok mükemmel. Kurulumda hiç bir sorun yaşamadım. YALI çok etkileyici olmuş. Grafikler çok zevkliymiş :)", Aydın Demirel.

"Pardus 1.0 sürümünde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum, kurulumundan kullanımına her şey çok akıllıca tasarlanmış ve daha da iyi olacağından eminim.", Uğur Devril.

"Ne mutlu, bizim de artık Türkçe bir işletim sistemimiz var. İsmi Pardus. Dün web sitesinden indirdim ve akşam kurdum. Çok çok beğendim; müzik, film, grafik vs. harika. Kullanırken hiç de zorlanmadım. Sonra ücretsiz dağıtılmış olması bazı kendini beğenmiş işletim sistemlerinin suratına bir şamar (Anadolu tabiriyle) gibi inmiştir.", Mahmut Topuz.

"1990 yılından beri bilgisayar ile uğraşan bir teknik öğretmenim.. Pardus'u Çalışan CD'den beri takip ediyorum. Kurulan CD'yi beta sürümünden beri indirip test ediyorum. En son 1.0 sürümünü indirdim ve bilgisayarlarıma kurdum. Tek kelime ile muhteşem. Şu ana kadar gördüğüm kurulumu en kolay işletim sistemi Pardus. Pardus'un daha geniş platformlarda tanıtılması gerektiğini düşüyorum. Ben okuldaki öğretmen arkadaşlarıma ve öğrencilerime Pardus yüklü dizüstü bilgisayarımı gösterdiğim zaman hepsinin ağzı açık kaldı. Şimdi çılgınlar gibi onlara Pardus CD'leri kopyalayıp bunu başkalarının da yaymalarını teşvik ediyorum.", Eyüp Arslan Sülün.

Hazır yeri gelmişken (bu bilanço yazısı yerinin geldiğini gösteriyor), bir kez daha gösterdikleri ilgiden ötürü tüm e-posta listesi üyelerimize, hata bildirimleri ile destek olan katkıcılarımıza, bizi eleştirenlere ve taze fikirler ile gelenlere, Pardus'un daha fazla insan tarafından duyulması, daha fazla insana ulaşması için çaba gösterenlere, Pardus'un gönüllü geliştiricileri, Pardus ekibi ve hatta hali hazırdaki kullanıcıları ve dahi daha sonradan kullanacaklar adına teşekkür etmek gerekli, teşekkürler.

İyi bir başlangıç olduğunu, her şeyin zamanla daha iyi olacağını düşünüyorum.

A. Murat Eren

Görüşler

0
Chriseba
ben de 2 haftadır kullanıyor. bundan önce fedora core 4 ve gelecek linux 3 bireysel sürüm'ü kullandım. gl3'ten çok çok iyi olduğu bir gerçek, fc4'e göre artı yönleri (benim ihtiyaçlarıma göre) bulunuyor ve hemen hemen ikisininde de aynı işlemleri yapabiliyorum(o zaman fc4 niye 4 cd?). gerçkten de pardus oldukça kullanışlı, tatminkar ve güzel.

güzel bir başlangıç olduğunu umuyorum...
0
Geryon
Walla herkesi tebrik ediyorum. Çok ilginç bir sosyolojik çalışma olmuş. Bence artık birde kitap basmanızın zamanı geldi.. Adı da muhtemelen "Kitle Aldatma Teknikleri v1.1" olur sanırım.

Özellike yapılan yorumları habere eklemenizi çok aydınlatıcı buldum. Öyle ki donanım desteğinin pardus ile hiçbir ilgisinin olmamasına rağmen "herşeyi tanıması","USB desteği" gibi konularada övgüler alması kandırma tekniklerinizin geniş çaplı etkilerini bir kez daha ortaya koyuyor.

Umarım yakın gelecekte engin tecrübelerinizi ticari hayatada taşır, "Nasıl dolandırıcı olunur ?", "Herkes için banka hortumlama" gibi eserlerle biz okuyucularınıza yol gösterirsiniz...

Herkesin eline sağlık...
Kolay gelsin ...
0
Ragnor
Afedersin ama ben hiç uğraşmak zorunda kalmadan bu tip işlemleri yapabiliyorsam pardus ile, bu onların kurdukları sistemin donanım olarakta son teknolojiyi destekleyecek halde olduğunu gösterir.
En basit örneği ile fedora core 4, ubuntu 5. bilmem kaç, slackware 10 bilmemne bir sürü dağıtım denedim ama hiçbiri benim sata diskimi tanımadı. Buna rağmen pardus hiç zahmetsizce sata diskimi kurdu, yüklemeyi yaptım ve sonunda bende linux kullanabiliyorum. Hemde bunun için 120gblık hdd'mi çıkarıpda gidip yeni pata hdd almadan yapabildim bunu. Pardustan önce tek şözüm buydu.

Bu başarıdır :).
0
FZ
SATA diskinize başka hiçbir dağıtımın kurulamadığını, bunun imkansız olduğunu mu belirtiyorsunuz?

Şimdiye dek yukarıdaki bir durum vardı ve bu yüzden GNU/Linux kullanamaz halde miydiniz?

Başka bir GNU/Linux dağıtımı kurmaya kalktığınızda 120 GB'lik hard diskinizi söküp yerine PATA hard disk almanız zorunlu muydu? Gerçekten de başka hiçbir yöntem yok muydu? Buna dair bir referans gösterebilir misiniz?

Bir yanlış anlama olmasın, saçma bir tartışma başlatmak için değil, teknik açıdan iddiaların doğruluğunu merak ettiğim için soruyorum, genellikle yığınla mp3, video, vs. depolayan bir insan olmadığım için büyük disklerle uzun zamandır uğraşmıyorum o yüzden güncel durumu bilmiyorum.
0
Ragnor
Açıkcası ben bunu söylemiyorum. Ama şu varki ben beceremedim. Hemde en son sürüm dağıtımlarla.
Bu sitenin forumlarınada yazdım ve de kimse bir çözüm bulamadı. Sanırım bu da uygun bir referans olur.
Teoride bir sorun olmamalı ve hatta en azından ubuntu yada fedora ile kurulmalıydı, olmadı. Pardus'u ise öylesine denemiştim ki olunca nasıl sevindiğimi anlatamam sanırım :).

Forumlara yazdığım mesajada buradan ulaşabilirsiniz : http://www.fazlamesai.org/forum/viewtopic.php?t=1651
0
anhanguera
selam,

bahsi gecen IDE/SATA chip linux-2.6.11 versiyonundan beri desteklenmektedir. eger 2.6.11 veya daha buyuk bir kernel versiyonu kullanan bir distro. deneseymissiniz basari ile kurarmissiniz.

slackware icin konusursak bu slackware 10.2 olurdu. diger distrolari bilmiyorum ancak, google ile 5 dakikalik bir dolasmayla fedora4, ubuntu5.04 gibi ditrolarda basari ile calistirildigni gordum.

zaten yapilmak istenirse 2.6.11 kernel ciktigi gun download edilip, her hangi bir makinada gerekli driverlari icerecek sekilde derlenip bir boot disketi ile acilir, ve ne isteniyorsa o kurulurmus gibi geliyor bana ;)

butun bunlarin bir sadece pardus la degil, hic bir distro ile alakasi yoktur diye dusunuyorum ;) distronun cikis tarihi ile alakali olur, o baska ;)

alper akcan "anhanguera"

0
East
Ben SuSe 9.1 den beri SATA diskimi rahatça kullanıyorum. Şimdi de SuSe 10.0 var makinemde. Sadece bilgi vermek için yazdım.
0
necdetyucel
Güncel durumda bir değişiklik yok. Pardus gibi bir sürü başka dağıtım da sata diskleri sorunsuz kullanabiliyor.
Pardus'un gerçek yenilikleri paket yönetim sistemi ile ilgili ama yeni linux kullanıcıları rpm, deb, tgz gibi paketleri zaten bilmediklerinden pisi'nin artıları eksileri konusunda söyleyecek birşeyleri yok. Bunda garipsenecek birşey de yok.
Ben Pardus'a geçer not veriyorum. İleride daha da iyi olacağını görüyorum.
0
ghanthar
Selam, Beni yalnış anlamanızı Pardusu eleştirdiğimi veya küçümsediğimi düşünmenizi istemem. RPM ve TGZ yi anlıyorum ancak pisi nin deb e oranla ne gibi bir artısı var onu göremedim. Dediğim gibi yeni bir tartışma başlatmak için değil gerçekten meraktan soruyorum.
0
ghanthar
Selam, Beni yalnış anlamanızı Pardusu eleştirdiğimi veya küçümsediğimi düşünmenizi istemem. RPM ve TGZ yi anlıyorum ancak pisi nin deb e oranla ne gibi bir artısı var onu göremedim. Dediğim gibi yeni bir tartışma başlatmak için değil gerçekten meraktan soruyorum.
0
FZ
Yakışık almamış bu yorum. Bir yazılım geliştirme uzmanı, parçası olduğu bir proje ile ilgili birkaç şey söylüyor ve birkaç e-postadan alıntı yapıyor. Bunu beğenebilir ya da beğenmeyebilirsiniz. Bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız buna dair kanıtlar ortaya koyarsınız. Söylenen sözlerde ciddi bir yanlışlık yahut çarpıtma varsa bunu örnekleri ile belirtirsiniz ama kalkıp da bu genç insanları "dolandırıcı", "banka hortumcusu" imaları bulunan bir yorum ile itham etmek hiç ama hiç yakışmaz. Kimseye de bir şey kazandırmaz. En sert tartışmalara varım, sonuna dek ama bu tür bir üsluba her platformda her açıdan karşıyım.
0
lofel
Aynı şeyi ben söyleyecektim. Bu ne kadar sert bir eleştiri böyle ? Muhatabının bu eleştriyi hak ettiğini sanmıyorum. Herneyse , benim Pardus ile ilgili ilk deneyimim bugün oldu. Yaklaşık 6 yıldan beri bulabildiğim pek çok dağıtımı kurar denerim, Pardus'u henüz kurmadım haberlerini okuyordum sadece , ama bugün işhanındaki "ozalitçi" bana heyecanla kurduğu Pardus'u gösterdi , bak ofis var her şey var dedi ! Yaptığı iş temel olarak müşterilerin AutoCAD ile hazırladığı çizimlerin çıktısını almak, o işini de sorunsuz hallediyor imiş. Daha önce Suse , Fedora, Slackware vesaire kurmuşluğu yok, ingilizce bilmez ancak Pardus'u duymuş , indirmiş, kurmuş ve webcami de dahil problemsiz kullanıyor. Bu başarıdır.
0
conan
Profilinizden ulastigim web sayfanizdaki l33t h4x0r linklerden ne kadar bilgili oldugunuzu anladim. Bu bilginizle bu tip tesbit yaptiginiz icin sizi kutluyorum. Cunku sizden baskasi yapamazdi bu guzel tesbiti.

B0w b4 my l33t sk1||5 B147CH!

0
coderlord
Böyle saçma sapan, içi boş bir yorum daha önce görmemiştim. Sanki o yazıda "biz bütün donanımları tanıyoruz, başka dağıtımlar tanımıyor heyoo" gibi bir söz varmış gibi ne dolandırıcılığı kalmış ne üçkağıtçılığı. Yakışıksız olmuş, yersiz olmuş. Desteksiz atmak olmuş.
0
Challenger
Şimdi son kullanıcı açısından şöyle bir bakalım:
S: Bilgisayara kurarken bir zorluk çektin mi?
C: Hayır, sadece birkaç soru sordu, onları cevapladım sonra kurulum bitti dedi ve açtığımda çalışıyordu.

S: Bilgisayarındaki donanımları otomatik tanıdı mı? Senden sürücü istedi mi?
C: Evet tanıdı ve sürücü istemedi.

S: Video oynatıcılar ile istediğin videoları codec yüklemeden çalıştırdın mı?
C: Evet, hatta vaktiyle emule' dan indirdiğim ve başka bir dağıtımda MPlayer ile problemli izlediğim "Michael Schumacher' s Driving Style.wmv" dosyasını problemsiz izledim.

S: USB aygıtları çalıştı mı?
C: Evet tak diye çalıştı.

S: İhtiyacın olan yazılımlar sorun çıkarmadan mevcut mu?
C: Evet, mevcut.

S: Kablosuz ağa bağlantıda sorun yaşadın mı?
C: Hayır.

S: Türkçe karakter problemi yaşadın mı?
C: Hayır.

S: Sana herhangi birisi bunu kullanacaksın diye bir zorlama yaptı mı? En iyisi bu dedi mi?
C1: Hayır, merak ettim kurdum.
C2: Hayır, bir arkadaşım önerdi. Ben de kurdum.
C3: Evet, geldiler evimi bastılar, başıma silah dayadılar ve bunu kullanacaksın dediler. "Kahrolsun Microsoft! Yaşasın Linux!" ve "Kahrolsun Debian, Slackware, Red Hat, SuSE! Yaşasın Pardus!" diğe slogan attılar. Hatta yanlarında da bir anadolu parsı getirmişlerdi köpek yerine.

Başka sorusu olan?

Not: Son sorudaki 3. cevapta saçmalamış olabilirim ama önce o başlattı.
0
bm
Iyi de buraya gecilen bu haberin neresinde dolandiricilik ve hortumu isin icine sokacak birsey var? Gosterilen ilgi rakamlandirilmis, memnun kalan insanlarin mailleri gecilmis. Kitle aldatmaya varacak birsey de gormuyorum ben yazilanda.

Asil sosyolojik calisma bence bu konunun dogurdugu kutuplasma, ve neticede bunun FM-uyesi/Pardus gelistiricisi arasinda dogurdugu tatsizlik konusunda olmali.

0
sefalet
Sayın bm, üreticinin halkla ilişkiler becerisi ve halkın da üretene karşı davranışı, üretme ve tüketme beceresinden başka şeyler ister.
0
bm
Ister muhakkak da bu haberde gecilen yazida bunlarin bir eksikligini goremedim ben. Genel icin soyluyorsaniz, vaktiniz varsa biraz acabilir misiniz?
0
sefalet
Haber ile ilgisi yok, hatta habere yapılan sizin de belirttiğiniz tepkiler en hafifinden "ayıp" olarak nitelenebilir.İnsanlar bazen başka konularda dışavuramadıkları öfkelerini alakasız yerlerde gösterebiliyorlar.Ben FM'de yapılan tartışmalar ve başka bir iki yerde gördüğüm atışmalar çerçevesinde, sizin son cümlelerinize atfen yazdım mesajı.İster halkla ilişkiler diye isterse iletişim kuramının parçası olarak ele alınsın, üretici kesimin üretim dışında başarılı olması gereken bir alan da ürünün tanıtımı ve geniş kitleler üzerindeki etkisinin yönlendirilmesi.Bunun yanında geniş halk kitlesinin ruhsal durumu da önemli bir etken.Bugüne kadar çoğunlukla aldatılmış ve paranoyak hale getirilmiş tüketici ters tepkiler de verebiliyor.Üretenin tüm koşulları gözden geçirip bir yönlendirme politikası oluşturması gerektiği gibi, tüketenin de üretimi zedelemeyecek, tersine teşvik edici ama eleştirel bir davranış sergileme çabası içinde olması gerekir.Biz bunların pek farkında değiliz, o yüzden bir ürün üzerine yapılan tartışmalar iki tarafın ağız dalaşına dönüveriyor.
0
robertosmix
Orkid yada Blendax reklamlarını ellerinde pankartlarla Taksimde protesto eden bir gruba şimdiye kadar hiç rastlamadım. Bu işin -ki özellikle devletin yapmaya çalıştığı bu tür bir işin- reklama ihtiyacı zaten olmaz-olmamalı.

Bu işten para kazananlar bile bu kadar reklam yapmıyor. Kaldı ki burada bir maddi kazanç da söz konusu olamaz. Ayrıca tüketicinin talep çerçevesinde üreticiyi teşvik etmesinden başka bir asli davranışı söz konusu olamaz. Ben İpana'yı üretenleri arayıp da "şunun nanesini biraz daha fazla koyun" diyen birisini tanımıyorum.. siz tanıyormusunuz? Ama ben elma kokusu daha fazla diye İpana'yı bırakıp Colgate alan birisini tanıyorum. İşte bu tüketici tepkisi ve eleştirisidir.

Tüketicinin üretimi zedelemesi diye birşey olmaz.. eğer bir ürün iyi ise o ürün iyidir. Ürün kötü ise kötüdür. Tüketici ürünü beğenmezse onu satın almaz, kötü üretim hakettiği yanıtı alır. Ki bu da üretimi zedelemek değil serbest piyasa ekonomisini ve rekabeti canlandırmak, rolü benimsemek demektir.

Tabii ki herkes üretici değildir ve üretimi aktif olarak eleştirenler de zaten tüketiciler değil diğer üreticiler yada konuya hakim mercilerdir. Mercedes'ten emekli bir mühendis tabii ki Ferrari'yi eleştirecektir. Yada Ferrari'den emekli bir başka mühendis Mercedes'i.

Tüketiciyi bilinçlendirmek apayrı birşey şüphesiz. Bunu bağımsız organlar yapmalı. Eğer üreticinin ürettiği ürünü eleştirmesi/hakkında yorum yapması beklenirse bu yapılacak en büyük aptallıklardan birisi olur. Şüphesiz üretici için en iyi ürün ürettiğidir.

Ben "ilgi yoğun", "insanlar akın akın ürünümüze geçiyorlar", "çok başarılı" filan gibi yorumları açıkcası böyle bir projeye yakıştıramıyorum. Arkadaşların medyanın çok etkisinde kaldıkları açık. Devleti o kadar zarar uğratmalarının yanı sıra bir de hiç sıkılmadan "tanıtım kampanyalarımız daha başlamadı" şeklinde konuşmaları çok üzücü.

Bu işi ciddi olarak yapan ülkelerin kurumları da zaten aşmış-bitirmiş bir şekilde hatırlanır ve IT dünyasında yerlerini alırlar. Zaten bu tür konularda naif davranmak da onların adetleridir. Biz Türkler limitine kadar kullanırız şüphesiz her yolu.

Bkz:http://www.nsa.gov/selinux/


0
Geryon
+1
0
robertosmix
İleri düzey kitle uyutma teknikleri

Seçkin bir yazılımcı ekibi tarafından geliştirilen ve yenilikçi teknolojilerle donatılan Pardus'un küresel Linux camiasında da geniş yankı uyandırması bekleniyor.

Sistemde kurulu yazılımların birbirleriyle uyumlu çalışmasını sağlayacak olan bir yapılandırma yöneticimiz var. Bu uygulamaya ÇOMAR adını verdik. Pardus'un paket yönetim sistemine ise PiSi dedik. ÇOMAR ve PiSi, büyük küçük hiçbir Linux dağıtımı tarafından ele alınmaya cesaret edilememiş iki önemli problemi özgün yöntemlerle ve son derece akıllıca çözüyor.

Pardus'un yaygınlaşmasıyla Türkiye'nin yazılım ithalatında önemli tasarruf elde edilmesi, yazılım maliyetlerinin azalmasına bağlı olarak donanım satışlarında ve bilgisayarlaşma oranında artış görülmesi, e-dönüşüm ve bilgi toplumu olma sürecinin hızlanması bekleniyor.

Bkz: http://www.bthaber.com.tr/haber.phtml? yazi_id=475000280

Ayrıca sayın Geryon'u -en azından akıl sağlığı için - bu konuda kafa yormamaya davet ediyoruz. Evet.
0
St
Selamlar. HP 6130us dizüstü bilgisayarıma Linux gücü sağlamayı düşünüyorum. Ne tavsiye edersiniz Mandriva 2006.0 mı yoksa Pardus'a bir şans tanısam mı? :) (P.S. Wireless desteği ve USB donanımlarda sıkıntı yaratmaması tabii ki en büyük arzum) Teşekkürler.
0
mrtksn
bir amatör kollanıcı olarak denediğim bütün dağıtımlardan daha kullanışlı ve sorunsuz buldum pardus'u ; Şu an windowsla birlikte pardus da kurulu bilgisayarda ve özellikle güvenlik gereken noktalarda pardus kullanıyorum.
0
sametc
Benim dikkatimi çeken olay: Basın-yayın organlarının hiçbirinde pardusun bahsederken hiçbir zaman GPL ya da özgür yazılım olduğundan bahsetmemesi...
0
sametc
bunu benmi yazdım:D tam düzeltiyordum yanlışlıkla tab tuşuna ve ardından entere basmam sonucunda acayip bir cümle çıktı:D... Benim dikkatimi çeken olay: Basın-yayın organlarının hiçbirinde pardusun GPL ya da özgür yazılım olduğundan bahsedilmemesi...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus İle OSNews'tayız

anonim

OSNEWS sitesini "digg"lerken Pardus haberini görünce gözlerim yaşardı. Pardus'un ALPHA sürümünde görmüş olduğumuz hızlı boot etme özelliği üzerinde tartışılıyor aynı zamanda.

Haber ile ilgili yorumlara buradan erişilebilir.

Pardus Yuva Yapmaya Başladı

loker

Uludağ projesinin şemsiye ürünü Pardus Şubat ayında duyurduğu Çalışan CD'nin ardından bir de hata düzeltme sürümü yayınlamış sonra da kurulan sürüm için hazırlıkları hızlandırmıştı. Bu hedefe doğru son düzlüğe girdiğimizi kök dosya sisteminin (rootfs) 0.0.6 sürümü ile öğrendik.

Kubuntu'da PARDUS Eklentileri

anonim

Geçtiğimiz günlerde Ubuntu Developer Summit'de Pardus yönetim araçlarının Kubuntu'nun yeni sürümünde kullanılması konusunda son derece ilginç gelişmeler yaşandı.

Pardus'un PİSİ'si...

barisozyurt

Ulusal Dağıtım Projesi'nin paket yöneticisi olarak yazılacağı daha önceden de duyurulmuş olan PİSİ (Packages Installed Succesfully as Intented) ile ilgili bilgiler içeren ilk belge yayınlandı.


Kaynak: Uludağ web sayfası.

Pardus GNU/Linux Dağıtımını Çinliler Kullanacak Mı?

hayalci

Bu habere göre Pardus Çinli yetkililerin dikkatini çekmiş ve Türkiye tarafından Pardus'a Çince desteği ekleme teklifi yapılmış. Çin hükümetinin onayı sonrasında Pardus Çin'de kullanılmaya başlanabilecek.