Pardus geçtiğimiz bir aylık dönemde yaklaşık 25.000 kişi tarafından Internet'teki sunuculardan indirilmiş. İnsanlar birbirine kopyalayıp vermişlerdir de herhalde. Kesin veriler + mütevazi tahminler ile elde edilen bu minimum sayı bence fena bir rakam değil.
Bununla beraber projenin Internet sayfaları son bir aylık dönemde 142.000'den fazla ziyaret almış, 12.000 kişi arama motorlarına "Pardus" yazmış. Türk Lirası'ndan atılan altı sıfırın ardından bu sayılar gözüme daha bir büyük görünmeye başladı.
Ayrıca projenin e-posta listelerine ve bilgi@uludag.org.tr adresine son bir aylık dönemde yaklaşık 3.000 adet e-posta gelmiş. Bu rakam da Pardus 1.0'ın çıkışından önceki Pardus'un alpha, beta ve RC sürümlerinin yayınlandığı aya ait olan sayıların yaklaşık 10 katına tekabül ediyor.
Bir aydan daha kısa bir süredir üzerinde çalışma yapılan http://www.pardus-wiki.org/ adresindeki Wiki'nin veritabanında sayfalar birikmeye başlamış, 23.000'den fazla sayfa gösterimi gerçekleşmiş, 1000'den fazla sayfa düzenleme işlemi yapılmış, kayıtlı kullanıcı sayısı 200'e yaklaşmış.
http://pardus-linux.org/forum/ adresindeki forum'a yaklaşık 2500 mesaj gelmiş ve 500 kayıtlı kullanıcı var.
Yine bu bir aylık sürece baktığınızda gelen ilk eleştirilerin son derece ümit verici ve sevindirici olduğunu, genel olarak insanların Pardus'u beğendiğini hissedebiliyorsunuz. Listelere elbette bir çok eleştiri, tebrik, tenkit ve hata bildirimi geldi; her biri ayrı ayrı, hem geliştiriciler hem de destekçilerin daha fazla çalışmak için ihtiyaç duydukları motivasyonu sağlıyorlar.
Sizler için uludag@uludag.org.tr adresi ile ulaşılan e-posta listemize ve bilgi@uludag.org.tr adresli iletişim adresimize gelen e-postalar arasından okumaya fırsatı olmayanlar için birkaç alıntıya yer vermek istiyorum (Elbette bu alıntılar, benim okuduğumda keşke kurmayanlar ve habersiz olanlar bunları okusaydı diye düşündüğüm e-postaların bir kaçından. Seçimleri yapan kişinin objektifliğinden de bahsedemiyoruz ne yazık ki):
"Artık kurduktan hemen sonra Internet'e bağlanan, her türlü müzik, video dosyasını açan, ofis ve grafik programları kullanıma hazır, USB, kablosuz ağ, webcam gibi hayatımızın bir parçası olan teknolojileri rahatça kullanabileceğimiz, Türk kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre düşünülmüş, hazırlanmış, ücretsiz, kur-çalıştır-keyfine bak bir işletim sistemimiz var: Pardus...", Ayan Öztürk.
"Geç de olsa Pardus'u deneyebildim. 2000 yılından bu yana sayısını hatırlayamadığım kadar çok dağıtım denemiştim. Şu ana kadar denediğim GNU/Linux dağıtımları arasında en zahmetsizce kurulan dağıtım diyebilirim. Kurulum esnasında kullanıcıya sorulan birkaç basit soru sonrasında normal bir bilgisayar kullanıcısının ihtiyacı olan sistemi hazır bir şekilde sunması gerçekten harika.", Yaşar Şentürk.
"1280x800 çözünürlüğü otamatik olarak tanıdı ve kurdu. USB'de sorun yok. Bluetooth çalışıyor. IEEE1394 çalışıyor. 802.11g'yi deneyemedim... Harici monitör çalışıyor. SVideo'yu daha deneyemedim. Ses kartı çalışıyor. Tüm Türkçe karakterler sorunsuz olarak çalışıyor. Dijital kamera çalışıyor. Görüntülü sohbet yapmadım henüz. Pil durumu ve cereyan göstergesi çalışıyor. Şu ana kadar problem göremedim. Bunların hepsini çalıştıran bir Linux sürümünü ise ilk kez gördüm. Vay be... Ellerine sağlık yapanların. Yaşasın Pardus.", Canberk Demirdelen.
"Tüm ekibe bir kez daha teşekkürler. Pardus'u dizüstü bilgisayarıma kurdum. Her şey çok mükemmel. Kurulumda hiç bir sorun yaşamadım. YALI çok etkileyici olmuş. Grafikler çok zevkliymiş :)", Aydın Demirel.
"Pardus 1.0 sürümünde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum, kurulumundan kullanımına her şey çok akıllıca tasarlanmış ve daha da iyi olacağından eminim.", Uğur Devril.
"Ne mutlu, bizim de artık Türkçe bir işletim sistemimiz var. İsmi Pardus. Dün web sitesinden indirdim ve akşam kurdum. Çok çok beğendim; müzik, film, grafik vs. harika. Kullanırken hiç de zorlanmadım. Sonra ücretsiz dağıtılmış olması bazı kendini beğenmiş işletim sistemlerinin suratına bir şamar (Anadolu tabiriyle) gibi inmiştir.", Mahmut Topuz.
"1990 yılından beri bilgisayar ile uğraşan bir teknik öğretmenim.. Pardus'u Çalışan CD'den beri takip ediyorum. Kurulan CD'yi beta sürümünden beri indirip test ediyorum. En son 1.0 sürümünü indirdim ve bilgisayarlarıma kurdum. Tek kelime ile muhteşem. Şu ana kadar gördüğüm kurulumu en kolay işletim sistemi Pardus. Pardus'un daha geniş platformlarda tanıtılması gerektiğini düşüyorum. Ben okuldaki öğretmen arkadaşlarıma ve öğrencilerime Pardus yüklü dizüstü bilgisayarımı gösterdiğim zaman hepsinin ağzı açık kaldı. Şimdi çılgınlar gibi onlara Pardus CD'leri kopyalayıp bunu başkalarının da yaymalarını teşvik ediyorum.", Eyüp Arslan Sülün.
Hazır yeri gelmişken (bu bilanço yazısı yerinin geldiğini gösteriyor), bir kez daha gösterdikleri ilgiden ötürü tüm e-posta listesi üyelerimize, hata bildirimleri ile destek olan katkıcılarımıza, bizi eleştirenlere ve taze fikirler ile gelenlere, Pardus'un daha fazla insan tarafından duyulması, daha fazla insana ulaşması için çaba gösterenlere, Pardus'un gönüllü geliştiricileri, Pardus ekibi ve hatta hali hazırdaki kullanıcıları ve dahi daha sonradan kullanacaklar adına teşekkür etmek gerekli, teşekkürler.
İyi bir başlangıç olduğunu, her şeyin zamanla daha iyi olacağını düşünüyorum.
A. Murat Eren
güzel bir başlangıç olduğunu umuyorum...