Bu hafta sonu Pardus 1.1 ALFAnın çıkması hedefleniyor

0
fahridon
Pardus 1.1 ile neler gelecek:

Pardus 1.1'i sabırsızlıkla bekleyenler, bu hafta sonu çıkması hedeflenen alfa sürümünde nelerle karşılacaklar bir bakalım:

* Müdür: Pardus’un en önemli yeniliklerinden biri olan Müdür, açılış zamanlarını inanılmayacak sürelere düşürüyor. Eskiden 1:33 dakikada açılan bir makine artık 17 saniyede açılıyor. Bu süre içinde Java ile çalışan Zemberek dahil tüm sistem servislerinin açıldığı göz önüne alınırsa, Pardus diğer Linux dağıtımları arasında rekor açılış süresine sahip!
* PİSİ: Pardus'un paket yöneticisi PİSİ büyük bir değişim geçirdi. Pisi artık çok daha hızlı ve kullanışlı. Yeni LZMA sıkıştırma algoritmasıyla Pisi paketleri daha da küçüldü ve son kullanıcıların indireceği dosya boyutları azaldı. Bu arada yeni yönetim arayüzüyle paketleri güncellemek, yeni paket yüklemek çok daha kolaylaştı.

* YALI: Pardus 1.1'in kurulum sihirbazı YALI, yeni ÇOMAR ve PİSİ altyapısıyla çalışmak için ayarlandı ve bazı hataları giderildi. Ayrıca arayüzü daha da geliştirilerek mevcut renk teması değiştirildi.

* Kernel 2.6.16: Pardus ile birlikte gelen son sürüm (2.6.16) çekirdek sayesinde pek çok donanım sorunu çözüldü. Bu çekirdekle birlikte USB ADSL modem desteği geliyor ve eski makinelerde APIC/ACPI nedeniyle açılamama sorunları da giderilmiş durumda. IDE sabit disklerin tanınma süresini çok kısaltan bir yama sayesinde Linux çekirdeğinin açılış süresi 3 saniye kadar kısaldı.

* KDE 3.5.3: Pardus 1.0 ile gelen KDE 3.5 sürümüne kıyasla 1500 kadar irili ufaklı iyileştirme getiriyor. Bu değişiklikler arasında en göze çarpan yenilik, yüzde 20 daha hızlı yüklenme süresi. KMail, Akregator, Kopete ve KPDF bileşenlerinde de yeni özellikler göze çarpıyor.

* OpenOffice 2.0.3: OpenOffice'in bu yeni sürümü çok sayıda düzeltmenin dışında, özellikle Calc tarafında yüzde 23′lük bir performans artışı sağlıyor. MS Office dosya tipleriyle daha fazla uyumluluk getiren OpenOffice 2.0.3 içinde, PDFleri dosya dönüşümü ve baskı öncesinde daha iyi yönetmenizi sağlayan özellikler mevcut.

* Yeni yazılımlar: Yeni LZMA sıkıştırma algoritmasıyla paket boyutlarında ortalama yüzde 30'a varan bir yer kazancı elde edildi. CD içinde açılan bu yeni alan, yeni yazılımlarla şenlendiriliyor! Hangileri olduğunu söylemeyelim, sürpriz olsun :)…

* Kullanıcı yöneticisi: Bu yeni araç, Pardus’a yeni kullanıcı eklemeye ya da mevcut kullanıcıları haklarını düzenlemeye yarıyor. Kullanıcıların CDyi kullanabilme, müzik dinleyebilme, oyun oynayabilme gibi haklarını buradan yöneteceksiniz.

* Güvenlik duvarı: Pardus Güvenlik Duvarı, Pardus 1.1 ile birlikte gelen bir diğer yeni aracımız. Birkaç tıklama ile kolayca port ya da makine bazında engelleme yapabilir, istemediğiniz iletişim protokollerini bu güvenlik duvarıyla durdurabilirsiniz.

* Sürücüler: Pardus 1.1 içinde çok sayıda yeni yazıcı / modem ve kablosuz donanım sürücüsü yer alıyor. Bir başka deyişle, Pardus 1.1 çok daha geniş bir donanım desteğine sahip!

* Tulliana 2.0: Umut Pulat'ın imzasını taşıyan yeni simgeseti çok daha temiz bir arayüz sunuyor. KDE-Look listesinde ilk 10′dan aşağı düşmeyen Tulliana 2.0, yaklaşık 3.000 simgeden oluşuyor!

* Get Hot New Stuff: Pardus 1.1 ile artık sadece KDE-Look'daki içeriği değil; Sanat.Pardus'daki sizin için özelleştirilmiş tema, duvar kâğıdı, açılış ekranı ve yerelleştirmesi tamamlanmış SuperKaramba temalarını tarayıcınızı açmadan ve görerek indirebileceksiniz!

* Zemberek: Pardus 1.1 ile birlikte gelen Zemberek, özellikle teknik terimler başta olmak üzere çok daha fazla kelime tanıyabiliyor. Bunun yanında OpenOffice.org ve diğer uygulamalarda (Kmail, Kopete vb) yanlış yazılan kelimelere sunduğu öneriler daha doğru bir sırada veriliyor.

* "İntergalaktik" İşletim Sistemi: Pardus 1.1′i dünyanın bir ucundan duyan pek çok Linux kullanıcısı, uzun bir süredir dünyanın uzak köşelerinden (Hollanda, Brezilya, İtalya, Almanya, Patagonya v.s.) Gebze'yi mesaj yağmuruna tutuyordu. Pardus Geliştirici ekibi onları da kırmadı ve 65 kadar dildeki (yazıyla: altmış beş!) KDE yerelleştirme dosyalarını da depoya ekledi!

Kaynak: http://gezegen.uludag.org.tr/

Görüşler

0
syntor
qt tabanlı olmayan programlarda başta yazıcı hizmeti olmak üzere birçok sorun yaşanmasına rağmen kde tabanlı yapılandırma araçları ve %100 kde fanatiği olan yerel dağıtımımız GNOME kullanmamaktaki ısrarını anlayabilmiş değilim.
Birçok dağıtım artık Gnome cephesine doğru tercihini kullanırken pardusçular linus torvalds'ın gazına gelmişler gibi görünüyor.
Gnome + mono ile gelen bir pardus ne kadar güzel olurdu..
Birde rpm2pisi deb2pisi gibi birşeyler olsaydı..

0
kocak
Evet ne kadar güzel olur(du).Ama sanırım Pardus cephesinde bahsettiklerinizin büyük bir kısmı sanırım olmayacak.GNOME masaüstü ortamının bir kısmını bir arkadaşımla paketlemeye başladıysak da ne yazık ki yeterli zamanı ayıramamak en büyük sorun.Bu konuda (GNOME'un tam anlamıyla bir masaüstü ortamı olarak Pardus içinde yerini alması) ne yazık ki Pardus geliştiricilerinin de bir faaliyeti ya da planı yok.Dediğiniz rpm2pisi ya da deb2pisi gene zamanında bahsi geçen konular ama sanırım onlar da tarihin tozlu sayfaları arasında yerini aldı.Son olarak inanın yorumunuzu okurken keyif aldığımı söylemek isterim. :)
0
coderlord
Pardus'ta mono mevcut.
0
urxalit
Yalnız burada 2 konu var.

1- Hem KDE hem Gnome'u hazırlayacak iş gücü var mı?

2- Özellikle kamuda yaygınlaşmayı hedefleyen bir dağıtımın birden fazla grafik ortamının olması kafaları karıştırmaz mı? Bence bir standardizasyon mutlaka gerekliydi. Örneğin bir kamu kuruluşu düşünün, bankodaki memurların bazılarında Gnome bazılarında KDE kullanılıyor! Nerede standardizasyon? Bunlara kim destek verecek, kullanıcılara hangisinin eğitimini vereceksiniz? Uludağ ekibi de bence Gnome ile KDE'yi masaya yatırıp birçok kriteri içeren bir karar vermişler ve bu karar KDE olmuş. Ben saygı duyuyorum ve destekliyorum. (*)

(*): Saygı duyuşumun KDE kullanıyor olmamla hiçbir ilgisi yoktur. ;)
0
ismailasci
Tam da kamusallaşma demişken Qt'nin lisans sorununu hatırlatmak isterim,bence asıl handikap burada başlıyor ya da başlayacak...
0
tongucyumruk
Hangi lisans sorunu?
0
ismailasci
Commercial kullanimlarda Trolltech firmasinin talep ettigi ucret ile ilgili lisans sorunu... Gtk ve Gnome'a gelistirici bazinda destek verilmemesi,verilmeyecek olmasi bence pardus'un kamu ve ozel sektorde yayginlasmasinin onunde engel teskil edecektir...
0
bahadirkandemir

Afedersiniz ama, saçmalıyorsunuz.

Kamusallaşma ve Qt Commercial lisansı ne alaka?

0
ismailasci
Hayır saçmalamıyorum.Değindiğim konu tam da bm'nin bahsettiği [2] numarali husustur. Aslinda benim sorumun cevabını Linux üzerindeki ticari yazilimlarin tamamina yakinin Gtk ile kodlanmasi fazlasiyla veriyor. Kendi çalıştığım şirketten örnek vereyim.Çok sağlam bir Data Mining uygulamasi satiyoruz ve teknik desteğini sağlıyoruz.Kullanıcı başına 10.000 $'lik bir lisans bedeli var.Kusura bakmayin ancak kimse 10.000 $'lik lisans bedeline 1750 $ grafik kutuphanesi bedeli eklemez.Gerçek olan bu... Geçen yilki cebit fuarinda bu konuyu bizzat Pardus gelistiricilerine sormustum tipki sizinki gibi bir cevap almistim yine...Tepkinize şaşırmasım desem yeridir... İyi çalışmalar...
0
bahadirkandemir
Kamusallaşma neden kodu kapatmanızı gerekiyor? Kamusallaşma ve kurumsal lisans arasındaki alakayı hâlâ söylemediniz. Ayrıca, lisans ücretini bir kere ödüyorsunuz, sattığınız her yazılım için ödemiyorsunuz. Fikirlerinizi beyan etmeden önce bilgi sahibi olun.
0
ismailasci
Birincisi konusma seklinizdeki seviyesizlik nedeniyle bir daha cevap yazmayacagim.Sizinki gibi bir diyaloga girmek isteseydim kiraathanelere gidebilirdim pekala...
İkincisi ise, sorum "kamu ve ozel sektor" sekinde idi dikkatli okursaniz...Turkiye Cumhuriyeti'nin daha uzunca sureler gercek manada bir "Açik kaynak stratejisi" olmayacagini anlamak icin medyum olmak gerek miyor sanirim.Bu nedenle kamusal alanda ticari yazilimlari göz ardi ememezsiniz,soylemek istedigim sadece buydu...
Kalin saglicakla...
0
FZ
"The Qt Commercial License is the correct license to use for the construction of proprietary, commercial software. The commercial license allows you to build commercial software and software whose source code you wish to keep private."

diye yazıyor http://www.trolltech.com/products/qt/licenses/licensing adresinde. Konuyu çok iyi bilmiyorum, ondan soruyorum, yani birileri kodu kapatmaya ya da satmaya kalkmadığı, GPL dışına çıkmadığı sürece bir problem var mı bu durumda Trolltech'in Qt'sini kullanıyor olmak bakımından?
0
bm
GPL disina cikilmadiginda fark yok tabii ama bu onemsiz bir nokta degil. Fark su:

(1) Devlet windows kullaniyor, windows kutuphanelerine linkli program istiyor -> tedarikci icin programci basina mecburi kutuphane lisansi yuku $0 (lisans ne olursa olsun).

(2) Devlet linux kullaniyor, Qt'ye linkli program istiyor -> tedarikci icin programci basina kutuphane lisansi yuku en az $1750 (eger program GPL'li degilse).

(3) Devlet linux kullaniyor, Gtk'ya (veya LGPL'li herhangi bir kutuphaneye) linkli programa razi -> tedarikci icin programci basina mecburi kutuphane lisansi yuku $0 (lisans ne olursa olsun).

Ismailasci'nin kaygisi (2) benim anladigim kadariyla. Gayet makul bir soru aslinda. Benzer bir meraktan Qt karari nasil verildi diye sormustum burada zamaninda, cevaben dayatilmadigi soylenmisti. Benim anladigim Pardus'la GTk da dagitiliyor.

Bu arada simdi devletin satin aldigi programin kaynak koduna bakabilmesi ile, GPL lisansli kod istemesi arasinda fark var. GPL ile dagitim serbestisi de geliyor, sadece kaynak koduna bakmak degil.

0
FZ
Tekrar sorayım, problemli senaryo şu mu: ben bir yazılım şirketiyim, yazılım satıp para kazancağım. Gittim Pardus'u aldım, güzelmiş, bunla entegre bir şey yapayım, filanca kamu kurumuna da bunu şu kadar paraya satayım dedim. Yani devletin desteği ile geliştirilen GPL lisanslı bir ürün ile entegre, onun üzerinde çalışan tamamen mülkiyeti şirketime ait, kaynak kodunu da vermek istemediğim bir şey satmaya çalışıyorum. Mesele o zaman mı çıkıyor? Bu durumda bu benim meselem mi yoksa Pardus geliştiricilerinin meselesi mi? Anlamaya çalıştığım şey bu.
0
bm
Benim anladigim kadari ile zaten Pardus'ta bir problem yok. Gtk de geliyor sistemle beraber. Bagimisz olarak bakarsak sistem kutuphanelerinin GPL olmasi problemiyle ayni bur problem, buradaki ek Qt'nin cift lisansli olmasi yuzunden programci basina para vererek GPL kapsamindan cikilmasi. Ama acayim:

Gittim Pardus'u aldım, güzelmiş, bunla entegre bir şey yapayım, filanca kamu kurumuna da bunu şu kadar paraya satayım dedim.

Korkulan o degil benim anladigim kadariyla. Devlet hem Pardus kullaniyor hem native Qt uygulamasi istiyor diye dusunelim (durum bu degilmis ama farzedelim oyle).

Yani devletin desteği ile geliştirilen GPL lisanslı bir ürün ile entegre, onun üzerinde çalışan tamamen mülkiyeti şirketime ait, kaynak kodunu da vermek istemediğim bir şey satmaya çalışıyorum.

Qt devletin degil, Trolltech'in. Bahsedilen ve LGPL/BSD vs. yahut Windows sistem kutuphanelerinde olmayan problem su: devlet GPL'li bir kutuphaneye linklenmeyi dogrudan veya efektif olarak sart kosarsa, kendi uygulamasini GPL yapmak istemeyen Trolltech'e para varmek zorunda. Bizim devlet gelistirici ve mal sahibi olarak degil tercihi ile devreye giriyor bu konuda.

Bu arada tekrar soyluyorum, musteriye kaynak kodu vermek ile GPL ayni seyler degil. Kaynak kodu dahil sekilde lisanslamak GPL demek degil, musterinize kaynak kodunu vermeye razi olsaniz da bu problemle karsilasacaksiniz. Kaynak lisanslamada bir problem yok, lisansorun tekrar dagitabilmasinde problem.

Bu durumda bu benim meselem mi yoksa Pardus geliştiricilerinin meselesi mi? Anlamaya çalıştığım şey bu.

Benim anladigim kadariyla boyle bir mesele yok zaten. Olsa idi kimin meselesi olurdu diye karar vermek perspektif ve bakis acisi meselesi herhalde.

Ben avukat veya uzman filan degilim tabii. Benim gorebildigimden cikartabildigim bunlar sadece. Makul gozukse bile guvenmeyin, tamamen yanlis olabilir.

0
mdakin
Anladığım kadarı ile konunun Pardusla ilgisi yok aslında. Herhangi bir işletim sisteminde Kapalı kodlu , ücretli yazlımınızda QT kullanırsanız lisans vermeniz gerekiyor.
Pardus altında GTK, VX widgets, Java (Swing, SWT) ne isterseniz kullanırsınız, açık kodlu olduğu müddetçe rahatça QT de kullanırsınız.
Ubuntu, Fedora üzerinde de lisans gerektiren şekilde QT ile uygulama geliştiriyorsanız kurallarına uyarsınız, sapla saman birbirine karışmasın.
0
rickdangerous
Gtk'nın dağıtılması yeterli değil çünkü tarihsel sebeplerle Gtk+ ve Gnome API'leri birbirine karışmış durumda (fakat bu durum en az 1-2 sene sonra çıkacak olan Gtk+ 3.0 ile düzeltilecek, bakınız Project Ridley) yani saf Gtk+ uygulaması yazmak şu anda pratik değil ve Pardus'ta (şu anda) Gnome libraryleri mevcut değil gördüğüm kadarı ile (yanılıyorsam lütfen düzeltin).
Pardus umut ettiğimiz gibi Türkiye'de yüzde olarak çift haneli kullanım oranlarına ulaşınca içerisinde Gnome librarylerinin bulunması bahsi geçen lisans ücreti gerektirmemesi sebebi ile önem kazanabilir belki (tabii Gtk/Gnome ile sınırlı değiliz wxwidgets da kullanılabilir örneğin). Ancak şu anda bunun için panik yapmaya gerek yok (burdan itibaren genele sesleniyorum). En başta da zaten tam kapasiteleri ile çalışan geliştiricilerle bu konuyu tartışmanın bir anlamı yok, Pardus'ta Gnome desteği olacaksa bu ya yeni geliştiricilerle ya da gönüllülerle mümkün olacaktır. Bu yüzden bu konuya önem veriyorsanız konuyu Pardus'un geliştiricileri ile tartışmak yerine yönetici konumundaki insanlara izah etmeli ve onların bu konuda harekete geçmesini sağlamalısınız. Geliştiriciler zaten canla başla çalışırken onlardan daha fazlasını beklemek yanlış olur. Tabii bir devlet kurumuna derdinizi anlatmak ne kadar kolay olur bilemem ancak başka çare de yok gibi görünüyor.
0
onurulgen
(*): Saygı duyuşumun KDE kullanıyor olmamla hiçbir ilgisi yoktur. ;)
Ama desteklemenizin alakasi vardir :D
0
turkix
mudur? initng olmasın o? http://www.initng.org/
0
bahadirkandemir
Bir tarafınızdan teori uydurmadan önce gidin bilgi sahibi oulun.
0
turkix
teori değil soru.. initng de aynı hedefte ve henüz mainstream kabul edilmemesinin sebebi stabilleşmesinin beklenmesi.. nedir doğrusu, biliyosanız yazsanıza saldıracağınıza...
0
bahadirkandemir
Neyin mainstream'i?
0
mdakin
Pardus ekibi ilk olarak initng yi incelemişti, ancak kararsızlığı nedeni ile kullanılmadı. O yüzdenşeytanın bacağı kırılarak tüm init sistemi baştan yazıldı. initng ile amaçları benzese de yapı olarak ilgileri yok ve müdür initng den çok daha kararlı. Müdür dokümanı da yazılıyor, hatta svn depolarında var diye hatırlıyorum. Pardus en temiz ve düzenli (muhtemelen de en hızlı) init sistemine sahip linux dağıtımına sahip oldu desem abartılı olmaz.
0
rickdangerous
1.1 Alpha sanıyorum çıkmış bulunuyor herkese hayırlı olsun. Pardus ekibinin tebrik ediyorum bu fantastik sürüm için.

Bu arada Sn. Çağlar Onur'un blog girdisini gördüm gezegende, bir cümle dikkatimi çekti:
"... halen bilgisi olmadan fikri olan Qt lisansı/GNOME kütüphanesi diyen sazanları ...". Kendisi blog girdilerinden tanıdığımız kadarı ile içindeki "ergen"i yaşatmayı başarmış ender yetişkinlerden. MFÖ'den "Peki Peki Anladık" şarkısını yolluyorum bu nazik sözlerine karşılık olarak.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus 2007.2: Caracal Caracal

zekzekus

Pardus'un son kararlı sürümü olan 2007.2, Caracal Caracal adıyla bugün saat 11:00 itibariyle sunuculardaki yerini alacak.

Kamuda Özgür Yazılım Dönemi Başlıyor Mu?

FZ

Anadolu Ajansı'ndan gelen bir habere göre:

Kamu kurumlarında özgür yazılım kullanma dönemi başlıyor. Kamu kurumlarının bilgisayarlarında Microsoft'un işletim sistemleri yerine açık kaynak kodlu Linux tabanlı işletim sistemi kullanılacak.

İlk uygulama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve Türkiye'nin milli yazılımı Pardus (GNU/Linux), Askeralma Dairesi (ASAL) ve şubelerinde ana işletim sistemi olarak kullanılacak. Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında ''güvenlik'' konusunun geldiğini vurguladı.

PISI Geliştirme Deposu

exa

PISI'nın yeniden canlandırılan geliştirilme dalına ait kaynak kodunu github'da bulabilirsiniz. Kaynakların şu andaki revizyonu 1.1_beta12'dir. Bu revizyonu yerel subversion çalışma kopyalarımdan yükledim, Pardus projesindeki en son idare ettiğim geliştirme dalı deposuna aittir. Dalla ilgili bilgileri aşağıda kendiniz görebilirsiniz.

$ svn info . Path: . Working Copy Root Path:...

İzmir'de Özgür Yazılım ve Pardus GNU/Linux Semineri

anonim

İzmir Elektrik Mühendisleri Odası'nın daveti üzerine 24 Aralık 2008 Çarşamba günü saat 17:30'da odanın Çankaya semtinde bulunan şubesinde "Pardus ve Özgür Yazılım Nedir?" konulu bir seminer vereceğiz.

Pardus 2007.1 Felis chaus RC Duyuruldu

anonim

Evet. Pardus 2007.1 "Felis chaus"'un sürüm adayı duyuruldu. Test gönüllüleri, lütfen indirin, test edin ve http://bugs.pardus.org.tr adresine bildireceğiniz hata raporlarınızla bizi kendimize getirin. Daha fazla kişinin test etmesi için bu haberi günlüklerinizden duyurun ya da duyurulmasına yardımcı olun.