Bayram Şekeri: Pardus Kök 0.2

0
loker
Pardus'un bilişim okur yazarı kullanıcılar için hazırlanan Kurulan sürümüne doğru ilerlerken Kök sistemin ikinci sürümü olarak 0.2 duyuruldu.
ftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/rootfs/0.2/ adresinden indirilebilen Kök dosya sisteminde önceki sürümden sonra daha kararlı hale gelen PİSİ ve ÇOMAR'ın yanı sıra Firefox, OpenOffice.org gibi popüler uygulamalar da sisteme eklenmiş durumda...

Ayrıca artık PİSİ üzerinden ikili yazılım deposuna eklenen yeni uygulamalar ya da yeni sürümler sisteme eklenebiliyor. Kurulan sürüme hazırlık aşamasında tüm geliştiriciler Kök sistemi deneyerek hata bildirimi ya da somut katkılara davet ediliyor.

Görüşler

0
bahadirkandemir
Kök dosya sistemini bilgisayarınıza kurmak için, RootFS betiğini kullanabilirsiniz
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus GNU/Linux İçin E-beyanname Uygulaması

desenturk

Gelirler Genel Müdürlüğünün hazırladığı, insanların kağıt beyanname doldurma ve vergi dairesine gitme devrini kapatan e-beyanname uygulaması sadece MS Windows ortamında çalışıyor diye biliyordum, az önce muhasebecimizin oğlunun Pardus GNU/Linux için uygulamanında hazırlanıp indirilebilir hale getirildiğini öğrenene kadar, hayırlı olsun ne diyeyim: https://e-beyanname.mb-ggm.gov.tr/ebyn/download.html

Pardus GNU/Linux Dağıtımını Çinliler Kullanacak Mı?

hayalci

Bu habere göre Pardus Çinli yetkililerin dikkatini çekmiş ve Türkiye tarafından Pardus'a Çince desteği ekleme teklifi yapılmış. Çin hükümetinin onayı sonrasında Pardus Çin'de kullanılmaya başlanabilecek.

Kamuda Özgür Yazılım Dönemi Başlıyor Mu?

FZ

Anadolu Ajansı'ndan gelen bir habere göre:

Kamu kurumlarında özgür yazılım kullanma dönemi başlıyor. Kamu kurumlarının bilgisayarlarında Microsoft'un işletim sistemleri yerine açık kaynak kodlu Linux tabanlı işletim sistemi kullanılacak.

İlk uygulama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve Türkiye'nin milli yazılımı Pardus (GNU/Linux), Askeralma Dairesi (ASAL) ve şubelerinde ana işletim sistemi olarak kullanılacak. Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında ''güvenlik'' konusunun geldiğini vurguladı.

İlk Pardus incelemeleri

mdakin

Pardus 1.0'ın çıkmasının ardından ilk inceleme ve görüş yazıları da ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan bazıları:

Pardus 25 bin defa indirildi

anonim

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bölümü bünyesinde geliştirilen Pardus işletim sisteminin, 26 Aralık'tan bu yana 25 bin kere bilgisayarlara indirildiği kaydedildi.