Pardus ve Fonksiyonel Programlama

0
FZ
Bilgisayar bilimleri ile ilgili önemli sitelerden biri olan LtU'da (Lambda the Ultimate), Mark Evans'ın Python in Pardus Linux başlıklı bir yazısı çıktı.

O'Reilly gibi tutucu yayıncıların bile Haskell kitabı çıkaracak kadar fonksiyonel programlamaya prim vermeye başladıkları günümüzde LtU'da çıkan bu tür haberler de dikkat çekiyor. Türkçe çevirisini aşağıda okuyabilirsiniz:
Pardus Linux Python'un fonksiyonel programlama bakımından kullanılmasına dair bir örnek vaka. Nerede ise sıfırdan geliştirilen bu dağıtımın odakları paket yönetimi ve init altsistemler - bu alanlarda C ve kabuk betikleri çok anlamlı değil. Fonlanan bir yazılım ekibi nihayet bu konulara el atmış durumda.

Bir paket yönetim sistemi kümeler, listeler ve bağımlılık çizgeleri ile epey haşır neşir olmak durumundadır... map, filter ve reduce gibi pek çok fonksiyonel operatörü ve bunların yanı sıra 'list comprehensions' özelliklerini kullandık, hatta bazı yerlerde metasınıfları bile kullandık.


Birileri Guido'yu dürtsün. Scheme ya da Oz daha iyi bir seçim olabilirdi ancak yine de bu insanların hakkını vermek lazım, sosyal kabul görürlük meselelerinin samimi olarak farkındalar.

Görüşler

0
eevrim
Iki konunun birbirinden tamamen bagimsiz oldugunun anla$ilamamasini anlayamiyorum. Hele bunun ltU'da "Pardus fonksiyonel" olarak yaziliyor oldugu yanilgisi icimi acitiyor.

Pardus fonksiyonel bir dagitim degildir. Fonksiyonel dagitim ariyorsaniz Nixos ( http://nix.cs.uu.nl/nixos/ ) projesine bakmanizi oneriririm.
0
bm
Iki konunun birbirinden tamamen bagimsiz oldugunun anla$ilamamasini anlayamiyorum.

Iki konu da anlasilmayinca, anlayanlar anlamayanlarin anlamamasini anlayamayabiliyorlar tabii.

Hele bunun ltU'da "Pardus fonksiyonel" olarak yaziliyor oldugu yanilgisi icimi acitiyor.

Duzeltmek mumkun olabilir, bizim buradaki bloglardan talkback filan yapmayi deneyecek olan var mi?

0
aycanirican
Evet ama Pardus geliştiricileri ltU'da yayımlanmış olmakla gurur duyuyorlar. Tabi yayımın içeriği ile ilgili soruları da cevaplamadıklarını hatırlatmak gerek.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus'un PİSİ'si...

barisozyurt

Ulusal Dağıtım Projesi'nin paket yöneticisi olarak yazılacağı daha önceden de duyurulmuş olan PİSİ (Packages Installed Succesfully as Intented) ile ilgili bilgiler içeren ilk belge yayınlandı.


Kaynak: Uludağ web sayfası.

Bayram Şekeri: Pardus Kök 0.2

loker

Pardus'un bilişim okur yazarı kullanıcılar için hazırlanan Kurulan sürümüne doğru ilerlerken Kök sistemin ikinci sürümü olarak 0.2 duyuruldu.

Resmi Pardus Testçileri Aranıyor...

tekman

Sevgili kediciğimiz Pardus'un 1.0 sürümü için yol haritasını belirlemenin heyecanını yaşıyoruz. Yapacak çok işimiz var, en önemlilerinden üçü de test yapmak, test yapmak ve test yapmak. Gerek geliştirici ekip ve gerekse çeşitli katkıcılarımız (sağolun, varolun, siz olmasanız biz ne yapardık!) tarafından yürütülen testler zaten haftalar ve aylardır sürüyor.

Distrowatch Pardus 2007'yi Tanıtıyor

anonim

Distrowatch sitesinin haftalık bülteninde Pardus 2007 eleştirisine yer verildi. Özellikle PİSİye övgüler sıralanan yazıda PİSİi için söylenenler "diğer GNU/Linux dağıtımlarıyla uyumsuz bir paket sistemi olması affedilebilir, PİSİ o kadar başarılı ki" cümlesiyle özetlenebilir.

Yazının özgün haline buradan erişilebilir.

Özgürlük İçin e-dergi Nisan sayısı çıktı!

anonim

Özgürlük için Topluluğunun her ay hazırladığı Özgürlük için E-Dergi'nin 12.sayısı yayınlandı.