ZDNet'te Pardus Haberi ve Alan Cox'ın Yorumu

0
FZ
ZDNet ortamında Pardus ile ilgili " Turkish Linux distribution aims for the big time" başlıklı bir yazı çıktı.

Yazıdan daha enteresan olan belki de anonim bir yorum ve Alan Cox'ın buna cevabı:
Name: Anonymous Occupation: operations manager Comment: I'll believe it when I see it. A similar Welsh distribution -- Llynnuchs -- never made it to the mainstream.


Name: Alan Cox Occupation: Kernel hacker Comment: The Welsh language community took a deliberate and sensible decision to support existing distributions. As a result you can install and use several distributions in Welsh, including core packages like Firefox and OpenOffice.org

Görüşler

0
intelligenc
zdnet demek... projenin linkine dikkat ettiniz mi?
0
fahridon
birinin yorumları türkçeye çevirmesi mümkün mü? ne demişler?
0
anonim
Bana göre Cox projeyi yeterince incelemeden yorum yapmış ve sıradan bir yerelleştirilmiş GNU/Linux dağıtımından bahsedildiğini sanmış. Pardus un hedefi yalnızca Türkçe bir dağıtım oluşturmak değildir. COMAR gibi projeleri ile dünya çapında bir dağıtım olmayı hedeflemektedir.
0
bm
Iyi de verdiginiz linki Cox nasil okuyacak? Ben bu 'dunya capi' veya 'kimsenin cesaret edemedigi' filan gibi iddialari burada goruyorum ama Turkce bilmeme ragmen kendim dagitimci olmadigim icin ne derece dogru oldugunu tartamiyorum. Vakit olunca en azindan bir bildiri filan yazilip uluslararasi camia icin yayinlanirsa (burada yayini hakemli filan diye dusunun web sayfasi degil, benim aklimdaki USENIX) yetkin insanlarin da bakmasi da mumkun olur, sizin anladiginiz ama Cox'un anlamadigi bir marifet varsa o sekilde ortaya cikmis olur. O haberdeki demeclerde de bu dunya capi isinden bahsedilmemis, adam nereden anlayacakti?
0
loker
Bahsi geçen teknolojilerin ne olduklarıyla ilgili doğru bağlantılar ve özetler ZDNet'e geçilmişti, ama adamların editörü böyle basmayı uygun görmüş... Proje konuşuldukça, duyuldukça bu tip eksikler birikimsel açıdan kendi kendine çözülmeye başlanacaktır, bunun dışında önerinize benzer işlemler de plan dahilinde zaten...
0
bm
USENIX 2006 icin 10 gun kaldi banim anladigim kadariyla, gecen seneki kacti bu seneki kacmasin diyorum: http://www.usenix.org/events/usenix06/cfp/papers.html
0
loker
Fahri Dönmez'in de gönlünü hoş tutacak şekilde çevirip yorumlar üstünden gidelim.. Aslında Alan Cox Pardus'a değil, Llynnuchs'a yorum yapmakla yetiniyor o yoruma baktığınızda...

İlk yorum diyor ki: "Görmeden inanmam. Benzeri bir proje de Galli dağıtımı olarak --LlynnuchsI-- deneniyordu, ama asla belli başlı dağıtımlardan biri haline gelemedi."

Buna cevap veren Alan Cox da,
"Gal topluluğu yerinde ve mantıklı bir karar vererek var olan dağıtımları desteklemeye karar verdiler. Böylece bir çok dağıtımı, OpenOffice.org ve Firefox gibi temel yazılımlar dahil Galli dilinde kurabiliyor ve kullanabiliyorsunuz."
diye cevap veriyor.

Aslında Cox yalnızca bu haber üzerinden herhangi bir fikir edinmesi çok da mümkün olmayan ve link çalışmadığı için kendi uğraşmadıkça proje sitesine de ulaşamadığı Pardus'la ilgili bir yorum yapmıyor. Eğer bu sözler Pardus'a yönelik olsaydı, gerçekten biraz eksik yorumlanmış olurdu çünkü Cox'un bahsettiği kıyaslamaya örnek olabilecek projeler taa 1997 yıllarında RedHat Türkçeleştirilmeye çalışılırken söz konusu olan Turkuaz ve benzeri projelerdi... Ki biz bugün onlar sayesinde tüm linux dağıtımlarında az ya da çok Türkçe desteği bulabiliyoruz.

Bu anlayışa destek vermemek mümkün değil, özgür yazılımların en güçlü yanlarından biri dünyanın çeşitliliğini barından bir dil çokluğuna sahip olmaları... Bunun daha da gelişkin olması için yerelleştirme faaliyetleri sistem/dağıtım bağımsız biçimde herkesin faydasına yapılmalı. Sırf kendi dilimizde kullanalım diye dağıtım yapılmaz...
Ama kaçırdığı da şöyle bir nokta var ki, öyle ya da böyle tüm projeler dil konusunda bir şey hedeflediklerinde tüm dağıtımlara bu konuda kaynak olurlar...

Pardus yalnızca Türkçe dağıtım yapma hedefinde değildir, uluslararası arenada bilinen dağıtımlarla rekabet edebilecek güçte, masaüstü ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayacak uluslararası bir dağıtım olma hedefindedir. Bununla birlikte öncelikli amaçlardan biri ulusal bilişim ihtiyacın karşılanması yolunda bu sistemin Türkiye'de rahatlıkla kullanılmasını da sağlamaktır, bunun için de Türkçe kullanılmasının önündeki kimi önemli altyapı engelleri aşılmıştır. Bu işlem yalnızca Türkçe'yi değil, utf8 kullanan tüm dilleri ilgilendirmekte, bu nedenle de örneğin Gentoo utf8 yamalamaları arasına Pardus kodlarını da eklemiş bulunmaktadır.

Ortadaki asıl eksiklik yapılan işin doğru anlatılamaması, anlatılanın da dinlenmemesi ile ilgili... ZDNet gönderilen basın bülteninin 1/3'ünü kullanmakta serbest olmakla birlikte, öyle bir 1/3 seçmiş ki... Bu sorunlar da aşılacak...

0
bm
Bu 1/3'u basilan basin bulteninin tamami nerededir?
0
anonim
Hmm COMAR projesinin ayrıntıları ingilizce olarak bulunmuyormus. Sadece ana sayfalar var ingilizce. Ama sizin de dediğiniz gibi basın bültenin ingilizcesi bulunursa bir yerlerde ZDNET yorumlarında referans olarak gösterilebilir. Dünya çapında olma iddalarına gelince ilk başta bende bunlara şüphe ile yaklaşmıştım sizi anlıyorum. Ama buradaki hedef yalnız ekibe değil kurum olarak UEKAE ye aitmiş. Sonuçta UEKAE nin uluslararası çapdaki üretimlerine bir göz atarsanız sanırım sizde bu iddaların arkasının boş olmadığına kani olursunuz...
0
bm
Dünya çapında olma iddalarına gelince ilk başta bende bunlara şüphe ile yaklaşmıştım sizi anlıyorum.

Supheden ziyade konusulanin arkasi dolu olsun, dunya ile birlikte yapilsin hakikaten dunyayi ilgilendiren birsey varsa diye dusunuyorum. Burada tehlike su: hakikaten dunya capinda is yapacak bir gurup kendi icine veya yaptiklarini tartamayacak bir kalabaliga donuk calisirsa varabilecekleri yerin cok gerisinde kalabilirler. Akademik ortamlarda dahi bu bazen kirilmasi gereken bir tarz oluyor gurubun kendine donmesi -- insanlik hali bu. Onun icin iki senedir burada boyle dunya ile ilgili iddialar duyunca UNSENIX makale filan deyip duruyorum. Yapilamayacagi icin degil, yapilmamasi sureci verimsizlestirecegi icin. Ama vakit/oncelik meselesi bunlar tabii (burada bir gelistirici 'sunu cikartalim da sonra dusunuruz' demisti bana, hakli).

Ama buradaki hedef yalnız ekibe değil kurum olarak UEKAE ye aitmiş. Sonuçta UEKAE nin uluslararası çapdaki üretimlerine bir göz atarsanız sanırım sizde bu iddaların arkasının boş olmadığına kani olursunuz...

Bakmaz olur muyum, baktim tabii. Bu tip kurumlarin marifeti zaten normal insanlar icin oldugu varsayilan marifetler gosterilen marifetler degil. Eger uluslararasi gorusten bahsediyorsak bu tip kurumlar (siyasi goruse gore bazen) gerekli ama sevimsiz bulunurlar benim teknik cevremde (devlet gorevlisi yok cevremde). Burada bir ara birisi "Amerikali NSA 'ya hurmette kusur eder mi?" filan gibi birsey sormustu bana. O soruyu gorunce burada oralarda normal vatandaslarin bu tip kurumlara buyuk saygi gosterdiginin farzedildigini anlamistim (cevap: bircok okumus/teknik Amerikali bunlara 'spook' filan der, oyle muazzam bir muhabbet yoktur ve supheyle bakilir. Benim bildigim gordugum bu). Zannediyorum Ingilizce basin bildirisinin basilmayan tarafinda da bizimkiler isin o kismini on plana cikartmamislardir. Dis katilim isteniyorsa on plana cikartilip yabanciya reklami yapilacak birsey degil bu. Neyse, bu basilmayan 2/3unu gorursek anlariz nasil anlatmislar diye.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus'un İlk Ayı

bahadirkandemir

Pardus'un duyurulmasından bu yana tam bir ay geçti. Peki yaklaşık bir aylık süreç içerisinde neler olmuş?

Pardus için henüz herkesin adını duyacağı bir tanıtım kampanyası başlamadı ve Pardus sadece halâ Internet'ten indirilebilir durumda. İnsanların "bir Pardus alabilir miyim?" diyerek içeri girip gerçekten bir Pardus ile terk edebilecekleri bir satıcı teorik olarak, yok. Fakat bunlar insanların Pardus'tan haberdar olmasına ve onu denemelerine pek de engel olmamış görünüyor.

Kubuntu'da PARDUS Eklentileri

anonim

Geçtiğimiz günlerde Ubuntu Developer Summit'de Pardus yönetim araçlarının Kubuntu'nun yeni sürümünde kullanılması konusunda son derece ilginç gelişmeler yaşandı.

Pardus 2007.2: Caracal Caracal

zekzekus

Pardus'un son kararlı sürümü olan 2007.2, Caracal Caracal adıyla bugün saat 11:00 itibariyle sunuculardaki yerini alacak.

Kamuda Özgür Yazılım Dönemi Başlıyor Mu?

FZ

Anadolu Ajansı'ndan gelen bir habere göre:

Kamu kurumlarında özgür yazılım kullanma dönemi başlıyor. Kamu kurumlarının bilgisayarlarında Microsoft'un işletim sistemleri yerine açık kaynak kodlu Linux tabanlı işletim sistemi kullanılacak.

İlk uygulama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve Türkiye'nin milli yazılımı Pardus (GNU/Linux), Askeralma Dairesi (ASAL) ve şubelerinde ana işletim sistemi olarak kullanılacak. Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında ''güvenlik'' konusunun geldiğini vurguladı.