Pardus Distrowatch'da Duyuruldu

0
darkhunter
Internet ortamının "dağıtım borsası" olarak nitelenen distrowatch.com Pardus'u duyurdu.
Duyuru şöyle :

Pardus is a Turkish project with the goal of creating a Gentoo-based live CD for Turkish speakers. Version 1.1 is the project's second release and the good news is that it will be included in this month's Chip magazine (Turkish edition) as a cover CD. The major differences between 1.0 and 1.1 include the following: X loads v41 module by default; all bookmarks in Firefox are now in Turkish; NTFS module parameters have been updated; Gtk-Qt engine comes with an updated default font; the Java symbolic link was fixed in all Mozilla browsers; certain symbolic links under /etc were fixed (GConf and some modem drivers). Here is the complete release announcement (in Turkish). Download: pardus_calisan_cd-1.1.iso (674MB).

Görüşler

0
tongucyumruk
Pardus is a Turkish project with the goal of creating a Gentoo-based live CD for Turkish speakers.

Yahu kim yazıyor bunları distrowatch'a? Okuyan gören de Tübitak işi gücü bıraktı Knoppix² tarzı birşey yapmaya çalışıyor sanacak...
0
darkhunter
http://www.uludag.org.tr/projeler/paketler/kulucka/kulucka.html

Verdiğiniz linlten anladığım kadarıyla pek de yanlış bir tabir değil o zaman Gentoo-based. Çünkü duyuru da Live CD'yi niteliyor, gelecek planlarını değil...
0
loker
Duyuruda geçen cümle

Pardus is a Turkish project with the goal of creating a Gentoo-based live CD for Turkish speakers.

ve bu cümlenin kabaca Türkçesi, "Pardus, Gentoo tabanlı, Türkçe bir çalışan cd projesidir".

Oysa "Pardus 1.1 is a live and prototype version of Pardus distro, which will come out from Uludag (National Distro project of Tubitak) with PISI, Comar and YALI with other GPL softwares." olmalıydı bence... Neyse Uludağ ekibi distrowatch'a yazarak bilgi vermişler zaten... Camianın borsası gibi algılanabilen bir kurum uludag.org.tr domaininden gelmeyen bir mesajla oraya duyuru koyduktan sonra ohooo zaten : )
0
darkhunter
Kafalarına göre mi yazmışlar yani ? :)
0
loker
Valla Pardus'u görmüş, sevmiş ama pek anlamamış ya da okumamış bir arkadaş kafasına göre yazmış gibi görünüyor gerçekten... Forum adresi var mesela distrowatch'da kaldırılmadıysa... Pardus forumu diye... bildiğin ücretsiz forumlardan biri : ) açmış birisi kafasına göre...

İnsanın aklına gelmiyor değil; hani ben de gidip redhat.tc.tk falan diye adres alsam beni de redhat sayfasından duyuracak mı diye...
0
resilence
o "user forums" kısmında yer alabilmek için forumda dağıtım adının geçmesi yeterli :)
0
darkhunter
Distrowatch dakileri böyle bir yanlışı yapmaya iten nedir çok merak ediyorum? Her yerde "Gentoo" geçince, insan acaba diyor :(
0
simor
Beni aslında Gentoo temelini veya hazır paketlerini herneyse kullanmaları çok üzmüyor açıkçası. Beni üzen milli kanserojen alışkanlığımız olan sadece herkesin yaptığnı yapıp, birşey yaptığımızı sanmak. Yaratıcılık ve varolanı daha iyiye taşımak ne yazıkki sadece eğitimsiz fakat bir okadar meraklı insanların hobisi olarak devam edip gidiyor. Eğitim kaosumuzun (sistemimizin) en önemli çıkarımı bu. 4 işlem öğrendikten sonra sürekli aynı 4 işlemi tekrarlıyoruz basitçe.

Mesela benim ciddi merak etiiğim; bu işi iyi bildiklerini iyi bildiğim insanların dediği gibi paket yönetim sistemlerinin bu kadar çözümsüzlüğü varken neden standart binary sistemlere eğilinmiyor. Paket yönetim sistemleri milliyet ayırt edilmeksizin sürümcülerin ego malzemesi durumunda mıdır?
Tabiki çeşitlilik çok güzeldir ama birçok kişinin en iyi kabul ettiği ve benimde diğerlerine göre daha çok sevdiğim dpkg, yazılımcıları tarafından "belki yeniden yazılması gerekebilir" gibi söylemleri paradoks oluşturmuyormu?
0
tongucyumruk
Gentoo'nun paketleri final üründe kullanılmayacak. Gentoo sadece kuluçka dağıtım olarak seçilmiş durumda. Pisi tamamlandığı zaman Pardus kendi paket yönetim sistemine kavuşmuş olacak.

http://www.uludag.org.tr/projeler/paketler/kulucka/kulucka.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pardus 2007.2: Caracal Caracal

zekzekus

Pardus'un son kararlı sürümü olan 2007.2, Caracal Caracal adıyla bugün saat 11:00 itibariyle sunuculardaki yerini alacak.

Pardus ve Fonksiyonel Programlama

FZ

Bilgisayar bilimleri ile ilgili önemli sitelerden biri olan LtU'da (Lambda the Ultimate), Mark Evans'ın Python in Pardus Linux başlıklı bir yazısı çıktı.

O'Reilly gibi tutucu yayıncıların bile Haskell kitabı çıkaracak kadar fonksiyonel programlamaya prim vermeye başladıkları günümüzde LtU'da çıkan bu tür haberler de dikkat çekiyor. Türkçe çevirisini aşağıda okuyabilirsiniz:

Özgürlük İçin e-dergi Nisan sayısı çıktı!

anonim

Özgürlük için Topluluğunun her ay hazırladığı Özgürlük için E-Dergi'nin 12.sayısı yayınlandı.

PISI Geliştirme Deposu

exa

PISI'nın yeniden canlandırılan geliştirilme dalına ait kaynak kodunu github'da bulabilirsiniz. Kaynakların şu andaki revizyonu 1.1_beta12'dir. Bu revizyonu yerel subversion çalışma kopyalarımdan yükledim, Pardus projesindeki en son idare ettiğim geliştirme dalı deposuna aittir. Dalla ilgili bilgileri aşağıda kendiniz görebilirsiniz.

$ svn info . Path: . Working Copy Root Path:...

Kamuda Özgür Yazılım Dönemi Başlıyor Mu?

FZ

Anadolu Ajansı'ndan gelen bir habere göre:

Kamu kurumlarında özgür yazılım kullanma dönemi başlıyor. Kamu kurumlarının bilgisayarlarında Microsoft'un işletim sistemleri yerine açık kaynak kodlu Linux tabanlı işletim sistemi kullanılacak.

İlk uygulama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ve Türkiye'nin milli yazılımı Pardus (GNU/Linux), Askeralma Dairesi (ASAL) ve şubelerinde ana işletim sistemi olarak kullanılacak. Pardus işletim sistemini geliştiren ekipte yer alan TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünden (UEKAE) Doç. Dr. Erkan Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu, bunların en başında ''güvenlik'' konusunun geldiğini vurguladı.