Apple'dan tarihinin en ucuz bilgisayarı : Mac Mini

0
anonim
Apple, San Fransisco’da devam eden Macworld Expo'da şimdiye kadar sattığı en ucuz bilgisayar olan Mac Mini'yi tanıttı. 499$ lık başlangıç fiyatına ne yazık ki monitör, klavye ve fare gibi çalışması için gerekli çevre birimleri dahil değil...
Sadece 1.3 kg.lık bu seksi alüminyum kutu, oturma odanızın iPod'u olması için üretilmiş. Teknik özellikleri, kurulu gelen zengin yazılım seti, içinde gizli UNIX sağlamlığı ve Apple desteği ile Windows/PC dünyasının virüslerinden, donanım-yazılım uyumsuzluklarından sıkılan ve bilgisayarı sadece "kullanmak" isteyen son kullanıcılar için monitör, klavye ve fare eklenmiş fiyatı bile denemeye değer görünüyor.

Bu arada daha önce çeşitli sitelerde çıkan uydurma Headless Mac: iHome resimlerinin arkasında Apple'ın yeni stratejisi hakkında bilgi sahibi birileri varmış demek ki :)

Not: Bir daha okuyunca yazdıklarımın bilgisayar dergilerindeki destekli(!) haberlere benzediğini farkedip kendi düşüncemi açıklama gereği hissettim. Evde Debian, işyerinde de mecburen Win2000 kullanıyorum ve bilgisayarla "yaşayan" biri olarak daha çok para verip donanım ve yazılım açısından daha az kurcalanabilen bir sistem almayı düşünmüyorum, çeşitli platformlardan diğer fazlamesaiciler ne düşünüyor acaba?

Görüşler

0
tongucyumruk
Hmm... her zaman Apple donanımının görsel güzelliğine hayran kalmışımdır. Açıkçası bunun dışında Mac'ler her zaman için intel-olmayan mimarileri ile ilgimi çeken aletlerdir. Özellikle benim gibi intel/nvidia donanımını sevmeyen insanlara ilaç gibi geleceğini düşünüyorum. Üzerinde Debian'da çalıştığını düşünürsek sağlıklı bir RISC mimarili ortamda Debian kullanmak için eğer sistemimi güncelemeye karar verirsem (533 celeron) 499USD ödemeye değer diye düşünüyorum. Zira basit bir hesapla kalkıp kaliteli bir PC toplamaya da kalksam aşağı yukarı fiyatı aynı olacak.
0
sleytr
Görsel güzelliğin, küçüklüğünün ve sessizliğinin dışında 2Ghz'lik Athlon64 bir sistem yerine 1,25Ghzlik PowerPc işlemcili bir Mac üzerinde koşan Debian'ın tadında ne gibi farklılıklar vardır?
0
FZ
Performans kıyaslaması yapılacak ise o zaman şirketin kendi işletim sistemi olan OS X ile kıyaslansa o 2 Ghz'lik, Athlon64'lük sistem, bu daha adilane olmaz mı? Bir tarafta bir AMD PC, üzerinde Debian çalışsın, ringin diğer köşesinde minik bir Apple, üzerinde yine UNIX tabanlı bir OS X. Kullanım konforu, basitliği ve mesela üzerinde yazılım geliştirme, vs. bakımlarından. Tabii her iki sisteme harcanacak paralar da karşılaştırılsın.
0
sleytr
Benim adıma dediğiniz gibi bir performans kıyaslaması pek bir anlam ifade etmiyor. Çünkü ben ne kadar konforlu ve sağlamda olsa OS X kullanmayı düşünmüyorum. Merak ettiğim bu şık cihaz üzerinde Debian çalıştırmak için fiyat/performans açısından ne kadar makul bir tercihtir.
0
tongucyumruk
Açıkçası pek mhz hesabı yapan bir insan değilim. Önümdeki sistemin donanım kalitesi, masamın üzerinde kapladığı yer ve bakınca gözümün gönlümün açılması gibi şeyler çoktan mhz'nin önüne geçmiş durumda. Günlük kullanımım açısından da 1.25ghz ile 2ghz arasında pek bir fark hissedeceğimi sanmıyorum. AMD2500 bir sistemden Celeron 533 bir sisteme downgrade olduğum halde çoğu günlük işimi ufak tefek takılmalar haricinde çok rahatlıkla görebiliyorum. Sadece bilgisayarım 1 dakika kadar geç açılıyor fakat normal koşullarda kendisini kapatmadığım için bu da pek sorun değil. Hal böyleyken, ben makinamı çok derin hesaplamalar, veya daha derin oyunlar için kullanmayacaksam neden mhz'nin hesabına düşeyim?
0
roktas
Bu makineye Debian kurmamak için hiç bir nedenimiz yok ama :-) Tanıdığım birçok Debian geliştiricisi PowerPC platformunu (özellikle Powerbook/iBook) tercih ediyor, X Strike Force gibi... Apple® bu ürünüyle yeni bir fetiş daha yaratmış görünüyor, ne yazık ki Türkiye fiyatı uçar şimdi bunun :-)
0
sleytr
Haberi girerken siteye girmeyi unutmuşum, daha doğrusu Opera cookiesini unutmuş. Sanırım "Mini Me" ile çağrışımdan haber başlığında Mini Mac yazmışım :) Düzeltirseniz sevinirim.
0
yuxel
apple ve mini demişken
http://www.apple.com/ipodshuffle/
0
sleytr
"ekransız mp3 çalar ne işe yarar" durumu ancak bu kadar güzel bir şekilde "tahmin edilemezliğin keyfini çıkarın" ve "hayat rastgeledir" diye satılır!

Rastgele müzik dinlemek güzel bir şey ama en azından 4-5bin şarkılık bir arşiv olunca. (tercihen 10000+)
0.5/1gb ile ancak aynı şarkıları çalıp duran popüler müzik kanallarının tadı alınabilir bence.

0
T-u-N-i-X
Merhaba,

Söylediğinize hak veriyorum ama bunun için de iPod'un 40-60 GB'lık çeşitleri de bulunuyor. Bu yeni çıkarılan shuffle'ın amacı anladığım kadarıyla farklı ve ucuz bir konsepti Mac severlerle buluşturmak... Adamlar ürün yelpazesini büyütüyorlar ve her keseye hitap etmeye çalışıyorlar. Bence iyi ediyorlar.
0
sleytr
Apple'ın yeni satış politikasının başarılı olmasını ve stilden değil sürümden kazanır hale gelmelerini bende isterim. Hoşlanmadığım insanların bu tip reklam cümleleri ile baştan çıkarılması :)

Bu arada iPod'un 40-60gb lık modelleri yerine Creative, Iriver, Rio Karma, Archos gibi markaları öneririm. Fiyat/performans açısından iPod'dan çok daha üstün modeller mevcut.
0
yuxel
işte buna "pazarlama" diyoruz :)
"ipod'un güzelliği yeter ben zaten bilgisayarımda da 100-200 şarkıyı atıyorum shuffle'a dinliyorum" diyen bir çok insan var. Gönül ister ufak da ekranı olsun...
Türkiye'de de bu fiyatlarla satılacaksa zannımca alınabilecek bir ürün. Zira iPod hayalim "random" da olsa gerçekleşecek.
0
pirx
Klavye+mouse niye yok onu anlayabilmiş değilim. Hadi vga monitörle kullanılabilir cihaz ona tamam da, ps2 veya usb standart pc klavyesi ve mouse'u ile çalışmıyor ki bu meret! Herhalde otomobil alırkenki standart "metalik boya farkı" gibi bir fiyatlandırma ile "klavyeli mouselu fiyatı şukadar" gibi bir seçenek ile satılacak, bu da ne kadar mantıklıdır bilemiyorum. Desenize kardeşim alet (atıyorum) monitörsüz 600$? Apple'ın pazarlama bu tip "ucuz" pazarlama taktiklerine mi ihtiyacı var ki, zaten 2.5" 20gb hdd'in üzerine iPod yazıp yüzbinlercesini 500$'dan satmıyor mu bu adamlar?
0
tongucyumruk
Standart USB klavye/mouse ile çalışmıyor mu? işte bu ilginçmiş. Neyse, Çalışmayan MacOSX'tir... Debian'da çalışır o...
0
sleytr
Aslında usb olduktan sonra farklı marka klavye ve farelerinde bir şekilde çalışabilmesi olası. (en azından teknik olarak mümkündür sanırım) Aksi halde klasik bir klavye fare ikilisine 78$ vermek gerçekten üzer insanı. Hele tek tuşlu bir fareye ;)
Bu arada DVI çıkışı S-Video yada composite çeviren adaptörde 25$ satılıyor. [www.apple.com]
0
FZ
Ya kardeşim, bazılarının parası var işte, bırakın harcasınlar, niye kıskanıyorsunuz allah allah, zorla satmıyorlar ya ;-)

Güzel güzel reklam kampanyaları yapıp güzel güzel astronomik paralar kazanan ajanslar, basın yayın organları (organ lafı da pek bir acayipmiş bu bağlamda) 300$, 500$'in hesabını mı yapıyor, maksat çekici bir ofis görüntüsü, karizmatik post modern şirket ortamları filan...

Para biriktirip evine ikinci el bilgisayar almakla, Linux kurmakla vs. uğraşan kesimi hedeflemediği aşikar Apple firmasının. Adamların olayı tasarım ve pek çok ABD şirketinden farklı olarak tasarım işini iyi beceriyorlar. "Güzel" ürünler yapıyorlar ve satmayı da beceriyorlar. Buyrun bir de siz deneyin bir harddiski kutuya koyup içine de birkaç media çalıcı koyup bir arayüz koyup bir şey üretmeyi, bakalım çıkaracağınız alet kaç kişiyi cezbedecek, insanlar sizin geliştirdiğiniz o "ürün"e "sahip olmayı" arzulayacak!

Bu arada, ansayfada kendisiyle ilgili haberini geçtiğimiz UZAK filmindeki fotoğrafçı elemanın evindeki masada iMac mi vardı ne ;-)
0
sleytr
filmelere bakarsak dünyadaki son kullanıcıların %80i Mac kullanıyor. Hackerların parola ve şifre kırma yetenekleri üzerine ise birşey yazmayacağım :)
0
conan
> zaten 2.5" 20gb hdd'in üzerine iPod yazıp yüzbinlercesini 500$'dan satmıyor mu bu adamlar?

???
dizayn? saglamlik? kolaylik? itunes? uzun pil omru? techie olmayan musteriye hitab etmesi? bunlar yok mu? Bence haksizlik etmissin.

20gb ipod $300.00 bu arada.
0
bm
http://www.jwz.org/images/iProduct.gif
0
sametc
Uğraşmaya kurcalamaya bozup yeniden duzeltmeye program yazmaya yani kısacası HACKER'lık yapmaya izin vermeyen bilgisayarlara para verilmez daha doğrusu bunu dusunenler vermez.......

apple'in en guzel yanı görsel guzellik tongucyumruk'un dediği gibi ama ya hackerlıga gelince foss....

bugunlerde mac bir reklam yayınlıyor virusler bizde yok diye ;) boylece yaygınlastırma calışmaları yapıyorlar ama yanılıyorlarki aslında virus yazılması icin cabalıyorlar.
0
sundance
Recai hocamın yukardaki cümlesi sanırım biraz gözden kaçtı
"Tanıdığım birçok Debian geliştiricisi Apple kullanıyor"

Gerçekten de Debian'cılar arasında özellikle Powerbook çok yaygın bir tercih.
0
sametc
ah debian kurup kullanırsan super ;) farklı donanım farklı hackerlık ben macOS X'i kastetmiştim oyle derken ......

unutmuşum linux kurulabildiğini ozur
0
demolish
And yes, Mac mini will take advantage of your two-button USB mouse with scroll-wheel and your favorite USB keyboard. Just plug them in.

iki tuşlu fare kullanılabiliyormuş. İyi haber.

http://store.yahoo.com/kvm-switch/sw2-usb.html

Connect both PCs and/or Apple Macs® to Raritan SwitchMan USB using Raritan's premium KVM cables for the highest video and audio quality. Your standard USB keyboard, USB mouse and VGA monitor plug right into the back with no software to load or complicated set up. Standard features such as PC selection buttons, LED indicators, hot-keys and stereo audio switching make Raritan SwitchMan operation a snap. Raritan's SwitchMan is a 2 port KVM and can be mounted horizontally or vertically on your desktop. Select any PC to operate by simply pushing the corresponding button or hot-key on your keyboard.

Sanırım (denemedim, emin değilim ) böyle bir aletlede hem pc yi hem mac i yan yana kullanabiliriz.

Uzun yıllar boyu pc kullanmış olup, mac i hem merak etmiş ama bir türlü tadına bakamamış bilgisayar meraklıları için gayet iyi fırsat.

Samba ilede pc ile mac arasında gerekli uyum ve ahenk temin edilebilir.
0
simor
Tek tuşlu mouse kullandıktan sonra bir daha çift tuşlu kullanmak istemeyeceğinize garanti veririm. Nedense mac i hiç kullanmamış insanlar bunu hep sorar şaşkınlıkla ve anlayamadığı belli olan bir yüz ifadesiyle.

Bende, kullanmadan bilemezsin derim. Bu, hep ebeveynlerimizin bize çocukken sen bu yemeği niye sevmiyorsun hiç denedinmi? sorusunu akla getirir. Aslında belki çocukta en çok sevdiği şeyler varken başkasını niye deneyeyim düşüncesindedir kendi bile bilmeden.

Aslında daha ilginci bu mac i hiç kullanmamış insanların sadece tek tuş ve fiyatını sebep olarak öne sürmeleridir. Tabi kimse kullanmak zorunda değil. Fakat ihtiyacı olmadığı halde orta sınıftaki bir arabayı test etmek için galerilerin kapılarına gidenler de ilginçtir mac i kullanmadığı halde yorum yapabilen insanların arasından. Yalnız şu anda özellikle büyük alışveriş merkezlerindeki bilgisayar satış noktalarında veya mağazalarında istediğiniz kadar kullanabileceğiniz ve test edebileceğiniz mac ler var.
Bence burdaki herkes 1 saat kullansın sonra belki daha etkin yorumlar yapabileceğiz .

teşekkürler
0
sleytr
Zamanında Mac OS 7'yi 10gün kadar kullanmıştım. Alışveriş merkezlerinden birinde OS X'ide deneyip hayran kalmıştım. Mac'in kullanılabilirliğini, kullanımdan alınan zevki Windows ile kıyaslayamam bile!

Üniversite mezunu insanlara bile "sağ fare tuşu ile tıklamayı" anlatamadığım o kadar çok oluyorki Apple'ın tek tuşta ısrar etmesini gayet iyi anlayabiliyorum.
Ancak ben "hızlı başlat" çubuğu, dosya ve web gözatıcıda ileri ve geri fonksiyonları için bile ya fare jestleri (gestures) ya da fazladan fare tuşları kullanmayı seven, orta tuş ile fare panosunu yapıştırma özelliğine bayılan biri olarak tek tuşlu bir fareye asla alışamam, alışmakta istemem!
0
demolish
"And yes, Mac mini will take advantage of your two-button USB mouse with scroll-wheel and your favorite USB keyboard."

"Tek tuşlu mouse kullandıktan sonra bir daha çift tuşlu kullanmak istemeyeceğinize garanti veririm. Nedense mac i hiç kullanmamış insanlar bunu hep sorar şaşkınlıkla ve anlayamadığı belli olan bir yüz ifadesiyle."

adamların kendisi söylemiş ben söylemedim "will take advantage of your two-button USB mouse" diye. Yani burda kraldan daha kralcı olmanın bir anlamı yok. ha, tek tuşlu fareye karşı önyargılı değilim. dediğiniz gibi çift tuşludan daha iyi olabilir. ben yorumumda "ikisini birlikte" kullanmak isteyenler için iyi bir fırsat olduğunu söyledim.

söyle bir gerçek varki, her iki platformu birarada kullanacaklar fare konusunda bir tercih yapmak zorunda kalacaklardır. kaldıki, mac pc ye uymuş, pc nin mac e uyup tek tuşlu fare kullanımına geçeceği pek olası görünmüyor.

sleytr nin belirttiği gibi bilgisayarla yeni tanışanlar için kullanım kolaylığı önemli bir parametre olabilir, fakat uzun süreli bilgisayar kullananlar için verimli ve etkin kullanım daha önemlidir.

"Bende, kullanmadan bilemezsin derim. Bu, hep ebeveynlerimizin bize çocukken sen bu yemeği niye sevmiyorsun hiç denedinmi? sorusunu akla getirir. Aslında belki çocukta en çok sevdiği şeyler varken başkasını niye deneyeyim düşüncesindedir kendi bile bilmeden."

bu paragrafınızın anafikri heralde çocoğun önyargılı olmasıdır. tekrar söyleyeyim, bu konuda ön yargılı değilim, çoğu kişininde önyargılı olduğunu zannetmiyorum. burda daha ziyade alışkanlıklar belirleyici oluyor. onlarında akşamdan sabaha değişmesi kolay olmuyor.

"Aslında daha ilginci bu mac i hiç kullanmamış insanların sadece tek tuş ve fiyatını sebep olarak öne sürmeleridir. Tabi kimse kullanmak zorunda değil. Fakat ihtiyacı olmadığı halde orta sınıftaki bir arabayı test etmek için galerilerin kapılarına gidenler de ilginçtir mac i kullanmadığı halde yorum yapabilen insanların arasından. Yalnız şu anda özellikle büyük alışveriş merkezlerindeki bilgisayar satış noktalarında veya mağazalarında istediğiniz kadar kullanabileceğiniz ve test edebileceğiniz mac ler var."

bilgisayar aleminde sıklıkla araba örneği verilir ki bence çok yanlış bir benzetme. platform değiştirmek araba değiştirmeye değil uçak değiştirmeye benzer. arabayla ancak cep telefonları ve avuç içi bilgisayarlar benzetilebilir.

her platformun kendine göre üstünlükleri vardır ve her ikisindende faydalanmak isteyenler olabilir. bilgisayarla yaptığımız işlerin yarısından fazlasını veya sadece istediğimiz bir kısmını mac ortamına rahatlıkla kaydırılabilir. benim tatmaktan kastettiğim buydu. 1-2 saat kurcalayıp bırakmak değil.
0
demolish
"Sanırım (denemedim, emin değilim ) böyle bir aletlede hem pc yi hem mac i yan yana kullanabiliriz."

http://www.apple.com/macmini/accessories.html

Belkin 2-Port KVM Switch
Use the same keyboard, mouse and monitor for your Mac mini and PC. This switch saves space while adding a whole new sculpted look to your desktop.

zaten varmış ve çalışıyormuş.
0
simor
Evet 3-4 senedir var
Apple kendi appletalk portunu terkettikten sonra
küçük giriş-çıkış ünitelerinde tamamen usb ye geçti.
Zaten macosx içinde usb ile çalışabilen generic veya markabağımlı sürücü sayısıda piyasada mevcut donanımla eşlenik şu anda.
0
lifesdkver0_1
dell'in bir zamanlar gerçekleştirdiği, apple'in mini ile gerçekleştirmeye çalışacağı satış patlamaları Türkiye'de neden uygulanamadı/denenemedi hiç?

300/400$ a, son kullanıcının genel ihtiyaçlarını karşılayacak(müzik dinlemek/dvd seyretmek/cd yakmak/web vs), teknik desteği olan bir platform satılamaz mıydı? bilgisayarlaşma oranını arttırmak zor mu bu kadar?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Jef Raskin (1944-2005)

tongucyumruk

Macintosh'un yaratıcısı, The Humane Interface'in yazarı, matematikçi, felsefeci, müzisyen, bilgisayar bilimci ve girişimci Jef Raskin'i 26 Şubat 2005 tarihinde kaybettik.

Raskin, 1978'den 1982'ye kadar Macintosh projesinde çalışmış ve projeden ayrıldıktan sonra "The Humane Environment" adlı projesiyle insan - bilgisayar etkileşimi konusunda yenilikçi fikirler öne sürmüştü. Jef Raskin'in insan - bilgisayar etkileşimi konusunda yaptığı çalışmaların kısa bir tarihçesine buradan ulaşabilirsiniz.

Editörün Notu:Yaşamını teknolojiyi daha ulaşılabilir ve kolay kullanılabilir kılmaya adamış üstadın görüşlerinin hepimize yol göstermesi dileğiyle...

Efsane Gerçek Oldu: Apple Intel'i Seçti

tongucyumruk

3 Haziran Cuma günü c|net'te çıkan bir haber haber herkes için şok olmuştu. Haberde Apple'ın IBM tarafından üretilen PowerPC işlemcilerini bırakıp Intel platformuna yönelmeye karar verdiği yazılıyordu. Ben de dahil olmak üzere birçok insan haberin sadece bir söylentiden ibaret olduğunu düşündü ve Pazartesi günü Apple tarafından yapılacağı söylenen basın açıklamasını beklemeye koyuldu. Ve sonunda, Apple'dan beklenen açıklama geldi...

Windows için Safari

anonim

Apple, Safari'nin Windows işletim sisteminde de çalışabilen sürümü olan Safari 3 Public Beta'yı duyurdu.

Mac OS X 10 1-Eylül`de geliyor

larweda

Apple, Mac OS X işletim sisteminin 10.1 versiyonunu 1-eylül`de piyasaya çıkaracağını duyurdu. Yeni versiyonda eklenen özellikler arasında iTune CD-kayıt yazılımı, DVD oynatımı ve kaydı için iDVD 2 yazılımı, Airport, SAMBA, W95, NT ve 2000 desteği veren ağ-dosya erişimi ve kullanıcı arayüzünde de uzun dosya isimlerini görebilme, ayarları kişiselleştirme, pencere seçenekleri hakkında birçok ufak-tefek yenilik içeriyor.
Bu şekilde Apple, linux ortamına verdiği desteğe son gaz devam ettiğini gözler önüne seriyor. Cesurca bir hareket olsa da, Mac OS X Apple`in kurtuluşu anlamına gelebilir.
Mac OS X 10.1 hakkında bilgi: www.apple.com/macosx/newversion/

MacOS X ya da Darwin, farklı bir BSD temelli Unix

anonim

MacOS X hakkında daha önceleri burada bir çok yazı çıktı. O yüzden ne olduğunu sanırım herkes biliyor. MacOSX, "ufs file system" yani sıra "hfs+ file sistem" de kullandığını sanırım hepimiz biliyoruz.