Apple'ın Yeni İşletim Sistemi Tiger 29 Nisan'da Çıkıyor

0
nipple
Apple, 2005'in ilk yarısı çıkaracağını söylediği yeni işletim sistemi Mac OS X 10.4 Tiger'ı, bugün ana sayfasını komple değiştirerek 29 Nisan'da piyasaya süreceğini duyurdu. Steve Jobs bir süre önce, Longhorn'da yer alacak tüm özellikler de dahil bir önceki işletim sistemi Panther'e göre yaklaşık 200 yeni özelliğin bu sistemde yer alacağını açıklamıştı.
Bütün yeni Macintosh bilgisayarlar ile birlikte ücretsiz gelecek Tiger, ayrı satın alındığında 129 dolarlık bir fiyata sahip olacak. 5 kullanıcılı aile paketinin fiyatı ise 200 dolar olacak. Yeni işletim sistemi herhangi bir G3, G4 ve G5 işlemcili Macintosh'da çalışabiliyor. Sistem ayrıca çalışabilmek için en az 256 MB RAM'e ve en az 3 GB sabit disk kapasitesine ihtiyaç duyuyor.

Unix tabanlı bir sistem olan Tiger'da bir önceki sürüme göre göze çarpan en önemli özellikler ise şunlar: (Demo videoları izlemenizi şiddetle öneririm. Quicktime gerektiriyor)


Spotlight: Apple'ın yeni masaüstü arama teknolojisi Spotlight ile arama satırına harfleri yazmaya başladığınız an çok hızlı bir şekilde sonuçlar gelmeye başlıyor. Spotlight pdf, e-posta mesajları, word dökümanları, mp3 tagları gibi aklınıza gelebilecek yüzlerce farklı dökümanın içeriğini tarayabiliyor. (demo video)

Dashboard: Dashboard, widget olarak adlandırılan küçük uygulamaları klavyenin tek bir tuşunu kullanarak masaüstüne getiriyor ve yine tek tuşla bunları kapatıyor. Böylelikle herhangi bir yazılımı açmadan bir çok işi çok pratik bir şekilde halletmenizi sağlıyor. Sistemle birlikte gelen iTunes, Stocks, Weather, Dictionary, Yellow Pages, World Clock, Stickies, Tile Game, Calculator, Translator, Calendar, Flight Tracker, Address Book, Unit Converter gibi widgetların yanı sıra kendi widgetlarınızı kolaylıkla hazırlayabilir ya da çeşitli sitelerden başkalarının hazırladığı widgetları bilgisayarınıza indirip kullanabilirsiniz. (demo video)

Automator: Bilgisayarınızda yaptığınız rutin işleri çok kolay bir arayüzle otomatikleştirmenizi sağlıyor. Photoshop'un Actions özelliğine benzeyen Automator, sürükle-bırak mantığıyla iş akışı yaratmaya imkan veriyor. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bir Türkçe makaleye bu adresten ulaşabilirsiniz. (demo video)

Core Image: Apple'ın sisteme entegre ettiği Core Image teknolojisi sayesinde grafik çipinin gpu'su çok etkin bir şekilde kullanılıyor. Bu sayede renk doğruluğu, detaylar ve renk kalitesi açısından Tiger mükemmel sonuçlar veriyor. Sistem içinde kullanılacak çeşitli efekt ve animasyonlar ise Core Image sayesinde kaynak olarak işlemciyi değil grafik çipinin gpu'sunu kullandığı için bilgisayarı hiç bir şekilde yavaşlatmıyor. Ayrıca görüntü veya video düzenleme yazılımı geliştiren bir yazılımcı, ihtiyaç duyacağı çoğu efekt ve düzenleme aracı için sisteme gömülü filtre ve efektleri kullanabilecek ve bunları ayrıca programlamak zorunda kalmayacak. Ayrıca bu efektlerin performansı gpu sayesinde çok yüksek olacak. Örneğin video düzenleme sırasında bir videoya gerçek zamanlı efektler uygulamak mümkün olacak.

Core Audio: Core Image gibi Core Audio'da sisteme entegre edilen gelişmiş audio fonksiyonlarıyla müzik profosyonellerine performans, müzik yazılımı geliştirenlere ise kolaylık sağlıyor.

iChat AV: iChat'in Tiger ile birlikte gelen bu yeni sürümüyle 3 kişiyle aynı anda görüntülü sohbet, 10 kişiyle de aynı anda sesli sohbet yapılabiliyor. iChat aynı zamanda AIM, ICQ, Jabber, .Mac ve Bonjour desteği de veriyor. (demo video)

Quicktime 7: Tiger'la birlikte gelecek olan Quicktime'ın yeni 7.0 sürümü, H.264 olarak adlandırılan çok etkili yeni bir video codec desteği sunacak. H.264'ün görüntü kalitesi, aynı data rate'e sahip bir MPEG-4 videoya göre dört kat büyütüldüğünde bile bozulmuyor. Ayrıca Quicktime'da yeni Live Resize özelliği ile video oynarken tek bir kare bile atlamadan kesintisiz olarak video penceresi yeniden boyutlandırılabiliyor veya tam ekran moduna geçilebiliyor. (demo video)

VoiceOver: Bilgisayara sesle kumanda etme özelliği bu versiyonda oldukça geliştirilmiş. Ayrıca bilgisayarda yapılan her işlemin ve fare imlecinin geldiği her noktanın bilgisayar tarafından seslendirilebilmesi ile görme engellilerinde bilgisayar kullanmasını kolaylaştırmak amaçlanmış. (demo video)

Safari RSS: Tiger'la birlikte gelecek olan Apple'ın web tarayıcısı Safari'nin yeni 2.0 sürümünde özellikle RSS alanında büyük gelişmeler var. RSS kullanımını çok pratik ve kullanışlı bir hale getiren yeni tarayıcı da ayrıca ciddi performans geliştirmeleri yapılmış. Safari, özellikle HTML sayfaların yüklenmesi, Java performansı, JavaScript performansı ve tarayıcının açılış süresi bakımından Internet Explorer, Netscape 7.2 ve Firefox 1.0.2'den çok daha iyi bir performans sunuyor. Ayrıca güvenli sörf ve ebeveyn kontrolü modlarıyla da güvenlik konusunda yenilikler mevcut. (demo video)

Mail: Tiger'la birlikte gelecek olan Apple'ın e-posta istemcisi Mail'in yeni 2.0 sürümünün arayüzü tamamen yenilenmiş. Yeni akıllı klasör özellikleriyle e-postaları bir çok farklı kriter kullanarak gruplandırmak mümkün. Ayrıca yazılım, bir e-posta mesajına iliştirilmiş resimleri slide show olarak da gösterebiliyor. (demo video)

Görüşler

0
darkhunter
Panther ile Tiger arasında (isimlerinden de anlaşılacağı üzere:)) pek bir fark yok. Sloganlaşan 200 yenilik ise Panther'e 3rd Party yazılımlarla eklenebilen özellikler.
0
e2e
Yapma, o iki hayvan arasında çok fark var :)
0
darkhunter
Sonuçta kedigil bunların ikiside :) Şimdi Apple Tiger yerine Bear sürümünü duyurmuş olsaydı hak verirdim sana ama.. Kusura bakma :))
0
oktay
21'inci yüzyılda yaşadığımız şu günlerde ALT+TAB ile pencereleri dolaşmayı özellik olarak sunan (bu sürümde değil) bir işletim sistemi olması mı kötü, yoksa o özellik bu işletim sistemi tarafından sunulduğunda bayram eden bir insan kitlesi olması mı daha kötü?

Bence MAC'in başarısı kullanıcı kitlesinin büyük bir kısmının kapalı bir toplum örneği gösterip dünyadan haberi olmamasından kaynaklaniyor. Ona bir de pazarlama taktikleriyle olayın şişirilmesi eklenince özgür yazılım, açık kaynak herşeyi unutup aaa yeni OS X sürümü çıkıyor diye seviniyoruz.

Ben de size soruyorum o zaman. Yeni OS X sürümü çıkıyor tamam. İyi de bunun bize yararı ne? Windows XP service pack çıkınca da mı bu kadar heyecanlanmamız lazım?

Oktay
0
sleytr
benim gözümde OS X, Unix'in X'ini taşıyor. ve bir Unix türevinin bu kadar "cici" olması bana sempatik geliyor.

ama tabi ben Gnome'umla da gayet mutluyum o başka!
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Macintosh'a Adım Adım Yellow Dog Linux Kurulumu

nipple

Bilindiği gibi Yellow Dog Linux, Debian, Gentoo, Mandrake, SUSE ve Ubuntu gibi pek çok Linux dağıtımının Macintosh'ların kullandığı PowerPC işlemciler için üretilmiş sürümleri bulunuyor. Bu dağıtımlardan Apple donanımlarına en iyi desteği veren Yellow Dog Linux'un bir iBook'a nasıl kurulacağını adım adım buradan takip edebilir, iBook üzerindeki performans ve uyumluluk konuları hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Bu, özellikle Mac OS X'un son versiyonlarını çalıştırmakta zorlanan eski Macintosh'lar için oldukça iyi bir çözüm gibi görünüyor.

iTunes yine kırıldı

e2e

SecurityFocus'taki habere göre iTunes'ın kimlik doğrulama mekanizması ikinci kez, hem de aynı kişi tarafından kırıldı. Buna göe iTunes kullanıcısı olmayanlar da Apple sunucularını bağlanabiliyor.
20 yaşındaki Avustralyalı öğrenci David Hammerton tarafından sistemi ikinci kez kırılan Apple olayla ilgili bir açıklama yapmamış.
"Birincisinde bir haftamı almıştı, fakat ikincisinde ne aradığımı biliyordum, sadece 8 saatimi aldı" diyor Hammerton. Neden böyle bir işe kalkıştığına ise şu cevabı vermiş: "Linux benim birincil masaüstü sistemim ve ben müziklerimi kendi masaüstü sistemimde çalabilmek istiyorum..."
İlk olayda yerleştirdiği "5 satırlık" bir kod sayesinde iTunes'a player olarak bağlanılmasına olanak sağlayan Hammerton'ın kodu, Apple'ın, MD5 checksum kullanarak yaptığı yeni kimlik doğrulama mekanizmasıyla devre dışı kalmıştı. MD5 rutinini değiştiren Hammerton yeni rutine iMD5 adını koymuş.

Macworld 2006 ve Jobs'un Konuşması

wizzyfx

Macworld San Francisco 2006'nın merakla beklenen olayı Steve Jobs'un konuşması gerçekleşti.

Nasıl x86 üzerine OS X Kurulur?

Soulblighter

Bundan iki sene önce böyle bir macereya atılmış ve Darwin'den yukarıya çıkamamıştım :) Eğer aranızda denemek isteyenler varsa bu kılavuz size yardımcı olabilir.

MacOS X ya da Darwin, farklı bir BSD temelli Unix

anonim

MacOS X hakkında daha önceleri burada bir çok yazı çıktı. O yüzden ne olduğunu sanırım herkes biliyor. MacOSX, "ufs file system" yani sıra "hfs+ file sistem" de kullandığını sanırım hepimiz biliyoruz.