Apple ve Intel kime karşı? Micros~1 olabilir mi?

0
sundance
Geçtiğimiz hafta bilişim dünyasını temelden sarsan bir haber aldık. Bu habere göre Apple bundan sonra Intel işlemciler kullanacakmış!

Bir müddettir bu tür bir şey olabileceği ile ilgili bazı yorumlar ortalıkta dolaşmaktaydı. Özellikle de Pc Magazine editörlerinden John Dvorak, 90'lı yılların ortalarından beri bu tür bir şeyin olması gerektiğini söylediğini vurguluyor ve dahası bu anlaşmanın Linux'a zarar vereceğini söylüyordu.

Herne kadar Dvorak birçok boşa giden kehanette bulunmuş olsa da bunda yanılmadığını görüyoruz. Aslında bu konuda çok daha çarpıcı bir makale PBS tarafından yayınlandı.
Peki gerçekte Apple'ın hareketinin anlamı ne ve bu hareket kime karşı?
Gelin bazı sorulara beraber cevap bulmaya çalışalım:

Soru 1) İlk Intel tabanlı Apple bilgisayarın çıkması için öngörülen zaman 2006 ortaları. Peki o zaman bu açıklama neden şimdi yapıldı? Apple önümüzdeki bir sene içinde elindeki stokları bitirmesinin ne kadar zor olabileceğini tahmin edemedi mi?

Cevap 1) Benzer bir davranışı geçtiğimiz aylarda IBM'de yaptı. Sektörde dayanıklılığı ve güvenilirliği ile tanınan IBM Thinkpad (Laptop) ailesini Linova isimli bir Çin şirketine devrettiğini açıkladı. Bildiğim kadarıyla satışlar düştü. Öte yandan bu örneği Apple'ın durumu ile karşılaştırmak belki de doğru değil. Zira IBM Thinkpad'lerin öleceğini duyurmadı, sadece bir başka firma ile devam edeceğini duyurdu. Apple ise, Motorola işlemcili i/powerbook'ların sadece ölmeyeceğini, aynı zamanda bunların üstünde kullanılan yazılımların da muhtemelen artık desteklenmeyeceğini, Intel tabanlı Apple'lara uygun yapılacaklarını anons etti.

Apple'ın bu konuda söylediği ise yazılımcılara zaman tanımak, belli başlı yazılımların yeni sistemde sorunsuz çalışmasını sağlamak.
Bana çok doğru gelmiyor, mantıklı ama milyarlarca dolarlık Apple satışını bilerek baltalamak için yeterli sebep değil bu.
Ve bu anonsu olayın gerçekleşmesinden bir yıl önce yaptı. Ya ellerindeki stoklar minimumda, bu karşılayabilecekleri bir stok yakma operasyonu, ya da olay gözüktüğünden çok daha büyük.

Soru 2) G4/G5 işlemcilerin devamlı övünülen performans avantajları ne oldu?

Cevap 2) Motorola işlemcilerin, mimari ve tasarım açısından Intel işlemcilere göre üstün olduğu (Intel'in hala 80386 mimarisini desteklemeye çalışması öte yandan Motorola'nın 80'lerin ortalarından beri min 16 registerlı işlemciler kullanması vs.) Öte yandan, Intel'in son beş yıldaki atılımları artık Moore kanununu bile zorlamaya başladı (yaklaşık her 18 ayda bir cpu hızı iki katına çıkacak).
Bu yarışta AMD'de oldukça iddialı gidiyor, özellikle 64 bit piyasasında Intel'e çok ciddi bir alternatif, dahası birçok alanda Intel'in de önünde. Öte yandan Sun ve Motorola bu açıdan oldukça zayıf kaldılar. Matematiksel işlemler konusunda çok başarılı olan işlemcileri, saat hızı olarak oldukça gerilerde kaldı ve ara da gittikçe açılmakta.

Soru 3) Eğer ki mesele performans ve saat hızlarıysa, neden AMD değil?

Cevap 3) Düşük enerji tüketimi ve performans konularında AMD kesinlikle Intel'in önünde. Dahası bütün bunları daha düşük maliyetle yapabiliyor.

Peki niye?
Galiba Apple Intel ile birleşmeye hazırlanıyor!
Bir düşünün, Microsoft'un temel rakibi kim?

GNU/Linux mu? Apple mı? Sun mı?

Hiçbiri değil.
Linux değil, zira Linux camiasının Windows'dan pazar çalmak gibi bir yaklaşımı yok. Yapılan, insanlara rahat kullanabilecekleri, istedikleri bir ortam, bir alternatif sunabilmek. Ve bu gayet de iyi yapılıyor. Ama ne pazarlama kampanyaları ile ne de başka bir şey ile, yaptığı işi iyi yaparak.

Apple değil, çünkü Apple tarih boyunca hep niş oyuncusu olmuştur. Nispeten kültürlü/zengin sınıfa hitap eden ürünlerle kendini ortaya koyan Apple hiçbir zaman toplama Wintel makinalarının pazarına saldırmamıştır bile. Dahası son iki,üç yıldır götürdükleri multimedia ürünlerle kendi pazarını daha da geliştirmek konusunda oldukça pozitif işler de yapmıştır.

Ama Apple da gayet iyi farkındadır ki bilgisayar dünyası şu anda mobil cihazlarla genişlemekte ve bu mobil cihazların üstünde bile Windows koşmakta (tökezleyerek, zırt pırt çakılarak da olsa)

Solaris değil, zira Solaris'de Apple'ın kişisel pazarda yaptığını (çok daha züppece ve burnundan kıl aldırmayarak) sunucu pazarında yapıyordu. Ta ki Linux gelip çok ciddi bir rakip olana kadar.

Sonuçta geldiğimiz yer şu, Linux ve Microsoft ciddi şekilde ilerliyorlar. İkisi de her yeni pazarda kendilerine yer buluyor. Apple'ın bir şeyler yapması gerekiyordu.

Öte yandan tarihte ilk defa AMD'nin gerisinde kalan Intel de (64 bit/fiyat-performans oranı) son bir yıldır bu gölgeden kurtulmaya çalışıyordu. Ama tek başına üvey ikiz kardeşinden kurtulması çok da kolay değildi. Ne de olsa halihazırda dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi Intel üzerinde de AMD üzerinde de çalışmakta, ikinci işletim sistemi ise çok daha fazlası üzerinde. O zaman bir şeyleri değiştirmek konusunda daha radikal bir şey yapmak gerekiyor, üçüncü işletim sistemi ile birleşmek gibi :)

Dahası, Intel ve Apple, AT&T'nin 1984'de Amerikan Adalet Bakanlığı'nın tekelleşme yüzünden aldığı kararla sekize bölündüğünü ve şu anda bu parçalardan biri olan Pasific Bell'in yine benzer bir sebeple devlet zoruyla bölünmek arifesinde olduğunu hatırlıyor/biliyor.

Antropologlar insan vücudunun belli bir orandan büyük olamayacağını, iskeletin ve dolaşım sisteminin bunu kaldıramayacağını söylüyor, benzer bir şey böcekler için de geçerli. Kısaca yirmi metrenin üstünde bir insan ya da otuz santimden daha büyük bir böcek olamıyor, fiziksel sebeplerle.

Dolayısıyla MS eninde sonunda bölünecek ve bu tür bir bölünmenin öncesinde kim ikinci en büyükse ve elinde yeterli imkanlar varsa, en büyüklük tahtına geçmek için fırsat yakalamış olacak.

Böyle bir şey için, Intel'in kendine daha yakın, kontrol edebildiği bir işletim sistemine ve son zamanlarda çok ciddi satış rakamlarına sebep olan taşınabilir sistemlere (multimedia cihazları ve laptoplar) sahip bir firmaya, Apple'ın ise sırt sırta çalışabileceği Sony ile flört etmeyecek (Motorola'nın en büyük hatası bence) en küçüğünden en büyüğüne her türlü sistemde yerleşebilecek bir işlemciye ihtiyacı vardı.

Muhtemel bir Apple-Intel birleşmesinden daha iyi bir aday görebiliyor musunuz ikincilik koltuğu için?

Tabi ki bütün bunlar biraz beyin cimnastiği, biraz fantezi. Bu boyutta bir birleşmenin ne gibi tsunamilere gebe olduğu, finans sektörünün buna nasıl tepki vereceği gibi birçok bilinmeyen var.

Bilinen o ki, Apple'ın bu kararı göründüğü kadar basit bir karar değil, arkasında en az bir süpriz var.

Kıvılcım Hindistan
a.k.a. Sundance

Görüşler

0
darkhunter
FM Forum [www.fazlamesai.org]larında da konuşmaya başlamıştık bu konuyu.

Anlaşılan MAC piyasayla bir bütün olarak savaşmayı planlıyor. Yakın zamanda MacOS'un x386 tabanlı bilgisayarlarda kullanılamayacak olması da ne biçim bir pazar stratejisi bunu da anlayamadım. Gerçi Mac'ci bir arkadaşın söylediğine göre MacOS uzun zamandan beri kapalı kapılar ardında x86'lar üzerinde test ediliyormuş.

Bir tekelden kurtulalım derken yeni bir tekel daha karşımıza çıkmasında başka ihsan istemem...
0
sundance
İki EL her zaman bir tekelden iyidir ;)

0
darkhunter
Bir mantık hatası yapmışım :)
0
jai
Apple, ürünlerinin satışının düşeceğini bile bile neden Intel ile birleşeceğini bu kadar erken açıkladı?

Sanırım erken değil. Apple gibi büyük markaların önemsedikleri bir olgu da "güveniliklik". Apple, pazarını oluşturanları katletmek, parayı bu şekilde kazanmak istemez. Düşünsenize, siz bir Mac satın aldıktan 2 ay sonra Apple, Intel işlemcili ürünleri piyasaya çıkarsa ve tüm yazılımlarını yenilese ne düşünürdünüz? Açıkça oyuna geldiğinizi, çok kısa bir süre içinde ikinci bir Mac satın almak zorunda kalacağınızı elbette. Bu da hoşunuza gitmezdi.

Apple bu yeniliği doğru zamanda açıkladı. Bu açıklamadan çok kısa bir süre önce yeni bir Mac sistemi veya yazılımı satın almış olanların büyük çoğunluğu bu yenilik olmasa da bir süre sonra sistemlerini ve yazılımlarını yenileyeceklerdi. Apple ekonomistleri ve istatistikçileri bu hesabı doğru yapmışlardır ve bu süre yaklaşık duyurudan Intel'li ürünlerin piyasaya çıkacağı zamana kadar geçen süre olacaktır.

Elbette ki bu anlaşma imzalandıktan hemen sonra da duyurulmamıştır. Apple ve Intel kendi stokları ile ilgili birer inceleme yapmış ve makul duyuru zamanı üzerinde bir anlaşmaya varmışlardır.

Büyük firmalar için "düşük ciroyla geçen 1 hafta"nın bile çok büyük bir anlamı olur kanısındayım. Hele tahminlerin altında ciroyla geçen 3 ay CEO'yu işinden eder. Fakat "kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez" atasözü doğrultusunda Apple bu süreçte "az ciro"yu kabul etmiştir sanırım. Buna zorunlu da zaten. Peki ama "kaz" nedir?...

Apple-Intel buluşmasının niha-i gayesinin ne olduğunu ancak tahmin edebiliriz, bilmek imkansız. Belki de bu manevra yokolmamak uğruna yapılmış bir manevradır. İleri görüşlü ekonomi uzmanlarının "Patron, galiba boku yiyecez," kehanetlerine ilişkin bir manevra.

Çünkü bazen markalar "herkesin evine girmek" istemezler. Yukarıdaki yorumda bundan da bahsediliyor. Ferrari'nin gayesi hiçbir zaman "Herkese bir Ferrari" olmamıştır, olacağını da sanan yoktur. Bu bir tarz farkıdır. Apple da, Sun da bu tip bir prensipte hareket ediyorlar.

Markaları anlamak çok güç. Ferrari'nin F1'de yarışması bir anlamsızlık benim için. Madem herkese Ferrari satmaya çalışmıyorsun, neden bu kadar çok insanın izlediği bir gösterinin parçası oluyorsun? Sonuçta senin gibi, elitlere satış yapan birçok otomobil firması var ve F1'de değiller. Sıradan markalarla yarışmaya girmek bir kumardır. Ferrari de yıllardır bu kumarı oynuyor. Sıradan markalara fark atabilen bir Ferrari ne kazanır bilemem (çünkü bu olağandır) ama sıradan markalara geçilen (bu sezon olduğu gibi) bir Ferrari eminim çok kelle ister... Çok zırvaladım.

Sonuç olarak, Apple'ın prensiplerini değiştirmeye karar verdiğini sanmıyorum. Kanımca Apple elitist davranmaya devam edecek, herkesin evine girmeye çalışmayacaktır. Bu sadece bir tahmin elbette. Şirketlerin karakterinin, sahiplerinin karakterine benzediği düşüncesi üzerine kurulu bir tahmin. Eğer Apple'ın karakteri değişecekse, önce sahibinin karakterinin değişmesi gerektiğine dayanan bir tahmin.

Sağlıcakla,
0
sundance
Yanlış anlamışsınız.

Apple Intel ile birleşeceğini açıklamış değil. Apple bundan sonra bilgisayarlarında Intel CPU kullanacağını açıklamış durumda.

Ben de diyorum ki (başkaları gibi) bunun arkasında yatan asıl mevzu Apple ile Intel'in birleşiyor olması. Çünkü eğer tek derdi başka bir CPU kullanmak olsaydı bunu "Üç ay sonra Intel kullanacağız" diye açıklardı, önümüzdeki bir yıllık satışları çöpe atmayı göze alıyorlarsa (bu konuda hem fikiriz sanırım, kimse ortada böyle bir cpu değiştirme düşüncesi varken Apple almaz) bu büyük bir şey olmalı.

Ayrıca Apple da Ferrari değil. Eğer öyle olsa ipod ve mac mini serisini çıkartmazdı bile. Apple her eve girmek istiyor, hem de en az MS kadar.
0
jai
Birleşme olduğunu ima etmek istemedim, öyle anlaşıldıysa demek ki yanlış anlatmışım.

Benim demek istediğim "işlemcileri değiştiriyoruz" hareketinin, bahsettiğiniz gibi 3 ay önceden açıklanmasının normal olmaması. Apple iseniz, bunu yapamazsınız. Bu kadar köklü bir değişimi kullanıcılarınıza alelade bir durum gibi gösteremezsiniz. Ciroların düşmesini, 1 sene ürün satamama gerçeğini göze almak zorundasınız.

iPod konusunda söylenen birçok şey var. Başarılı bir ürün, fakat Apple'ın "hızlı başlayıp çabuk sönmek" gibi bir karakteri olduğundan da bahsediliyor. Ayrıca iPod'un daha zirveye çıkamadan (pazarı söğüşleyemeden) popülerliğini "hem mp3 çalar hem cep telefonu" olan ürünlere bırakması kuvvetle muhtemel. Nokia'nın bu işi yapmaya başlayan dolmakalem kutusu büyüklüğünde bir ürününü gördüm. İnsanlar 350 YTL'ye mp3 çalar almaktansa 500 YTL'ye Nokia cep telefonu+mp3 çalar almayı tercih ediyorlar sanırım.

Mac mini konusunda pek bilgim yok. Kabaca bildiğim tek şey, ne tam bir PC, ne tam bir MAC olduğu. Bu da ilk anda bana "bu ürün her eve girmez" dedirtiyor açıkçası. Performanslı bir MAC'e ihtiyacı olan Mac Mini almaz. Mac mini'yi Apple'ın PC'lere göre avantajlı olduğu birçok yerde kullanamazsınız. Mac mini'yi PC'ye alternatif olarak düşünebilir misiniz, ondan da pek emin değilim. Çıktığından beri ne kadar sattığını merak ediyorum. Sanırım bu tip ürünler milyarlar kazanmaktan ziyade reklam yapmaya yarayan ürünler. Sevimli, küçük bir bilgisayar kasası... Yanlış düşünüyor olabilirim.

MS ile rekabet konusunda bir de ABD devlet tavrı olacaktır elbette. Düzen kurulmuş, dünya bir OS'un himayesi altına sokulmuş. Herşey oldukça muntazam giderken, birinin çıkıp bu işi bozmasına pek müsaade edilmeyebilir. Bırakın Apple'ı, dünyada MS ile çatır çatır rekabet edebilecek pekçok firma var, ve bu işe girmiyorlar.

Bu kadar ciddi bir kararda söz sahibi olan sadece Apple olmaz. Ha belki de gerçekten rekabet edecektir. O zaman da aynı şeyi söylerim, böylesi bir kararı yalnızca Apple alamaz.
0
pirx
Bence Apple bu hareketle "bundan sonra benden bilgisayar beklemeyin , varsa yoksa ipod üretecem" demek istedi , en azından bendeki meali budur. x86 mimarili mac mi olurmuş ya!
0
bm
Bunlarin hepsi cok ilginc de Jobs'un soyledigi (3GHz soz verdim ama chip cikmadi yapamadik), Mac sitelerinin yazdigi (IBM'in dusuk guc kullanimli ve x86 ile rekabet edebilecek performansta PPC yapmakla ilgilenmemesi, bunun notebook pazarini icin zaafiyet yaratmasi) tamemen hikaye degil bence. Belki en onemli sebepler acikca soylenen sebepler?

Bir de Apple'in butun ASICcilarini (Application Specific Intergrated Circuit) isten cikarttigi soyleniyor (ben comp.arch'da okudum, sadece dedikodu mu bilmiyorum). Jobs 6502'den itibaren 'en iyisi budur' diye zaman icinde masa ustu pazarindan kaybolan mimarilerin cevresine muhendislik gommekten artik sIkIlmis olabilir.
0
sundance
Yanlış biliyor olabilirim ama Apple'ın cpularını Motorola üretiyordu. Dahası bu cpuları üreten bölüm (fasttrack mi, fine track mi ne) iki yıl kadar önce Motorola'dan da yarı özerk bir hal almıştı. (bunlar bana nakledilenler, kendim kontrol etmedim).

Öte yandan 6502 hakkaten en iyi işlemci. Zamanında ne çamaşır makineleri onun sayesinde çalıştı. Avrupa'da satılan bazı C-64'lerin unofficial komut seti vardı hatırlıyorum da. İki üç işi birden yapan mc komutları, ama sizin makinanızda çalışır mı çalışmaz mı garantisi verilemiyordu.

Bence bir kez daha sayı kalitenin önüne geçti. VHS-Beta, IDE-SCSII, PC-CBM, PC-Amiga vakalarında olduğu gibi.
0
bm
Buyuk ihtimalle siz dogru biliyorsunuzdur, benim aklimda gayet bulanik bir sekilde kalan su: bahsettiginiz MOt/PPC fasttrack bolumu Aplle'in istedigine cevap vermiyor, G5 ve ustu icin IBM'e bakar durumda kaliyorlar, IBM de pek merakli olmuyor Apple'i memnun etmeye.

Benim ilgimi ceken esas IBM'in ne yapacagi. Alpha oldu, Sparc oluyor, PA-RISC Itanic'e binip batti. POWER ise ayakta. POWER+Linux'u piyasada nispeten ucuz biryerlere sokacaklar mi acaba? Kendi PC bolumlerini yok edip, bana senin chiplerden ver aga diye kapisina gelen Apple'i da baskasina gonderdigine gore bir hesabi olabilir belki.
0
bm
Hmm: http://openpowerproject.org/us/index.php

/. haberi: http://slashdot.org/articles/05/06/17/0149235.shtml

Gerci Compaq de yapmisti bunu DEC'i aldiktan sonra Alpha icin, o kadar onemli degil tabii. Mesela 8 GB ile $2-3k'ya 1U kutu satsa o zaman daha ilginc olur.
0
zentoo
http://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC

Insiderlardan 2001-2003 arası sızan bilgilere göre ise G3 ve G4 serisi bile aslında IBM in mühendislerince dizayn edilmiş olup Motorola ancak öretim bandı için düzenlemesini yapmış.

İşlemci üretmek en başından ikiye ayrılıyor. Core dizayn (üretimi) vede paketlenmesi. Paketleme yapıp anakart için elektrik karakteristiklerini dengelemek neredeyse core dizayn kadar hassas bir işlem. Zira core, seramik gibi bir yalıtkan içinde doğru montajlanmazsa transistörler sağlıklı çalışmamakta.


Nerede çokluk orada yokluk. (kalite)
0
embryo_cs
http://www.apple.com/quicktime/qtv/wwdc05/
&&
http://ptech.wsj.com/archive/ptech-20050609.html

MAC OS X'de GNU, opensource olan bir cok programi cok rahat calistirabilmenin disinda buyuk/kucuk donanim firmalarinin Apple'i taniyarak suruculer, uygulamalar yazmasi, hatta MS~1'in bunyesinde APPLE BUSINESS CENTER olmasi ve gerekli paraleligi yaklamaya calismasi guzel bir sey. Kisacasi Debian veya Ubuntu kullanirken sikayet ettigim seyleri Tiger duymus ve duzeltmis gibi:o) Bunlarin ustune, Steve Jobs keynote'u intel makina uzerinden yapiyor ve ufak bir hiz testi icin Rosetta, Adobe,vs ile intel uzerinde enterasan isler ceviriyor. Bir de Steve Jobs'un aciklamadigi Leopard'dan da onemli bir sir oldugunu unutmayalim.
0
OnTEC
Geçince intel piyasası ne olacak kısmını konuştuk birde ppc ne olacak kısmını da konuşmak gerekir diye düşünüyorum. ppc ler görünen o ki önümüzdeki yıl itibari ile xbox ps3 gibi konsollarda kullanılmaya devam edecek çok işlemcili serverlarda kullanılacak birde pek sesi soluğu çıkmayan Amiga da kullanılacak .. Açıkçası ben bir mac kullanıcısı olsaydım senelerdir bunun işlemcisi daha iyi diye anlattığım işlemciyi bırakıp intel işlemcili bir mac almazdım kendimle çelişmiş olurdum .. birçok kişi de aynı ikileme düşecektir bu noktada alttan sessiz sedasıs çıkan Amiga akıllı davranabilirse ppc işlemci kullanmak isteyen insanlara hitab edebilir . şu an işletim sistemi macos yada windowsa göre oldukça hızlı ve tek eksiği program eksiği olması bir takım startejik ortaklıklar ppc piyasasında amigayı var edebilir...
0
sleytr
PowerPC nemi olacak? Eğer PS3 söylendiği kadar performanslı olursa bir çok Linux tutkunu 9 çekirdekli hücrelerinin üzerinde Linux koşturmaya [www.theinquirer.net] başlayacaklar.

Çok güzel olucak!
0
Nightwalker
Makelenin sonu hoşuma gitti

The Xbox 360 is expected to ship with a 20GB hard drive as standard. It is not expected to be running Linux.
0
zekeriya_akyildiz
linkini unuttum ama Sony CEo su ile yapılan bir görüşme vardı PS3 ile ilgili genle olarak neden HDD seçeneği yok linux veya başka bir os çalıştıracbilecekmi diye. CEO nun yanıtları

Neden HDD koymadınız sorusuna
"PS3 içinde HDD takılacak yer mevcut fakat hdd koymadık çünkü nekaar büyük kapasite koyarsak koyalım kullanıcaya az gelecekti"

OS çalıştıracakmı sorusuna
"PS3 Linux çalıştırabilir hatta gerekli izinler alınabilinirse emulasyon yolu ile MACOSX ve WindowsXP de çalıştırabilir. PS2 deki emotion işlemcisi ise bazı guruplar 100adet PS2 yi birleştirerek top500.org a 500. sıradan girmişlerdi umarız PS3 içinde böyle çalışmalar olur zira yeni işlemci bir süperbilgisayar için çok yatkın fakat bu alet oyun için yapıldı kritik bilimsel çalışmlar için önermiyoruz"

Sony bir OS hazırlayackmı?
"Hayır, fakat Lineer video işleme yazılımı hazırlıyoruz PS3 + linux üzerinde çalışacak. Belki windows XP yede port edilebilinir. Böylece TV kanallarında ve yayın istasyonlarında kullanılan lineer(gerçek zamanlı - eşzamanlı) video işleme yazılımına ücretsiz sahip olabilecekler(PS3 sahipleri)"
0
sleytr
0
loker
Biliyorum iyice Aydınlık gazetesi formatında bir yorum yapmış olacağım, ama ben bu haberi teknik bazdaki spekülasyonlardan önce bu [www.fazlamesai.net][Merhaba DRM, güle güle özgürlük haberi @ FM] haberle birlikte düşünmüştüm...

Apple kullanıcıları DRM tasmasından uzakta kalamasın düşüncesi ile pazara yön veren Büyük Abi'lerce 'kolaylaştırılmış' bir hamle olmasın?
0
darkhunter
DRM haberleriyle ilgili birşeyler söylemek gerek kanımca : Intel arada bir yoklar böyle; Acaba kullanıcılar iyice koyunlaştımı? Microsoft bağımlısı oldular mı? Ben bu işten daha fazla para kazanabilir miyim? diye...

Daha önce de buna benzer adımlar atmışlardı. Sektöre haber sızdırıp gelen tepkiye göre yalanlamak yada doğrulamak bilinen bir strateji. Intel daha önce çok haber yalanladı. Anlaşılan şimdi de yalanlıyor [www.theinquirer.net].

Şimdilik rahat olun kısa vadede yok DRM falan... Tabi bu hiç olmayacağı anlamına gelmez... Intel koyunları saymayı hep denedi, bundan sonrada deneyecektir.

Bu bağlamda big brother'ı (sektörde varsa öyle birşey) suçlamamakta fayda var, en azından bu konuda :p
0
robertosmix
Antropologlar insan vücudunun belli bir orandan büyük olamayacağını, iskeletin ve dolaşım sisteminin bunu kaldıramayacağını söylüyor, benzer bir şey böcekler için de geçerli. Kısaca yirmi metrenin üstünde bir insan ya da otuz santimden daha büyük bir böcek olamıyor, fiziksel sebeplerle.

Saçmalık. Microsoft ve yönetim kurulu üyeleri Forbes listesinden (en büyükler listesinde) hiç inmediler ki. Nasıl kıyastır anlamadım.

Dolayısıyla MS eninde sonunda bölünecek ve bu tür bir bölünmenin öncesinde kim ikinci en büyükse ve elinde yeterli imkanlar varsa, en büyüklük tahtına geçmek için fırsat yakalamış olacak.

Valla daha önce hiç bölünen bi çok uluslu bilişim kuruluşu görmedim.(Yasal süreçler hariç) El değiştirir ve yeni sahibi kelepir malı dağıtarak satmak ister ama bölünmek nedir allah aşkına. Ayrıca ABD ayakta durduğu sürece hangi mahkeme Microsoft'u bölecek sorarım size?

Linux değil, zira Linux camiasının Windows'dan pazar çalmak gibi bir yaklaşımı yok. Yapılan, insanlara rahat kullanabilecekleri, istedikleri bir ortam, bir alternatif sunabilmek. Ve bu gayet de iyi yapılıyor. Ama ne pazarlama kampanyaları ile ne de başka bir şey ile, yaptığı işi iyi yaparak.

Saçmalık. Amaç önemli değil gelinen nokta önemli. Pazar payı önemli. Open Source veritabanlarının, erp , workflow, document management vs.vs.vs. çözümlerin RedHat yada Suse'nin ve daha birçok özel linux dağıtımının yaptığı pazar çalışmalarından "yazar"ın hiç haberi yok herhalde.

e de olsa halihazırda dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi Intel üzerinde de AMD üzerinde de çalışmakta, ikinci işletim sistemi ise çok daha fazlası üzerinde. O zaman bir şeyleri değiştirmek konusunda daha radikal bir şey yapmak gerekiyor, üçüncü işletim sistemi ile birleşmek gibi :)

Evet.. apple zaten aptal, Tiger OS'u da keyif olsun diye çıkardı. Onlar zaten hiç uzun vadeli plan yapmazlar. Canları sıkıldımı işletim sistemlerini geliştirirler.

Apple değil, çünkü Apple tarih boyunca hep niş oyuncusu olmuştur. Nispeten kültürlü/zengin sınıfa hitap eden ürünlerle kendini ortaya koyan Apple hiçbir zaman toplama Wintel makinalarının pazarına saldırmamıştır bile. Dahası son iki,üç yıldır götürdükleri multimedia ürünlerle kendi pazarını daha da geliştirmek konusunda oldukça pozitif işler de yapmıştır.

Hani sondan başa doğru ilerleyecek olursak.. böyle bir geçmişi olan bir marka, canı sıkıldı diye bütün pazarını göz ardı edecek ve intel ile birleşip linuxla microsoft'un kapıştığı pazara girecek? Saçmalık.

İşletim sistemi geliştirmeyi ne sanıyorsunuz siz? Ümitsiz bir pazara girip para kazanmayı umduracak kadar kolaymı? Microsoft bugün kü gücüyle bile tekrar bi NT çekirdeğini ne kadar zamanda yazabilir? Yada apple baştan Mac OS'u kaç yılda çıkartır? (Pazarlama çalışmaları hariç)

Hadi apple'ı bir kenara koyduk. Peki Intelin AMD tarafından tekmelenmesi, Intel'e... "biz AMD ile fazla uğraşmayalım, apple ile birleşip microsoft'a rakip olalım, belki bakarsın yazılımda avantaj kazanırda AMD ile kapışmaya devam ederiz" demesi nasıl da normal geliyo yazara, işte onu hiç anlamadım.

Ben size yazarın göremediği bir noktayı göstermeye çalışayım o zaman... Ortada Intel'in IBM'e karşı kazandığı bir zafer var. Çünkü Jobs'un IBM ile olan temaslarına çomak sokan Intel, AMD ile olan rekabetinde, yayılmacı politika sergileyerek üste çıkmaya çalışıyor. IBM de zaten bir süredir chiplerin teslimatında sorun çıkartıyodu, Intelin aşına tuz kattı.

Ayrıca, bu Apple'ın ilk işlemi değişim süreci değilki! Geçmişe bakınız! Motorola 680x0'lerden Power serisine geçiş te hemen hemen böyle olmuştu.

Bir de şunu not etmek istiyorum, Apple'ın Intele geçişi, 2006 ortalarında başlıyor (Mac Mini ile) 2007 ortalarında da Power MAC serisini Intele geçirerek devam ediyor. Kafanız karışmasın, Apple işini gayet iyi biliyor.
0
sundance
Saçmalık diye yorumladığın yerler zaten sen anla diye yazılmadı, o yüzden sana saçma gelmesinde ters bir şey yok.
0
robertosmix
Benim anlamam için yazılmamış şeylerin saçma olması, onlara saçmalık demememi gerektirmiyor.
0
darkhunter
robertosmix ve sundance,

sizin bu sevgi dolu diyaloglarınıza bayılıyorum :))
0
zentoo
Buyurun size komplo teorisi. tuhaf oldu uyarmadı demeyin. :-]

Farz edinki Apple bu hamlesiyle aslında IBM e blöf yapmakta. Asıl amaçları Cell CPU için diğerlerinden daha avantajlı haklar elde etmek. Neden mi? Basında çok ufak yer almış başka haberlerin getirdiği sonuçlardan dolayı mevcut PC teknolijisini (bütün yazılım ve donanım teknoljileri) müzelik yapacak hırs-kin yada hak-hukuk kavgası.
Sony PS2 (iki)yi tasarlarken piyasadaki Wintel hakimiyetine verdi veriştirdi. Herkes bunu marketing açısından değerlendirdi. Sony Intel ve MS in piyasada bu kadar büyük olmasını asla hak etmediklerini iddia ediyor ve bir samuray edasıyla meydan okuyordu. MS in yaptığı ballı kaymaklı reklam anlayışını aynen PS2 için uyguladı... Ne oldu? Sony bugüne kadar 6 senede 90 milyon PS2 sattı. Ancak istediğini tam olarak yapamadı. Sorun neredeydi. Performans tabiiki. 2003 Şubatında IBM in "gizli" toplantısında tanıttığı 1999 da başlayan "farklı bilgi işleme yöntemleri" kullandığı projelerinden birisi olan CELL teknoljisine SONY ne kadarsa verelim abi yöntemiyle daldı. IBM in cevabı ise - Toshiba nın güç yönetiminde oldukça değerli AR-GE çalışmalarını katalım para mühim değil - oldu. SONY neden IBM ile bu gizli toplantıyı yaptı. Oda gene pek yankı yapmayan ancak oldukça önemli olan başka bir haber ile ortaya çıkıyor. IBM zamanında MS ve Intele bukadar taviz vermekle yanlış yaptık diyerek bir nevi özür dileyince. IBM, Sony için bir Mace Windu oluverdi o anda. Aslında Yoda dan daha bin beteriydi ama....
Apple neden Intele geçti diye sormak yanlış bence Intel neden Apple ucuza işlemci verme garantisi verdi diye sormak gerekir. MS, WınXP için Athon XP işlemciyi daha avatajlıdır sözüyle reklam yapıtı. N.Y. ta bütün Video Wallarda saati $30K dan AthlonXP best for WınXP diye. Intel küplere bindi doğal olarak. Ancak haksızdı çünkü AMD den yavaş işlemciyi daha pahalıya satıyordu. Ama o bir Chipzilla idi. Tekeldi, o yüzden haklıydı aynı zamanda. Intel için MS bir partner değil bir target olmuştu. Hunter become hunt olacak dedi Intel içinden ve ben seni sana benzeyen AQUA görünümlü MS yani Apple ile aldatmazmıyım dedi. Ve yaptıda. Yada yaptığını zannediyor. Eğer bazı hardwareciliık oynayan sitelerin mürekkep yalamış editörlerinin dediği gibi Steve Jobs pek o kadar da akıllı değil ise. Hani çok zeka çok servet getirir olayı.

Yazının sonunu bağlayamıyorum zira statik iPim yok :P

2006 itibari ile yazılım-donanım aşağıdaki tarife ile kazıklanmaya sunulacaktır.

- Win63,99 + AMD64(Intelden daha pahalı)
- Kedigil + PentiumD(bedava battaniye)
- TUX + POWER Cell

Evet biliyorum Tuxun tek bir platform hedefi yok. Ama olsa belki bazılarının tedavi masrafları ile GORA II yi çekerdik.
0
robertosmix
Oldukça olası bi teori kanımca.
0
z_islamoglu
Olay tamamen kamplaşmadan ibaret sanırım. Yapılan açıklamaların toplamı 0. Yani Apple bir yıl önceden elindeki stoğu satamama pahasına Intelle birlikteliğini açıkladı Sony de PS2' leri satamama pahasına PS3 leri duyurdu ilginç olan şey intel ile amd nin artık sınırlarına dayandığı bir dönemde sony 7 çekirdekli cell işlemcili ps3'ünde linux ve mac programlarının çalışabileceğini ve artık konsoldan daha fazla bir alet olacağını lanse etti. Şimdi 7 çekirdekli cell işlemcisiyle sony, linux ve mac dahi çalıştırabildiği ortalama bir hesapla bu günki teknolojisinin sınırına dayanmış pc lerin 10 katı bir gücü olduğu halde pc teknolojisinin babasınıda yanına aldığı halde neden ps3 geleceğin bilgisayarı demiyorda neden milyonlarca ps2 satmak varken milleti 2006 baharını bekletiyor neden apple ile intelde aynı şeyi yapıyor. Allah hidayet versin en azından hardvermanialara biraz nefes aldırdıkları için artık bir makine veya parça almaya kalktıklarında 2 kere düşünüyorlardır (ben öyle yapıyorum). 2006 olayların kırılma noktası olacak eğer sony ps3 ile konsolluktan sıyrılıp işlemci gücünü kullanıcılarına özgürce sunar, kullanıcılarının işletim sistemi yüklemelerine ve birkaç pci kart takmasına izin verirse sanırım 2006 dan sonra bu tartışmaları yapmamıza gerek kalmayacak intel aplle amd sömürülerinin karşılığını alıp tarihin çöplüğüne gidecektir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Apple OSX 10.2 Jaguar´la piyasada...

Evil_Empire

OSX'i ben de birçok kişi gibi merakla bekliyordum. Final CD'lerini bulmuştum bir yerden bir hevesle yükledim. Arayüzü falan çok hoşuma gitmedi önce.. Sonra kullandıkça akıllıca ayrıntılar falan gördüm, gerçekten de çok az kilitleniyordu ama bazı eksileri de yok değildi. Mesela geriye doğru uyumluluk dedikleri klasik ortam(OS9) sadece emülasyondan ibaretti ve klasik programlar oldukça yavaş çalışıyordu. Arayüz cicili bicili ve oldukça süslüydü ama oldukça akıcı ve hızlıydı. Şu Quartz bayağı hoşuma gitti. Ben sistemi ilk denediğimin üstünden bir yıldan fazla zaman geçti sanırım. Bilkom 10.1 i neredeyse bir sene sonra Türkçeye çevirebildi. Programların portlanması falan derken, şu anda adam gibi OSX kullanan bir arkadaşım yok. Sanırım bu OSX Turkiye'ye pek yaramadı. Şimdi Apple 10.2 versiyonunu çıkardığını duyuruyor ve 150 yeni özellikten bahsediyor ilgilenenlerin http://www.apple.com/macosx/ adresine bir göz atmasını öneririm. Umarım Jaguar Türkçe öğrenir...

Mac OS X 10 1-Eylül`de geliyor

larweda

Apple, Mac OS X işletim sisteminin 10.1 versiyonunu 1-eylül`de piyasaya çıkaracağını duyurdu. Yeni versiyonda eklenen özellikler arasında iTune CD-kayıt yazılımı, DVD oynatımı ve kaydı için iDVD 2 yazılımı, Airport, SAMBA, W95, NT ve 2000 desteği veren ağ-dosya erişimi ve kullanıcı arayüzünde de uzun dosya isimlerini görebilme, ayarları kişiselleştirme, pencere seçenekleri hakkında birçok ufak-tefek yenilik içeriyor.
Bu şekilde Apple, linux ortamına verdiği desteğe son gaz devam ettiğini gözler önüne seriyor. Cesurca bir hareket olsa da, Mac OS X Apple`in kurtuluşu anlamına gelebilir.
Mac OS X 10.1 hakkında bilgi: www.apple.com/macosx/newversion/

Sonunda Max OSX huzurlarınızda

sundance

Mac`çilerden çok (birçoğu nasıl bir şey olduğunu bile anlamamıştır) eski toprak Unix`çilerin merakla beklediği Mac OSX bugün dünya çapında etkinliklerle çıkıyor...

Temeli BSD üzerine kurulu olan, gerçek multitaskinge sahip, geliştirme araçlarıyla birlikte (GCC ve diğerleri) bütün Unix özelliklerini barındıran bu işletim sistemi kulağa oldukça hoş geliyor.

Tabi bunun yanında Mac programlarının da çalıştığını belirtmekte yarar var :) Düşünsenize Photoshop ve Freehand çalışan bir Unix kapıda ;)

Apple 2 Tuşlu Fare Çıkardı

y0rk

Apple'dan mightymouse...

USB 1.1 arayüzlu, optik, programlanabilir bol tuşlu bir fare. Fiyatı biraz uçuk 49$.

Sanırım buna en çok Sundance sevinecek :D

Apple'ın Sunucu Pazarına Girişi

anonim

Apple firması Mac OSX ile süper şık dizüstü bilgisayarlarıyla son kullanıcı pazarında emin adımlarla ilerliyor. Ancak görünen o ki, çaktırmadan sunucu pazarına da ciddi bir giriş yapıyorlar.