Fazlamesai: Yine Yeni Yeniden (veya: The Matrix Reimagined)

3
tongucyumruk

Bu yazıya giriş yapabilmek için pek çok başlık düşündüm, mesela son karar verdiğimden başka aşağıdakiler de geldi aklıma:

  • Fazlamesai: Old habits die hard
  • Fazlamesai: Oradaydık, ve şimdi buradayız
  • Fazlamesai: Bizi hatırladınız mı?
  • Fazlamesai: TNG (Veya The Force Awakens)

Hepsi de benim için bundan 16 sene önce dahil olduğum fazlamesai.net'in farklı yönlerini bana hatırlattığı için hiçbirini de atmaya kıyamadım,dedim bari başlığa geçemeyenleri de burada anayım.

Tarih dersi

Önce aramıza yeni katılanlar için fazlamesai.net tarihçesinden biraz bahsedeyim. Fazlamesai her zaman şu anda okuduğunuz, hoş görünümlü, modern web sitesi değildi. 2000 yılında ilk yayına girdiği zaman daha çok şöyle görünüyordu. O zaman "eve gitsek de bilgisayarla uğraşsak" diyen üç beş kafadarın "neyimiz eksik, biz de yaparız" diyerek kurduğu site, takip eden yıllarda döneminin en aktif tartışmalarının döndüğü, Türkiye'de, başta özgür yazılım camiası olmak üzere, bilişim dünyasının her köşeniden insanın gerek bilgi edinmek için kullandığı, gerekse katkıda bulunmak için birbiriyle yarıştığı bir web sitesi haline geldi. Bu dönemde pek çok ödül topladığı gibi, sitenin kurucu ekibi tarifından aynı isimle bir televizyon programı hazırlanması, Türkiye'de ilk defa Özgür Yazılım'ı odağına alan düzenli bir televizyon programının ulusal bir kanalda yayınlanması gibi pek çok ilke de imza attı.

Zaman içinde gerek kurucuların, gerekse katkı verenlerin gitgide yaşlanması ve "hayat gailesi" denen şeyin içinde giderek daha az zaman ayırması, "Web 2.0" diye başlayıp "Sosyal Medya" ile devam eden yeni medya düzenine ayak uyduramamaması gibi sebeplerle hareketliliğini gitgide kaybeden site 2012 yılında geçici bir hibernasyona alındı.

Bu sitenin resmi hikayesi. Lakin o dönemde Türkiye'de bilişim dünyası içinde bulunmuş kime sorarsanız bambaşka bir tarif dinleyeceğiniz kesindir. Bu resmi tarihinin yanında fazlamesai.net pek çok insan için bir dönem hayatının bir parçası, belki inandığı değerler için mücadele ettiği bir savaş meydanı, belki bugünkü iş ortakları ile tanıştığı ortam veya üniversite seçerken A Üniversitesi yerine B Ünivesitesi'ni tercih etmesine sebep olmuş bir kaynak olmuştur.

Phoenix

Takdir edersiniz bu yazıyı yazan bendeniz de dahil olmak üzere pek çok insanın hayatında kalıcı izler bırakmış, yıllar içinde olağanüstü bir bilgi birikiminin oluşmasına kaynaklık etmiş böyle bir sitenin sonsuza dek tarihin derinliklerine gömülmesine kimsenin içi razı olmazdı. Gerek bu siteyi yapan ve yürüten insanlar, gerekse geçmişten bu yana siteyi takip eden, katkıda bulunanlardan gelen istekler, yorumlar sonucunda "abi siteyi yeniden canlandırıyor muyuz?" diye konuştuğumuz zamanların sayısını ben unuttum. Bu bekleme sürecinde fazlamesai.net altyapısı sahne arkasında en az 3-4 defa yeniden yazılmaya başlandı, yeniden tasarlandı ve sonunda bugün gördüğünüz haliyle küllerinden doğdu.

Peki nedir Fazlamesai'nin amacı? Bu site neden yeniden doğdu? Pek çok güzel şey gibi bu site de ilk doğduğu zaman neden doğduysa, bugün de aynı sebeple yeniden doğdu: İhtiyaçtan. fazlamesai.net ilk doğduğu gün amacı çok açıktı: Eve gitsem de bilgisayarla uğraşsam diyen insanlarn bir araya geleceği, tartışabileceği, konuşabileceği, fikirlerini paylaşabileceği bir "bilgisayarcılar kıraathanesi" olabilmek. İlk bakışta günümüzün "Sosyal Medya" devleri ile sarılı dünyasında bu ihtiyacı ilk bakışta görmek kolay olmayabilir. Ancak evrensel kadar yerelin de farkında olabilmek, Türkiye'de, Türkiye'nin kendine özgü koşulları altında bu sektörde çalışan, okuyan, ilgilenen kısacası bu işe gönül veren insanların kendileri ile benzer tecrübelere sahip kişilerle bir araya gelebileceği yeni bir ortam sunabilmenin önemini fark ettiğiniz zaman Fazlamesai'nin neden küllerinden geri dönmeyi seçtiğini anlayabilirsiniz.

Ve kapanış...

Şimdi yavasça bilgisayarınızla etkileşmek için kullandığınız cihaza (klavye/mouse/ekran/touchpad/trackpoint herneyse) uzanın, sağ üstteki menüye tıklayarak giriş yapın ve ilk yorumunuzu veya yazınızı yazmaya başlayın. Iyi fazlamesailer...

file

Görüşler

0
codeburn

her gün sayfayı açıp'ta nerde o eski günler diyordum. dün sitenin gelmediğini görüp bir refresh yapınca mutlu oldum. yeni yazılarınızı bekliyorum.

0
Tone

Bir şey oldu. Birden browser'a fazlamesai yazmak geldi içimden tutamadım kendimi. Bir baktım aaaa.. :) Kaç sene olmuştu ? 2-3 ?. Tekrar dünyaya hoş geldiniz.. :)

0
sametc

az önce slashdot.org'a girdim. dolaştım dolaştım. sonra aklıma ya bizim fazlamesai vardı ya. dur bir gireyim de nostalji yapayım derken yine ve yeniden döndüğünüzü gördüm. süper sevindim. vay be dedim.

0
yuxel

âlâ :)

0
_paco_

Bir konu vardı site de arar bulur okur gülerdim. Yorumlarıyla birlikte

0
zzveyz

merak ettim

0
Challenger

Ara sıra gelir buraya eski yazıları ve yorumları hüzünle okur, iç geçirirdim. Ne güzel oldu bak şimdi.

0
hAhAyiDU

Twitter'da Fm Kare'ye denk geldim. Başta inanmadım fakat burası açılmış yeni haberler girilmiş. Günün en güzel haberi oldu. :)

Nereden kime yazsam bilemedim. Şikayet değil elbette ama... redirect sayfaları önce http'ye oradan https'e yönleniyor.

0
fatihturan

Fazlamesai'yi daha önceden TV'deki programı ve web sitesinden takip eden bir takipçisi olarak Fazlamesai'nin geri gelmesine çok sevindim. Bir de yazılara ait RSS beslemesini etkinleştirip bağlantıyı bizimle paylaşırsanız çok güzel olacak.

0
butch

Yukarıdaki uyarı ile birlikte RSS konusunu da gündeme alıyoruz. Teşekkürler.

0
FZ

Bu arada Enis Özgen gecenlerde soyle bir sey yapmis.

0
butch

Tam da "RSS ekledik" diye yorum yazmaya gelmiştim.

Fazlamesai.net RSS Feed

0
ErenTurkay

Hadi bakalim hayirli olsun. Yeni arayuz gercekten cok hos olmus.

0
Fikri

RSS aracılığıyla haberim oldu benim de. Çok sevindim. Unutmadan "title" etiketini düzenlerseniz iyi olur.

0
butch

Bilgilendirme için teşekkürler. Düzeltildi.

0
kervan

Allah sizi bildiği gibi yapsın, niye haber vermiyorsunuz? Tesadüf gördüm.

0
Guardian

Ara ara kontrol ederdim. Güzel oldu bu :)

0
auselen

Emegi gecenlerin ellerine saglik.

Meta konulari yazacak yer göremedigim icin buraya yaziyorum. Geri donus sebeplerine katilmamakla birlikte inaniyorum ki fm'in "piyasada" dolduracak bir boslugu var ve bu herkesin heryerde gordugu haberleri tekrar yollamaktan ziyade, birseyler (yerli) uretmek ve insanlari uretmeye heveslendirmek olmali. 2000lerde eve gidip bilgisayarla ugrasalim diyenlerin ekonomilerini belirli bir noktaya tasidigini dusunerek, bu guclerini guzel seylerin olusmasi icin kullanmalari mumkun olmaz mi? Cevabini bilsem yazardim, lakin aklima yarisma vs duzenlemek gibi basit seyler de gelmiyor degil.

0
raincu

Hayirli olsun

0
zzveyz

bir gün geri döneceğini biliyordum

0
koraypeksayar

Eski tasarımı geri istememiz mümkün mü? :)

0
Betelgeuse

:) Eski tasarım daha güzeldi bunda fazla boşluklar var ama napalım yeni nesil böylesini istiyor deyip geçtim.

0
KiPSOFT_

yaşlanmışız be

0
solarhalo

Herhalde uzun süredir aldığım en güzel haber oldu..Takipteyiz!

0
vedat

Sizleri tekrar görmek çok güzel. Uzun zamandır bekliyorduk. Mail daha bugün geldi. İnsan siteyi açar atmaz haber verir eski üyelerine :)

0
elrond

Böyle bir tesadüf olamaz. Geçenlerde bir görüşmede gündeme geldi. "Olm biz eve gitsekte IT işi yapsak diyen adamlarız hatta bak eskiden böyle bir site vardı; yazıyorduk orada" falan diye konuştuk. 5-6 gün oldu olmadı. Tam onun üzerinde 21' inde mail gelmiş. Çok sevindim ve evet yaşlandık :)

0
y0rk

çok özlemişim be, birde tv yayınını tekrar hayata geçirseniz tadından yenmez ;)

0
Betelgeuse

Bir kaç ayda bir ara ara girip bakıyordum, ne güzel günlerdi o günler deyip kapatıyordum, bir gün bir baktım yeniden açılmış. :)

1
o_ozardic

eski dostumuz yeni yüzüyle geri dönmüş, iyi ki de dönmüş :)

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Online Seçim

cryptoNIX

Slashdot'daki habere göre Kuzey Amerikada bugün gerçekleşecek belediye başkanlığı seçimlerine, oy verenler telefon ve internet aracılığı ile katılabilecekler.

CanVote ismindeki bir şirketin alt yapsını ayarladığı sisteme şu ana kadar 100 bin kişi online oy kullanmak için başvurmuş durumda. Şirket kendilerine başvuranlar bir PIN numarası veriyor ve bu numara ile birden fazla oy kullanılmasını engelliyor, gerçi slashdot'ta yapılan yorumlarda çok ilginç komplo teorileri üretilmiş ama bakalım bir ilk olan bu online oy verme işlemi nasil sonuçlanacak.
Detaylli bilgi için ...

GMail Hesabi Ister misiniz?

eitatli

Hatirlarsaniz bir süre önce GMail (Google Mail) beta yayina basladi. GMail'in en dikkat ceken yönü 1 GB lik alan saglamasi. Ancak bu beta sürümde herkes gidip kendine bir hesap acamiyor. Ancak GMail hesabi acmak imkansiz da degil.

FM'ye soralım : GNU/Linux uyumlu donanım seçmek

Betelgeuse

Yeni bir masaüstü bilgisayar toplamaya niyetim var. Linux kurarken sorun yaşamak istemediğim için donanımı seçerken emin olmak istiyorum. Ama bilgisayar malzemesi satıcıları sattıkları donanımlar hakkında linux uyumluluğu konusunda hiç bir şey söyleyemiyorlar. Ben de Fazla Mesai ortamına sorayım dedim. Belki yeni donanım almak isteyen başkalarına da yararlı olabilecek bir rehber oluşturabiliriz burada.

Geleceğin Medyası

redogre

Geleceğin Medyası

Tablolama Yazılımları: Kötü Bir Alışkanlık Mı?

FZ

Henüz doğrudan kansere ya da vereme yol açtıkları söylenemez ama hemen her tür iş için aşırı şekilde kullanılan tablolama yazılımları belki de gerçekten kötü bir alışkanlıktır.

EXCEL ya da ona özenmeye çalışan OpenOffice.org Calc, vb. benzeri yazılımlar her derde deva mı? Kolayca işleri hallediyorlar mı? Hesap kitap işi onlardan mı sorulur? Çok güzel grafikler mi sunuyorlar? Olması gerektiği gibi şeyler mi?