Fazlamesai'den Bir Serzeniş Aldım

0
anonim
Hayatın karmaşası içinde bazı şeyleri unutsam bile, bazı şeylerin beni unutmadığını geçen haftalardan bir gün e-posta kutuma düşen bir e-posta bana bildirdi.
Konu kısmında "Fazlamesai Üyelerinden Serzeniş" yazan ve mesaj kısmında ise aynen "Daha once arada bir de olsa haber / makale yolladiginiz fazlamesai.net'i 184 gundur neden ihmal ettiginizi merak ediyoruz? Imza: Fazlamesai.net uyeleri" yazan bir e-posta, bazı şeyleri iyice ihmal ettiğimi bana hatırlatıverdi...

Bunun üzerine, acaba niye fazlamesai.net i ihmal ettiğimi araştırmak için kendi istatistiklerime baktığımda göndermiş olduğum haber veya mesajların çoğunluğunun, herhangi bir programın yeni versiyonunun çıktığı, bir firmanın başka bir firmayı satın aldığı, yeni bir ürünün piyasaya çıktığı şeklinde daha çok internette herkesin başka sitelerden de okuyabileceği bilgilerden ama daha çok dışarıya verilen linklerden ibaret olduğunu gördüm.
Bilişim dünyasına ait haberlerin çoğunluğunun ingilizce olması ve FM den bu haberin bulunduğu sayfalara link verilmesi nedeniyle ve hatta bazı sitelerin önemli sitelerin haberlerini topluca önünüze getirmesi nedeniyle ingilizce bilen birisi zaten bunu okumuştur, ingilizce bilmeyen kişinin ise okumasına imkan yoktur şeklindeki nedenden dolayı herhangi bir olayın/haberin buraya gönderilmemesine sebep olmuş olabilir

Bundan daha önemlisi ben artık FM nin var olan çalışma sisteminde değişiklik yapılmasını istiyorum...

Artık FM ye, başka yerlerden görülen haberleri link olarak göndermek istemiyorum açıkcası...
Bilgi teknolojileri konusunda uzman olan abilerimin bildiklerini, bilgilerini ve hatta kişisel görüşlerini FM sayfalarından okuyabilsek, stumbleupon misali, herkes kendi beğendiği sitelerin adreslerini burada yayınlaya bilse, veya bazı programların uzun uzun tanıtımlarını bu sayfalardan okuyabilsek, belki FM daha canlı olacak...


Acaba çok mu şey istiyorum ?

Görüşler

0
esrefatak
Bence haklısın, sana katılıyorum; artık özgün yazılar yazmak lazım. Tabii, dışarılara link vermek sakıncalı değil bence önemli olan yorum katılması, eleştri ve katkı yapılması. Ben artık özgün yazılar göndermeye çalışacağım, hatta az önce gönderdim. Kim onaylıyordu haberleri? :)
0
onurgu
bir süredir digg'e bakıyorum da, her ne kadar çok alakasız veya kötü linkler çıksa da önemli olan onun çevresinde oluşan tartışmalar sanırım.

biz de fazlamesai'ye atılan haberlerin ettrafında böyle bir ortam yaratsak çok güzel olur.

uzun zamandır fazlamesai'ye de girmediğimden tam bilemiyorum ama eskiden fazlamesai'de daha fazla tartışma olmaz mıydı?

buradaki insanlar başka mecralara veya farklı hayat gailelerine mi takıldılar?

bu konuda bana bir update veren olursa sevinirim.

yok eğer böyle değil de herkes benim gibi "yahu bizim şu open source, open media, web hakkında türkiyeden insanlarla konuşacak bir aracımız niye yok?" diyorsa elimizde fazlamesai var onu kullanalım derim.

uzun süredir buralarda olmamamdan dolayı bir şeyleri çok fena biçimde kaçırıyor olabilirim, rahatsız ettiysem şimdiden özür.
0
anonim
Yok, hala daha tartışıyoruz.
Ama Fazlamesai'nin bir başka kolunda.
Eğer ki http://kare.fazlamesai.net/ adresine bakarsan. Oradaki karikatürlerin altında uzuuuuuunnn tartışmalara imza attğımızı göreceksin.

Tabii o tartışmaların bizim engin bilgilerimize ne gibi başka engin bilgiler kattığı tartışılır.
0
sundance
Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla az bile istiyorsunuz.

FM ekibi olarak biz çok daha fazlasını istiyoruz ve zamanında bunu da tekrar tekrar anlatmaya çalıştık.

Şöyle bir bakınınca bulduğum bir örnek Birileri Bir Şeyleri Yanlış Anlıyor

Uzun boylu okuyamayacaklar için o zamandan birkaç istatistik: (Mart 2004)

Kayıtlı kullanıcı sayısı: 1982
Yayınlanan yazıların sayısı: 2080 (kullanıcı başına 1.05)
Yapılan yorum sayısı: 9340(kullanıcı başına 4.71)
Bir miktar fikriniz oldu mu ? İsterseniz biraz daha açalım;

On ve ondan fazla haber yazanların sayısı: 31(Toplam üyelere oranı: %1.5) Bunu 1000 karakterin üstündeki yazılara oranlarsak, bu sefer rakam çok çok daha aza düşüyor.

Kullanıcı ismi ile otuz (veya üstü) yorum gönderenlerin sayısı: 45 (Toplam üyelere oranı: %2.3)

Şu anki rakamların daha iyi olduğunu sanmıyorum... Zira geçen sürede kayıtlı kullanıcı sayısı dört katına çıkarken yazı sayısı sadece iki katına çıkmış.

Bunu sadece bir öneri olarak alın, lütfen alınmayın ama eğer daha iyi bir fazlamesai istiyorsanız, söylenmeyin, söyleyin hatta daha da iyisi yapın

Çünkü inanın bana okurları neyse FM'de ancak o. Geri kalan ise %1,5'luk kısmın, FM kurulduğu günden beri hiç durmayan çabası, o zaten devam ediyor, sadece okurları yazarlara çevirmediğimiz sürece bu çaba azalmasa bile etkileri daha az gözükecek ve bu kaybedilen bir çaba olmaya mahkum olacak..

0
ersin2k
Ben fm forumumu geri istiyorum.
Aradığım pekçok soruna, orada yanıt bulmuştum. Hatta C ile ilgili metin işleme üzerine bir soru sormuştum. Oysa 3-5 unix komutunu pipe la birleştirmişlerdi ve C ile oturup yazmama gerek bile kalmamıştı. Sonra forum kayboldu.
Oysa bir ara ne de güzel sapsade olarak geri dönmüştü. Hala yoğun bakımda. :(
0
sundance
:(

Açıkcası bu forum işi her türlü bela ve herkesin de belası.

Şu sayfada ne tür gerizekalılarla uğraştığımızın ve dünyaya nasıl rezil olduğumuzun en güzel örneğini görebilirsiniz.

Dahası, bu bizim de derdimiz değil, bütün dünya bu forumlarda gerek yönetim, gerek açık takibi işinden illalah demiş.

Biri çıkar bir laf eder, 9000 FM okuru öyle anlamaz ama bir tanesi çıkar "vay sen benim dinime mi laf ediyorsun" der, o forum rekorlar kırar. Bir başka salya sümük velet gider bir yerlerden uyduruk bir exploite denk gelir, yarım saat önce çıkmış, oradan girer siteyi deface eder vs. vs.

Ama eğer bütün bunlara rağmen bir yolunu bulursak, tabi ki forumu tekrar hayata geçirmek isteriz.
0
ersin2k
Evet maalesef bir örnek daha görmüş oldum. Milliyetçi ve Cumhuriyetçi hacker grubu. Gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum. Sanırım en yoğun olanı utanç. Bu arada saldırdıkları F-secure / F-prot un yapımcısı Fridrik Skulason yanılmıyorsam İstanbul doğumluydu veya burada yaşamıştı.

Ne yaparsak yapalım teknolojiyi kullanmasını, bir kaç programlama dilini öğrenmek hırslarımızdan kurtulmamıza yetmiyor. içimizdeki gizli barbarı dışarı vurmak için yeni araçlar elde etmiş oluyoruz...
0
sundance
Vayy, bunu bilmiyordum, çok ilginç bir bilgi.

Zamanında Fprot'un çok hayatımı kurtarmışlığı vardır, commandline versionuna bayağı bir minnet borcum birikmiştir :) Tevekkeli değil yakınlık hissetmem demek ki.
0
mos
Bunun inceden dokunduğunuz barbarlık konusuyla ilgisi olduğunu düşünmüyorum.

Buna olsa olsa sanayi devrimini ıskalamış, tarım toplumundan "bir şekilde" teknoloji toplumuna sözüm ona "çağ atlayarak" geçmiş toplumların BU alandaki kültür konusunda bocalamaları sebep oluyordur. Dolayısıyla bu tip, çoğumuza çocukça ve daha basit bir dille salakça gelen davranışlar sadece ülkemizde görülmez.


0
ersin2k
Hayır kesinlikle burada milli veya çoğul bir barbarlık değil kastım, daha çok kişisel olarak zarar verme güdümüzü vurgulamak istedim (içimizdeki gizli barbar) derken. Bunun yalnız bizim kültürümüze has olmadığı da açık. (Sadece bizde oranı son zamanlar daha fazla ) Birkaç yıl önce bir Rum sitesi görmüştüm. Kıbrıs temalı. Türkler ve Yunanlar tarafından hack edilen siteleri skor olarak yayınlıyordu. Elbette İngilizden, Fransızdan, Çinliden, Amerikalıdan da gayet güzel bu anlamda örnekler çıktığını görüyoruz.
0
anonim
Bunun nedeni belirttiğiniz gibi hazır forum scriptlerinin kullanılması.

Peki diğer forum scriptleriyle kullanım açısından karşılaştırılamayacakta olsa basit bir forum script'i yazılamaz mı?

Sanırım ben istemeyi biraz abarttım :) fakat böyle bir projeye katkı olacaktır diye düşünmekteyim.
0
butch
Zaten yazıldı böyle bir sistem. Ancak bu sefer de yeni sistemin yayına girişi talihsiz bir şekilde troll severlerin FM'i de çok sevdiği bir döneme denk geldi. FM Forumlar eski performansından çok uzakta kaldığı ve bir miktar çöplüğe döndüğü için dinlendirmeye karar verdik.
0
anonim
o dönemi de hatırlıyorum, herşeye rağmen güzeldi. Belki tekrar hayata geçirilebilir.
0
anonim
Trolleri beslemeyiz olur biter. Trollu troll yapanda kullanici zaten.
0
darkBLACK
FM nin yaşadıkları genel bir sorun bence pek çok forum ya da farklı yapılardaki siteler aynı sorunları yaşamakta örnek vermek gerekirse
0
FZ
Bu tür bir habere pek yorum gelmiyor ise FM editörleri daha ne yapsın?
0
Tarık
Yayındaki yazılara ya da geçmişte yayınlanmış yazılara yorum gelmemesinden yakınmak, "beyin fırtınası olmuyor" diyerek söylenmek doğru değil bence. Bazıları sadece habere bakıyor içeriğindeki ses örneğini ya da video gösterisini izliyor varsa anlamlı gelen kendine faydalı bir yazı onu okuyor ve gidiyor. Burada önemli mevzulardan bir tanesi kişinin kendisine gerekli bilgiyi ya da doğru olduğu varsayılan fazlamesai.net in sunumunda ki bilgiyi almasıdır.

Site düzenleyicileri doğru bilgiyi, en üst seviyede anlaşılırlıkla sunmaya devam ederlerse fazlamesai.net uzun vadede forum sitesine dönüşmez ve doğru bilginin sunulduğu biryer olarak akıllarda kalır. Çok katılımlı, yorumların aşağılara kadar dallanıp budaklandığı yazılar genelde eskiden beri tartışma sıcaklığı yüksek konulardır zaten. Bu tür tartışmaların bir beyin fırtınası yarattığını, onlardan çıkarımlarla birşeylerin tespitinin yapılabileceğini düşünmedim şimdiye kadar.

Bence anlatıldığının ve yakınıldığının aksine fazlamesai' nin şu anki durumu iyidir. Hatta bana kalırsa özgür dünyanın dışındaki diğer zaten reklamı her tarafta bangır bangır yapılan konuları görmezden gelelim derim. Bunlar kendi düşüncelerim, tabii ki son düşüncelerime birçok kişi katılmayacaktır. Zira benim kastettiğim değişiklik biraz enderunix tarzı olacaktır.

saygılar...
0
FZ
Yani plakların ve pikapların CD'lerden daha kaliteli olduğunu düşünmüyor musunuz?
0
Tarık
Normal bir pikapla dandik bir orhan gencebay plağı dinlemek ile üretim kalitesi yüksek orjinal bir CD' yi ev için tasarlanmış kaliteli X marka bir müzik sistemiyle dinlemek arasındaki farkı mı soruyorsunuz?
0
FZ
Yazacaklarınızı ilgili haberin başlığı altına yazın diye yalvarıyorum, görün halimi ey dostlar! :-p (Şaka bir yana, o haberde müzik türlerinden değil dijital ses verisi üzerinden 'overcompression' yapıp sesi yüksekliğini artırıp sesteki dinamik detayların kaybolmasından bahsediliyor ve bu işlerin CD, vb. sayısal ortamlarda çok daha kolay yapılabilmesinden kaynaklı sorunlar ele alınıyor).
0
AsH
Madem unutulanlardan bahsediyoruz, OffTopic olacak ama dokunmadan edemeyeceğim.

Galaksinizdeki bazı otostopçular karadeliğe düşmüş, sanırım bazıları da boşlukta kaybolmuş :) Otostopçuların bir çoğunun kendi bloglarındaki son yazılar neredeyse 2006'dan kalma. Ara sıra kurcalıyorum ama birkaç otostopçu haricinde düzenli olarak pek bir girdi yapan yok gibi.
0
AsH
Ayrıca belki bana hep bana kapalıyken denk geliyordur ama eğer öyle değilse forum da maşallah aylardır bakımda. :D

Bence forumun aktif kullanıma konulması iyi olur gibi geliyor. Tabi sitenin özünden uzaklaşmasını istemediğiniz için kapalı ise ona bişey diyemem. :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fm Kare niye gecikti?

redogre

fazlamesai.net TRT2´de...

acemi_

Pazar günleri saat 11:10'da TRT2'de yayınlanan Internet TV programında, bu hafta fazlamesai.net tanıtıldı. Canlı olarak sunulan programın Site Önerileri bölümünde, siteden görüntüler verildi ve sitede yer alan bölümler kısaca tanıtıldı.

Programın web sitesi olan internettv.gen.tr adresinden, program hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. Geçtiğimiz hafta yayınlanan bölümle ilgili bilgilere, bir süre sonra arşiv bölümünden ulaşabilirsiniz.

FM Camiasından Danışmanlık Talebi

FZ

Böyle bir haber yazacağım aklıma gelmezdi ama sanırım FM sitesi ve camiası epey olgunlaştı. Görelim o halde!

Mesele kısaca şu: Ağırlıklı olarak matematik, mühendislik ve bir miktar yazılım eğitimi almış, birkaç ay sonra mezun olacak genç bir dostum bana bugün aşağıdaki gibi bir e-posta yollamış:

Tren gelir hoş gelir...

butch

Trendeyiz Ankara'ya doğru. Malum yarın 1. Türkiye Serbest Yazılım Konferansına katılacağız. Yanımızda bir Laptop'ımız ve bir de gprs destekli bir cep telefonumuz var. Eskişehir dolaylarından geçerken dedik ki şu gprs teknolojisinin güzelliklerinden dostlarımıza bahsedelim.

fazlamesai.net'e soralım: Hangi DivX Oynatıcı?

Soulblighter

DivX oynatıcı satın almak istiyorum. Bir çok foruma baktım fakat herkes farklı bir yorum yapmış. Hangi DivX oynatıcının fiyat/performans oranı iyidir? Hangisinde Türkçe desteği vardır. Kullananlar yorumlarıyla beni aydınlatırsa sevinirim :)