fazlamesai.net'e soralım: Büyük Firmalar, Websitesi Kıranlar ve Müşteriye Saygı

0
Ragnor
Büyük masaüstü frp oyun geliştiricilerinden WhiteWolf'un sitesi cracker'lar (Hayır hacker demeyeceğim işte :)) tarafından kırılmış. Ama bu haberi yazma nedenim bunu söylemek değil. Nedenim WhiteWolf'un örnek ve de beklenmedik davranışı.
Firmanın yaptığı açıklamaya göre siteyi kıranlar firmanın müşterilerinin kullanıcı adı, email adresleri ve şifrelenmiş (encrypted) parolalarına ulaşmışlar ama bildikleri kadarı ile kredi kartı bilgilerine ulaşamamışlar. Ve siteyi kıranlar bu bilgiler için firmadan para istemişler ama WhiteWolf para ödemeyeceğini ve olayla FBI'ın ilgilendiğini duyurmuş. Dahası aynı parolaları başka yerlerde kullanan müşterilerini şifrelerini değiştirmeleri yolunda uyarmayıda ihmal etmemiş.

Açıkcası bir firmanın ki sektörünün en büyük firmalarından biri olan bir firmanın bu şekilde firma imajına zarar verme ihtimali bulunmasına rağmen müşterilerini uyarması beni şaşırttı ve mutlu etti. Sonunda artık dürüst olmanın daha iyi olacağını anlamışlar mıydı? Yoksa firmalar uzun zamandır bu şekilde hareket ediyor da ben farkında değil miydim?

Sizin görüşleriniz nedir?

Görüşler

0
sefalet
Siteyi kıranlar edindikleri bilgi karşılığında para istemese yine aynı "cracker" sıfatını mı alırlardı acaba diye eski tartışmaları düşünmeden edemedim.

Aslında artık verilen örnekteki davranış biçimi kıriz anlarında yapılması gereken olağan bir davranış olmaya başladı.Bugüne kadar ki örneklere bakınca bunun aksinin yapıldığını ve kullanıcı menfaati yerine firma ünü ön pilanda kaldığı zaman, aslında firma için hiç de iyi olmadığı bol bol tecrübe edildi.

Kısacası geçmişten ders alma her eve lazım.
0
sundance
Bildiğim kadarıyla -California eyaletinde mesela- müşterinin kişisel bilgilerinin kaybı bir başkasının eline geçmiş olma ihtimali olması durumunda bunu gizlemeniz yasadışı (son birkaç yıldır yanlış hatırlamıyorsam).

Geçtiğimiz altı ay içinde mesela, Citibank benzer şekilde kargo firmasına taşıttığı backup tapelerini ve 4 küsur milyon müşterisinin kredi bilgilerini kaptırdı ve bunu birkaç gün içinde açıkladı. Aynı banka 90'larda Vlademir Levin'in yaptığı milyon dolarlık büyük kırışı açıklamamıştı.

Yavaş yavaş kanunlar da Internet'e yetişiyor. En azından birkaç yıl geriden de olsa.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

FM International: Hello World!

FZ

Yaklaşık 5 yıl önce bugünlerde mütevazı bir şekilde yayın hayatına başlamıştık. Pek çok haber, yorum, görüntü değişikliğinin ardından içeriği televizyona taşıdık, altyapımızı yeniledik, galaksimizi ziyaret etmeye başladık ancak eksik olan bir şey vardı: Dünyadan geribesleme almak!

Tablolama Yazılımları: Kötü Bir Alışkanlık Mı?

FZ

Henüz doğrudan kansere ya da vereme yol açtıkları söylenemez ama hemen her tür iş için aşırı şekilde kullanılan tablolama yazılımları belki de gerçekten kötü bir alışkanlıktır.

EXCEL ya da ona özenmeye çalışan OpenOffice.org Calc, vb. benzeri yazılımlar her derde deva mı? Kolayca işleri hallediyorlar mı? Hesap kitap işi onlardan mı sorulur? Çok güzel grafikler mi sunuyorlar? Olması gerektiği gibi şeyler mi?

Fazlamesai.net'e soralım: Google'ın bu seferki bombası ne?

cbc

Google, GMail'ı 1 Nisan'da duyurduğunda, herkesin şaka olarak algılamasını sağlamıştı. Peki ya bu sefer?

Bir saldırının anatomisi: Fazlamesai

sundance

28 Temmuz 2006 sıradan bir gün olarak başlamıştı. Normal iş temposunda giderken saat 11 civarında cep telefonum çaldı. Açtım, konuşma şu şekilde gerçekleşti:

-Kıvılcım Bey mi?
-Evet?
-Merhaba Kıvılcım Bey, benim adım ... sitenizdeki bir açıkla ilgili bilgi vermek için aramıştım.
-Hımm, dinliyorum.
-Bir e-mail ya da msn alabilir miyim, oraya yollayayım açıklamayı.
-Tamam, e-mail ...de ...

FM Karma

butch

Fazlamesai.net'e 6 yıl önce, "keşke şöyle bir site olsa da okusak" diyerek başladık. Bütün bu süre içinde en büyük önceliğimiz paylaşımı maksimum düzeyde tutmak oldu; uzun süre yorum yapmak için üyeliği zorunlu tutmadık, hiçbir kullanıcıyı siteden atmadık, hakaret içeren yorumları silerken bile tereddüt ettik "acaba bir ufak bilgi kırıntısı dahi olsun yok ediyor muyuz?" diye.