fazlamesai.net'e soralım: Büyük Firmalar, Websitesi Kıranlar ve Müşteriye Saygı

0
Ragnor
Büyük masaüstü frp oyun geliştiricilerinden WhiteWolf'un sitesi cracker'lar (Hayır hacker demeyeceğim işte :)) tarafından kırılmış. Ama bu haberi yazma nedenim bunu söylemek değil. Nedenim WhiteWolf'un örnek ve de beklenmedik davranışı.
Firmanın yaptığı açıklamaya göre siteyi kıranlar firmanın müşterilerinin kullanıcı adı, email adresleri ve şifrelenmiş (encrypted) parolalarına ulaşmışlar ama bildikleri kadarı ile kredi kartı bilgilerine ulaşamamışlar. Ve siteyi kıranlar bu bilgiler için firmadan para istemişler ama WhiteWolf para ödemeyeceğini ve olayla FBI'ın ilgilendiğini duyurmuş. Dahası aynı parolaları başka yerlerde kullanan müşterilerini şifrelerini değiştirmeleri yolunda uyarmayıda ihmal etmemiş.

Açıkcası bir firmanın ki sektörünün en büyük firmalarından biri olan bir firmanın bu şekilde firma imajına zarar verme ihtimali bulunmasına rağmen müşterilerini uyarması beni şaşırttı ve mutlu etti. Sonunda artık dürüst olmanın daha iyi olacağını anlamışlar mıydı? Yoksa firmalar uzun zamandır bu şekilde hareket ediyor da ben farkında değil miydim?

Sizin görüşleriniz nedir?

Görüşler

0
sefalet
Siteyi kıranlar edindikleri bilgi karşılığında para istemese yine aynı "cracker" sıfatını mı alırlardı acaba diye eski tartışmaları düşünmeden edemedim.

Aslında artık verilen örnekteki davranış biçimi kıriz anlarında yapılması gereken olağan bir davranış olmaya başladı.Bugüne kadar ki örneklere bakınca bunun aksinin yapıldığını ve kullanıcı menfaati yerine firma ünü ön pilanda kaldığı zaman, aslında firma için hiç de iyi olmadığı bol bol tecrübe edildi.

Kısacası geçmişten ders alma her eve lazım.
0
sundance
Bildiğim kadarıyla -California eyaletinde mesela- müşterinin kişisel bilgilerinin kaybı bir başkasının eline geçmiş olma ihtimali olması durumunda bunu gizlemeniz yasadışı (son birkaç yıldır yanlış hatırlamıyorsam).

Geçtiğimiz altı ay içinde mesela, Citibank benzer şekilde kargo firmasına taşıttığı backup tapelerini ve 4 küsur milyon müşterisinin kredi bilgilerini kaptırdı ve bunu birkaç gün içinde açıkladı. Aynı banka 90'larda Vlademir Levin'in yaptığı milyon dolarlık büyük kırışı açıklamamıştı.

Yavaş yavaş kanunlar da Internet'e yetişiyor. En azından birkaç yıl geriden de olsa.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgisayar Biliminin/Mühendisliğinin Anlamı

FZ

Eminim bu siteyi takip eden insanlardan bir kısmı genç arkadaşların sorduğu "ya, hocam ben bilgisayar okumak istiyorum, bilgisayar mühendisi olacağım, ne dersin?" şeklindeki sorulara maruz kalmıştır. Bu tür sorulara kapsamlı ve sistematik olarak cevap vermek, genç (ya da yaşlı) insanları "bilgisayar mühendisliği/bilgisayar bilimleri" nedir, ne değildir konusunda aydınlatmak kolay değildir. Ancak geçen gün sundance arkadaşımın bana gönderdiği bir belge bu konuya son noktayı koymuş durumda: ODTÜ'den Dr. Göktürk Üçoluk'un BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİNE İLİŞKİN SIKÇA SORULAN SORULAR başlıklı yazısı sanırım konu ile ilgili hemen herkesi aydınlatacak nitelikte.

İçeriden Gelen Tıkırtı

butch

Fazlamesai Linux ;-)

butch

Sanırım başlık sizi oldukça meraklandırdı. Acaba bu adamlar gizliden gizliye bir Linux dağıtımı mı hazırladı diye. Cevap hayır. Ama aramızda konuşurken acaba böyle birşey yapabilir miyiz diye heyecanlanıverdik birdenbire. Sonra dedik kendi kendimize; aslında oldukça büyük bir ekibiz, yaklaşık 500 kişi. Hepberaber girişsek mi bir Fazlamesai Linux hazırlamaya???. Hem de en delikanlısından.
"Niye" ya da "Nasıl" ları tartışalım hadi...

Pardus

redogre

Kitab-ül Sima

redogre