fazlamesai.net'e soralım: Büyük Firmalar, Websitesi Kıranlar ve Müşteriye Saygı

0
Ragnor
Büyük masaüstü frp oyun geliştiricilerinden WhiteWolf'un sitesi cracker'lar (Hayır hacker demeyeceğim işte :)) tarafından kırılmış. Ama bu haberi yazma nedenim bunu söylemek değil. Nedenim WhiteWolf'un örnek ve de beklenmedik davranışı.
Firmanın yaptığı açıklamaya göre siteyi kıranlar firmanın müşterilerinin kullanıcı adı, email adresleri ve şifrelenmiş (encrypted) parolalarına ulaşmışlar ama bildikleri kadarı ile kredi kartı bilgilerine ulaşamamışlar. Ve siteyi kıranlar bu bilgiler için firmadan para istemişler ama WhiteWolf para ödemeyeceğini ve olayla FBI'ın ilgilendiğini duyurmuş. Dahası aynı parolaları başka yerlerde kullanan müşterilerini şifrelerini değiştirmeleri yolunda uyarmayıda ihmal etmemiş.

Açıkcası bir firmanın ki sektörünün en büyük firmalarından biri olan bir firmanın bu şekilde firma imajına zarar verme ihtimali bulunmasına rağmen müşterilerini uyarması beni şaşırttı ve mutlu etti. Sonunda artık dürüst olmanın daha iyi olacağını anlamışlar mıydı? Yoksa firmalar uzun zamandır bu şekilde hareket ediyor da ben farkında değil miydim?

Sizin görüşleriniz nedir?

Görüşler

0
sefalet
Siteyi kıranlar edindikleri bilgi karşılığında para istemese yine aynı "cracker" sıfatını mı alırlardı acaba diye eski tartışmaları düşünmeden edemedim.

Aslında artık verilen örnekteki davranış biçimi kıriz anlarında yapılması gereken olağan bir davranış olmaya başladı.Bugüne kadar ki örneklere bakınca bunun aksinin yapıldığını ve kullanıcı menfaati yerine firma ünü ön pilanda kaldığı zaman, aslında firma için hiç de iyi olmadığı bol bol tecrübe edildi.

Kısacası geçmişten ders alma her eve lazım.
0
sundance
Bildiğim kadarıyla -California eyaletinde mesela- müşterinin kişisel bilgilerinin kaybı bir başkasının eline geçmiş olma ihtimali olması durumunda bunu gizlemeniz yasadışı (son birkaç yıldır yanlış hatırlamıyorsam).

Geçtiğimiz altı ay içinde mesela, Citibank benzer şekilde kargo firmasına taşıttığı backup tapelerini ve 4 küsur milyon müşterisinin kredi bilgilerini kaptırdı ve bunu birkaç gün içinde açıkladı. Aynı banka 90'larda Vlademir Levin'in yaptığı milyon dolarlık büyük kırışı açıklamamıştı.

Yavaş yavaş kanunlar da Internet'e yetişiyor. En azından birkaç yıl geriden de olsa.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Python İle Java Applet'i Yazmak Caiz Midir?

pismikrop

'One Ring to rull them all, one Ring to find them, one Ring to bring them all and in the Darkness bind them' (Tolkien)

İşte bu yüzük bir programlama dili olsaydı; şüphesiz o python olurdu. Python ile java, .NET, PE (Portable Executable) programlar oluşturabilirsiniz. Zaten yazdığınız kod hiçbir değişikliğer uğramadan. Linux, Mac ve Windows'ta çalışabilmektedir. Linux ise ARM, SPARC, Intel, AMD, PowerPC gibi bir çok işlemcide çalışabildiğine göre varın gerisini siz düşünün.

Kimlik dediğin nedir ki?

parsifal

Eskiden tv programlarında görürdük yasadışı olayları... Ama bugün Butch ile tanık olduğumuz bir olay dumur sınırlarımızı aşarak bizi hayretlere düşürdü.

İstanbul, İstiklal Caddesi, Fransız Konsolosluğu önünde bir şahıs tezgah açmış bir şeyler satıyordu. İstiklal'de pek çok kişi, pek çok şey satıyor işporta tezgahlarında... Ama bahsettiğim şahıs hepsinden farklı bir sektöre hizmet ediyordu. Tezgahında pek çok boş kimlik duruyordu. Ehliyet, SSK vb. kimlikler. Artık ehliyet kursu veya devlet memuru olmaya gerek yok. Alıyorsun tezgahtan kimliği dolduruyorsun bilgilerini ve kullanmaya başlıyorsun.

Yakında otomatlarda satılmaya başlarsa şaşırmayın !!!

New Kids On The Blog

butch

Yeni MacBook Pro ile tamam mı, devam mı?

butch

Yeni MacBook Pro Touch ID, Touch Bar, yeni gelişmiş ekran ve bol miktarda başka yeniliklerle duyuruldu. Bunların çoğu sevinçle karşılanırken, özellikle teknik kullanıcıları mutsuz eden değişiklikler de her zaman olduğu gibi gündeme damgasını vurdu. Escape ve fonksiyon tuşları ile SD Kart yuvasının kaldırılması, şarj portunun MagSafe’siz USB-C'ye evrilmesi de bu konudaki tartışma odakları.

...

Balık İçin Teşekkürler... (ya da Google ve Deniz Ürünleri Üstüne...)

FZ

Günlük "siyasi" (!) gazetelerimizin vazgeçilmez öğelerinden biri de arka sayfalarında ya da sağlık köşelerinde mütemadiyen "günde 1 elma yiyin 10 yıl daha çok yaşayın, ayda 1 kadeh şarap için malı götürün, başka işi gücü olmayan bilimadamları allem edip kallem edip fon aldılar sonra da gittiler 3 haftada bir salkım üzüm yemenin ve sabah kalktığınızda 2 dk. nefesinizi tutmanın sağlığa olan süper etkilerini araştırdılar" şeklinde haberlerin çıkmasıdır.

"Cognitive" ve "cognitive science" konuları ile ilgili abone olduğum Google News Alert servisi e-posta kutumu son 1-2 haftadır "balık" üstüne e-postalara boğunca dayanamadım, paylaşmak istedim. Uyanın ey ahali, haftada 1 öğün yenen balık sizin aptallaşmanızı engelliyor, olmadı geciktiriyor. İnanmayan Google'a sorsun! ;-)