fazlamesai.net'e soralım: Büyük Firmalar, Websitesi Kıranlar ve Müşteriye Saygı

0
Ragnor
Büyük masaüstü frp oyun geliştiricilerinden WhiteWolf'un sitesi cracker'lar (Hayır hacker demeyeceğim işte :)) tarafından kırılmış. Ama bu haberi yazma nedenim bunu söylemek değil. Nedenim WhiteWolf'un örnek ve de beklenmedik davranışı.
Firmanın yaptığı açıklamaya göre siteyi kıranlar firmanın müşterilerinin kullanıcı adı, email adresleri ve şifrelenmiş (encrypted) parolalarına ulaşmışlar ama bildikleri kadarı ile kredi kartı bilgilerine ulaşamamışlar. Ve siteyi kıranlar bu bilgiler için firmadan para istemişler ama WhiteWolf para ödemeyeceğini ve olayla FBI'ın ilgilendiğini duyurmuş. Dahası aynı parolaları başka yerlerde kullanan müşterilerini şifrelerini değiştirmeleri yolunda uyarmayıda ihmal etmemiş.

Açıkcası bir firmanın ki sektörünün en büyük firmalarından biri olan bir firmanın bu şekilde firma imajına zarar verme ihtimali bulunmasına rağmen müşterilerini uyarması beni şaşırttı ve mutlu etti. Sonunda artık dürüst olmanın daha iyi olacağını anlamışlar mıydı? Yoksa firmalar uzun zamandır bu şekilde hareket ediyor da ben farkında değil miydim?

Sizin görüşleriniz nedir?

Görüşler

0
sefalet
Siteyi kıranlar edindikleri bilgi karşılığında para istemese yine aynı "cracker" sıfatını mı alırlardı acaba diye eski tartışmaları düşünmeden edemedim.

Aslında artık verilen örnekteki davranış biçimi kıriz anlarında yapılması gereken olağan bir davranış olmaya başladı.Bugüne kadar ki örneklere bakınca bunun aksinin yapıldığını ve kullanıcı menfaati yerine firma ünü ön pilanda kaldığı zaman, aslında firma için hiç de iyi olmadığı bol bol tecrübe edildi.

Kısacası geçmişten ders alma her eve lazım.
0
sundance
Bildiğim kadarıyla -California eyaletinde mesela- müşterinin kişisel bilgilerinin kaybı bir başkasının eline geçmiş olma ihtimali olması durumunda bunu gizlemeniz yasadışı (son birkaç yıldır yanlış hatırlamıyorsam).

Geçtiğimiz altı ay içinde mesela, Citibank benzer şekilde kargo firmasına taşıttığı backup tapelerini ve 4 küsur milyon müşterisinin kredi bilgilerini kaptırdı ve bunu birkaç gün içinde açıkladı. Aynı banka 90'larda Vlademir Levin'in yaptığı milyon dolarlık büyük kırışı açıklamamıştı.

Yavaş yavaş kanunlar da Internet'e yetişiyor. En azından birkaç yıl geriden de olsa.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ABD: Berkeley Üniversitesi İşgal Edildi

anonim

1968'in öğrenci direnişi kalelerinden Berkeley Üniversitesi otuz yıl aradan sonra yeniden ayaklandı. 2 bin öğrencinin gösterisinin ardından "Bağdat Üniversitesi'nin kardeş ilan edilmesi" talebiyle bugün (21 Mart) idari bianalar işgal edildi.

ABD'nin California eyaletindeki Berkeley üniversitesi öğrencileri Irak'a Amerikan saldırısı başladığı gün hükümetlerini protesto etmek ve savaşa son verilmesi için üniversitenin idari binalarını işgal ettiler.

SVG Gümbür Gümbür Geliyor

FZ

Tasarımcılar gösterişli ve animasyonlu web sayfalarını FLASH ile yapmaya, programcılar veritabanından çektikleri verileri grafik olarak göstermek için yazılım bileşenleri, GD ya da ImageMagik gibi yazılımlar kullanmaya devam ederken W3C tarafından standartlaştırılan ve Adobe başta olmak üzere Mozilla gibi devler tarafından da desteklenen SVG (Scalable Vector Graphics) sessiz ve derinden ilerliyor.

Mobil SVG yani taşınabilir cihazlara yönelik SVG teknolojisi ile sistem geliştirecek yarışmacıları Nokia 3650 tri-band GSM cep telefonu bekliyor ödül olarak.

Garip Ama Gerçek

redogre

Sesle Kumanda Edilen Arabalar, Gizli Silahlar!

FZ

Konu altında konu, yorum altında yorum ve bambaşka dünyalar yaratmada bir eşi daha bulunmayan bir camia FM camiası. Değerli ve saygıdeğer üyelerimizden feran'ın açtığı mevzu üstüne detaylı bir tartışma başlayınca dayanamadım, konu ile ilgili dikkatleri tehlikeli bir şahsiyet olan Lemonodor'un Telematics 2.0 başlıklı blog girdisine yönlendireyim dedim. Bakın şimdi şöyle...

Son Kullanıcı

redogre