fazlamesai.net'e soralım: Python kaynakları... Nasıl?

0
conan
Fazlamesai.net okuyucularına danışayım. Python öğrenmek için seçtiğiniz yollar nelerdir? Bir iki kitap ya da web kaynağı verirseniz sevinirim.

Ayrıca başka bir merak ettiğim konu ise Python ile yapacağınız programlarda kullanacağınız kullanıcı grafik arabiriminizi nasıl seçiyorsunuz? Kriterleriniz nelerdir? pykde? pygtk? python-tk? Tavsiyeler?

Teşekkürler!

Görüşler

0
sametc
Python'u ilk kez burda FZ'nin python kitabını tavsiye etmesinden sonra merakım başladı ve bir kac python koduna rastladım baktım kodlar yakışıklı duruyor :)= sonra tabii o kitabı aldık ve sadece o kitabı okuyarak oğrendim birden fazla kaynak kafa karıştırır 1 gunde oğreniceğin seyi 2 gunde oğreniyorsun kafa karıştırırak..
diğer yayınlandığım kaynak ise : dusuncelerim sınırları :)

sadece pyTK ile ilgilendim bugune kadar ama yakın zamanda wxpython ile uğraşmak isterim....

conan abim sanırım wxpythonu unuttu bayağı kullanıcısı var.
0
ttk
Merhaba

Python'u öğrenmek için kullandığım kaynak Mustafa Başer'in "Python" isimli kitabı idi.
Kendi açımdan çok faydasını gördüm, Python ile tanışmamın sebebi de kitapları karıştırırken sözkonusu kitabın daha doğrusu dilin tanıtımının ilgimi çekmesi oldu.
Bir şeyi planlı bir şekilde, bilen birisinin anlatması ile öğrenmek, iyi bir başlangıç yapmak açısından karıştıra karıştıra öğrenmeye göre daha iyi oluyor, öğreten iyi bir planla gerekli başlama ayrıntılarını vererek öğretiyorsa arada kaçırmamanız gereken şeyleri kaçırmamış olarak işe başlamış oluyorsunuz.

İngilizcesi yeterli olan birisi için ise www.python.org'daki Python tutorail'lari iyi bir kaynak.
Kitapta gözüme sadece bir hata çarpmıştı onu da yazayım, pop3 mail kontrolü ile ilgili kodda gerekli nesne tanımı atlanmıştı (sadece 1 satırlık bir hatâ ama sonuçta kod çalışmıyordu.)
Kitabı otobüste gidip gelirken okuyup bitirerek Python'u sökmüştüm sonuçta :)

Şu anda Python'u daha çok metin işleme ve basitçe etkileşimli web sayfası hazırlamak için kullanıyorum, bu iş için php'den çok daha pratik bana göre.
Grafik arabirimle hemen hiç uğraşmadım ama, Fedora üzerinde Kdevelop'la Qt için (gtk bu mudur ? bilmiyorum, onun çin soruyorum) grafik arabirimi hazırlayarak Python projesi yapılabiliyor (yanlış hatırlamıyorsam Mandrake'de çalıştıramamıştım benzeri projeyi galiba bazı kütüphaneler eksikti web'den indirmem gerekmişti), Tk'dan daha kullanışlı gördüğüm kadarı ile. Ama yine de grafik arayüzle ciddi bir şekilde uğraşan birileri daha açıklayıcı bir şeyler yazabilir.

Bu arada Mübarek Kurban Bayramlarını tebrik ederim ilgili site üyelerinin. We are going to şehirdışı now :)
0
boreas
Python öğrenmek için bence ilk olarak Dinçer Aydın'ın çevirdiği http://www.belgeler.org/uygulamalar/python-tutorial.html sitesinde de yer alan türkçe python tutorial'ı oku. Daha sonra Mustafa BAŞER'in kitabına bakar aradaki farklar işine yarayacak farklar ise onuda alırın.(bence çokda gerek yok)
Grafik arayüzene gelince bu seçim kullanacağın ortam (windows, linux,) , ne için kullanacağın(komplike programlar mı , basit bir - iki bilgi girişi mi ?) , ara yüz programlama ayıracağın zaman ile çok yakından alakalı. Bence seçerken bunlara dikkat etmelisin.
0
tongucyumruk
Türkçe Kaynak olarak Mustafa Başer'in Python kitabı girizgah için gayet uygun. Fakat Python'un gerçek gücünü sergilemekten biraz uzak.

Türkçe sıkıntın olmadığını düşünerek yazıyorum, sıkı dur.

Python Tutorial: http://docs.python.org/tut/tut.html Özellikle Python'la programlamaya ilk giriş için mükemel bir kaynak.

Dive Into Python: http://www.diveintopython.org/ İşte benim hayatımda okuduğum en iyi Python kitabı. Özellikle Python'u Python yapan ve diğer dillerden ayrılmasını sağlayan özelliklerini tanımak için ideal. Ölü ağaç formatında da mevcut.

Bunları hatmettikten sonra genel anlamda Python üzerinde bir hakimiyetin oluyor zaten. Bundan sonra yapılması gereken ne yapmak istiyorsan o işe yönelik belgeleri okumak. Özellikle standart kütüphaneyi kullanarak geliştireceğin uygulamalar için Python'un kendi dökümantasyonu [docs.python.org] oldukça geniş. Ah, tabii bir de IBM DeveloperWorks var. Python'da bazı çok karmaşık işleri nasıl yapabileceğin konusunda çok kaliteli yazılar mevcut. Tabii bunların yanında ASPN [aspn.activestate.com], OnLamp [www.onlamp.com] gibi kalsik kaynakları da unutmamak lazım. Son olarak Usenet'te comp.lang.python grubu da oldukça aktif.

Grafik arayüz sahibi uygulamalar için Python'da seçenek çok. wxPython [www.wxpython.org], PyQT [www.riverbankcomputing.co.uk], PyGTK [www.pygtk.org], Win32, TK, çok istersen direk X11 API...

Bunlardan wxPython Python geliştiricileri arasında oldukça popüler. Sebebi ise çalıştığı ortamın kendi widget set"ini kullanması. Böylece her türlü ortamda doğal bir görünüm sunması. UNIX/Linux ortamlarında Motif veya GTK, MacOS'ta Mac araçlar, Windows'ta ise standart Windows araçları kullanarak hem daha hızlı, hem de daha doğal görünümlü programlar yazmanı sağlıyor. Ayrıca API'si oldukça temiz ve düzenli.

TK'da aynı şekilde plaform bağımsız, fakat wxPython'un sunduğu çalıştığı ortamın orjinal görünümünü sunamıyor ve doğrudan işletim sisteminin boyama fonksiyonlarına erişerek çalıştığı için birazcık daha yavaş.

Bunun dışında PyGTK, PyQT ve direkt Win32 API kullanmak ise aynen diğer herhangi bir dilde kod yazarken yapacağın bir tercihten farklı değil. Kendi adıma PyGTK'yı oldukça beğeniyorum (tabii PyQT'yi hiç denemedim, Q harfinden, K harfinden uzak duruyorum). Glade ile birleştiği zaman gerçekten grafik arayüz tasarımını kolaylaştırıyor.
0
realist
conan için uygun değilse de programlamaya python ile başlayacaklar (ki python'u ilk dil olarak şiddetle tavsiye ederim) için çok beğendiğim bir kitabı ekleyeyim ben de.
http://ibiblio.org/obp/thinkCS/python/english/

java ve c++ sürümü de mevcut.
0
conan
Cevap vere arkadaslara tesekkur ediyorum :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

fazlamesai.net'e soralım: Bilimsel ve Grafik Hesap Makinesi Tercihleriniz Nedir?

FZ

Üniversitede doktorasını yapmakta olan bir dostum bilimsel/grafik hesap makinesi satın almak istediğini ama kararsız kaldığını söyledi. Ben kendisine ayak üstü bir şeyler söyledim, yıllar önce aldığım bir HP 48G'den falan bahsettim ancak benim de aklıma takıldı ve dolayısı ile FM camiasına sorayım dedim.

Siz hangi bilimsel hesap makinelerini kullanıyorsunuz? Hangilerini, hangi sebeplerden ötürü tavsiye edersiniz? CASIO? HP? TI? Fiyat/performans olarak nasıl değerlendirirsiniz? Daha da önemlisi Türkiye sınırları içinde satın alınabilecek makul ve mantıklı cihazlar hangileridir sizce? Hangi şirketleri önerirsiniz?

E-MBA?

ninja-g

Hadi hep beraber bilgisayarların başına, açın quicktime'ları ders başlıyor. Ding doong, işte hoca konuşmaya başladı. O da ne hiç susmuyor! Hemen pause. Başa al, bi daha. Offf hala anlamadım. En iyisi e-mail atayım, ya da chat mi yapsam hocayla. Dur şu forumlara bakayım belki anlayan biri vardir. Geçen gün Aslı "Pazarlama Erişimi" dersindeki "intervizyonel senkronizasyonu" anlatmıştı, çok zeki kız vallaa. Hahahaha çok zeki çoook..
THIS IS $7000!
content + e-mail + forum + chat + video + "Master yaptım ben" belgesi
Hiç para kullanmadan bilgiyi paylaşırken, WHAT IS THIS?

O R M A N S I Z L A Ş M A !

butch

"Sayın Milletvekilimiz,

Hükümetimiz, Anayasamızda değişiklik yaparak "31.12.1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş" olduğu için orman sayılmayan alanları satarak gelir elde etmeyi düşünmektedir. Söz konusu değişiklik, bozuk orman olarak nitelendirilen ancak ülkemizin yaban hayatı bakımından son derece önemli olan maki ve fundalık gibi alanların elden çıkması için zemin hazırlayacaktır. Böylece, bu dünyadaki varlıklarını sadece ülkemiz topraklarında sürdürebilen birçok bitki ve hayvan türünün son bireyleri için, son yaşam şansı da yok olacaktır...

Metnin devamını görmek ve Atlas Dergisi'nin başlattığı kampanya katılmak için buraya.

GNU İş Başında

FZ

Sevgili Açık Kaynakçılar, Özgürcüler, İmececiler,

Sizler şimdi konu satırına bakıp, "Nereden çıktı bu GNU? Hep iş başında değil miydi ki?" diyeceksiniz.

Efendim mevzu şu:

İstanbul Bilgi Üniveristesindeki sunumda "afazi, celbedilmiş afazi, hediye bilgi, safsata, vesaire" gibi kavramlar dile getirilip etraflıca ne oldukları anlatılmıştı. Ancak aşağıdaki örnekle perçinlenip "koleksiyonerler için özel olarak paketlemekte" fayda var.

fazlamesai.net'e soralım: 'Linuxçu' diye bir insan türü var mı?

FZ

"Linuxçu" diye nitelendirilebilecek bir "insan türü" var mıdır? İnsanlara gerçekten itici gelebilir mi? Güzel bir şeyi sunmak ne denli önemlidir? Gerçekten düzgün çalışan ve iyi işleyen sistemler bazı sunum şekillerinden ötürü "dışarıdan birilerine" itici gelebilir mi? Teknoloji, sosyoloji ve psikoloji arakesitinde ne denebilir? Bütün mesele gerçekten özgürlük müdür? Yoksa kişisel bazı problemler midir?