fazlamesai'ye soralım: Site'de yenilik istiyor musunuz?

0
kernelpanic
fazlamesai'yi yok türkiye'de gnu ve unix-like sistem şöyle bir yeri vardır, yok şöyle önemlidir vs. gibi övmeme gerek yok sanırım hepimiz farkındayız. Ama artık 2009 yılına sitede görsel ve işlevsel olarak tekrardan yapılandırılması gerekmiyor mu sizce de ?
Bu kadar büyük bir kapasitesi varken sadece haber ve haberler üstüne tartışma sitesi olmasının yanında farklı işlevler kazansa artık...
misal : ipucu.fazlamesai.net wiki.fazlamesai.net package.fazlamesai.net makale.fazlamesai.net vb.
fazlamesai çok daha büyük bir açık kaynak portalına dönmek için gerekli potansiyeli içinde fazlasıyla barındırıyor. bu konuda sizlerin ve yönetici arkadaşların da yorumlarınızı almak isterim.

Görüşler

0
dasgin
"istiyormusunuz" ayrı yazılacaksa neden olmasın.
0
frontsideair
Yazım kurallarına uyulsun, başka bir şey istemem.
0
ZZombie
Aslında haberlerin girdiği saatler ile gelen yorumlar arasındaki süreye bakarak takip eden kitlede bir azalma olduğunu söyleymem. (tabii site istatistikleri ne der bilgim yok)

Benim burada gördğüm girilen haberlerin sayısında bir azalma olduğu, ya da girilen haberlerde yorum ya da sorgulanacak birşeyin olmaması.

Hatta bir ara windows - linux kavgası yaratıp hareket mi getireyim diye düşünmeidm değil :P ama bu konuda zati belli kişiler yazıyor.

Ayrıca FM nin belli bir yeri ve ağırlığı var ki kimse bunu inkar edemez. Bu sebeple herhangi bir kişi haber koymaya teşebbüs etmeye temkinli yaklaşıyor. Temkinli yaklaşılmayan haberler ise zati tamami ile raklam amaçlı haberler.

Fakat ümidimi kesmedim.
Yakında saçma gelen soruları program yaparak nasıl çözebiliriz sorularını sormaya başlayacağım. (sorunun cevabını bulduğumdan değil, ben delilik görevimi yerine getirip kuyuya taş atıcam, bakalım kaç akıllı çıkartabilecek.)
0
auselen
Metin editoru tinyMCE olsun. Herkesin kendi wordpress blogundan alistigi editor. Elle duzenleme yapmak oldukca yorucu.

Somut bir fikir vermek istedim.
0
conan
Bu biraz seye benzemis: Herkes Internet Explorer kullaniyor, o yuzden siteleri o sekilde tasarlayalim :)
0
selam
şerefsizim benim aklıma gelmişti :) ama daha farklı bir şeyler gelmişti :)

Malum internetin "görünen" cehresi son bir kaç yılda büyük ölçüde değişti, Fazlamesai'nin de bu çağa biraz ayak uydurması gerekiyor bence, özgün ve yeni bir tasarım iyi olacaktıur biraz havası değişmeli.

Fm portalı ve irc kanalı her neden ise artık eskisi kadar rağbet görmüyor hararetli ve meraklı tartışmalar dönmüyor pek.

Wiki'dir şudur budur güzel şeyler ama daha galaksi yeterince ilgi görmemişken ve nerede ise sadece Emre'nin kişisel günlüğünün bir kopyası halinde iken biraz iddalı oluyor sanki, kişisel fikrime göre FM eski kitlesini kaybetti, gerek içerik sağlayıcıları ile gerekse okurları ile, Yeni bir görüntü yeni bir cehre bir platform haline gelmeden önce yeterince kişinin dikkatini yeniden çekmek için iyi bir araç olacaktır.
0
selam
Birde aklıma gelmişken, hali hazırda zaten bir kaç farklı topluluk tarafından kurulan yönetilen ipucu ve wiki sayfaları mevcut, yeni bir tane oluşturmak bilginin dağınık, bölük pörçük araması ve bulunması daha zor hale gelmesine sebeb olmayacak mı?

Bu topluluklar birleşerek ortak bir şeyler yapma çabasına girmemesi için kişisel ego tatmininden başka bir neden göremiyorum açıkcası.

Hali hazırda zaten yeterince bilgisayar başında ve kapalı mekanlarda geçen zamanımızı biraz daha verimli ve eğlenceli hale getirebilir bu durumun gerçekleşmesi.
0
supertux
İpucu ve wiki değil de makale sayfası olsa ve yeni bir tasarım yapılsa siteye ilgi artar bence...

Neden olmasın?

:)
0
Tarık
Edinilmiş yalan yanlış kişisel bilgi içermeyen, belli bir metin düzenliliğinde, bezdirmeyecek bir Türkçe ile örneğine pek rastlanmayacak ve seçilmiş konular üzerinden derli toplu, akıcı ve uzun soluklu bilirkişi makaleleri güzel olurdu. Tabii hergün bu şekilde güzel bir makale ortaya çıkarmak mümkün değil. Makaleler arasından en azından 2 ya da 2,5 hafta geçmeli vs.
0
osx
aslında orijinallik ve amaç korunduğu sürece yenilik iyi olacaktır...

fakat "parfüm sıkan ihlas marka elektrikli süpürge" örneğinde de olduğu gibi "her işi yapsın" düşüncesi tehlikeli... zaten böyle bir değişimin olacağını sanmam...
0
neden
Çok iyi yazılımlar hayata geçirilebilir şöyle diyebilirsiniz nefes aldığım site biraz da olsa zaten kalkamıyorum klavyenin başından ...
Ama isteyenler varsa project.fazlamesai.net açık kaynak tabi web tabanlı proje yöneticleri ile

Birde bu kadar yazılımcıyı kod yazmayı bilen bu kadar kişinin bir araya gelebildiği ender sitelerden biri değil mi fm

Ama tabi genede siz bilirsiniz...
0
kernelpanic
Başlığı yazarken, editörlerin yazım/imla hatalarını düzelteceğini varsayarak acele bir şekilde girmiştim, kusra bakmayın...

konuya dönersek bir anda komple yenilikler zinciri beklemek tabii ki manasız ama aşama aşama ilerleyebilir. Konuşulur, tartışılır yapılabilinecek şeyler ortaya çıkarılır o şekilde bir geliştirmede bulunulur.

Ama bu potansiyeli değerlendirmemek yada değerlendirememek sanırım tamamen fazlamesai yönetim ekibinin suçu. Gerekli şekilde reklamları, katılımcı toplamak için birşeyler sarfedilirse sadece sağ üst köşede duran galaksi linkinden daha başarılı bir politika izlenirse sanırım gerekli amaca ulaşılır...

Böyle bir öneriyi dile getirmemin tek sebebi fazlamesai'yi cidden Türkiye'de bu tür bir işin altından kalkabilecek, insanları çatısı altında toplayabilecek tek oluşum olarak görmem.

tabi yöneticiler yorum yapmayınca burda konuştuklarımız da "laf"tan öteye gidemiyor :)
0
dasgin
Penguenlerin yanına sığır da vermişler. Yeniliklere bu sığırı da dahil edin mümkünse.

Yorumu ve yazanı dikkate almayıp cevap yazmayacaktım fakat yorumunu kişisel almadığım ve toplumsal duyarlılığımı koruduğum için cevap yazma gereği duydum. Yorumu yapana soruyorum ne zamandır yazım kurallarına uymaya çalışmak, uyulmasını istemek dangalaklık oldu?

Fazlamesai'yi haberlerini sürekli takip eden, nadir de olsa yorum yazan bir üyeyim. Görmeyeli seviye baya düşmüş. Son zamanların popüler tabiri ile Fazlamesai bundan sonra benim için bitmiştir bir daha da gelmem.

Sığırların olduğu yerde penguenler yaşamaz. Yeniliklerinizde başarılar.
0
butch
Bütün önerileri destekliyorum, eleştirilerin büyük bir kısmına da katılıyorum. İlk iş olarak varolan işlevselliği destekleyecek bir altyapı ve tasarım çalışması yapmak niyetindeyiz. Umuyorum çok uzun bir zaman almayacak. Dilerseniz, altyapı konusunda aklımızdan geçenleri de paylaşabiliriz.
0
Tarık
>fazlamesai.net web sitesi içeriğinin ekranda doldurduğu alan genişlemeli. benim ekran çözünürlüğüm artık birçokları gibi 1280x1024 ve sağ, sol kanatlarda gereksiz büyük boşluklar göze çarpıyor.

>genel yazı tipi başlıklarda kullanılan "Georgia" da olduğu gibi daha yumuşak hatlara sahip bir tipte olmalı. örneğin "helvetica"(en azından windows kullanıcıları için)

>sitede kullanılan temanın renk geçişleri birbiriyle uyumla ve göz yormayacak estetikte olmalı.

>sitede bulunan düğmeler işlevlerini tam olarak yerine getirmeli. getirmeyecek olanlar kaldırılmalı. (düğmelerdeki yada sayfalardaki işlevsizlik, siteyi terk edilmiş ya da sahibi tarafından kendi haline bırakılmış gibi gösteriyor.)

>konular, yorumlar için çok detaylı, ayrıntılı arama motoru gerekiyor.

>yorum ya da haber/yazı gönderirken kullandığımız editörün, gelişmiş fakat hafifletilmiş bir başka "stable" editörle değiştirilmesi gerekiyor. birkaç kişi tinymce gibi birşeyler söylemiş.

>kullanıcı profil alanının geliştirilmesi gerekiyor.

bunlar şimdilik aklıma gelen birkaç şey. olabildiği ölçüde ilgilenilirse ve birşeyler yapılırsa ne güzel olur :)

saygılar.
0
cels
ben bütün seminer ve konferanslardan haberdar olmak istiyorum. tamam bura sayesinde baya bi seminerden haberim oluyor ama arada kaçırdıklarım var. sadece seminer rss'i olsa ona abone olsak devamlı ordan haber gelse. bazı seminerlerden fazlamesainin haberi olmuyor burdan duyurulmuyor.
0
anonim
FM'nin öncelikli olarak tasarımdaki detaylarda yapılacak iyileştirmelerden çok bir topluluk sitesi olma özelliğini tekrar kazandıracak yeni bir motivasyona ihtiyacı var. İstatistiklere bakıldığında 2005 sonundan itibaren hem içerikte hem de yapılan yorumlarda nicelik olarak azalma var. Bu azalma bana göre sadece nicelik olarak da değil nitelik olarak da yaşanıyor. FM'ye uzun zamandır ciddi içerik olarak yalnızca FZ'nin girişi oluyor, onun yazıları da bana göre çok uçlardaki ilgi alanlarına hitap ettiği için kaliteli ve özgün olmalarına rağmen giderek daha çok kişinin yalnızca okuyucu olarak kalmasına neden oluyor.

Kişisel düşüncem FM'yi bu noktaya taşıyan bugüne kadar sunduğu içeriğidir. Bizim ülkemizde hele kendi dilimizde tam bir içerik fakirliği varken çok daha az bir ek eforla çok daha fazla sonuç alınabilir. Bu açıdan Galaksi'deki İngilizce içeriğe de anlam veremiyorum.

Ben çok uzun süredir sundance'i, roktas'ı, robertosmix'i, conan'ı, redogre'u, bm'yi FM'de 1-2 satır yazıları dışında göremiyorum. "IBM SUN'i alır mı" başlığının altında sundance'in yorumunu görmek istiyorum mesela. Her gün teknoloji dünyasında onlarca yeni gelişme oluyor. Bunları farklı bir şekilde ele alıp ziyaretçilere farklı vizyonlar kazandıracak şekilde aktarıp yorumlayacak insanlara ihtiyacımız var. Yalnızca düz metine değil, fotoğraflara, sesli röportajlara, videolara ihtiyacımız var. Eğer birşeyleri değiştirmek istiyorsak artık -de -da lar nasıl yazılmış ya da fontu ıbıdık mı yapsak yoksa zıbıdık mı olsa ile değil, siteye nasıl röportaj ekleriz, altyapısı nasıl olur, kimlerle görüşebiliriz, video koyabilir miyiz, koysak nasıl yaparızı tartışmamız gerekiyor diye düşünüyorum.

En çok üzüldüğüm organizasyonlardan birisi kuruluşunda bulunduğum php.org.tr sitesidir. Müthiş potansiyeline rağmen bir türlü vizyonunu genişletememiş, son baktığımda heralde 895. kez site tasarımı ve forum üzerinde çalışılması bahanesiyle yayını durdurulmuştu. O yüzden bu tür durgunluk vakitlerinde hep asıl yapılması gereken iyileştirmeler yerine kendimizi kandırdığımız uğraşlarla vakit kaybetmekten çok korkarım...
0
auselen
Topluluğu yeniden canlandırma fikrine oldukça katılıyorum. Sanırım fm bilgisayarcı haberleri verme görevini başarıyla tamamladı ve artık bir sonraki aşamaya geçmesi gerekiyor. Günümüzde günlük gazetelerin bile derinlemesine değinebildiği konularda haber yapmayı gereksiz, ya da artık yüzlerce diyebileceğimiz kişisel haber bloglarıyla teknolojik haber vermek konusunda yarışmak olanaksız diye düşünüyorum.

Buna rağmen fm adıyla, günümüzün favori deyimi ile bir marka. Belki kişisel bir blog önemli bir şahsiyetten/şirketten röportaj alamaz ama fm tarafından gelen istekler daha ciddi alınabilir ve fm daha özgün içeriklere imza atar.

Ayrıca sanırım seneler önce fm'in ilk günlerini görüp o zamanlardan beri takip eden şahıslar şu an da sektörde içeriden bilgi verebilecek ya da daha iyisi kendileri bizzat haberlere konu olabilecek durumdalar.

Ek olarak sitenin kullanım kolaylığının - benim için editör arayüzü - geliştirilmesini de oldukça önemli bulduğumu hatırlatmak isterim. Bu hususa başka bir örnek olarak site içi arama da örnek verilebilir. Görsellik tuzağını da kabul ediyorum tabi ki, ama eminim bunun üzerinden gelinebilir.
0
sundance
Ne güzel diyorsun...

Öte yandan bir de hayat sürüyor kenardan...

Aileler kuruldu, iş güç, kariyer endişeleri yürüdü. Şehrin bazı şartları malum (var mı aranızda sabah 5:30'da uyanan?) FM ekibi olarak, "Hadi gelin bir Starcraft atalım" denildiğinde bile sayı dört kişiyi geçmiyor vs. vs.

İstenilirse sebepler ortaya dökülebilir, ama tabi ki değişmeyecek bir gerçek var; meşhur Blues Brothers repliğindeki gibi; "Bir zamanlar idrarı benzine çevirebilecek bir gruptuk"...

Bakalım, gün olur devran döner.

0
FZ
Evet hayat sürüyor, kurucularının yaş ortalaması 30'u geçmiş, insanlar evlenmiş, bir kısmı çoluk çocuğa karışmış, bir kısmı sabahın köründen akşamın bir vaktine kadar epey sorumluluk gerektiren işlerde çalışıyor...

Lakin yiğidi öldürelim hakkını yemeyelim, FM ne batıyor ne çıkıyor modda olsa dahi halen 'orada birilerine' ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Çok ciddi bir arşiv niteliğini koruyor ve geliştiriyor. Halen dönüp bazı makalelere göndermede bulunuyor ve referans olarak başkalarına gösteriyorum. Bu şekilde faydalanabildiğim yerli 'camia' sitesi kaç tane var, bir elin parmaklarını geçer mi acaba?

Ve bir iyi haber, tongucyumruk ile ILC '09 konferansındaki sunumumuzdan dönünce gördük ki butch boş durmamış ve FM altyapısını WordPress üzerine taşıyabilir miyiz acaba diye bir Agile ... pardon Acil Programlama işine girişmiş ve her zamanki mahareti ile ortaya bir prototip koymuş. Cuma günü kendi lokal makinasında çalışan bir prototip demosu yaptı bize ve birkaç tema beğendiğini ve bunları denediğini söyledi. Yakında FM'yi yepyeni bir arayüzle ve muhtemelen yeni içerik türleri ile görmek mümkün olacak. Bu arada benim de bazı planlarım var, ta askere gitmeden önce kurcalamaya başladığım bazı konularla ilgili, FM muazzam bir veri seti sunuyor birtakım machine learning / data mining / visualization işleri için, arasan bulunmaz türden, bunlardan faydalanan ve pratik sonuçları olan bazı şeyleri yapmak için kolları sıvayacağım en yakın zamanda (akademik ve/veya profesyonel kariyer açısından bu tür şeylerin bir artı değer olduğunu düşünüyorum, benzer profildeki diğer üyeler ne der buna acaba?).

Eğer her bakımdan mutabakat sağlanır ve WordPress alt yapısına geçersek bir tür 'sandbox' mantalitesi ile FM katılımcılarından bazı plug-inleri de geliştirmelerini isteyebileceğiz, böylece camia hem FM'ye katkıda bulunabilecek hem de yapılan iş bize özgü olmayacak, açık kodlu olarak tüm WordPress kullanıcıları faydalanabilecek kendi sistemlerinde.
0
zekzekus
vakit bulunursa şenlikte bu konuları bir konuşalım derim ben.
0
FZ
Vakit var, buradan konuşalım. Böylece şenlik zamanı gelene kadar (20 gün var daha, az bir süre değil) bazı şeyler olgunlaşmış, eleştiriler ve geri beslemeler alınmış olur.
0
zekzekus

wordpress altyapısı bence de gayet mantıklı. geniş bir kitle tarafından desteklenen, düzenli güncellenen bir ürün. dediğiniz gibi üstünde yapılan geliştirmeler eklentiler de geniş kullanım alanı bulabiliyor.

beyin fırtınası olsun diye şöyle maceracı bir öneri de atabilirim ortaya: http://www.ozgurlukicin.com sitesi django kullanılarak topluluk tarafından geliştirildi. kodunun da gpl ile dağıtılacağından bahsedilmişti yanlış hatırlamıyorsam. güzel bir içerik yönetim sistemi oluşturmuşlar gibi gözüküyor. ve iyi de bir forum sistemleri var aynı sistemde geliştirilmiş. bu alınıp (alınabilirse) üzerine çalışılabilir belki. yapılacak geliştirmeler yine boşa gitmemiş olur. haber, makale, forum yayını için tasarlandığından fm amacına da uygun diye düşünüyorum. aslında sbcl+hunchentoot ile girişelim derim ama çok vakit ayırabilirim desem yalan olur :(

0
FZ
Vakit herkesin problemi. Bir diğer mesele sisteme kolayca müdahale edilebilmesi, çok pratik olması. Sistemin genel işleyişini ve kararlılığını sarsmadan denemeler yapmanın ve yeni özellik eklemenin en güzel yollarından biri pek çok yazılımdan gördüğümüz gibi bir tür plug-in mimarisi ve bu yüzden yine WordPress altyapısı öne çıkıyor. Böylece mesela 'Bir WordPress Eklentisi: Bayesian top title learner - Blog keyfi modelleyici' gibi bir eklentiyi Fazlamesai'ye eklemek ve gerekirse onun üzerinde modifikasyonlar yapmak ama bir yandan sitenin genel işleyişine, alt yapısına herhangi bir müdahalede bulunmamak muazzam bir avantaj haline geliyor.

Diğer yandan teknik olarak ne yaparsak yapalım değiştiremeyeceğimiz bir şey varsa o da insanların yazma alışkanlıkları ve kültürleri. Sınıfta öğretmenin "anlamadığınız bir şey var mı?" sorusu karşısında sus pus olan nesiller yetiştirmeye gayet başarılı şekilde devam ettiğimiz ve "ağzı olan konuşuyor kardeşim!" gibi sloganları baş tacı eden bir ülke olduğumuzdan mütevellit çoğu durumda derin bir sessizliğe gömülüyor, yazmaya çekiniyor yahut "adam sen deeeee, boşverrr" deyip... boşveriyoruz. Ha tabii ortamı hareketlendirebilecek türlü çeşit Internet maymunluğu yapılamaz mı, yapılır ama FM'nin misyonu bu değil diye düşünüyorum.

Hunchentoot + SBCL önerisine gelince, kendi içine eğlenceli bir öneri olmakla birlikte şu anda söz konusu olabilecek bir şey değil yeterli insan kaynağı olmadığı için. WP, bu bakımdan eldeki insan kaynağını üretkenliğe yönelik değerlendirilebilecek en uygun seçim gibi görünmeye başladı benim gözüme.
0
zekzekus
macera kokan önerilerim geçerli olmakla beraber WP seçeneğinin avantajları konusunda kesinlikle katılıyorum.

bu aralar Lispcast videolarını izlediğimden lisp hevesim fazlası ile kabarmış durumda kusura bakmayınız :))

0
FZ
Çetrefilli işler için Lisp'e devam elbette ;-) International Lisp Conference '09 etkinliğinden sonra olan bir gelişmeyi anlatayım. Dan Weinreb'den bir e-posta geldi, O'Reilly editörlerinden biri Lisp ile ilgili bir kitap çıkarabileceklerini söylemiş! (Katılımcılar listesinde bununla ilgili e-postalar dönmeye devam ediyor.) Evet, sitelerinin derinliklerinde bir yerde Lisp ile ilgili kitap çıkarmak iyi fikir değil diye yazmış olan yayınevi O'Reilly burada söz konusu olan :) Pragmatic Programmer'ın Programming Erlang'ı ve O'Reilly'nin Real World Haskell - Code You Can Believe In'inden sonra O'Reilly sanırım APress'in Practical Common Lisp'i ile rekabet edebilecek bir eser çıkarmayı düşünmeye başladı.

Bu arada Lisp ile ilgili yeni bir kitap da çıkmış durumda, ilgilenenlere duyurulur: Let Over Lambda
0
zekzekus
fikir veren, şöyle yapın, böyle yapın diyen çok haliyle ama bu önerilerin hayata geçirilebilmesi için birilerinin elini taşın altına sokması gerekiyor. mevcut fm ekibinin de artık böyle bir durumu yok anladığım kadarıyla. yani buraya ayıracak fazla mesaileri kalmamış pek. bunda garip bir durum yok bence. fm'in yaşam döngüsü içinde yapılan işleri devir alacak "genç" bir nesil oluşmamış. fm ekibini de ihtiyar yaptım biraz ama bilemiyorum artık :))
0
parsifal
İlk başlarda bakkaldan ekmek, salam kaşar alır, onlardan bir güzel ekmek arası yapar yerdik. Ondan sonra neden soğuk soğuk yiyiyoruz diyip tost makinesi almaya karar verdik. Baktık bu da kesmiyor mutfağı elden geçirip işler hale getirip karnımızı adam gibi doyurmaya başladık. Ekip ufak fakat ortaya çıkan yemekler çok güzeldi. Bu yemekler bizi epey bir süre hem doyurdu hemde besledi. Yemekler güzeldi fakat çeşitler az gelmeye başladı. Bizde mutfağı, malzemeleri, tarifleri ordan geçen karnı aç insanlarla paylaşıp hem farklı yemekler tatdık hem de daha çok insanın karnı doydu.

Ama mutfak zor iştir. Düzenli temizlemek gerekir. Malzemeleri taze tutmak, devamlı alışveriş yapmak gerekir. Pişirdikten sonra servisiydi, sofrayı toplamasıydı, bulaşığıydı...

Sanırım mutfağın elden geçirilmesi zamanı geldi. Çoğu zaman buranın bizim değil hepimizin mutfağı olduğunu belirttik.

Evet haklısınız FZ'nin yemekleri öyle bir çırpıda atıştırılacak türden yemekler değil. Sofra adabını bilmek, sindire sindire yemek gerekiyor. Hatta üstüne tatlı ve kahvede almak gerek.
Sundance'in pratik yemek tariflerini, bildiğimiz tatların farklı yemeklerde olduğunu göstermesini özledik.
Adobe'dan Sharpen More'un abur çubur tarifleri nerde?
Ya da Butch'un doğadan özgürce toplayıp pişirdiği sağlıklı yemekler nerde?

Merak etmeyin, her ne kadar yaşlanıp 5:30'larda kalkıp işe gidiyor ya da çocuk sallıyorsak da, iş yetiştireceğim diye kare çizemiyorsak da sizlerden gelen bu yorumlara tepkisiz kalacak değiliz.
0
ertanerbek
" Türkiye' de "

Gelişmek büyümek her zaman iyidir. Hele sürekli gelişen bir wiki süperdir.
0
KiPSOFT_
kesinlikle sitenin tasarımı ve iç yapıyla ilgili çalışacak ve konuları düzenleyecek bir moderasyon ekibi lazım. benim fikrimce haber mantığının yanına tartışılabilecek bir bölüm veya önceki yazılarda belirtildiği gibi bir proje geliştirme kısmı olmalı bu kadar bilişim meraklısı insan bir araya gelerek illa ki linux için veya windows için çok yararlı araçlar çıkarabilirler.
0
ardaa
Evet,çok uzun zamandır okuyucunuzum, üye olmak bu posta yorum yazmak içinmiş demekki.

Basi bir iş ilanları kısmı hoş olur,
türkiyede yaşayan veya başka ülkelerde yaşayan iş veya daha iyi bir iş arayan opensource uzmanları özgeçmişlerini kaydeder.

Nitelikli insanlarla çalışmak isteyen şirketler de iş ilanı bırakabilir ve bu cvleri inceleyebilir.Şu an yaptığım işin genişlemesi durumunda muhtemelen üç dört ay sonra gerçekten nitelikli bir sistem uzmanına ihtiyacım olabilir.
0
FZ
Nitelikli yazılımcı arayan, açık kaynak ile ilgilenen yazılımcıları şirketlerinde görmek isteyen şirketler zaten bizimle hemen her zaman dirsek temasında. Buna ek olarak FM kurucu editörlerinden ve Bilgi Üniversitesi Open Source Enterprise yöneticisi (ve de Free Days etkinliği organizatörü) butch bir ara o şekilde bir profesyonel CV sitesi alt yapısı hazırlamıştı ancak hukuki bazı çekincelerden ötürü askıya almıştık bunu hatırladığım kadarı ile.
0
ZZombie
FM ekibi bir şekilde siteyi buralara kadar getirdi. Bu konuda harcanan saatlere, günlere, uykusuz işe gitmelere katlandılar ve bu hale getirdiler.

Şuan da doğal oalrak pek çoğumuz gibi dünya işleri ile çebelleşiyorlar. Kendi adıma konuşuyorum, işletme içerisinde çıkan saçma arızalar hariç harcanan zamanın haddi hesabı yok. Ki bu yaştan sonra bir de açık öğretime girdim, nasıl çıkacam bilmiyorum. :)

Artık FM ye fiziksel katkı verme amacı imkanı olan ve de zamanı olan ve de yılmadan birşey yapmak isteyenler ellerini taşın altına koyabilir.

Herkes eteğindeki taşları döker sitede neler istediği hakkında. Bir grup bu talepleri değerlendirir ve de önem sırasına sokar.

Daha sonra da gönüllü programı ve tasarımcı arkadaşlarla basamak basamak bazı iyileştirmeler yapılmaya başlanır.

Birden bire bir değişiklik olsun demiyorum.
Ama azar azar ilerleme olur.
Bu süre zarfında içeriği görmek ve kullanılabilirliği ölçmek amacı ile test.fazlamesai.net gibi bir alan yaratılabilir.

Sonrası zaten adım adım gelecektir.
Buradaki büyüklerimiz de birer proje koordinatörlü yaparak ekibi kişi ya da kişileri yönlendirebilir.
Açıkçası sayımızın kaç olduğu önemli değil. Neler yapmak istediğimiz önemli.

Ve de en önemlisi de, eğlenmek istediğimiz :)
0
darkhunter
Çok hoş fikirler okudum, yorumlar arasında.

Gerçekleşmesi muhtemel yeniliklerin farklı bir hava katacağı konusunda da genel kanıya katılmakla beraber, içerik ve etrafında gelişen tartışmaların da eski günlere nazaran biraz "renksiz"leştiğini görüyorum.

İçeriğe katılım politikasında bir arıza var: Aktif katılımın desteklenmesi, beslenmesi ile ilgili. Haklı olarak iş/güç dolayısıyla ilgilenmek güçleşmiş bazı şeylerle v.s.

Böyle bir durumda, yenilere/heveslilere "ipleri tamamen bırakmadan" yol vermek gerektiğiyle ilgili görüşe katılıyorum. Yukarıda okudum bunu sanırım. Yok ilk kez ben söylüyorsam, bu benim fikrim öyleyse (:

İşin kodlama kısmı, moderasyonu v.s. asimetrik bir usta çırak ilişkisiyle çok daha hızlı ve daha az yorularak yürüyebilir.

Eh, özgür yazılım camiasında bir projenin ayakta tutulması nasıl sağlanıyorsa, aslında fm için de tam olarak ideal düzen bu, konunun her atomuyla ilgili olarak...

Uzunca bir süredir yorum yazmamışım, eski günler geldi aklıma. Umarım bir an önce toparlanır FZ. Ah pardon FM! 8-D
0
conan
Bu yazıyı gördükten sonra hemen birşeyler yazmak istemedim. Biraz düşüneyim fikir geliştireyim dedim. İlk etapta siteyi yavaşlatan/aksatan nedenleri düşündüm:

1) Hayat başa geldi. :) 8-9 sene önceki conanın aynı conan değil. (Bunun açıklaması yok, hepimize geliyor)
2) Sosyal medya geldi. 8-9 sene önceki web aynı web değil.

Web x (x>1) önlenemez çıkışıyla beraber, iki önemli olay oldu. Birincisi arkaik web sistemlerinin demode olması ve yaşça genç kuşağın bu sayfalara rağbet etmemeleri, arkaik kuşakların isteseler de yeni teknolojilere içerik kaybetmeden geçememeleri ya da geçmelerinin çok zor olması. İkincisi de gelişim ivmesinin çok hızlı olması.

Bu en çok eski amatör ruhlu siteleri vurdu. Çünkü özellikle hayat başa gelmiş yaşlı amatör ruhlu insanların sahibi olduğu siteler, "eeh şimdi bunla ne uğraşacağım, yarına yeni bişey çıkacak nasıl olsa" diyerek haklı şekilde siteye gelişimi getiremediler.

Bu hızlı tempoyla ayni zamanda bütün internette içeriğin kalitesinde oldukça düşüş oldu. Sun ve unut mantığı hepimize yerleşti. (Kaç kişi deminki cümledeki sun kısmını Sun Microsystems okudu? :) Facebook statüş message, twitter, micro-blogging, content sharıng, derken bir anda etrafımız bilgiyle ama çok da kaliteli olmayan bilgiyle çevriliverdi. (Overnewsed, underinformed)

Bu esnada birkaç FM katılımcısı dışında ben de dahil uzun uzun makaleler yazmaz olduk. İşin en kötüsü de alışmaktır derler ya. Ben de alıştım. Okuyan var mı bilmiyorum ama bloğumu bile yazmaz oldum mesela.

Bu durumu en sevdiğim yöntem olan analoji ile söyle açıklayayım. Önce mektup vardı, 16-17. yy aşıkları uzun uzun birbirlerine mektup yazarlardı. Sonra posta kartı geldi. Yılbaşları, bayram mektupları birer posta kartına dönüştü. Sonra email geldi. Birbirimize tebrikleri emaille ulaştırdık. Sonra ICQ ve benzeri Instant Messengerlar çıktı: "Hey bu arada yılbaşın da kutlu olsun abi ;)" Şimdi ise Facebook'da conan hepinizin bayramını kutluyor EEYYOOO!!!

Ne oldu? Aşk bitti mi? Yoo.. aşk hızlandı ;) Bazı değerler gitti başkaları yerine geldi. Biz mı büyüdük, yoksa hızlandı mı dünya? ;)

Karamsar tablo mü? Bence değil. Aşk oldukça insanın içinde, bir sonuca varacağız elbet. Yorumumun ikinci bölümünde çözümler... (‏Biraz hayata dönmem lazım bekleyin ;)
0
ZZombie
Ayrıca aklıma gelen bir fikir daha.
FM takipçilerinin iyi kötü bir günlük girdileri (blog) mevcut.

Bizler de gezegen.fazlamesai.net tarzında bir alt domain ile bu günlük girdileri toplu bir içeriğe dönüştürebiliriz.

FM içerikleri dışında gezegen içeriğinden de faydalı konuların çıkacağına eminim.

NOT: sabah bilgisayarımı ilk açtığımda gezegen ve planet ön takılı domainleri dolaşmak artık olmazsa olmazlardan benim için.
0
neden
Eksik olanlar belirlendi mi?
İstekelerin hepsi yazıldı mı?
O zaman artık bir liste neden çıkar mıyoruz?Yapılacaklar listesi.
Bundan sonra gönüllüler ortaya çıkar bu listedekileri hayata geçirmek için.
Evet bence fazlamesai sitesini yapan üstatlar bir iş planı hazırlarsa ve yapılacaklar listesi için ve gönüllüler gönlünün istediği işe talib olsa ve gönlümüzden geçenleri yapmaya başlasak ne dersiniz?
Php gerekiyorsa bence bu sitede php bilen bir sürü arkadaş var.
Tasarım gerekiyorsa keza yine öyle...
İçerik gerekiyorsa bu siteye müdavim olanlar yazamayacak ise ...
0
mesutgul
Konu, 23 Mart'ta açılmış.
Yorum yazanlar olmuş.
FZ ise sadece 28 ve 29 Mart'ta birkaç yorum yapmış.
Sonrası gelmemiş.
Bundan, sitede yeniliğe çok da sıcak bakmadığı anlamını çıkarıyorum.

Başlangıçta benim için FM'i FM yapan, forum idi.
Orada sorular soruluyordu, cevapları alınıyordu.
Arada birileri birilerinin ağzının payını vermeye heveslense de, güzel bir ortamdı.

Ta ki, o olaya kadar.

Sonra, forum askıya alındı.
Forum'a her tıkladığımızda "belki bir gün..." gibi alaycı ve buruk bir ifade...
Sonra tıklayacak Forum da kalmadı.

Tezimle ilgili önemli ipuçları almıştım, forumdan.
Mesleğe yeni başlayacak ya da mesleğe aday arkadaşların "hangi programlama dili?" gibisinden meraklı sorularına verilen heyecanlı cevapları bir tür görev anlayışı ile izlerdim, zevkle.

Şu anda, FM'de soru soracak yerim yok.
Görüyorum ki, FM'in de zaten öyle bir derdi yok.
Tema-blog tartışmalarına boğulmuş.
0
ZZombie
Bu yaşanan sıkıntılar her sistemde, herdağim olan dertler. içlerinden biri olarak bir grubu idare etmenin bir sorumluluğu almanın insanın omuzlarına nasıl bir yük verdiğini çok iyi biliyorum.

FM içerisinde gelen giden pek çok kişi olsa da arka planda "fiziki iş yükü" birkaç kişinin elinde.

Beğenilmeyn bir durumda insanlar size yüzlerce mesaj atabilir. Ne yazık ki beyenilen şeyler için aynısı söz konusu değil. Ve bir an gelir ki, kırık ayağın iyileşmeyeceği kesinleşir, ve de atı vururuz.
Yaşayanlar bilir, söylendiği kadar kolay olmayan bir eylemdir, kendi emeğinizi bir anda silersiniz. Ve sizi de ciddi olarak yıpratır.

Tema-blog tartışmaları yeni kişiler çekmek isteğimizle alakalı. Pekçoğumuz için aslında pek te önemli değil, ama yelik gerektiğine de hemfikiriz.

Forum yönetiminin nekadar meşakatli bir iş olduğunu bilmem nedeni ile bu konuyu açmadım. Dışarıdan kolay gibi görünse de sorumluluk olarak ağır bir iş, ve de görev bilincinizin kişisel algınızın çok çok önünde olması gereken bir iş (Günümüzde bunu sağlayan kaç yer var derseniz bilemem, aktif forumları pek takip edemiyorum artık.).
0
Tarık
Yenilik istiyoruz:

- Kullanıcı profil ayarları daha insancıl olsun. (mesela e-posta adresimi değiştirebileyim)
- Site ekranın tamamını kullansın, boşluk olmasın.
- gezegen, makale vs. gibi kategoriler olsun ana sayfa bu kategorilerden başlıkları içeren bir alan haline gelsin.
1
HasSimois

...

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Durun, daha biz aya gelemeden...

butch

Kablonet hizmetlerinden yararlanan bir mahalleye 10 metre uzak olmamıza rağmen bu hizmetten yararlanmak için 15000$ keşif bedeli istenmişti bundan 2-3 ay önce bizden. Bugünlerde de binanın önünü kazıyorlar yine sanırım telefon hatlarıyla ilgili olarak. Ha bi de geçen gün yeni telefon hattımızı bağlamak için geldiler Türk Telekom'dan ama yetkili kişi binanın girişindeki kutuya bağladı hattı gerisini elektrikçiyle halletmemiz gerektiğini söyledi. Neyseki böyle durumlara alışığız, işimizi kendi başımıza nasıl yapacağımızı ve hiçbir şeye şaşırmamamız gerektiğini öğrettiler bize bu yolla ne de olsa. Ben bunlarla meşgulken Slashdot.org bir haber yayınladı bugün. Diyorki Amerika'da kanalizasyon şebekelerine fiber-optik kablolar döşenecekmiş (eyvah) hem de bu işi robotlar yapacakmış (eyvah ki ne eyvah)...

Günümüzde Bir Rönesans Adamı (mümkün mü?)

FZ

Öyle bir adam düşünün ki hem matematikle, hem bilgisayar bilimleri ile hem yapay zekâ ile hem mimarlıkla (!) hem müzik besteciliği ile hem ressamlıkla hem heykeltraşlıkla hem de... uff, ben yazarken yoruldum adam uğraşırken yorulmamış galiba.

Profesör Michael Leyton işte böyle bir adam. Profesörün 1987 yılında geliştirmiş olduğu "Process Grammars" teorisi şu anda şekil tanımlamak için radyoloji, bilgisayar, görüntüleri, linguistik, adli tıp, kimyasal süreçler, arkeoloji, vs. alanlarında kullanılıyor. Profesörün teorisi şu probleme dair: Bir şeklin şimdiki durumuna bakarak onun tarihçesini okuyabilir misiniz? Mesela bir tümörün şu anki şekline bakarak hangi aşamalardan geçtiğini nasıl anlarsınız? Ya da bir tasarımın son haline bakarak o tasarımı üretmiş olan şekil dönüşümlerini sayabilir misiniz?

E-ticaret sitelerinde hatalar

cs

ACM Istanbul Bölümü'nün Salı Günü gerçekleştirilen toplantısında bahsettiğimiz yeni projemiz, Türkiye'deki e-ticaret sistemlerinin genel durumunu açıkça gözler önüne serecek.

Odak noktamız e-ticaret web sistelerindeki bug ve hatalar.

Özellikle web arayüzlerinde karşılaşılan "internal" hata mesajları ve diğer bütün buglar geçerli.

Örneğin; "Error 500: The "xml" attribute illegally evaluated to "null" or "" in "

Geçtiğimiz hafta İGDAŞ, BEDAŞ; TTNet, Türk Telekom, İSKİ, Garanti Bankası, Migros Online, AtlasJet web sitelerinden örnekler bulduk.

fazlamesai.net'e soralım: Boyu mu işlevi mi? 30 inç monitörler ve diğerleri...

FZ

30" monitörler ile bilgisayardaki işlerinizde kayda değer bir verimlilik artışı sağlayabilir misiniz? Yahoo'daki bu başlıklı makale önemli bir soruya parmak basıyor.

Hazırlanan bir rapora göre [PDF], gerçekten de 30" gibi büyük bir monitör ciddi üretkenlik ve verimlilik artışı sağlıyor. Diğer yandan tek bir kocaman monitör yerine 2 ya da 3 monitör tercih edenler (2 x 17", 19" + 2 x 17", vb. konfigürasyonlar) ve bunun çok daha verimli olduğunu iddia edenler de mevcut.

Fazlamesai.net Radyoda

sundance

Bugün (20 Şubat 2002) Saat 14:30`da Burç FM`de küçük bir söyleşiye Fazlamesai ekibi olarak katılacağız.

\r Eğer ilginizi çekerse bulunduğunuz bölgedeki Burç FM frekanslarından radyo ile ya da online olarak dinleyebilirsiniz.