Web sayfaları arasında dolaşırken, IE in Windows XP SP2 başlığını görünce, Internet Exploderdaki yeniliklerin ne olduğunu merak ettim ve
Internet Explorer Weblog sayfasına adım attım...
Firefox, Opera, Netscapede sorunsuz görüntülenen W3C standartlarına uygun XHTML+CSS sayfaları, Internet Explorerda olması gerektiği gibi görünmüyordu, belki bir ilerleme vardır diye düşünerek okumaya başladım.
Umduğumu bulamadım, ancak Microsoftun
çok orjinal bir fikir üreterek, Internet Explorer için bir
Popup Blocker yazdığını okuyunca gülmekten yerlere yattım :)
User Experience Changes
We give users more control over their browsing experience in a few ways. First, we block most things from coming up without some user action; for instance, pages can no longer automatically start a download unless the user clicks a link or accepts the download via our new Information Bar UI. We also came up with a very original idea popup blocking. J Sites can now no longer open windows except when the user clicks a link or button to initiate it. Similarly, sites cannot change your home page without a user click as well.
Ne zamandır buralara uğramıyordum uğramak için sanırım bundan güzel bir gün yoktu ;-)
Öncelikle söyle başlıyalım bu konuya: Ben demiştim :-)
MS kodu share etmeye başlaması ile birlikte bunun olacağı açıkça belliydi. Nasıl akademi üyeleri filmleri sızdırıyorsa bunun da olacağı kaçınılmazdı.
Uzmanlar halt etmiş bunuda belirtmeden geçemiyeceğim. MS te developmentın nasıl olduğunu görmüş biri olarak bunun mümkün olmadığını söyleyebilirm. Virus filan bence hikaye. Development networku dünyanın en paranoyakça yalıtılmış networklerinden biridir.
News.com da şöyle bir kaynaksız demeç var:
"Microsoft said it believed the leak could be a software developer, but was no closer on Friday to pinpointing the suspect"
Bu da bana pek inandırıcı gelmedi. Bunu yapacak kadar salak bir developer olmasa gerek çünkü karşılaşacağı yasal sorumluluk onu intahara sürükleyebilir ;-) Ve eğer bir developer ise tespiti 2 gün filan sürer herhalde.
Bu demeç şu açıdan doğru olabilir. Bir kamu kurumu özellikle ordu yada bir hükümet çalışanı tarafından sızdırıldıysa ortalığın fazla bulanması istenmiyor olabilir. (Komplo teorim)
MS Shared Code Initiative çerçevesinde bu tip kurumlar ve büyük firmalar ile kodu paylaşmaya başlamıştı. (Bende zaten bu haber yapıldığında bu iş sakat demiştim MS açısından)
Madem parayla bir yazılımı satıyorsun bunun kodunu paylaşmak dünayanın en saçma stratejisdir. Eğer açık kaynak kodu açısından MS LNX u bir tehdit görüyorsa karşı strateji bu kadar safça olmamalıydı. Cezası bu komedidir çünkü bunun. Madem kısasa kısas bir cevap vereceksin code u public yaparsın olur biter.
Bakalım ne olacak ve yakalancak mı cengaverler. Zavallı Valve den milyon kat fazla kaynağa sahip MS sanırım sonuca gidecktir. Valla çok merak ediyorum kim bu delikanlı.
Bu olay şunu göstermiştir ki Internet insanoğlunun elindeki en önemli nimet ve tehdittir. Her türlü bilgi her an her zaman public olabilir. Bu bir kaynak kodudur, bir filmdir, bir formüldür özel bir anın fotosudur, devlet sırrıdır odur budur. Süper yahu.