Microsoft ve C++ İle C# Dillerinin Geleceği

0
FZ
Geçen Perşembe günü duyurulan Tablet PC ürünü için New York'a giden Bill Gates Washington eyaletine döndü ve C++ ile C# dillerinin geleceğine dair bir brifingi yazılım geliştiricilere, bilgisayar bilimcilere ve öğrencilere sundu.

ACM (Association for Computing Machinery) kurumunun 17. yıllık Nesneye Yönelik Programlama, Sistemler, Diller ve Uygulamalar (OOPSLA) konferansında söz alan Gates Microsoft Visual C# .NET ve Visual C++ .NET ilgili gelecek vizyonunu koydu ve yazılım geliştirme ekiplerinin ürün ürün problemlerini hızlı şekilde tespit etmelerini sağlayacak olan bir yazılım test etme sistemini tanıttı.
C++ bağımlıları için Visual C++ .NET ile ilgili en iyi haber yeni sürümde ISO C++ standartlarına uyum gösterileceği idi (en az %98). Bu da demek oluyor ki Windows geliştiricileri gelişmiş ISO tanımlı C++ dil özelliklerinden faydalanırken bir yandan da modern C++ fonksiyon kitaplıklarını kullanabilecekler.

Bunun özerinde önemle duran Gates C++ topluluğuna önem verdiklerini ve ISO standartlarına uyup standart kitaplıklar geliştirmeye odaklanarak bunu kanıtladıklarını söyledi.

Visual C++, bir sonraki sürümünde kayan noktalı sayılar için artırılmış performansla, Window form tabanlı uygulamalarda yüksek üretkenlikle ve güvenlik açısında daha gelişmiş özelliklerle gelecek.

Gates bunlara ek olarak "generics" diye tabir edilen ve C++ diline benzer bir şekilde yapılar kullanarak yazılımcıların yazılım çatıları kurmalarını sağlayan özelliklerin C# diline katılacağını belirtti. Eklenecek diğer özellikler arasında anonim metodlar, iteratörler ve kısmi tipler (partial types)de var.

Görüşler

0
Maverick
GCC, 3 serisi ile ISO uyumluluğunu çoktan sağlamıştı zaten. 3.2 ile de endüstri standartı bir ABI`e kavuştu.. Özgür yazılımın gurur kaynaklarından bir başkası..
Öte yandan M$ cephesinin C++`a verdiği destekten memnun kalmış olmam gerekir. Umarım standartlaşmayı gerçekleştiren C++ daha da çok yaygınlaşır..
0
FZ
Meraklısına not: ABI: Application Binary Interface.

Bir dilin ABI'si demek ayrı ayrı derlenmiş modüllerin nasıl olup da bir arada çalışabileceklerine dair düşük seviyeli ve detaylı teknik tanımlamalar demek. Sağlam bir ABI olmazsa bir programın tüm parçaları aynı derleyicinin aynı sürümü ile derlenmelidir! Haliyle bu durum dağıtık proje geliştiricileri için ve özelliklede binary library sunanlar için bir nevi kabus demektir. C++ biraz fazla çabuk gelişmesi yüzünden uzunca bir süre sağlam bir ABI standardı oturtulamamıştı. 1998 yılındaki uluslararası C++ standardı [ISO/IEC 14882:1998 Programming Languages - C++] sağlam bir C++ ABI'si için en azından belli bir C++ uygulamasına yönelik olduğunda gerekli temeli sunmaktadır.

Kaynak : http://forte.sun.com/s1scc/articles/CC_abi/CC_abi.html

FZ: Açıklama adamcığı :-P
0
anonim
ya ben şunu merak ediyorum:
java uyumlu mobil cihazlar piyasada boy göstermeye başladı. C# yakın gelecekte bunun yerini alabilir mi?
0
FZ
Bunu teknik bir yorum olmaktan çok sezgisel bir öngörü olarak kabul et: Mobil ortamlarda Java çok daha fazla yaygınlaşacak gibi geliyor bana. C# dilinin ufak tefek ve mobil aletlere girmesi ve Java ile ciddi olarak rekabet edebilmesi çok zor gibi görünüyor şimdilik.
0
malkocoglu
C# dallama bir dildir. Java programci sayisi gecende Visual Basic kullanilarini gecti. (dunyada). Gomulu ortamlarda Java'yi bizzat kullandim ve ne kadar kodlamaya elverisli bir ortam oldugunu gorme sansimiz oldu boylece; Bahsettiginiz gibi cep telefonlarinda da Java yayginlasiyor. Bu gelecek icinde Microsoft'u pek goremiyoruz. Her nasilsa kendi maglup ettikleri is modeline hapis kaldilar. Defettikleri IBM, standardlari kendi tanimlar, teknoloji 'sadece kendisi' uretirdi. PC ile bu zincirler kirildi. Simdi Microsoft ayni isi Windows ile yapmaya kalkti, fakat donanim cesitlerinde patlama olunca, donanima bagli olmayan dil kazandi. Yani Java.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bilgisayarı Olup da Kullanamamanın Dayanılmaz Ağırlığı

FZ

Dün akşam başımdan geçen bir olayı paylaşmak istiyorum... Makinanın başında güzel güzel işime gücüme bakarken ve bir yandan "hmm, acaba önce ödevimle ilgili olarak Prolog mu çalışsam yoksa keyifli bir şekilde Common Lisp mi çalışsam" diye düşünürken ve Emacs'i her ikisi için de ayarlamış, dosyaları filan açmışken telefonum acı acı çaldı. Arayan, İTÜ Matematik Müh. bölümünden bir dostumdu. Kendisi birkaç yıldır bir lisede matematik öğretmenliği yapıyordu. Müsait olup olmadığımı, bana gelip bilgisayarımı kullanması gerektiğini söyledi. Hay hay, tabii ki dedim ve şöyle düşündüm: Bu dostumun evinde iki bilgisayar var, gemi mühendisi eşinin kullandığı güçlü bir bilgisayar ve kendisinin kullandığı yine yeni alınmış sağlam bir alet, herhalde ikisinde de ciddi bir sorun oldu ki bana gelmesi gerekti. Biraz sonra okuyacağınız gibi durum biraz daha çetrefilli imiş...

Microsoft WinCE kaynak kodunu açıyor

tongucyumruk

Microsoft Windows CE'nin kaynak kodlarnı açacağını duyurdu. Bunun diğer "Microsoft kaynak kodunu açtı" haberlerinden farkı ise Microsoft'un ilk defa kod üzerinde değişiklik yapmaya izin veriyor olması. Yeni "Paylaşılmış Kod" sistemine göre kodu alanlar kodu düzenleme ve bu değişikliklerle yayınlama haklarına sahip olacaklar. Microsoft'un açıklaması ve yeni lisanslama modeliyle ilgili detaylı bilgiye WindowsForDevices.com'dan ulaşabilirsiniz.

Ne dersiniz Micros~1 bir gün ışığı görür mü?

Neden Windows NT, 200x, XP kullanmıyorum?

cayfer

Devamlı aynı şeyleri anlatmaktan bıkıp, insanlara yalnızca bir adres vererek kurtulmak için yazıp kenara attım.

Neden Windows NT, 200x, XP kullanmıyorum?

Aklınızda bulunsun.

Editörün Notu: Birileri sizde `arkadaşım sen önce falanca kaynakları oku sonra gel tartışalım´ hissiyatı uyandırdığında doğrudan referansta bulunabileceğiniz türden süper bir makale. ;-)

Mezarına tüküreceğim! Boris Vian değil, ESR

sundance

Düşünün, Micros~1'da çalışıyorsunuz, sağlam mühendislerden oluşma bir ekip kurmanız lazım, sağa sola soruyorsunuz, birileri size Eric Raymond diye bir isim ve e-mail adresi veriyor. O kadar lamesiniz ki Google'da bir arama bile yapmadan zata e-posta ile "gel seni işe alalım" diyorsunuz.

Sonuçta da içinde "bir gün Micros~1'un mezarına i****ceğim umarım sana sıçramaz" yazan bir cevap alıyorsunuz :)

MS-Windows ve Sahip olma maliyeti (TCO) hakkında

cayfer

Dostlar "artık yetti senin Micros~1 aleyhinde yazdıkların" diyecek ama n'apayım; elimde değil. Herkesin kendine göre bir derdi var...

Bütün gün firewall, spam-virus kontrol falan uğraşıp duruyorduk ki Eylül başında üniversitemizin (Bilkent) yurtları açıldı. İkinci gün falandı, üniversite ağımız neredeyse çökme noktasına geldi.