Windows'tan Korsana Yama Yok

0
anonim
Microsoft güvenlik açıklarını korsana karşı silaha dönüştürüyor. Kullanıcılar, 2005 ortasından itibaren güvenlik yamaları için lisanslı ürün numarası verecek. Korsan kullanıcısı güncellemeleri istisnai koşullar dışında alamayacak.
NTVMSNBC Teknoloji Servisi’ne konuşan Microsoft Telif Hakları Geliştirme Müdürü Tolunay Tomruk, Windows Genuine Advantage programının 7 Şubat’tan itibaren Windows Update sayfasında yayınlanacağını ifade etti. Program ilk etapta sadece isteğe bağlı olacak, ancak 2005’in ortasından itibaren mecburi hale gelecek. Kullanıcı sayfaya girdiğinde kendisinden ürün lisans numarası istenecek. Lisans numarasını veremeyen kullanıcıya ise, korsan işletim sistemini nereden temin ettiği sorulacak.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/305727.asp

Görüşler

0
ae
Başta güzel bir çözüm gibi duruyor. Korsan taraftarı olduğumdan değil ama üzerinde Sp2 olan bootable kırılmış windows versiyonları üretildiği gibi , bunu da bir şekilde korsancılar aşarlar diye düşünüyorum.

Hatta yazıcıoğlu önündekiler, "Abi, updateleri yüklü xp ister misin?" diye sorabilirler :)

0
irfaN
ehehe, maltepe pazarındakinlerde kapı önünde aynı şekilde bağıracaklardır.
0
Doggie
Emeğe saygı göstermeyen sizin gibi tipler, ileride kendi yarattığınız ürünlere yapılan saldırılara da umarım gülüp geçersiniz. Özgür yazılım felsefesi, konuya hakim olmayan, zavallı insanların bilgilerini ya da özellerini çalarak kullanmayı asla benimsemez. Hacker'lık bile bu anlama gelmemektedir, bugün hırsızlıktan bir farkı varmıdır? Gidin bunu bankadan parası çalınan insanlara anlatın !
Bizim burada insanlara örnek olarak yol göstermemiz gerekiyor, bir yandan hayatlarını kolaylaştıracağımızı, onlara özgürce kullanabilecekleri yazılımlar üreteceğimizi anlatırken, bir yandan da işin bu tarafını görmezden geliyoruz.
0
Challenger
Sizin derdiniz ne çok merak ediyorum. Şu ana kadar FM' ye yazdığınız 3-5 tane yorumunuzu gördüm ve hemen hepsinde de aşağılamalarda bulumuşsunuz. Cevap yazdığınız yorumda emeğe saygısızlık ifade eden bir şey göremedim ben. Sadece korsanların bunu da aşacağından bahsedilmiş. Anlaşılan sizin gibi Özgür Yazılım Felsefesi' ni benimsemiş olan üstün tipler anlayabiliyor bunu ya da Hackerlığın ne anlama geldiğini bilenler. Hangi zavallı insanlardan ve hatta hangi bilgileri çalınan hangi zavallı insanlardan bahsettiğinizi de anlayamadım. Ama sanırım bunları anlamayabilmek için FM gibi bir topluluk sitesini, insanları aşağılayarak egosunu tatmin etmek isteyen bir tip olmak gerekiyor.
0
tongucyumruk
Aşağıda yazılanlar bu kopya korumasının bir şekilde kırılmadığı varsayılarak yazılmıştır.

Bu Microsoft'u anlamak mümkün değil. Sen kalk, yıllarca kolayca kopyalanacak şekilde ürünlerini pazarla, piyasaya yayılmasını sağla, sonra tam tekelin özgür yazılımlar tarafından tehdit edilmeye başlamışken kalk yıllardır ürünlerini bedava kullanıp sana bağımlı olan, her gittiği yerde seni olabilecek en ateşli biçimde savunan ve kullandırtan kullanıcılarına "bundan sonra para ödemek zorundasınız" de. Gerçekten akıllarından ne geçiyor çok merak ediyorum.

Acaba bugüne kadar kendilerine özgür yazılımlar kullanmaları önerildiğinde "Ben Windows'u da bedavaya kullanıyorum zaten" diyen insanlar bundan sonra ne diyecek çok merak ediyorum doğrusu.
0
demolish
"Gerçekten akıllarından ne geçiyor çok merak ediyorum."

para kazanmak, kar etmek. bütün şirketler kar amacıyla kurulur ve kar ettiği sürece ayakta kalır. bu gerçekten ms muaf değil. hal böyleyken onları anlamak zor olmuyor. beni aklımı zorlayan sun microsystems ı anlamak.

http://www.ntvmsnbc.com/news/305727.asp

"İşletim sistemlerinde açık çıkmasının “işin doğası gereği” olduğunu vurgulayan Tomruk, açıkları sürekli yamadıklarını için ücretini ödeyen lisanslı kullanıcıyı bu yolla desteklemek gerektiğinin altını çiziyor."

bu "Windows Genuine Advantage" programı iyi düşünülmüş. widnows a para ödeyenlere keriz(?) gözüyle bakılmasının önüne geçilebilir.

"IDC rakamlarına göre, Türkiye’deki Windows’ların yüzde 58’i korsan. Tomruk pratikte bu rakamın çok daha yüksek olduğunu savunuyor."

fakat korsan a karşı mücadelede önemli bir ayak gene ihmal ediliyor. bu yüksek fiyatlar devam ettiği müddetçe korsanın önüne geçilemez. yine millet bir yolunu bulup güncel windows unu kullanmaya devam eder.

bence ms nin fiyat politikasını ciddi biçimde gözden geçirmesi gerekiyor. fiyat belirlemek benim işim değil fakat şunu söyleyebilirim.
kullanıcılar "yahu bu kadar korsanware ile uğraşıp sistemimi güncel tutmaya çalışmaktansa, uygun fiyatlı bir windows lisansı alırım daha iyi" diyebilmeli.

birde kopyala-yapıştır üsulu belirlenen fiyatlar var. amerika fiyatları ile türkiye fiyatları aynı olmamalı. kişi başına düşen milli gelirle orantılanmalı. ms türkiye belki bu konuyu ms ye anlatıbilirse türkiyede korsan kullanımın önüne büyük ölçüde geçilebilir.

aksi halde bu tek ayaklı programın iki sonucu olacak (tıpkı wpa "Windows Product Activation" da olduğu gibi).
bir, korsan kullanımın önüne geçilemeyecek.
iki, alternatif işletim sistemlerine ilgi artacak.
0
simor
"ms türkiye belki bu konuyu ms ye anlatıbilirse türkiyede korsan kullanımın önüne büyük ölçüde geçilebilir."

Diğer yazdıklarınıza tamamen katıldığımı söylemekle birlikte bu dediğinizin de Türkiye'deki diğer tembel distribütörler gibi ms Türkiyenin de bilinçleneceğini sanmıyorum. Hatta dediğiniz gibi sosyoekonomik coğrafyaya özel pazarlama stratejisini neden diretmiyorsunuz diye sorarasak ms Türkiye'ye, ""ms in global stratejisi var biz karışamıyoruz"" derler eminim.

"para kazanmak, kar etmek. bütün şirketler kar amacıyla kurulur ve kar ettiği sürece ayakta kalır. bu gerçekten ms muaf değil. hal böyleyken onları anlamak zor olmuyor."

Fakat bu yazdığınızda ise biraz eksik var yanlış değil tabi. Bence şunlar da olmalı, -Firmanın Kar etmesi hizmet vermeyeceği anlamına gelmez- -Dürüstlük en büyük ticaret hilesidir-
Yazılım sektörünün hala evrim geçirdiğini düşünürsek ms hizmet ve müşteri memnuniyeti adına süresini ve şansını yitirdi bence. Ticaret büyük bir oyun ve kuralları yok. Kuralları müşteri koyar. Müşteri ise sadece meta olarak paranın döndüğü yerde olmaz.
Dağ başında yolda kalan otobüsün şöförüne yolcular inip yardım eder ama bunun sebebi yolcuların iyiliği olmayabilir evlerine gitmek için mecbur kalabilirler. Burda düşman dağdır. Değişkenlerin yerine malum özneleri veya nesnelerii koyarak değiştirebilirsiniz :)

Bu bağlamda ms tüccar değil ağadır bence.
Tabi ağanın ambarına girip buğdayını çalmakta doğru değildir. Sadece alternatiflere en başlarda yazan arkadaş gibi cahilce saldırmamak lazım. Yoksa hep maraba olarak kalırız.

Aslında bu tartışmaların Türkiye'de tıkandığı en önemli nokta bence kullanıcıları iki tipe ayıramamamız. Profesyonel kullanıcılar (yani işletim sistemleri altında çalışan araç programlarla mesleki iş üretip satanlar) ve işletim sistemini tüketim aracı olarak sadece günlük işlerini yapmak için kullananlar.
Bu iki tipten tüketici olan için gerçekten çok pahalıdır ms işletim sistemleri.
Bu amaçla dediğiniz gibi tüketici için fiyat kırmazlarsa
sanıldığının aksine zaten sunucu pazarını kaybetmekte olan ms i zor günler bekliyor.

0
demolish
"Bu bağlamda ms tüccar değil ağadır bence."

global köyümüzde ağa eksik olmaz emin olun. birisi giderse diğeri gelir. biraz hafızamızı tazeleyelim.

http://catb.org/~esr/jargon/html/E/Evil-Empire.html

[from Ronald Reagan's famous characterization of the communist Soviet Union] Formerly IBM, now Microsoft. Functionally, the company most hackers love to hate at any given time.

http://catb.org/~esr/jargon/html/I/IBM.html

Once upon a time, the computer company most hackers loved to hate; today, the one they are most puzzled to find themselves liking.

From hackerdom's beginnings in the mid-1960s to the early 1990s, IBM was regarded with active loathing. Common expansions of the corporate name included: Inferior But Marketable; It's Better Manually; Insidious Black Magic; It's Been Malfunctioning; Incontinent Bowel Movement; and a near-infinite number of even less complimentary expansions

We didn't know how good we had it back then. In the 1980s IBM had its own troubles with Microsoft and lost its strategic way, receding from the hacker community's view. Then, in the 1990s, Microsoft became more noxious and omnipresent than IBM had ever been.

In the late 1990s IBM re-invented itself as a services company, began to release open-source software through its AlphaWorks group, and began shipping Linux systems and building ties to the Linux community.

http://catb.org/~esr/jargon/html/M/Microsoft.html

The new Evil Empire (the old one was IBM). The basic complaints are, as formerly with IBM, that (a) their system designs are horrible botches, (b) we can't get source to fix them, and (c) they throw their weight around a lot.


evet, görüldüğü gibi ağalık bu sistemin ister istemez oluşturduğu bir müesse. o yüzden güç ve kontrolü ele geçirenin ne yaptığından ziyade niye böyle yaptığı benim için daha önemli bir soru. aktörler değişiyor fakat hikaye hep aynı.

güçlü olan haklımıdır yoksa güç haklının yanında mı olmalıdır. oyunun kurallarını güçlü mü belirlemeli yoksa ortak bir şuur mu?


http://catb.org/~esr/jargon/html/I/Internet-Exploiter.html

Another common name-of-insult for Internet Explorer, Microsoft's overweight Web Browser; more hostile than Internet Exploder. Reflects widespread hostility to Microsoft and a sense that it is seeking to hijack, monopolize, and corrupt the Internet.

http://catb.org/~esr/jargon/html/H/Halloween-Documents.html

A pair of Microsoft internal strategy memoranda leaked to ESR in late 1998 that confirmed everybody's paranoia about the current Evil Empire. These documents praised the technical excellence of Linux and outlined a counterstrategy of attempting to lock in customers by “de-commoditizing” Internet protocols and services.


hal böyleyken ağaları hizaya getirecek yegane sebep tabandan gelen bir güçtür. haklının yanında olan bir güç. bilişim dünyası için bunun tercümesi gücünü akk camiasından alan linux tur.


http://catb.org/~esr/jargon/html/L/Linux.html

Linux is what GNU aimed to be, and it relies on the GNU toolset. But the Free Software Foundation didn't produce the kernel to go with that toolset until 1999, which was too late. Other, similar efforts like FreeBSD and NetBSD have been technically successful but never caught fire the way Linux has; as this is written in 2003, Linux has effectively swallowed all proprietary Unixes except Solaris and is seriously challenging Microsoft. It has already captured 41% of the Internet-server market and over 25% of general business servers.


lakin bu gerçekleri idrak edebilecek yöneticiler bize nasip olmadı. bunları anlamak için bilişim in b sinden haberdar olmak bile gerekmiyor. yapılması gereken kafayı kaldırıp dünyada ne olup bittiğine bir bakmak ve kendine şu soruyu sormak; "herkes bu adamlardan(ms) kaçarken ben niye bunlara sarılıyorum"? sorunun cevabı çok basit fakat heralde zor olan bu soruyu akıl edebilmek.

veyahut kendi cüzi menfaatlerini milletin külli menfaatlerine tercih eden ve milletim için en iyisini ben bilirim o yüzden herzaman yönetimde kalmalıyım, kontrol bende olmayı diyen hastalıklı ruh hali bu sorunun sorulmasına engel oluyor.

evet, sanatçının belirttiği gibi;

You take a mortal man,
And put him in control
Watch him become a god,
Watch peoples heads a’roll

hayat kime ne gösterir bilinmez fakat bugün bu sözleri söyleyen ben bir gün olur ve güç sahibi bir konuma gelirsem vicdanım ve menfaatlerim arasında kalacağım kesindir. o yüzden herkesin içindeki tehdide karşı dikkatli olması gerekiyor.
0
urxalit
Bakın uzak doğu ve Avrupa'da winxp+officexp $30. Neden acaba?

Türkiye'deki Linux kullanımı M$'u tehdit eder hale gelmediği sürece Micros~1 ürünlerinin fiyatlarının düşmesini bekleyemeyiz.
0
DevranBasar
Globalleşen bu dünyada, farklı ülkelerde farklı fiyatlar uyguladığınızda kaçakçılık, önü alınamayacak şekilde büyüyor. Buna Grey market deniyor ve CPU, Memory, yazılım bundan payını fazlasıyla alıyor.
Sorunu çözmek, internetteki bir forum sitesinde olacak iş olmasa gerek diye düşünüyorum.

0
demolish
ülkeler arasındaki gelir dağılımındaki uçurumlar kapamadığı sürece istediğimiz kadar globalleşelim, değişen bir şey olmaz. veya değişen şey globalleşme namelerini söyleyerek emperyal niyetlerini ortaya koyan ülkelerin diğerlerini biraz daha sömürmesi olabilir.

globalleşmeyle gelir dağılımındaki uçurumlar kapanmadığı sürece elin mecbur her ülkeye ayrı fiyat vereceksin ve grey market le mücadele için başka taktikler bulacaksın.

http://en.wikipedia.org/wiki/Grey_market

hem türkçe windows ve ofisi amerikada kaç kişi kullanırki?

"Sorunu çözmek, internetteki bir forum sitesinde olacak iş olmasa gerek diye düşünüyorum."

bu yorumu heralde FM üzerindeki boş konuşma "sorununu çözmek" için yazdınız. umarım bu yorum sayesinde bu sorun çözülür.

0
zahter
Belkide MS'ye gore bundan yillar once hazirlanmis bir stratejinin degisen sartlara, rakiplere ragmen uygulanma vakti gelmistir.GNU/Linux,Ozgur-Acik yazilim vs bunlar nasil olsa ciddi "rakip" degil.Nasil olsa teknoloji oncusu, bir suru standart sahibi buyuk sirket.Gozardi ede ede nereye kadar gidecek hep beraber gorecegiz bakalim.

Kullanicilarin bu kadar cefa uzerine MS'den para istemesinden korkarim.
0
eyeQ
Benim bildigim kritik guncellemeler disindaki yamalarin yapilmayacagi yonunde.
http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=528&ncid=528&e=1&u=/ap/20050126/ap_on_hi_te/microsoft_piracy

Merak ettigim ise lisans numarasi ureten programlarin onune nasil gececekler.
Subatta autopatcher.com un kapanmasi gerekir belki. Yamalarin satisi bile soz konusu olabilir.
(korsana yama - parali) Yamalar bir ise yarasa bari. Ama o zaman yarasa denirdi yama denmezdi degil mi?

yaramasa.com

yararsa para yok.
0
abakana
Anlaşılan bolca virüs tufanı göreceğiz. Ben birsüre sonra oiletişim servisi sağlayıcılarının Windows olan işletim sistemlerinin bağlantılarını bloklayacağını düşünürüm, eğer böyle bişi olursa...
0
elrond
Windows Patchlerini standalone bulup her zaman install edebilirsiniz. Bu anlamda kimsenin korkmasına(!) gerek yok. Bunun yanında ilk etapta sadece Windows Update bu şekilde çalışacak. Automatic Update servisi ise eski şekilde çalışmaya devam edecek. Nihayetinde oda Genuine olayına girecektir o ayrı. Ama sonuçta korsan yazılımla mücadele yazılımla olmaz zihniyetle olur bu noktayı kimse kaçırmasın.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni windowz böyle olacakmış görmemiş olanlara duyurulur

TLG

yeni windowz görüntüleri ve kullanımı hakkında bi link gördünde bunu fazlamesaicilerle paylaşayım istedim
Yeni windowz
bide tartışma çıkarmak amaçlı değil sadece 6.his Micros~1 un linux çekirdeği kullanma ihtimali nedir acaba merak ettim ;-) tahmini olan varmı :-)
Saygılar TLG;

Microsoft Confidential: Linux/Sun Insiders

erolozcan

Linux'u gözden düşürme çalışmaları ile ilgili M$, VP Brain Valentine'in yazdığı iddia edilen bir mail The Register da yayınlandı. Yazıdaki en ilginç şeylerden birisi de M$ bünyesinde Linux/Sun konusunda deneyimli köstebeklerininin görevlendirilmiş olması. İşte link: www.theregister.co.uk
Türkiye M$ açısından endişe edilecek bir durum yok gibi. Zaten piyasanın büyük bir kısmı M$ ürünlerini gözü kapalı seçiyor. Çünkü onlar için hala Linux bir seçim bile degil.
Yine de belli olmaz belki görevli bazı köstebekler bu siteleri okuyorlardır şimdi :))

Microsoft ve Yeni İşletim Sistemi: Singularity

coderlord

Microsoft, Singularity isimli "microkernel" mimarisine sahip yeni bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Sıfırdan yazılan işletim sistemi MS Windows işletim sistemi ailesinden tamamen bağımsız.

USENIX'in Temmuz ayındaki konferansında sunumlar yapan Microsoft ekibi güvenlik üzerinde çok fazla çalışmış gibi görünüyor. Kodun hızından çok güvenilirliği üzerinde durulmuş. Yeni işletim sisteminde "process"ler dinamik kod üretemeyecek veya yükleyemeyecekler.

IExplorer kullanmayın da ne kullanırsanız artık...

sundance

The Register'da yeralan habere göre US-CERT özellikle son zamanlarda göze batan, IE domain/zone güvenlik modeli, the DHTML obje modeli, MIME type belirleme ve ActiveX gibi sayısız problem sebebiyle kaynaklanan problemlerden etkilenmemek için MSIE dışında herhangibir tarayıcı kullanmayı tavsiye ediyor.

İşin ilginç yanı Micros~1, söz konusu olay (kötü niyetli web sitelerinin, zirayetçilerin makinalarınındaki bilgilere erişmesi) hakkında tüketicileri geniş ölçüde etkileyen bir sorun olduğundan haberdar olmadığını açıkladı.

Not: Eğer illa da Windows kullanacaksanız (ki kendisi Micros~1'un tescilli markasıdır) size 4.7mblık bir download ve Firefox tavsiye ediyorum.

JPEG Dosyasına Ayrılmış Aygıt Adı :-)

murat09

WindowsXP'de bir ekran görüntüsü aldım. Tema kullanmıyorum bu yüzden 9x veya NT düşünülmesin. 'con.jpg'nin hangi aygıtı temsil ettiğini bilen biri varsa FM aşkına açıklayabilir mi ? Hadi Micros~1'çular, bekliyorum :-)
murat