Windows XP`nin yeni marifetleri

0
larweda
The Wall Street Journal`da çıkan bir habere göre, Windows işletim sisteminin yeni versiyonu olan Windows XP (ki 25 ekim`de piyasaya çıkacağı duyuruldu) ile beraber gelen Internet Explorer`da Smart Tags olarak adlandırılan yeni bir özellik olacakmış. Bu özellik sayesinde nette dolaşirken bir sayfa görüntülendiği zaman sayfa üzerindeki belirli kelimeler, otomatik olarak belirli web sitelerine linklenmiş olacak. Yani web sayfasının editörü ya da tasarımcısı sayfasında mesela Microsoft kelimesini kullanınca bu kelimeye bir link verilmemiş olmasına rağmen otomatik olarak www.microsoft.com`a linklenmiş olarak görünecek. Bunun türkçesi ise, tasarladığınız ya da yarattığınız sayfalara Microsoft tarafından müdahale edilmesi oluyor.
Smart Tags`in çalışma mantığı çok basit bir örnekle şu şekilde: herhangi biri herhangi bir sayfa hazırladı, sayfanın içerisinde de mesela microsoft kelimesini kullandı. Sayfanın gerçek html kodunda bu kelime link içermezken bir windows XP kullanıcısının ekranında görüntülendiği zaman bu kelime otomatikman (sayfanın yazarının haberi ya da onayı olmadan) www.microsoft.com ya da başka herhangi bir adrese linklenmiş olacak. Microsoft bu Smart Tag`lerin herkesin kendi sitesini ekleyebileceği şekilde olacağını söylüyor ama en büyük kontrolün microsoft`un elinde olması ve millet linkexchange vs. gibi reklam işlemleri için deliler gibi su dökerken microsoft kendi siteleri ve destekledikleri sitelerin reklamı için korkunç bir avantaja sahip olması kaçınılmaz, bu da kesinlikle internet dünyasında faullü bir hareket.

Microsoft XP`nin son beta sürümü hariç hiçbir beta sürümünde bu özelliği kimseye göstermedi ve bu özelliğin internet kullanıcılarının hayatlarını inanılmaz kolaylaştıracağını ve WXP`nin default kurulumunda "disable" halde geleceğini açıklıyor. Ama, bu konuda eleştiri almaktan kaçındıklarıkları için özelliğin tanıtımını geciktirdikleri anlamı çıkartılabilir. Ayrıca webmaster`ların sitelerinin Smart Tag`lenmesini engellemeyi sağlayacak bir "meta tag" olanağı da olacakmış. Sonuç olarak bence bunların anlamı, Microsoft işletim sisteminin pazar dağılımını kullanarak Internet reklam pazarında da avantaj sağlamaya çalışıyor olması.

Anlayabildiğim kadarıyla bu "smart tag"ler XML yapısında olacak ve büyük çoğunluğu tarayıcının olduğu makine üzerinde saklanacak. Bu da standart kurulumu 100'lerce MB seviyesinde olan ve tam bir hafıza canavarı olan Internet Explorer 5.5`un kardeşinin daha korkunç bir canavar olacağının ipuçlarını veriyor. Ama Javasız kurulumu 2,5 MB olan ve Internet Explorer 5.5`tan rahat 3-4 kat daha hızlı çalışan Opera varken, ne gerek bunca zahmete.

Son kafa kurcalayan konu da, Microsoft`un Windows XP ile ana veritabanlarırı ve kullanıcı bilgisayarı arasında olan interaktivitesini iyice artırmış olması. İnsanların makinaları ile Microsoft arasında bu kadar çok bilgi alışverişi olması, (önce güvenlik sağlama amaçlı olarak geleceği söylenen activation key ve şimdi de bu "Smart tag" teknolojisi) Microsoft`un dünya windows kullanıcıları hakkında herhangi bir bilgiyi toparlamasına sebep olabilir yavaştan yavaştan. Bana sanki microsoft bizi alıştıra alıştıra Big Brother haline gelmeye çalışıyor olabilir gibi geliyor.

Görüşler

0
anonim
bu özelliğin internet kullanıcılarının hayatlarını inanılmaz kolaylaştıracağını
bravo ya ne diyebilirim ki ahahhaha saçmalık...
0
anonim
abi bir tek bu eksikti.. demekki 15 günde bir WXP kuracağız ama webde dolanırken o benim dial-up bağlantımı kullanıp gerekli gereksiz bissürü....
iyiki disabled gelecekmiş özellik yoksa ya makine parçalardık yada modem kırardık.internette de dolaşmayınca ne stres ne gürültü ohhh... Hayatımız Bir Kolaylaşırdı ki...

Microsoft bu kadar kolaylaştırmaya meraklı ise kepenklerini süresiz kapasın bence :))
0
cadas
Microsoft kendi kuyusunu kazıyor bence... Giderek daha fazla tepki toplaya toplaya patlayacak en sonunda... Opera Mozilla gibi saglam tarayicilar gumbur gumbur geliyor... IE'nin sonu yakindir bence... Cunku IE artik bir tarayici olmaktan cikti, HeTuSeYaP (Her Turlu Sebeklik Yapan Program) haline donustu...
0
elrond
Dünyada tek bir browser var tüm kodları minimun kitlenmeyle render edebilen IE5.5 ve IE 6.0. Üzgünüm ama bu bir gerçek. Netscape 2.x i IBM tek ISP iken SLIP Unix baglantıyla kullanırdım ve sadıktım ama IE 4.0 dan sonra döneklik başladı ve IE 5.0 çıktığından beri malesef Netscape setup etmeyi unuttum. Ilk mozzila betasından 6.0 release e kadar yine bir şans verdim ama malesef...

Saygılar
0
elrond
Selam.
Bu özellik son olarak RC1 sürümünde var. RTM ve Release versyonlarda IE 6.0 SmartTags koddan çıkarılıyor...
Ben şahsen üzüldüm faydalı bir eserdi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Özgür Yazılım ve Micros~1 Meydan Muharebesi Tüm Hızıyla Sürüyor...

darkhunter

Wired dergisini kolaçan ederken Şubat 2005 saysında şöyle bir yazı dikkatimi çekti. Tarih itibariyle pek yeni sayılmaz ama konuyu eğlenceli bir grafikle açıkladıklarından paylaşmak istedim :-)

Savaş tüm hızıyla sürüyor, siz hangi taraftasınız?

Şeytanın aklına gelir mi ? -ya da- GPL ölüyor mu ?

sundance

Newsforge`un Newsweek`e dayanarak verdiği habere göre Microsoft`un yeni açıkladığı Palladium DRM/PKI güvenlik sistemine göre GPL ve benzeri uygulamalar tehdit altında.

\r \r Sözkonusu sistem, aynı SSL gibi bir yapı ile ve hardware destekli olarak bir bilgisayar üzerinde çalışacak programların aynı SSL sertifikalar gibi legal sertifikalara sahip olmasını gerektiriyor. Böylelikle güvenli uygulamalar, güvenli ağ yapısı üstünden çalışabilecek (bazı çok kötü yazılmış e-mail programları yüzünden Internet virüs kaynamaycak yani) Dahası GPL bir kaynak kodunu compile edip çalıştırmaya kalktığınızda boardunuz/CPU`nuz bunun çalışmasını reddedebilecek. Detaylar için Newsforge

17 Yaşındaki Türk Bill Gates'i Hüseyin

aragorntheelessar

Arkadaşlarının "Türk Gates" diye çağırdığı 17 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Hüseyin Genç, yazılım devi Microsof′un tek sistem mühendisi oldu. İşte başarının öyküsü.

Micros~1 yok olma tarihi

KiPSOFT_

Belkide çoğumuzun istediği olayın tarihini birkaç fütürist bilimci bulmuş ve yayınlamışlar.

"Avustralyalı 'gelecek bilimciler' Richard Watson ve Ross Dawson, 2050 yılına kadar yok olması muhtemel 'şey'leri gösteren bir çizelge hazırladı. Buna göre, gelecek yıl kül tablası, 2016'da ise bilgisayar fareleri ve emeklilik tarihe karışacak. Bu tahminlerin gerçekleşmesi zor gibi görünebilir ama onlar "Lütfen bu çizelgede kusur aramayın" diyor."

Hailstorm Microsoft´un 2003 planından çıkartılmış.

conan

.NET My Services Microsoft'un oldukça önem verdiği XML web servislerinden birisiydi. Microsoft, kod adı Hailstorm olan ve içinde elektronik online adres defteri, online telesekreter gibi 14 tane servis barındıran bu projesini 2003 planından çıkarmış görünüyor. My Services'ın başlangıç tarihi geçtiğimiz Nisan ayında da yaklaşık 8 ay ileriye atılmıştı.

İki gün once açıklanan 2003 planında web servisleri ile ilgili tek madde XML protokolleri üzerineymiş. Şirket 2003de web servislerinin güvenliğini arttırmak üzere VeriSign ve IBM'in kaleme aldıkları WS-Security standartını uygulama yönünde çalışmalar yapacagını da belirtmiş.