Windows XP`nin yeni marifetleri

0
larweda
The Wall Street Journal`da çıkan bir habere göre, Windows işletim sisteminin yeni versiyonu olan Windows XP (ki 25 ekim`de piyasaya çıkacağı duyuruldu) ile beraber gelen Internet Explorer`da Smart Tags olarak adlandırılan yeni bir özellik olacakmış. Bu özellik sayesinde nette dolaşirken bir sayfa görüntülendiği zaman sayfa üzerindeki belirli kelimeler, otomatik olarak belirli web sitelerine linklenmiş olacak. Yani web sayfasının editörü ya da tasarımcısı sayfasında mesela Microsoft kelimesini kullanınca bu kelimeye bir link verilmemiş olmasına rağmen otomatik olarak www.microsoft.com`a linklenmiş olarak görünecek. Bunun türkçesi ise, tasarladığınız ya da yarattığınız sayfalara Microsoft tarafından müdahale edilmesi oluyor.
Smart Tags`in çalışma mantığı çok basit bir örnekle şu şekilde: herhangi biri herhangi bir sayfa hazırladı, sayfanın içerisinde de mesela microsoft kelimesini kullandı. Sayfanın gerçek html kodunda bu kelime link içermezken bir windows XP kullanıcısının ekranında görüntülendiği zaman bu kelime otomatikman (sayfanın yazarının haberi ya da onayı olmadan) www.microsoft.com ya da başka herhangi bir adrese linklenmiş olacak. Microsoft bu Smart Tag`lerin herkesin kendi sitesini ekleyebileceği şekilde olacağını söylüyor ama en büyük kontrolün microsoft`un elinde olması ve millet linkexchange vs. gibi reklam işlemleri için deliler gibi su dökerken microsoft kendi siteleri ve destekledikleri sitelerin reklamı için korkunç bir avantaja sahip olması kaçınılmaz, bu da kesinlikle internet dünyasında faullü bir hareket.

Microsoft XP`nin son beta sürümü hariç hiçbir beta sürümünde bu özelliği kimseye göstermedi ve bu özelliğin internet kullanıcılarının hayatlarını inanılmaz kolaylaştıracağını ve WXP`nin default kurulumunda "disable" halde geleceğini açıklıyor. Ama, bu konuda eleştiri almaktan kaçındıklarıkları için özelliğin tanıtımını geciktirdikleri anlamı çıkartılabilir. Ayrıca webmaster`ların sitelerinin Smart Tag`lenmesini engellemeyi sağlayacak bir "meta tag" olanağı da olacakmış. Sonuç olarak bence bunların anlamı, Microsoft işletim sisteminin pazar dağılımını kullanarak Internet reklam pazarında da avantaj sağlamaya çalışıyor olması.

Anlayabildiğim kadarıyla bu "smart tag"ler XML yapısında olacak ve büyük çoğunluğu tarayıcının olduğu makine üzerinde saklanacak. Bu da standart kurulumu 100'lerce MB seviyesinde olan ve tam bir hafıza canavarı olan Internet Explorer 5.5`un kardeşinin daha korkunç bir canavar olacağının ipuçlarını veriyor. Ama Javasız kurulumu 2,5 MB olan ve Internet Explorer 5.5`tan rahat 3-4 kat daha hızlı çalışan Opera varken, ne gerek bunca zahmete.

Son kafa kurcalayan konu da, Microsoft`un Windows XP ile ana veritabanlarırı ve kullanıcı bilgisayarı arasında olan interaktivitesini iyice artırmış olması. İnsanların makinaları ile Microsoft arasında bu kadar çok bilgi alışverişi olması, (önce güvenlik sağlama amaçlı olarak geleceği söylenen activation key ve şimdi de bu "Smart tag" teknolojisi) Microsoft`un dünya windows kullanıcıları hakkında herhangi bir bilgiyi toparlamasına sebep olabilir yavaştan yavaştan. Bana sanki microsoft bizi alıştıra alıştıra Big Brother haline gelmeye çalışıyor olabilir gibi geliyor.

Görüşler

0
anonim
bu özelliğin internet kullanıcılarının hayatlarını inanılmaz kolaylaştıracağını
bravo ya ne diyebilirim ki ahahhaha saçmalık...
0
anonim
abi bir tek bu eksikti.. demekki 15 günde bir WXP kuracağız ama webde dolanırken o benim dial-up bağlantımı kullanıp gerekli gereksiz bissürü....
iyiki disabled gelecekmiş özellik yoksa ya makine parçalardık yada modem kırardık.internette de dolaşmayınca ne stres ne gürültü ohhh... Hayatımız Bir Kolaylaşırdı ki...

Microsoft bu kadar kolaylaştırmaya meraklı ise kepenklerini süresiz kapasın bence :))
0
cadas
Microsoft kendi kuyusunu kazıyor bence... Giderek daha fazla tepki toplaya toplaya patlayacak en sonunda... Opera Mozilla gibi saglam tarayicilar gumbur gumbur geliyor... IE'nin sonu yakindir bence... Cunku IE artik bir tarayici olmaktan cikti, HeTuSeYaP (Her Turlu Sebeklik Yapan Program) haline donustu...
0
elrond
Dünyada tek bir browser var tüm kodları minimun kitlenmeyle render edebilen IE5.5 ve IE 6.0. Üzgünüm ama bu bir gerçek. Netscape 2.x i IBM tek ISP iken SLIP Unix baglantıyla kullanırdım ve sadıktım ama IE 4.0 dan sonra döneklik başladı ve IE 5.0 çıktığından beri malesef Netscape setup etmeyi unuttum. Ilk mozzila betasından 6.0 release e kadar yine bir şans verdim ama malesef...

Saygılar
0
elrond
Selam.
Bu özellik son olarak RC1 sürümünde var. RTM ve Release versyonlarda IE 6.0 SmartTags koddan çıkarılıyor...
Ben şahsen üzüldüm faydalı bir eserdi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft mühendis alımı için Türkiye'ye geliyor

huseyin

Microsoft Amerika'da Washington, Redmond'daki merkezinde temel ürünlerinin gelişiminde çalışmak için yazılım mühendisi ve testçi alacakmış. Ağustos -Eylül ayında görüşmek için Türkiye'ye gelecekler.

Birçok açık pozisyon olduğunu ve başvuranların birbirleriyle değil kendileriyle yarışacaklarından ahsediyorlar. Üniversitede okuyan bilgisayar bölümü öğrencileri ile bildiğiniz zeki kişilere yollar mısınız demişler. Sloganları da: NE YAPARSANIZ, MICROSOFT'TA YAPIN!

İlgilenenler, haberin devamındaki e-postayı okuyabilirler. Kahrolsun mikisoft, bak adamlar batıyo şirketi kurtaracak adam arıyo, Linux rules, diyen var mı bilmiyorum ama bilgisayarcılar için gayet mantıklı ve iyi bir fırsat gibi gözüküyor.

Bill Gates´in Spam E-Posta İle Mücadele İçin Önerisi

cayfer

Bill Gates spam ile başa çıkabilmek için bir öneride bulunmuş. Temel olarak e-posta göndermenin bedava olmaması gerektiği fikri üzerine kurulu bu öneride, Gates, e-posta gönderenlerin, bilgisayarlarının işlem gücünün SETI@home projesine benzer bir mantıkla başkaları tarafından kullanılmasına izin vermelerini önermiş.

Ben bu önerinin nasıl olup da B. Gates gibi akıllı bir adamdan geldiğini anlayamadım.

"Acaba başka bir hesabı mı var?" diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

Spam hepimizin başının belası ama çözüm için neden böyle uçuk bir fikirle ortaya çıktı acaba? Bir yerlere bilgisayarımın kullanılabileceğine ilişkin kayıt girmemi ve birilerinin bilgisayarımı kullanmasına izin vermemi nasıl bekleyebiliyor?

Hadi diyelim verdim.... Windows işletim sistemi altında bu nasıl olacak? rexec, rsh benzeri bir olanak var da benim mi haberim yok! Yoksa www.microsoft.com'dan bir program indirip yüklememi mi bekliyor? Yoksa insanların e-posta gönderebilmek için WinX işletim sistemlerini örneğin Windows MP'ye upgrade etmeleri mi gerekecek?

Bu işte bir bit yeniği var ama ne?

Microsoft Açık Koda Isınmaya Başladı

FZ

Microsoft'un Microsoft Windows Server 2003, Compute Cluster Edition işletim sisteminde uzun zamandır paralel bilgi işlemcilerin kullandığı açık kodlu MPI (Message Passing Interface) altyapısını kullanacağı haberleri epey tartışmaya yol açtı ve ilgiyle karşılandı.

Microsoft'un artık gizlisi saklısı olmadan rüştünü ispatlamış açık kodlu yazılımları kendi ürünlerinde kullanmaya başlaması kimilerine göre yeni bir dönemin başlangıcı.

Microsoft WINE kullanıcılarını üzüyor...

FZ

Microsoft, Ocak ayında korsanlığa karşı başlattığı Genuine Advantage sistemini duyurmuştu. Bu senenin yaz aylarından itibaren Microsoft Downloads sistemini kullanmak isteyen herkes ya bir ActiveX kontrolü ya da kendi başına çalışan bir program aracılığı ile kendini tanıtmak zorunda bırakılacak. WINE geliştiricilerinden Ivan Leo Puoti, söz konusu onaylama aracının doğrudan WINE'ın varlığını kontrol ettiğini ve eğer WINE üzerinde çalışıyorsa genel (generic) bir hata mesajı vererek çalışmayı reddettiğini tespit etti.

Microsoft'un ilk kez WINE kullanımına karşı tedbir almaya çalıştığı ve WINE projesine karşı sessizliğini bozduğu iddiası gündemde.

Kaynak: /.

Micros~1 çıldırdı: Windows 2003 üç ay reboot etmeyecek!

sundance

Micros~1 ürünlerini kullananlar bilir. Serverlarda bile arada sırada (NT'de günde bir kaç defaydı mesela) makinayı reboot edersiniz ki performans makul boyutlarda kalsın. Dahası belli sürelerde yeniden kurulum yapmanız da gerekir. Bu da normal bir şeydir, hatta başka işletim sistemi görmemiş olanlarımız bunu bir bilgisayar pratiği olarak çoktan kabul etmişlerdir.

Micros~1 ise sanırız bundan rahatsız. Şu makalede Windows 2003 Server'ın üç ay ve altı ay gibi "çılgın" uptime sürelerine sahip olacağı yazıyor :) Eh, belki BSD'nin Linux'un yakaladığı uptimeları da yakalamayı hayal edebilirler bir gün.