Bill Gates´in Ateşle İmtihanı

0
Nightwalker
Microsoft'un güvenlik konusunda sürekli uğradığı eleştiriler üzerine Bill Gates defalarca artık güvenlik konusuna daha fazla önem vereceklerini söylemişti. Güvenlik konusunun yamalar ve eklerle değil işletim sisteminin temel tasarımda yapılacak değişikliklerle sağlanabileceğini düşünürsek, Microsoft bu konuda ilk ciddi adımını atmış gibi görünüyor.
Microsoft Windows Server 2003 için kurumların gizli bilgilerini en güvenli şekilde korumalarını sağlayan Windows Rights Management Services – RMS’i (Windows Bilgi Erişim Hakkı Yönetimi Servisleri) geliştirdiğini açıkladı. Açıklama şöyle:

Microsoft, Windows Rights Management Services için 2003 yılının ikinci çeyreğinde iki yazılım geliştirme kitini piyasaya sunacak.

Platform tabanlı uygulamalarla çalışan Windows Rights Management Services, kurumların Web içeriği, gizli şirket bilgisi gibi her türdeki hassas dokümanları üzerinde hak iddia etmelerini sağlayan bir yaklaşımla hazırlandı. Windows Rights Management Services ile bilgi portalları, kelime işlemcileri veya e-posta istemcileri gibi uygulamalarda hem spesifik bilgilere erişim hakkı olan kullanıcılar hem de kullanıcıların hangi tür içeriğe erişim hakkı olduğu belirlenebilecek. Kullanıcılar RMS uyumlu uygulamaların çalıştığı istemciler üzerinde erişim haklarını tek bir tık ile belirleyebilirken, bilgi erişim haklarının genel yönetimi sunucu üzerinden yapılabilecek. Kullanıcılar dokümanların gönderilmesi, kopyalanması veya yazdırılması haklarını kontrol edebilecekler. XML dili kullanan Windows Rights Management Services’ın teknolojisi Microsoft .NET Framework’ü üzerinde geliştirilen bir ASP.NET Web servisi olduğu için Web servisleri aracılığıyla kolaylıkla iş süreçlerine uygulanabilecek.

Bütün bu ve benzeri güvenlik çalışmalarının ardından eğer Microsoft hala ciddi bir ilerleme kaydememez ise pazar payının ciddi ölçüde düşeceğinden söz edebiliriz sanırım. Artık 24 nisan ve sonrasını bekleyip Bill Gates'in Ateşle İmtihanına tanık olacağız.

Görüşler

0
oktay
Guvenlik deyince benim aklima isletim sistemine disaridan izinsiz erisim saglanabilmesi geliyor. Yani isletim sistemindeki aciklar, buffer overflow olasikliklari, yazilimlardaki backdoorlar vs.

Yazinin bahsettigi guvenlik -kendi icinde iyi birsey olmakla birlikte- makineye erisimi zaten olan insanlara uygulanan bazi kisitlamalardan ibaret.

Microsoft'un cikardigi bu tur seylere supheyle bakmak gerek. Nasil Hotmail vs kullanarak Passport olayini kaktirdilarsa, bu RMS ile de DRM (Digital Rights Management) olayini kaktirmayi planliyor olabilirler.

Sonuc olarak Microsoft'tan kullanicinin lehine birsey beklemek bence yanlis.

oktay
0
Nightwalker
Yazinin bahsettigi guvenlik -kendi icinde iyi birsey olmakla birlikte- makineye erisimi zaten olan insanlara uygulanan bazi kisitlamalardan ibaret.


Yukarda bahsettiğin güvenlik konularını onaylamakla beraber kullanıcı hesaplarının gücünü hafife aldığını düşünüyorum. Makineye erişimi zaten olan insanların hesap ve şifrelerinin ele geçmesi en önemli güvenlik tehditlerinden birini oluşturuyor bana göre çünkü bu tip kullanıcıların şifreleri yüksek öneme sahip şifreler kadar güvenle muhafaza edilmez genelde ( dolayısı ile ele geçirilmesi kolaydır ). Bunun sonucunda saldırgan çoğu zaman ağa en zayıf noktası olan bu tip hesapları kullanarak girmeyi tercih eder. Gerçi şu an basit bir kullanıcı hesabıyla eskisi kadar fazla işlem yapılamadığının bilincindeyim ( aah ah cat etcinpasswd komutunu benden başka hatırlayıp rahmetle anan kaç kişi kaldı acaba :) ) Ancak yinede bu tip hesapların güvenlik önlemlerinin düzenlenmesi niyet açısından ciddi bir adım. Zaten yazıda da belirttiğim gibi bu sadece bir adım. Sonucu win2003 çıkınca göreceğiz.


DRM olayına gelince. Bu konuda en ağır uygulama bence intelin p3 den bu yana işlemcinin içine gömdüğü kod numarası olmuştur . ABD hükümetinin küresel terör bahanesini kullanarak amd yi de buna zorlayacağını tahmin ediyorum ben asıl Big Brotherı o zaman göreceğiz.

Microsoft için önemli olan uygulamanın ticari önemi ve popülaritesidir. Yani olay kullanıcının lehine yada alehine olmaktan çok $$$ duygusal $$$


0
anonim
Komut yanlış çıkmış doğrusu cat etc bin passwd olacak.
0
oktay
Ha yani.. simdi dogru mu cikmis komut :P
0
anonim
Tek bir tik ile lafina hastayim :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bill Gates´i Destekleyelim !

redogre

Önemli not: Bu yazıda geçen tüm fikirler sadece birer varsayımdır. Her cümleyi "ya ...... olsaydı" diye okuyabilirsiniz.

Bu siteye yazı yazan veya yorum yapan çoğu kişiye göre Bill Gates bilgisayar dünyasını tekeline almaya çalışan bir canavar. Şirket politikaları, açık sistemler ve özellikle Linux için şirketi tarafından yapılan yanıltıcı yayınlar, milyonlarca bug, kullanıcıyı kendine bağlayan canlı güncelleme sistemleri vs vs....

Peki ne oldu da 20 yaşındayken bu sitenin takipçilerinden farkı olmayan bir geek bu hale geldi?

Microsoft'tan Mono Yorumu

anonim

Mono projesini ilk duyduğumdan beri içinde beni rahatsız eden birşeyler vardı. Her ne kadar açık kodlu bir proje olsada standartlarının M$ tarafından belirleniyor olması ve onların yararına olacak şekilde bir çok programcının emeğinin harcanması beni rahatsız ediyordu. Sonuçta hiçbir taklit aslının yerini tutamaz ve orjinalinin reklamını yapmaktan öte bir işe yaramaz. Habere gelince...

.NET Kaynak Kodu açılıyor

elrond

Microsoft bu konuda eleştirilere, baskılara karşı dayanma gücünü her geçen gün yitiriyor ya da bunun iyi birşey olduğunu anlamış durumda. Hangi açıdan bakarsak bakalım sonuç nedir dersek sonuç iyi birşey diyebiliriz sanırım. Microsoft çalışanlarından Scott Gu' nun bloguna göre bazı kütüphanelerin kaynak kodu açılıyor.

64 bit ve Microsoft

St

ntvmsnbc'deki habere göre Micros~1 64 bit desteğini erteledi.
Micros~ 1 Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemleri dahilindeki 64 bit versiyonları 2005 ortalarında çıkarabileceğini duyurdu. İlk duyuruda 2004 başlarında çıkacağı belirtilen, sonrasında yıl sonuna ertelenen 64 bit desteği bir kere daha ertelendi. Windows Server 2003 için Servis Paketinin de gelecek yıl ortalarına kaldığı belirtildi.
Tüm enerjisini Win XP SP2'nin çıkışına yönelten Micros~1in bu stratejik hatasının hali hazırda güçlü bir 64 bit desteği sunan Linux'a yarayacağı ve Micros~1i daha da köşeye sıkıştıracağı aşikar...

Microsoft WINE kullanıcılarını üzüyor...

FZ

Microsoft, Ocak ayında korsanlığa karşı başlattığı Genuine Advantage sistemini duyurmuştu. Bu senenin yaz aylarından itibaren Microsoft Downloads sistemini kullanmak isteyen herkes ya bir ActiveX kontrolü ya da kendi başına çalışan bir program aracılığı ile kendini tanıtmak zorunda bırakılacak. WINE geliştiricilerinden Ivan Leo Puoti, söz konusu onaylama aracının doğrudan WINE'ın varlığını kontrol ettiğini ve eğer WINE üzerinde çalışıyorsa genel (generic) bir hata mesajı vererek çalışmayı reddettiğini tespit etti.

Microsoft'un ilk kez WINE kullanımına karşı tedbir almaya çalıştığı ve WINE projesine karşı sessizliğini bozduğu iddiası gündemde.

Kaynak: /.