Bill Gates´in Ateşle İmtihanı

0
Nightwalker
Microsoft'un güvenlik konusunda sürekli uğradığı eleştiriler üzerine Bill Gates defalarca artık güvenlik konusuna daha fazla önem vereceklerini söylemişti. Güvenlik konusunun yamalar ve eklerle değil işletim sisteminin temel tasarımda yapılacak değişikliklerle sağlanabileceğini düşünürsek, Microsoft bu konuda ilk ciddi adımını atmış gibi görünüyor.
Microsoft Windows Server 2003 için kurumların gizli bilgilerini en güvenli şekilde korumalarını sağlayan Windows Rights Management Services – RMS’i (Windows Bilgi Erişim Hakkı Yönetimi Servisleri) geliştirdiğini açıkladı. Açıklama şöyle:

Microsoft, Windows Rights Management Services için 2003 yılının ikinci çeyreğinde iki yazılım geliştirme kitini piyasaya sunacak.

Platform tabanlı uygulamalarla çalışan Windows Rights Management Services, kurumların Web içeriği, gizli şirket bilgisi gibi her türdeki hassas dokümanları üzerinde hak iddia etmelerini sağlayan bir yaklaşımla hazırlandı. Windows Rights Management Services ile bilgi portalları, kelime işlemcileri veya e-posta istemcileri gibi uygulamalarda hem spesifik bilgilere erişim hakkı olan kullanıcılar hem de kullanıcıların hangi tür içeriğe erişim hakkı olduğu belirlenebilecek. Kullanıcılar RMS uyumlu uygulamaların çalıştığı istemciler üzerinde erişim haklarını tek bir tık ile belirleyebilirken, bilgi erişim haklarının genel yönetimi sunucu üzerinden yapılabilecek. Kullanıcılar dokümanların gönderilmesi, kopyalanması veya yazdırılması haklarını kontrol edebilecekler. XML dili kullanan Windows Rights Management Services’ın teknolojisi Microsoft .NET Framework’ü üzerinde geliştirilen bir ASP.NET Web servisi olduğu için Web servisleri aracılığıyla kolaylıkla iş süreçlerine uygulanabilecek.

Bütün bu ve benzeri güvenlik çalışmalarının ardından eğer Microsoft hala ciddi bir ilerleme kaydememez ise pazar payının ciddi ölçüde düşeceğinden söz edebiliriz sanırım. Artık 24 nisan ve sonrasını bekleyip Bill Gates'in Ateşle İmtihanına tanık olacağız.

Görüşler

0
oktay
Guvenlik deyince benim aklima isletim sistemine disaridan izinsiz erisim saglanabilmesi geliyor. Yani isletim sistemindeki aciklar, buffer overflow olasikliklari, yazilimlardaki backdoorlar vs.

Yazinin bahsettigi guvenlik -kendi icinde iyi birsey olmakla birlikte- makineye erisimi zaten olan insanlara uygulanan bazi kisitlamalardan ibaret.

Microsoft'un cikardigi bu tur seylere supheyle bakmak gerek. Nasil Hotmail vs kullanarak Passport olayini kaktirdilarsa, bu RMS ile de DRM (Digital Rights Management) olayini kaktirmayi planliyor olabilirler.

Sonuc olarak Microsoft'tan kullanicinin lehine birsey beklemek bence yanlis.

oktay
0
Nightwalker
Yazinin bahsettigi guvenlik -kendi icinde iyi birsey olmakla birlikte- makineye erisimi zaten olan insanlara uygulanan bazi kisitlamalardan ibaret.


Yukarda bahsettiğin güvenlik konularını onaylamakla beraber kullanıcı hesaplarının gücünü hafife aldığını düşünüyorum. Makineye erişimi zaten olan insanların hesap ve şifrelerinin ele geçmesi en önemli güvenlik tehditlerinden birini oluşturuyor bana göre çünkü bu tip kullanıcıların şifreleri yüksek öneme sahip şifreler kadar güvenle muhafaza edilmez genelde ( dolayısı ile ele geçirilmesi kolaydır ). Bunun sonucunda saldırgan çoğu zaman ağa en zayıf noktası olan bu tip hesapları kullanarak girmeyi tercih eder. Gerçi şu an basit bir kullanıcı hesabıyla eskisi kadar fazla işlem yapılamadığının bilincindeyim ( aah ah cat etcinpasswd komutunu benden başka hatırlayıp rahmetle anan kaç kişi kaldı acaba :) ) Ancak yinede bu tip hesapların güvenlik önlemlerinin düzenlenmesi niyet açısından ciddi bir adım. Zaten yazıda da belirttiğim gibi bu sadece bir adım. Sonucu win2003 çıkınca göreceğiz.


DRM olayına gelince. Bu konuda en ağır uygulama bence intelin p3 den bu yana işlemcinin içine gömdüğü kod numarası olmuştur . ABD hükümetinin küresel terör bahanesini kullanarak amd yi de buna zorlayacağını tahmin ediyorum ben asıl Big Brotherı o zaman göreceğiz.

Microsoft için önemli olan uygulamanın ticari önemi ve popülaritesidir. Yani olay kullanıcının lehine yada alehine olmaktan çok $$$ duygusal $$$


0
anonim
Komut yanlış çıkmış doğrusu cat etc bin passwd olacak.
0
oktay
Ha yani.. simdi dogru mu cikmis komut :P
0
anonim
Tek bir tik ile lafina hastayim :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windows 2000`de güvenlik açığı

sametc

Microsoft, Windows 2000 işletim sisteminde, hacker'ların bilgisayar sistemlerine girmesine fırsat veren yeni bir güvenlik açığı tespit edildiğini açıklayarak kullanıcıları uyardı. Problemin Windows 2000'i kullanan Amerikan ordusunun bir server'ına yapılan saldırı sonucunda ortaya çıktığı bildirildi.
BBC ve çeşitli internet sitelerinde yayınlanan habere göre, Microsoft problemi "çok ciddi" olarak değerlendirdi ve kullanıcıların Microsoft'un web sitesinden uygun yamayı indirmelerini önerdi.
WWW protokolünü destekleyen işletim sistemindeki açığı kullanan kötü niyetli kişilerin server'ın yönetimini ele geçirebileceği belirtildi. Windows 2000 ile çalışan ve Amerikan ordusunun da kullandığı, farklı kişilerin uzaktan server'a erişimini sağlayan WebDAV programında soruna neden olan açığın hacker'lara davetiye çıkardığına dikkat çekildi.
microsoft=www.microsoft.com/security/security_bulletins/ms03-007.asp
kaynak=www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~12@nvid~244227,00.asp

Neremle gülsem?

conan

Türkiye Microsoft'dan Linux hakkında bir taş atma dökümanı. Perakende ve konaklama sektöründekiler mutlaka okumalı!!! (Neden özellikle konaklama sektörü onu anlayamadım ama neyse, Microsoft'tur bilir!)

Dökümanımız kısaca Linux ne değildir onu anlatıyor. Free software ile ne demek istendiğini koskoca şirket olarak anlayamayan (ya da anlamak istemeyen ;) ) Microsoft artık tamamen saldırıya geçmiş gözüküyor. Bir kaç ay önce ingilizcesini okumuş olduğum dökümanın hemen hemen aynısını Microsoft Türkiye'de görmeyi beklemem lazımdı, ama işte yine de şaşırıyor insan ;)

Hailstorm Microsoft´un 2003 planından çıkartılmış.

conan

.NET My Services Microsoft'un oldukça önem verdiği XML web servislerinden birisiydi. Microsoft, kod adı Hailstorm olan ve içinde elektronik online adres defteri, online telesekreter gibi 14 tane servis barındıran bu projesini 2003 planından çıkarmış görünüyor. My Services'ın başlangıç tarihi geçtiğimiz Nisan ayında da yaklaşık 8 ay ileriye atılmıştı.

İki gün once açıklanan 2003 planında web servisleri ile ilgili tek madde XML protokolleri üzerineymiş. Şirket 2003de web servislerinin güvenliğini arttırmak üzere VeriSign ve IBM'in kaleme aldıkları WS-Security standartını uygulama yönünde çalışmalar yapacagını da belirtmiş.

Microsoft'tan Mono Yorumu

anonim

Mono projesini ilk duyduğumdan beri içinde beni rahatsız eden birşeyler vardı. Her ne kadar açık kodlu bir proje olsada standartlarının M$ tarafından belirleniyor olması ve onların yararına olacak şekilde bir çok programcının emeğinin harcanması beni rahatsız ediyordu. Sonuçta hiçbir taklit aslının yerini tutamaz ve orjinalinin reklamını yapmaktan öte bir işe yaramaz. Habere gelince...

Micros~1 Hacker'lara Meydan Okuyor ! Hem de XP-SP2 ile

sundance

Register.com'un haberine göre Microsoft UK'in başı, Alistair Baker, bir hackerın Windows XP-SP2 kurulu bir makinayı ele geçirdiğini görmekten oldukça etkileneceğini belirtmiş.
Firmanın bu güncellemesinin "kuma çizilmiş çizgilerin ilki" [hani yere bir çizgi çizersiniz, burayı geçersen kötü olur dersiniz, sonra da dayak yersiniz ya] olduğunu belirttiği meydan okumaya, Register'ın yorumu oldukça ilginç; "... bize belasını arıyor gibi geldi!"