Bill Gates´in Ateşle İmtihanı

0
Nightwalker
Microsoft'un güvenlik konusunda sürekli uğradığı eleştiriler üzerine Bill Gates defalarca artık güvenlik konusuna daha fazla önem vereceklerini söylemişti. Güvenlik konusunun yamalar ve eklerle değil işletim sisteminin temel tasarımda yapılacak değişikliklerle sağlanabileceğini düşünürsek, Microsoft bu konuda ilk ciddi adımını atmış gibi görünüyor.
Microsoft Windows Server 2003 için kurumların gizli bilgilerini en güvenli şekilde korumalarını sağlayan Windows Rights Management Services – RMS’i (Windows Bilgi Erişim Hakkı Yönetimi Servisleri) geliştirdiğini açıkladı. Açıklama şöyle:

Microsoft, Windows Rights Management Services için 2003 yılının ikinci çeyreğinde iki yazılım geliştirme kitini piyasaya sunacak.

Platform tabanlı uygulamalarla çalışan Windows Rights Management Services, kurumların Web içeriği, gizli şirket bilgisi gibi her türdeki hassas dokümanları üzerinde hak iddia etmelerini sağlayan bir yaklaşımla hazırlandı. Windows Rights Management Services ile bilgi portalları, kelime işlemcileri veya e-posta istemcileri gibi uygulamalarda hem spesifik bilgilere erişim hakkı olan kullanıcılar hem de kullanıcıların hangi tür içeriğe erişim hakkı olduğu belirlenebilecek. Kullanıcılar RMS uyumlu uygulamaların çalıştığı istemciler üzerinde erişim haklarını tek bir tık ile belirleyebilirken, bilgi erişim haklarının genel yönetimi sunucu üzerinden yapılabilecek. Kullanıcılar dokümanların gönderilmesi, kopyalanması veya yazdırılması haklarını kontrol edebilecekler. XML dili kullanan Windows Rights Management Services’ın teknolojisi Microsoft .NET Framework’ü üzerinde geliştirilen bir ASP.NET Web servisi olduğu için Web servisleri aracılığıyla kolaylıkla iş süreçlerine uygulanabilecek.

Bütün bu ve benzeri güvenlik çalışmalarının ardından eğer Microsoft hala ciddi bir ilerleme kaydememez ise pazar payının ciddi ölçüde düşeceğinden söz edebiliriz sanırım. Artık 24 nisan ve sonrasını bekleyip Bill Gates'in Ateşle İmtihanına tanık olacağız.

Görüşler

0
oktay
Guvenlik deyince benim aklima isletim sistemine disaridan izinsiz erisim saglanabilmesi geliyor. Yani isletim sistemindeki aciklar, buffer overflow olasikliklari, yazilimlardaki backdoorlar vs.

Yazinin bahsettigi guvenlik -kendi icinde iyi birsey olmakla birlikte- makineye erisimi zaten olan insanlara uygulanan bazi kisitlamalardan ibaret.

Microsoft'un cikardigi bu tur seylere supheyle bakmak gerek. Nasil Hotmail vs kullanarak Passport olayini kaktirdilarsa, bu RMS ile de DRM (Digital Rights Management) olayini kaktirmayi planliyor olabilirler.

Sonuc olarak Microsoft'tan kullanicinin lehine birsey beklemek bence yanlis.

oktay
0
Nightwalker
Yazinin bahsettigi guvenlik -kendi icinde iyi birsey olmakla birlikte- makineye erisimi zaten olan insanlara uygulanan bazi kisitlamalardan ibaret.


Yukarda bahsettiğin güvenlik konularını onaylamakla beraber kullanıcı hesaplarının gücünü hafife aldığını düşünüyorum. Makineye erişimi zaten olan insanların hesap ve şifrelerinin ele geçmesi en önemli güvenlik tehditlerinden birini oluşturuyor bana göre çünkü bu tip kullanıcıların şifreleri yüksek öneme sahip şifreler kadar güvenle muhafaza edilmez genelde ( dolayısı ile ele geçirilmesi kolaydır ). Bunun sonucunda saldırgan çoğu zaman ağa en zayıf noktası olan bu tip hesapları kullanarak girmeyi tercih eder. Gerçi şu an basit bir kullanıcı hesabıyla eskisi kadar fazla işlem yapılamadığının bilincindeyim ( aah ah cat etcinpasswd komutunu benden başka hatırlayıp rahmetle anan kaç kişi kaldı acaba :) ) Ancak yinede bu tip hesapların güvenlik önlemlerinin düzenlenmesi niyet açısından ciddi bir adım. Zaten yazıda da belirttiğim gibi bu sadece bir adım. Sonucu win2003 çıkınca göreceğiz.


DRM olayına gelince. Bu konuda en ağır uygulama bence intelin p3 den bu yana işlemcinin içine gömdüğü kod numarası olmuştur . ABD hükümetinin küresel terör bahanesini kullanarak amd yi de buna zorlayacağını tahmin ediyorum ben asıl Big Brotherı o zaman göreceğiz.

Microsoft için önemli olan uygulamanın ticari önemi ve popülaritesidir. Yani olay kullanıcının lehine yada alehine olmaktan çok $$$ duygusal $$$


0
anonim
Komut yanlış çıkmış doğrusu cat etc bin passwd olacak.
0
oktay
Ha yani.. simdi dogru mu cikmis komut :P
0
anonim
Tek bir tik ile lafina hastayim :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft'tan yeni işletim sistemi: MS-Linux

coskung

PC Magazine yazarlarından John Dvorak, bulunduğu bir ortamda MS'nin Linux'u nasıl altedebileceğine dair üretilen fikirlerden bir alıntı yapmış.
Makale Burada

M$ Ve Oyunları

anonim

Aşağıdaki yazı bir üniversite öğrencisi tarafından yazılmış, serbest yazılımın yaygınlaşmamasının uzun vadedeki etkilerinden birini gösteren bir yazıdır.

-bana dokunmayan yılan bin yaşasın ve bu dünya kimseye kalmaz dert etmeyin takılın diyenlere adanmıştır-

Bilgi'den Geçti Bill Hilf

sundance

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nün davetlisi olarak, MS'un Platform Teknolojileri Strateji Müdürü Bill Hilf bir seminer verdi. Bu seminerde konuşulanların bir kısmı gerçekten önemliydi. Seminer ve hakkındaki izlenimleri şöyle bir güzel toparlayabilmek için haftasonundan yararlandım. Umarım sizler için de bilgilendirici olur.

Microsoft Lisanssız Yazılım mı Kullanıyor?

WoLoLo

İddia sahibi Alman PC-Welt dergisi, kendi Windows XP'nizde de kontrol edebileceğiniz bir "crack imzası" yakalamış. "C:/WINDOWS/Help/Tours/WindowsMediaPlayer/Audio/Wav" klasöründe bulunan ses dosyalarını kelime işlemci ile açıp en son satıra baktığınızda,
"LISTB INFOICRD 2000-04-06 IENG Deepz0ne ISFT Sound Forge 4.5"satırını göreceksiniz.
Sound Forge, Sony'e ait bir yazılım. Ancak "Deepz0ne" müzik yazılımlarının lisansını kırmakla ünlü bir warez grubu olan Radium'un bir üyesi. Aynı zamanda bir kaç sene önce Sound Forge 4.5'in lisanssız versiyonunun da dağıtımını yapan kişi.

"DeepzOne" imzasının Windows dosyaları içerisinde ne aradığını ve bundan kimin sorumlu olduğunu birilerinin açıklaması gerekecek...
Kaynak : PC Labs

Gigger - Yeni Worm(!?)

elrond

Gigger isimli yeni bir worm yayılmaya başlamış. Aslında böyle haberler artık bayatladı ve kabak tadı vermeye başladı ama neyse, haberi olmayanlar kalıyorsa burdan duysun.(Laf aramızda Türkiye`de ilk burda duyuruluyor olabilir) Worm klasik Outlook, Outlook Express, mIRC üzerinden yayılan bir java script kodu. Kendini adress bookta bulduğu kerkese (burası çok şaşırtıcı:-) "Outlook Express Update" subjecti ile yolluyor. Yanlız kodu yazan fazla uğraşamamış olsa ki Worm Hard diskteki silebildiği her dosyayı siliyor. Şu an itibarı ile çok sınırlı sayıda networkte yayılmış durumda. Anti Virüs üreticileri low risk thread olarak kategorize etmişler. Bu update olayı bir ara aklıma gelmişti. Birileri birgün çıkıpta Windows Update sitesinin klonunu yapıp e-mail ile bu siteyi yayarsa ne olur diye. Millet update yerine virus yüklese mesela makinesine?