Microsoft, SCO´dan UNIX Kodunun Lisansını Alıyor!

0
eepp
Microsoft, SCO grubu ile, UNIX işletim sisteminin kodlarına erişim hakkı için lisans anlaşması imzalıyor. Windows-Linux savaşlarına da ciddi bir etkisi olacağı düşünülen gelişme sanılanın aksine Microsoft'a UNIX patentinin sahipliğini sağlamıyor. Microsoft yetkilileri, girişimin platformlar arası bütünleşmenin daha iyi olabilmesi için yapıldığını belirtiyorlar. Daha ayrıntılı bilgi için:news.com.com/2100-1016_3-1007528.html

Görüşler

0
elrond
Hmmm. Gecen sene bazi multimilyar dolarlik sirketler "community" den para kokusu almaya basladiginda bakalim neler olacak demistim aha iste oldu. Cesitli yerlerde bazi buyuk sirketler heyecanla Linux destegi ve sponsorlugu pesinde kosuyor organizasyonlar forumlar duzenliyor Linux laptoplardan sunum yaparak sirinlik sergiliyorlar. Yazilimlarin parayla satildigi dunyayi (!) gayet iyi bilen biri olarak dikkat derim! Birimi $ olan 9 sifirli bir buyuklugun oldugu yerde kimsenin gercek amacini tahmin etmek mumkun degildir.
Aslinda bu haber bu kadar yorumsuz nasil kalmis sasisrmis durumdayim.


"Microsoft respects legitimate licenses, and Microsoft took that license (from SCO). That's it,"


Thats it.. Olayin kokeni tabikide SCO ve IBM arasinda ki 1 milyarlik dava. Artik IBM mahallenin kucuk cocuguna 2 tokat atip topunu elinden alamiyacak. Tabi kucuk cocukta bunun icin su anda bilmedigimiz bir bedel odeyecek.
Matrix e donmesin de bu is. Zion hesabi, community 10 sene icinde yikilip yeniden kurulmasin mazallah. (Machines are digging...) Linus T.' a burda Neo diyebilirmiyiz? Dur ben su filmi birdaha izleyeyim.

0
FZ
Bildiğim kadarı ile SCO kendisi (ve Microsoft hariç :) herkese dava açmış durumda. Batmakta olan birinin son çırpınışlarını andırıyordu bu durum.

IBM bu durumdan ne kadar etkilenir? Linux´a yaptığı yatırımı hakimin masasında bırakır mı, zannetmiyorum.

SCO birkaç aydır `Linux çekirdeğideki yığınla kod, yığınla teknolojinin fikri mülkiyeti bizim üzerimize, çaldınız onları pis hırsızlar!´ diye bağırıp duruyor. Şimdi SCO yerine Microsoft mu bağıracak?

Bir bilen söylesin: Açık kodlu bir işletim sistemi çekirdeği olan Linux kaynak kodunda SCO firmasının fikri haklarına sahip olduğu parçalar, teknolojiler var mıdır? Basit bir soru ama cevaplaması zor, ben bunu gerçekten merak ediyorum.

Bu haberin bu kadar yorumsuz kalmasına gelince şahsi kanaatim odur ki ya ortada vahim bir durum yok bu yüzden insanlar bir şey yazmaya tenezzül etmedi ya da ortada vahim bir durum var ama çoğu GNU/Linux kullanıcısı bunun farkında değil. Eğer ikincisi ise biraz kötü bir durum bence.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak doğru değildir burada açık seçik bu konudaki bilgisini bizimle paylaşabilecek insanlar varsa buyursunlar yazsınlar ve bizi de aydınlatsınlar.

Yoksa işi gücü bırakıp Debian/Hurd ya da FreeBSD kullanmaya başlayacağız herhalde ;-) Bildiğim kadarı ile Debian´ın Hurd çekirdek tabanlı dağıtımı üzerinde dünyanın en popüler web sunucusu Apache çalışıyor. Eh yani bir de PHP ve MySQL çalışıyorsa herhalde mevcut Linux sunucuların %90´ı için çok büyük sorun yok demektir ;-)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ve Microsoft dize geldi!..

anonim

Nethaberden okuduğum habere göre Micro$oft Windows kodlarını hükümetlere vermeye razı olmuş. Ben bu olayın altında bir bit yeniği olduğuna inanıyorum. Bill Gate$ paralarını boşa savurmaz gibi geliyor.

Hadi bakalım neler çıkıcak bunun altından:

Microsoft'un yeni söylemi: Cihat

anonim

Microsoft "Get The Facts" adıyla yeni turlarına başladı. Silicon.com'un bu süreci teknolojik olduğu kadar politik bir "savaş aracı" olarak nitelendiriyor. Söylemlerin birçoğu yeni değil. Windows'un, açık kaynak kodlu rakibi kadar ucuz ve güvenli olduğu, karşı tarafın ise sanılan kadar güvenli ve ucuz olmadığı vs.

Ama Londra'daki "road show"da yeni bir söylem dikkat çekiyor. MS bu sefer Linux destekçilerini Microsoft'a karşı cihat yürütmekle suçluyor. "Cihat" söyleminin özellikle seçildiğini belirtmeye gerek yok sanırız. Malum bu günlerde bu kelimenin, özellikle ABD ve Avrupa'da negatif bir popülerliği var. Silicon.com'un bu konuya ilişkin yorumu da okunmaya değer.

Microsoft sistemi hava trafiğini aksattı...

Soulblighter

Çünkü birileri reboot etmeyi unutmuş! :) Aynen öyle...

Micros~ sistemindeki bir hata, insan hatasıyla birleşince neredeyse facia yaşanıyordu. 3 saat boyunca hava trafiğinin radio sinyallerini durduran bu hata, yüzlerce uçağın havada beklemesine neden oldu.

Olay sonucunda Güney Kaliforniya'nın yakınındaki tüm havaalanları kapandı ve havadaki uçaklar 5 kez çarpışma tehlikesi atlattı. Bunlardan biri pilotların ani hareketiyle son anda önlendi.

Olayın nedeni ise şöyle açıklandı:

UNIX sistemi yerine yerleştirilen Micros~ sisteminin 'veri taşmasını önlemek için' her 30 günde bir yeniden başlatılması gerekiyordu. Bir teknisyen bu işlemi doğru zamanda yapmayı unuttu ve sistem (kendi içindeki hatadan dolayı) kendini kapattı. Bu yüzden yedekleme işlemi de gerçekleştirilemedi.

Microsoft konuyla ilgili henüz yorum yapmadı.

Kaynak: http://software.silicon.com/applications/0,39024653,39124122,00.htm

Yükleme Merkezi'ne Korsan Kilidi

anonim

Microsoft, Yükleme Merkezi (Download Center) dahilinde bulunan dosyalara kopya Windows üzerinden gelen kullanıcıların erişimini engelleyecek ve Windows'unu kitleyecek yeni sisteminin deneme sürüşüne başlıyor.

Deneme sürüşü boyunca 22.000 civarı kullanıcının bu sistemi test etmesi planlanıyor. İlk etapta kullanıcının Windows sisteminin legal olduğu onaylanırsa istediği dosyayı indirmesine izin verilecek. Aksi takdirde talep etmiş olduğu dosyayı indirmeden önce, kullanmakta olduğu Windows sürümünün korsan yazılım olduğu hakkında kendisine bilgilendirme yapılacak.

Internet Explorer'da 4 Yeni Kritik Güvenlik Açığı

anonim

Mozilla'da açık çıkar da IE bunun altında kalır mı? Kalmaz tabi. Son bir iki hafta içinde 9 tane kritik güvenlik açığı bulunan IE, 4 yeni güvenlik açığıyla aramıza geri dönüyor.

Bu açıklar;dışardan betik çalıştırma, Sık kullanılanlar içindeki Kanallar listesine yeni kanal eklenince dışardan kod çalıştırabilme, Sık Kullanılanlar konumunun dışına sık kullanılanları ekleyebilme ve başka pencerelerden içerik değiştirme gibi "kritik" açıklar.

Bu açıklardan korunmak için Active Scripting'in devre dışı bırakılması veya daha garantili bir çözüm olarak Mozilla, Opera, Konqueror v.b. güvenli Internet tarayıcıları kullanılması tavsiye edilyor.

Ayrıntılı bilgiyi /.'da bulabilirsiniz.