Ben bir windows makineye ilk girdiğimde hemen o makineden çıkma içgüdüsüyle olacak, bir SSH uygulaması arıyorum. Bu konuda en kullanışlı ürünlerden biri Putty. Basit arayüzü ve küçük boyutu ile hem indirmesi hem de kurması kolay ve hizlı. (url: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/ )
SSH ile makineden dışarı kaçma kısmını hallettik. Fakat eğer bu makineden başka bir makineye veya başka bir makineden buna dosya aktarımı yapmamız gerekiyorsa bir de SCP/SFTP istemciye ihtiyacımız var. (FTP'yi güvenlik riski yüzünden kullanamıyoruz) Bu konuda yine kullanışlı ve kolay kıstasıyla baktığımızda WinSCP göze çarpıyor. Program bize CuteFTP, Windows Explorer gibi uygulamarladan alışık olduğumuz bir arayüz veriyor. Dosya transferi dosyaları bir pencerecikten diğerine çekip bırakmak kadar kolay bir işlem. (url: http://winscp.vse.cz/eng/ )
SCP ve SFTP için Putty'nin daha kapsamlı bir paketinde bulunan DOS komutlarını da kullanabilirsiniz. Fakat eğer istediğiniz komut satırindan kullanımsa meşhur OpenSSH yazılımının Cygwin kurulumu gerçekleştirmeden çalışan bir sürümü de mevcut. Özellikle uzun zaman kullanacağıniz bir makine üzerine kurmak için bire bir. Linux/Unix sürümlerinden aşina olduğumuz bütün istemci komutları yine alışık olduğumuz syntax ile emrimize amade. Bunun yanında eğer isterseniz bu paketle Windows makinenizi bir SSH sunucuya çevirmeniz de mümkün. (url: http://lexa.mckenna.edu/sshwindows/)
Bunlara ilaveten eğer Windows üzerinde çalışmak zorundaysanız, ve ticari bir ortamdaysanız Van Dyke şirketinin çok çok kaliteli SSH programı SecureCRT ve SFTP, SSH2 üzerinden FTP ve düz FTP destekleyen SecureFX programlarını kullanabilirsiniz. Bu programlar ücretli olduğu için ticari ortamlara daha uygun. (url: http://www.vandyke.com/)
SSH ve SCP ile işlerinizi hallettikten sonra bir de fazlamesai eşrafının neler yaptığını görmek isteyebilirniz. Bunun için bir IRC uygulamasına ihtiyacınız olacak. Özünde Linuxcü olan biri olarak Mirc kullanamayacağınıza göre xchat kurup onu kullanmanızda fayda var. (url: http://www.xchat.org/files/binary/win32/ )
Dosya indirirken Linux'de wget ile bulduğunuz sıcak ortamı Windowsda da özleyeceksiniz. FlashGet, Getright gibi programlar her ne kadar benzer amaçlar için yazılmış olsalar da bizde aynı hissi uyandırmaları mümkün değil :). O halde hiç zaman kaybetmeden Windows içın wget yüklememiz gerekiyor. (url: http://www.interlog.com/~tcharron/wgetwin.html)
Eğer bu kısa ziyaretiniz süresince web sayfalarını gezmeniz icap ediyorsa bir de tarayıcıya ihtiyacınız olacak. Pop-up pencereler gibi gereksiz şeylerle uğraşmamak ve zaten misafiri olduğunuz bu ortama virüs bulaştırmamak için iyisi mi Internet Explorer kullanmayın. Özellikle web tasarım işi yapıyor ve bütün tarayıcıları desteklemeyi hedefliyorsanız tasarım testlerinizi asla Internet Explorer'da gerçekleştirmeyin. Şimdi size bir tarayıcı bulalım.
Eğer sadece sade bir web sitesine bakıp çıkacaksanız Linux'de yaptığınız gibi Windowsda da Lynx metin tabanlı tarayıcısını kullanabilirsiniz. (url: http://www.fdisk.com/doslynx/lynxport.htm )
Aynı şekilde links tarayıcısı da emrinize amade. (url: http://jim.spath.com/lynx_win32/)
Eğer son moda web tasarım özelliklerini kullanan siteleri takip etmeniz veya fazlamesai.net'i renksiz ve resimsiz izlemeyi kabullenemiyorsaniz o aman size tavsiyem Opera tarayıcı. Linux'daki tarayıcılardan alıştığımız tab'lı gezinim (Sanırım bunu ilk uygulayan Opera idi) ve pop-up pencere iptal etme (bunun da Opera ilk defa opera tarafından bize kazandırıldığını sanıyorum.) gibi özelliklerini sağlayan bu tarayıcı normalde Windows kullanan kardeşlerimiz için de bi kurtarıcı olacaktır. (url: http://opera.com)
Yukarıda konu tasarımdan açılmışken, tasarım veya progralama yapan arkadaşlar için hakkında açıklama yapmaya gerek duymadan Vim metin editörünü de aradan çıkaralım. (url: http://cream.sourceforge.net/vim.html) Bu vesile ile "ben homesite/ultraedit/textpad'den vazgeçmem" diyen Windowscu kardeşlerimize de bunlardan hiç aşağı kalmayan HtmlKit'i tavsiye ederim. (url:http://www.chami.com/html-kit/)
Linux'den aşina olup Windows'da da kullanabileceğiniz daha bir çok program var. Örneğin Gimp Windows'da da çalışıyor. Fakat Windows'a olan ziyaretinizi kısa tutmak ve ilk fırsatta sırtınızı dönmenizi kolaylaştırmak için daha fazla yerleşmeseniz iyi olur.
Not: Bu yazıda özgür yazılım olan ve olmayan uygulamalara eşit davranmaya çalıştım. Gerçekte açık kaynak kodlu olan bir uygulamanın gözle görünmeyen ve elle tutulmayan büyük bir avantajı olduğuna inanıyorum.
Oktay Altunergil
21 Mayıs 2003
Sundance: Başka kaliteli Windows programları listesi
İstesek de istemesek de bazen kendimizi bir Windows makinenin başında iş yapmaya çalışırken bulabiliyoruz.
Bu gibi zamanlarda gerek Linux'den aşına olduğumuz uygulamalar gerekse Windows'a özgü fakat kaliteli uygulamalar imdadımıza yetişir.
Ben de diğer arkadaşlara yardımcı olması bakımından kendi bildiğim bir kaç uygulamayı kısa açıklamalarıyla birlikte paylaşmak istedim.
Zorunlu Windows günlerinizin kısa sürmesi dileği ile.
Bu gibi zamanlarda gerek Linux'den aşına olduğumuz uygulamalar gerekse Windows'a özgü fakat kaliteli uygulamalar imdadımıza yetişir.
Ben de diğer arkadaşlara yardımcı olması bakımından kendi bildiğim bir kaç uygulamayı kısa açıklamalarıyla birlikte paylaşmak istedim.
Zorunlu Windows günlerinizin kısa sürmesi dileği ile.
Cygwin'siz Windows cekilmez!
www.cygwin.com
Gecende Windows uzerinde calisan bir Ruby betigimizin, bir dis program icin fork() etmesi gerekti. Windowsa ozel olan surumde boyle seyler luks sayiliyormus. Ama hiiic problem degil, cygwin'i dayadik, cygwin'e ozel bir Ruby bulduk, kurduk ve pa$a gibi fork()'lamaya basladi.