M$ ve yeni güvenlik arayışları

0
SHiBuMi
Microsoft, 25 Ekim'de yeni Windows XP'sini çıkarmaya hazırlanıyor. Her ne kadar bizim bilgisayar dergileri XP'nin tanıtımını yapmaktan çok Microsoft'un basın reklam bültenine yer ayırmışsa da (Dergilerden biri şöyle demiş: Windows XP, yeni görünümüyle ve yöntemleriyle kullanıcılara yaratıcılık, bağlantı ve iletişim özgürlüğü veren heyecanlı deneyimler sunuyor.), üzerinde durulmaya değer birkaç konu var. Onlardan birisi de Microsoft'un uygulamayı planladığı yeni kullanıcı kontrol sistemi.
Önceki paragrafta okuduğunuz "özgürlük" lafı sizi şaşırtmış ve hatta "acaba Microsoft'da mi özgür yazılıma dönüyor" dedirtmiş olabilir. Ama öyle değil. Bu yanlış anlamanın kaynağı da Microsoft'un "özgürlük" anlayışıyla bizim - en azından benim - "özgürlük" anlayışlarımız arasında epey bir fark olması heralde. Çünkü Microsoft, yeni XP ile donanım bazlı kullanıcı kontrol mekanizmasını devreye sokmaya hazırlanıyor.

"Donanım bazlı kullanıcı kontrolü de ne demek" den önce, işlerin artık nasıl yürüyeceğini en başından anlatalım. Öncelikle en sevdiğiniz bilgisayarcınızdan yeni WinXP'nizi alıyorsunuz, sonra bilgisayarınızın karşısına oturup kuruluma başlıyorsunuz. Her şey güzel güzel giderken, birden karşınıza "Activation Key'iniz beyim" şeklinde bir soru çıkıyor. Siz de hemen telefona sarılıp size en yakındaki Microsoft yetkili satıcısını arayarak keyinizi alıyorsunuz, ya da bilgisayarınız sizin için Microsoft'un çok gizli bir sunucusuna bağlanıp bu key'i sizin için alıyor. Aman sakın yanlış düşünmeyin, Microsoft sadece bu key'i gönderiyor size, yoksa hakkınızda bilgi toplamak falan akıllarının ucundan bile geçmemiş, bunu bilin. Peki internet bağlantım yoksa ne olacak mı dediniz? Bu zamanda internet bağlantısı olmayan var mı arkadaşlar? Çok ayıp. Sizde yoksa komşudan istersiniz.

XP'mizi kurduk, çalışıyor. Canınız bir de yeni aldığınız 3D kartını takıp denemek istedi. Üzgünüm, Microsoft izin vermiyor. Öncelikle Microsoft'a gidip ben yeni grafik kartı aldim, kullanabilir miyim izin verir misiniz? diye sormanız gerekiyor. Onlardan izin çıkarsa, size yeni bir key gönderiyorlar, böyle gül gibi geçinip gidiyorsunuz. Özgürlük bu olsa gerek.

Bu arada tabii ki Microsoft'un sisteminizdeki hangi donanıma göre bu mantığı yürüttüğü belli değil. Bu anakartınız olabilir, RAM'iniz olabilir, olabilir de olabilir. Mazallah siz de benim gibi bilgisayarının kasası sürekli açıklardansanız, şimdiden Microsoft'un yetkili servisindeki hatunlardan biriyle tanışma fırsatı kollamaya bakın, yoksa sizi bol activation key'li günler bekliyor :)

Görüşler

0
anonim
kopya meselesine hiç değinmemişsiniz doğal olarak... bence o da evlere şenlik.

birde bu özgürlük olayı ile birlikte kopyayıda ekledikmi, ben derimki en fazla 3 sene içinde tüm evlerde linux göreceğiz...
0
anonim
hani yani nerde o üzgürlük hep yanlı olmıyor
nreeeden aktive olucaz biz????:))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft Kaderini Yeni İşletim Sistemine Bağladı

FZ

Yazılım Başmimarı Bill Gates´e göre, Microsoft, şirketin geleceğini MS Longhorn isimli yeni işletim sistemine bağlamış durumda. Londra´daki ``Future Microsoft Platform´´ etkinliğinde bağımsız yazılım geliştiricilerle konuşan Bill Gates, Microsoft´un yeni işletim sistemi için 6.8 milyar $ araştırma ve geliştirme bütçesi ayırdıklarını açıkladı.

Bill Gates, Longhorn işletim sisteminin .NET ve ortak web servisi standartları üzerine inşa edileceğini belirtti.

Kaynak: http://www.vnunet.com/News/1152439

Ballmer Google için dedi ki: Google'ı .... ....e öldüreceğim!

FZ

Çok yeni bir haber değil Microsoft'tan sağlam elemanların bir kısmının Google'a geçişleri. Son zamanlarda gündeme gelen ise Ballmer'ın alışık olduğumuz tarzının örneklerinden birinin ortaya çıkması:

Lucovsky görüşme esnasında MS'den ayrılacağını ve Google'a geçeceğini söylediğinde:

O esnada Bay Ballmer bir sandalye kapıp masaya doğru fırlattı. Ardından Bay Ballmer: ".....nın Eric Schmidt'i tam bir .... " dedi ve devam etti: "o herifi gömeceğim, bunu daha önce yaptım ve gene yapacağım. Google'ı öldüreceğim.

Kılıçla yaşayan kılıçla ölür: MS'den de eleman çalarlar!

sundance

Büyük bilişim firmalarının, küçük rakip firmaları satın alması, satın almanın sözkonusu olmadığı durumlarda ise, elemanlarını milyon dolarlık transfer ücretleri ile transfer etmesi alışılageldik bir hareket oldu günümüzde.

Braindrain (beyin kurutması) olarak da adlandırılan bu hareket yüzünden 1997 yılında Borland Microsoft'a 30 ay içinde 34 üst düzey danışmanını alıp, Microsoft'da benzer görevlere getirerek haksız bilgi ve işgücü naklinde bulunduğu iddiasıyla dava açmıştı.

Görünen o ki sektörün en büyüğü Microsoft bile yeri geldiğinde bu yöntemden kurtulamıyor: Dün açıklanan bir habere göre, Microsoft'un arama teknolojileri ve Çin'le ilgili planlardan sorumlu yöneticisi Kai-Fu Lee'yi Google transfer etmiş! Ve Çin'de kurmayı düşündüğü yeni arge departmanının başına getirmiş.

Yükleme Merkezi'ne Korsan Kilidi

anonim

Microsoft, Yükleme Merkezi (Download Center) dahilinde bulunan dosyalara kopya Windows üzerinden gelen kullanıcıların erişimini engelleyecek ve Windows'unu kitleyecek yeni sisteminin deneme sürüşüne başlıyor.

Deneme sürüşü boyunca 22.000 civarı kullanıcının bu sistemi test etmesi planlanıyor. İlk etapta kullanıcının Windows sisteminin legal olduğu onaylanırsa istediği dosyayı indirmesine izin verilecek. Aksi takdirde talep etmiş olduğu dosyayı indirmeden önce, kullanmakta olduğu Windows sürümünün korsan yazılım olduğu hakkında kendisine bilgilendirme yapılacak.

Intranet ve OCX teknolojisi

darkness

WEB üzerinde bir uygulama geliştirmenin o kadar da kolay olmadığını düşünüyorsanız ASP, ASP+, CGI, PERL gibi şeyleri bir kenara bırakın. Elimizin altında Visual Basic ve OCX (OLE Custom Controls) teknolojisi var.