M$ ve yeni güvenlik arayışları

0
SHiBuMi
Microsoft, 25 Ekim'de yeni Windows XP'sini çıkarmaya hazırlanıyor. Her ne kadar bizim bilgisayar dergileri XP'nin tanıtımını yapmaktan çok Microsoft'un basın reklam bültenine yer ayırmışsa da (Dergilerden biri şöyle demiş: Windows XP, yeni görünümüyle ve yöntemleriyle kullanıcılara yaratıcılık, bağlantı ve iletişim özgürlüğü veren heyecanlı deneyimler sunuyor.), üzerinde durulmaya değer birkaç konu var. Onlardan birisi de Microsoft'un uygulamayı planladığı yeni kullanıcı kontrol sistemi.
Önceki paragrafta okuduğunuz "özgürlük" lafı sizi şaşırtmış ve hatta "acaba Microsoft'da mi özgür yazılıma dönüyor" dedirtmiş olabilir. Ama öyle değil. Bu yanlış anlamanın kaynağı da Microsoft'un "özgürlük" anlayışıyla bizim - en azından benim - "özgürlük" anlayışlarımız arasında epey bir fark olması heralde. Çünkü Microsoft, yeni XP ile donanım bazlı kullanıcı kontrol mekanizmasını devreye sokmaya hazırlanıyor.

"Donanım bazlı kullanıcı kontrolü de ne demek" den önce, işlerin artık nasıl yürüyeceğini en başından anlatalım. Öncelikle en sevdiğiniz bilgisayarcınızdan yeni WinXP'nizi alıyorsunuz, sonra bilgisayarınızın karşısına oturup kuruluma başlıyorsunuz. Her şey güzel güzel giderken, birden karşınıza "Activation Key'iniz beyim" şeklinde bir soru çıkıyor. Siz de hemen telefona sarılıp size en yakındaki Microsoft yetkili satıcısını arayarak keyinizi alıyorsunuz, ya da bilgisayarınız sizin için Microsoft'un çok gizli bir sunucusuna bağlanıp bu key'i sizin için alıyor. Aman sakın yanlış düşünmeyin, Microsoft sadece bu key'i gönderiyor size, yoksa hakkınızda bilgi toplamak falan akıllarının ucundan bile geçmemiş, bunu bilin. Peki internet bağlantım yoksa ne olacak mı dediniz? Bu zamanda internet bağlantısı olmayan var mı arkadaşlar? Çok ayıp. Sizde yoksa komşudan istersiniz.

XP'mizi kurduk, çalışıyor. Canınız bir de yeni aldığınız 3D kartını takıp denemek istedi. Üzgünüm, Microsoft izin vermiyor. Öncelikle Microsoft'a gidip ben yeni grafik kartı aldim, kullanabilir miyim izin verir misiniz? diye sormanız gerekiyor. Onlardan izin çıkarsa, size yeni bir key gönderiyorlar, böyle gül gibi geçinip gidiyorsunuz. Özgürlük bu olsa gerek.

Bu arada tabii ki Microsoft'un sisteminizdeki hangi donanıma göre bu mantığı yürüttüğü belli değil. Bu anakartınız olabilir, RAM'iniz olabilir, olabilir de olabilir. Mazallah siz de benim gibi bilgisayarının kasası sürekli açıklardansanız, şimdiden Microsoft'un yetkili servisindeki hatunlardan biriyle tanışma fırsatı kollamaya bakın, yoksa sizi bol activation key'li günler bekliyor :)

Görüşler

0
anonim
kopya meselesine hiç değinmemişsiniz doğal olarak... bence o da evlere şenlik.

birde bu özgürlük olayı ile birlikte kopyayıda ekledikmi, ben derimki en fazla 3 sene içinde tüm evlerde linux göreceğiz...
0
anonim
hani yani nerde o üzgürlük hep yanlı olmıyor
nreeeden aktive olucaz biz????:))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windows 2000 Güvenlik Listesi

conan

Bu linkte windows 2000 install edildikten sonra yapılması gerekenleri anlatan çok güzel bir güvenlik listesi var. Elinizin altında birçok Windows 2000 server varsa bu listeden yararlanmak kötü kabuslarınıza biraz olsun son verebilir.

Microsoft`un Unixi Tercih Ettiği Web Siteleri!

sundance

Microsoft, hepimizin ilgi ile takip ettiği bir çok Web hizmetini verirken Unix sunuculara güveniyor.\r

\r Makaleye göre Hotmail %99 FreeBSD, bCentral reklam sunucularının %100` ü FreeBSD ve WebTV ise neredeyse tamamen Solaris üzerinde koşmakta. Tabi bir de MSN bünyesinde bulunan bazı Apache Web Sunucuları var...

\r \r Sözkonusu makale yaklaşık bir buçuk yıl kadar önce yazılmış ve o zamanki durumu naklediyor. Bildiğim kadarıyla bu süre içinde Microsoft bir kez daha Hotmail` i Windows 2000 sunuculara geçirmeye teşebbüs etti fakat %10` luk bir oranın ötesine gidemedi. Sanmıyoruz ki şu anda durum hala böyle olsun, bilgisi olanlar lütfen yorum olarak yazsınla biz de yazıya ek yapalım :)

İlk 64 bitlik virüs

FZ

W64.Rugrat.3344 kod isimli virüs IA64 Windows Portable Executable (PE) dosyalarına bulaşmak üzere geliştirilmiş ve yüksek seviyede teknik bilgi sahibi bir programcı tarafından kodlandığı tahmin edilen bir program. Söz konusu program Thread Local Storage yapılarını kullanarak virüs kodunu çalıştırıyor. Uzmanlara göre bu sıradışı bir yöntem. Adı geçen virüs 32 bitlik MS Windows sürümlerine bulaşmıyor. IA64 assembly kodu ile yazılmış virüs henüz çok yaygın değil. Detaylı bilgileri buradan edinebilirsiniz.

Microsoft Anti Spyware ve 3 yeni açık

yuxel

"Eğer Windows kullanıyor ve internette geziniyorsanız, %90 olasılıkla bilgisayarınızda istemediğiniz bir casus vardır". Bu casus'u ortadan kaldırmak için işte karşınızda Microsoft Windows AntiSpyware Beta. Terzi kendi söküğünü dikmeyi öğreniyor ancak bir yeri dikiyor bir yer açık veriyor: Internet Explorer 6 ve Service Pack 2 ikilisini etkileyen, kullanıcıların dosyalarını silmeye olanak veren 3 yeni açık daha bulundu. Secunia.com çözüm olarak "Başka bir ürün kullanın" diyor

Haber Kaynağı : /.

Microsoft´tan Java´ya karşı yeni ataklar

elrond

Microsoft bu hafta yeni bir araç ile Java Developerları .Net platformuna davet ediyor. Microsoft J++'ın yeni sürümü Visual J#.Net.(Tam anlamıyla bir yükseltme sürümü kabul edemeyiz aslında) J# altında yazılan programlar tahmin edebileceğiniz(!) gibi, bildiğimiz Java VM'ler ile çalışmıyor. J#'ın amacı yeni kod bilgisi gerekmeden bildiğiniz Java kodları ile .Net platformunda çalışacak uygulamalar geliştirmek. Eskiden geliştirdiğiniz Java uygulamaları var ise bunları J# ta derleyip .Net` e taşımak mümkün olacak.