M$ ve yeni güvenlik arayışları

0
SHiBuMi
Microsoft, 25 Ekim'de yeni Windows XP'sini çıkarmaya hazırlanıyor. Her ne kadar bizim bilgisayar dergileri XP'nin tanıtımını yapmaktan çok Microsoft'un basın reklam bültenine yer ayırmışsa da (Dergilerden biri şöyle demiş: Windows XP, yeni görünümüyle ve yöntemleriyle kullanıcılara yaratıcılık, bağlantı ve iletişim özgürlüğü veren heyecanlı deneyimler sunuyor.), üzerinde durulmaya değer birkaç konu var. Onlardan birisi de Microsoft'un uygulamayı planladığı yeni kullanıcı kontrol sistemi.
Önceki paragrafta okuduğunuz "özgürlük" lafı sizi şaşırtmış ve hatta "acaba Microsoft'da mi özgür yazılıma dönüyor" dedirtmiş olabilir. Ama öyle değil. Bu yanlış anlamanın kaynağı da Microsoft'un "özgürlük" anlayışıyla bizim - en azından benim - "özgürlük" anlayışlarımız arasında epey bir fark olması heralde. Çünkü Microsoft, yeni XP ile donanım bazlı kullanıcı kontrol mekanizmasını devreye sokmaya hazırlanıyor.

"Donanım bazlı kullanıcı kontrolü de ne demek" den önce, işlerin artık nasıl yürüyeceğini en başından anlatalım. Öncelikle en sevdiğiniz bilgisayarcınızdan yeni WinXP'nizi alıyorsunuz, sonra bilgisayarınızın karşısına oturup kuruluma başlıyorsunuz. Her şey güzel güzel giderken, birden karşınıza "Activation Key'iniz beyim" şeklinde bir soru çıkıyor. Siz de hemen telefona sarılıp size en yakındaki Microsoft yetkili satıcısını arayarak keyinizi alıyorsunuz, ya da bilgisayarınız sizin için Microsoft'un çok gizli bir sunucusuna bağlanıp bu key'i sizin için alıyor. Aman sakın yanlış düşünmeyin, Microsoft sadece bu key'i gönderiyor size, yoksa hakkınızda bilgi toplamak falan akıllarının ucundan bile geçmemiş, bunu bilin. Peki internet bağlantım yoksa ne olacak mı dediniz? Bu zamanda internet bağlantısı olmayan var mı arkadaşlar? Çok ayıp. Sizde yoksa komşudan istersiniz.

XP'mizi kurduk, çalışıyor. Canınız bir de yeni aldığınız 3D kartını takıp denemek istedi. Üzgünüm, Microsoft izin vermiyor. Öncelikle Microsoft'a gidip ben yeni grafik kartı aldim, kullanabilir miyim izin verir misiniz? diye sormanız gerekiyor. Onlardan izin çıkarsa, size yeni bir key gönderiyorlar, böyle gül gibi geçinip gidiyorsunuz. Özgürlük bu olsa gerek.

Bu arada tabii ki Microsoft'un sisteminizdeki hangi donanıma göre bu mantığı yürüttüğü belli değil. Bu anakartınız olabilir, RAM'iniz olabilir, olabilir de olabilir. Mazallah siz de benim gibi bilgisayarının kasası sürekli açıklardansanız, şimdiden Microsoft'un yetkili servisindeki hatunlardan biriyle tanışma fırsatı kollamaya bakın, yoksa sizi bol activation key'li günler bekliyor :)

Görüşler

0
anonim
kopya meselesine hiç değinmemişsiniz doğal olarak... bence o da evlere şenlik.

birde bu özgürlük olayı ile birlikte kopyayıda ekledikmi, ben derimki en fazla 3 sene içinde tüm evlerde linux göreceğiz...
0
anonim
hani yani nerde o üzgürlük hep yanlı olmıyor
nreeeden aktive olucaz biz????:))
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İngiliz Okulları için yayınlanan rapor: MS Vista ve Office 2007'ye yükseltmeyin

erika

İngiliz eğitim kurumlarına tavsiye niteliğinde hazırlanan raporda MS Vista ve Office 2007'ye geçiş yapmanın getirdiği zorluklara karşın çok az ya da hiç katmadeğeri olduğu şeklinde. Dikkate almakta ve çevrenizdekilerle paylaşmanızda yarar var.

Windows Vista, Office 2007 Expelled From British Schools

A British educational report suggests the upgrade would increase costs and create software compatibility problems while providing little benefit.

The MSN® Titanium Visa® card

gILgamIsh

Ailemizin şirketi MSN, bir kez daha bi nev`i banka tadında / zihniyetinde çalıştığını cümle aleme gösterdi. İşte karşınızda:
emesen titanyum viza

Boykot: linuxtoday.com

anonim

Microsoft'un linuxtoday.com için sponsor olduğu ve sitede taraflı olarak GNU/Linux karşıtı ilanlar, yazılar, vs. yer aldığı iddiası var. distrowatch.com sitesine göre:
We urge our visitors to boycott LINUXTODAY.COM. LINUXTODAY.COM is currently sponsored by Microsoft Corporation and displays sponsored anti-Linux content on its web site. We consider this practice immoral and hypocritical for a web site that acts as a Linux advocacy resource. PLEASE DO NOT VISIT LINUXTODAY.COM

İlk Windows CE virüsü geliştirildi

anonim

Windows CE işletim sistemindeki güvenlik açıklarını göstermeyi hedefleyen ve herhangi bir zarara yol açmayan bir virüs geçtiğimiz hafta güvenlik şirketleri tarafından tespit edildi.

Gates Vakfı'na 37.000.000.000$ Bağış

FZ

Dünyanın en zengin ikinci adamı olarak bilinen Amerikalı yatırımcı Warren Buffett, 44 milyar doları aşan servetinin yüzde 85'ini hayır kurumlarına bağışlayacağını açıkladı. Buffet bağışının büyük bir kısmını, dünyanın en zengin adamı olan Bill Gates tarafından yönetilen yardım vakfına yapacak.

Berkshire Hathaway isimli yatırım şirketinin başkanı 75 yaşındaki Buffett'ın, Bill ve Melinda Gates Vakfı'na bağışlayacağı 37 milyar dolarlık miktar, ABD tarihinde bir kişi tarafından gerçekleştirilecek en büyük yardım olacak.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr