Linux Today - Boykotlasak da mı saklasak...

0
sundance
Distrowatch'un haftalık bülteninde yeralan habere göre LinuxToday.com Microsoft tarafından sponsor edilen anti-linux reklamlar yayınladıklarından dolayı boykot ile karşı karşıya.

Haberde LinuxWorld Australia ve LinuxPlanet'ın da sözkonusu firmanın sponsorluğunda anti-linux bannerlar yayınladığından bahsediliyor.

Ne dersiniz, pürist yaklaşıp boykota katılmak mı lazım, yoksa pembe renkli sivri kulaklı hayvandan ne kopartsak kar mıdır ?

Görüşler

0
e2e
Açıkçası bu tarz reklamlar beni pek rahatsız etmiyor. Ama yine de doğru bulmuyorum. Bu sitelerin sponsorlar tarafından karşılanan giderleri ne kadardır, pek bir tahmin yürütemiyorum ama GNU/Linux gibi; artık birçok alanda kendini kanıtlamış, ciddi saygınlık kazanmış bir işletim sisteminin sahiplenicisi bu sitelerde böylesi reklamlar olmamalı. Hem artık GNU/Linux alemi bu tarz siteleri sponsore edecek kadar büyüdü değil mi? Yoksa bu sitelerin giderleri benim tahmin edebileceğimden daha mı fazla?
0
aRda_
Olmasaydi daha iyi olabilirdi diyebilecegim bir durum sahsen...
Ancak soz konusu sitelerinde yetkililerinn bu konuda bir aciklama yapmasi gerekiyor, durumun yumusamasi icin..
Aklima bir soru geldi, bunu yazili dusunmek istiyorum; acaba fazlamesai'ye bu tur bir reklam teklifi gelse nasil degerlendirir?
0
FZ
Güzel soru!

Kurulduğu günden bu yana, yani 4 yıldır destek verdiğim ve 1 yılı aşkın süredir de naçizane editörlüğünü yaptığım bu ödüllü sitenin (http://www.fazlamesai.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2192) reklam bakımından durumu bana ilginç geliyor.

sundance ve butch arkadaşlarım daha iyi bilirler ancak benim bildiğim kadarı ile bırakın Microsoft´u, ``GNU/Linux´a en süper şahane desteği biz veriyoruz vallahi de´´ diye kapışan, reklam veren IBM ve HP gibi firmaların bile FM sitesine reklam vermeyi düşündüklerine ve somut girişimlerde bulunduklarına hiç şahit olmadım.
0
SHiBuMi
Bu siteden haberdarlar mıdır sence ?
0
FZ
Hangi firma ne kadar haberdardır bilmiyorum, hakkında kesin bilgi sahibi olduğum yegâne haberdar olma durumu IBM firması ile ilgili, yani IBM Türkiye FM sitesinden haberdar ancak bir HP ya da bir başka büyük bilgisayar firması ne kadar haberdar, orası bence meçhul.

Daha önce benzer bir şikayetimi gündeme getirmiştim. İnsanlar da bana demişti ki, bu site Türkçe, kaç kişinin bakmasını bekliyorsun ki falan, tabii ki Slashdot´ta yazılan bir makaleye 6 saat içinde 150 yorum gelir. Ancak gözden kaçan bir şey şu idi, konu Türk dilinden ziyade insanların haberdar olması ile ilgili. Benim verdiğim örnekte en güzel ve ciddi eleştirileri yazan kişiler bilgisayarcı değil dilbilim gibi başka alanlardan insanlardı.

Görülen o ki yazılım geliştirme, programlama dilleri, yazılım yöntemleri, donanım, insan bilgisayar etkileşimi, açık kaynak ve etkileri, vs. üzerinde 4 yıldır ciddi yayın yapan, en önemli haberleri güncel olarak sunan, orjinal Türkçe makaleleri duyuran ve bunlara ev sahipliği yapan; üniversite hocasından profesyonel yazılımcısına, lise öğrencisinden doktora sahibi araştırmacıların görüş alanına girmiş bu FM sitesi hala yeterli ``rating´´e ulaşamamış olsa gerek ki büyük firmalardan reklam almıyor. Bu yazdıklarımı ben bir eleştiriden ziyade durum saptaması olarak görüyorum. Bir kısım okurumuz kısa sürede adapte olup katkıda bulunmaya çalışırken -ki bazıları ciddi tercümeleri ve orjinal makaleleri ile katkıda bulunuyor- bir kısım okur dümdüz ve rutin bir tüketici profilinde. Belki de sesini çıkarmaya korkuyor! ?

Sonuç itibari ile bunca yazılımcının ve donanımcının günlük olarak takip ettiği bir siteye nasıl olur da Microsoft, IBM, HP gibi firmalar reklam vermez açıkçası bu bana ilginç geliyor (tabii bir kısım insan diyebilir ki, ``yahu adamlar neden sizin ayağınıza gelsinler, sizin onlara yalvarmanız lazım reklam için´´, bu durumda da açıktır ki biz böyle ısrarcı bir tavır içinde değiliz FM ekibi olarak).

Son olarak söyleyeceğim şu: Eğer hala FM sitesinden haberdar olmayan önemli bilgisayar firmaları varsa bunun sorumluluğu biraz da FM okurlarındadır. Bu bir suçlama değildir kesinlikle, sadece basit bir saptamadır. Yarası olan gocunsun, siteye emeği geçen takipçiler başlarını ağır ağır sallayarak ``yaa, evet hocam yaa, bu memleket adam olmaz´´ diye onaylasın, hayat devam etsin, 2400 Mhz frekansında çalışan çift işlemcili hayvan gibi güçlü bilgisayarların milyonlarca saat çevrimi bomboş geçsin ya da saçma salak işlemlerde harcansın, vs.
0
sundance
Valla, hiçbir zaman "en iyi içerik bizde, bizden başka site mi var ?" vs. gibi kendimizi dev aynasında görme hevesine kapılmamış birileri olarak, bundan bir yıl kadar öncesine kadar ben de aynı şekilde düşünüyordum. Türkiye'de Internet'e yön veren birçok insanın Internet'e girmediğini ve günde 10 saate yakın Internet karşısında birfiil iş yaparak geçiren insanların ise Internet konusunda hiçbir yaptırıcı gücü olmadığını gördüğümden, 'ulan kendi kendimize gelin güvey oluyoruz, kimsenin haberi yok' diyordum.

Ama başta IBM olmak üzere gördüm ki, bu şirketlerin birçoğunun FM'den haberleri var, takip ediliyoruz :) Direkt destek/reklam vermek bir yana IBM Türkiye'nin bize yaklaşımları oldukça güzel, birçok konuda işbirliği yapmaktayız.

Bu bir yana, çok alakasız yerlerde tanıştığımız insanlara Fazlamesai dediğimizde, bazı durumlarda email verdiğimiz anda, "aaa ben sizin yazılarınızı takip ediyorum" gibi tepkilerle karşılaşıyoruz.

Durum kesinlikle umutsuz değil.

Güzel günler göreceğiz.
0
julyano
bir zamanlar bir derginin reklam bölümünde çalışmıştım orada bana ilk öğretilen şey, reklam verilmez alınır sözü olmuştu. FM'in reklam ve basın ilişkileriyle kim ilgileniyor? böle bir birimi varsa gerekli görülen reklam ajanslarına tanıtım bilgileri ve istatistikler email ve fax ile gönderilip teyit alınırsa eminim geri dönüşümü gayet tatminkar olur.
0
simor
Herkesin affına sığınarak, ben "anti-linux reklamlar"
göremedim. Yanılmış olabilirim ama bahsedilen sitelere girdim ve göremedim. Yada ingilizcem yetersiz bilemiyorum.
0
e2e
Merhaba,
Haberden sonra siteye ben de baktım, sitenin altında yeralan reklamda Linux ve Windows 2003 Server'ın sahip olma maliyetleri karşılaştırılıyor ve W2003S, yanlış hatırlamıyorsam %40 oranında daha avantajlı gösteriliyordu. Sizin mesajınızdan sonra tekrar baktım bu kez aynı karşılaştırma performans açısından yapılıyor ve çıkan sonuç: W2003S %276 oranında daha iyi performans gösteriyormuş (!!!)
0
simor
evet,, teşekkür ederim

Ben baktığımda başka bir banner vardı en altta

şimdi..

"Microsoft..
independent research analist META group found
that Linux costs are not lower than Windows" la biten bir banner var.

İlginç hakkaten. Daha doğrusu rahatsız edici.
Fakat bence böyle şeyler daha da artacaktır.
Ticaret devam etmek zorunda her şekilde.
Fakat sanal dünyayı gerçek dünyaya benzetmek gerekirse ( ki nerdeyse birbirine girdi), halk ne isterse o olur her zaman. İyi de kötü de gerçekte halkın istediği gibi olur bence. Yani Linux zaten kendini kanıtladı bu reklam alan sitelerin tam amacını bilemem ama bu tür boykot tarzı yaklaşımlar windowstan korktukları gibi saçma bir sonuca ulaştırıyor beni. Bu tür şeylerde düşünmeden boykot yapmak işin güzel yanlarını çirkinleştirir. Eğer gnu/gpl felsefesini korumaksa amaç linux siteleri reklam alamaz diye bir yaklaşımı olduğunu sanmıyorum gnu hareketinin. Bu siteler de para kazanmak zorunda. Microsofta paranın eşdeğeri zaten. Sundance'ın yazdığı gibi "Ne dersiniz, pürist yaklaşıp boykota katılmak mı lazım, yoksa pembe renkli sivri kulaklı hayvandan ne kopartsak kar mıdır ?" sorusunu düşünmemek elde değil. Belki bu site veya sitelerde bunu düşünüyodur nasılsa sütçünün malı belli diye :)

sağlıcakla kalın.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bu da oldu: Microsoft 20 bin satır kodunu Linux'a açtı

anonim

Microsoft sessiz sedasız 20bin satırlık olduğu söylenen bir device driver (aygıt sürücüsü) setini Linux kernel'inde kullanılması temennisi ile GPL v2 lisansı altında Linux camiasına bahşetti. Amaç "virtual machine"lere kurulan Linux'ların daha verimli ve hızlı çalışmasını sağlamak(mış).

MS Word İle Belgelerinizi Korumaya Çalışmayın

FZ

Microsoft Word "form"larınızı parola ile korumanıza izin verdiğini iddia ediyor. Böylece izinsiz kullanıcılar söz konusu form içeriğini değiştiremiyorlar; bu özellik form alanı bulunmayan belgeleri korumak için de kullanılabiliyor.

Ancak 3 hafta önce, Thorsten Delbrouck yukarıdaki koruma özelliğinin kolayca aşılabildiğini ve bunun için gerekli tek şeyin bir hex editör olduğunu tespit etmiş. Gerekli düzenlemeyi yapmak için programlama bilgisi gerekmiyor.

Word kullanıcılarının belgelerinin içeriğinin değiştirilmemesi için bu mekanizmaya güvenmemelerinde fayda var.

Yeni MS-IIS Worm`u: `Code Red`

elrond

Code Red adlı yeni bir Worm, Microsoft tabanlı 12.000 web serverı etkilemiş durumda. Worm IIS teki bir güvenlik açığını kullanıyor. İsminin "Code Red" olmasının nedeni ise Çin` den çıkmış olması.
Worm bulaştığı server subnetinde 100 IP` yi scan edip bulduğu diğer serverlara da bulaşıyor. Web serverın ana sayfasına ise şunu koyuyor.
"Welcome To http://www.worm.com
Hacked by Chinese."

IE'yi Durdurun

Soulblighter

www.stopie.com, neden Internet Explorer kullanılmaması gerektiği üzerine hazırlanmış bir site. Özellikle Internet Explorer kullanan arkadaşlar bir gözatsınlar :)

Microsoft Sybari'yi aldıktan sonra Unix anti-virüs satışlarını durduruyor.

larweda

Geçen günlerde anti-virus programları üreticisi Sybari'yi satın alan ve saflarına katan Microsoft, ilk iş olarak kurumun Linux ve Unix sistemler için pazarladığı anti-virus yazılımlarının satışını durdurduğunu açıkladı. ( 1 2 )

Sybari, Kaspersky Labs, Computer Associates, Sophos, Norman gibi birden fazla anti-virüs motoru ile birlikte çalışabilen, ve multi platform (Windows, Unix, Linux, AIX vs.) desteği veren bir anti-virüs yazılımı olan Antigen Suite'i üretiyor ve pazarlıyordu.

< flame > Microsoft, ürünleri iyi olduğu için mi Sybari'yi almıştır, Unix pazarına anti-virus dağıtan bir firmayı pazardan çekmek için mi? :) < /flame >