Intranet ve OCX teknolojisi

0
darkness
WEB üzerinde bir uygulama geliştirmenin o kadar da kolay olmadığını düşünüyorsanız ASP, ASP+, CGI, PERL gibi şeyleri bir kenara bırakın. Elimizin altında Visual Basic ve OCX (OLE Custom Controls) teknolojisi var.
OCX teknolojisi ile Visual Basic 6.0 ile geliştirdiğiniz her türlü uygulamayı WEB üzerine taşımanızı mümkün kılıyor hem de her zaman yazdığınız VB komutlarıyla. Web ortamına taşımak tamamen VB ve ISS’ in işi. Şimdi beraberce Visual Basic üzerinde ufak bir uygulama yapalım. Bu örneğimizde WEB üzerinde Merhaba Dünya yazmayacağız :-) Biraz daha data girişine yönelik bir şey yapacağız. Visual Basic üzerinde bir ActiveX Control'ü yaratalım. Project formunun üzerine iki tane text box ve bir tane command Button oluşturalım. Command1 kontrolünün Click event'ine aşağıdaki ifadeyi yazalım. Gördüğünüz gibi normal bir uygulama geliştirmeden farklı olarak sadece ilk açılışta ActiveX Control yapacağımızı söyledik.
 
Private Sub Command1_Click() text2.Text = Text1.Text End Sub
 
Daha sonra Run’a basalım ve karşımıza çıkan Project properties penceresini hiç sorgulamadan OK tuşuna basalım. Evet, ilk uygulamanız hayırlı olsun. Açılan HTML sayfasının kodu oldukça sade ve saklamak zorunda olduğunuz bir VB script veya Java script yok. HTML Kodun can alıcı yeri:
 
 
satırıdır. Burada gördüğünüz Classid “D3DD9BAA-9A7F-47BC-A5A1-227709F99AA1” az önce oluşturduğumuz OCX’nin ID’sidir ve şu an sadece sizin makinenizin System32 dizini altında bulunmaktadır. Geliştirdiğimiz bu ufak uygulamanın diğer PC’lerde de çalışmasını istiyoruz herhalde. Şimdi Projemizi Ocx haline getirelim (Make Project1.ocx) Sırada uygulamamızın paketleme işlemi var. Visual Studio 6.0 Tools’tan Package&Deployment wizard programını çalıştırın ve projenizi internet packet haline getirin. Şu anda MS ISS üzerinde kullanacağınız tüm dosyalar hazır. Şimdi intranetiniz üzerinde bir yere Package dizinindeki her şeyi kopyalayın ve Browser’ ınızdan Project1.HTML sayfasına bağlanın. Hayırlı olsun. :-)
 
NOT: Kullanıcılarınızın bu sayfayı çalıştıra bilmesi için Browser üzerinde birkaç ufak ayarlama yapmak gerekebilir. Bu ayarları Internet Explorer ‘da ToolsInternet Options Menusunden Security bölümünde bulunan Local Intranet objesinde bir kaç tane özelliği değiştirerek yapabilirsiniz. Burada "Download signed ActiveX controls", "Download unsinged ActiveX controls", "Initialize and script ActiveX controls not marked as safe", "Run ActiveX Controls and Plug-ins", "Script ActiveX Controls marked safe for scripting" Parametrelerini Enable etmeliyiz. Hepsi bu kadar. Yazının uzunluğuna bakmayın işlem oldukça kolay.

İlgili Yazılar

Windows Live (Beta)

GtG

Microsoft, kendi alternatiflerini Windows Live Beta ile bir araya getiriyor.

Web tarayıcınızda ilk sayfa olmayı hedefleyen Microsoft'un, 2GB'lık mail alanı (Alternatif: Gmail), RSS okuyucusu (Alternatif: Google Reader), Live Favourites (Alternatif (?): del.icio.us) bu sayfadan sağladığı online servislerden birkaçı.
Diğer fikirlere ise burdan ulaşabilirsiniz.

İlk Windows CE virüsü geliştirildi

anonim

Windows CE işletim sistemindeki güvenlik açıklarını göstermeyi hedefleyen ve herhangi bir zarara yol açmayan bir virüs geçtiğimiz hafta güvenlik şirketleri tarafından tespit edildi.

C#, CLI ve Standardizasyon!

FZ

Microsoft firması, C# programlama dili ve CLI (Common Language Infrastructure) teknolojisi ile ilgili spesifikasyonlarını ECMA (European Computer Manufacturers Association) standardizasyon kurumuna sunmuş durumda. Bu kurum neyin nesi derseniz, JavaScript adı ile meşhur olmuş dilin bu kurum tarafından standardize edilip artık ECMAScript diye nitelendirildiğini söylemem sanırım yeterli olacaktır.

Microsoft, Linux Vakfı'na katıldı

butch

.net kaynak kodlarının açılması, Linux için SQL Server duyurusu haberlerini hazmetmeye çalışırken asıl bomba haber bugün geldi. Microsoft, Linux Vakfı'na Platinum üye olarak katıldı.

Bundan 15 yıl kadar önce Linux'u kanser olarak tanımlayan Microsoft, şimdi "Bugünün Microsoft'u en büyük açık kaynak katkıcılarından" sözleri eşliğinde Linux Vakfı'na katılıyor.

Bilişim...

Sendo Microsoft´a Dava Açtı

FZ

İngiliz cep telefonu üreticisi Sendo, eski ortağı Microsoft'a dava açtı. Sendo'ya göre, Microsoft kendilerine ait teknik sırları Sendo'nun rakiplerine vermiş.

BBC'deki habere göre Sendo şirketi bir Texas mahkemesinde bulunan belgelere dayanarak Microsoft'un diğer telefon üreticileri ile de bilgi paylaştığını iddia ediyor.