Intranet ve OCX teknolojisi

0
darkness
WEB üzerinde bir uygulama geliştirmenin o kadar da kolay olmadığını düşünüyorsanız ASP, ASP+, CGI, PERL gibi şeyleri bir kenara bırakın. Elimizin altında Visual Basic ve OCX (OLE Custom Controls) teknolojisi var.
OCX teknolojisi ile Visual Basic 6.0 ile geliştirdiğiniz her türlü uygulamayı WEB üzerine taşımanızı mümkün kılıyor hem de her zaman yazdığınız VB komutlarıyla. Web ortamına taşımak tamamen VB ve ISS’ in işi. Şimdi beraberce Visual Basic üzerinde ufak bir uygulama yapalım. Bu örneğimizde WEB üzerinde Merhaba Dünya yazmayacağız :-) Biraz daha data girişine yönelik bir şey yapacağız. Visual Basic üzerinde bir ActiveX Control'ü yaratalım. Project formunun üzerine iki tane text box ve bir tane command Button oluşturalım. Command1 kontrolünün Click event'ine aşağıdaki ifadeyi yazalım. Gördüğünüz gibi normal bir uygulama geliştirmeden farklı olarak sadece ilk açılışta ActiveX Control yapacağımızı söyledik.
 
Private Sub Command1_Click() text2.Text = Text1.Text End Sub
 
Daha sonra Run’a basalım ve karşımıza çıkan Project properties penceresini hiç sorgulamadan OK tuşuna basalım. Evet, ilk uygulamanız hayırlı olsun. Açılan HTML sayfasının kodu oldukça sade ve saklamak zorunda olduğunuz bir VB script veya Java script yok. HTML Kodun can alıcı yeri:
 
 
satırıdır. Burada gördüğünüz Classid “D3DD9BAA-9A7F-47BC-A5A1-227709F99AA1” az önce oluşturduğumuz OCX’nin ID’sidir ve şu an sadece sizin makinenizin System32 dizini altında bulunmaktadır. Geliştirdiğimiz bu ufak uygulamanın diğer PC’lerde de çalışmasını istiyoruz herhalde. Şimdi Projemizi Ocx haline getirelim (Make Project1.ocx) Sırada uygulamamızın paketleme işlemi var. Visual Studio 6.0 Tools’tan Package&Deployment wizard programını çalıştırın ve projenizi internet packet haline getirin. Şu anda MS ISS üzerinde kullanacağınız tüm dosyalar hazır. Şimdi intranetiniz üzerinde bir yere Package dizinindeki her şeyi kopyalayın ve Browser’ ınızdan Project1.HTML sayfasına bağlanın. Hayırlı olsun. :-)
 
NOT: Kullanıcılarınızın bu sayfayı çalıştıra bilmesi için Browser üzerinde birkaç ufak ayarlama yapmak gerekebilir. Bu ayarları Internet Explorer ‘da ToolsInternet Options Menusunden Security bölümünde bulunan Local Intranet objesinde bir kaç tane özelliği değiştirerek yapabilirsiniz. Burada "Download signed ActiveX controls", "Download unsinged ActiveX controls", "Initialize and script ActiveX controls not marked as safe", "Run ActiveX Controls and Plug-ins", "Script ActiveX Controls marked safe for scripting" Parametrelerini Enable etmeliyiz. Hepsi bu kadar. Yazının uzunluğuna bakmayın işlem oldukça kolay.

İlgili Yazılar

Microsoft'un KDE Merakı

Soulblighter

COMDEX fuarı ilginç bir olaya daha tanık oldu. Microsoft çalışanları fuardaki KDE standını ziyaret ederek, KDE'nin geliştiricisi George Staikos'dan KDE'nin demosunu istedi!

Hobicilere Açık Mektup

yilmaz

Daha önce FM TV'de de bahsedilen ve sanırım milletin Bill Gates'e gıcık olmaya başladığı mektup bu: 3 Şubat 1976 tarihli "Hobicilere Açık Mektup"...

XP Service Pack yolda

SHiBuMi

Geçtiğimiz Cuma günü, Microsoft bu ay sonunda XP için ilk service pack'inin beta sürümünü yayınlayacağını duyurdu. Bu service pack ile ilk hedef, Microsoft'un güvenlik açıklarının üzerine gitmek ve bu konuda IT dünyasında yaygın olan Microsoft'a karşı güvensizliği ortadan kaldırabilmek. Atalarımız "Adın çıkacağına canın çıksın" diye boşuna söylememişler, bu izlenimi silebilmek Microsoft için pek de kısa sürede gerçekleşecek gibi gözükmüyor.

Microsoft sistemi hava trafiğini aksattı...

Soulblighter

Çünkü birileri reboot etmeyi unutmuş! :) Aynen öyle...

Micros~ sistemindeki bir hata, insan hatasıyla birleşince neredeyse facia yaşanıyordu. 3 saat boyunca hava trafiğinin radio sinyallerini durduran bu hata, yüzlerce uçağın havada beklemesine neden oldu.

Olay sonucunda Güney Kaliforniya'nın yakınındaki tüm havaalanları kapandı ve havadaki uçaklar 5 kez çarpışma tehlikesi atlattı. Bunlardan biri pilotların ani hareketiyle son anda önlendi.

Olayın nedeni ise şöyle açıklandı:

UNIX sistemi yerine yerleştirilen Micros~ sisteminin 'veri taşmasını önlemek için' her 30 günde bir yeniden başlatılması gerekiyordu. Bir teknisyen bu işlemi doğru zamanda yapmayı unuttu ve sistem (kendi içindeki hatadan dolayı) kendini kapattı. Bu yüzden yedekleme işlemi de gerçekleştirilemedi.

Microsoft konuyla ilgili henüz yorum yapmadı.

Kaynak: http://software.silicon.com/applications/0,39024653,39124122,00.htm

Direct-X 8.1çıktı

sundance

Microsoft`un multimedya konusunda bir standart oluşturan sistemi Direct-X`in 8.1 sürümü dün resmi olarak çıktı.

Özellikle 8.0 sürümü ile 3D shooterlarda ciddi bir hız artışı sağlayan Direct-X`in platform bağımsız olmaması dışında, programcıların daha çok tercih ettiği özelliklerle donatılması ve hızlanması ile gün geçtikçe Open-GL`e daha çok rakip olarak gösteriliyor.Download