Intranet ve OCX teknolojisi

0
darkness
WEB üzerinde bir uygulama geliştirmenin o kadar da kolay olmadığını düşünüyorsanız ASP, ASP+, CGI, PERL gibi şeyleri bir kenara bırakın. Elimizin altında Visual Basic ve OCX (OLE Custom Controls) teknolojisi var.
OCX teknolojisi ile Visual Basic 6.0 ile geliştirdiğiniz her türlü uygulamayı WEB üzerine taşımanızı mümkün kılıyor hem de her zaman yazdığınız VB komutlarıyla. Web ortamına taşımak tamamen VB ve ISS’ in işi. Şimdi beraberce Visual Basic üzerinde ufak bir uygulama yapalım. Bu örneğimizde WEB üzerinde Merhaba Dünya yazmayacağız :-) Biraz daha data girişine yönelik bir şey yapacağız. Visual Basic üzerinde bir ActiveX Control'ü yaratalım. Project formunun üzerine iki tane text box ve bir tane command Button oluşturalım. Command1 kontrolünün Click event'ine aşağıdaki ifadeyi yazalım. Gördüğünüz gibi normal bir uygulama geliştirmeden farklı olarak sadece ilk açılışta ActiveX Control yapacağımızı söyledik.
 
Private Sub Command1_Click() text2.Text = Text1.Text End Sub
 
Daha sonra Run’a basalım ve karşımıza çıkan Project properties penceresini hiç sorgulamadan OK tuşuna basalım. Evet, ilk uygulamanız hayırlı olsun. Açılan HTML sayfasının kodu oldukça sade ve saklamak zorunda olduğunuz bir VB script veya Java script yok. HTML Kodun can alıcı yeri:
 
 
satırıdır. Burada gördüğünüz Classid “D3DD9BAA-9A7F-47BC-A5A1-227709F99AA1” az önce oluşturduğumuz OCX’nin ID’sidir ve şu an sadece sizin makinenizin System32 dizini altında bulunmaktadır. Geliştirdiğimiz bu ufak uygulamanın diğer PC’lerde de çalışmasını istiyoruz herhalde. Şimdi Projemizi Ocx haline getirelim (Make Project1.ocx) Sırada uygulamamızın paketleme işlemi var. Visual Studio 6.0 Tools’tan Package&Deployment wizard programını çalıştırın ve projenizi internet packet haline getirin. Şu anda MS ISS üzerinde kullanacağınız tüm dosyalar hazır. Şimdi intranetiniz üzerinde bir yere Package dizinindeki her şeyi kopyalayın ve Browser’ ınızdan Project1.HTML sayfasına bağlanın. Hayırlı olsun. :-)
 
NOT: Kullanıcılarınızın bu sayfayı çalıştıra bilmesi için Browser üzerinde birkaç ufak ayarlama yapmak gerekebilir. Bu ayarları Internet Explorer ‘da ToolsInternet Options Menusunden Security bölümünde bulunan Local Intranet objesinde bir kaç tane özelliği değiştirerek yapabilirsiniz. Burada "Download signed ActiveX controls", "Download unsinged ActiveX controls", "Initialize and script ActiveX controls not marked as safe", "Run ActiveX Controls and Plug-ins", "Script ActiveX Controls marked safe for scripting" Parametrelerini Enable etmeliyiz. Hepsi bu kadar. Yazının uzunluğuna bakmayın işlem oldukça kolay.

İlgili Yazılar

Kişisel bilgileriniz ne kadar ucuz?

sundance

Siz de Micros~1'un en son, en yeni yazılımlarınızı kullanmak istiyor ve/fakat yüzlerce dolar ödemek istemiyor musunuz?

Hayır, hayır GNU/Linux kullanın demiyceceğiz.(FM'i takip ediyorsanız bunu gereğinden bile fazla duyuyorsunuzdur.) Fakat Windows'dan vazgeçemeyip, fiyatından vazgeçenler için yeni bir kampanya var. Hem de tek kuruş ödemeden Windows Vista Ultimate, Office 2007, or Microsoft Money Plus'a sahip olabiliyorsunuz.

ASP+ ve C# neler getirecek?

FZ

Microsoft şimdiden yeni Internet teknolojileri ile ilgili olarak ortalığı bombardıman etmeye başladı. Bunlardan en çok üzerinde durulanı ASP+ ve C# teknolojileri.

Microsoft ASN Açığına Karşı Tedbir Alın

FZ

California merkezli eEye Digital Security firmasından güvenlik sorumlusu Marc Maiffret´in açıklamasına göre Microsoft ASN.1 (Abstract Syntax Notation 1) açığı şimdiye dek Microsoft Windows işletim sistemi ailesinde bulunmuş en önemli açıklardan biri. Bu açıktan faydalanan kötü niyetli bir yazılım uzaktan sisteminize erişip onaylanmamış herhangi bir kodu yükleyip sistem ayrıcalıkları ile çalıştırabiliyor. Microsoft´tan alınan bilgiye göre bu açık Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemlerini etkiliyor ve kritik hata kategorisinde.

Maiffret´e göre açığın tespit edilip Microsoft´a bildirilmesi ile gerekli yamanın çıkarılması arasında geçen süre 200 gün. Eğer MS Windows işletim sistemlerinden birini kullanıyorsanız lütfen gerekli yamayı sisteminize yüklediğinizden emin olun (aşağıdaki bağlantılardan faydalanabilirsiniz).

Kaynaklar:
- SearchSecurity
- Microsoft Security Bulletin MS04-007

Windows 98 SE Service Pack 2.02

sundance

Satın aldığınız bilgisayarla fi tarihinde gelen Windows 98, hala işinizi görüyor mu? Herşey iyi hoş, ama bazı küçük problemleri de halletseler ne güzel olur mu diyorsunuz?

Resmi olmayan Win98 SE Service Pack 2.02 huzurlarınızda. Tabi ki, resmi olmayan herşeyde (ve resmi olanlarda) olduğu gibi, bu service packi geçerken başınıza bir şey gelirse, "bilgi, zeka, kız arkadaş vs. kaybına maruz kalırsanız derdinize yanın, kendi düşen ağlamaz" şeklinde standart bir sorumluluk reddi var, haberiniz olsun.
Onun dışında değişiklikler güzel gibi (Notepad yerine Metapad konulması ya da 512Mb ram ile sorun çıkartmamak mesela)

Microsoft'un yeni söylemi: Cihat

anonim

Microsoft "Get The Facts" adıyla yeni turlarına başladı. Silicon.com'un bu süreci teknolojik olduğu kadar politik bir "savaş aracı" olarak nitelendiriyor. Söylemlerin birçoğu yeni değil. Windows'un, açık kaynak kodlu rakibi kadar ucuz ve güvenli olduğu, karşı tarafın ise sanılan kadar güvenli ve ucuz olmadığı vs.

Ama Londra'daki "road show"da yeni bir söylem dikkat çekiyor. MS bu sefer Linux destekçilerini Microsoft'a karşı cihat yürütmekle suçluyor. "Cihat" söyleminin özellikle seçildiğini belirtmeye gerek yok sanırız. Malum bu günlerde bu kelimenin, özellikle ABD ve Avrupa'da negatif bir popülerliği var. Silicon.com'un bu konuya ilişkin yorumu da okunmaya değer.