Intranet ve OCX teknolojisi

0
darkness
WEB üzerinde bir uygulama geliştirmenin o kadar da kolay olmadığını düşünüyorsanız ASP, ASP+, CGI, PERL gibi şeyleri bir kenara bırakın. Elimizin altında Visual Basic ve OCX (OLE Custom Controls) teknolojisi var.
OCX teknolojisi ile Visual Basic 6.0 ile geliştirdiğiniz her türlü uygulamayı WEB üzerine taşımanızı mümkün kılıyor hem de her zaman yazdığınız VB komutlarıyla. Web ortamına taşımak tamamen VB ve ISS’ in işi. Şimdi beraberce Visual Basic üzerinde ufak bir uygulama yapalım. Bu örneğimizde WEB üzerinde Merhaba Dünya yazmayacağız :-) Biraz daha data girişine yönelik bir şey yapacağız. Visual Basic üzerinde bir ActiveX Control'ü yaratalım. Project formunun üzerine iki tane text box ve bir tane command Button oluşturalım. Command1 kontrolünün Click event'ine aşağıdaki ifadeyi yazalım. Gördüğünüz gibi normal bir uygulama geliştirmeden farklı olarak sadece ilk açılışta ActiveX Control yapacağımızı söyledik.
 
Private Sub Command1_Click() text2.Text = Text1.Text End Sub
 
Daha sonra Run’a basalım ve karşımıza çıkan Project properties penceresini hiç sorgulamadan OK tuşuna basalım. Evet, ilk uygulamanız hayırlı olsun. Açılan HTML sayfasının kodu oldukça sade ve saklamak zorunda olduğunuz bir VB script veya Java script yok. HTML Kodun can alıcı yeri:
 
 
satırıdır. Burada gördüğünüz Classid “D3DD9BAA-9A7F-47BC-A5A1-227709F99AA1” az önce oluşturduğumuz OCX’nin ID’sidir ve şu an sadece sizin makinenizin System32 dizini altında bulunmaktadır. Geliştirdiğimiz bu ufak uygulamanın diğer PC’lerde de çalışmasını istiyoruz herhalde. Şimdi Projemizi Ocx haline getirelim (Make Project1.ocx) Sırada uygulamamızın paketleme işlemi var. Visual Studio 6.0 Tools’tan Package&Deployment wizard programını çalıştırın ve projenizi internet packet haline getirin. Şu anda MS ISS üzerinde kullanacağınız tüm dosyalar hazır. Şimdi intranetiniz üzerinde bir yere Package dizinindeki her şeyi kopyalayın ve Browser’ ınızdan Project1.HTML sayfasına bağlanın. Hayırlı olsun. :-)
 
NOT: Kullanıcılarınızın bu sayfayı çalıştıra bilmesi için Browser üzerinde birkaç ufak ayarlama yapmak gerekebilir. Bu ayarları Internet Explorer ‘da ToolsInternet Options Menusunden Security bölümünde bulunan Local Intranet objesinde bir kaç tane özelliği değiştirerek yapabilirsiniz. Burada "Download signed ActiveX controls", "Download unsinged ActiveX controls", "Initialize and script ActiveX controls not marked as safe", "Run ActiveX Controls and Plug-ins", "Script ActiveX Controls marked safe for scripting" Parametrelerini Enable etmeliyiz. Hepsi bu kadar. Yazının uzunluğuna bakmayın işlem oldukça kolay.

İlgili Yazılar

Boykot: linuxtoday.com

anonim

Microsoft'un linuxtoday.com için sponsor olduğu ve sitede taraflı olarak GNU/Linux karşıtı ilanlar, yazılar, vs. yer aldığı iddiası var. distrowatch.com sitesine göre:
We urge our visitors to boycott LINUXTODAY.COM. LINUXTODAY.COM is currently sponsored by Microsoft Corporation and displays sponsored anti-Linux content on its web site. We consider this practice immoral and hypocritical for a web site that acts as a Linux advocacy resource. PLEASE DO NOT VISIT LINUXTODAY.COM

Ben Robot, Sen Microsoft

FZ

Robotics Studio, robotik ile uğraşan yazılımcıların VB.NET, C#, JScript, IronPython gibi dillerle değişik robot platformlarına yönelik kod geliştirmelerini sağlıyor.

Adı geçen yazılım süiti aynı zamanda bir simülatör de içeriyor ve gerçek dünyayı hassas olarak modelleyebilmek için de Ageia'nın PhysX motoru Microsoft tarafından lisanslanmış durumda. Şu anda Beta sürümünde olan yazılım geliştirme sistemi "Community Technology Preview" olarak indirilip denenebilir halde.

Kaynaklar: MS PressPass, ArsTechnica.

Bilgi'den Geçti Bill Hilf

sundance

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nün davetlisi olarak, MS'un Platform Teknolojileri Strateji Müdürü Bill Hilf bir seminer verdi. Bu seminerde konuşulanların bir kısmı gerçekten önemliydi. Seminer ve hakkındaki izlenimleri şöyle bir güzel toparlayabilmek için haftasonundan yararlandım. Umarım sizler için de bilgilendirici olur.

İlk 64 bitlik virüs

FZ

W64.Rugrat.3344 kod isimli virüs IA64 Windows Portable Executable (PE) dosyalarına bulaşmak üzere geliştirilmiş ve yüksek seviyede teknik bilgi sahibi bir programcı tarafından kodlandığı tahmin edilen bir program. Söz konusu program Thread Local Storage yapılarını kullanarak virüs kodunu çalıştırıyor. Uzmanlara göre bu sıradışı bir yöntem. Adı geçen virüs 32 bitlik MS Windows sürümlerine bulaşmıyor. IA64 assembly kodu ile yazılmış virüs henüz çok yaygın değil. Detaylı bilgileri buradan edinebilirsiniz.

Modern Bilgi İşlemede 10 Temel Aksiyom

coskung

PC Magazine dergisi yazarlarından John C. Dvorak günümüzde bilgisayar kullanımına dair 10 temel aksiyomdan bahsetmiş:

http://www.pcmag.com/article2/0,1759,1706572,00.asp