Yeni MS Windows (kod ismi Whistler)

0
larweda
Microsoft'un yeni nesil Windows'unun (kod ismi Whistler olarak anılıyor) 2267.ci alfa sürümleri az miktarda Microsoft testçisinin elinden geçmiş durumda. İlk beta sürümünün bu hafta çıkması planlanmış olmasına rağmen beta sürümünün dağıtılması Ekim sonuna ertelendi. (Bu, Microsoft için klasik bir hareket, değil mi?)
Ancak ilk testçilerin yorumlarına bakılırsa kullanıcı arabiriminin şu anki durumu gözönüne alınırsa Ekim sonu da gayet iyimser bir yaklaşım. 2267 alfa sürümünün eylül başında yayınlanan 2257 sürümünden daha kararlı olduğunu söyleyen testçiler, yine de oturmuş bir beta sürümünden hala çok uzak olduğunu söylüyorlar.

Windows 2000'in takipçisi olan Whistler'ın en ilginç özelliği kullanıcı arabiriminde geliştirilmiş yenilikler olucak gibi görünüyor. Bunun nedenlerinden biri Microsoft'un Whistler için .Net konseptini yansıtan ilk işletim sistemi olacağını ilan etmesi. (Microsoft'un .Net'inin Sun Microsystems'in .Com'una benziyor olması ne kadar ilginç bir rastlantı, ne dersiniz?)

Whistler'ın 2267 alfa sürümü Microsoft'un kullanıcı arabiriminin görüntü ve kullanımını nasıl değiştirdiği hakkında ipuçları veriyor. Bu amaçla programların menülerine start düğmesinden ulaşılabilen katmanlı bir menü arabirimi geliştirilmiş. Bunun getirdiği problem ise hem Microsoft programlarının hem de diğer program üretici firmaların Windows programlarının, menülerin yanında araç çubuklarını da kullanıyor olması. Maalesef bu programlar Whistler'in arabiriminde doğru görüntülenemiyor. Microsoft'un düzgün bir beta sürümü çıkarması için yapması gereken işlerin başında öncelikle kendi programlarının (mesela Office) Whistler arabirimi ile uyumlu hale gelmesini sağlaması, sonra da Whistler için özel olarak geliştirilmemiş diğer firmaların programlarını (Mesela AutoCAD, Photoshop) düzgün görüntüleyebilir hale getirilmesi geliyor. Aslında anlaşılan Microsoft'un temel amacının Whistler'ın Office 10 ile (Office ailesinin .Net konseptine uygun olarak geliştirilen yeni sürümü) tam bir entegrasyon olması gibi görünüyor. Bu da başlı başına bir geriye uyumluluk sorununu beraberinde getiriyor. Microsoft her zamanki gibi standartları koyan olma hevesinde herhalde.

Bu haberler ışığında gerçek sürümün piyasaya çıkışı için belirlenmiş olan 18 Nisan 2001 tarihi de pek gerçekçi olamayacak gibi görünüyor. Ama pek de farketmez, başka bir Microsoft işletim sistemi için acelesi olan yok değil mi?

Görüşler

0
simois
Bence bir ürünü beğenmiyorsak veya üretici firmasının tekelci yakalşımından rahatsız oluyorsak, onun alternatiflerini denemeli ve herkesle paylaşmalıyız. Çünkü gelecekte bu duyarlılık azımsanmayacak bir değere sahip olacak.
İlerde herşeyin şu ankinden daha çok bilgisayar sayesinde gerçekleştirileceğini düşünecek olursak.
Bunun bir vatandaş gibi haklarımızı aramamız kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Dalga geçmek herzaman mümkün ama mastürbatif bir hareketten ileri gitmez. Ayrıca ben eminimki şubat ayında Mac OSX çıktığında çok farklı şeyler konuşacağız.

not: Bende windows kullanıyorum

teşekkürler
simois
0
robin
Alternatifini denemek, hatta surekli kullanmak ister su deli gonul, ama elde winmodem olunca ve dogru durust bir external modem alacak para olmayinca mumkun olamiyor maalesef. LinModemler cikmiyo mu artik? :)
0
freethings
linmodemler sürücüleri çıktı, hsf ve hcf'si ancak şimdi adsl kullanıyoruz, bir milyonu aşkın adsl kullanıcısı var türkiye'de ve yakında en düşük adsl hızı 512 olacak yakında, şuan 256.
0
freethings
linmodemler sürücüleri çıktı, hsf ve hcf'si ancak şimdi adsl kullanıyoruz, bir milyonu aşkın adsl kullanıcısı var türkiye'de ve yakında en düşük adsl hızı 512 olacak yakında, şuan 256.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft Açık Koda Isınmaya Başladı

FZ

Microsoft'un Microsoft Windows Server 2003, Compute Cluster Edition işletim sisteminde uzun zamandır paralel bilgi işlemcilerin kullandığı açık kodlu MPI (Message Passing Interface) altyapısını kullanacağı haberleri epey tartışmaya yol açtı ve ilgiyle karşılandı.

Microsoft'un artık gizlisi saklısı olmadan rüştünü ispatlamış açık kodlu yazılımları kendi ürünlerinde kullanmaya başlaması kimilerine göre yeni bir dönemin başlangıcı.

Microsoft Açıklaması Bir Yanılsama - Jon Maddog

murat09

Microsoft'un, kaynak kodlarını devletlere açacağını açıklamasından sonra karşı kamptan Linux International Başkanı Jon "maddog" Hall haftalık Bilişim Teknolojileri Gazetesi BThaber'e demeç verdi: "Microsoft eşliğinde Windows kaynak kodunu görmek, Saddam rehberliğinde kitle imha silahı aramaya benzer"

Vista için donanım gereksinimi

Soulblighter

Nigel Page, Micros~1 Avustralya'nın strateji uzmanı, Micros~1 TechEd konferansında Vista için donanım gereksinimini açıkladı.

Microsoft Confidential: Linux/Sun Insiders

erolozcan

Linux'u gözden düşürme çalışmaları ile ilgili M$, VP Brain Valentine'in yazdığı iddia edilen bir mail The Register da yayınlandı. Yazıdaki en ilginç şeylerden birisi de M$ bünyesinde Linux/Sun konusunda deneyimli köstebeklerininin görevlendirilmiş olması. İşte link: www.theregister.co.uk
Türkiye M$ açısından endişe edilecek bir durum yok gibi. Zaten piyasanın büyük bir kısmı M$ ürünlerini gözü kapalı seçiyor. Çünkü onlar için hala Linux bir seçim bile degil.
Yine de belli olmaz belki görevli bazı köstebekler bu siteleri okuyorlardır şimdi :))

Microsoft Java Desteğini Çekiyor

anonim

Önceki hafta, Microsoft yeni XP işletim sisteminde JVM'yi (Java Virtual Machine) bulundurmayacağını açıkladı. Bu demek oluyor ki, XP'nizi kurup internete bağlandığınızda ve yahoo'nun oyun sunucusuna girdiğinizde o güzelim oyunları oynayamıyor olacaksınız.
Çözüm? Görünürde oldukça basit aslında, kullanıcı JVM'yi netten indirip yükleyebilir ve bütün sorunlar çözülür. Ancak ortalama bir bilgisayar kullanıcısından JVM'nin ne olduğunu bilmesini beklemek iyimser bir yaklaşım olur.