Toplam sahip olma maliyeti - (devam) (SUS raporu)

0
cayfer
Geçen hafta Blast/Welchia solucanları ve MS işletmeme sistemleriyle ilgili güncelleme yamaları ile ilgili sıkıntılardan söz ederek birşeyler karalamıştım.

Bir FM üyesi, SUS (Software Update Services) yazılımını önermişti. Biz de biraz SUS çalıştıktan sonra bu yazılımla üniversitemizde bir Micros~1 update yansısı kurmaya karar verdik. Ne de olsa en popüler işletmeme sistemleri Micros~1 kaynaklı! Okuduk falan.. Olur gibi geldi. Hatta bu konuda deneyimli olan arkadaşımız yarım saatlik iş olduğunu söylemişti.

MS'den lisans istesek falan diye espiriler de yapmıştık.

Neyse, SUS sunucu kurmak üzere baba gibi bir DELL makineyi bu işe ayırdık. Önce bir bütün gün uğraşıp XP Pro kurduk ve tüm yamaları uyguladık. SUS'u indirdik ve öğrendik ki Wiindows 2003 veya Server 2000 gerekiyormuş, XP olmuyormuş. Kabahat bizde tabii, iyi okumamışız. Neyse Win2000 adv server yükledik. Anlayamadığımız bir nedenle gıcır DELL'in görüntü kartını tanıtamadık. Önemli değildi.. 640x480 çalışmamızda bir sorun yoktu. Ne de olsa sunucu olacaktı.. Sonra tavsiye edildği şekilde önce win2000 adv server'ın yamalarını yapmaya başladık.

Sabahtan beri (09:00 - 18:00 arasında) ancak SP4'e gelebildik. herbiri 50-60MB SP dosyaları indiriyoruz. Daha iki tane var...
Üstelik indireceğmiz dosyanın 500KByte falan olduğu belirtiliyor ama aslında bu 500KB'ın önce 8 MByte'lık bir program dosyası indirme programını olduğunu, sonra da bu 8 mbyte'lık dosyanın 60 MByte bir dosya indrip yükleyecek bir başka program olduğunu öğreniyorsunuz. Yarım saat ne kelime.. ikinci güne geçtik. Bu arada aldığımız mesajlardan biri şuydu :

"An error occurred"

Nası yani? Hat mı kesildi, bir şey mi uyumsuz? belli değil!

Bir daha denedik, bu sefer oldu! herhalde hat kesilmişti.

Yarın biter mi yamalar bilemiyorum.

"Hadi adam gibi bir profesyonel bir işletim sistemine geçelim " diyen bir net yöneticisinin anlaşılan uzun bir geçiş dönemine ve baba bir internet bağlantısına gereksinimi var. Hani öyle 512 Kbit falan bir hat varsa bu iş olmaz! Aslında olur da, olana kadar teknoloji değişir.

Biz 50Mbit hatla 2 gün (o da şimdilik bildiğimiz) uğraşıyorsak kablo modemciler ne yapsın? 56 K modemle bağlananlar için üzgünüm!

Dosya indirmeyi başlayıp beklemekle iş bitse neyse... ikide bir lisans anlaşmasını kabul ettiğinizi belirtmek zorundasınız. Ya kardeşim, işletmeme sistemi için bir sürü şeyi kabul etmişim zaten. Yamalar için daha ne kabul etmemi istiyorsun. Okumadan "yes" tabii. Bir de ikide bir solucan temizlemek de cabası. Çünkü daha ilk yükleme bitmeden Welchia bulaşmış oluyor.

İsyan! İsyan! Bilgisayar kullanmak gibi masum bir ihtiyacın bedeli bunlar olamaz! Ben bunlara alışkın değillim! Bunları kabul iedemiyorum! Anlayamıyorum! Benzeri şeyler otomobil ya da beyaz eşya endüstrisinde olsa, üretici çoktan batmıştı.

Nicedir sorduğum soruyu tekrarlıyorum: Bankalar, dev sanayi şirketleri, büyük kuruluşlar bunlara nasıl katlanıyor? Bu bedelleri nasaıl kabulleniyor? Bu işleri kaç kişiyle, ne gibi bedellerle hallediyorlar? Hiç mi araştırmıyorlar UNIX dünyasında bu işler nasıl oluyor diye? MS-Word bu kadar mı önemli? Amaç MS-Word dökümanı üretmek mi yoksa iş yapmak mı? İsyan! İsyan!

Görüşler

0
sametc
hocam sirketler nasıl katlanıyorlar diyorsan bence soyle ==

windowsdan baska sistem olmadığını mcse'ler onlara anlattıkları icin katlanıyorlar...
MCSE'ler sirketlere boyle boyle hata var diye soylemiyorlar direkt saklıyorlar ve tabiiki kendileri microsoft yetkilisi oldukları icin katlanıyorlar...

ve soyle birsey var linux ve unixi duysalar bile soyle fikir geliyor:
ne olmuski aynı windows gibidir cunku ilk windows uretilmedimi onlarda burdan gorduler yazdılar aynısı işte ?!:)

ve ntvmsnbc'de yer alan habere gore microsoft'un yeni genel mudurunun hedefi yani microsoftun hedefi DEVLET VE KOBİ olucakmış
simdi yine sahip olmak istiyorlar........... bunları engelleyecek birşeyler bulmamız lazım ve bu cayfer hocamızın iki bolumluk yazıyı referans gosterelim :)

saygılarla

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmamak lazım ( bu lafı bana oğreten hocam FZ'ye tesekkurler :)

birde surda kafam karısıyor : turkiyedeki universitelerin yarısı İŞLETİM SİSTEMİ temelini mekanızmasını windows uzerinden anlatması "işte her gun acık bulunan delik deşik işletim sistemi boyle yazılır yonetilir olusturuulur" demek olmuyormu elbetteki windowsu da anlatıcaksın
0
o_ozardic
birde surda kafam karısıyor : turkiyedeki universitelerin yarısı İŞLETİM SİSTEMİ temelini mekanızmasını windows uzerinden anlatması "işte her gun acık bulunan delik deşik işletim sistemi boyle yazılır yonetilir olusturuulur" demek olmuyormu elbetteki windowsu da anlatıcaksın

hangi yarısı ? ben de uni mezunuyum ama basima boyle bisey gelmedi? isim versen de soru isaretlerimi gidersen ? :))
sevgi saygi linux :)
0
mentat
aynen.. ben de ee mezunuyum ve isletim sistemi dersi gorduk, ama guncel sistemlerle pekbir alakasi yoktu, hele windows?!!

herhangi bir derste, odevde, projede hic windows uzerine birsey anlatilmadi bize, ve bildigim genel yontem de bu.. unix'de shell'ler falan gosterilmisti ucundan..

ki bence; keske windows, unix, herhangi bir modern isletim sisteminin mimarisi, yapisi gosterilseydi. linux/windows karsilastirmasi bir yana, yazilim gelistirirken (veritabani degil) gercek hayatta neyin nasil isledigini kendin kesfetmek zorunda kaliyorsun aksi takdirde..
0
sundance
DistroWatch`un başlığından direkt alıntı Put the fun back into computing. Use Linux (Bilgisayar kullanmayı tekrar eğlenceli hale getirin. Linux kullanın)
0
Challenger
Demek ki "SUS ve para vermeye devam et!"
Micros~1' un bize söylediği bu herhalde. Aklıma başka bir şey gelmedi.
0
murat09
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz (FM?)"
"Fikir pratikten doğar (Mao Tse Tung(!))"
Pratik:
Ben SUS u bir win server makinaya kurdum. Sıradan kendi güncellemelerini daha önceden indirdiğimiz bir makinadan LAN kullanmadan, direkt CDden yaparak yaptım. Çokda büyük güncellemeler değildi, sadece Blaster vs. patchleri idi. O makinaya daha sonra IIS6 yı minimum bileşenlerle yükledim. Restarta gerek duymadan IIS çalışmaya başladı. Bir gün "nadasa(!)" bıraktım baktım bir sorun yok, ertesi gün geçtim başına Software Update Server i yükledim. Windows2000, 2003, XP nin Türkçe ve İngilizce sürümleri için ayrı ayrı paketleri indirerek update "ettirmek" üzere ayarladım. O ben orada iken 318 download olduğunu ve bunları indirmeye başladığını gördüm(bakınız:SUS u önerdiğim yorum) (128 k ISDN bağlıyız). Akşam mesai biterken downloadların %20 si bitmişti. Daha sonraki günler fuara katıldığım için mesaiye gelemedim, ama donanımcı arkadaşı arayıp downloadları devam ettirmesi için gereken çok basit(basit olmasa anlamazdı!!!) birkaç şeyi söyledim. Size de söyleyim, sadece SUS ikonuna tıklayıp catalog download edecek, bağlantı kapatılacağı zaman programı kapatacak, ertesi günde aynen SUSu tekrar başlatacak ve ben gelene kadarda bu böyle devam edecekti. Birkaç gün önce data center a uğradım, arkadaş dediklerimi yapmış harfiyen ve download aşağı yukarı %80 tamamlanmıştı. Kendim şüphe ederek birkaç defada baktım inen cab'lara, indirdiği kadarı iniyor, kapatırsanda oluşan tmp dosyasının üzerinden aynen download managerlerde olduğu gibi devam ediyor. Yarın fuar bitiyor, pazartesi işbaşı yapacağım. Tahmin ediyorum o gün downloadlar bitmiş, salıyada SUS bütün w2k üstü makinelerde çalışıyor olacak. Bende her adminin istediği gibi, rahatlayacağım. Gerçi bunu win makineler için firewallda 135, 449 vs gibi worm portlarını kapatarak da yapmıştım ya, en azından yazılımlar güncel olacak çok daha ekonomik bir şekilde.
Bu downloadlar ve diğer güncellemeler için o basit ve işletemiyor dediğiniz sistemde ne bir lisans anlaşması karşıma çıktı, ne de ne LAN dan nede SUStan anlamayan donanımcı arkadaşım zorluk çekti. Ne de ben daha önce SUS kurmuştum. Hiç bir error da occur olmadı! Ve, bizde sürüyle w2k ve üstü OS yüklü makina olmasına rağmen, tek bir makina dahi bu son moda wormlardan etkilenmedi. Ve bütün bunlara bir ay kadar önce basit bir araştırma merakı yüzünden başlamıştım.(ilk post'unuzdaki sorununuz!)
Bilginize,
Bir "Administrator"
0
cayfer
Ben zaten SUS kurmanin zorluğundan bahsetmedim.... Yukardaki mesaji yazdığımda henüz SUS kurma aşamasına gelmemiştim. Win server kurmaya çalışıyordum. Madem kurmakta olduğum Winserver ağımızda herkese açık olacaktı o zaman winserver'ın tüm yamalarını yapmalıydım. İşte bu yamaların yapılması üç gün sürdü.

Dün sabah saatlerinde SUS'u kurdum. Gerçekten tereyağından kıl çeker gibi kuruldu. Hiç sorun çıkmadı. ben de tr ve eng yama yansılarını indirmek için gerekli tıklamaları yaptım ve makineyi kendi haline bırakıp eve döndüm. (Bu cümleden, SUS kurmak için iş yerine gitmem gerektiği anlaşılıyor). Doğal olarak bu noktadan sonrası uzun sürecek bir iş. Bekleyeceğiz.

Bu mesajı gene şikayet makamında yazmamın nedeni "temiz" bir işletim sistemi kurmak için, ya da bir başka deyişle kurulan bir işletim sistemini temiz hale getirmek için beklediğim sürenin çok uzun, pahalı ve zahmetli olması... Bu süre içinde makineyi en temel sunucu hizmetleri için dahi kullanamam! Zırt pırt reboot.

Diyelim ki Web/mail/ftp vs sunucunuz disk arızası nedeniyle çöküyor. Diskten gelen sesler kurtarmanın olanaksız olduğunu işaret ediyor. İyi bir sistem yöneticisisiniz o yüzden yedekleriniz falan var. Hemen depodan yeni bir disk ya da makine çıkarıyorsunuz ve hemen Win server kurmaya başlıyorsunuz. 30 dakikalık kurulum, hadi bilemedin bir-iki saatlik teypten geri yüklemeden sonra sunucunuz hazır mı değil mi? Soru bu işte... Benim gördüğüm ve bildiğim kadarıyla bu şekilde bir sunucuyu yeniden oluşturmanın süresi çok çok uzun. Bu süre içinde hizmetin aksamaması için alınabilecek önlemler var tabi. Örneğin ikinci bir sunucuyu hazır kurulu ve yamaları yapılmış bir şekilde kenarda tutmak gibi. Ama bu gene aynı noktaya getiriyor bizi: TCO!

Bu maceram sırasında 15-20 dakikada indirilen bazı yama programlarının 3-4 saat (SAAT) çalıştığını gözledim. Evet.. belki benim OS güncellememin 3 gün sürmesinin nedeni makinenin başında beklemiyor olmam ve her reboot istediğinde anında yapamamamdı ama konumuz TCO. Benim maaşımı haketmem için yapmam gereken başka işler de var. yamaların lisans anlaşmasını kabul ettiğimi belirtmek için ekran karşısında bekleyemem. Bekleyecek birisini de bulamam.

Diyorum ya.. BEN BUNLARA ALIŞKIN DEĞİLİM. Benim sorunum bu. Mandrake LINUX 9.1 makineme son 2-3 ayda belki 6-7 kere yama yükledim. Bir kere bile reboot etmedim! Tüm servisler tıkır tıkır kesintisiz çalıştı. Eveti Apache yaması yüklendiğinde Apache yeniden başlatıldı ama web servisi kesintisi 1 saniye kadar sürdü.

Sergilemeye çalıştığım falanca programın zor kurulması, zor kullanılması falan değil! Bu yaşadıklarımın bilgisayar kullanmanın doğal bir bedeli olmadığını, herkesin böyle yaşamadığını ve Windows ailesi işletim sistemlerinin sahip olma maliyetinin aslında çok yüksek olduğunu insanlara anlatmaya çalışıyorum. Ben de biliyorum yaşadığım bu Win problemlerinin aslında birer çözümü olduğunu. Örneğin yamaların CD'den yüklenebileceğini biliyorum. Bu CD'leri nasıl edineceğimi de biliyorum. Alt tarafı yılda 3-5 bin dolar verip MSDN'e üye olacağım o kadar. CD'leri 3-4 bin kullanıcıya nasıl dağıtacağımı bilemiyorum ama. Bir-kaç makineden söz etmiyoruz.

Ben de biliyorum ki Remote administration diye bisey var. Aynı şey 10 yıl önce de vardı (PC Anywhere) ama UNIX dünyasındaki uzaktan kullanım yeteneklerine alıştıktan sonra açıkçası hiç mi hiç çekilmiyor.

Yakında SUS üzerinden insanlar gece 3'de otomatik olarak yama yükleyecekler.Sabah kalktıklarında ekranda "Reboot etmem lazım. OK tıkla da edeyim" mesajıyla mı karşılaşacaklar?

İddiamı tekrarlıyorum! Windows, kullanması çok pahalı bir işletim sistemi! Lisans ücretinden söz etmiyorum, onun pahalı olması ayrı konu. İşletme maliyetinden söz ediyorum. Belki herşeyin çözümü var ama çok pahalı ve zor. Örneğin işletim sistemini kurduktan, yamaları yaptıktan sonra makineyi nadasa bırakmanın maliyeti nedir? Nadas süresince verilmesi gereken servisler ne olacak? Neden nadasa bırakma gereksinimi duyuyorsunuz?

Sevgiler
0
sundance
İstanbulun Halice bakan güzide üniversitelerinden birinde görüştüğüm, Bilgisayar Bilimlerine hakim olduğu her halinden belli olan, dahası Özgür Yazılım konusunda da oldukça sıcak yaklaşan bir öğretim üyesi, Linux ve Solaris bilgisayar parkına admin olmam karşılığında istediğim ücreti duyunca, Ben o paraya üç tane windows admini tutarım demişti.

Ben de kendisine tabi ki bunu yapabileceğini, fakat o tuttuğu adminlerle ve Windows işletim sistemi ile Solaris ya da Linuxda verdiği hizmetleri aynı performansla veremeyeceğini anlatmıştım. Dahası, daha önce Açık Radyoda Harvard Business Club programında verilen bir örneği hatırlatmıştım; Türkiyenin temel problemi, 6 numara somun gerektiren iş için, 6 numara somun pahalı olduğundan, üç tane 2 numara somun kullanmak, tabi bu da yetmeyeceğinden tutsun diye telle, zamkla vidayı yapıştırmak, daha sonra da bu çözüm patladığında bozulan makinayı gidip bu sefer kat kat daha fazla paraya yeniden almaktır diye.

Peki neden Windows hala tercih ediliyor ? Çünkü, başta sistem adminleri olmak üzere biz bir şeyleri öğrenmeden yapmaya meraklıyız. Hepimiz araba kullanmayı biliyoruz ama motorun nasıl çalıştığını ehliyet sahipleri arasından maksimum %10'u bilir. Burada da durum aynı. Windows çok bir şey bilmeden kullanılabilir gözüküyor, halbuki bir işin nasıl yapıldığını RFClere göre biliyorsanız ve sistem yöneticisi eğitimine sahipseniz Linux yönetirsiniz ve problemlerinizi şu ya da bu şekilde çözebilirsiniz. Öte yandan alamei cihan Windows admini olsanız da, RFCleri yalayıp yutmuş olsanız da, karşınızdaki işletim sistemi geçekondu mantığı ile üst üste ekleye ekleye ve tamamen ticari kaygılarla takvime yetiştirmek için çekiştirile çekiştirile yazıldığından ne problem gelirse gelsin bir şekilde başederim diyemezsiniz.
Bence ikinci sebep de çok ciddi pazarlama stratejileri. Gazetelerde çarşaf çarşaf ilanlarla ülkemizin önde gelen şirketlerinin IT müdürleri, bütün sistemlerini Windows 2003 Servera geçirdiklerini, dahası beta aşamasından beri servis veren makinalarınının bu sistemde oldukları ile övünüyorlar. Normalde bu adamın direkt kovulması lazım sen nasıl olur da sermayeyi kediye yüklersin. Kim ne kadar denemiş bu yeni işletim sistemini de buna geçiyorsun ? diyerek.

Son olarak yine yukarda bahsi geçen Üniversiteden bir örnekle bitireceğim. Sistemlerinde yeralan Windows makinalar sık sık göçer, bir kaç ayda bir formatlanıp yeniden kurulur, düzenli olarak patchlenirken, Linux üzerinde, öğrenci mailları, virüs filtreleme, webmail ve web sunucusunun bulunduğu makina, iki yıl boyunca çok rutin bakımlar dışında doğru düzgün bir müdahale bile olmadan (bir adminin gözetimi dışında) çalışıp, iki yılın sonunda harddiskte oluşan fiziksel bir hata yüzünden çöktüğünde tabi ki Linux admininin istediği para fazla gelecek, yerine üç tane daha Windows admini isteyecektir ;)
Bu açıdan bakarsak Windowsun bu kadar ön planda kalmasının temel sebebi Windowsu kör topal da olsa idare ederim diyen yetersiz adminler. Çünkü problem çıktıkça iş yapıyor gözüküyorsunuz, canım ülkede. Herşey yolunda giderse Bizim bu adama ne ihtiyacımız var ki, o dokunmadan da işler yürüyor. oluyor.
0
mentat
sadece merakimdan soruyorum, cahilligimi bagislayin, hatta sorarken bile korkuyorum ama..

madem linux adminligi bunca kolay, o zaman neden 3 windows admini ucreti 1 linux adminine esit? bilgi birikiminiz yuzunden daha degerli olabilirsiniz, ama sanki yorumunuz genel olarak 3 windows yoneticisi ucreti 1 unix/sun yoneticisine esit gibi geldi.. cikarimlara girismeyeyim kendimce, uslu uslu cevabimi bekleyeyim..
0
cayfer
Konunun Linux'un zorluğuyla kolaylığıyla ilgisi yok. Arz talep meselesi.

İnsanlar UNIX'e bulaşmaya korkuyor. Win dünyasında kendilerini daha güvenli hissediyorlar (herkes Win öğreniyor/kullanıyor ya...). UNIX adminine ihtiyacı olanlar da zor adam buluyorlar.

Saltanatın bitmesine az kaldı ama.. yakında LINUX adminlerin sayısında önemli artış bekliyorum.
0
elrond
Linux tan Windows tan bana ne ki maaş veren olarak. Kardeşim senin bu şirkete katkın nedir? Al sana şu kadar maaş dersin olur biter. Ne ki bu?
Mesela gel kardeşim sen bu şirkette insanların birbirine mail atmasını mı sağlıyorsun o zaman senin maaşın budur der yollarsın adamı. Bana ne şirketin maaş dağıtan efendisi olarak Linux/Windows/Unix ten.

.Com Boom` unun bazılarının bir yerlerinde boomlamasının en önemli sebebi yukardaki olaydır. Bazılarının hiç hak etmediği rakamlara sattığı ürün hizmet ve iş gücü binlerce şirketi boomlattı. Bizde burda 10 sene önce patlayan bir konuyu tartışıyoruz. Bu devirde aldığın paranın en önemli parametresi ne verdiğindir neyle verdiğin değil.
0
elrond
Ayrıca PC min saati şu anda 12:34 AM iken yukarıdaki post niye 16:34 diyor...
0
sundance
Estagfirullah :))

Linux adminliği Windows adminliğinden kolay ya da zor değil. Zaten temel hata da bu. Mesele, Linuxun (ya da Unixin) başına geçip ben adminim diyen kişinin gerçekten kendini yetiştirmiş olması gerekliliği. Öbür türlü orada duramaz zaten. Fakat Windows altında bu çizgi daha belirsiz.

Verilen örnekteki üç windows admini konusuna gelirsek, dürüst konuşmak gerekirse (ve Windows adminlerinin hakkını yememek adına) söz konusu kişiler de bir şekilde Windows kullanan, muhtemelen NT bile kullanmadan 2000 ve XP kurmuş, point and click mantığıyla, daha doğru düzgün TCP/IP, routing, kullanıcı yönetimi vs. bilmeden sistemin başına geçen insanlar. Eğer Windows konusunda teknik destek alıyorsanız bilirsiniz, bir printer yazmaz, iki makina birbirini networkden görmez, sonuçta iş döner dolaşır, yeniden install edelime gelir.

Burada şunu da söyleyeyim, benim tanıdığım en iyi sistem yöneticilerinden biri (şu anda kendisi Intrasoft da Yunanistanda çalışmaktadır) bir Windows adminiydi. Fakat öyle yukarda bahsettiğimiz gibi yarım yamalak adminlerden değil, biliyorum dediği herşeyi en ufak detayına kadar bilen türünden. Ve -merak edenler için- yukarda bahsedilen rakamlar doğrultusunda üç windows yöneticisi ücretini değil, dört windows yöneticisi ücretini alıyordu :))

0
murat09
Konu TCO ya gelirse Linuxun çeşitli sürümlerinin olduğunu ve bunların hangisinin bir Enterprise Windows sunucu makinanın yerini tutabileceğini ciddi yanıtlarla açıklarmısınız? Dandirik, tutarlı ve geleceği olmayan distrolarla mı? Bir RedHat ın -Oracle kurulabilen ve çalışan- Server sürümünün ne kadar olduğunu da yazar mısınız? Ve o makinede hangi windows eşdeğeri ticari uygulamaları kullanabileceğinizi? Mesela AutoCAD, Flash, Photoshop, hatta Office gibi? Bütün bu saydıklarımın hiç biri bedava değil bende biliyorum ama, bunlara eşdeğer -kusura bakmayın ama- eşdeğeri olarak ne windows ne de *.nix sürümleri var. Ve, şunuda söylemek gerekir, *nix sunucularında tercih edileceği yerler tabii ki var(aynen bizim sistemimizde olduğu gibi) ama hadi OpenOffice kullanalım, hadi neydi o, abuksubuk bir CAD programı var Mandrakede onu kullanalım demek, "elmalarla armutları karıştırmak" olmaz mı?
TCO, tco tco. Masaüstünde üstdüzey kullanıcılar için eşdeğer uygulamalar geliştirilmedikçe tercih *nix varyantları olmayacaktır bunu artık lütfen söyleyelim, adam senelerce CAD, imaging öğrenecek, siz ona maaş vereceksiniz proje vs üretmesi için, sonrada aha şu bedava ama tek kusuru var şu işlemi yapmıyor buraya tıklarsan çökebilir sen hadi bunu bedavasınla değiştir diyeceksiniz. Kimse buna yanaşmayacaktır şu koşullarda. İster Sus kurun isterse PCA, windows yönetimi "üç beş click" le, "next next next"lerle özetlenebilecek bir şeyde değildir. Ben "adam gibi" bir windowsu 4 saatte kuruyorum ama, sırf KDEsinde Türkçe TTFleri yüklediğim için çöken Mandrakeyi, nVidia -resmi linux!- sürücülerini yüklediğim için 16 renk açılan Redmond Linuxu kaldırmak için saatlerce uğraştım ve neredeyse datalarım külli gidecekti. Güya en basit, kullanıcı dostu *nixti bu! ister 1 makine isterse 1500 makine olsun, sorumlu bir administrator(windows veya *nix administratoru yoktur, administratorler tek çeşittir benim bildiğim) mutlaka bu tür TCO maliyetini artıran sorunların üstesinden gelmek için birkaç yol araştırır ve gerekirse "makinenin başında durmak zahmetine katlanarak" bunları giderir. Gideremiyorsada bir yerine tekmeyi basan mutlaka eninde sonunda çıkar -veya çıkmalıdır!-
0
sundance
Burada biraz haksızlık edildiği kanaatindeyim. AutoDesk, Microsoft'tan sonra dünyanın en çok C kodu üreten ikinci firmasıdır ve muhtemelen AutoCad'de Windows'dan sonra dünyanın en büyük yazılım projesi. Bu sebeple, AutoCadin değil Linux üzerinde Windows üzerinde bile (eğer endüstri standardında uzman makina mühendisliği çizimlerini kastediyorsak) muadili yok. Öte yandan, AUTOCAD kullanan tanıdğım yüzlerce (abartmıyorum) mimarın Windows tutarsızlıklarından dolayı illallah dediğini ve Linux'u sadece kulak dolgunluğu ile bilen kişilerin bile bana Linux üzerinde çalışmaz mı diye sorduklarını yakınen biliyorum.

Dipnot: Sanırım QCADden bahsediyorsunuz abuksubuk diye. LinuxCadi bir deneyin derim. Çok şaşırabilirsiniz.
Öte yandan Open Office MS Office'in yerini tutar mı, Gimp Photoshop yerini tutar mı tartışmalarına hiç girmeyeceğim. Kullanan kullanıyor (Merkez Bankası, Almanya ve İsrail hükümet kurumları vs.) , kullanmayan da bunun şusu öbürüne benzemiyor, şu ikon başka yerde başta olmak üzere bin tane şey sayabiliyor, keyif meselesi kimse birşey diyemez. Fakat hatırlatmama izin verin ki, MAC kullanıcıları da Windows üzerindeki Adobe ürünlerine beş para etmez, Mac dekilerin yerini tutmaz gözü ile bakıyor ve aynı firmanın Windows ve Mac için yaptığı yazılımlar bile kullanım olarak farklılıklar gösterebiliyorken bizim %100 uyum beklememiz biraz olacak.
Sonuçta nereye geliyoruz ? İsteyen Windows kullanıp, günde birkaç defa reset atmayı, senede birkaç defa sistemi yeniden yüklemeyi, birkaç yılda bir yeni Windows versionunu kaldıracak şekilde makinalarını upgrade etmeyi bilgisayar kullanıcısı olmanın cefalarından kabul edip sineye çeker, isteyen de GNU/Linux kullanır, yukarda saydıklarımın hiçbirini dert etmeden, eğer isterse sistemi tanıyıp ihtiyaçlarına göre değiştirerek, istemezse de işini bilen birisinin kurduğu bir sisteme belki de yıllar boyunca en ufak bir değişiklik yapmadan ama güvenli bir şekilde kullanarak devam eder.
0
FZ
Bir sürü karman çorman matematiksel denklemi içeren bitirme ödevimi OpenOffice.org ile açıp düzenleyebildiğimi, OpenOffice'in matematik denklem editörünün MS´inkinden daha iyi olduğunu gördüğümde sevinmiştim. Öte yandan daha profesyonel ve akademik ortama yönelik insanlarin LaTeX standardını kullandıları da aşikardı, burada yüzbinlerce sayfa tutan teknik `journal´lerden bahsediyoruz. Burada verdiğim örnek uç noktada, uzmanlara yönelik bir örnekti. Pek çok doküman için zaten mevcut fonksiyonalitenin %80´inin gerekmediği hepimizim malumu, o halde bu neyin kavgası? Neyi paylaşamıyoruz? ;-)

Dandik, tutarlı olmayan, geleceği olmayan distrolar denince... bu tabir bana enteresan geldi. 10 yıldır falan geliştirilen, bünyesinden 15.000 civarı paket barındıran, her gün e-posta listesinde birkaç yüz soru ve cevabın döndüğü, dünya çapında destek sunabilen Debian GNU/Linux dağtımı geldi aklıma mesela. Acaba bu dağıtım dandik, tutarsız ve geleceksiz mi? Sadece bir örnek.

FLASH örneği verilmiş, kendi adıma, artık herhangi bir uygulamada programatik olarak grafik, animasyon ve etkileşimli görüntü üretmek istiyorsam SVG kullanmayı planlıyorum. Herhangi bir tarayıcıya plug-ini nasıl olsa otomatik olarak yüklenebiliyor max. birkaç dakika (ya da saniye içinde).

Bu arada Linux altında AutoCAD muadili program olduğunu kim iddia ediyor merak ettim doğrusu. UNIX üzerinde ya çok daha ileri tasarım programları var, ya da daha düşük seviye. AutoCAD ise orta seviye tasarım programı ve evet Linux ortamında bir sürümü ya da benzeri yok. Bunda da tartışmalı bir durum göremiyorum.

Uzun lafın kısası bu mesajın verdiği mesajı ben tam olarak alamadım (belki de benim kafam basmadı, mümkündür...)
0
conan
Tanrim bu nasil bir kavram kargasasi, bu nasil bir yazim stili! Nereye haykiracagini sasirmis bir enerji...

>>>... adam senelerce CAD, imaging öğrenecek, siz ona maaş vereceksiniz proje vs üretmesi için, sonrada aha şu bedava ama tek kusuru var şu işlemi yapmıyor buraya tıklarsan çökebilir sen hadi bunu bedavasınla değiştir ...

Bu cumlede anlatilan sey sanirim korsan kopya windows'a yuklennmis bazi korsan yazilimlar degil mi? bedava, cokuyor, su ilslemi yapmiyor... bana windows'u animsatti da... Bedava derken ozgur demeye mi calistin acaba? Satasacaksan da kavram kargasasiyla satasma.

Enterprise server? Enterprise windows sunucu mu? Sen hic RedHat Enterprise server denedin mi? Denemediysen konusma! Benim yaklasik 20 tane filan yari yariya development/production RedHat enterprise server makinam var. Hepsi intel tabanli sunucular. Biz ayni gelistirmeyi Solaris/Sun arasinda yaklasik 12 kat evet yaziyla oniki kat daha pahaliya yapiyorduk. Belki unlu muhtesem Windows/Linux tartismasina iyi bir ornek degil ama TCO mu dedin? Ayni sey! Su ana kadar makinalarimda reboot bile yasanmadi, gerzek gelistiricilerin memory leaklerini saymazsak. Patch mi? Cok basit odersin Redhat Network ucretini alirsin support'unu. Ozgur demek bedava demek degil bir kere daha hatirlatiyorum sana. Ama paran mi yok? Git autorpm.org'dan autorpm indir. Biraz gec olur ama guc olmaz, reboot gerektirmez.

Off cok baydi beni bu daha fazla cevap yazamayacagim. Bu kadar kavram kargasasi icinden itiraz edecek nokta bile cikarmak insani yoruyor.

Sonucta sen windows kullan ben zavalli bir linux admin/kullanicisi olarak halimden memnunum.
0
murat09
Ne "korsan kopya windows" yüklemekten yanayım ne de özgür ile bedavanın farkını bilmeyenlerdenim. Uzun süredir FM üyesiyim sanırım bunu daha önceki "post"larımdan anlayabilirsiniz.
Üzüm yemek ve bağcıyı dövmek arasında bir seçim yapmak gerekirse, bağcıya ücretini ödeyip üzümü satın almayı tercih ederim. Size -conan- teknik olarak onda şu var bunda bu var da demeyeceğim, aksine "kavram kargaşasını" sizin çıkardığınızı düşünüyorum.
AutoRpm den rpm indirmekle win updateden patch indirmek arasında amaç olarak bir fark olduğunuda sanmıyorum.
Win, Mac, *nix...Bunların hepsi birer "platform"dur. Üzerinde çalışan uygulamalar ve bu saydığım platformların stabilitesini sağlamak, "git ordan bunu indir" "şurdan bunu satın al" demekle de özetlenecek kadar basit değildir ve herhangi birini tercih ederek yöneten/kullanan kişiye de "zavallı" denmesini gerektirmez.
Ve ben windows da, linuxu da yerine göre kullanan biriyim. Halimden de memnun değilim ve asla da olmayacağım, her allahın günü "acaba nasıl daha iyisini yapabilirim" sorusunu kendime soruyor ve bu çizgide kendimi geliştirmeye kafa yoruyor, bağlı olduğum kurumun TCO'sununda benim kendimi geliştirmemle de orantılı olarak azalacağını biliyorum.
Saygılarımla.
0
elrond
Sadece Windows sistem yöneticilerinin bu tip maceralar yaşamaması için bir kaç ipucu olması açısından yazıyorum
- Patchler qchain.exe ile silent ve tek reboot ile yüklenebilir. (ekranda "Agree" diyaloğunuzu beklemenize gerek yoktur.) qchain çıkalı 2 sene filan oluyor hem böylece klavye kullanma zevkinizi de tatmin edebilirsiniz.
- SUS Updateleri mandotary reboot ile yapılabilir client ta "reboot" promtuna ihtiyacınız yoktur. (Tabi clientınızın (Burda client başka bir server olabilir) güvenli reboot edeceğine emin olacaksınız ;-)
- Bir serverda Windows Media, DirectX, Outlook Express güncellemesi yapmak gerekmez. Basit olarak wmplayer.exe ye "everyone" deny verebilirsiniz mesela...Yani sadece ihtiycanız olan patchi yapın.
- Clientlarınz MS ise Local Admin userınız olmasın ve bu kullancıların ihtiyacı dışındaki uygulamaları kullanmasına izin vermeyin.
- Unix/linux adminleri nasıl How TO okuyorsa sizde birazcık döküman okuyun ve Windows CLI(!) ın nimetlerinden faydalanın.
- Bütün bunların yanında SUS enterprise için tasarlanmış bir ürün değildir bunu için başka şeyler vardır. (CA SDO, SMS vs...)
- Bunun yanında SUS u beta dan beri 150 serverın yamalanmasında kullanıyoruz bir problem yaşamadık.
- Client update bu işin en zor kısmıdır serverlar daha özenli bakımı yapılan nesneler olduğu için orda aslında çok problem çıkmaz. Eğer 3-4 bin clienttan bahsediyorsak bırakın clientlar internetten auto update yapsın. Ne de olsa bu kadar clientı olan bir enterprise da proxy server denen bir cihaz mutlaka vardır. Clientlar cache lenmiş patchleri LAN hızından alıp yüklerler.

Sevgiler, saygılar.
0
conan
- Patchler qchain.exe ile silent ve tek reboot ile yüklenebilir. (ekranda "Agree" diyaloğunuzu beklemenize gerek yoktur.) qchain çıkalı 2 sene filan oluyor hem böylece klavye kullanma zevkinizi de tatmin edebilirsiniz.

OH YEAH! Hemen seni windows media update'ine goturuyorum!!!! qchain'e guven, sonuncuda reboot edecek nasilsa sonra diye, sonra sabahleyin karsinda eee bassana agreement button'a diye bekleyen bir suru server! :P

Neyse hatadir olur. :P
0
elrond
Windows Media Update ni niye yağıyorsun serverda?
0
elrond
p ve ğ yi yan yana koymuş adamlar klavyede :-)

`yapıyorsun` olacak tabiki
0
conan
sadece remote exploit'ler yok bu dunyada. Ayrica Eger Windows Media Streaming service yukluyse onu da ayni sekilde update ediyorsun, agreement olmasi lazim! Neden? Cunku butun bunlar goya OS'in bir parcasi degil. O yuzden onbiin agreement yirmibin click yapman gerekiyor. pfffttt...

Neyse, ben bi karar almistim, artik ona uyacagim, Windows/Linux polemiklerinde son mesajim budur :) Suraya winlinsonyorum diye bi keyword gireyim ki yorumlarda son yorumum oldugunu search ile arada bir hatirlayip kendime geleyim :)
0
skoylu
Sanırım kafalarda bir takım sorular var, ama kenardan köşeden cevaplarla konu iyice karışmış..

1. 3 Windows Admini, 1 Linux admini edermi ?

Abes sual. 1 Windows admini 1 Linux admininden fazla eder. Ama o kendine Windows admini diyen adamın ne kadar admin olduğu önemli.

2. Neden Windows adminleri ucuzken, Linux adminleri pahalı ?

Gayet basit. Sizbie Linux admininden istediklerinizin hiçbirini Windows admininden isteyemezsiniz de ondan.

İki sorunun harmanlanmış cevabı ise şöyle olur:

Windows adiminiyim diye gezinenler, next tuşuna basıp format C: yazmaktan (ve aynı seviyede bilgi gerektiren diğer işler) başka bir şey bilmeyen tiplerdir genelde. Görüyorumki var burada bir kaç kendine windows admini diyen. Buyrun sevgili Adminler:

1. 1000 $ bütçe ile, 3 yıl kesintisiz çalışacak diye garanti vererek bir servis devreye alabilirmisiniz ?

2. W2K/WXP/W2K3 ve PC99 Hardware Spesifikasyonlarından ne kadar haberiniz var ?

3. Bu sisteme asla virüs bulaşmaz şeklinde garanti verebilirmisiniz ?

4. 10 tane bilgisayarı kendi masanızdan bir anda yönetebilirmisiniz ? Yani mesela hepsinin birden IP adreslerini aynı anda değiştirebilrmisiniz ?

5. 100 tane bilgisayarı tek bilgisayar gibi çalıştırabilirmisiniz ?

6. Sabah gelen herkesin, önindeki makinanın çalışabilir olacağına garanti verebilirmisiniz ?

Devam eder gider bu böyle.. Olay şudur. Windows'tan Linux'a geçiş söz konusudur çoğu zaman. İki sebepten. Ya lisans paraları tak etmiştir, yada virüs, mavi ekran vs. gibi şeylerden yolacak saç baş kalmamıştır. Hal böyleyken Linux admininin çıkıp şu yazılımı alalım şu kadar dolarcık, teknik destek hattını arayalım bu kadar dolarcık deme, servis aksayınca formatlayıp yeniden kuralım, virüs bulaşmış buna diye işin içinden çıkamayınca cracker'lerin ardına saklanma, dahası istenen şey için bu onu desteklemiyor vs. deme lüksü kalmamıştır. Sonuçta Linux admininin işlettiği sistem için, Windows adminlerinin doğal kabul ettiği hiç bir şey makul karşılanmaz.

Sonuçta , Admin penceresinden bakınca Windows aslında 10 kez daha zordur, 100 kez daha pahalıdır. Ama niyetiniz Linux ile sağladınız esneklik ve sağlamlığı ortaya koymaksa. Fakat Linux admininden beklenen tam olarak budur.

Ha bu arada, ben Windows adminiyim diyorsanız, birde gidip SUS'a para vermeyi/verdirmeyi marifet sanıyorsanız, pes derim size sadece. Windows (98+) kendi içinde gereken her şeyi sunuyor zaten.. Gidin biraz mürekkep filan yalayın da öğrenin yaptığınız işi.. Yok böyle oluyor bu işin adminliği derseniz, kendinize admin filan gibi sıfatlar takıpta kendi kendinize gelin güvey olmayın. Komik duruma düşüyorsunuz. Bana da sormayın nasıl olacak o iş diye, topu topu 6TB filan tutar gözatmanız gereken dökümanlar, adres ise msdn.microsoft.com , hepsi açık, hepsi aşikare...

0
cayfer
Serdar ustadım! Çok doğru söylüyorsunuz. Ne ekleyecek birşey bulabiliyorum ne de değiştirecek bir şey. ama ne yazık ki biz hizmet veren insanlarız ve hayatın gerçekleri, söylediklerinize katılmakla birlikte, birşeyler yapmamızı gerektiriyor.

Universitede bu son welchia krizinde milletin hattını kestik! İşitmediğimiz laf kalmadı, hem de bilgisayar mühendislerinden.... Neden önlem almamışız! Neden eğitmemişiz! Neden yamaları hazırlamamışız! Samimi olduğumuz birkaç kişiye "XP'yi ben yazmadım, ben önermedim, XP kurmadan önce bana fikrimi sormadın, sen neden önlem almadın?" gibi sorular, yorumlar yönelttiğimizde aldığımız yanıtlar ilginçti. İnsanlar o kadar emin ki "yüksek teknoloji" kullandıklarına ve en iyi seçeneğin bu olduğuna... Bu insanlar üstelik konunun uzmanları. Ne yazık ki "madem XP, 2K kullanıyorsun o zaman sonuçlarına katlanırsın" diye kestirip atamıyorsun. Bizi dinleyip Win98'de kalanlar var. Bu salak XP yüzünden onlar mağdur duruma düşüyorlar. Çalışamıyorlar yaaa. bu kadar basit. Üstelik UNIX kullananlar da çalışamıyor. "XP kullanmak yassak hemşerim" desen gene bir sürü saldırıyla karşılaşıyorsun. Mecburen SUS/MUS takılmaya çalışıyorsun. İşin acı tarafı SUS'un da çözüm getirmeyeceğinin daha ilk günden belli olması.

Az kaldığını umuyorum. Sabredeceğiz. Ufak ufak millete daral gelmeye başladı. Geçenlerde bizim kütüphanenin bilgi işlem sorumlusu durumundaki şahıs "LINUX mu MINUX mu herneyse kurun da kurtulalım, artık tahammül edemiyoruz" dedi! Alt tarafı 5-6 tane XP'li genel okuyucu Internet tarama bilgisayarı var ellerinde. Gerisi hep MS-DOS/PC-NFS altında telnet terminali olarak kullanılan (inanmayacaksınız ama) 386 ve 486 makineler.

Az kaldı! Bunu rahat rahat söylememin bir nedeni de son haftalarda yaşadığımız bir dizi olay: Basit bir şakalaşma sonucunda bu yıl da üniversitede LINUX seminerleri başlattık. Geçen yıl aynı seminere 6-7 kişi ilgi gösterirken bu yıl üniversitenin en büyük amfisine taşınmak zorunda kaldık! Seneye spor salonuna taşınmak zorunda kalırsak şaşırmam valla...
0
bahadirkandemir
Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. BM öğrencisi herşeyi bildiğini sanır. Hele 1. sınıftayken çok yüksekten uçar. Disk bölümlemede ve formatlamada uzmandır; Windows çöktüğünde aklına gelen ilk fikir format atmaktır.

Bir hoca, 2. sınıfta pointerlar ile çalışırken, Malloc ile aldığımız belleğin mutlaka Free edilmesi gerektiği, yoksa hafızanın yavaş yavaş dolacağı anlatmıştı. X gün sonra bu makine çalışmaz duruma gelir ve resetlemek zorunda kalırsınız demişti. Herkesin "Resetlemek zor değil ki" dediğini hatırlıyorum, ve gülüyorum ağlanacak halimize. Hoca "O makineyi resetlemeyi göze alıyorsanız sorun yok" dediğinde, sesindeki alayı büyük ihtimalle bir ben farkettim.

Annem eski bankacı, işlem ekranının 1 dakika açılmadığı zamanlarda bankadaki işlerin aksadığını bilirim.

"Resetle tamam", "Formatla tamam", "Windows'u yeniden kur tamam". Tamam değil arkadaşlar :)

İstisnalar kaideyi bozmaz, her BM öğrencisi dediğim gibi olmaz...

Saygılarımla,
Bahadır Kandemir
0
lifesdkver0_1
Linux serverdan bu updateleri push etmenin herhangi bir yolu yok mu?
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

M$´un MSN çıkartmaları

conan

Microsoft yeni ürünü olan MSN bilmem kaç sürümünü sanırım bugün çıkarttı. MSN'nin logosu bir kelebek, ve bilimum büyük web sayfalarında (washingtonpost.com gibi) zart diye önünüze tam sayfa kelebek görüntüsünde insanlar geliyor. (mothman prophecies seyredenler korkuyor tabii ama neyse!) Konumuz bu degil.

Windows`un koduna göz atmak ister misiniz?

larweda

Microsoft`un Internet Explorer ürününün Amerikan tekelcilik yasasına aykırı olduğu iddiası ile ilgili devam eden davanın son aşamasında, Internet Explorer`ın Windows`un temel bir bileşeni olduğu iddiasına karşı Amerikan Mahkemeleri Microsoft`tan işletim sistemlerinin kaynak kodlarını Amerikan Hükümeti ile paylaşması gerektiğine karar verdi. Microsoft`un bu karara olan itirazı geçerli olmazsa, Internet Explorer`ın gerçekten temel bir bileşen olup olmadığının incelenmesi için Microsoft sistem kodunu hükümete açmak zorunda kalacak.

Konu hakkında ayrıntılı haberler: Yahoo!, Slashdot, L.A.Times

Yeni windowz böyle olacakmış görmemiş olanlara duyurulur

TLG

yeni windowz görüntüleri ve kullanımı hakkında bi link gördünde bunu fazlamesaicilerle paylaşayım istedim
Yeni windowz
bide tartışma çıkarmak amaçlı değil sadece 6.his Micros~1 un linux çekirdeği kullanma ihtimali nedir acaba merak ettim ;-) tahmini olan varmı :-)
Saygılar TLG;

Microsoft, Türk Bilişimcisini Ciddiye Almıyor mu?

FZ

Güncelleme (2004-10-21): MS Türkiye'den henüz resmi bir açıklama gelmemiş olmakla birlikte habere konu olan sayfa düzelmiş görünüyor şu anda.

FM üyelerinden bm'nin turk.internet.com sitesinde yer alan haberini alıntılıyoruz:

Ben aslında, oldukça yeni duyurulan .NET açığının [1] Türkiye'de büyük bankalardan kaçının sitesini etkileme ihtimali olduğunu açıklayan kısa bir yazı yazacaktım. Hangi bankanın hangi sunucuyu kullandığını anlatmadan önce, MS Türkiye'nin bu bankaları uyardığından emin olmak istedim. Siz olsanız ne yapardınız?

Microsoft'un yeni söylemi: Cihat

anonim

Microsoft "Get The Facts" adıyla yeni turlarına başladı. Silicon.com'un bu süreci teknolojik olduğu kadar politik bir "savaş aracı" olarak nitelendiriyor. Söylemlerin birçoğu yeni değil. Windows'un, açık kaynak kodlu rakibi kadar ucuz ve güvenli olduğu, karşı tarafın ise sanılan kadar güvenli ve ucuz olmadığı vs.

Ama Londra'daki "road show"da yeni bir söylem dikkat çekiyor. MS bu sefer Linux destekçilerini Microsoft'a karşı cihat yürütmekle suçluyor. "Cihat" söyleminin özellikle seçildiğini belirtmeye gerek yok sanırız. Malum bu günlerde bu kelimenin, özellikle ABD ve Avrupa'da negatif bir popülerliği var. Silicon.com'un bu konuya ilişkin yorumu da okunmaya değer.