Microsoft Antitröst Savaşında Taraflar Belirlendi

0
Soulblighter
Avrupa Komisyonu'nun geçen yıl mart ayında Microsoft aleyhine verdiği antitröst kararına karşı firmanın başvurduğu temyiz sürecinde taraf olacak 5'i Microsoft yandaşı, 4'ü karşıt toplam 9 firma belirlendi.
Avrupa Mahkemesi (Court of First Instance (CFI) Hakimi Hubert Legal 9 şirketi dün Microsoft'un davasıyla ilgili taraf olarak onayladı.

Microsoft adına Association for Competitive Technology ve the Computer Technology Industry Association konuşacak. Geri kalan 3 firma ise hem tek tek hem de birlikte katılacaklar.

Karşı tarafta ise Hollanda'dan DMDsecure.com ve İngiltere ve İsveç'ten medya - eğlence ve telekom sektöründe iş yapan 2 firma var. Bu 3 firma koalisyon yapacaklar.

4.firma İtalya'dan TeamSystem ve Norveç'ten Mamut isimli şirketlerin birlikte oluşturacakları bir grup olacak. Microsoft adına konuşacak son firma İsveç'ten Exor.

CFI adına konuşacak diğer bir firma, ABD'de Microsoft'u mahkemeye veren RealNetworks olacak. Rekabete aykırılık suçlaması yapan Real, Microsoft'un rakibi olan multimedya yazılımı üreten firma.

Komisyon adına ayrıca Software and Information Industry Association, the Free Software Foundation ve web reklamcılığı için teknoloji sağlayan VideoBanner şirketleri de konuşuyor olacak.

Hatırlanacağı üzere, Avrupa Birliği 2004 martında Microsoft'a 613 milyon $ (497.2 milyon euro) ceza kesmiş ve Windows Media Player yazılımının, Windows işletim sisteminin içinden çıkarılmasını istemişti.

Avrupa Birliği Rekabet Komisyonundan Mario Monti "Avrupa Birliği Microsoft'u Avrupa'daki PC'lerin üzerinde sanal tekel kurmaya çalışmaktan suçlu buldu. Bu karara varmamız çabuk ya da kolay değildi" dedi.

Kaynak: turk.internet.com

Görüşler

0
loker
Aslında msn messenger (sonra mı önce mi windows messenger oldu galiba) adlı yazılımın windows ile dağıtılıyor olması (gerçi galiba zorunlu değil ama) ve hotmail.com'la paralel çalışıyor olmasına da ben yahoo!, aol vb. kimi firmaların yerinde olsam karşı çıkardım... ama tabii it iti ısırmaz atasözüne atfen büyük şirketler birbirlerini düşman olarak tanımlamaz... beeelki, yakında skype'den böyle bir atak görebiliriz o kadar...
0
pirx
Real adam gibi bi yazılım mı üretmiş de ms'e karşı davacı oluyormuş? Diğerlerini bilmem de , ilk kurduğum günden beri bir ikinci kez bilgisayarıma kurmaktan özellikle kaçındığım bir program varsa o da RealMedya ve onunla gelen zımbırtıların tamamıdır.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft'tan Emacs Benzeri Editör

urxalit

Microsoft'un Connected Systems bölümü Emacs benzeri bir editör - belki bir geliştirme ortamı hazırlıyor. Bir tür "Emacs.Net" olarak tanımlanan editörle ilgili planlar Microsoft'un profesyonel geliştirici konferansında açığa çıkabilir. Söylentinin kaynağı bu web günlüğünde. Daha fazla detay verilmemiş ama projenin adı doğrudan Emacs.Net olarak anılıyor. Son isim muhtemelen bu olmayacaktır tabii.

Microsoft DRM nasıl deşifre edilir?

FZ

Microsoft'un .WMA (Windows Media Audio File) tipindeki ses dosyalarını korumak (!) için geliştirmiş olduğu şifreleme sistemi olan MS-DRM (Microsoft Digital Rights Management) açık anahtar şifreleme için (public key cryptography) eliptik eğri yöntemini, blok şifreleme için DES algoritmasını, akış (stream) şifreleme için RC4 algoritmasını ve hash fonksiyonu olarak da SHA-1 algoritmasını kullanmaktadır.
Şimdi bu teknik detaylardan sonra diyebilirsiniz ki breh breh adamlar yapmış, yani çözmesi çok zor olsa gerek, bu sefer Microsoft sağlam iş çıkarmış.
Ancak eski dost Microsoft bizi yanıltmadı ve gene bir açık verdi. Yukarıda acayip karizmatik görünen sistemin nasıl deşifre edilebileceğine dair teknik bilgiler ve konu ile ilgili programlar + kaynak kodları isterseniz yapmanız gereken MS-DRM adresini ziyaret etmek.

Microsoft´tan Steve Ballmer Türkiye´de

FZ

Microsoft'un planladığı yatırımları görüşmek üzere Türkiye'ye gelecek olan Steve Ballmer, 5 Mayıs'ta başlayacak olan İzmir İktisat Kongresi'ne de katılacak.

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, Microsoft'un Türkiye'de eğitim alanında kapsamlı bir yatırım hazırlığında olduğunu belirterek, şirketin CEO'su Ballmer'ın bu yatırımlar kapsamında görüşmeler yapacağını açıkladı.

Edinilen bilgiye göre Ballmer'ın Türkiye ziyareti sırasında, 5 Mayıs'a kadar detaylarının kesinleşmesi durumunda Microsoft ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında önemli bir anlaşma imzalanacak. Anlaşmaya göre Microsoft, bakanlık bünyesindeki öğretmenleri bilgisayarlı eğitim konusunda eğitecek. Anlaşma kapsamında Microsoft'un öğretmen ve öğrencilere indirimli ya da bedava yazılım vermesi bekleniyor.

Microsoft'un CEO'su Ballmer kongre öncesinde Manisa'ya geçerek Vestel City'yi ziyaret edecek ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyecek. Edinilen bilgiye göre Manisa'daki fabrikaları ve Vestel City'yi ziyaret isteği dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'tan geldi. Microsoft'un öğretmenlere yönelik eğitim projesinin bir de donanım ayağı bulunduğunu belirten gözlemciler şunları kaydetti: "Microsoft'un sponsorluğunun içinde Vestel'den donanım (bilgisayar) alımı da olabilir. Çünkü proje yazılım ve donanım olmak üzere iki ayaklı. Vestel, Microsoft'a geçmiş yıllarda web terminal (internet erişim cihazı) satmıştı. O zamandan bir tanışıklık var. Ayrıca Vestel'in yurtdışına ihraç ettiği 7 milyon adet sayısal cihazın her birinin içinde en az 20 dolarlık yazılım bulunuyor.Yani Vestel gümrük kayıtlarına geçmemekle birlikte 140 milyon dolarlık yazılım ihraç ediyor. "

Haberin tam metnine buradan erişebilirsiniz.

Şeytanın aklına gelir mi ? -ya da- GPL ölüyor mu ?

sundance

Newsforge`un Newsweek`e dayanarak verdiği habere göre Microsoft`un yeni açıkladığı Palladium DRM/PKI güvenlik sistemine göre GPL ve benzeri uygulamalar tehdit altında.

\r \r Sözkonusu sistem, aynı SSL gibi bir yapı ile ve hardware destekli olarak bir bilgisayar üzerinde çalışacak programların aynı SSL sertifikalar gibi legal sertifikalara sahip olmasını gerektiriyor. Böylelikle güvenli uygulamalar, güvenli ağ yapısı üstünden çalışabilecek (bazı çok kötü yazılmış e-mail programları yüzünden Internet virüs kaynamaycak yani) Dahası GPL bir kaynak kodunu compile edip çalıştırmaya kalktığınızda boardunuz/CPU`nuz bunun çalışmasını reddedebilecek. Detaylar için Newsforge

EXCEL 2007 Hesabı: 850 * 77.1 = 100,000

FZ

The Register'daki bu habere göre eğer EXCEL 2007'ye 850 çarpı 77.1'in sonucunu sorarsanız size cevap olarak 65535'i değil 100,000'i gösteriyor. Ayrıca 11 farklı sayı için de hatalı sonuç gösteriyor. Yapılan açıklamaya göre sayılar hafızada doğru tutulurken (mesela o sonucu 2 ile çarparsanız doğru sonucu yani 850 * 77.1 * 2'yi gösteriyor) hücrede gösterilen değer farklı oluyor.