Microsoft'tan Vista İçin Korsan Önlemleri

0
Guardian
Rss ile ulaştığım Slashdot.org'daki kısa haber içeriği sayesinde bulduğum washingtonpost.com'daki habere göre, Microsoft'un yeni nesil işletim sistemi olarak adlandırdığı Vista işletim sistemi korsan kullanımlara karşı çeşitli önlemler içeriyormuş.

Belirtilen açıklamaya göre, işletim sistemi kurulduktan sonra ilk başta Vista'dan beklenen bazı özelliklere izin verilmeyecekmiş, dolayısıyla ilk kurulumda Vista'nın gelişen grafik ve diğer bazı özelliklerinden kullanıcı yararlanamayacakmış.
Rss ile ulaştığım Slashdot.org'daki kısa haber içeriği sayesinde bulduğum washingtonpost.com'daki habere göre, Microsoft'un yeni nesil işletim sistemi olarak adlandırdığı Vista işletim sistemi korsan kullanımlara karşı çeşitli önlemler içeriyormuş.

Belirtilen açıklamaya göre, işletim sistemi kurulduktan sonra ilk başta Vista'dan beklenen bazı özelliklere izin verilmeyecekmiş, dolayısıyla ilk kurulumda Vista'nın gelişen grafik ve diğer bazı özelliklerinden kullanıcı yararlanamayacakmış.

Microsoft'un kıdemli ürün menejeri Thomas Lindeman'ın söylediklerine göre, kullanıcı kurmuş olduğu Vista işletim sistemini 30 gün içerisinde satın alıp lisanslı duruma geçirmezse sistem kullanıcıyı web browser ile 1 saatliğine sınırlandırarak fonksiyonelliğini azaltacakmış.

Bu süre içerisinde kulanıcı surf yapabilecek, dokümanlarına ulaşabilecek ya da web tabanlı mailine ulaşabilecekmiş. Fakat kullanıcı dökümanlarını direkt masaüstünden açamayacak, aynı zamanda Outlook tarzındaki programları çalıştıramayacak.

Lisanssız kullanım bilgisayarın çalışmasını durdurmayacak ve güvenlik güncellemelerini göndermeye devam edecek. Lisanssız kullanımda güvenlik tamamen Microsoft'a bağlanmadan çevirim içi yöntemlerle sağlanacak. Bundan benim anladığım lisanssız Vista kullanan kullanıcı, hata raporları gibi bildirimleri microsoft'a gönderebilecek fakat microsoft ile bağlantı kurup asla güvenlik güncellemeleri yükleyemeyecek.

Microsoft yöneticilerinden Cori Hartje kullanıcıların lisanslı ve lisanssız Vista arasındaki farkı belirtmelerini, ortaya sunmalarını belirtirken, şu sözleri ekliyor;

"Our goal is to really make a differentiated experience for genuine and non-genuine users."

Yani yaptıkları en önemli işin gerçek ve gerçek olmayan kullanıcılar arasındaki tecrübe farkını ortaya çıkartmak olduğunu belirtmekte.

Analist Roger Kay Microsoft'un lisanssız işletim sistemlerini sınırlama hakkına sahip olduğunu belirtmekte. Roger Kay aynı zamanda korsanlık önlemlerinin bazı XP kullanıcılarını Vista'ya geçişten vazgeçirmesini bekliyor. Roger Kay bu nedenle XP'ye bir geri dönüşüm beklediğini açıklamış.

Bütün gecikmelerden sonra Vista'nın ticari kurumlar için kasımda, tüketici için ise ocakta hazır olacağı belirtilmiş.

Microsoft işletim sistemlerinden birini kullanmak isteyen kullanıcılar, doğal olarak bu ticari kuruluşun kurallarına uymak durumundalar, kullanmak isteyene şartlar açıkça belirtiliyor. Daha fazla yorum yapma gereği duymadan yeni kullanıcılarına ya da diğer bir ifade ile müşterilerine şimdiden hayırlı olsun diyor ve iyi çalışmalar diliyorum.

Görüşler

0
Thiras
X-Box içinde öyle diyorlar. Xp için de öyle diyorlardı. Liste uzar gider. Sonuç değişmez. Hep onlar der.
0
simor
Zaten şu anda xp wga sayesinde korsan yazılımların güncellemelerini engellemiş değilmi?

Doğru olan bu. Ms senelerce bilinçli olarak izin verdi korsan kullanıma.
Bence ticari yazılım üreten firmalara böyle bir yaptırım uygulanmalı. En azından zaten varolan teknolojileri kullanarak yazılımlarını korsan kullanıma karşı korumalılar. Bunları kullanmayan firmalar korsan yazılıma teşvik ettikleri gerekçesiyle cezalandırılmalılar.

Bir ticari firmanın yazılımı yine o firmanın sunucularından güncellenirken, korsan olup olmadığını kontrol etmek mümkündür bildiğim kadarı ile.

0
desenturk
Zaten şu anda xp wga sayesinde korsan yazılımların güncellemelerini engellemiş değilmi?
Maalesef pek bir işe yaramıyor. Google'de biraz dolaşınca güncelleme için işe yarayan yöntemler bulunabiliyor.
0
simor
Siz denediniz mi?

Hiç biri tam olarak işe yaramıyor.
En son, ie ayarlarında plugin denetiminden, wga nın iptal edilmesi ile çözülmüştü ama onun da son güncellemelerle önlemini aldılar diye biliyorum. Benim makinemde yüklü oladığı için sürekli takip edemiyorum.

Ms artık hedefini bu yönde belirlerdi. Korsan yazılım kullandırmayı pazarlama stratejilerinden çıkardılar bence. Hep birlikte vistada göreceğiz bakalım.

Böyle de stratejimi olurmuş diyenlere, şimdiden evet olur diyorum. Promosyon kadar güzel bişey varmı :).
Her sene ajanda, kalem vs. gibi küçük şeylere bile sahip olmak için isanoğlunun hevesini düşünecek olursak..

0
desenturk
Evet denedim. Şimdilik işe yarıyor ilerisi için ne olur bilemem.

Merak edene not : Ofiste MacOsX evde Debian Gnu/Linux kullanıyorum. Bu tür bir işe de arkadaşımın çok fazla ısrar etmesi nedeniyle giriştim. Pişman mıyım? Hayır!..
0
newman

Bence ticari yazılım üreten firmalara böyle bir yaptırım uygulanmalı. En azından zaten varolan teknolojileri kullanarak yazılımlarını korsan kullanıma karşı korumalılar. Bunları kullanmayan firmalar korsan yazılıma teşvik ettikleri gerekçesiyle cezalandırılmalılar.


Bu ilginc bir bakis acisi olmus dogrusu; oldikca yaratici :). Belki en iyi ceza, malini sokak ortasina birakip, kaybolunca da yaygara yapan kisiye uygulanan yasa neyse aynisini uygulamak olur. Ama artik ondan sonra korsanlik yapana da can yakici bir ceza istemeye hakki olur, Beyazit ve Kadikoy esnafinin dikkatine (en azindan ben oralardayken oyleydi, simdi nasil bilmiyorum :) diyorum...
0
simor
Evet olaya yaşadığımız yerden bakınca sizin gördüğünüz görülüyor.
0
Tarık
Kadikoy esnafinin dikkatine (en azindan ben oralardayken oyleydi, simdi nasil bilmiyorum :) diyorum...
Bu insanlara esnaf denmemesi taraftarıyım.
0
newman
Her grup insanin icinde iyisi olur, kotusu olur. Peki, "kotu esnaf" diyelim... "Kotu insan" denebiliyorsa, bu yeterince agir olur herhalde.
0
Tarık
;) Hayır, kadiköy deki malum işhanında 96' dan 04' e kadar, bazen pazar günleride dahil olmak üzere mesai yapmış biri olarak. Neyin ne olduğunu, nasıl işlediğini, esnaf dediğiniz insanların içini dışını gayet iyi bildiğim için diyorum. Yoksa başkaca amacım yoktur bunu söylemekte.
0
chatos
hayır. windows ufak bir yama ile rahatlıkla güncellenebiliyor. yani win xp sp2 hem aktive edilebiliyor hem de güncellenebiliyor. vista için aynı şeyler olur mu bilemem ama eğer kırılamaz olursa (ki bence istense olur) vistaya geçiş o kadar kolay olacağını sanmıyorum. bence buna cesaret edemezler.
0
simor
Güvenlik günelleştirmelerinizi yaparken bir daha kontrol edin derim ben.
0
robertosmix
Nasıl olsa 1-2 hafta içerisinde bir veya birkaç grup patch yayınlar ve bu Micro$aft şabanları yine neye uğradıklarını şaşırır kalırlar. Hayır öyle bir şekle girmişlerki.. sanırsınız NASA marsa insanlı mekik gönderecek. Görürüm ben onları yine her yeni Windows sürümünde olduğu gibi Vista da yolgeçen hanına döndüğünde. Her sec.bulletin'e bi ton yalan dolan koyarlar, diklemesine oklava yutmuş penguen gibi sağda solda dolaşırlar.

0
hakamaka
Aslında bu şekilde en hayırlısını yapmış olurlar.

Bir şekilde insanları Linux veya alternatif işletim sistemlerini kullandırmaya mecbur etmiş olurlar ve insanlar diğer işletim sistemleri için ihtiyaç duyulan çözümleri daha çabuk üretir ve bulur hale gelirler.

Düşünsenize bir XGL yüklü bir Linux sistemi var iken kim Lisansız bir Vista sistemi ve Lisans sorunları ile boğuşmak istesin.

Burada bence asıl sorun şu ki bir programı üretmek o program için fahiş fiyatlar istemek için yeterli değildir. Aslolan o işletim sistemi için vereceğin hizmetten alacağın fiyattır. Microsoft bu sisteme geçmediği sürece daha çok kullanıcı kaybedecektir. Bunu yapacağı Her eve bir bilgisayar kampanyaları ile engelleyemezler.

Hadi tüm bilgisayar kullanıcıları için Hayırlı olsun diyeyim.
0
FZ
Bu XGL bu kadar önemli mi?
0
hakamaka
Aslında bu noktada XGL sadece bir örnek GNU/Linux'ta bunun dışında 3 Boyutlu masaüstü sistemleride geliştirilmekte. Bunun farkındayım.

Bu noktada önemli olan bir işletim sisteminden sadece görsellik bekleyen kitlenin GNU/Linux ile istediklerinin fazlasını kolaylıkla karşılayabilecek olması.
0
tongucyumruk
Kullanışlılık olarak: Hayır
Eye-candy olarak: Evet
0
Guardian
Haberdeki açıklamaların altına sığınan Microsoft, sisteminin yaygınlaşması için lisanssız ev kullanıcılarına her seferinde göz yumarak iki yüzlülükle sistemini kullandırıyor ve kullanıcıyı kendine bağlıyor.

Dediğim gibi bu açıklamaların altına sığınaraktan yakında bu güvenlik yöntemlerininde kırılmasına ilişkin el altından bilgiler sızacaktır Microsoft'tan. Sızmalı ki bilinçsiz kullanıcılarımız gereksiz gördükleri açık kaynak kodlu sistemlere ilgi artacağına kullanıcılar yeni nesil işletim sistemi Vista'nın tadını çıkarsın(!)
0
mbayer
Bundan iyi google için teşvik olamaz. ie yeterince yeterli ve/vyea firefox.. Bundan sonra full web teknolojilerindeyiz anlaşılan..
0
Guardian
Keşke aşağıda yazacağım bilgileri makaleyi yazmadan önce okumuş olsaydım da bilgilendirseydim. PcMagazin dergisinin ekim ayı sayısından bir alıntı özellikler:

"Vista 6 adet sürüme sahip: Starter, Home basic, home premium, Business, enterprise ve ultimate.

Starter;
-Aynı anda üç uygulama çalıştırabilme
-Sadece 32-bit modu
-gelen ağ bağlantılarını kabul etmeme
-en fazla 2GB bellek
- sadece Intel celeron, pentium III, AMD Duron, Sempron ve Geode işlemcilerinde çalışma özelliği

Home basic;
-medya desteği yok
-win aero ve şeffaflık efektleri bu sürümde yer almıyor
-8 GB bellek destekli.

home premium;
home basicin tüm özelliklerine ek olarak;
-HDTV desteği ve DVD oluşturma özelliğine sahip
-Oyunlar, laptop ve tablet pc desteği, dosya sistemi şifreleme, fotoğraf yönetimi uygulamaları da sunuyor.
-16 GB a kadar belek destekli.

vista business;
-xp professional ile aynı hedef kitleye sahip
-gelişmiş medya özellikleri bulunmuyor
-ISS web sunucusu
-faks desteği
-uzak masaüstü ve çeşitli birlikte çalışma özellikleri yer alıyor.
-128 GB belleği destekliyor.

vista enterprise;
business'e ek olarak;
-virtual pc express isimli tek oturumlu sanal pc uygulaması
-bitlocker sürücü şifreleme özelliğini ve UNIX tabanlı uygulama çalıştırabilme yeteneği sağlıyor.

vista ultimate;
-seride tüm eğlence ve iş özelliklerini bir araya getiriyor.
-ayrıca poscast yaratma özelliği, oyun performansı için bir yardımcı (WinSAT), indirilebilir medya dosyalar için online servisler sunuyor."

şaka gibi gerçekten.. Hepsi akıl almaz özelliklermiş.. birde microsoft sanırım düşük bellekteki hdd'lerin ticaretinden komisyonmu alıyor ne diye de düşünmeden edemiyor insan.. :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google Sky'a Microsoft'tan Rakip

huso

Microsoft şu an deneme aşamalarında olan WorldWideTelescope hizmetini duyurdu. worldwidetelescope.org sitesindeki örnek videolardan anlaşıldığı üzere, ürün Google Sky'a rakip olarak piyasaya çıkarıldı. Denemek isteyenler siteden indirip ürünü kullanabilirler. Bakalım Sky rakibi Telescope'dan başka ne yenilikler getirecek micros~1 bizlere...

MSH (Microsoft Shell) Rehberi

tongucyumruk

Microsoft Windows'un yeni sürümü Vista'da Microsoft özellikle sistem yöneticilerinin uzun süredir beklediği kullanılabilir, işe yarayan, "gerçek" bir komut satırını kullanıcılarına sunuyor. MSH sayesinde sistem yöneticileri uzun zamandır UNIX ortamlarında kullanılan betik yazma, betikler yardımıyla sistem işlerini otomatikleştirme gibi imkanlara kavuşyorlar. MSH hakkında birçok dedikodu ortalıkta dolaşırken, sonunda Ars Technica'da yayınlanan detaylı bir inceleme sayesinde MSH'ın özellikleri gün ışığına çıktı.

Microsoft WIX kodlarını açtı!

huseyin

Microsoft, Windows Installer XML (WIX) geliştirme aracının kodlarını Sourceforge sitesinde IBM Common Public Lisansıyla (CPL) açtı. WIX, "Microsoft Shared Source" yerine Sourceforge'da halka açılan ilk program. Ayrıca kendi lisanları yerine daha önce oluşturulmuş bir lisansı kullanarak da bir ilki gerçekleştirdiler.

Proje şimdiden sourceforge'da ilk sıralarda yerini almaya başladı. Microsoft, geliştiricinin ürününe istediği lisansı vermesini destekliyor, bu yüzden CPL kullanıyorlar.

Acaba bu Microsoft'un kötü gözükmemek için bir numarası mı yoksa açık kodla kucaklaşmaya mı başladılar :)

Türkçe MSDN Kampanyası

mentat

Microsoft Teknolojilerini kullanan yazılım geliştirici, sistem yöneticileri ve öğrencilerin başvuru kaynağı MSDN 37 ayrı ülkede kendi dillerinde yayınlanıyor. Türkiye hariç!

Türkçe MSDN istiyorum kampanyası için adres:
http://www.mutasyon.net/msdnturkiyeistiyorum/

Windows-XP piyasaya çıkmadan ucuzladı

anonim

Microsoft’un en son işletim programı Windows-XP, daha piyasaya çıkmadan 14 dolar ucuzlayarak 184.99 dolardan sipariş edilmeye başlandı. Microsoft, 25 Ekim’de piyasaya çıkaracağı Windows-XP’nin komple profesyonel sürümünün fiyatını 299 dolar, profesyonel yükseltim sürümünün fiyatını 199 dolar, ev tipi yükseltim sürümünün fiyatını ise 99 dolar olarak ilan etmişti. Ancak internette indirimli fiyatla yazılım ve donanım satan “Costco.com” adlı kuruluş, Windows-XP’nin profesyonel yükseltim sürümünü Microsoft’tan 14 dolar ucuz fiyatla 184.99 dolardan satacağını ve şimdiden sipariş kaydetmeye başladığını duyurdu. Gerçek fiyatın arz ve talep dengesi göz önünde bulundurularak belirlendiğini kaydeden sanayi çevreleri, Microsoft’un ilan ettiği fiyatların tahmini fiyat olduğuna ve perakendecilerin ürünleri istedikleri fiyattan satabileceklerine dikkat çekiyor.