chatos

chatos


0 takip ediyor | 0 takip ediliyor


Bilgi alanları


İlgi alanları

Microsoft'tan Vista İçin Korsan Önlemleri ( 20)

hayır. windows ufak bir yama ile rahatlıkla güncellenebiliyor. yani win xp sp2 hem aktive edilebiliyor hem de güncellenebiliyor. vista için aynı şeyler olur mu bilemem ama eğer kırılamaz olursa (ki bence istense olur) vistaya geçiş o kadar kolay olacağını sanmıyorum. bence buna cesaret edemezler.

Firefox 1.5 : Minimeter Reloaded ( 9)

ben de firefox'un tüm sürümleri ile birlikte (1 ve sonrası) minimeter'ı kullandım. şu anda da firefox 1.5 ile hala kullanıyorum. bir problem yok.

Türkiye'nin En İddialı Hosting Şirketi (Ama Hangi Konuda? ;-) ( 25)

sanırım vthost.net adresinden yedin o kazığı. aynısı bana da olmuştu. 25 $ kadar tırtıklamışlardı beni. gerçi 3 aylık hizmet verdiler. verdikleri hizmeti de dışarıda anca o fiyata alabilirdim o zamanlar (yani az kazıklandım :) ).

Ulusal GNU/Linux Dağıtımı Yapmak Ne Kadar Anlamlı? ( 153)

Ulusal işletim sisteminin gerekli olduğuna inanıyorum. Çünkü devletin bir çok kurumu var bu kurumlarda farklı farklı sistemler ve programlar kullanılabiliyor. Örneğin İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ile Erzurum'un ki farklı tahsilat programları kullanıyor. Eğer devlet kendine ait bir program geliştirme birimi kurar ve ardından Linux gibi açık kaynak kodlu bir işletim sistemininin çekirdeğini kendine uyarlar, kendine gerekli programları yazar ve bu dağıtama ilave ederse, her iş için birer standart program seçer (ofis, web tarayıcısı, e-posta programları) bunları kendi dağıtımına yerleştirir ve kurumlarında öncelikli olarak bunun kullanılmasını sağlarsa, birincisi çok büyük bir lisans maliyetinden kurtulur, ikincisi kurumlarda standardizasyon sağlanır (her yerde aynı program, tek öğrenim ile ülkenin her yerinde çalışabilme), üçüncüsü dışa bağımlıklıktan kurtulunur (dört, beş, altı diye çoğaltmak mümkün). Devlet halka ücretsiz bir yazılım sunmak zorunda değil. Fakat kendine bir standart işletim sistemi geliştirirse ve standart güncelleme işlerini kendi yaparsa, kendi işini serbest yazılımlardan sağlarken serbest yazılımın ülkemizde gelişmesi için öncü olmuş olur. Gelecek A.Ş. ulusal işletim sistemi diye Gelecek Linux'u lanse etti ama tamamen fos çıktı. Çünkü başka bir dağıtımın kopyasıydı ve adam gibi güncelleme ve geliştirilmesi yapılmıyordu. Şu tarihte yeni sürüm çıkacak denilip aylar geçmesine rağrem web sitelerindeki geçmiş ilanlarını bile değiştirmediler. Sonuç olarak tamamen fos çıktı. Eğer devlet kendine bir sistem geliştirirse diğer firmalar da bu sistem etrafında kendi dağıtımlarını sunarlar. Yeter ki bir temel olsun... Devlet kendine gerekli şeyleri yapsın, halk için eksik olanları da gruplar veya firmalar tamamlar...