Microsoft, Python geliştiriyor

0
Soulblighter
Microsoft, .net framework üzerinde çalışacak, kendine ait bir Python sürümü geliştiriyor.

IronPython isimli bu yeni dille Microsoft, .Net framework üzerinde betik programlamayı kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Microsoft, .net üzerinde çalıştığında IronPython'un, normal Python'dan 1.8 kez daha hızlı olduğunu da söyledi.

Şu an 0.7 sürümü bulunan IronPython, Microsoft'un gotdotnet.com geliştirme sitesinden indirilebilir.

Kaynak: ComputerWeekly

Görüşler

0
tongucyumruk
IronPython bir Microsoft icadı değil. Bir yıldan uzun bir süredir bağımsız bir yazılımcı tarafından geliştiriliyordu. Son dönemde bu arkadaş Microsoft'ta işe girdi. Girdiğinden beri de bildiğim kadarıyla özgür yazılım dünyasıyla bazı sürtüşmeler yaşadı. Özellikle IronPython'un son sürümlerinde Mono ile iyi geçinememesinin bunda büyük bir payı olduğunu tahmin ediyorum. Özellikle Edd Dumbill'in blog'unda yazdıkları [usefulinc.com] durumu oldukça iyi ortaya koyuyor gibi. Fakat IronPython yinede hala Microsoft'a ait bir ürün değil, Common Public License altında dağıtılan özgür bir yazılım.

IronPython hakkında daha detaylı bilgi için: http://www.ironpython.com

Soru: Başarılı, gelecek vaad eden bir özgür yazılım projesi nasıl baltalanır
Cevap: Geliştiricisini kendi tarafınıza çekip Özgür Yazılım topluluğu ile iletişimini keserek.
0
bahadirkandemir
LAPIS [www.linux-sevenler.org], 1 Nisan günü ana sayfasına "Ve Olan Oldu, Google Mozilla'yı Satın Aldı" başlıklı bir haber yayınlamıştı. Haberin 1 Nisan şakası olduğunu anlamayan birkaç kişiden biriydim. Habere ilk tepkim, Mozilla lisansının çatallanmaya olanak tanıyıp tanımadığını sormak oldu.

GPL çatallanmaya izin veriyordu. Misal, bir şirket GPL lisansıyla dağıtılan bir ürünün üreticisini işe alıp projeyi sahiplendiğinde, birileri o ana kadar yayınlanmış kodları alarak yeni bir proje başlatabilirdi.

Çatallanmayı engelleyen, ya da sınırlama getiren her lisansa karşıyım. Doğrusunu söylemek gerekirse GPL harici her lisansa karşıyım.
0
loker
Mozilla'da çatallanmaya izin veriyor diye kabaca bir yorum yapılabilir, aklıma Gnome tayfasının mozilla tabanlı 'kendi' tarayıcılarını yapma saplantısından geldi. Galeon vardı sonra Epiphany mi ne oldu ya... O proje, mozilla kodlarında özelleştirmeler yapılarak oluşturuluyordu bildiğim kadarıyla... Hani lafı açılmışken...
0
tongucyumruk
Tabiiki özgür yazılım'ın en büyük nimetlerinden biri bu şekilde şirketler tarafından satın alınamaz olmasıdır. Fakat geiliştiricisi Microsoft'ta işe girdiği sırada IronPython henüz kodlarını alıp özgür bir şekilde devam ettirebilecek bir geliştirici grubunu çevresinde toplamış değildi. Hala da değil, ve gittiği yol da her geçen gün özgür yazılım topluluğu ile bağının zayıfladığını gösteriyor. Bu nedenle henüz topluluğa mal olup bir şekilde geliştirilmesinin sürdürülmesini sağlayacak kritik kütleye erişmiş değil, ve böyle giderse erişecek gibi de görünmüyor. Haliyle açıkçası şimdiden IronPython'a biraz ölü proje gözüyle bakmaya başladım.
0
lifesdkver0_1
Derdini şurada anlatmış arkadaş:
http://listserver.dreamhost.com/pipermail/users-ironpython.com/2005-March/000326.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

IE'de yeni güvenlik açığı

Challenger

"Yine mi?" dediğinizi duyar gibiyim. NTVMSNBC' de yer alan bu heberde "Güvenlik açığının arka-kapı açılarak, crackerların kullanıcının bilgisayarına sızabilecekleri ifade edildi. Açığı suistimal eden programın internet sitelerine konulduğu ve kullanıcıların internette dolaşırken, söz konusu açığı kullanan programı kapabilecekleri belirtildi. Microsoft güvenlik yetkilisi Stephen Toulouse, “Gerekli güvenlik yamalarının tamamlanması için hızlı bir şekilde çalıştıklarını” ifade etti." deniliyor.

Microsoft geleneğine uygun olarak bu açığa yama henüz çıkmış değil. İşin asıl ilginç yanı şu cümlede saklı: "Internet Storm Center ise daha ileriye giderek, internet girmek isteyen kullanıcıların bir süre için IE’den başka bir tarayıcı kullanmalarını önerdi."

Konu ile ilgili diğer kaynaklar: isc.incidents.org, Microsoft

Editörün Notu: Mozilla, FireFox, vs. gibi kolay kullanılan ve güvenli yazılımları çevremizde yaymak, eşimize dostumuza güzelce anlatmak ve onlara yardımcı olmak için bir sebep daha (olmadı masaüstü Mozilla ikonunu alışılmış IE mavi e ikonu ile değiştirin ;-).

Microsoft da cep telefonu pazarında

larweda

Yeni bir İngiliz cep telefonu şirketi olan Sendo Plc. ile ortaklığa giden Microsoft, yeni geliştirmekte olduğu "Stinger" kod adlı Smartphone platformunu ilk defa Sendo ile birlikte geliştirdikleri Sendo Z100 Smartphone adı verilen cihazda piyasaya süreceğini duyurdu. Sendo Z100`ün Sonbahar 2001`de piyasada olması bekleniyor.

Microsoft'tan Mono Yorumu

anonim

Mono projesini ilk duyduğumdan beri içinde beni rahatsız eden birşeyler vardı. Her ne kadar açık kodlu bir proje olsada standartlarının M$ tarafından belirleniyor olması ve onların yararına olacak şekilde bir çok programcının emeğinin harcanması beni rahatsız ediyordu. Sonuçta hiçbir taklit aslının yerini tutamaz ve orjinalinin reklamını yapmaktan öte bir işe yaramaz. Habere gelince...

Microsoft Açık Koda Isınmaya Başladı

FZ

Microsoft'un Microsoft Windows Server 2003, Compute Cluster Edition işletim sisteminde uzun zamandır paralel bilgi işlemcilerin kullandığı açık kodlu MPI (Message Passing Interface) altyapısını kullanacağı haberleri epey tartışmaya yol açtı ve ilgiyle karşılandı.

Microsoft'un artık gizlisi saklısı olmadan rüştünü ispatlamış açık kodlu yazılımları kendi ürünlerinde kullanmaya başlaması kimilerine göre yeni bir dönemin başlangıcı.

Microsoft´tan Steve Ballmer Türkiye´de

FZ

Microsoft'un planladığı yatırımları görüşmek üzere Türkiye'ye gelecek olan Steve Ballmer, 5 Mayıs'ta başlayacak olan İzmir İktisat Kongresi'ne de katılacak.

Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, Microsoft'un Türkiye'de eğitim alanında kapsamlı bir yatırım hazırlığında olduğunu belirterek, şirketin CEO'su Ballmer'ın bu yatırımlar kapsamında görüşmeler yapacağını açıkladı.

Edinilen bilgiye göre Ballmer'ın Türkiye ziyareti sırasında, 5 Mayıs'a kadar detaylarının kesinleşmesi durumunda Microsoft ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında önemli bir anlaşma imzalanacak. Anlaşmaya göre Microsoft, bakanlık bünyesindeki öğretmenleri bilgisayarlı eğitim konusunda eğitecek. Anlaşma kapsamında Microsoft'un öğretmen ve öğrencilere indirimli ya da bedava yazılım vermesi bekleniyor.

Microsoft'un CEO'su Ballmer kongre öncesinde Manisa'ya geçerek Vestel City'yi ziyaret edecek ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyecek. Edinilen bilgiye göre Manisa'daki fabrikaları ve Vestel City'yi ziyaret isteği dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'tan geldi. Microsoft'un öğretmenlere yönelik eğitim projesinin bir de donanım ayağı bulunduğunu belirten gözlemciler şunları kaydetti: "Microsoft'un sponsorluğunun içinde Vestel'den donanım (bilgisayar) alımı da olabilir. Çünkü proje yazılım ve donanım olmak üzere iki ayaklı. Vestel, Microsoft'a geçmiş yıllarda web terminal (internet erişim cihazı) satmıştı. O zamandan bir tanışıklık var. Ayrıca Vestel'in yurtdışına ihraç ettiği 7 milyon adet sayısal cihazın her birinin içinde en az 20 dolarlık yazılım bulunuyor.Yani Vestel gümrük kayıtlarına geçmemekle birlikte 140 milyon dolarlık yazılım ihraç ediyor. "

Haberin tam metnine buradan erişebilirsiniz.