Microsoft, Python geliştiriyor

0
Soulblighter
Microsoft, .net framework üzerinde çalışacak, kendine ait bir Python sürümü geliştiriyor.

IronPython isimli bu yeni dille Microsoft, .Net framework üzerinde betik programlamayı kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Microsoft, .net üzerinde çalıştığında IronPython'un, normal Python'dan 1.8 kez daha hızlı olduğunu da söyledi.

Şu an 0.7 sürümü bulunan IronPython, Microsoft'un gotdotnet.com geliştirme sitesinden indirilebilir.

Kaynak: ComputerWeekly

Görüşler

0
tongucyumruk
IronPython bir Microsoft icadı değil. Bir yıldan uzun bir süredir bağımsız bir yazılımcı tarafından geliştiriliyordu. Son dönemde bu arkadaş Microsoft'ta işe girdi. Girdiğinden beri de bildiğim kadarıyla özgür yazılım dünyasıyla bazı sürtüşmeler yaşadı. Özellikle IronPython'un son sürümlerinde Mono ile iyi geçinememesinin bunda büyük bir payı olduğunu tahmin ediyorum. Özellikle Edd Dumbill'in blog'unda yazdıkları [usefulinc.com] durumu oldukça iyi ortaya koyuyor gibi. Fakat IronPython yinede hala Microsoft'a ait bir ürün değil, Common Public License altında dağıtılan özgür bir yazılım.

IronPython hakkında daha detaylı bilgi için: http://www.ironpython.com

Soru: Başarılı, gelecek vaad eden bir özgür yazılım projesi nasıl baltalanır
Cevap: Geliştiricisini kendi tarafınıza çekip Özgür Yazılım topluluğu ile iletişimini keserek.
0
bahadirkandemir
LAPIS [www.linux-sevenler.org], 1 Nisan günü ana sayfasına "Ve Olan Oldu, Google Mozilla'yı Satın Aldı" başlıklı bir haber yayınlamıştı. Haberin 1 Nisan şakası olduğunu anlamayan birkaç kişiden biriydim. Habere ilk tepkim, Mozilla lisansının çatallanmaya olanak tanıyıp tanımadığını sormak oldu.

GPL çatallanmaya izin veriyordu. Misal, bir şirket GPL lisansıyla dağıtılan bir ürünün üreticisini işe alıp projeyi sahiplendiğinde, birileri o ana kadar yayınlanmış kodları alarak yeni bir proje başlatabilirdi.

Çatallanmayı engelleyen, ya da sınırlama getiren her lisansa karşıyım. Doğrusunu söylemek gerekirse GPL harici her lisansa karşıyım.
0
loker
Mozilla'da çatallanmaya izin veriyor diye kabaca bir yorum yapılabilir, aklıma Gnome tayfasının mozilla tabanlı 'kendi' tarayıcılarını yapma saplantısından geldi. Galeon vardı sonra Epiphany mi ne oldu ya... O proje, mozilla kodlarında özelleştirmeler yapılarak oluşturuluyordu bildiğim kadarıyla... Hani lafı açılmışken...
0
tongucyumruk
Tabiiki özgür yazılım'ın en büyük nimetlerinden biri bu şekilde şirketler tarafından satın alınamaz olmasıdır. Fakat geiliştiricisi Microsoft'ta işe girdiği sırada IronPython henüz kodlarını alıp özgür bir şekilde devam ettirebilecek bir geliştirici grubunu çevresinde toplamış değildi. Hala da değil, ve gittiği yol da her geçen gün özgür yazılım topluluğu ile bağının zayıfladığını gösteriyor. Bu nedenle henüz topluluğa mal olup bir şekilde geliştirilmesinin sürdürülmesini sağlayacak kritik kütleye erişmiş değil, ve böyle giderse erişecek gibi de görünmüyor. Haliyle açıkçası şimdiden IronPython'a biraz ölü proje gözüyle bakmaya başladım.
0
lifesdkver0_1
Derdini şurada anlatmış arkadaş:
http://listserver.dreamhost.com/pipermail/users-ironpython.com/2005-March/000326.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windowsda sağ kalmak için gerekli yazılımlar.

oktay

İstesek de istemesek de bazen kendimizi bir Windows makinenin başında iş yapmaya çalışırken bulabiliyoruz.

Bu gibi zamanlarda gerek Linux'den aşına olduğumuz uygulamalar gerekse Windows'a özgü fakat kaliteli uygulamalar imdadımıza yetişir.

Ben de diğer arkadaşlara yardımcı olması bakımından kendi bildiğim bir kaç uygulamayı kısa açıklamalarıyla birlikte paylaşmak istedim.

Zorunlu Windows günlerinizin kısa sürmesi dileği ile.

Bilgi'den Geçti Bill Hilf

sundance

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nün davetlisi olarak, MS'un Platform Teknolojileri Strateji Müdürü Bill Hilf bir seminer verdi. Bu seminerde konuşulanların bir kısmı gerçekten önemliydi. Seminer ve hakkındaki izlenimleri şöyle bir güzel toparlayabilmek için haftasonundan yararlandım. Umarım sizler için de bilgilendirici olur.

Ve Microsoft dize geldi!..

anonim

Nethaberden okuduğum habere göre Micro$oft Windows kodlarını hükümetlere vermeye razı olmuş. Ben bu olayın altında bir bit yeniği olduğuna inanıyorum. Bill Gate$ paralarını boşa savurmaz gibi geliyor.

Hadi bakalım neler çıkıcak bunun altından:

İngiliz Okulları için yayınlanan rapor: MS Vista ve Office 2007'ye yükseltmeyin

erika

İngiliz eğitim kurumlarına tavsiye niteliğinde hazırlanan raporda MS Vista ve Office 2007'ye geçiş yapmanın getirdiği zorluklara karşın çok az ya da hiç katmadeğeri olduğu şeklinde. Dikkate almakta ve çevrenizdekilerle paylaşmanızda yarar var.

Windows Vista, Office 2007 Expelled From British Schools

A British educational report suggests the upgrade would increase costs and create software compatibility problems while providing little benefit.

.Net Seminerinin Ardından...

anonim

FM takipçileri daha önce forumda 10 nisan'da üniversitemizde yapılacak olan .net seminerinden bahsettiğimi hatırlarlar. Seminer bugün gerçekleşti. Konuşmacı microsoft yetkilisi konuya oldukça hakim bir tablo çizdi. Seminer 3 saat süren tam bir beyin yıkama gösterisiydi. Ancak bu .net in iyi ve kötü yönlerine objektif olarak bakmama bir engel teşkil etmiyor. İlk olarak istanbulda yapılan bir akademik zirvenin görüntüleri ile başladı bir çok üniversiteden akademisyenler .net in ne kadar güzel ve gerekli bir şey olduğunu kendi okullarındaki ders programlarına .net konusunu nasıl ve neden entegre edeceklerini ilerde piyasa koşullarında .net in ne kadar gerekli olduğunu anlattılar.