Microsoft, Python geliştiriyor

0
Soulblighter
Microsoft, .net framework üzerinde çalışacak, kendine ait bir Python sürümü geliştiriyor.

IronPython isimli bu yeni dille Microsoft, .Net framework üzerinde betik programlamayı kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Microsoft, .net üzerinde çalıştığında IronPython'un, normal Python'dan 1.8 kez daha hızlı olduğunu da söyledi.

Şu an 0.7 sürümü bulunan IronPython, Microsoft'un gotdotnet.com geliştirme sitesinden indirilebilir.

Kaynak: ComputerWeekly

Görüşler

0
tongucyumruk
IronPython bir Microsoft icadı değil. Bir yıldan uzun bir süredir bağımsız bir yazılımcı tarafından geliştiriliyordu. Son dönemde bu arkadaş Microsoft'ta işe girdi. Girdiğinden beri de bildiğim kadarıyla özgür yazılım dünyasıyla bazı sürtüşmeler yaşadı. Özellikle IronPython'un son sürümlerinde Mono ile iyi geçinememesinin bunda büyük bir payı olduğunu tahmin ediyorum. Özellikle Edd Dumbill'in blog'unda yazdıkları [usefulinc.com] durumu oldukça iyi ortaya koyuyor gibi. Fakat IronPython yinede hala Microsoft'a ait bir ürün değil, Common Public License altında dağıtılan özgür bir yazılım.

IronPython hakkında daha detaylı bilgi için: http://www.ironpython.com

Soru: Başarılı, gelecek vaad eden bir özgür yazılım projesi nasıl baltalanır
Cevap: Geliştiricisini kendi tarafınıza çekip Özgür Yazılım topluluğu ile iletişimini keserek.
0
bahadirkandemir
LAPIS [www.linux-sevenler.org], 1 Nisan günü ana sayfasına "Ve Olan Oldu, Google Mozilla'yı Satın Aldı" başlıklı bir haber yayınlamıştı. Haberin 1 Nisan şakası olduğunu anlamayan birkaç kişiden biriydim. Habere ilk tepkim, Mozilla lisansının çatallanmaya olanak tanıyıp tanımadığını sormak oldu.

GPL çatallanmaya izin veriyordu. Misal, bir şirket GPL lisansıyla dağıtılan bir ürünün üreticisini işe alıp projeyi sahiplendiğinde, birileri o ana kadar yayınlanmış kodları alarak yeni bir proje başlatabilirdi.

Çatallanmayı engelleyen, ya da sınırlama getiren her lisansa karşıyım. Doğrusunu söylemek gerekirse GPL harici her lisansa karşıyım.
0
loker
Mozilla'da çatallanmaya izin veriyor diye kabaca bir yorum yapılabilir, aklıma Gnome tayfasının mozilla tabanlı 'kendi' tarayıcılarını yapma saplantısından geldi. Galeon vardı sonra Epiphany mi ne oldu ya... O proje, mozilla kodlarında özelleştirmeler yapılarak oluşturuluyordu bildiğim kadarıyla... Hani lafı açılmışken...
0
tongucyumruk
Tabiiki özgür yazılım'ın en büyük nimetlerinden biri bu şekilde şirketler tarafından satın alınamaz olmasıdır. Fakat geiliştiricisi Microsoft'ta işe girdiği sırada IronPython henüz kodlarını alıp özgür bir şekilde devam ettirebilecek bir geliştirici grubunu çevresinde toplamış değildi. Hala da değil, ve gittiği yol da her geçen gün özgür yazılım topluluğu ile bağının zayıfladığını gösteriyor. Bu nedenle henüz topluluğa mal olup bir şekilde geliştirilmesinin sürdürülmesini sağlayacak kritik kütleye erişmiş değil, ve böyle giderse erişecek gibi de görünmüyor. Haliyle açıkçası şimdiden IronPython'a biraz ölü proje gözüyle bakmaya başladım.
0
lifesdkver0_1
Derdini şurada anlatmış arkadaş:
http://listserver.dreamhost.com/pipermail/users-ironpython.com/2005-March/000326.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MS Gatekeeper test de rezalet

anonim

Her şey "Kusursuz güvenlik uzmanı siz misiniz?" gibi bir soruyu takip ettiğim bloglarda ve bilimum arkadaşımdan gelen emailler aracılığı ile görmemle başladı. Adımız çıkmıs bir kere, haşa efendim kusursuzluk gibi bir iddiam olmadığı gibi MS'in ilgili sayfasındaki tanıtımın son derece lüzumsuz ve rantcı olduğunu düşündüm İtici geldi ama eninde sonunda değişiklik olur belki de güleriz fazlamesai'ye haber çıkar dedim, katıldım uzun lafın kısası :)

Windows & .NET Magazin : Linux'u Hızlı Öğrenin

haky

Windows & .NET Magazine Türkiye'in Aralık sayısınının reklamlarında ve dergi kapağında büyük puntolarla atılan başlık : Linux'u Hızlı Öğrenin

Alt başlık ise : "Windows sistem yöneticileri için en faydalı 22 Linux komutu. Yakın bir gelecekte Linux sistemlerini de yönetmek zorunda kalabilirsiniz. Bir windows ağında bulunan Linux yüklü bilgisayarları yönetmek istiyorsanız bilmeniz gereken komutları detaylı olarak açıklıyoruz."

Bu ilan aklıma bir kaç olasılık getiriyor :
  1. Artık MS dünyası GNU/Linux'u kabul etmiş ve birlikte çalışmanın yollarını arıyor.
  2. Dergi yöneticileri bir derginin kapağında Windows ve Linux'u aynı anda anınca satışların arttığını keşfetmişler bunu deniyorlar.
  3. MS, GNU/Linux'tan da para kazanmanın yollarını düşünüyor.
Sizler ne düşünüyorsunuz?

Gartner Group: IIS`i bırakın !!!

sundance

Fazlamesai ekibi olarak, mümkün olduğunda fanatik kavgaların dışında kalmaya çalıştık. Tartışmasız bu kavgaların en önde gelenlerinden biri işletim sistemi konusunda Microsoft ve Linux arasında... Biz, gerektiği gibi çalışan, minimum problemle, donanımdan maksimum verim alınmasını sağlayan her türlü iyi yazılmış yazılımın hakettiği karşılığı alması gerektiğine inanan tutumumuzu sürdürdük sürdüreceğiz ve ne kimseye gözümüzü kapatmış durumdayız, ne de gözümüz belli birilerinden başkasını görmüyor...

Hal böyleyken ünlü danışmanlık şirketlerinden Gartner Group yayınladığı bir raporla sistem yöneticilerini Code Red ve Nimda gibi virusler yüzünden prestiji oldukça sarsılan Microsoft IIS yerine daha problemsiz web sunucularına geçmeleri konusunda uyardı... Elçiye zeval olmaz

Sevgili Microsoft Windows

Challenger

Bu sabah Live Bookmark' ımda aynı başlığa sahip Slashdot haberini görünce hafif bir gülümsemeyle haberi okumaya başladım.XYZ Computing adında bir şirkette çalışan birisi, Windows' a bir açık mektup göndermiş. Mektupta Windows ile ilk tanıştıkları günden bu zamana kadar geçen sürede, Windows' un yaşadığı değişimi ve bu değişimin ilişkilerine yansımasını anlatmış.

En çok hoşuma giden paragraf da şu: "Windows, I know you will try to change, but I have been hurt too many times. You should know that I have been seeing someone else for a few months now. She is fun, easy going, and will do something for me that you never even considered, share her source code."

Bir aşkın, kızın giderek değişmesiyle yavaş yavaş bitişini ve bunun esas oğlana verdiği sonsuz acıyı anlatan acıklı bir hikaye gibi.

Gizli şifre şoku

pulsar

ABD gizli servisinin, Microsoft yazılımlarındaki ana şifreyi kullanarak Alman ordusunun gizli belgelerini tek tek ele geçirdiği ileri sürüldü...