Microsoft, Python geliştiriyor

0
Soulblighter
Microsoft, .net framework üzerinde çalışacak, kendine ait bir Python sürümü geliştiriyor.

IronPython isimli bu yeni dille Microsoft, .Net framework üzerinde betik programlamayı kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Microsoft, .net üzerinde çalıştığında IronPython'un, normal Python'dan 1.8 kez daha hızlı olduğunu da söyledi.

Şu an 0.7 sürümü bulunan IronPython, Microsoft'un gotdotnet.com geliştirme sitesinden indirilebilir.

Kaynak: ComputerWeekly

Görüşler

0
tongucyumruk
IronPython bir Microsoft icadı değil. Bir yıldan uzun bir süredir bağımsız bir yazılımcı tarafından geliştiriliyordu. Son dönemde bu arkadaş Microsoft'ta işe girdi. Girdiğinden beri de bildiğim kadarıyla özgür yazılım dünyasıyla bazı sürtüşmeler yaşadı. Özellikle IronPython'un son sürümlerinde Mono ile iyi geçinememesinin bunda büyük bir payı olduğunu tahmin ediyorum. Özellikle Edd Dumbill'in blog'unda yazdıkları [usefulinc.com] durumu oldukça iyi ortaya koyuyor gibi. Fakat IronPython yinede hala Microsoft'a ait bir ürün değil, Common Public License altında dağıtılan özgür bir yazılım.

IronPython hakkında daha detaylı bilgi için: http://www.ironpython.com

Soru: Başarılı, gelecek vaad eden bir özgür yazılım projesi nasıl baltalanır
Cevap: Geliştiricisini kendi tarafınıza çekip Özgür Yazılım topluluğu ile iletişimini keserek.
0
bahadirkandemir
LAPIS [www.linux-sevenler.org], 1 Nisan günü ana sayfasına "Ve Olan Oldu, Google Mozilla'yı Satın Aldı" başlıklı bir haber yayınlamıştı. Haberin 1 Nisan şakası olduğunu anlamayan birkaç kişiden biriydim. Habere ilk tepkim, Mozilla lisansının çatallanmaya olanak tanıyıp tanımadığını sormak oldu.

GPL çatallanmaya izin veriyordu. Misal, bir şirket GPL lisansıyla dağıtılan bir ürünün üreticisini işe alıp projeyi sahiplendiğinde, birileri o ana kadar yayınlanmış kodları alarak yeni bir proje başlatabilirdi.

Çatallanmayı engelleyen, ya da sınırlama getiren her lisansa karşıyım. Doğrusunu söylemek gerekirse GPL harici her lisansa karşıyım.
0
loker
Mozilla'da çatallanmaya izin veriyor diye kabaca bir yorum yapılabilir, aklıma Gnome tayfasının mozilla tabanlı 'kendi' tarayıcılarını yapma saplantısından geldi. Galeon vardı sonra Epiphany mi ne oldu ya... O proje, mozilla kodlarında özelleştirmeler yapılarak oluşturuluyordu bildiğim kadarıyla... Hani lafı açılmışken...
0
tongucyumruk
Tabiiki özgür yazılım'ın en büyük nimetlerinden biri bu şekilde şirketler tarafından satın alınamaz olmasıdır. Fakat geiliştiricisi Microsoft'ta işe girdiği sırada IronPython henüz kodlarını alıp özgür bir şekilde devam ettirebilecek bir geliştirici grubunu çevresinde toplamış değildi. Hala da değil, ve gittiği yol da her geçen gün özgür yazılım topluluğu ile bağının zayıfladığını gösteriyor. Bu nedenle henüz topluluğa mal olup bir şekilde geliştirilmesinin sürdürülmesini sağlayacak kritik kütleye erişmiş değil, ve böyle giderse erişecek gibi de görünmüyor. Haliyle açıkçası şimdiden IronPython'a biraz ölü proje gözüyle bakmaya başladım.
0
lifesdkver0_1
Derdini şurada anlatmış arkadaş:
http://listserver.dreamhost.com/pipermail/users-ironpython.com/2005-March/000326.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Bu da oldu: Microsoft 20 bin satır kodunu Linux'a açtı

anonim

Microsoft sessiz sedasız 20bin satırlık olduğu söylenen bir device driver (aygıt sürücüsü) setini Linux kernel'inde kullanılması temennisi ile GPL v2 lisansı altında Linux camiasına bahşetti. Amaç "virtual machine"lere kurulan Linux'ların daha verimli ve hızlı çalışmasını sağlamak(mış).

Yeni (yine) Windows'un Adı : Vista

gildor

Microsoft'un, Longhorn kod adını taşıyan yeni işletim sisteminin resmi adı ''Windows Vista'' olarak belirlendi.

Microsoft WinCE kaynak kodunu açıyor

tongucyumruk

Microsoft Windows CE'nin kaynak kodlarnı açacağını duyurdu. Bunun diğer "Microsoft kaynak kodunu açtı" haberlerinden farkı ise Microsoft'un ilk defa kod üzerinde değişiklik yapmaya izin veriyor olması. Yeni "Paylaşılmış Kod" sistemine göre kodu alanlar kodu düzenleme ve bu değişikliklerle yayınlama haklarına sahip olacaklar. Microsoft'un açıklaması ve yeni lisanslama modeliyle ilgili detaylı bilgiye WindowsForDevices.com'dan ulaşabilirsiniz.

Ne dersiniz Micros~1 bir gün ışığı görür mü?

Micros~1 yok olma tarihi

KiPSOFT_

Belkide çoğumuzun istediği olayın tarihini birkaç fütürist bilimci bulmuş ve yayınlamışlar.

"Avustralyalı 'gelecek bilimciler' Richard Watson ve Ross Dawson, 2050 yılına kadar yok olması muhtemel 'şey'leri gösteren bir çizelge hazırladı. Buna göre, gelecek yıl kül tablası, 2016'da ise bilgisayar fareleri ve emeklilik tarihe karışacak. Bu tahminlerin gerçekleşmesi zor gibi görünebilir ama onlar "Lütfen bu çizelgede kusur aramayın" diyor."

İlk Windows CE virüsü geliştirildi

anonim

Windows CE işletim sistemindeki güvenlik açıklarını göstermeyi hedefleyen ve herhangi bir zarara yol açmayan bir virüs geçtiğimiz hafta güvenlik şirketleri tarafından tespit edildi.