Acaba Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi....

0
cayfer
... bugün bilişim dünyası nasıl olurdu?

Bilmem başka hatırlayanlar olacak mı ama 1980'li yıllarda ben MS-XENIX kullanmıştım. Evet... MS-XENIX. Şaka değil!

Hiç de fena değildi açıkçası. COBOL derleyicisi bile vardı.
Hele Z80 işlemcili bilgisayarlarda çalışan , "memory bank switching" diye bir teknikle 256KByte belleğe kadar çıkabilen (ama kullanıcı başına 64K max) MICRONIX isimli UNIX türevinden sonra muhteşem gelmişti.

Tabi o zamanlar grafik terminaller (sonradan bunlara X-Terminal daha sonradan da thin-client dediler) satın alınamayacak kadar pahalı olduğu için pek kullanamazdık. X-Server emülasyonu da yoktu. Ya adam gibi X; ya da hiç...

Fakat nedense MS, bir süre sonra AT&T UNIX lisansıyla geliştirdikleri bu işletim sistemini SCO'a sattı.

Eğer XENIX'i devretmeselerdi şimdi neler olurdu acaba?


... derler ki NT'nin çekirdeği aslında VMS işletim sisteminin çekirdeğidir; gene başkaları derler ki NT'nin çekirdeği aslında XENIX çekirdeğidir. Aslı nedir bilemiyorum ama MS XENIX'e devam etseydi Linus PC'ler için bir UNIX çekirdeği peşinde koşmazdı herhalde.

Kim bilir?

Görüşler

0
demolish
alsa Micros~1 gibi bir yakıştırmayı haketmeyecekti.
0
o_ozardic
o zaman "windows nt" gibi yeni bir açılım yapılmasına gerek kalmayabilirdi belki ? veya microsoft' un bir unix vendor olarak getirecegi bazi yenilikler unix dunyasini bugunkunden daha iyi bir noktaya tasimis olabilirdi. linux'a gerek kalmayabilir miydi ?
Belki evet, belki hayir.. belki de çekirdek olarak linux'u degil de Hurd'u kullanıyor olabilirdik veya linux yine olabilirdi (sonuc olarak Torvalds'ın bu cekirdegi yazma nedenleri windows'u tahtindan etmek degildi..). Kanımca Microsoft XENIX'i de iyi bir fiyatla satardı :) Belki de coktan piyasayı toplayıp daha onceden ve de daha beter bir tekel haline getirebilirlerdi...
:))
0
o_ozardic
Mark Rochkind'in yazmış olduğu "Advanced Unix Programming" (1985) kitabında Xenix'in System III tabanlı olduğunu, bunun yanında mikrobilgisayarlar dünyasındaki en popüler ürün olduğunu, en önemlisi PC AT üzerinde IBM tarafından desteklendiğini belirtiyor. Yazar buradan yola çıkarak Xenix'in diğer rakiplerinin toplamından daha fazla kullanılacağını iddia etmiş :)

Microsoft'un bir ürününün popüler olacacağını bilmiş ama adını tutturamamış sanırım
0
demolish
"EDS: Linux güvenli değildir, ölçeklenemez" haberini görünce aklıma geldi onuda söyleyeyim.

Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi iki tane bilişim güneşimiz* olurdu.

* sm+ms = smms
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

EMO vs. M$ (İlk round EMO'nun)

anonim

Elektrik Mühendisleri Odası bir süredir sonunda mühendislik ünvanı olan sertifikalara karşı savaş veriyordu. EMO kendi sitesinde yanımlanan bu habere göre ilk roundu aldı.

Not: Arada RHCE de var ama bence GNU/Linux a da torpil yapılmamalı.

İlk 64 bitlik virüs

FZ

W64.Rugrat.3344 kod isimli virüs IA64 Windows Portable Executable (PE) dosyalarına bulaşmak üzere geliştirilmiş ve yüksek seviyede teknik bilgi sahibi bir programcı tarafından kodlandığı tahmin edilen bir program. Söz konusu program Thread Local Storage yapılarını kullanarak virüs kodunu çalıştırıyor. Uzmanlara göre bu sıradışı bir yöntem. Adı geçen virüs 32 bitlik MS Windows sürümlerine bulaşmıyor. IA64 assembly kodu ile yazılmış virüs henüz çok yaygın değil. Detaylı bilgileri buradan edinebilirsiniz.

Microsoft Sybari'yi aldıktan sonra Unix anti-virüs satışlarını durduruyor.

larweda

Geçen günlerde anti-virus programları üreticisi Sybari'yi satın alan ve saflarına katan Microsoft, ilk iş olarak kurumun Linux ve Unix sistemler için pazarladığı anti-virus yazılımlarının satışını durdurduğunu açıkladı. ( 1 2 )

Sybari, Kaspersky Labs, Computer Associates, Sophos, Norman gibi birden fazla anti-virüs motoru ile birlikte çalışabilen, ve multi platform (Windows, Unix, Linux, AIX vs.) desteği veren bir anti-virüs yazılımı olan Antigen Suite'i üretiyor ve pazarlıyordu.

< flame > Microsoft, ürünleri iyi olduğu için mi Sybari'yi almıştır, Unix pazarına anti-virus dağıtan bir firmayı pazardan çekmek için mi? :) < /flame >

MS Internet Explorer Yazılımında Yeni ve Önemli Açıklar Bulundu

FZ

Dün yayınlanan bir habere göre Çinli bir araştırmacı MS IE yazılımında 7 önemli ve kritik açık tespit etmiş durumda.

Microsoft sözcüsü şu anda bu açıklardan faydalanan kötü bir niyetli yazılımın bulunmadığını belirtti.

Bulunan açıklardan iki tanesi saldırganın hedef makinadaki dosyaları silmesine, makinayı göçertmesine ya da uzaktan kontrol etmesine izin veriyor.

Microsoft´un bu açığı kapatacak yamaları ne kadar sürede çıkaracağı merak konusu.

Not: Bu haber Mozilla Firebird Internet tarayıcısı ile yazılmıştır ;-)

Windows 98SE için resmi olmayan service pack

sundance

Slashdotda yeralan habere göre, Alper Coşkun isimli bir geliştirici, Windows 98SE için 70 kadar Microsoft yamasından oluşan bir service pack çıkarttı

Görünüşe göre Microsoft bu konuda bir itiraz belirtmemiş, sadece Microsoft yamalarının Microsoft sitelerinden indirilmesini tavsiye ediyor.