Acaba Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi....

0
cayfer
... bugün bilişim dünyası nasıl olurdu?

Bilmem başka hatırlayanlar olacak mı ama 1980'li yıllarda ben MS-XENIX kullanmıştım. Evet... MS-XENIX. Şaka değil!

Hiç de fena değildi açıkçası. COBOL derleyicisi bile vardı.
Hele Z80 işlemcili bilgisayarlarda çalışan , "memory bank switching" diye bir teknikle 256KByte belleğe kadar çıkabilen (ama kullanıcı başına 64K max) MICRONIX isimli UNIX türevinden sonra muhteşem gelmişti.

Tabi o zamanlar grafik terminaller (sonradan bunlara X-Terminal daha sonradan da thin-client dediler) satın alınamayacak kadar pahalı olduğu için pek kullanamazdık. X-Server emülasyonu da yoktu. Ya adam gibi X; ya da hiç...

Fakat nedense MS, bir süre sonra AT&T UNIX lisansıyla geliştirdikleri bu işletim sistemini SCO'a sattı.

Eğer XENIX'i devretmeselerdi şimdi neler olurdu acaba?


... derler ki NT'nin çekirdeği aslında VMS işletim sisteminin çekirdeğidir; gene başkaları derler ki NT'nin çekirdeği aslında XENIX çekirdeğidir. Aslı nedir bilemiyorum ama MS XENIX'e devam etseydi Linus PC'ler için bir UNIX çekirdeği peşinde koşmazdı herhalde.

Kim bilir?

Görüşler

0
demolish
alsa Micros~1 gibi bir yakıştırmayı haketmeyecekti.
0
o_ozardic
o zaman "windows nt" gibi yeni bir açılım yapılmasına gerek kalmayabilirdi belki ? veya microsoft' un bir unix vendor olarak getirecegi bazi yenilikler unix dunyasini bugunkunden daha iyi bir noktaya tasimis olabilirdi. linux'a gerek kalmayabilir miydi ?
Belki evet, belki hayir.. belki de çekirdek olarak linux'u degil de Hurd'u kullanıyor olabilirdik veya linux yine olabilirdi (sonuc olarak Torvalds'ın bu cekirdegi yazma nedenleri windows'u tahtindan etmek degildi..). Kanımca Microsoft XENIX'i de iyi bir fiyatla satardı :) Belki de coktan piyasayı toplayıp daha onceden ve de daha beter bir tekel haline getirebilirlerdi...
:))
0
o_ozardic
Mark Rochkind'in yazmış olduğu "Advanced Unix Programming" (1985) kitabında Xenix'in System III tabanlı olduğunu, bunun yanında mikrobilgisayarlar dünyasındaki en popüler ürün olduğunu, en önemlisi PC AT üzerinde IBM tarafından desteklendiğini belirtiyor. Yazar buradan yola çıkarak Xenix'in diğer rakiplerinin toplamından daha fazla kullanılacağını iddia etmiş :)

Microsoft'un bir ürününün popüler olacacağını bilmiş ama adını tutturamamış sanırım
0
demolish
"EDS: Linux güvenli değildir, ölçeklenemez" haberini görünce aklıma geldi onuda söyleyeyim.

Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi iki tane bilişim güneşimiz* olurdu.

* sm+ms = smms
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windows`un koduna göz atmak ister misiniz?

larweda

Microsoft`un Internet Explorer ürününün Amerikan tekelcilik yasasına aykırı olduğu iddiası ile ilgili devam eden davanın son aşamasında, Internet Explorer`ın Windows`un temel bir bileşeni olduğu iddiasına karşı Amerikan Mahkemeleri Microsoft`tan işletim sistemlerinin kaynak kodlarını Amerikan Hükümeti ile paylaşması gerektiğine karar verdi. Microsoft`un bu karara olan itirazı geçerli olmazsa, Internet Explorer`ın gerçekten temel bir bileşen olup olmadığının incelenmesi için Microsoft sistem kodunu hükümete açmak zorunda kalacak.

Konu hakkında ayrıntılı haberler: Yahoo!, Slashdot, L.A.Times

Microsoft´tan Verdiği Reklamı Çekmesi İstendi

FZ

Güney Afrika Reklam Standartları Denetleme Kurulu (Advertising Standards Authority of SA (ASA)) "ürünleri ile hackerların sonunu getireceğini iddia eden" bir Microsoft reklamının yayından kaldırılmasını istedi. Kurulun gerekçesi söz konusu reklamın "somut gerçeklere dayanmaması ve tüketiciyi yanlış yönlendirmesi".

Kısa bir süre önce tüketicileri MS Windows yazılımı ile ilgili kritik bir güvenlik açığına dair bizzat uyaran Microsoft´un sözkonusu reklamı oldukça ironik.

ASP.NET için MATRIX çıktı!

FZ

ASP.NET topluluğu tarafından ASP.NET yazılım geliştiricileri için geliştirilmiş Web Matrix yazılım geliştirme aracı bedava olarak kullanıma ve download'a açıldı!

Visual Studio.NET'i hantal bulanlar, daha ufak tefek, hafif ve doğrudan Web'e yönelik uygulama geliştirmek isteyen yazılımcılar 1.2 MB'lık bu paketi çektiklerinde ASP.NET yazılımları geliştirmek için Visual Studio.NET'e çok benzeyen bir arabirim ile karşılaşacaklar. Bu yazılımın öncelikli olarak göze çarpan özellikleri şunlar:

Windows 2000 Güvenlik Listesi

conan

Bu linkte windows 2000 install edildikten sonra yapılması gerekenleri anlatan çok güzel bir güvenlik listesi var. Elinizin altında birçok Windows 2000 server varsa bu listeden yararlanmak kötü kabuslarınıza biraz olsun son verebilir.

ASP+ ve C# neler getirecek?

FZ

Microsoft şimdiden yeni Internet teknolojileri ile ilgili olarak ortalığı bombardıman etmeye başladı. Bunlardan en çok üzerinde durulanı ASP+ ve C# teknolojileri.