Acaba Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi....

0
cayfer
... bugün bilişim dünyası nasıl olurdu?

Bilmem başka hatırlayanlar olacak mı ama 1980'li yıllarda ben MS-XENIX kullanmıştım. Evet... MS-XENIX. Şaka değil!

Hiç de fena değildi açıkçası. COBOL derleyicisi bile vardı.
Hele Z80 işlemcili bilgisayarlarda çalışan , "memory bank switching" diye bir teknikle 256KByte belleğe kadar çıkabilen (ama kullanıcı başına 64K max) MICRONIX isimli UNIX türevinden sonra muhteşem gelmişti.

Tabi o zamanlar grafik terminaller (sonradan bunlara X-Terminal daha sonradan da thin-client dediler) satın alınamayacak kadar pahalı olduğu için pek kullanamazdık. X-Server emülasyonu da yoktu. Ya adam gibi X; ya da hiç...

Fakat nedense MS, bir süre sonra AT&T UNIX lisansıyla geliştirdikleri bu işletim sistemini SCO'a sattı.

Eğer XENIX'i devretmeselerdi şimdi neler olurdu acaba?


... derler ki NT'nin çekirdeği aslında VMS işletim sisteminin çekirdeğidir; gene başkaları derler ki NT'nin çekirdeği aslında XENIX çekirdeğidir. Aslı nedir bilemiyorum ama MS XENIX'e devam etseydi Linus PC'ler için bir UNIX çekirdeği peşinde koşmazdı herhalde.

Kim bilir?

Görüşler

0
demolish
alsa Micros~1 gibi bir yakıştırmayı haketmeyecekti.
0
o_ozardic
o zaman "windows nt" gibi yeni bir açılım yapılmasına gerek kalmayabilirdi belki ? veya microsoft' un bir unix vendor olarak getirecegi bazi yenilikler unix dunyasini bugunkunden daha iyi bir noktaya tasimis olabilirdi. linux'a gerek kalmayabilir miydi ?
Belki evet, belki hayir.. belki de çekirdek olarak linux'u degil de Hurd'u kullanıyor olabilirdik veya linux yine olabilirdi (sonuc olarak Torvalds'ın bu cekirdegi yazma nedenleri windows'u tahtindan etmek degildi..). Kanımca Microsoft XENIX'i de iyi bir fiyatla satardı :) Belki de coktan piyasayı toplayıp daha onceden ve de daha beter bir tekel haline getirebilirlerdi...
:))
0
o_ozardic
Mark Rochkind'in yazmış olduğu "Advanced Unix Programming" (1985) kitabında Xenix'in System III tabanlı olduğunu, bunun yanında mikrobilgisayarlar dünyasındaki en popüler ürün olduğunu, en önemlisi PC AT üzerinde IBM tarafından desteklendiğini belirtiyor. Yazar buradan yola çıkarak Xenix'in diğer rakiplerinin toplamından daha fazla kullanılacağını iddia etmiş :)

Microsoft'un bir ürününün popüler olacacağını bilmiş ama adını tutturamamış sanırım
0
demolish
"EDS: Linux güvenli değildir, ölçeklenemez" haberini görünce aklıma geldi onuda söyleyeyim.

Micros~1 UNIX'ten vazgeçmeseydi iki tane bilişim güneşimiz* olurdu.

* sm+ms = smms
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Windows`dan Linux`a geçiş

sundance

7'den 70'e ciddi bir Linux hareketi olduğu, birçok kişinin 'Yeter artık Windows' dediği pek gözden kaçmayan bir gerçek halini aldı.

Öte yandan öyle çat diye Windows'dan Linux'a geçmek ise her babayiğidin harcı değil. Ama bu konuda çalışmalar yapanlar var. Mesela IBM bu konuda gerçekten başarılı bir FAQ dosyası oluşturmuş ve güzel bir referans sağlıyor.

Bana sorarsanız yükleyin VectorLinux bir daha da bakmayın Windows'un yüzüne :)

Savaş resmen başladı!

sundance

Micros~1 Google'a rakip olacak! MSN Search Google ile kapışmaya hazırlanıyor derken, sonunda olan oldu.

BBC'de yer alan bu habere göre, MS, Yahoo'yu satın almak için $44 milyar dolarlık bir teklifte bulunmuş.

Windows-XP piyasaya çıkmadan ucuzladı

anonim

Microsoft’un en son işletim programı Windows-XP, daha piyasaya çıkmadan 14 dolar ucuzlayarak 184.99 dolardan sipariş edilmeye başlandı. Microsoft, 25 Ekim’de piyasaya çıkaracağı Windows-XP’nin komple profesyonel sürümünün fiyatını 299 dolar, profesyonel yükseltim sürümünün fiyatını 199 dolar, ev tipi yükseltim sürümünün fiyatını ise 99 dolar olarak ilan etmişti. Ancak internette indirimli fiyatla yazılım ve donanım satan “Costco.com” adlı kuruluş, Windows-XP’nin profesyonel yükseltim sürümünü Microsoft’tan 14 dolar ucuz fiyatla 184.99 dolardan satacağını ve şimdiden sipariş kaydetmeye başladığını duyurdu. Gerçek fiyatın arz ve talep dengesi göz önünde bulundurularak belirlendiğini kaydeden sanayi çevreleri, Microsoft’un ilan ettiği fiyatların tahmini fiyat olduğuna ve perakendecilerin ürünleri istedikleri fiyattan satabileceklerine dikkat çekiyor.

Rahibin Sırrı

anonim

Anlık mesajlaşma yazılımları denince akla ilk önce MSN Messenger (yeni adıyla Live Messenger) gelir. Peki sansür denince?

Microsoft ASN Açığına Karşı Tedbir Alın

FZ

California merkezli eEye Digital Security firmasından güvenlik sorumlusu Marc Maiffret´in açıklamasına göre Microsoft ASN.1 (Abstract Syntax Notation 1) açığı şimdiye dek Microsoft Windows işletim sistemi ailesinde bulunmuş en önemli açıklardan biri. Bu açıktan faydalanan kötü niyetli bir yazılım uzaktan sisteminize erişip onaylanmamış herhangi bir kodu yükleyip sistem ayrıcalıkları ile çalıştırabiliyor. Microsoft´tan alınan bilgiye göre bu açık Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP ve Windows Server 2003 işletim sistemlerini etkiliyor ve kritik hata kategorisinde.

Maiffret´e göre açığın tespit edilip Microsoft´a bildirilmesi ile gerekli yamanın çıkarılması arasında geçen süre 200 gün. Eğer MS Windows işletim sistemlerinden birini kullanıyorsanız lütfen gerekli yamayı sisteminize yüklediğinizden emin olun (aşağıdaki bağlantılardan faydalanabilirsiniz).

Kaynaklar:
- SearchSecurity
- Microsoft Security Bulletin MS04-007