Microsoft - Sun - OpenOffice.org: Şeytan Üçgeni

0
anonim
Geçtiğimiz çarşamba günü, Microsoft bir açıklama yaparak Open Office projesindeki geliştiricilerle daha yakından çalışmak istediğini belirtti. Bu açıklamanın geldiği aynı dönemde, Microsoft'un Sun Microsystems ile yaptığı bir anlaşma halka duyuruldu. Bu anlaşma, Microsoft'a Open Office kullanıcılarını patent ihlali sebebiyle dava etme yolunu açıyor.
Sözkonusu anlaşma, Nisan ayında Microsoft ile Sun arasında yapılmış ve geçtiğimiz pazartesi günü resmi olarak yayınlanmış. Anlaşmanın içeriği gereği, Sun'ın lisanslı ürünü olan StarOffice kullanıcıları yasayla koruma altına alınmış olsa da, aynı şey OpenOffice kullanıcıları için geçerli değil.

New York'taki bir antitröst kurumunun yöneticisi olan Richard Donovan, geçmişteki OpenOffice kullanıcılarının bu anlaşmanın dışında kaldığı, ancak yeni OpenOffice kullanıcılarının bu anlaşmaya tabii olacağı ve Microsoft'un kendilerine patent ihlali sebebiyle dava açma hakkının doğacağını belirtiyor.

Bu anlaşma aynı zamanda Sun'ın açık kodlu yazılımlara verdiği destek konusunda da şüphelere yol açıyor. Bilindiği gibi OpenOffice projesinin birçok aşamasında Sun'ın mühendislerinin imzası var bu aşamaların telif hakları Sun'a ait. Sun'dan gelen açıklama ise desteğin azaldığına dair çıkan söylemi yalanlıyor ve şu yorumu getiriyor: "Açık kodlu yazılımlar hiçbir garanti ve yükümlülük içermez. OpenOffice de bunun dışında değil."

Microsoft bir yandan OpenOffice kullanıcılarını dava etme hakkı kazanırken, öte yandan Berlin'deki OpenOffice konferansına katılmaya hazırlanıyor. Bu yakınlaşmanın sonucunda, daha önce Office 2003 için geliştirdiği XML altyapısı konusunda kendi standartlarını dayattığı için eleştirilen Microsoft'un, bu alanda OpenOffice geliştiricileri ile birlikte standartlar konusunda daha uyumlu olması bekleniyor.

Kaynak: http://www.infoworld.com/article/04/09/17/HNsunmsdeal_1.html

Görüşler

0
ahmetaa
Bu konudaki guncellenen haberin rengi biraz degisik.
http://software.newsforge.com/software/04/09/15/213216.shtml?tid=138&tid=93&tid=147&tid=132
Acik kod savunucularinin komplo teorileri konusunda bazen fazla ileri gittigini dusunuyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

İlk 64 bitlik virüs

FZ

W64.Rugrat.3344 kod isimli virüs IA64 Windows Portable Executable (PE) dosyalarına bulaşmak üzere geliştirilmiş ve yüksek seviyede teknik bilgi sahibi bir programcı tarafından kodlandığı tahmin edilen bir program. Söz konusu program Thread Local Storage yapılarını kullanarak virüs kodunu çalıştırıyor. Uzmanlara göre bu sıradışı bir yöntem. Adı geçen virüs 32 bitlik MS Windows sürümlerine bulaşmıyor. IA64 assembly kodu ile yazılmış virüs henüz çok yaygın değil. Detaylı bilgileri buradan edinebilirsiniz.

ASP+ ve C# neler getirecek?

FZ

Microsoft şimdiden yeni Internet teknolojileri ile ilgili olarak ortalığı bombardıman etmeye başladı. Bunlardan en çok üzerinde durulanı ASP+ ve C# teknolojileri.

Windows Live (Beta)

GtG

Microsoft, kendi alternatiflerini Windows Live Beta ile bir araya getiriyor.

Web tarayıcınızda ilk sayfa olmayı hedefleyen Microsoft'un, 2GB'lık mail alanı (Alternatif: Gmail), RSS okuyucusu (Alternatif: Google Reader), Live Favourites (Alternatif (?): del.icio.us) bu sayfadan sağladığı online servislerden birkaçı.
Diğer fikirlere ise burdan ulaşabilirsiniz.

Microsoft Singularity'nin Kaynak Kodu Kamuya Açıldı!

meddah

Microsoft laboratuarlarında, uzun süre kapalı kapılar ardında .NET platformunda geliştirilen yeni nesil işletim sistemi Singularity nihayet kaynak kodunu akademik çalışmalar için açtı.

Microsoft'tan yeni işletim sistemi: MS-Linux

coskung

PC Magazine yazarlarından John Dvorak, bulunduğu bir ortamda MS'nin Linux'u nasıl altedebileceğine dair üretilen fikirlerden bir alıntı yapmış.
Makale Burada