Sözkonusu anlaşma, Nisan ayında Microsoft ile Sun arasında yapılmış ve geçtiğimiz pazartesi günü resmi olarak yayınlanmış. Anlaşmanın içeriği gereği, Sun'ın lisanslı ürünü olan StarOffice kullanıcıları yasayla koruma altına alınmış olsa da, aynı şey OpenOffice kullanıcıları için geçerli değil.
New York'taki bir antitröst kurumunun yöneticisi olan Richard Donovan, geçmişteki OpenOffice kullanıcılarının bu anlaşmanın dışında kaldığı, ancak yeni OpenOffice kullanıcılarının bu anlaşmaya tabii olacağı ve Microsoft'un kendilerine patent ihlali sebebiyle dava açma hakkının doğacağını belirtiyor.
Bu anlaşma aynı zamanda Sun'ın açık kodlu yazılımlara verdiği destek konusunda da şüphelere yol açıyor. Bilindiği gibi OpenOffice projesinin birçok aşamasında Sun'ın mühendislerinin imzası var bu aşamaların telif hakları Sun'a ait. Sun'dan gelen açıklama ise desteğin azaldığına dair çıkan söylemi yalanlıyor ve şu yorumu getiriyor: "Açık kodlu yazılımlar hiçbir garanti ve yükümlülük içermez. OpenOffice de bunun dışında değil."
Microsoft bir yandan OpenOffice kullanıcılarını dava etme hakkı kazanırken, öte yandan Berlin'deki OpenOffice konferansına katılmaya hazırlanıyor. Bu yakınlaşmanın sonucunda, daha önce Office 2003 için geliştirdiği XML altyapısı konusunda kendi standartlarını dayattığı için eleştirilen Microsoft'un, bu alanda OpenOffice geliştiricileri ile birlikte standartlar konusunda daha uyumlu olması bekleniyor.
Kaynak: http://www.infoworld.com/article/04/09/17/HNsunmsdeal_1.html
Geçtiğimiz çarşamba günü, Microsoft bir açıklama yaparak Open Office projesindeki geliştiricilerle daha yakından çalışmak istediğini belirtti. Bu açıklamanın geldiği aynı dönemde, Microsoft'un Sun Microsystems ile yaptığı bir anlaşma halka duyuruldu. Bu anlaşma, Microsoft'a Open Office kullanıcılarını patent ihlali sebebiyle dava etme yolunu açıyor.
http://software.newsforge.com/software/04/09/15/213216.shtml?tid=138&tid=93&tid=147&tid=132
Acik kod savunucularinin komplo teorileri konusunda bazen fazla ileri gittigini dusunuyorum.