Microsoft - Sun - OpenOffice.org: Şeytan Üçgeni

0
anonim
Geçtiğimiz çarşamba günü, Microsoft bir açıklama yaparak Open Office projesindeki geliştiricilerle daha yakından çalışmak istediğini belirtti. Bu açıklamanın geldiği aynı dönemde, Microsoft'un Sun Microsystems ile yaptığı bir anlaşma halka duyuruldu. Bu anlaşma, Microsoft'a Open Office kullanıcılarını patent ihlali sebebiyle dava etme yolunu açıyor.
Sözkonusu anlaşma, Nisan ayında Microsoft ile Sun arasında yapılmış ve geçtiğimiz pazartesi günü resmi olarak yayınlanmış. Anlaşmanın içeriği gereği, Sun'ın lisanslı ürünü olan StarOffice kullanıcıları yasayla koruma altına alınmış olsa da, aynı şey OpenOffice kullanıcıları için geçerli değil.

New York'taki bir antitröst kurumunun yöneticisi olan Richard Donovan, geçmişteki OpenOffice kullanıcılarının bu anlaşmanın dışında kaldığı, ancak yeni OpenOffice kullanıcılarının bu anlaşmaya tabii olacağı ve Microsoft'un kendilerine patent ihlali sebebiyle dava açma hakkının doğacağını belirtiyor.

Bu anlaşma aynı zamanda Sun'ın açık kodlu yazılımlara verdiği destek konusunda da şüphelere yol açıyor. Bilindiği gibi OpenOffice projesinin birçok aşamasında Sun'ın mühendislerinin imzası var bu aşamaların telif hakları Sun'a ait. Sun'dan gelen açıklama ise desteğin azaldığına dair çıkan söylemi yalanlıyor ve şu yorumu getiriyor: "Açık kodlu yazılımlar hiçbir garanti ve yükümlülük içermez. OpenOffice de bunun dışında değil."

Microsoft bir yandan OpenOffice kullanıcılarını dava etme hakkı kazanırken, öte yandan Berlin'deki OpenOffice konferansına katılmaya hazırlanıyor. Bu yakınlaşmanın sonucunda, daha önce Office 2003 için geliştirdiği XML altyapısı konusunda kendi standartlarını dayattığı için eleştirilen Microsoft'un, bu alanda OpenOffice geliştiricileri ile birlikte standartlar konusunda daha uyumlu olması bekleniyor.

Kaynak: http://www.infoworld.com/article/04/09/17/HNsunmsdeal_1.html

Görüşler

0
ahmetaa
Bu konudaki guncellenen haberin rengi biraz degisik.
http://software.newsforge.com/software/04/09/15/213216.shtml?tid=138&tid=93&tid=147&tid=132
Acik kod savunucularinin komplo teorileri konusunda bazen fazla ileri gittigini dusunuyorum.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Microsoft Süperbilgisayar dünyasına giriyor

tongucyumruk

News.com'ta yayınlanan habere göre Microsoft şimdi de dağıtık sistemler ve süperbilgisayarlar piyasasına girmeye hazırlanıyor. Şu an Linux'un baskın olduğu alanlardan biri olan süperbilgisayar sistemlerinde Windows'un ne kadar tutunabileceği ise merak konusu.

Son olarak News.com'daki haberin orjinal metninden bir alıntı:

Microsoft hopes that its new Windows version will make it easy to manage clusters and to develop software for them. It also promises "a secure...platform with high performance and low total cost of ownership."

MS Internet Explorer Yazılımında Yeni ve Önemli Açıklar Bulundu

FZ

Dün yayınlanan bir habere göre Çinli bir araştırmacı MS IE yazılımında 7 önemli ve kritik açık tespit etmiş durumda.

Microsoft sözcüsü şu anda bu açıklardan faydalanan kötü bir niyetli yazılımın bulunmadığını belirtti.

Bulunan açıklardan iki tanesi saldırganın hedef makinadaki dosyaları silmesine, makinayı göçertmesine ya da uzaktan kontrol etmesine izin veriyor.

Microsoft´un bu açığı kapatacak yamaları ne kadar sürede çıkaracağı merak konusu.

Not: Bu haber Mozilla Firebird Internet tarayıcısı ile yazılmıştır ;-)

Windows geliştiricileri: `Bizce Linux daha güvenli!´

sundance

Eweek´in haberine göre sistem geliştiriciler arasında yapılan bir anket, büyük çoğunluğun Linux´u Windows platformlarına göre daha güvenli bulduğunu ortaya koydu.

İşin ilginç yanı, çeşitli Kuzey Amerika şirketlerinden 500 geliştirici arasında yapılan ankete katılanlardan sadece %23´ü Linux kullanıcılarıydı.

Windowscular dediyse bu da yanlıştır ;) demeden bence ankete bir göz atın...

Bill Gates'e Açık Protesto

meddah

Bill Gates, Pekin Üniversitesi'nde "Çin'in yazılım dünyasındaki geleceği" konusunda konuşma yaparken "Özgür Yazılım / Açık Kaynak" yazılı pankartla sahneye çıkan biri tarafından protesto edildi.

Detaylı bilgi ve fotoğraflara buradan ve şuradan erişebilirsiniz...

Editör'ün notu: Aynı konuda iki haber gelmişti. 2. haberi aynı konuda olduğu için yayınlıyamıyoruz ama haberdeki linke burdan ulaşabilirsiniz.

Vista için donanım gereksinimi

Soulblighter

Nigel Page, Micros~1 Avustralya'nın strateji uzmanı, Micros~1 TechEd konferansında Vista için donanım gereksinimini açıkladı.