Solaris, Linux ve FreeBSD Çekirdeklerinin Karşılaştırması

0
honal
"Bu günlerde zamanımın çoğunu, sınıflarda öğrencilere Solaris'in iç yapısı, aygıt sürücülerini ve sistem çökmeleri anında çekirdek tarafından üretilen çıktıları (kernel crash dump) analiz ederek hata ayıklamayı öğretmek için harcıyorum. Sınıflarda ne zaman ki Solaris'e ne çeşit alt sistemlerin adapte edildiğini izah etsem, öğrenciler sıksık "Bu Linux'da nasıl çalışıyor?" ya da "FreeBSD'de falan böyle çalışıyor, Solaris'te nasıl?" şeklinde sorular yöneltiyorlar.
Bu makale Solaris 10, Linux 2.6 ve FreeBSD 5.3 sistemlerinde çekirdeğin üç altyapısını ve nasıl uygulandıklarını sistemler arasında karşılaştırmalı olarak inceler."

Max Bruning tarafından yazilan ve Atılım BOY (aboy@enderunix.org) tarafından Türk diline kazandırılan bu harika belgenin devamını buradan okuyabilirsiniz.
sun

Görüşler

0
ttk
Çok güzel bir yazı, iyi seçilmiş.
Haberciye de tercümana da yazara da teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun Linux

GaripFakir

Sun da nihayet kendi desktop için Linux sürümünü çıkardı. Mad Hatter adlı linux sürümü Star Office, Mozilla ve Evaluation gibi bileşenlerden oluşuyor. Aşağıdaki linkte ilk ekran görüntüleri de verilmiş:

http://www.sun.com/2003-0805/feature

Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

FZ

Sun Microsystems, dün (14 Haziran 2005) meşhur UNIX tabanlı işletim sistemi Solaris'in kaynak kodunu kamuya açtığını duyurdu.

Kutlamalara Sun Microsystems şirket blogu.na yazan mühendisler ve takipçiler de katılmış durumda (mesela Nils Nieuwejaar, madem kodlar açıldı biraz da işin teorisini anlatalım deyip çekirdeğin sanal adres alanı düzenlemesinden bahsediyor blogunda).

Proje ile ilgili özet bilgiye buradan erişmek mümkün.

Sun Bütün Yazılımlarını Özgürleştiriyor

anonim

Sun Mcrosystems başkanı Jonathan Schwartz, konuşmacı olarak katıldığı bir konferansta, Sun'ın amacının bütün yazılımlarını özgür yazılım olarak sunmak olduğunu açıkladı.

Schwartz, böylelikle kendi teknolojilerinin etrafında topluluklar oluşturmayı amaçladıklarını, ayrıca açık kodun yenilikleri teşvik eden, maliyetleri azaltan önemli bir fonksiyonunun olduğunu belirtti.

Sun Open Source University Meetup Platformu

sifirdd

Sun'ın başlatmış olduğu Sun Open Source University Meetup platformuna aşağıdaki adresten üye olabilirsiniz. Site üzerinde tartışmalar, video sunumlar, döküman paylaşımı şeklinde hizmetler bulunmakta. Yurtiçi ve yurtdışından öğrenciler ve öğrenci kulüpleri ile tanışma imkanı elde edebilirsiniz. Ayrıca kasım ayı sonuna kadar 100 kişiyi aşan gruplar için özel pizza partisi düzenlenecek bilginize:

http://osum.sun.com/

Sun Microsystems´ten Geleceğin Mikroişlemcileri

FZ

Kısa bir süre önce Sun Microsystems bir basın konferansı düzenledi ve yeni nesil mikroişlemciler konusundaki yol haritasını açıkladı. Haritada mevcut UltraSPARC III'ün geliştirilmesi, çift-çekirdekli UltraSPARC IV, SMT-tabanlı UltraSPARC V ve yüksek oranda "multithreaded" Niagara işlemcisi yer alıyor. Bu konuda Dr. Marc Tremblay ile yapılmış bir röportajı burada okuyabilirsiniz. Dr. Tremblay, Sun Microsystems şirketinde Mikroişlemci ve Ağ Ürünleri grubu başmimarı ve kıdemli mühendis olarak çalışmaktadır. Sun'ın ilk 64 bitlik işlemcisi UltraSPARC-I'in de tasarımcılarındandı. Dr. Tremblay aynı zamanda UltraSPARC-II'yi tasarlamıştır ve değişik bilgisayar teknolojileri konusunda 55 patent sahibidir. Bu aralar vaktinin büyük kısmını Sun Microsystems'teki "Chip MultiProcessing (CMP)" ve "Chip MultiThreading (CMT)" bölümlerinde çalışarak geçirmektedir.

Editörün Notu: Sun Microsystems gene sessiz sedasız ilerliyor. Teknoloji tarihinin en şaşırtıcı yazılım ve donanım firmalarından biri olarak rakiplerini de destekçilerini de ters köşeye yatırabilir ;-)