Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

0
FZ
sun

Görüşler

0
Challenger
Solaris' in artık OpenSolaris olmasından sonra, Sun bünyesinde Solaris araçları geliştiren birçok geliştiricinin işine son verildiğini de belirtmekte fayda var.
0
FZ
Bu bilginin kaynağı nedir?
0
Challenger
Tam adresi bulmaya çalışıyorum. Ancak İngiltere' de işten çıkarmaların olduğunu okumuştum. Aynı haberi okumuş olan ve hatırlayan birisi adresi yazabilirse sevinirim. Adresi bulunca yazacağım.
0
Challenger
Bu arada www.opensolaris.org sitesindeki birkaç dilde "open" ın anlamının bulunduğu resimde "açık" yazısını görmek de hoş oldu.
0
FZ
E yani Türkiye'de az makina ve program satmadılar, az para kazanmadılar, bir zahmet Türkçesi de bulunsun orada ;-)
0
St
FM üstadlarından bu açılmanın Linux dünyasına faydaları konusunda yorum alabilir miyiz acaba? ;)
0
cagataycatal
Opensolaris'de dikkatimi ceken bir belge de kullandıkları "development process plan ". Bu denli buyuk bir projenin geliştirilme surecindeki edindikleri "best practice" leri bu sayede ogrenebiliriz. Asagidaki linkde gelistirme süreç planı açıklanıyor.
http://opensolaris.org/os/community/onnv/os_dev_process/

Bir diğer nokta da Solaris'in belli bir ucret karsiliginda (100$'di sanirim) eskiden de OS kodlarını isteyenlere vermesiydi diye hatırlıyorum. Ancak bu konudan cok emin deilim.
0
feldrim
Arkadaşlar, OpenSolaris tabanlı bir işletim sistemi geliştirmeye çalışıyorum ancak bazı sorunlar var:
1. Solaris' in bulunduğu donanıma bağlı olmadan her sistemde çalıştığı söylense de yine de çalışmıyor.
2. Solaris üzerinde Linux uygulamaları çalıştırmada bazı sorunlar var. Çok çaba ve olağanüstü bir bilgi düzeyine sahip olmak zorunluluğu bunlardan bazıları

Sonuç olarak ben en iyi işletim sistemi idealine sahip arkadaşları bu projeye bekliyorum.
0
ttk

Sizin isminiz Feramuz mu ? Bu isimde birisi yanlış hatırlamıyorsam işi gücü bırakıp windows 3.1'i sadece bir disketten çalışacak duruma getirmeye uğraşmıştı hatırladığım kadarı ile, işletim sistemi ile uğraştığınızı söylediğinizden dolayı bu soruyu soruyorum.

Kolay gelsin.
0
feldrim
Hayır ismim Zafer. Ama gerçekten o şahsı merak ettim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun Microsystems ZFS'i de açtı

tongucyumruk

Sun Microsystems uzun zamandır bahsedilen dünyanın ilk 128 bit dosya sistemi olan ZFS'in kodunu CDDL lisansı altında açtı. Birkaç saat önce OpenSolaris Build 27 ile duyurulan dosya sistemi özellikle 24 saat kesintisiz çalışması gereken sunucularda hayatı kolaylaştıracak birçok özellik barındırıyor. ZFS ile ilgili OpenSolaris sayfasına buradan, ZFS'in özelliklerini sergileyen bir screencast'e buradan, ZFS kaynak kodunu ve mimarisini tanıtan bir tura ise buradan ulaşabilirsiniz.

Önce Solaris, sonra DTrace, şimdi ZFS... Sun gitgide açılıyor ama gözler hala özgür bir Java arıyor...

Sun'dan Açık Kaynak Kodlu Java

Challenger

C-Net Asia'da yer alan haberde, Sun Microsystems'in başkanı ve COO' su Jonathan Schwartz, Solaris işletim sistemini açık kaynak kodlu yapmayı planladıklarını açıkladı. Schwartz, "ne zaman olacağını söylemek istemiyorum ama Solaris'in kaynak kodunu açacağız" dedi. Sun'ın kodunu açtığı tek şey Solaris değil. ZD Net Avustralya' da yer alan bu habere göre de Sun'ın Java teknoloji sözcüsü Raghavan Srinivas, Java'nın açık kodlu bir sürümünün olacağını açıkladı. "Java'nın nasıl açık kaynak kodlu olacağı üzerinde çalışmadık. Ama bu olacak. Belki bugün olabilir, belki yarın, belki de 2 yıl sonra olabilir" dedi.

Sun Open Source University Meetup Platformu

sifirdd

Sun'ın başlatmış olduğu Sun Open Source University Meetup platformuna aşağıdaki adresten üye olabilirsiniz. Site üzerinde tartışmalar, video sunumlar, döküman paylaşımı şeklinde hizmetler bulunmakta. Yurtiçi ve yurtdışından öğrenciler ve öğrenci kulüpleri ile tanışma imkanı elde edebilirsiniz. Ayrıca kasım ayı sonuna kadar 100 kişiyi aşan gruplar için özel pizza partisi düzenlenecek bilginize:

http://osum.sun.com/

Sun Linux

GaripFakir

Sun da nihayet kendi desktop için Linux sürümünü çıkardı. Mad Hatter adlı linux sürümü Star Office, Mozilla ve Evaluation gibi bileşenlerden oluşuyor. Aşağıdaki linkte ilk ekran görüntüleri de verilmiş:

http://www.sun.com/2003-0805/feature

Solaris Çekirdeği Uzmanı Andy Tucker İle Röportaj

FZ

Günümüzdeki en önemli UNIX türevlerinden biri olan, bankalardan tutun telekom sektörüne dek pek çok sektörde yoğum hacimli bilgi işlem görevleri için kullanılan Solaris işletim sisteminin çekirdeğinin geliştirilmesinden sorumlu baş mühendis Andy Tucker, işletim sistemleri ile ilgili son durumlardan bahsediyor.

Tucker, Solaris´in geliştirilme yöntemi ile Linux ve FreeBSD geliştirilme yöntemlerini kıyaslıyor, mikroçekirdek mimarisinin önemine değiniyor, Solaris´teki karmaşık algoritmalardan bahsediyor, neden hala en çok kullandıkları programlama dilinin C olduğunu açıklıyor ve Solaris 10 ile birlikte gelecek yeniliklere dair ipuçları sunuyor.