Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

0
FZ
sun

Görüşler

0
Challenger
Solaris' in artık OpenSolaris olmasından sonra, Sun bünyesinde Solaris araçları geliştiren birçok geliştiricinin işine son verildiğini de belirtmekte fayda var.
0
FZ
Bu bilginin kaynağı nedir?
0
Challenger
Tam adresi bulmaya çalışıyorum. Ancak İngiltere' de işten çıkarmaların olduğunu okumuştum. Aynı haberi okumuş olan ve hatırlayan birisi adresi yazabilirse sevinirim. Adresi bulunca yazacağım.
0
Challenger
Bu arada www.opensolaris.org sitesindeki birkaç dilde "open" ın anlamının bulunduğu resimde "açık" yazısını görmek de hoş oldu.
0
FZ
E yani Türkiye'de az makina ve program satmadılar, az para kazanmadılar, bir zahmet Türkçesi de bulunsun orada ;-)
0
St
FM üstadlarından bu açılmanın Linux dünyasına faydaları konusunda yorum alabilir miyiz acaba? ;)
0
cagataycatal
Opensolaris'de dikkatimi ceken bir belge de kullandıkları "development process plan ". Bu denli buyuk bir projenin geliştirilme surecindeki edindikleri "best practice" leri bu sayede ogrenebiliriz. Asagidaki linkde gelistirme süreç planı açıklanıyor.
http://opensolaris.org/os/community/onnv/os_dev_process/

Bir diğer nokta da Solaris'in belli bir ucret karsiliginda (100$'di sanirim) eskiden de OS kodlarını isteyenlere vermesiydi diye hatırlıyorum. Ancak bu konudan cok emin deilim.
0
feldrim
Arkadaşlar, OpenSolaris tabanlı bir işletim sistemi geliştirmeye çalışıyorum ancak bazı sorunlar var:
1. Solaris' in bulunduğu donanıma bağlı olmadan her sistemde çalıştığı söylense de yine de çalışmıyor.
2. Solaris üzerinde Linux uygulamaları çalıştırmada bazı sorunlar var. Çok çaba ve olağanüstü bir bilgi düzeyine sahip olmak zorunluluğu bunlardan bazıları

Sonuç olarak ben en iyi işletim sistemi idealine sahip arkadaşları bu projeye bekliyorum.
0
ttk

Sizin isminiz Feramuz mu ? Bu isimde birisi yanlış hatırlamıyorsam işi gücü bırakıp windows 3.1'i sadece bir disketten çalışacak duruma getirmeye uğraşmıştı hatırladığım kadarı ile, işletim sistemi ile uğraştığınızı söylediğinizden dolayı bu soruyu soruyorum.

Kolay gelsin.
0
feldrim
Hayır ismim Zafer. Ama gerçekten o şahsı merak ettim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenSolaris + xfce + LiveCD = BeleniX

halixus

Unix olsun, güzel bir masaüstü olsun, kurulum derdi olmasın istiyorsanız BeleniX güzel bir seçenek. BeleniX OpenSolaris tabanlı bir dağıtım. Dağıtım LiveCD haline getirilip, xfce masaüstü ilave edilmiş. İlk solaris tabanlı, grafiksel arabirim ile gelen LiveCD olması bakımından ilginç. Daha önce OpenSolaris tabanlı ilk LiveCD text tabanlı olan SchilliX di. Şimdi xfce masaüstünü içeren BeleniX geldi. Ardından da tahmin ediyorum ki KDE masaüstüyle gelen bir OpenSolaris LiveCD dağıtımı kapıda. LiveCD furyasına OpenSolaris de dahil oldu diyebiliriz.

Sun Microsystems´ten Geleceğin Mikroişlemcileri

FZ

Kısa bir süre önce Sun Microsystems bir basın konferansı düzenledi ve yeni nesil mikroişlemciler konusundaki yol haritasını açıkladı. Haritada mevcut UltraSPARC III'ün geliştirilmesi, çift-çekirdekli UltraSPARC IV, SMT-tabanlı UltraSPARC V ve yüksek oranda "multithreaded" Niagara işlemcisi yer alıyor. Bu konuda Dr. Marc Tremblay ile yapılmış bir röportajı burada okuyabilirsiniz. Dr. Tremblay, Sun Microsystems şirketinde Mikroişlemci ve Ağ Ürünleri grubu başmimarı ve kıdemli mühendis olarak çalışmaktadır. Sun'ın ilk 64 bitlik işlemcisi UltraSPARC-I'in de tasarımcılarındandı. Dr. Tremblay aynı zamanda UltraSPARC-II'yi tasarlamıştır ve değişik bilgisayar teknolojileri konusunda 55 patent sahibidir. Bu aralar vaktinin büyük kısmını Sun Microsystems'teki "Chip MultiProcessing (CMP)" ve "Chip MultiThreading (CMT)" bölümlerinde çalışarak geçirmektedir.

Editörün Notu: Sun Microsystems gene sessiz sedasız ilerliyor. Teknoloji tarihinin en şaşırtıcı yazılım ve donanım firmalarından biri olarak rakiplerini de destekçilerini de ters köşeye yatırabilir ;-)

Solaris sunuculara Denial of Service Atakları...

elrond

Evet. Fazla da beklenmeyen bir durumdu ama oldu. Sanırım artık bu tip güvenlik açıkları peşinde koşup onları afişe eden uzmanlar MS dışında olan diğer ürünlere de yavaştan saldırmaya başladı. Solaris te olan ve daha öncede bilinen -iki ay önceden- bir güvenlik açığını kullanan kötü adamlar DoS atakları ile bir Solaris makinasını erişilemez hale getirmiş durumdalar. Aynı açığı kullanarak, download edilen backdoor ile arkadaşlar kendilerini sisteme istediği an giriş yapabilir hale getirmişler. Problem bilinen adıyla tipik bir "buffer overflow" durumu. Bu açığı kullanmak için yollanan online vandallar, önden yollanan özel bir TCP/IP paketi sayesinde sistemin tümüne erşim sağlıyabiliyormuş. Solariste uzaktan uygulama çalıştırmak için kullanılan bileşenlerde problem var imiş.
Ne oldum değil ne olacağım demek lazım;-) Selamlar.

Solaris 9 Intel x86 platformunda çalışmayacak

erolozcan

Sun ekonomik nedenlerle Solaris 9`u Intel x86 platformda desteklemeyeceğini açıkladı. Bana göre bunun önemli bir nedeni artık Solaris`in x86 versiyonun olmasına gerek olmadığı, x86 platformunda insanların Solaris yerine Linux`u tercih etmesidir.

Sanırım Intel tabanlı Solaris kullananların büyük bir kısmı Linux`a taşınmaya başlayacak. Konu ilgili link : http://www.linuxworld.com.au/

Sun´un Desktop Sistem´inin İlk İncelemesi Yayınlandı.

conan

OSNews Sun'ın Java Desktop System'ini incelemeye almış. İncelenen sürüm Build 12C. Toplam 6 CD içinde gelen dağıtım 3 derlenmiş program, 2 kaynak, 1 de doküman CDsi şeklinde kullanıma sunulmuş. İyiler ve kötüler şeklinde ele alınan bu incelemeyi ne yazık ki zaman darlığından özetleyemiyorum, ama Fazlamesai'nin de bu haberden mahrum kalmasını istemedim doğrusu. Herkesin sevgilisi ekran görüntülerini de yazıda bulmak mümkün.