Sun'dan GPL lisanslı mikroişlemci

0
gismo
Java'yı GPL yapmamakta direnen Sun, UltraSPARC T1 işlemcisinin spec'lerini GPL lisansı altında yayınladı. Bu işlemci üzerinde çalışabilen işletim sistemleri sınırlı. Windows ve MacOS gibi özel mülk OS'lar işlemci ile uyumlu değil. İlk beklenecek etkilerden biri de GNU ve BSD işletim sistemlerinin yaygınlaşması.
Her şeyden önce işlemci pazarını hareketlendirecek olan bu hamlenin ilk sonucunun GNU/Linux kullanımını artırması olacak. Uzakdoğuda bu işlemciyi üretebilecek teknolojiye sahip birçok fabrika bulunuyor. Bu da işlemci fiyatlarının aşağı inmesi demek. Bu adresten ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
sun

Görüşler

0
osmanhomek
fm in microsoft ile derdi nedir anlamakta güçlük çekiyorum. hangi teknoloji bizi daha iyiye yöneltecek isek onu kullanalım. neden bir futbol takımıymış gibi, hatta dinmiş gibi linux ve türevlerine bukadar yatkınsınız. google, google deyip, arkasına sığındığınız tabu/yapı bile tekele gidiyor. farkında değilmisiniz? adamlar sırf windows kullanmıyor diye tuttuğunuzu düşünüyorum. halbuki adamlar profesyonel. ne işlerine gelirse onu kullanıyorlar. onlar böyle derken siz neden böyle düşünüyorsunuz anlamıyorum. tv programında, yok win böyle çöktü, aa bak beriki böyle çöktü. bukadar çok sürümü olan bir işletim sisteminin büyümesi için mucize olması lazım. tekillikle tekellik farklı şeylerdir. adamların derdi internet=google. tekelliğe gidiyor değil, hatta bence tekel. sabah erken kalkan google cıların çıkarttığı teknolojilerden artık baygınlık geldi. bunu al, bunu da al, aman bu eksik kalmasın. bu parçaların birleşim işletim sistemi olacağını görmek, öngörüşlülük bile sayılamaz. peki sonrası? neymiş özel mülkmüş. linus amcanın geçen haftalar kde/gnome hakkındaki fırça emailini hatırlarsınız. bu mudur özgürlük dediğiniz şey? uzun zamandır takip ettiğim, aklı selim insanlar diye tabir ettiğim fm cilerin şu son zamanlardaki mesajları hakikaten can sıkıcı.
0
OnTEC
Herkez kendi işine gelen kullanmayı sevdiği işletim sistemini kullanır, yazıda windowsla ilgili bir yorum yapılmamış sadece mac os ve windows bu işlemcide çalışmıyor deniyor, bunda kızacak ne var ki ? gpl teknolojisinde geliştirilen bazı programlar paralı yazılımlara yön vermeye başladığı günlerdeyiz. açık yapılı bir işlemci de işlemci dünyasında zaman içerisinde büyük gelişmeler olabileceğinin bir göstergesidir. alıncak kızılacak birşey yok bunda...
0
eribol
Yukarıda zikrettiğiniz grup veya şirketlerle haber arasında nasıl bir bağ kurmuşsunuz hayret. Eğer önyargılarınızı kırıp haberin içeriğine odaklansaydınız belki haberin anlamını daha iyi idrak etmiş olurdunuz. Zira bu haberde bizim için ileride ucuz, gelişime açık işlemci var demektir. Bundan sonra rekabet ve kalite artacaktır. Yorumlarınıza gelince, tersinden alın okuyun. Bakın kendi eleştirdiğiniz işi siz yapmışsınız. Kaldı ki ben özgürüm, istediğimi seçerim ve elbette taraf tutmakta da serbestim
0
FZ
Bu yazdığınız yorumun, Sun'ın UltraSPARC T1 ile ilgili yaptıklarıyla ne ilgisi var acaba? Haberin altına yazdığınız yorumun haberle ne ilgisi var? Her ikisini de okudum epey, pek bir bağlantı kuramadım.

Ne bu şiddet bu celal?
0
ttk
Bu çok güzel bir haber. GPL Lisanslı RISC mimarili bir işlemci. Son zamanlarda güzel gelişmelerin sayısı daha bir arttı mı nedir ?

Yakında Ulusal işlemcimizi de üretiriz, ismi de SparcTaTus falan olabilir :)

Teknolojiyi sakınma yoluyla üstünlük peşinde olmayanların yaptıkları iş gerçekten takdire değer.
0
gismo
güzel yorum :) Ama Sun'ın derdi pek o değil. Bir yerde bununla ilgili okuduğum yorumda GPL ile rekabet etmenin tek yolu ona katılmak gibi bir şeyden bahsediliyordu. Sun'ın derdi kimsenin kullanmadığı süper ürünler üreten bir firma olmaktan çıkmak sanırım
0
xelon
Aynı reklamdakı gibi
Amerika buluş yapar, japonlar onu geliştirir, bizde ancak kullanırız, dediğiniz gibi belkide ulusallaştırırız.
0
sametc
gercekten harika bir haber... acik donanimlarin konusuldugu zamanda boyle bir haberin gelmesi.Yakinda tamamen acik bir dunya olacaginin mesajini veriyor...
0
yilmaz
java gpl ile lisanslanırsa birden fazla jvm ortaya çıkabilir. daha önce ms jvm'in standartsızlığından kaynaklanan problemler yeniden doğabilir. Sonucta GPL ile lisanslanmamış olabilir ama Open Source bir uygulamadır.
0
gismo
Bu bakış açısıyla mysql fork olması lazımdı şimdiye kadar, ama olmadı. Ya da firebird dışında da bi sürü interbase devamı çıkması lazımdı. Bunlar doğru değil. Başka tercihler sözkonusu. Aslında Sun'a faydası olmayan tercihler bunlar.
0
yilmaz
sun jvm geliştiremezsin demiyor ki. JVM ni kendin yazabilirsin ama minimum gereksinimler verilmiş. istersen bunun üstüne kendi apilerinide koyabilirsin diyor. MySQL de olmamış olabilir ama java da oldu.
0
ahmetaa
problem su ki MySQL ve Java cok farkli urunler. Sonucta Java'yi kullanirken para odemiyorsunuz (kapali kodlu bile olsa urununuz) ama MySQL'de paralari saymak zorundasiniz eger projeniz kapali ise. MySQL fork edilmiyor, cunku ortada bir suru alternatifi var, kimse kasmaya tenezzul etmiyor. Zaten ben hala lisans acisindan daha avantajli Postgre dururken millet neden MySQL kullanir onu da anlamis degilim.. MySQL'in fork olmasinin MySQL'e zaten pek bir zarari olmazdi ama API seviyesinde JAva icinde degisiklik olursa bir forkta, o zaman Java bundan ciddi zarar gorurudu. Bu konuda ben halen JAva'nin GPL turu bir lisans ile acilmasina karsiyim, belki CDDL ya da daha kisitlayici bir lisans tercih edilmeli dusunceme gore. Sun normalde GPL lisansini cok az kullanir, onun yerine viral olmayan MPL benzeri CDDL kullaniyor lisanslamada. Bu islemcinin GPL olmasinin nednei tasarimin donanim iliskili olmasindan kaynaklaniyor sanirim.
0
simor
E ne güzel olmuş.
Gömülü sistemler, anakart üreticileri, sunucu entegratörleri ve bunlardan sonra yazılım firmaları desteğini ve ürünlerini esirgemez diye düşünüyorum. Şunu diyebilirim; GPL, özgür bir lisans olmasının dışında çok ciddi bir pazarlama aracı da aynı zamanda. Hemde milyonlarca gönüllü çalışanı var.

Yukarda ttk'nın dediği gibi, GPL Lisanslı RISC mimarili bir işlemci kullanmak çok hoş olacak. Alt seviyelerde yazılım üreten insancıklar biraz daha yorulacak ama olsun.
Onlarda biraz döküman okusun ama diimi. :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Web Services ve Güvenlik

SHiBuMi

Liberty Alliance, Sun Microsystems in öncülüğünü yaptığı, Microsoftun Passport teknolojisine karşı alternatif çözüm üretme amacını güden bir grup. Bu grubun içersinde AOL, HP, General Motors, France Telekom, Sony gibi kurucu üyeler haricinde Cisco, Visa, Nextel, Novell gibi sponsor üyeler var. Amaç, Microsoftun single sign-on olarak adlandırılan Passport teknolojisiyle aynı görevi gören, kullanıcıların tek bir web sitesine ya da uygulamaya giriş yaptıktan sonra diğer bütün siteler ya da uygulamalar tarafından tanınmasını sağlayan teknolojiyi oluşturmak.

Sun CDDL için geri sayımı başlattı

skelyus

Sun microsystems, açık kaynak lisansı almak için hazırlamış olduğu lisans tanım metnini OSI (Açık Kaynak İnisiyatifi) grubuna sundu. aslında 2004 ün sonunda sonuçlanması beklenirken tarih 17 Ocak'a ertelendi.

Sun'a göre hazırladıkları bu lisans diğer açık kaynak lisanlarına göre daha kapsamlı ve geliştirici. Ancak bu noktada CDDL kapsamındaki bir yazılım ile GPL kapsamındaki bir yazılım arasında herhangi besleme ve ortak kullanım da ortadan kalmış görünüyor.

Newsforge'da yayınlanan bu makalenin tam çeviri metnini www.linuxnet.com.tr adresinde bulabilirsiniz.

Sun, Üniversitelileri Büyük Yarışmaya Çağırıyor!

parsifal

Sun Microsystems, tüm dünyadaki öğrencileri ‘Solaris Üniversite Yarışması’na katılmaya çağırıyor. Üniversiteliler, Solaris 10 ve OpenSolaris üzerine yaratıcı proje geliştirerek, hem kendileri para ödülü kazanacak hem de okullarına 100.000 Amerikan Doları değerinde Sun teknolojisi kazandırma fırsatını elde edecek.

Sun Microsystems, MS Windows Sertifikasyonu Peşinde!

GaripFakir

Sun´da global market stratejisinden sorumlu başkan yardımcısı olarak çalışan Larry Singer donanımları için Microsoft'tan sertifika alacaklarını söyledi. "Kutsal Savaşları (religious crusade) bir tarafa bırakıp müşterilere almak istediklerini satacağız".

Bilindiği üzere Sun, AMD Opteron 64 bit işlemcili sitemler üreterek sunucu pazarında kendine yeni olanaklar aramak istiyordu. Sun bünyesinde halihazırda Intel Xeon-tabanlı Fire V60 and V65 sistemlerini de barındırmakta.

http://www.nwfusion.com/news/2004/0116suntowi.html

Sun'dan Açık Kaynak Kodlu Java

Challenger

C-Net Asia'da yer alan haberde, Sun Microsystems'in başkanı ve COO' su Jonathan Schwartz, Solaris işletim sistemini açık kaynak kodlu yapmayı planladıklarını açıkladı. Schwartz, "ne zaman olacağını söylemek istemiyorum ama Solaris'in kaynak kodunu açacağız" dedi. Sun'ın kodunu açtığı tek şey Solaris değil. ZD Net Avustralya' da yer alan bu habere göre de Sun'ın Java teknoloji sözcüsü Raghavan Srinivas, Java'nın açık kodlu bir sürümünün olacağını açıkladı. "Java'nın nasıl açık kaynak kodlu olacağı üzerinde çalışmadık. Ama bu olacak. Belki bugün olabilir, belki yarın, belki de 2 yıl sonra olabilir" dedi.