Oracle Sun Microsystems'i Satın Aldı

0
FZ
Uzun zamandır Slashdot'ta gördüğümüz en önemli haber: Oracle Buys Sun

Sun'dan Jonathan I. Schwartz'ın 'Today's Sun/Oracle Announcement' başlıklı e-postası da burada.

Acaba bunun endüstrideki bilgisayarcılar açısından etkisi nasıl olacak?
sun

Görüşler

0
KiPSOFT_
önce orcale inno db, sonra mysql'e firebird'ten destek , sonra sun mysql'i aldı ve şimdi de oracle sun'ı sanırım mysql, java, netbeans, solaris, openoffice gibi birçok uygulama ya çöpe atılacak ya da microsoft'a özgür yazılım olarak rakip olmaya devam edecek. oracle'ın firma karakteristiğine bakarsak pek özgür özgür devam edecekleri kanısında değilim. keşke ibm alsaydı da biraz güçlü bir nefes alsaydık. tekelleşme tam gaz devam edecek gibi bir his kaplıyor içimi.
0
yilmaz
Haberi görür görmez hemen mysql netbeans opensolaris lisanslarını kotnrol ettim :)

Oracle ın RedHat yerine solaris kullanma olasılığı bence daha yüksek. Zaten en iyi performansı solaris sistemlerde veriyor. Fakat MySQL ve Netbeans tarih olurmu bilemiyorum.
0
realist

Sürpriz olmadı

Öngörüm Solaris'in cenazesinin defn'edileceğidir. LAMP bağımlılarına da paniklemeyin diyorum. Endişelenecek bir durum yok.
0
auselen
http://developers.slashdot.org/article.pl?sid=09/04/09/1819241

Nedense ebay'in skype'i alisindan baska birsey gelmiyor aklima.

Java ME ne olur acaba?
0
Tarık
saçmalık. elinde gayet güçlü ve sektörde tanınmış açık kaynak yazılımlar bulunduran bir şirketi pekte açık kaynak canlısı olmayan bir şirket almamalıydı. bu geleceğin telifli yazılımlar açısından fazla parlak olmadığının işareti. işin .oku çıkıyor. yenilir yutulur cinsten olmayan rekabet öldürücü tekelleşme furyası krizinde iteklemesiyle giderek büyüyor. Ama sanırım bu işten karlı çıkan herşeye rağmen açık kaynak olacak. neden? çünkü açık kaynak bir sürecin birileri tarafından ham yaıpılabilmesi mümkün değil. onlar tekelleştikçe açık kaynağa rağbet hızlanacaktır. hızlandıkça açık kaynakçılar daha fazla çalışacaktır. çalışıldıkça kalite artacaktır (bu, şu an yeterince çalışılmıyor demek değil) yazılımın kendisinden değil hizmetinden para kazanılabilinmesi yaygınlaşacaktır (olması gerekende budur).
0
pichoscosama
Hemen paniklemeyin. Bugün bir yazılım yok olur, yarın yerine aynı işi yapan 3 yazılım gelir.
0
Tarık
yok olan birşey yok, tam aksine bu adımlar açık kaynağın yükselişini hızlandırır.
0
redbaron
Kesinlikle IBM'in almasindan daha iyi bir karar.
Neredeyse her alanda rekabetci bir urunu var iken IBM Sun'i ne yapacaktiki ?
Digital'in basina gelen ne ise Solaris'in basina da o gelecekti. Ya da DB2 varken Ibm urun cesitliligi adina mysql'i ayakta mi tutacakti?

Linux iyidir hostur ama enterprise - gercekten enterprise - bir uygulamayi Linux uzerinde kosturmaya calisin bakalim sonuc ne olacak .

Linux tarafindan bakildiginda bende size cimbizlanmis pek cok ornek verebilirim ama pratikte durum oyle degil. Hala unix ailesi (Solaris - Aix - Hpux) linux'tan teknolojik gelismislikte fersah fersah ileride.

Volume veya Device Management bile linux'u kullanmamak icin yeter sebep.

Oracle bu satin alma ile birlikte db tarafindaki dominantligina kalin bir vurgu yapmistir.

SunOS'tan baslayarak 27 yildir var olan bir isletim sistemi olan Solaris bir 27 yil daha ayakta kalmayi kolaylika basaracaktir.

Bilisimi LAMP'tan ibaret gorenlere ise hic bir sozum yok.

ps: solaris'i yillardir kullanan - seven kernel 2.0.0'dan beri linux kullanan birinin tarafsiz kalmaya gayret gostererek yazdiklari olarak okursaniz sevinirim.

sevgi,saygi
redbaron
0
FZ
"IBM alsa idi daha iyi olurdu" diyenleri okuyunca epey şaşırmıştım, nihayet bu bakımdan bana benzer düşünceleri olan bir FM takipçisi ile karşılaştım. Detaylı yorum için teşekkürler.
0
KiPSOFT_
oracle daha çoğu sql standardını desteklemekten kaçınırken mysql'i ayakta tutacağını düşünmek bana biraz hayalperestlik geliyor umarım yanılırım.
0
yilmaz
Bence de IBM'in almasından daha iyidir fakat iki yönlü düşünmek lazım. Sun ( OpenOffice ,OpenSolaris ,Netbeans, Glassfish gibi ) kalitesini kanıtlamış çok sayıda açık kaynak uygulamaya da ev sahipliği yapıyor. Bunların durumu ileride ne olur bilemiyorum.
0
auselen
"Neredeyse her alanda rekabetci bir urunu var iken IBM Sun'i ne yapacaktiki ?"

Sorunda biraz burada. Oracle Sun'a kıyasla oldukça dar bir portföye sahip. Sun'ın sadece Java'sını düşününce java card'dan ee'ye kadar bir çok platformda bir çok ürünü var, hepimizin bildiği gibi.

Oracle bu portföyü yönetebilecek mi? İşi Sun'dakilere bırakırsa zaten onların ticari olarak bu işi kıvıramadıkları ortada. Belki balayı sırasında keyifler yerinde olur ama iki sene sonra Oracle'ın hisse senedi sahipleri sıkıştırmaya başlayınca durum yine değişecektir.

Umarım Oracle ya elinden geldiğince sahip olacaklarını daha açık platformlara çevirir (ki bunları yönetebilecek açık ortamların hala olgunlaştığına inanmıyorum) ya da Sun'ı parçalayıp ilgilenen firmalara satar.

Bilgisayar pazarında şu sıralar belki de en çok ihtiyacımız olan istikrar ama yenileşimin (inovasyon) önemini de unutmayalım.

Oracle elindeki imkanları öldürürse teknolojiyi geri götürecektir ya da en iyi ihtimalle belirli konuların gelişmesini yavaşlatacaktır...
0
anonim
Oracle ve Sun'ın birleşme öncesinde zaten stratejik birçok ortaklığı vardı. IBM ise daha yazılıma gelmeden zaten donanımda Sun'ın rakibi. Bu sebeple Sun'ın IBM tarafından değil de Oracle tarafından alınmış olması çok daha olumlu bir gelişme. Aksi durumdaki muhtemel gelişme IBM'in rakibi olan birçok ürünün süreç içinde ortadan kaldırılması olacaktı.

Öte yandan MySQL'i Oracle DB'nin rakibi olarak görmek bence yanlış. İki ürünün kapasiteleri ve kullanım alanları farklı. Ancak daha 2 ay kadar önce MySQL'in yaratıcısı Michael Widenius'un MySQL'in gidişatından memnuniyetsiz olduğunu dile getirip Sun'dan ayrıldığını ve kendi şirketini kurduğunu unutmamak lazım. Belki de MySQL daha birleşme öncesinde Sun tarafından gözden çıkartılmış olabilir.
0
wime77
ORACLE sahip olduğu veri tabanındaki gücü kendi donanımlarıyla ve gerekirse işletim sistemiyle bütünleştirme planı olabilir.
YA DA
Microsoft gizli ortak olup ortadan Open Source 'un dev destekçisinden birini saf dışı bırakmak için bu olaya destek olmuş olabilir..
Kısaca züğürdün ağzını zenginin malı yorarmış misali biz Türkiye olarak bilişim firmalarımızın değil 7 milyar dolar milyon dolar edenini yaratalım derim.

Yoksa toplam yazılım pazarı 1 milyar doların altında olan bir ülkede bunun %80 nini MS varsa bu işte bir terslik var demektir.
0
Tarık
evvelden c64 lerle birlikte bir manual gelirdi bilmem hatırlayan varmıdır. sene 89~92 civarı. o manualde bir kod var idi. ismi "top zıplatmaya devam". birçok vakit o manual elime geçer bakarım arada"neden hala top zıplatıyoruz" diyerek. o vakitler microsoft' un yeni baş verdiği şimdiki gibi tohuma kaçmadığı yıllardı. henüz pörtleyen bir tomurcuk gibiydi.

biz top zıplatmadan evvel evvel önce, 72 gibi bir senede adam labaratuar da C'yi geliştiriyordu. ondan da önce algol60 ı geliştirmişti. ondan daha evvel transistörü bulup lambanın yerine koydu. ondan önce elektriği yönlendirmesini öğrendi. biz bu devirlerde hep top zıplattık... şimdi büyük efor gerekiyor bazı şeyler için.

yavaş yavaşta olsa bu ülke de de değerli işler oluyor. ve birgün çalışarak yakalayacağız topu imal edenleri. merak etmeyelim, garipseyip bunalımlara gark olmayalım yeterki. mucize yok, matematik var. iyi ki var...
0
mturker
Solarisin düşüşe geçeceğini yada cenazesinin kaldırılacağını sanmıyorum. Oracle Enterprise Linux işi pek tutmadı zaten, bence Solaris ile yoluna devam edip illaki birinden vazgeçecek ise OEL'in işini bitirecektir. Gerçi bunlar birbirine rakip ürünler değil. Oracle ürünlerinin en performanslı ve sorunsuz çalıştığı işletim sistemlerinden Solaris. Oracle diğer satın almalarında da (örn: BEA) iyi olan, işe yarar ürünü kendisinde zaten benzer bir ürün olsa bile devam ettirme ve o ürünün pazardaki hakim rolünü kullanmayı tercih ediyor. (Bkz: IAS gidiyor, Weblogic devam ediyor vb.).

0
yilmaz
Oracle'nin zaten RedHat ile arası Oracle Enterprise Linux yüzünden açıktı. Zaten OEL aslında Oracle'nin destek verdiği RHEL. Aslanlar gibi Solaris dururken RHEL de uzun süre diretmeyecektir. Tabii 11g nin Solaris sürümünün hala ortalıklarda gözükmemesi de şüphe yaratmıyor değil.

Aslında Oracle SUN birleşmesi daha güçlü bir java ortaya çıkarabilirken hali hazırda zaten kaliteli ve güçlü olan bazı ürünleri öldürebilir.

Oracle JDeveloper,BEA Workshop,Eclipse e destek verirken bu aileye bir de Netbeans eklemek ister mi?

Weblogic IAS dururken Glassfish'in durumu ne olur?

Millete bedava ofis niye dağıtıyoruz diye sorar mı? :)

JRockit ile Sun jvm i birleştirir mi?

Apache ile birlik olup JCP'yi birbirine katar mı?

Zamanla bu soruların cevabını alacağız. Bakalım zaman neler gösterecek.
0
yilmaz
Solaris Sparc versiyonunu çıkarmış.
0
mturker
Çok emin değilim ama diğer bazı ürünlerle birlikte Workshop ta devam etmeyecek. Bunu yaparken bazılarına kısa bazılarına da bir hayli uzun bir süre destek ve patch üretildikten sonra sonlanacaklar. IAS ta devam etmeyecek ürünlerden biri, hatırladığım kadarıyla uzun süre desteğini verecekler ama sadece bir yeni versiyon çıkaracaklar.

0
mturker
Bu arada bir ekleme daha yapmak istiyorum. Sizce Oracle neredeyse tüm ürünlerini (ticari de olsa, açık kaynaklı olmasa da) açık kaynaklı sistemler üzerine de port ederek bu camiaya faydalı olmuyor mu ? Tamam bu işten kar da elde ediyor tabi ama, açık kaynağa destek sadece açık kaynaklı ürünler geliştirerek mi olur ? Bin yıldır var olup ta hala dandik bir wireless kartının Linux sürücüsünü çıkarmamış firmaları düşünürsek Oracle'ın bu camiadaki yeri nedir ?
0
yilmaz
Java tarafında birçok kütüphaneyi Apache ile paylaştı. Fakat kendi dağıttığı ile Apache tarafındaki versiyonu arasında lisans farkları var.
0
ZZombie
Bu ORACLE SUN tartışması kolay kolay bitmez.

Fakat ben konu ile alakalı kendi öngörülerimi koymak istiyırum müsade ederseniz.

Öncelikle SUN'ı IBM yerinde ORACLE'ın almasını uzun vadede daha olumlu bir sonuç doğracağına inanıyorum.

SUN'ın sağladğı ürün ve teknolojiler ORACLE'ın eksikleirni tamamlamaya yarayacaktır. Buna karşın IBM'in ürünleri ile SUN'un ürünleri daha çok benzerlik göstermektedir.

Peki neden bu iki şirket (IBM ve ORACLE) SUN'ın peşinden koştu? Öncelikle bunu detaylandırmak gerek. Teknoloji tredlerini yakından takip edenler sanallaştırmanın ne derece önem kazandığını bilirler. Sun'un VirtualBox'a sahip olması bunun için başlıca bir neden denilebilir, fakat VirtualBox enterprise seviyede hizmet veren bir uygulama değil.

Burada göz ardı edilmemesi gerek şey sanallaştırılmış uygulamaların performası.

IBM ve ORACLE'ın başı çeken uygulamaları Java platformu üzerine yazılmış sistemler. Ellerinde Java çekirdeği ile çok daha stabil ve de performaslı uygulama yazma şansını elde edebilirler, bu da özellikle sanallaştırılmış uygulamalarda performans artışı demek.

ORACLE'ın MySQL'in önünü keseceği savına ise pek katılmıyorum. Nedenine gelince MySQL hiçbir zaman ORACLE'ın rakibi olmadı. Sadece ORACLE değil belli başlı üst uygulamaların rakibi olamadı. Açık Kaynak Kod camiasında veritabaı ile uğraşanlar çok iyi bilir ki ORACLE'a en yakın rakip PostgreSQL dir.

ORACLE MySQL in önünü keserse MySQL kullanan pek çok şirket en yakın alternatifine, yani PostgreSQL e geçecektir. Bu da kabul edilir birşey değil.

Fakat şu olabilir. ORACLE pazarda güç kazanma amacıile daha düşük fiyatlı fakat kimi özellikler geliştirilmiş bir MySQL, bir nevi ORACLE Jr. pazara sürebilir. Bu sayede hem halihazırdaki MySQL kitlesini elinde tutar, hem de uygulama çatısı büyümüş ve yeni yatırım yapması gerek şirketlerden pay kapabilir.

Diğer bir husus ta Solaris. ORACLE felsefesi gereği başka insanlara en az derece bağımlı olmayı isteyen bir grup. Tamamı ile EGOİST diyebiliriz. Kendisinin sunduğu XEN temmeli bir platformu olsa da henüz yeterli talebi görmüş değil. Bunun dışında Solaris üzerinde ORACLE kullanan herkes performası yerlere göklere sığdıramiyor.

ORACLE eline geçirdiği Solaris ve Java çekirdeği ile kendi veritabanı için mükemmel bir ortam yaratma fırsatına kavuşmuş durumda.
Ve de bu fırsatı çok iyi değerlendireceğine eminim.
0
Tarık
Java çekirdeği nedir?
0
anonim
Java çekirdeğinden kastım ORACLE'ın tüm Java altyapısını artık elindirde bulundurduğu.

Ve bu altyapı üzerinde istediği değişiklikleri yapabilir.

Ağırlıktaki hedefin sanallaştırma ve performans olduğunu belirtmiştim. ORACLE elindeki bu teknoloji ile Solaris üzerince ORACLE veritabanı çalıştırmak üzere optimize edilmiş bir JVM, veya ORACLE ile beraber gelen ve ORACLE veritabanı uygulamaları için optimize edilmiş bir JVM sunabilir.

Bu da halihazırdaki java uygulamalarına ciddi bir performans farkı yaratabilir. Buradaki fark %5 bile olsa ORACLE'ın hitap etti Enterprise müşterileri ve anlık milyon kayıt giriş çıkışı yapan sistemleri düşünürsek çok yüksek bir değer.
0
yilmaz
oraclenin bea den kalma bir jrockit i var.
0
mturker
Bu arada SUN Hardware lerinde ciddi indirimler başladı. Bunu Oracle satın almasına bağlayabilirmiyiz ? Gerçi devir işlemi tam olarak gerçekleşmedi ama yine de bir Oracle stratejisi olabilir.
0
yasarcay
arkadaslar sun in elindeki yazilimlarin (mysql,openoffice,java,solaris vb) acik kaynak kodlu oldugunu biliyorum. Yalniz bildigim kadariyla gpl deyiller bu baglamda oracle deyelim ki openoffice e destegi kesti, herhangi bir topluluk kaynak kodlari alip openoffice i devam ettirebilirmi. Ayni sekilde solarisi...
0
yilmaz
Lisansı incelemek lazım eğer lisansın şuanki hali fork'a izin veriyor ise -ki ibm'in symphony'si openoffice kullanıyor sanırım- bu yüzden mümkün olabilir.
0
yasarcay
yorum icin saol
0
auselen
http://www.oracle.com/sun/sun-faq.pdf
0
FZ
Teşekkürler haberdar ettiğin için. Bu da HTML hali

Ben biraz daha detaylı ve uzun bir belge bekliyordum, biraz hayalkırıklığına uğradım.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun Studio 11 bedava

ahmetaa

Sun MicroSystems'in C, C++ ve Fortran geliştirme platformu Sun Studio'nun son sürümü olan Sürüm 11 bedava olarak indirilebiliyor. Sun C ve C++ derleyicileri son derece etkin kod üretme özelliklerine sahip bir ürün olarak biliniyor. x86 - SPARC Solaris ve x86 Linux sürümleri mevcut.

Sun Yutarak Geliyor !

sundance

Internet teknolojileri konusunda dünyanın en önde gelen hardware ve software üreticilerinden Sun Microsystems, son bir iki yıldır adından sıkça bahsedilen Cobalt firmasını satın aldı

Sun Linux

GaripFakir

Sun da nihayet kendi desktop için Linux sürümünü çıkardı. Mad Hatter adlı linux sürümü Star Office, Mozilla ve Evaluation gibi bileşenlerden oluşuyor. Aşağıdaki linkte ilk ekran görüntüleri de verilmiş:

http://www.sun.com/2003-0805/feature

Solaris GNU/Linux´a Karşı

FZ

UNIX dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Sun Microsystems bilgi işlem sektöründe insanları en çok şaşırtan firmaların başında gelir.

GNU/Linux işletim sisteminin HP, IBM, CA gibi firmalardan sağlam destek aldığı son birkaç yılda ve bunun sonrasında Sun Microsystems'in tavrının, stratejisinin ne olacağı merak konusu.

Sun Microsystems'in üst düzey adamlarından Jonathan Schwartz ile yapılmış olan bu detaylı röportaj Sun'ın gelecek yıllarda izleyeceği yöne ve Linux'a karşı tavrına dair pek çok önemli ipucu içeriyor.

Open BSD vs. Sun Microsystems´ Openness :)

sundance

Open BSD kurucusu Theo de Raadt, 2002 kasımında Open BSD mail listi yardıma çağırdı. Konu ilginç, üstad Sun´ın Ultra Sparc III işlemcisinin özellikleri hakkında kayda değer bir dökümana ulaşamamaktan şikayetçiydi. Ultra Sparc III, Sun ailesinin üçüncü nesil 64 bit RISC işlemcisi. Open BSD ise şu ana kadar güvenliğe verdiği önem ve bir çok mimaride gayet iyi çalışması ile ünlü Unix dağıtımı.

İşin ilginç yanı, SUN gibi Açık Sistemler konusunda her zaman bayraktarlık yapmış bir firmanın, resmen belirtmese de işlemci özelliklerini saklamaya çalışması. Sanırız Serbest Yazılım modelinin ne kadar vazgeçilmez olduğunu açıklamak için bu olay kadar iyisini bulamayız...