Web Services ve Güvenlik

0
SHiBuMi
Liberty Alliance, Sun Microsystems in öncülüğünü yaptığı, Microsoftun Passport teknolojisine karşı alternatif çözüm üretme amacını güden bir grup. Bu grubun içersinde AOL, HP, General Motors, France Telekom, Sony gibi kurucu üyeler haricinde Cisco, Visa, Nextel, Novell gibi sponsor üyeler var. Amaç, Microsoftun single sign-on olarak adlandırılan Passport teknolojisiyle aynı görevi gören, kullanıcıların tek bir web sitesine ya da uygulamaya giriş yaptıktan sonra diğer bütün siteler ya da uygulamalar tarafından tanınmasını sağlayan teknolojiyi oluşturmak.
Microsoft halihazırda bu teknolojiye sahip olan tek teknoloji sağlayıcı. Şu anda Passport hizmetlerinin 200 milyon civarında kullanıcısı var. Bu hizmetin temel amacı, kullanıcıların login bilgilerinin yanı sıra, kredi kartı, banka hesap numaraları vs. gibi bilgileri de saklamak ve kullanıcı bu sistemi kullanan sitelerden birinde işlem yaptığında bu bilgilerden otomatik olarak faydalanabilmek. Tabii bu noktada güvenlik sorunu ön plana çıkıyor. Microsoftun bu konuda birçok sabıkası var. Liberty Alliance ise işi baştan sıkı tutmak istiyor. Oluşumun içersine RSA dan sonra Verisign in katılması da buna dair bir işaret. Liberty Alliance şimdilik Microsofta karşı direk bir rekabet içinde olduklarını söylemekten kaçınıyor. Yöneticiler, Passport teknolojisi ile uyumlu çalışmaktan mutlu olacaklarını, Passportun da tam anlamıyla fonksiyonel hale geçmesinden hiçbir rahatsızlık duymayacaklarını açıklamış. Şu anda LA tarafından ortaya konulmuş herhangi bir ürün yok, sene ortasına kadar uygulamaya yönelik bir çalışma beklenmiyor, bu da demek oluyor ki en erken 2003 başında LA nın çalışmalarını görebiliyor olacağız.
sun

İlgili Yazılar

Sun ve Philips birlikte MPEG-4`e yatırımı hızlandırdı

anonim

Sun Microsystems ve Philips Digital Networks işlemcilerini, geleceğin "streaming media standart"ı olacak MPEG-4'e göre beraber geliştirmeye karar verdi. Iki şirkette MPEG-4'ü kablosuz ve yüksek hızlı bağlantılarda sunmak ve geliştirmek için yıllardır süren iş ilişkilerini büyütmeye karar verdi. Ayrıca teknoloji paylaşımı ve pazar geliştirme konusunda ortak calışma kararı aldılar.
Philips ayrıca "Wbcine Server Mpeg-4" sistemlerini, Sun Solaris İşletim sistemi ve "Sun Cobalt Server"larda çalışması için geliştirilmekde olduğunu bildirdi.
www.osopinion.com

Sun Microsystems´ten Geleceğin Mikroişlemcileri

FZ

Kısa bir süre önce Sun Microsystems bir basın konferansı düzenledi ve yeni nesil mikroişlemciler konusundaki yol haritasını açıkladı. Haritada mevcut UltraSPARC III'ün geliştirilmesi, çift-çekirdekli UltraSPARC IV, SMT-tabanlı UltraSPARC V ve yüksek oranda "multithreaded" Niagara işlemcisi yer alıyor. Bu konuda Dr. Marc Tremblay ile yapılmış bir röportajı burada okuyabilirsiniz. Dr. Tremblay, Sun Microsystems şirketinde Mikroişlemci ve Ağ Ürünleri grubu başmimarı ve kıdemli mühendis olarak çalışmaktadır. Sun'ın ilk 64 bitlik işlemcisi UltraSPARC-I'in de tasarımcılarındandı. Dr. Tremblay aynı zamanda UltraSPARC-II'yi tasarlamıştır ve değişik bilgisayar teknolojileri konusunda 55 patent sahibidir. Bu aralar vaktinin büyük kısmını Sun Microsystems'teki "Chip MultiProcessing (CMP)" ve "Chip MultiThreading (CMT)" bölümlerinde çalışarak geçirmektedir.

Editörün Notu: Sun Microsystems gene sessiz sedasız ilerliyor. Teknoloji tarihinin en şaşırtıcı yazılım ve donanım firmalarından biri olarak rakiplerini de destekçilerini de ters köşeye yatırabilir ;-)

UNIX sunucu pazarının lideri Sun

sametc

Gartner Dataquest’in yayınladığı Dünya Sunucu Veritabanı Raporu’na göre Sun Microsystems, dünyadaki UNIX sunucu platform satıcıları arasında hem gelir hem de pazara sunulan adet bazında lider. Bu yılın ikinci üç aylık dönemini kapsayan rapora göre Sun, ayrıca tüm işletim sistemlerini kapsayan sunucu gelirlerinde de üçüncü sırada yer alıyor.

http://www.ntvmsnbc.com

OpenSolaris İlk Meyvelerini Veriyor

vst

Schillix ismiyle duyurulan OpenSolaris tabanlı ilk dağıtım ve aynı zamanda LiveCD, OpenSolaris'in halka açılmasından sadece 3 gün sonra duyuruldu. Boot yöneticisinden itibaren "30" saniye sonra çok kullanıcılı giriş arabirimine varabilen hızlı bir dağıtım olarak lanse edilen işletim sistemi, aynı zamanda bir çok özgür yazılımı da içerisinde barındırıyor.

Sun Microsystems, Novell'i Almak İstiyor

Challenger

Geçen yıl önce Ximian' ı sonra da SuSE' yi satın alan Novell'in peşine daha büyük bir balık takılmış durumda. NTVMSNBC' nin The Wall Street Journal gazetesine dayandırdığı haberinde şöyle diyor: "ABD’nin önde gelen gazetesi Wall Street Journal’da çıkan habere göre, Sun Microsystems, açık kaynak Linux sağlayıcısı Novell’i 2.64 milyar dolara satın almak istiyor.


Novell’i satın alması durumunda Sun, Linux’un en büyük destekçisi IBM ile rekabet kızışacak, zira Novell, IBM’in en önemli Linux işortağı. Solaris’i bir açık kaynak yazılımına dönüştürmek isteyen Sun Microsystems, satınalımın gerçekleşmesiyle SuSe’yi Power sunucularında kullanan IBM’in Linux sağlayıcısı olacak."

Büyük balık diğer kendinden küçük balıkları yutmuştu. Şimdi de daha büyük bir balığın yemeği olmak üzere.