Web Services ve Güvenlik

0
SHiBuMi
Liberty Alliance, Sun Microsystems in öncülüğünü yaptığı, Microsoftun Passport teknolojisine karşı alternatif çözüm üretme amacını güden bir grup. Bu grubun içersinde AOL, HP, General Motors, France Telekom, Sony gibi kurucu üyeler haricinde Cisco, Visa, Nextel, Novell gibi sponsor üyeler var. Amaç, Microsoftun single sign-on olarak adlandırılan Passport teknolojisiyle aynı görevi gören, kullanıcıların tek bir web sitesine ya da uygulamaya giriş yaptıktan sonra diğer bütün siteler ya da uygulamalar tarafından tanınmasını sağlayan teknolojiyi oluşturmak.
Microsoft halihazırda bu teknolojiye sahip olan tek teknoloji sağlayıcı. Şu anda Passport hizmetlerinin 200 milyon civarında kullanıcısı var. Bu hizmetin temel amacı, kullanıcıların login bilgilerinin yanı sıra, kredi kartı, banka hesap numaraları vs. gibi bilgileri de saklamak ve kullanıcı bu sistemi kullanan sitelerden birinde işlem yaptığında bu bilgilerden otomatik olarak faydalanabilmek. Tabii bu noktada güvenlik sorunu ön plana çıkıyor. Microsoftun bu konuda birçok sabıkası var. Liberty Alliance ise işi baştan sıkı tutmak istiyor. Oluşumun içersine RSA dan sonra Verisign in katılması da buna dair bir işaret. Liberty Alliance şimdilik Microsofta karşı direk bir rekabet içinde olduklarını söylemekten kaçınıyor. Yöneticiler, Passport teknolojisi ile uyumlu çalışmaktan mutlu olacaklarını, Passportun da tam anlamıyla fonksiyonel hale geçmesinden hiçbir rahatsızlık duymayacaklarını açıklamış. Şu anda LA tarafından ortaya konulmuş herhangi bir ürün yok, sene ortasına kadar uygulamaya yönelik bir çalışma beklenmiyor, bu da demek oluyor ki en erken 2003 başında LA nın çalışmalarını görebiliyor olacağız.
sun

İlgili Yazılar

Sun'dan Açık Kaynak Kodlu Java

Challenger

C-Net Asia'da yer alan haberde, Sun Microsystems'in başkanı ve COO' su Jonathan Schwartz, Solaris işletim sistemini açık kaynak kodlu yapmayı planladıklarını açıkladı. Schwartz, "ne zaman olacağını söylemek istemiyorum ama Solaris'in kaynak kodunu açacağız" dedi. Sun'ın kodunu açtığı tek şey Solaris değil. ZD Net Avustralya' da yer alan bu habere göre de Sun'ın Java teknoloji sözcüsü Raghavan Srinivas, Java'nın açık kodlu bir sürümünün olacağını açıkladı. "Java'nın nasıl açık kaynak kodlu olacağı üzerinde çalışmadık. Ama bu olacak. Belki bugün olabilir, belki yarın, belki de 2 yıl sonra olabilir" dedi.

Sun Bütün Yazılımlarını Özgürleştiriyor

anonim

Sun Mcrosystems başkanı Jonathan Schwartz, konuşmacı olarak katıldığı bir konferansta, Sun'ın amacının bütün yazılımlarını özgür yazılım olarak sunmak olduğunu açıkladı.

Schwartz, böylelikle kendi teknolojilerinin etrafında topluluklar oluşturmayı amaçladıklarını, ayrıca açık kodun yenilikleri teşvik eden, maliyetleri azaltan önemli bir fonksiyonunun olduğunu belirtti.

Sun Studio 11 bedava

ahmetaa

Sun MicroSystems'in C, C++ ve Fortran geliştirme platformu Sun Studio'nun son sürümü olan Sürüm 11 bedava olarak indirilebiliyor. Sun C ve C++ derleyicileri son derece etkin kod üretme özelliklerine sahip bir ürün olarak biliniyor. x86 - SPARC Solaris ve x86 Linux sürümleri mevcut.

Sun´dan Yeni Bir Sistem

Teorisyen

İnternethaber.com sitesenin şu haberine göre SUN, yeni bir işletim sistemi geliştirmiş.

SUN'un sitesinde Sun Java Desktop System olarak adlandırılan işletim sistemi ile ilgili detaylı bilgiye bu linkten ulaşmak mümkün.

OpenSolaris İlk Meyvelerini Veriyor

vst

Schillix ismiyle duyurulan OpenSolaris tabanlı ilk dağıtım ve aynı zamanda LiveCD, OpenSolaris'in halka açılmasından sadece 3 gün sonra duyuruldu. Boot yöneticisinden itibaren "30" saniye sonra çok kullanıcılı giriş arabirimine varabilen hızlı bir dağıtım olarak lanse edilen işletim sistemi, aynı zamanda bir çok özgür yazılımı da içerisinde barındırıyor.