Sun'dan Açık Kaynak Kodlu Java

0
Challenger
C-Net Asia'da yer alan haberde, Sun Microsystems'in başkanı ve COO' su Jonathan Schwartz, Solaris işletim sistemini açık kaynak kodlu yapmayı planladıklarını açıkladı. Schwartz, "ne zaman olacağını söylemek istemiyorum ama Solaris'in kaynak kodunu açacağız" dedi. Sun'ın kodunu açtığı tek şey Solaris değil. ZD Net Avustralya' da yer alan bu habere göre de Sun'ın Java teknoloji sözcüsü Raghavan Srinivas, Java'nın açık kodlu bir sürümünün olacağını açıkladı. "Java'nın nasıl açık kaynak kodlu olacağı üzerinde çalışmadık. Ama bu olacak. Belki bugün olabilir, belki yarın, belki de 2 yıl sonra olabilir" dedi.
sun

Görüşler

0
lifesdkver0_1
Donanım bedava [fazlamesai.net]; yazılım bedava. peki bunlar nasıl para kazanacak? :)
0
Challenger
Hava bedava, su bedava...
Bedava yaşıyoruz bedava.

Hem para dediğin nedir ki? :)
0
malkocoglu_2
Yanliz donanim _eger bir yazilim servisine abone olunursa_ bedava, oteki taraftan bazi yazilimlar bedava, fakat o yazilimlari calistiracak donanimlar parali, su andaki durum yani. Bedava yazilim ile bedava donanim arasinda bir "dışlamalı YA" (XOR) iliskisi var diyebiliriz.
0
Nightwalker
Denize düşen açık koda sarılıyor (Bunu yanlış anlayacaklara cevap vermeyeceğim. ). Bu firma ve benzerleri (Novell vs...) dah bir kaç sene önce Linux konusuna birkaç çılgının acayipliği olarak bakıyorlardı. Şimdi ne oldu ? Hemen söyleyim karları düşmeye başladı. Bu işin bir yandan M$ bir yandan Open source karşısında yürümeyeceğini fark ettiler. Hele ki SUN gibi ( burnu ) büyüklerin istesede zorla yaptıkları bir şey bu. Jerry Pournelle in Byte dergisinin geçen sayısında çok güzel bir yazısı (SUN ın borsadaki durumu, müşteriye yaklaşımı vs.) var bu konuyla ilgili. Tarihe not düşmek açısından söylüyorum (hani derler ya "aha buraya yazıyorum" :) ) M$ de en fazla 10 yıl içinde windows kodlarını açamak zorunda kalacak.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun Microsystems ZFS'i de açtı

tongucyumruk

Sun Microsystems uzun zamandır bahsedilen dünyanın ilk 128 bit dosya sistemi olan ZFS'in kodunu CDDL lisansı altında açtı. Birkaç saat önce OpenSolaris Build 27 ile duyurulan dosya sistemi özellikle 24 saat kesintisiz çalışması gereken sunucularda hayatı kolaylaştıracak birçok özellik barındırıyor. ZFS ile ilgili OpenSolaris sayfasına buradan, ZFS'in özelliklerini sergileyen bir screencast'e buradan, ZFS kaynak kodunu ve mimarisini tanıtan bir tura ise buradan ulaşabilirsiniz.

Önce Solaris, sonra DTrace, şimdi ZFS... Sun gitgide açılıyor ama gözler hala özgür bir Java arıyor...

Solaris Mercek Altında

yellowelephant

Siz de Solaris İşletim sistemini merak mı ediyorsunuz? Bu konuda Türkçe döküman mı bulamıyorsunuz? Nasıl edinirim? Nasıl kurarım diye tereddütleriniz mi var? İşte sizin için bir bilgi kaynağı:

UNIX sunucu pazarının lideri Sun

sametc

Gartner Dataquest’in yayınladığı Dünya Sunucu Veritabanı Raporu’na göre Sun Microsystems, dünyadaki UNIX sunucu platform satıcıları arasında hem gelir hem de pazara sunulan adet bazında lider. Bu yılın ikinci üç aylık dönemini kapsayan rapora göre Sun, ayrıca tüm işletim sistemlerini kapsayan sunucu gelirlerinde de üçüncü sırada yer alıyor.

http://www.ntvmsnbc.com

Star Office: Bir rüyanın adım adım yokoluşu

sundance

Sanırım ilk defa, dağıtımı bedava olan bir ürün, Sun gibi bir donanım devi tarafından satın alınıp, açık kaynak kodu lisansına göre lisanslanacağı söylenerek yok ediliyor!

Evet yanlış duymadınız. Hepimiz bundan iki yıl kadar önce Star Office'in SUN çatısı altına girmesine MS hakimiyetinin bu sefer gerçekten kırıldığına inanarak bakmıştık. Ama ne oldu sadece 5.1 version yaklaşık 2 kat şişerek (45Mb`tan 90`a çıktı) 5.2 halini aldı. Daha Türkçeleşmesi bile bitmedi (başladı mı onu da bilmiyorum, ama Sun Türkiye Haziran`da Türkçe sürümün yayınlanacağını belirtmişti, şimdi sorsanız `Haberiniz yok mu kriz var!` derler.

Görünüşe göre yazık oldu StarOffice`e

OpenSolaris İlk Meyvelerini Veriyor

vst

Schillix ismiyle duyurulan OpenSolaris tabanlı ilk dağıtım ve aynı zamanda LiveCD, OpenSolaris'in halka açılmasından sadece 3 gün sonra duyuruldu. Boot yöneticisinden itibaren "30" saniye sonra çok kullanıcılı giriş arabirimine varabilen hızlı bir dağıtım olarak lanse edilen işletim sistemi, aynı zamanda bir çok özgür yazılımı da içerisinde barındırıyor.