ZFS: Dosya Sistemlerinde Son Söz

0
anonim
Sun'ın Solaris 10 işletim sisteminde kullanılacağını duyurduğu ZFS dosya sistemi klasik dosyalama sistemlerinden oldukça farklı gözüküyor. ZFS hem SPARC hem de x86 sistemleri destekliyor. Sun’ın ZFS için iddaları şöyle:
ZFS masaüstü sistemlerden, en büyük sunuculara kadar geniş bir yelpazedeki sistemlerin ihtiyaçları için uygundur. Sistem yöneticisi mantığı ile dizayn edilmiştir, ZFS kendini onarabilen, yönetebilen, genel amaçlı tek dosya sistemidir. Özetle: Kolay yönetim (Yönetim görevlerinin %80 otomatize edilmesi ile), Kanıtlanabilir veri bütünlüğü (64-bit veri bütünlüğü kontrolü ve otomatik düzeltme ile ), Sınırsız ölçeklenebilirlik (Dünyanın ilk 128-bit lik dosya sistemi ), Yüksek performans (transactional nesne modeli tabanı ile) vadediyor ZFS.

Bütün bu gelişmelerin Sun’ın Solaris’in kaynak kodunu paylaşma projesini de düşünecek olursak GNU/Linux cephesine yansıması çok gecikmeyecektir diye düşünüyorum. Öte yandan şirketlerin vaatlerini gerçekleştirmesi konusunda temkinli olmakta fayda var. ZFS hakkında ayrıntılı bilgi için Sun’ın bu sayfasına bakabilirsiniz.

Editörün Notu: Ara ara FM´de gündeme gelir, kadınlardan bilgisayarcı olur mu, hacker olur mu, ``geek´´ olur mu filan diye. İşte bu habere konu olan dosya sisteminin geliştiricilerinden biri olan Val Henson bu konudaki güzel örneklerden biri, fazla söz ne hacet! ;-)
sun

Görüşler

0
Challenger
Sun Microsystems' in Türkiye sitesindeki ZFS hakkındaki Türkçe makale için: http://tr.sun.com/makale/2004/040914.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris 9 x86 Ücretsiz

alper

2002 başlarında Sun Microsystems x86 platformu için Solaris'i çıkarmayacaklarını söylemişti. Aradan bir sene geçmişti ki 2003 başlarında bu sefer kararlarından dönmüş bir şekilde x86 plattformu icin ilk Solaris yayınlandı. Geliştiricilere ve eğitim amaçlı herkese Free Solaris Binary License Program adı altında bu işletim sistemi 20$ karşılığında veriliyordu... ta ki bugüne kadar. Sun Micosystems şimdi bu 20$lık bedeli de bugünden itibaren kaldırmış durumda. Bu sayfadan kayıt olup artık bilgisayarınıza Solaris'i kurabilirsiniz.

Kaynak: http://www.heise.de/newsticker/data/jk-11.12.03-006/

Sun ve Philips birlikte MPEG-4`e yatırımı hızlandırdı

anonim

Sun Microsystems ve Philips Digital Networks işlemcilerini, geleceğin "streaming media standart"ı olacak MPEG-4'e göre beraber geliştirmeye karar verdi. Iki şirkette MPEG-4'ü kablosuz ve yüksek hızlı bağlantılarda sunmak ve geliştirmek için yıllardır süren iş ilişkilerini büyütmeye karar verdi. Ayrıca teknoloji paylaşımı ve pazar geliştirme konusunda ortak calışma kararı aldılar.
Philips ayrıca "Wbcine Server Mpeg-4" sistemlerini, Sun Solaris İşletim sistemi ve "Sun Cobalt Server"larda çalışması için geliştirilmekde olduğunu bildirdi.
www.osopinion.com

Sun CDDL için geri sayımı başlattı

skelyus

Sun microsystems, açık kaynak lisansı almak için hazırlamış olduğu lisans tanım metnini OSI (Açık Kaynak İnisiyatifi) grubuna sundu. aslında 2004 ün sonunda sonuçlanması beklenirken tarih 17 Ocak'a ertelendi.

Sun'a göre hazırladıkları bu lisans diğer açık kaynak lisanlarına göre daha kapsamlı ve geliştirici. Ancak bu noktada CDDL kapsamındaki bir yazılım ile GPL kapsamındaki bir yazılım arasında herhangi besleme ve ortak kullanım da ortadan kalmış görünüyor.

Newsforge'da yayınlanan bu makalenin tam çeviri metnini www.linuxnet.com.tr adresinde bulabilirsiniz.

İmla Kılavuzuna 800.000$

FZ

Son habere göre, Sun Microsystems, Franklin Electronic Publishers'ın geliştirdiği imla kontrol ve tireleme yazılımını 800.000$ vererek lisansladı. Yazılımın StarOffice'in ileriki sürümlerinde kullanılması planlanıyor.

Söz konusu yazılım 36 dilde çalışıyor ve eşanlamlılar sözlüğü de içeriyor. Yazılım lisansını satın alan diğer firmalar arasında Adobe Systems de var.

Solaris Mercek Altında

yellowelephant

Siz de Solaris İşletim sistemini merak mı ediyorsunuz? Bu konuda Türkçe döküman mı bulamıyorsunuz? Nasıl edinirim? Nasıl kurarım diye tereddütleriniz mi var? İşte sizin için bir bilgi kaynağı: