ZFS: Dosya Sistemlerinde Son Söz

0
anonim
Sun'ın Solaris 10 işletim sisteminde kullanılacağını duyurduğu ZFS dosya sistemi klasik dosyalama sistemlerinden oldukça farklı gözüküyor. ZFS hem SPARC hem de x86 sistemleri destekliyor. Sun’ın ZFS için iddaları şöyle:
ZFS masaüstü sistemlerden, en büyük sunuculara kadar geniş bir yelpazedeki sistemlerin ihtiyaçları için uygundur. Sistem yöneticisi mantığı ile dizayn edilmiştir, ZFS kendini onarabilen, yönetebilen, genel amaçlı tek dosya sistemidir. Özetle: Kolay yönetim (Yönetim görevlerinin %80 otomatize edilmesi ile), Kanıtlanabilir veri bütünlüğü (64-bit veri bütünlüğü kontrolü ve otomatik düzeltme ile ), Sınırsız ölçeklenebilirlik (Dünyanın ilk 128-bit lik dosya sistemi ), Yüksek performans (transactional nesne modeli tabanı ile) vadediyor ZFS.

Bütün bu gelişmelerin Sun’ın Solaris’in kaynak kodunu paylaşma projesini de düşünecek olursak GNU/Linux cephesine yansıması çok gecikmeyecektir diye düşünüyorum. Öte yandan şirketlerin vaatlerini gerçekleştirmesi konusunda temkinli olmakta fayda var. ZFS hakkında ayrıntılı bilgi için Sun’ın bu sayfasına bakabilirsiniz.

Editörün Notu: Ara ara FM´de gündeme gelir, kadınlardan bilgisayarcı olur mu, hacker olur mu, ``geek´´ olur mu filan diye. İşte bu habere konu olan dosya sisteminin geliştiricilerinden biri olan Val Henson bu konudaki güzel örneklerden biri, fazla söz ne hacet! ;-)
sun

Görüşler

0
Challenger
Sun Microsystems' in Türkiye sitesindeki ZFS hakkındaki Türkçe makale için: http://tr.sun.com/makale/2004/040914.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris Mercek Altında

yellowelephant

Siz de Solaris İşletim sistemini merak mı ediyorsunuz? Bu konuda Türkçe döküman mı bulamıyorsunuz? Nasıl edinirim? Nasıl kurarım diye tereddütleriniz mi var? İşte sizin için bir bilgi kaynağı:

SUNdan yeni yıl hediyesi: Cobalt artık Open Source

sundance

Sun Microsystems, bir süre önce operasyonunu durdurduğu Cobalt sunucuların bütün arayüzlerini ve arkaplanda çalışan kodunu BSD lisansı ile dağıtacağını duyurdu.

Oldukça yetkin bir web arayüzüne sahip Cobalt Qube 3 ve RaQ 550 sunucuları üstünde koşan bu yazılımların serbest bırakılması oldukça güzel bir haber olmakla birlikte belki de gözlerden kaçan fakat bence en önemlisi (eğer olursa) zamanında Cobalt tarafından satın alınan, Apache üzerinde hiçbir düzenleme gerektirmeden ASP kodlarının koşmasına izin veren ChiliSoft ASP´nin BSD lisansına kavuşacak olması!

Açık kaynak kodlular diyarının yeni üyesi StarOffice

butch

Sun Microsystems 13 Ekim Cuma günü, söz verdiği gibi StarOffice'in kodunu kullanıma açtı. Yani kod yazanlara gün doğdu. Gözümüz aydın yeni ofis uygulamaları yolda ...

OpenSolaris + xfce + LiveCD = BeleniX

halixus

Unix olsun, güzel bir masaüstü olsun, kurulum derdi olmasın istiyorsanız BeleniX güzel bir seçenek. BeleniX OpenSolaris tabanlı bir dağıtım. Dağıtım LiveCD haline getirilip, xfce masaüstü ilave edilmiş. İlk solaris tabanlı, grafiksel arabirim ile gelen LiveCD olması bakımından ilginç. Daha önce OpenSolaris tabanlı ilk LiveCD text tabanlı olan SchilliX di. Şimdi xfce masaüstünü içeren BeleniX geldi. Ardından da tahmin ediyorum ki KDE masaüstüyle gelen bir OpenSolaris LiveCD dağıtımı kapıda. LiveCD furyasına OpenSolaris de dahil oldu diyebiliriz.

OpenSolaris İlk Meyvelerini Veriyor

vst

Schillix ismiyle duyurulan OpenSolaris tabanlı ilk dağıtım ve aynı zamanda LiveCD, OpenSolaris'in halka açılmasından sadece 3 gün sonra duyuruldu. Boot yöneticisinden itibaren "30" saniye sonra çok kullanıcılı giriş arabirimine varabilen hızlı bir dağıtım olarak lanse edilen işletim sistemi, aynı zamanda bir çok özgür yazılımı da içerisinde barındırıyor.