ZFS: Dosya Sistemlerinde Son Söz

0
anonim
Sun'ın Solaris 10 işletim sisteminde kullanılacağını duyurduğu ZFS dosya sistemi klasik dosyalama sistemlerinden oldukça farklı gözüküyor. ZFS hem SPARC hem de x86 sistemleri destekliyor. Sun’ın ZFS için iddaları şöyle:
ZFS masaüstü sistemlerden, en büyük sunuculara kadar geniş bir yelpazedeki sistemlerin ihtiyaçları için uygundur. Sistem yöneticisi mantığı ile dizayn edilmiştir, ZFS kendini onarabilen, yönetebilen, genel amaçlı tek dosya sistemidir. Özetle: Kolay yönetim (Yönetim görevlerinin %80 otomatize edilmesi ile), Kanıtlanabilir veri bütünlüğü (64-bit veri bütünlüğü kontrolü ve otomatik düzeltme ile ), Sınırsız ölçeklenebilirlik (Dünyanın ilk 128-bit lik dosya sistemi ), Yüksek performans (transactional nesne modeli tabanı ile) vadediyor ZFS.

Bütün bu gelişmelerin Sun’ın Solaris’in kaynak kodunu paylaşma projesini de düşünecek olursak GNU/Linux cephesine yansıması çok gecikmeyecektir diye düşünüyorum. Öte yandan şirketlerin vaatlerini gerçekleştirmesi konusunda temkinli olmakta fayda var. ZFS hakkında ayrıntılı bilgi için Sun’ın bu sayfasına bakabilirsiniz.

Editörün Notu: Ara ara FM´de gündeme gelir, kadınlardan bilgisayarcı olur mu, hacker olur mu, ``geek´´ olur mu filan diye. İşte bu habere konu olan dosya sisteminin geliştiricilerinden biri olan Val Henson bu konudaki güzel örneklerden biri, fazla söz ne hacet! ;-)
sun

Görüşler

0
Challenger
Sun Microsystems' in Türkiye sitesindeki ZFS hakkındaki Türkçe makale için: http://tr.sun.com/makale/2004/040914.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

En Yeni Windows Yetkili Satıcısı: SUN Microsystems

elrond

Geçen aylar içerisinde SUN NASDAQ Ticker sembolunü JAVA olarak değiştirmek için başvurduğunda Allah bu adamlar diğer işleri komple bitiriyor dediydim içimden. Yıl oldu yazmıyorum ama eskiler bilir bu haberi benim yazmamın şart olduğunu. Şöyle Google "SUN Job R&D Cuts" diye bir arama yapınca 2001' den günümüze her sene bir felaket olduğu rahatlıkla görülebilir. Bugün ne oldu derseniz SUN Windows satmaya karar verdi.

Open BSD vs. Sun Microsystems´ Openness :)

sundance

Open BSD kurucusu Theo de Raadt, 2002 kasımında Open BSD mail listi yardıma çağırdı. Konu ilginç, üstad Sun´ın Ultra Sparc III işlemcisinin özellikleri hakkında kayda değer bir dökümana ulaşamamaktan şikayetçiydi. Ultra Sparc III, Sun ailesinin üçüncü nesil 64 bit RISC işlemcisi. Open BSD ise şu ana kadar güvenliğe verdiği önem ve bir çok mimaride gayet iyi çalışması ile ünlü Unix dağıtımı.

İşin ilginç yanı, SUN gibi Açık Sistemler konusunda her zaman bayraktarlık yapmış bir firmanın, resmen belirtmese de işlemci özelliklerini saklamaya çalışması. Sanırız Serbest Yazılım modelinin ne kadar vazgeçilmez olduğunu açıklamak için bu olay kadar iyisini bulamayız...

Sun Cobalt Qube 3, niye herkes bu küp olayına taktı ki?

larweda

Mac Cube ve CerfCube`den sonra Sun Microsystems de Cobalt Cube adında bir Internet ve Intranet yönetim sunucusu piyasaya çıkardı. Internet yönetim sunucusu deyince de içinde her türlü bağlantı şeklini destekleyen bir proxy; yeterli olacak şekilde veritabanları destekli bir web server; standart e-mail protokolleri ve web-mail destekleyen bir e-mail server; Solaris, MS Windows ve Apple OS destekli bir dosya sunucusu ve bir yazılım firewall'u var.

IBM, Solaris'e Destek Verecek

baRRacuda

Sun Microsystems' ın CEO'su Jonathan Schwartz'ın, blogunda belirtiği üzere; IBM, IBM donanımı üzerinde Solaris'e destek verecek.

Solaris Çekirdeği Uzmanı Andy Tucker İle Röportaj

FZ

Günümüzdeki en önemli UNIX türevlerinden biri olan, bankalardan tutun telekom sektörüne dek pek çok sektörde yoğum hacimli bilgi işlem görevleri için kullanılan Solaris işletim sisteminin çekirdeğinin geliştirilmesinden sorumlu baş mühendis Andy Tucker, işletim sistemleri ile ilgili son durumlardan bahsediyor.

Tucker, Solaris´in geliştirilme yöntemi ile Linux ve FreeBSD geliştirilme yöntemlerini kıyaslıyor, mikroçekirdek mimarisinin önemine değiniyor, Solaris´teki karmaşık algoritmalardan bahsediyor, neden hala en çok kullandıkları programlama dilinin C olduğunu açıklıyor ve Solaris 10 ile birlikte gelecek yeniliklere dair ipuçları sunuyor.