ZFS: Dosya Sistemlerinde Son Söz

0
anonim
Sun'ın Solaris 10 işletim sisteminde kullanılacağını duyurduğu ZFS dosya sistemi klasik dosyalama sistemlerinden oldukça farklı gözüküyor. ZFS hem SPARC hem de x86 sistemleri destekliyor. Sun’ın ZFS için iddaları şöyle:
ZFS masaüstü sistemlerden, en büyük sunuculara kadar geniş bir yelpazedeki sistemlerin ihtiyaçları için uygundur. Sistem yöneticisi mantığı ile dizayn edilmiştir, ZFS kendini onarabilen, yönetebilen, genel amaçlı tek dosya sistemidir. Özetle: Kolay yönetim (Yönetim görevlerinin %80 otomatize edilmesi ile), Kanıtlanabilir veri bütünlüğü (64-bit veri bütünlüğü kontrolü ve otomatik düzeltme ile ), Sınırsız ölçeklenebilirlik (Dünyanın ilk 128-bit lik dosya sistemi ), Yüksek performans (transactional nesne modeli tabanı ile) vadediyor ZFS.

Bütün bu gelişmelerin Sun’ın Solaris’in kaynak kodunu paylaşma projesini de düşünecek olursak GNU/Linux cephesine yansıması çok gecikmeyecektir diye düşünüyorum. Öte yandan şirketlerin vaatlerini gerçekleştirmesi konusunda temkinli olmakta fayda var. ZFS hakkında ayrıntılı bilgi için Sun’ın bu sayfasına bakabilirsiniz.

Editörün Notu: Ara ara FM´de gündeme gelir, kadınlardan bilgisayarcı olur mu, hacker olur mu, ``geek´´ olur mu filan diye. İşte bu habere konu olan dosya sisteminin geliştiricilerinden biri olan Val Henson bu konudaki güzel örneklerden biri, fazla söz ne hacet! ;-)
sun

Görüşler

0
Challenger
Sun Microsystems' in Türkiye sitesindeki ZFS hakkındaki Türkçe makale için: http://tr.sun.com/makale/2004/040914.html
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun Microsystems´ten Geleceğin Mikroişlemcileri

FZ

Kısa bir süre önce Sun Microsystems bir basın konferansı düzenledi ve yeni nesil mikroişlemciler konusundaki yol haritasını açıkladı. Haritada mevcut UltraSPARC III'ün geliştirilmesi, çift-çekirdekli UltraSPARC IV, SMT-tabanlı UltraSPARC V ve yüksek oranda "multithreaded" Niagara işlemcisi yer alıyor. Bu konuda Dr. Marc Tremblay ile yapılmış bir röportajı burada okuyabilirsiniz. Dr. Tremblay, Sun Microsystems şirketinde Mikroişlemci ve Ağ Ürünleri grubu başmimarı ve kıdemli mühendis olarak çalışmaktadır. Sun'ın ilk 64 bitlik işlemcisi UltraSPARC-I'in de tasarımcılarındandı. Dr. Tremblay aynı zamanda UltraSPARC-II'yi tasarlamıştır ve değişik bilgisayar teknolojileri konusunda 55 patent sahibidir. Bu aralar vaktinin büyük kısmını Sun Microsystems'teki "Chip MultiProcessing (CMP)" ve "Chip MultiThreading (CMT)" bölümlerinde çalışarak geçirmektedir.

Editörün Notu: Sun Microsystems gene sessiz sedasız ilerliyor. Teknoloji tarihinin en şaşırtıcı yazılım ve donanım firmalarından biri olarak rakiplerini de destekçilerini de ters köşeye yatırabilir ;-)

İmla Kılavuzuna 800.000$

FZ

Son habere göre, Sun Microsystems, Franklin Electronic Publishers'ın geliştirdiği imla kontrol ve tireleme yazılımını 800.000$ vererek lisansladı. Yazılımın StarOffice'in ileriki sürümlerinde kullanılması planlanıyor.

Söz konusu yazılım 36 dilde çalışıyor ve eşanlamlılar sözlüğü de içeriyor. Yazılım lisansını satın alan diğer firmalar arasında Adobe Systems de var.

IBM, Solaris'e Destek Verecek

baRRacuda

Sun Microsystems' ın CEO'su Jonathan Schwartz'ın, blogunda belirtiği üzere; IBM, IBM donanımı üzerinde Solaris'e destek verecek.

Açık kaynak kodlular diyarının yeni üyesi StarOffice

butch

Sun Microsystems 13 Ekim Cuma günü, söz verdiği gibi StarOffice'in kodunu kullanıma açtı. Yani kod yazanlara gün doğdu. Gözümüz aydın yeni ofis uygulamaları yolda ...

Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

FZ

Sun Microsystems, dün (14 Haziran 2005) meşhur UNIX tabanlı işletim sistemi Solaris'in kaynak kodunu kamuya açtığını duyurdu.

Kutlamalara Sun Microsystems şirket blogu.na yazan mühendisler ve takipçiler de katılmış durumda (mesela Nils Nieuwejaar, madem kodlar açıldı biraz da işin teorisini anlatalım deyip çekirdeğin sanal adres alanı düzenlemesinden bahsediyor blogunda).

Proje ile ilgili özet bilgiye buradan erişmek mümkün.