Sun Cobalt Qube 3, niye herkes bu küp olayına taktı ki?

0
larweda
Mac Cube ve CerfCube`den sonra Sun Microsystems de Cobalt Cube adında bir Internet ve Intranet yönetim sunucusu piyasaya çıkardı. Internet yönetim sunucusu deyince de içinde her türlü bağlantı şeklini destekleyen bir proxy; yeterli olacak şekilde veritabanları destekli bir web server; standart e-mail protokolleri ve web-mail destekleyen bir e-mail server; Solaris, MS Windows ve Apple OS destekli bir dosya sunucusu ve bir yazılım firewall'u var.
Cobalt, 1997`den beri sunucu sistemler tasarlayan ve pazarlayan; geçen sene de Sun Microsystems tarafından satın alınan bir firma. Sun bünyesine geçtikten sonra da aynı portföyde ürünler geliştirmeye devam eden firma Sun adı altında çıkardığı Cobalt Cube ürününde ufak ve orta boy mekanların (150 istemciye kadar) internet ve intranet ihtiyaçlarını karşılayacak bir ürün çıkarmaya çalışmış.

Sistem Linux 2.2 çekirdeği üzerine geliştirilmiş bir işletim sistemi üzerinde önden yüklenmiş halde satılıyor. Kurulum için tek yapılması gereken üzerindeki LCD ekran kullanarak bir IP adresi belirlemek. Bundan sonra tüm detaylı ayarlamalar web-tabanlı bir arayüz üzerinden ağdaki herhangi bir bilgisayardan yapılıyor.Temelde linux tabanlı olması, kimilerinin gözünü korkutabilir ama Qube üzerinde herşeyin web-tabanlı olması işleri (belki de gereksiz bir şekilde) kolaylaştırıyor.

Sun Cobalt Qube 3`ün desteklediği teknolojiler:
  • Web Server - Bütünleşik CGI, Perl ve PHP desteği, Interbase 6, MySQL ve PostGresSQL veritabanı desteği ve hazır konfigüre edilmiş FrontPage 2000 uzantıları desteği.
  • E-mail ve web-mail servisleri - Standart e-mail istemcileri (POP3, SMTP, IMAP, LDAP) tek ve grup mail listeleri, otomatik cevap ve yönlendirilmiş e-mail desteği ve Sun web-mail arayüzü.
  • Güvenlik - bütünleşik yazılım firewall`u ve 128-bit SSL kodlamalı uzaktan kontrol arayüzü.
  • Internet bağlantı paylaşımı ve network adres çevirisi (NAT) - Tek bir internet bağlantısını (dial-up, ISDN, LAN, ADSL modem, DSL router, Kablo modem, PPPoE, LL) tüm ağa paylaştırabilme desteği.
  • Dosya sunucusu - NFS, MS Windows ve Apple OS destekli dosya paylaşımı ve FTP desteği
  • Ayrıca web caching ve web erişim kontrolü sağlayabilme.
  • Donanım - 300 veya 450 MHz Intel uyumlu işlemci, 32, 64 vey 128 MB RAM bellek, çift 10/100 ethernet arabirimi, ATA/33 ve UW SCSI arayüzleri (opsiyonel olarak RAID 1 de destekleyebiliyor) 10, 20 veya daha fazla ATA veya SCSI sabit disk.

    Bu donanım aslında günümüz masaüstü makinaları için zayıf görünebilir ama, linux gücü ile bahsedilen işleri yapabilmek için gayet yeterli görünüyor.

    Sonuç olarak konfigürasyona göre 1150$ veya 2100$`a satılan Sun Cobalt Cube, amacına uygun tüm özellikleri üzerinde barındıran küçük ve kullanışlı bir cihaz, ama kişisel fikrim, biraz uğraşmayı ve araştırmayı kendisini yediren herhangi birimiz, herhangi bir linux dağıtımı üzerinde (ki bunun için özel yapılmış dağıtımlar da var) bi dolu ufak küçük bedava linux paketi yükleyip aynı özellikleri evdeki eski makinası üzerinde de gerçekleştirebilir. Ama ticari dünyada bu tarz bir ürünün Linux çekirdeği ile piyasaya sürülmesi, üstelik arkasında Sun gibi bir dev ve elinin altında Solaris gibi bir işletim sistemi varken, güzel bir olay. Bu da MS'den Steve Ballmer`in Linux ticari sistemlerde kullanılamaz iddiasına sahada verilmiş en güzel cevaplardan heralde.

    Bundan daha detaylı bilgi istiyorum diyenler için: www.cobalt.com/products/qube/index.html
  • sun

    Görüşler

    0
    anonim
    Düşündüğünün tersine bu tip sistemlerin varlığı giderek artacak. Linux'un gelişim biçiminin yarattığı dezavantajlardan birisi milyon parça halinde olması, düşüncede Voltran'ı oluşturma fikri çok cazip gelebilir ama uygulamaya gelince her zaman için bu tip bir komple yapınının varlığı daha cazip olacaktır. Çünkü IT sektöründe bilgi önemliyse onun kadar önemli olan iki kavram zaman ve vakittir.
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

    FZ

    Sun Microsystems, dün (14 Haziran 2005) meşhur UNIX tabanlı işletim sistemi Solaris'in kaynak kodunu kamuya açtığını duyurdu.

    Kutlamalara Sun Microsystems şirket blogu.na yazan mühendisler ve takipçiler de katılmış durumda (mesela Nils Nieuwejaar, madem kodlar açıldı biraz da işin teorisini anlatalım deyip çekirdeğin sanal adres alanı düzenlemesinden bahsediyor blogunda).

    Proje ile ilgili özet bilgiye buradan erişmek mümkün.

    Sun CDDL için geri sayımı başlattı

    skelyus

    Sun microsystems, açık kaynak lisansı almak için hazırlamış olduğu lisans tanım metnini OSI (Açık Kaynak İnisiyatifi) grubuna sundu. aslında 2004 ün sonunda sonuçlanması beklenirken tarih 17 Ocak'a ertelendi.

    Sun'a göre hazırladıkları bu lisans diğer açık kaynak lisanlarına göre daha kapsamlı ve geliştirici. Ancak bu noktada CDDL kapsamındaki bir yazılım ile GPL kapsamındaki bir yazılım arasında herhangi besleme ve ortak kullanım da ortadan kalmış görünüyor.

    Newsforge'da yayınlanan bu makalenin tam çeviri metnini www.linuxnet.com.tr adresinde bulabilirsiniz.

    ZFS: Dosya Sistemlerinde Son Söz

    anonim

    Sun'ın Solaris 10 işletim sisteminde kullanılacağını duyurduğu ZFS dosya sistemi klasik dosyalama sistemlerinden oldukça farklı gözüküyor. ZFS hem SPARC hem de x86 sistemleri destekliyor. Sun’ın ZFS için iddaları şöyle:

    Oracle Sun Microsystems'i Satın Aldı

    FZ

    Uzun zamandır Slashdot'ta gördüğümüz en önemli haber: Oracle Buys Sun

    Sun'dan Jonathan I. Schwartz'ın 'Today's Sun/Oracle Announcement' başlıklı e-postası da burada.

    Acaba bunun endüstrideki bilgisayarcılar açısından etkisi nasıl olacak?

    SUNdan yeni yıl hediyesi: Cobalt artık Open Source

    sundance

    Sun Microsystems, bir süre önce operasyonunu durdurduğu Cobalt sunucuların bütün arayüzlerini ve arkaplanda çalışan kodunu BSD lisansı ile dağıtacağını duyurdu.

    Oldukça yetkin bir web arayüzüne sahip Cobalt Qube 3 ve RaQ 550 sunucuları üstünde koşan bu yazılımların serbest bırakılması oldukça güzel bir haber olmakla birlikte belki de gözlerden kaçan fakat bence en önemlisi (eğer olursa) zamanında Cobalt tarafından satın alınan, Apache üzerinde hiçbir düzenleme gerektirmeden ASP kodlarının koşmasına izin veren ChiliSoft ASP´nin BSD lisansına kavuşacak olması!