Sun Cobalt Qube 3, niye herkes bu küp olayına taktı ki?

0
larweda
Mac Cube ve CerfCube`den sonra Sun Microsystems de Cobalt Cube adında bir Internet ve Intranet yönetim sunucusu piyasaya çıkardı. Internet yönetim sunucusu deyince de içinde her türlü bağlantı şeklini destekleyen bir proxy; yeterli olacak şekilde veritabanları destekli bir web server; standart e-mail protokolleri ve web-mail destekleyen bir e-mail server; Solaris, MS Windows ve Apple OS destekli bir dosya sunucusu ve bir yazılım firewall'u var.
Cobalt, 1997`den beri sunucu sistemler tasarlayan ve pazarlayan; geçen sene de Sun Microsystems tarafından satın alınan bir firma. Sun bünyesine geçtikten sonra da aynı portföyde ürünler geliştirmeye devam eden firma Sun adı altında çıkardığı Cobalt Cube ürününde ufak ve orta boy mekanların (150 istemciye kadar) internet ve intranet ihtiyaçlarını karşılayacak bir ürün çıkarmaya çalışmış.

Sistem Linux 2.2 çekirdeği üzerine geliştirilmiş bir işletim sistemi üzerinde önden yüklenmiş halde satılıyor. Kurulum için tek yapılması gereken üzerindeki LCD ekran kullanarak bir IP adresi belirlemek. Bundan sonra tüm detaylı ayarlamalar web-tabanlı bir arayüz üzerinden ağdaki herhangi bir bilgisayardan yapılıyor.Temelde linux tabanlı olması, kimilerinin gözünü korkutabilir ama Qube üzerinde herşeyin web-tabanlı olması işleri (belki de gereksiz bir şekilde) kolaylaştırıyor.

Sun Cobalt Qube 3`ün desteklediği teknolojiler:
  • Web Server - Bütünleşik CGI, Perl ve PHP desteği, Interbase 6, MySQL ve PostGresSQL veritabanı desteği ve hazır konfigüre edilmiş FrontPage 2000 uzantıları desteği.
  • E-mail ve web-mail servisleri - Standart e-mail istemcileri (POP3, SMTP, IMAP, LDAP) tek ve grup mail listeleri, otomatik cevap ve yönlendirilmiş e-mail desteği ve Sun web-mail arayüzü.
  • Güvenlik - bütünleşik yazılım firewall`u ve 128-bit SSL kodlamalı uzaktan kontrol arayüzü.
  • Internet bağlantı paylaşımı ve network adres çevirisi (NAT) - Tek bir internet bağlantısını (dial-up, ISDN, LAN, ADSL modem, DSL router, Kablo modem, PPPoE, LL) tüm ağa paylaştırabilme desteği.
  • Dosya sunucusu - NFS, MS Windows ve Apple OS destekli dosya paylaşımı ve FTP desteği
  • Ayrıca web caching ve web erişim kontrolü sağlayabilme.
  • Donanım - 300 veya 450 MHz Intel uyumlu işlemci, 32, 64 vey 128 MB RAM bellek, çift 10/100 ethernet arabirimi, ATA/33 ve UW SCSI arayüzleri (opsiyonel olarak RAID 1 de destekleyebiliyor) 10, 20 veya daha fazla ATA veya SCSI sabit disk.

    Bu donanım aslında günümüz masaüstü makinaları için zayıf görünebilir ama, linux gücü ile bahsedilen işleri yapabilmek için gayet yeterli görünüyor.

    Sonuç olarak konfigürasyona göre 1150$ veya 2100$`a satılan Sun Cobalt Cube, amacına uygun tüm özellikleri üzerinde barındıran küçük ve kullanışlı bir cihaz, ama kişisel fikrim, biraz uğraşmayı ve araştırmayı kendisini yediren herhangi birimiz, herhangi bir linux dağıtımı üzerinde (ki bunun için özel yapılmış dağıtımlar da var) bi dolu ufak küçük bedava linux paketi yükleyip aynı özellikleri evdeki eski makinası üzerinde de gerçekleştirebilir. Ama ticari dünyada bu tarz bir ürünün Linux çekirdeği ile piyasaya sürülmesi, üstelik arkasında Sun gibi bir dev ve elinin altında Solaris gibi bir işletim sistemi varken, güzel bir olay. Bu da MS'den Steve Ballmer`in Linux ticari sistemlerde kullanılamaz iddiasına sahada verilmiş en güzel cevaplardan heralde.

    Bundan daha detaylı bilgi istiyorum diyenler için: www.cobalt.com/products/qube/index.html
  • sun

    Görüşler

    0
    anonim
    Düşündüğünün tersine bu tip sistemlerin varlığı giderek artacak. Linux'un gelişim biçiminin yarattığı dezavantajlardan birisi milyon parça halinde olması, düşüncede Voltran'ı oluşturma fikri çok cazip gelebilir ama uygulamaya gelince her zaman için bu tip bir komple yapınının varlığı daha cazip olacaktır. Çünkü IT sektöründe bilgi önemliyse onun kadar önemli olan iki kavram zaman ve vakittir.
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    Sun Studio 11 bedava

    ahmetaa

    Sun MicroSystems'in C, C++ ve Fortran geliştirme platformu Sun Studio'nun son sürümü olan Sürüm 11 bedava olarak indirilebiliyor. Sun C ve C++ derleyicileri son derece etkin kod üretme özelliklerine sahip bir ürün olarak biliniyor. x86 - SPARC Solaris ve x86 Linux sürümleri mevcut.

    OpenSolaris + xfce + LiveCD = BeleniX

    halixus

    Unix olsun, güzel bir masaüstü olsun, kurulum derdi olmasın istiyorsanız BeleniX güzel bir seçenek. BeleniX OpenSolaris tabanlı bir dağıtım. Dağıtım LiveCD haline getirilip, xfce masaüstü ilave edilmiş. İlk solaris tabanlı, grafiksel arabirim ile gelen LiveCD olması bakımından ilginç. Daha önce OpenSolaris tabanlı ilk LiveCD text tabanlı olan SchilliX di. Şimdi xfce masaüstünü içeren BeleniX geldi. Ardından da tahmin ediyorum ki KDE masaüstüyle gelen bir OpenSolaris LiveCD dağıtımı kapıda. LiveCD furyasına OpenSolaris de dahil oldu diyebiliriz.

    Oracle Sun Microsystems'i Satın Aldı

    FZ

    Uzun zamandır Slashdot'ta gördüğümüz en önemli haber: Oracle Buys Sun

    Sun'dan Jonathan I. Schwartz'ın 'Today's Sun/Oracle Announcement' başlıklı e-postası da burada.

    Acaba bunun endüstrideki bilgisayarcılar açısından etkisi nasıl olacak?

    UNIX sunucu pazarının lideri Sun

    sametc

    Gartner Dataquest’in yayınladığı Dünya Sunucu Veritabanı Raporu’na göre Sun Microsystems, dünyadaki UNIX sunucu platform satıcıları arasında hem gelir hem de pazara sunulan adet bazında lider. Bu yılın ikinci üç aylık dönemini kapsayan rapora göre Sun, ayrıca tüm işletim sistemlerini kapsayan sunucu gelirlerinde de üçüncü sırada yer alıyor.

    http://www.ntvmsnbc.com

    Cobalt mavisi sönüyor!

    sundance

    Sun Microsystems, 2000 yılında 2 milyar dolara satın aldığı Cobalt Linux Aplliance makinalarını artık üretmeyeceğini açıkladı

    NetCraft 'ta yeralan açıklamaya göre, Cobalt sunucular en görkemli zamanları olan Ağustos 2000'de 3.1 milyon alan adına ve 942,000 aktif web sitesine hizmet verirken, son rakamlar 871K ve 527K olmuş durumda.

    Aktif Linux sunucuları arasında %19,6 ile RedHat'in (%51,7) hemen arkasından gelen Cobalt sunucular konusunda destek üç yıl daha verilmeye devam edecek.