Sun Cobalt Qube 3, niye herkes bu küp olayına taktı ki?

0
larweda
Mac Cube ve CerfCube`den sonra Sun Microsystems de Cobalt Cube adında bir Internet ve Intranet yönetim sunucusu piyasaya çıkardı. Internet yönetim sunucusu deyince de içinde her türlü bağlantı şeklini destekleyen bir proxy; yeterli olacak şekilde veritabanları destekli bir web server; standart e-mail protokolleri ve web-mail destekleyen bir e-mail server; Solaris, MS Windows ve Apple OS destekli bir dosya sunucusu ve bir yazılım firewall'u var.
Cobalt, 1997`den beri sunucu sistemler tasarlayan ve pazarlayan; geçen sene de Sun Microsystems tarafından satın alınan bir firma. Sun bünyesine geçtikten sonra da aynı portföyde ürünler geliştirmeye devam eden firma Sun adı altında çıkardığı Cobalt Cube ürününde ufak ve orta boy mekanların (150 istemciye kadar) internet ve intranet ihtiyaçlarını karşılayacak bir ürün çıkarmaya çalışmış.

Sistem Linux 2.2 çekirdeği üzerine geliştirilmiş bir işletim sistemi üzerinde önden yüklenmiş halde satılıyor. Kurulum için tek yapılması gereken üzerindeki LCD ekran kullanarak bir IP adresi belirlemek. Bundan sonra tüm detaylı ayarlamalar web-tabanlı bir arayüz üzerinden ağdaki herhangi bir bilgisayardan yapılıyor.Temelde linux tabanlı olması, kimilerinin gözünü korkutabilir ama Qube üzerinde herşeyin web-tabanlı olması işleri (belki de gereksiz bir şekilde) kolaylaştırıyor.

Sun Cobalt Qube 3`ün desteklediği teknolojiler:
  • Web Server - Bütünleşik CGI, Perl ve PHP desteği, Interbase 6, MySQL ve PostGresSQL veritabanı desteği ve hazır konfigüre edilmiş FrontPage 2000 uzantıları desteği.
  • E-mail ve web-mail servisleri - Standart e-mail istemcileri (POP3, SMTP, IMAP, LDAP) tek ve grup mail listeleri, otomatik cevap ve yönlendirilmiş e-mail desteği ve Sun web-mail arayüzü.
  • Güvenlik - bütünleşik yazılım firewall`u ve 128-bit SSL kodlamalı uzaktan kontrol arayüzü.
  • Internet bağlantı paylaşımı ve network adres çevirisi (NAT) - Tek bir internet bağlantısını (dial-up, ISDN, LAN, ADSL modem, DSL router, Kablo modem, PPPoE, LL) tüm ağa paylaştırabilme desteği.
  • Dosya sunucusu - NFS, MS Windows ve Apple OS destekli dosya paylaşımı ve FTP desteği
  • Ayrıca web caching ve web erişim kontrolü sağlayabilme.
  • Donanım - 300 veya 450 MHz Intel uyumlu işlemci, 32, 64 vey 128 MB RAM bellek, çift 10/100 ethernet arabirimi, ATA/33 ve UW SCSI arayüzleri (opsiyonel olarak RAID 1 de destekleyebiliyor) 10, 20 veya daha fazla ATA veya SCSI sabit disk.

    Bu donanım aslında günümüz masaüstü makinaları için zayıf görünebilir ama, linux gücü ile bahsedilen işleri yapabilmek için gayet yeterli görünüyor.

    Sonuç olarak konfigürasyona göre 1150$ veya 2100$`a satılan Sun Cobalt Cube, amacına uygun tüm özellikleri üzerinde barındıran küçük ve kullanışlı bir cihaz, ama kişisel fikrim, biraz uğraşmayı ve araştırmayı kendisini yediren herhangi birimiz, herhangi bir linux dağıtımı üzerinde (ki bunun için özel yapılmış dağıtımlar da var) bi dolu ufak küçük bedava linux paketi yükleyip aynı özellikleri evdeki eski makinası üzerinde de gerçekleştirebilir. Ama ticari dünyada bu tarz bir ürünün Linux çekirdeği ile piyasaya sürülmesi, üstelik arkasında Sun gibi bir dev ve elinin altında Solaris gibi bir işletim sistemi varken, güzel bir olay. Bu da MS'den Steve Ballmer`in Linux ticari sistemlerde kullanılamaz iddiasına sahada verilmiş en güzel cevaplardan heralde.

    Bundan daha detaylı bilgi istiyorum diyenler için: www.cobalt.com/products/qube/index.html
  • sun

    Görüşler

    0
    anonim
    Düşündüğünün tersine bu tip sistemlerin varlığı giderek artacak. Linux'un gelişim biçiminin yarattığı dezavantajlardan birisi milyon parça halinde olması, düşüncede Voltran'ı oluşturma fikri çok cazip gelebilir ama uygulamaya gelince her zaman için bu tip bir komple yapınının varlığı daha cazip olacaktır. Çünkü IT sektöründe bilgi önemliyse onun kadar önemli olan iki kavram zaman ve vakittir.
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    Sun, Üniversitelileri Büyük Yarışmaya Çağırıyor!

    parsifal

    Sun Microsystems, tüm dünyadaki öğrencileri ‘Solaris Üniversite Yarışması’na katılmaya çağırıyor. Üniversiteliler, Solaris 10 ve OpenSolaris üzerine yaratıcı proje geliştirerek, hem kendileri para ödülü kazanacak hem de okullarına 100.000 Amerikan Doları değerinde Sun teknolojisi kazandırma fırsatını elde edecek.

    Web Services ve Güvenlik

    SHiBuMi

    Liberty Alliance, Sun Microsystems in öncülüğünü yaptığı, Microsoftun Passport teknolojisine karşı alternatif çözüm üretme amacını güden bir grup. Bu grubun içersinde AOL, HP, General Motors, France Telekom, Sony gibi kurucu üyeler haricinde Cisco, Visa, Nextel, Novell gibi sponsor üyeler var. Amaç, Microsoftun single sign-on olarak adlandırılan Passport teknolojisiyle aynı görevi gören, kullanıcıların tek bir web sitesine ya da uygulamaya giriş yaptıktan sonra diğer bütün siteler ya da uygulamalar tarafından tanınmasını sağlayan teknolojiyi oluşturmak.

    Sun Microsystems´ten Geleceğin Mikroişlemcileri

    FZ

    Kısa bir süre önce Sun Microsystems bir basın konferansı düzenledi ve yeni nesil mikroişlemciler konusundaki yol haritasını açıkladı. Haritada mevcut UltraSPARC III'ün geliştirilmesi, çift-çekirdekli UltraSPARC IV, SMT-tabanlı UltraSPARC V ve yüksek oranda "multithreaded" Niagara işlemcisi yer alıyor. Bu konuda Dr. Marc Tremblay ile yapılmış bir röportajı burada okuyabilirsiniz. Dr. Tremblay, Sun Microsystems şirketinde Mikroişlemci ve Ağ Ürünleri grubu başmimarı ve kıdemli mühendis olarak çalışmaktadır. Sun'ın ilk 64 bitlik işlemcisi UltraSPARC-I'in de tasarımcılarındandı. Dr. Tremblay aynı zamanda UltraSPARC-II'yi tasarlamıştır ve değişik bilgisayar teknolojileri konusunda 55 patent sahibidir. Bu aralar vaktinin büyük kısmını Sun Microsystems'teki "Chip MultiProcessing (CMP)" ve "Chip MultiThreading (CMT)" bölümlerinde çalışarak geçirmektedir.

    Editörün Notu: Sun Microsystems gene sessiz sedasız ilerliyor. Teknoloji tarihinin en şaşırtıcı yazılım ve donanım firmalarından biri olarak rakiplerini de destekçilerini de ters köşeye yatırabilir ;-)

    Sparcbook 6500 - 4Gig RAM`li Sparc Notebook!!

    larweda

    Daha önce de Sparc tabanlı notebook'lar ürettiğini bildiğimiz Tadpole, yeni model Sparcbook'unu (Sparcbook 6500) piyasaya sürdüğünü duyurdu. (ben Slashdot`ta duydum :-) Şu anda satılan üründe UltraSparcIIi 650 işlemci, 2GB DRAM, 120GB Disk, 1400*1050 destekleyen 15'' TFT ekran ve yüklenmiş Solaris 8 işletim sistemini içeriyor, 2002 Kışında çıkacak olan bir modelde ise 4GB DRAM, 160GB disk ve yüklenmiş Solaris 9 işletim sistemi olacağı düşünülüyor, düşününce alet ortadan büyük çapta bir webserver'ı ya da epeyce transaction kaldırabilecek bir Weblogic ya da Oracle server'ı kaldırabilecek güce sahip gibi görünüyor, ha bi laptop alır da bunu sunucu yapar mısın diye sorarsanız, yapmam. Ama mantıklı hiç kimsenin alacağını (sadece solaris üzerinde çalışan CAD, VLSI, chip layout design programı filan kullananlar hariç) düşünmesem de bazı adamlar bu tip ürünler çıkartacam diye uuraşıyolar, bu da olayı haber yapıyor.

    Ortalıkta süper linux çalıştırabilen bi ton Laptop varken (aslında her laptop'a yüklenebilecek bi dağıtım kesin buluyosunuz, Knoppix benim deddiğim 5-6 değişik laptop'un hepsinde ööle ya da bööle süper çalıştı) günlük kullanım için de Sparcbook alınmaz, di mi?

    Star Office: Bir rüyanın adım adım yokoluşu

    sundance

    Sanırım ilk defa, dağıtımı bedava olan bir ürün, Sun gibi bir donanım devi tarafından satın alınıp, açık kaynak kodu lisansına göre lisanslanacağı söylenerek yok ediliyor!

    Evet yanlış duymadınız. Hepimiz bundan iki yıl kadar önce Star Office'in SUN çatısı altına girmesine MS hakimiyetinin bu sefer gerçekten kırıldığına inanarak bakmıştık. Ama ne oldu sadece 5.1 version yaklaşık 2 kat şişerek (45Mb`tan 90`a çıktı) 5.2 halini aldı. Daha Türkçeleşmesi bile bitmedi (başladı mı onu da bilmiyorum, ama Sun Türkiye Haziran`da Türkçe sürümün yayınlanacağını belirtmişti, şimdi sorsanız `Haberiniz yok mu kriz var!` derler.

    Görünüşe göre yazık oldu StarOffice`e