Sun Cobalt Qube 3, niye herkes bu küp olayına taktı ki?

0
larweda
Mac Cube ve CerfCube`den sonra Sun Microsystems de Cobalt Cube adında bir Internet ve Intranet yönetim sunucusu piyasaya çıkardı. Internet yönetim sunucusu deyince de içinde her türlü bağlantı şeklini destekleyen bir proxy; yeterli olacak şekilde veritabanları destekli bir web server; standart e-mail protokolleri ve web-mail destekleyen bir e-mail server; Solaris, MS Windows ve Apple OS destekli bir dosya sunucusu ve bir yazılım firewall'u var.
Cobalt, 1997`den beri sunucu sistemler tasarlayan ve pazarlayan; geçen sene de Sun Microsystems tarafından satın alınan bir firma. Sun bünyesine geçtikten sonra da aynı portföyde ürünler geliştirmeye devam eden firma Sun adı altında çıkardığı Cobalt Cube ürününde ufak ve orta boy mekanların (150 istemciye kadar) internet ve intranet ihtiyaçlarını karşılayacak bir ürün çıkarmaya çalışmış.

Sistem Linux 2.2 çekirdeği üzerine geliştirilmiş bir işletim sistemi üzerinde önden yüklenmiş halde satılıyor. Kurulum için tek yapılması gereken üzerindeki LCD ekran kullanarak bir IP adresi belirlemek. Bundan sonra tüm detaylı ayarlamalar web-tabanlı bir arayüz üzerinden ağdaki herhangi bir bilgisayardan yapılıyor.Temelde linux tabanlı olması, kimilerinin gözünü korkutabilir ama Qube üzerinde herşeyin web-tabanlı olması işleri (belki de gereksiz bir şekilde) kolaylaştırıyor.

Sun Cobalt Qube 3`ün desteklediği teknolojiler:
  • Web Server - Bütünleşik CGI, Perl ve PHP desteği, Interbase 6, MySQL ve PostGresSQL veritabanı desteği ve hazır konfigüre edilmiş FrontPage 2000 uzantıları desteği.
  • E-mail ve web-mail servisleri - Standart e-mail istemcileri (POP3, SMTP, IMAP, LDAP) tek ve grup mail listeleri, otomatik cevap ve yönlendirilmiş e-mail desteği ve Sun web-mail arayüzü.
  • Güvenlik - bütünleşik yazılım firewall`u ve 128-bit SSL kodlamalı uzaktan kontrol arayüzü.
  • Internet bağlantı paylaşımı ve network adres çevirisi (NAT) - Tek bir internet bağlantısını (dial-up, ISDN, LAN, ADSL modem, DSL router, Kablo modem, PPPoE, LL) tüm ağa paylaştırabilme desteği.
  • Dosya sunucusu - NFS, MS Windows ve Apple OS destekli dosya paylaşımı ve FTP desteği
  • Ayrıca web caching ve web erişim kontrolü sağlayabilme.
  • Donanım - 300 veya 450 MHz Intel uyumlu işlemci, 32, 64 vey 128 MB RAM bellek, çift 10/100 ethernet arabirimi, ATA/33 ve UW SCSI arayüzleri (opsiyonel olarak RAID 1 de destekleyebiliyor) 10, 20 veya daha fazla ATA veya SCSI sabit disk.

    Bu donanım aslında günümüz masaüstü makinaları için zayıf görünebilir ama, linux gücü ile bahsedilen işleri yapabilmek için gayet yeterli görünüyor.

    Sonuç olarak konfigürasyona göre 1150$ veya 2100$`a satılan Sun Cobalt Cube, amacına uygun tüm özellikleri üzerinde barındıran küçük ve kullanışlı bir cihaz, ama kişisel fikrim, biraz uğraşmayı ve araştırmayı kendisini yediren herhangi birimiz, herhangi bir linux dağıtımı üzerinde (ki bunun için özel yapılmış dağıtımlar da var) bi dolu ufak küçük bedava linux paketi yükleyip aynı özellikleri evdeki eski makinası üzerinde de gerçekleştirebilir. Ama ticari dünyada bu tarz bir ürünün Linux çekirdeği ile piyasaya sürülmesi, üstelik arkasında Sun gibi bir dev ve elinin altında Solaris gibi bir işletim sistemi varken, güzel bir olay. Bu da MS'den Steve Ballmer`in Linux ticari sistemlerde kullanılamaz iddiasına sahada verilmiş en güzel cevaplardan heralde.

    Bundan daha detaylı bilgi istiyorum diyenler için: www.cobalt.com/products/qube/index.html
  • sun

    Görüşler

    0
    anonim
    Düşündüğünün tersine bu tip sistemlerin varlığı giderek artacak. Linux'un gelişim biçiminin yarattığı dezavantajlardan birisi milyon parça halinde olması, düşüncede Voltran'ı oluşturma fikri çok cazip gelebilir ama uygulamaya gelince her zaman için bu tip bir komple yapınının varlığı daha cazip olacaktır. Çünkü IT sektöründe bilgi önemliyse onun kadar önemli olan iki kavram zaman ve vakittir.
    Görüş belirtmek için giriş yapın...

    İlgili Yazılar

    Sun Microsystems, MS Windows Sertifikasyonu Peşinde!

    GaripFakir

    Sun´da global market stratejisinden sorumlu başkan yardımcısı olarak çalışan Larry Singer donanımları için Microsoft'tan sertifika alacaklarını söyledi. "Kutsal Savaşları (religious crusade) bir tarafa bırakıp müşterilere almak istediklerini satacağız".

    Bilindiği üzere Sun, AMD Opteron 64 bit işlemcili sitemler üreterek sunucu pazarında kendine yeni olanaklar aramak istiyordu. Sun bünyesinde halihazırda Intel Xeon-tabanlı Fire V60 and V65 sistemlerini de barındırmakta.

    http://www.nwfusion.com/news/2004/0116suntowi.html

    Solaris, Linux ve FreeBSD Çekirdeklerinin Karşılaştırması

    honal

    "Bu günlerde zamanımın çoğunu, sınıflarda öğrencilere Solaris'in iç yapısı, aygıt sürücülerini ve sistem çökmeleri anında çekirdek tarafından üretilen çıktıları (kernel crash dump) analiz ederek hata ayıklamayı öğretmek için harcıyorum. Sınıflarda ne zaman ki Solaris'e ne çeşit alt sistemlerin adapte edildiğini izah etsem, öğrenciler sıksık "Bu Linux'da nasıl çalışıyor?" ya da "FreeBSD'de falan böyle çalışıyor, Solaris'te nasıl?" şeklinde sorular yöneltiyorlar.

    Sun Open Source University Meetup Platformu

    sifirdd

    Sun'ın başlatmış olduğu Sun Open Source University Meetup platformuna aşağıdaki adresten üye olabilirsiniz. Site üzerinde tartışmalar, video sunumlar, döküman paylaşımı şeklinde hizmetler bulunmakta. Yurtiçi ve yurtdışından öğrenciler ve öğrenci kulüpleri ile tanışma imkanı elde edebilirsiniz. Ayrıca kasım ayı sonuna kadar 100 kişiyi aşan gruplar için özel pizza partisi düzenlenecek bilginize:

    http://osum.sun.com/

    Solaris Mercek Altında

    yellowelephant

    Siz de Solaris İşletim sistemini merak mı ediyorsunuz? Bu konuda Türkçe döküman mı bulamıyorsunuz? Nasıl edinirim? Nasıl kurarım diye tereddütleriniz mi var? İşte sizin için bir bilgi kaynağı:

    IBM Sun'ı alır mı?

    auselen

    Görünen o ki son ekonomik dar boğaz içerisinde Sun iyice sıkıntıya düşmüş durumda ve kendisine destek olabilecek bir şirketle birleşmeye çalışıyor. Yıllardır IBM, Sun ve Microsoft ürünleri (programlama dilleri dahil) arasinda yaşanan rekabetin sonucu ne olacak diye beklerken belki de cevabı teknolojik üstünlük değil, bildiğimiz eski ekonomik kriterler verecek.

    Hatırlayacağınız gibi Sun'ın daha önce borsadaki etiket ismini JAVA olarak değiştirmesinden de bahsetmiştik. Görülen o ki yazılım/donanım devi ne yaparsa yapsın hisse senedi sahiplerini bir türlü memnun edemiyor.