Solaris Çekirdeği Uzmanı Andy Tucker İle Röportaj

0
FZ
Günümüzdeki en önemli UNIX türevlerinden biri olan, bankalardan tutun telekom sektörüne dek pek çok sektörde yoğum hacimli bilgi işlem görevleri için kullanılan Solaris işletim sisteminin çekirdeğinin geliştirilmesinden sorumlu baş mühendis Andy Tucker, işletim sistemleri ile ilgili son durumlardan bahsediyor.

Tucker, Solaris´in geliştirilme yöntemi ile Linux ve FreeBSD geliştirilme yöntemlerini kıyaslıyor, mikroçekirdek mimarisinin önemine değiniyor, Solaris´teki karmaşık algoritmalardan bahsediyor, neden hala en çok kullandıkları programlama dilinin C olduğunu açıklıyor ve Solaris 10 ile birlikte gelecek yeniliklere dair ipuçları sunuyor.
sun

Görüşler

0
FZ
Dikkatimi çeken şeylerden biri de Linux için geliştirildiğinde epey fırtına koparılan O(1) karmaşıklığındaki zamanlayıcı sisteminin Solaris´te çoktan beridir bulunduğu.

Röportajın altındaki yorumlardan birine göre de Linux´taki `kernel slab allocator´ da Solaris´ten alınma (slab.c dosyasındaki yorumları okuyun deniyor).
0
tongucyumruk
Tüh, haber benden önce girilmiş...

Bence röpörtajdaki en can alıcı soru altıncısı. Günümüzde çekirdek geliştirmenin durumuyla ilgili olanı. Özellikle "Eskiden sistemler araştırma labaratuarındaki insanlar için geliştirilirdi, şimdi masaüstü için geliştiriliyr" tarzındaki cümle çok önemli diye düşünüyorum. Şöyle bir düşününce gerçektende günümüzde bir çekirdeğin başarılı sayılması için en aranan özellik mükemmel scheduler veya real time bir sistem olmasından çok güncel donanım desteği. Belkide bu yüzden Solaris gibi bir sistemi geliştirmek envai çeşit donanımı düzgün şekilde desteklemesi gereken Linux çekirdeğini geliştirmekten daha kolaymış gibi geliyor bana. Zira donanım üç aşağı beş yukarı aynı olunca programcılar da aha şununda sürücüsünü yazalım demek yerine Solaris'i daha sağlam, daha gelişmiş bir sistem yapmak için çalışabiliyorlar...
0
cbc
kafama takilan birsey var.. bu donanim destegi denen hadise ile cekirdek gelistiricilerinin ugrasmamasi gerekmiyor mu? cekirdek gelistiricisi denilen kernelin daha hizli calismasi ya da daha saglam olmasi icin ugrasan kisi-ler- degil midir? eger bir donanimin desteklenmesi gerekiyorsa, bunu ya o donanim ureticisinin ya da donanimla hasir nesir olan bizden birisinin yazmasi gerekmiyor mu?

gerçektende günümüzde bir çekirdeğin başarılı sayılması için en aranan özellik mükemmel scheduler veya real time bir sistem olmasından çok güncel donanım desteği


benim buradan net olarak anladigim linus amcanin oturup "kernelim sunu da desteklesin" diye ugrastigi. ben boyle oldugunu dusunmuyordum "su ana kadar"

abartiyumusak denen firmanin isletim sistemlerinde benim gordugum surucuyu firmalardan alip imzaladigi (muhtemelen de firmalar yolluyordur). oturup suruculeri kendilerinin yazdigini dusunmuyorum. populer bir isletim sistemi diye firmalar surucu uretiyor. serbest dunyaya cekersek de uretici yerine kimi zaman driver saglayan kisileri ele alabiliriz.

sorumu net olarak tekrarlamak istiyorum:
linux kernel gelistirici ekibi denen kitle (ya da kisi :)) zamanin en ufak kismini bile ayirmiyor degil mi donanim destegi icin? ayirmiyor desin biri :)
0
Evil_Empire
Tabiki kernel le ugrasan adam kalkip modem driver yazmaz. Donanimla ilgili, islemcinin RISC - CISC ya da x86 - 68xxx oldugu gibi konularla ilgilenir. Aksi takdirde her yeni donanimin kernel patchleri ile gelmesi gerekirdi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris 9 Intel x86 platformunda çalışmayacak

erolozcan

Sun ekonomik nedenlerle Solaris 9`u Intel x86 platformda desteklemeyeceğini açıkladı. Bana göre bunun önemli bir nedeni artık Solaris`in x86 versiyonun olmasına gerek olmadığı, x86 platformunda insanların Solaris yerine Linux`u tercih etmesidir.

Sanırım Intel tabanlı Solaris kullananların büyük bir kısmı Linux`a taşınmaya başlayacak. Konu ilgili link : http://www.linuxworld.com.au/

Sun Linux

GaripFakir

Sun da nihayet kendi desktop için Linux sürümünü çıkardı. Mad Hatter adlı linux sürümü Star Office, Mozilla ve Evaluation gibi bileşenlerden oluşuyor. Aşağıdaki linkte ilk ekran görüntüleri de verilmiş:

http://www.sun.com/2003-0805/feature

IBM Sun'ı alır mı?

auselen

Görünen o ki son ekonomik dar boğaz içerisinde Sun iyice sıkıntıya düşmüş durumda ve kendisine destek olabilecek bir şirketle birleşmeye çalışıyor. Yıllardır IBM, Sun ve Microsoft ürünleri (programlama dilleri dahil) arasinda yaşanan rekabetin sonucu ne olacak diye beklerken belki de cevabı teknolojik üstünlük değil, bildiğimiz eski ekonomik kriterler verecek.

Hatırlayacağınız gibi Sun'ın daha önce borsadaki etiket ismini JAVA olarak değiştirmesinden de bahsetmiştik. Görülen o ki yazılım/donanım devi ne yaparsa yapsın hisse senedi sahiplerini bir türlü memnun edemiyor.

Web Services ve Güvenlik

SHiBuMi

Liberty Alliance, Sun Microsystems in öncülüğünü yaptığı, Microsoftun Passport teknolojisine karşı alternatif çözüm üretme amacını güden bir grup. Bu grubun içersinde AOL, HP, General Motors, France Telekom, Sony gibi kurucu üyeler haricinde Cisco, Visa, Nextel, Novell gibi sponsor üyeler var. Amaç, Microsoftun single sign-on olarak adlandırılan Passport teknolojisiyle aynı görevi gören, kullanıcıların tek bir web sitesine ya da uygulamaya giriş yaptıktan sonra diğer bütün siteler ya da uygulamalar tarafından tanınmasını sağlayan teknolojiyi oluşturmak.

MySQL @ İstanbul Bilgi Üniversitesi

butch

Açık Kaynağı destekleyen tüm dostlarımız,

MySQL'in Sun Microsystems tarafından satın alınması sonrası Türkiye'deki açık kaynak dostlarını gelişmelerle ilgili bilgilendirmek üzere MySQL Komünite İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kaj Arnö ve MySQL Kıdemli Yazılım Mühendisi Hakan Küçükyılmaz Türkiye'de İstanbul Bilgi Üniversitesi'ni ziyaret ediyorlar.