Solaris Çekirdeği Uzmanı Andy Tucker İle Röportaj

0
FZ
Günümüzdeki en önemli UNIX türevlerinden biri olan, bankalardan tutun telekom sektörüne dek pek çok sektörde yoğum hacimli bilgi işlem görevleri için kullanılan Solaris işletim sisteminin çekirdeğinin geliştirilmesinden sorumlu baş mühendis Andy Tucker, işletim sistemleri ile ilgili son durumlardan bahsediyor.

Tucker, Solaris´in geliştirilme yöntemi ile Linux ve FreeBSD geliştirilme yöntemlerini kıyaslıyor, mikroçekirdek mimarisinin önemine değiniyor, Solaris´teki karmaşık algoritmalardan bahsediyor, neden hala en çok kullandıkları programlama dilinin C olduğunu açıklıyor ve Solaris 10 ile birlikte gelecek yeniliklere dair ipuçları sunuyor.
sun

Görüşler

0
FZ
Dikkatimi çeken şeylerden biri de Linux için geliştirildiğinde epey fırtına koparılan O(1) karmaşıklığındaki zamanlayıcı sisteminin Solaris´te çoktan beridir bulunduğu.

Röportajın altındaki yorumlardan birine göre de Linux´taki `kernel slab allocator´ da Solaris´ten alınma (slab.c dosyasındaki yorumları okuyun deniyor).
0
tongucyumruk
Tüh, haber benden önce girilmiş...

Bence röpörtajdaki en can alıcı soru altıncısı. Günümüzde çekirdek geliştirmenin durumuyla ilgili olanı. Özellikle "Eskiden sistemler araştırma labaratuarındaki insanlar için geliştirilirdi, şimdi masaüstü için geliştiriliyr" tarzındaki cümle çok önemli diye düşünüyorum. Şöyle bir düşününce gerçektende günümüzde bir çekirdeğin başarılı sayılması için en aranan özellik mükemmel scheduler veya real time bir sistem olmasından çok güncel donanım desteği. Belkide bu yüzden Solaris gibi bir sistemi geliştirmek envai çeşit donanımı düzgün şekilde desteklemesi gereken Linux çekirdeğini geliştirmekten daha kolaymış gibi geliyor bana. Zira donanım üç aşağı beş yukarı aynı olunca programcılar da aha şununda sürücüsünü yazalım demek yerine Solaris'i daha sağlam, daha gelişmiş bir sistem yapmak için çalışabiliyorlar...
0
cbc
kafama takilan birsey var.. bu donanim destegi denen hadise ile cekirdek gelistiricilerinin ugrasmamasi gerekmiyor mu? cekirdek gelistiricisi denilen kernelin daha hizli calismasi ya da daha saglam olmasi icin ugrasan kisi-ler- degil midir? eger bir donanimin desteklenmesi gerekiyorsa, bunu ya o donanim ureticisinin ya da donanimla hasir nesir olan bizden birisinin yazmasi gerekmiyor mu?

gerçektende günümüzde bir çekirdeğin başarılı sayılması için en aranan özellik mükemmel scheduler veya real time bir sistem olmasından çok güncel donanım desteği


benim buradan net olarak anladigim linus amcanin oturup "kernelim sunu da desteklesin" diye ugrastigi. ben boyle oldugunu dusunmuyordum "su ana kadar"

abartiyumusak denen firmanin isletim sistemlerinde benim gordugum surucuyu firmalardan alip imzaladigi (muhtemelen de firmalar yolluyordur). oturup suruculeri kendilerinin yazdigini dusunmuyorum. populer bir isletim sistemi diye firmalar surucu uretiyor. serbest dunyaya cekersek de uretici yerine kimi zaman driver saglayan kisileri ele alabiliriz.

sorumu net olarak tekrarlamak istiyorum:
linux kernel gelistirici ekibi denen kitle (ya da kisi :)) zamanin en ufak kismini bile ayirmiyor degil mi donanim destegi icin? ayirmiyor desin biri :)
0
Evil_Empire
Tabiki kernel le ugrasan adam kalkip modem driver yazmaz. Donanimla ilgili, islemcinin RISC - CISC ya da x86 - 68xxx oldugu gibi konularla ilgilenir. Aksi takdirde her yeni donanimin kernel patchleri ile gelmesi gerekirdi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Star Office: Bir rüyanın adım adım yokoluşu

sundance

Sanırım ilk defa, dağıtımı bedava olan bir ürün, Sun gibi bir donanım devi tarafından satın alınıp, açık kaynak kodu lisansına göre lisanslanacağı söylenerek yok ediliyor!

Evet yanlış duymadınız. Hepimiz bundan iki yıl kadar önce Star Office'in SUN çatısı altına girmesine MS hakimiyetinin bu sefer gerçekten kırıldığına inanarak bakmıştık. Ama ne oldu sadece 5.1 version yaklaşık 2 kat şişerek (45Mb`tan 90`a çıktı) 5.2 halini aldı. Daha Türkçeleşmesi bile bitmedi (başladı mı onu da bilmiyorum, ama Sun Türkiye Haziran`da Türkçe sürümün yayınlanacağını belirtmişti, şimdi sorsanız `Haberiniz yok mu kriz var!` derler.

Görünüşe göre yazık oldu StarOffice`e

Solaris 9 x86 Ücretsiz

alper

2002 başlarında Sun Microsystems x86 platformu için Solaris'i çıkarmayacaklarını söylemişti. Aradan bir sene geçmişti ki 2003 başlarında bu sefer kararlarından dönmüş bir şekilde x86 plattformu icin ilk Solaris yayınlandı. Geliştiricilere ve eğitim amaçlı herkese Free Solaris Binary License Program adı altında bu işletim sistemi 20$ karşılığında veriliyordu... ta ki bugüne kadar. Sun Micosystems şimdi bu 20$lık bedeli de bugünden itibaren kaldırmış durumda. Bu sayfadan kayıt olup artık bilgisayarınıza Solaris'i kurabilirsiniz.

Kaynak: http://www.heise.de/newsticker/data/jk-11.12.03-006/

Sun´un Desktop Sistem´inin İlk İncelemesi Yayınlandı.

conan

OSNews Sun'ın Java Desktop System'ini incelemeye almış. İncelenen sürüm Build 12C. Toplam 6 CD içinde gelen dağıtım 3 derlenmiş program, 2 kaynak, 1 de doküman CDsi şeklinde kullanıma sunulmuş. İyiler ve kötüler şeklinde ele alınan bu incelemeyi ne yazık ki zaman darlığından özetleyemiyorum, ama Fazlamesai'nin de bu haberden mahrum kalmasını istemedim doğrusu. Herkesin sevgilisi ekran görüntülerini de yazıda bulmak mümkün.

Sun Open Source University Meetup Platformu

sifirdd

Sun'ın başlatmış olduğu Sun Open Source University Meetup platformuna aşağıdaki adresten üye olabilirsiniz. Site üzerinde tartışmalar, video sunumlar, döküman paylaşımı şeklinde hizmetler bulunmakta. Yurtiçi ve yurtdışından öğrenciler ve öğrenci kulüpleri ile tanışma imkanı elde edebilirsiniz. Ayrıca kasım ayı sonuna kadar 100 kişiyi aşan gruplar için özel pizza partisi düzenlenecek bilginize:

http://osum.sun.com/

OpenSolaris: Sun Microsystems de açılıyor!

FZ

Münih, Viyana, Çek Cumhuriyet, Güney Amerika ve KDE standını ziyaret edip KDE sistemini yakın takibe alan Microsoft ekipleri derken... evet, tüm zamanların en önemli ve sofistike işletim sistemlerinden Solaris'i yıllardır geliştiren Sun Microsystems de şirketin ismi ile özdeşleşmiş Solaris'i yavaş yavaş açacağını duyurdu.

http://opensolaris.org/ sitesindeki bilgilere göre Sun Microsystems, OSI onaylı CDDL lisansını benimsemiş durumda ve ilk açtığı kod da son zamanlarda epey gürültü koparan DTrace. Söz konusu yazılımın kaynak koduna buradan erişmek mümkün.

Sun'ın sözünün arkasında durup Solaris'in tamamını kamuya Internet üzerinde açıp açmayacağı merakla bekleniyor.