Solaris Çekirdeği Uzmanı Andy Tucker İle Röportaj

0
FZ
Günümüzdeki en önemli UNIX türevlerinden biri olan, bankalardan tutun telekom sektörüne dek pek çok sektörde yoğum hacimli bilgi işlem görevleri için kullanılan Solaris işletim sisteminin çekirdeğinin geliştirilmesinden sorumlu baş mühendis Andy Tucker, işletim sistemleri ile ilgili son durumlardan bahsediyor.

Tucker, Solaris´in geliştirilme yöntemi ile Linux ve FreeBSD geliştirilme yöntemlerini kıyaslıyor, mikroçekirdek mimarisinin önemine değiniyor, Solaris´teki karmaşık algoritmalardan bahsediyor, neden hala en çok kullandıkları programlama dilinin C olduğunu açıklıyor ve Solaris 10 ile birlikte gelecek yeniliklere dair ipuçları sunuyor.
sun

Görüşler

0
FZ
Dikkatimi çeken şeylerden biri de Linux için geliştirildiğinde epey fırtına koparılan O(1) karmaşıklığındaki zamanlayıcı sisteminin Solaris´te çoktan beridir bulunduğu.

Röportajın altındaki yorumlardan birine göre de Linux´taki `kernel slab allocator´ da Solaris´ten alınma (slab.c dosyasındaki yorumları okuyun deniyor).
0
tongucyumruk
Tüh, haber benden önce girilmiş...

Bence röpörtajdaki en can alıcı soru altıncısı. Günümüzde çekirdek geliştirmenin durumuyla ilgili olanı. Özellikle "Eskiden sistemler araştırma labaratuarındaki insanlar için geliştirilirdi, şimdi masaüstü için geliştiriliyr" tarzındaki cümle çok önemli diye düşünüyorum. Şöyle bir düşününce gerçektende günümüzde bir çekirdeğin başarılı sayılması için en aranan özellik mükemmel scheduler veya real time bir sistem olmasından çok güncel donanım desteği. Belkide bu yüzden Solaris gibi bir sistemi geliştirmek envai çeşit donanımı düzgün şekilde desteklemesi gereken Linux çekirdeğini geliştirmekten daha kolaymış gibi geliyor bana. Zira donanım üç aşağı beş yukarı aynı olunca programcılar da aha şununda sürücüsünü yazalım demek yerine Solaris'i daha sağlam, daha gelişmiş bir sistem yapmak için çalışabiliyorlar...
0
cbc
kafama takilan birsey var.. bu donanim destegi denen hadise ile cekirdek gelistiricilerinin ugrasmamasi gerekmiyor mu? cekirdek gelistiricisi denilen kernelin daha hizli calismasi ya da daha saglam olmasi icin ugrasan kisi-ler- degil midir? eger bir donanimin desteklenmesi gerekiyorsa, bunu ya o donanim ureticisinin ya da donanimla hasir nesir olan bizden birisinin yazmasi gerekmiyor mu?

gerçektende günümüzde bir çekirdeğin başarılı sayılması için en aranan özellik mükemmel scheduler veya real time bir sistem olmasından çok güncel donanım desteği


benim buradan net olarak anladigim linus amcanin oturup "kernelim sunu da desteklesin" diye ugrastigi. ben boyle oldugunu dusunmuyordum "su ana kadar"

abartiyumusak denen firmanin isletim sistemlerinde benim gordugum surucuyu firmalardan alip imzaladigi (muhtemelen de firmalar yolluyordur). oturup suruculeri kendilerinin yazdigini dusunmuyorum. populer bir isletim sistemi diye firmalar surucu uretiyor. serbest dunyaya cekersek de uretici yerine kimi zaman driver saglayan kisileri ele alabiliriz.

sorumu net olarak tekrarlamak istiyorum:
linux kernel gelistirici ekibi denen kitle (ya da kisi :)) zamanin en ufak kismini bile ayirmiyor degil mi donanim destegi icin? ayirmiyor desin biri :)
0
Evil_Empire
Tabiki kernel le ugrasan adam kalkip modem driver yazmaz. Donanimla ilgili, islemcinin RISC - CISC ya da x86 - 68xxx oldugu gibi konularla ilgilenir. Aksi takdirde her yeni donanimin kernel patchleri ile gelmesi gerekirdi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

ZFS: Dosya Sistemlerinde Son Söz

anonim

Sun'ın Solaris 10 işletim sisteminde kullanılacağını duyurduğu ZFS dosya sistemi klasik dosyalama sistemlerinden oldukça farklı gözüküyor. ZFS hem SPARC hem de x86 sistemleri destekliyor. Sun’ın ZFS için iddaları şöyle:

Cobalt mavisi sönüyor!

sundance

Sun Microsystems, 2000 yılında 2 milyar dolara satın aldığı Cobalt Linux Aplliance makinalarını artık üretmeyeceğini açıkladı

NetCraft 'ta yeralan açıklamaya göre, Cobalt sunucular en görkemli zamanları olan Ağustos 2000'de 3.1 milyon alan adına ve 942,000 aktif web sitesine hizmet verirken, son rakamlar 871K ve 527K olmuş durumda.

Aktif Linux sunucuları arasında %19,6 ile RedHat'in (%51,7) hemen arkasından gelen Cobalt sunucular konusunda destek üç yıl daha verilmeye devam edecek.

Açık kaynak kodlular diyarının yeni üyesi StarOffice

butch

Sun Microsystems 13 Ekim Cuma günü, söz verdiği gibi StarOffice'in kodunu kullanıma açtı. Yani kod yazanlara gün doğdu. Gözümüz aydın yeni ofis uygulamaları yolda ...

Sun Microsystems, Novell'i Almak İstiyor

Challenger

Geçen yıl önce Ximian' ı sonra da SuSE' yi satın alan Novell'in peşine daha büyük bir balık takılmış durumda. NTVMSNBC' nin The Wall Street Journal gazetesine dayandırdığı haberinde şöyle diyor: "ABD’nin önde gelen gazetesi Wall Street Journal’da çıkan habere göre, Sun Microsystems, açık kaynak Linux sağlayıcısı Novell’i 2.64 milyar dolara satın almak istiyor.


Novell’i satın alması durumunda Sun, Linux’un en büyük destekçisi IBM ile rekabet kızışacak, zira Novell, IBM’in en önemli Linux işortağı. Solaris’i bir açık kaynak yazılımına dönüştürmek isteyen Sun Microsystems, satınalımın gerçekleşmesiyle SuSe’yi Power sunucularında kullanan IBM’in Linux sağlayıcısı olacak."

Büyük balık diğer kendinden küçük balıkları yutmuştu. Şimdi de daha büyük bir balığın yemeği olmak üzere.

Sun Microsystems ZFS'i de açtı

tongucyumruk

Sun Microsystems uzun zamandır bahsedilen dünyanın ilk 128 bit dosya sistemi olan ZFS'in kodunu CDDL lisansı altında açtı. Birkaç saat önce OpenSolaris Build 27 ile duyurulan dosya sistemi özellikle 24 saat kesintisiz çalışması gereken sunucularda hayatı kolaylaştıracak birçok özellik barındırıyor. ZFS ile ilgili OpenSolaris sayfasına buradan, ZFS'in özelliklerini sergileyen bir screencast'e buradan, ZFS kaynak kodunu ve mimarisini tanıtan bir tura ise buradan ulaşabilirsiniz.

Önce Solaris, sonra DTrace, şimdi ZFS... Sun gitgide açılıyor ama gözler hala özgür bir Java arıyor...