Solaris Çekirdeği Uzmanı Andy Tucker İle Röportaj

0
FZ
Günümüzdeki en önemli UNIX türevlerinden biri olan, bankalardan tutun telekom sektörüne dek pek çok sektörde yoğum hacimli bilgi işlem görevleri için kullanılan Solaris işletim sisteminin çekirdeğinin geliştirilmesinden sorumlu baş mühendis Andy Tucker, işletim sistemleri ile ilgili son durumlardan bahsediyor.

Tucker, Solaris´in geliştirilme yöntemi ile Linux ve FreeBSD geliştirilme yöntemlerini kıyaslıyor, mikroçekirdek mimarisinin önemine değiniyor, Solaris´teki karmaşık algoritmalardan bahsediyor, neden hala en çok kullandıkları programlama dilinin C olduğunu açıklıyor ve Solaris 10 ile birlikte gelecek yeniliklere dair ipuçları sunuyor.
sun

Görüşler

0
FZ
Dikkatimi çeken şeylerden biri de Linux için geliştirildiğinde epey fırtına koparılan O(1) karmaşıklığındaki zamanlayıcı sisteminin Solaris´te çoktan beridir bulunduğu.

Röportajın altındaki yorumlardan birine göre de Linux´taki `kernel slab allocator´ da Solaris´ten alınma (slab.c dosyasındaki yorumları okuyun deniyor).
0
tongucyumruk
Tüh, haber benden önce girilmiş...

Bence röpörtajdaki en can alıcı soru altıncısı. Günümüzde çekirdek geliştirmenin durumuyla ilgili olanı. Özellikle "Eskiden sistemler araştırma labaratuarındaki insanlar için geliştirilirdi, şimdi masaüstü için geliştiriliyr" tarzındaki cümle çok önemli diye düşünüyorum. Şöyle bir düşününce gerçektende günümüzde bir çekirdeğin başarılı sayılması için en aranan özellik mükemmel scheduler veya real time bir sistem olmasından çok güncel donanım desteği. Belkide bu yüzden Solaris gibi bir sistemi geliştirmek envai çeşit donanımı düzgün şekilde desteklemesi gereken Linux çekirdeğini geliştirmekten daha kolaymış gibi geliyor bana. Zira donanım üç aşağı beş yukarı aynı olunca programcılar da aha şununda sürücüsünü yazalım demek yerine Solaris'i daha sağlam, daha gelişmiş bir sistem yapmak için çalışabiliyorlar...
0
cbc
kafama takilan birsey var.. bu donanim destegi denen hadise ile cekirdek gelistiricilerinin ugrasmamasi gerekmiyor mu? cekirdek gelistiricisi denilen kernelin daha hizli calismasi ya da daha saglam olmasi icin ugrasan kisi-ler- degil midir? eger bir donanimin desteklenmesi gerekiyorsa, bunu ya o donanim ureticisinin ya da donanimla hasir nesir olan bizden birisinin yazmasi gerekmiyor mu?

gerçektende günümüzde bir çekirdeğin başarılı sayılması için en aranan özellik mükemmel scheduler veya real time bir sistem olmasından çok güncel donanım desteği


benim buradan net olarak anladigim linus amcanin oturup "kernelim sunu da desteklesin" diye ugrastigi. ben boyle oldugunu dusunmuyordum "su ana kadar"

abartiyumusak denen firmanin isletim sistemlerinde benim gordugum surucuyu firmalardan alip imzaladigi (muhtemelen de firmalar yolluyordur). oturup suruculeri kendilerinin yazdigini dusunmuyorum. populer bir isletim sistemi diye firmalar surucu uretiyor. serbest dunyaya cekersek de uretici yerine kimi zaman driver saglayan kisileri ele alabiliriz.

sorumu net olarak tekrarlamak istiyorum:
linux kernel gelistirici ekibi denen kitle (ya da kisi :)) zamanin en ufak kismini bile ayirmiyor degil mi donanim destegi icin? ayirmiyor desin biri :)
0
Evil_Empire
Tabiki kernel le ugrasan adam kalkip modem driver yazmaz. Donanimla ilgili, islemcinin RISC - CISC ya da x86 - 68xxx oldugu gibi konularla ilgilenir. Aksi takdirde her yeni donanimin kernel patchleri ile gelmesi gerekirdi.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun Yutarak Geliyor !

sundance

Internet teknolojileri konusunda dünyanın en önde gelen hardware ve software üreticilerinden Sun Microsystems, son bir iki yıldır adından sıkça bahsedilen Cobalt firmasını satın aldı

Sun Bütün Yazılımlarını Özgürleştiriyor

anonim

Sun Mcrosystems başkanı Jonathan Schwartz, konuşmacı olarak katıldığı bir konferansta, Sun'ın amacının bütün yazılımlarını özgür yazılım olarak sunmak olduğunu açıkladı.

Schwartz, böylelikle kendi teknolojilerinin etrafında topluluklar oluşturmayı amaçladıklarını, ayrıca açık kodun yenilikleri teşvik eden, maliyetleri azaltan önemli bir fonksiyonunun olduğunu belirtti.

Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

FZ

Sun Microsystems, dün (14 Haziran 2005) meşhur UNIX tabanlı işletim sistemi Solaris'in kaynak kodunu kamuya açtığını duyurdu.

Kutlamalara Sun Microsystems şirket blogu.na yazan mühendisler ve takipçiler de katılmış durumda (mesela Nils Nieuwejaar, madem kodlar açıldı biraz da işin teorisini anlatalım deyip çekirdeğin sanal adres alanı düzenlemesinden bahsediyor blogunda).

Proje ile ilgili özet bilgiye buradan erişmek mümkün.

En Yeni Windows Yetkili Satıcısı: SUN Microsystems

elrond

Geçen aylar içerisinde SUN NASDAQ Ticker sembolunü JAVA olarak değiştirmek için başvurduğunda Allah bu adamlar diğer işleri komple bitiriyor dediydim içimden. Yıl oldu yazmıyorum ama eskiler bilir bu haberi benim yazmamın şart olduğunu. Şöyle Google "SUN Job R&D Cuts" diye bir arama yapınca 2001' den günümüze her sene bir felaket olduğu rahatlıkla görülebilir. Bugün ne oldu derseniz SUN Windows satmaya karar verdi.

İmla Kılavuzuna 800.000$

FZ

Son habere göre, Sun Microsystems, Franklin Electronic Publishers'ın geliştirdiği imla kontrol ve tireleme yazılımını 800.000$ vererek lisansladı. Yazılımın StarOffice'in ileriki sürümlerinde kullanılması planlanıyor.

Söz konusu yazılım 36 dilde çalışıyor ve eşanlamlılar sözlüğü de içeriyor. Yazılım lisansını satın alan diğer firmalar arasında Adobe Systems de var.