OpenSolaris: Sun Microsystems de açılıyor!

0
FZ
Münih, Viyana, Çek Cumhuriyet, Güney Amerika ve KDE standını ziyaret edip KDE sistemini yakın takibe alan Microsoft ekipleri derken... evet, tüm zamanların en önemli ve sofistike işletim sistemlerinden Solaris'i yıllardır geliştiren Sun Microsystems de şirketin ismi ile özdeşleşmiş Solaris'i yavaş yavaş açacağını duyurdu.

http://opensolaris.org/ sitesindeki bilgilere göre Sun Microsystems, OSI onaylı CDDL lisansını benimsemiş durumda ve ilk açtığı kod da son zamanlarda epey gürültü koparan DTrace. Söz konusu yazılımın kaynak koduna buradan erişmek mümkün.

Sun'ın sözünün arkasında durup Solaris'in tamamını kamuya Internet üzerinde açıp açmayacağı merakla bekleniyor.
sun

Görüşler

0
Challenger
Jonathan Schwartz' ın IBM CEO' suna Sam Palmisano' ya gönderdiği "Allah aşkına yazılımlarınızın Solaris portlarını da yapın" tarzı açık mektubu:
http://blogs.sun.com/roller/page/jonathan/20050121#an_open_letter_to_sam1

Bana sanki OpenSolaris ellerinde patlayacak gibi geliyor.
0
realist
Kernelinin, Solaris adminlerinin bizimle dalga geçmesini mümkün kılan özellikleri var. Hotplug CPU desteği sanırım bu konuda fikir verir.
FreeBSD'dekine benzer yöntemle çalışan (hız kaybı olmayan) Linux uyumluluk modu mevcut. Neredeyse tüm GNU uygulamaları bu moda ihtiyaç duymayacak. Çoktan aktarıldı.
IA32'de makul hızda çalışıyor, AMD64 üzerinde uçuyor. Benden duymuş olmayın, PowerPC portu da geliyor.

İlerde neler olabileceği yönünde tahmin yürütmek için CDDL'i (layığıyla) çevirecek bir -ya da bir kaç- cengaver aranıyor. Okumaya çalıştım, tıkandım kaldım.
0
tongucyumruk
Acaba diyorum, Solaris'in bu yeni lisansı DFSG uyumlu da olsa, Debian GNU/Solaris diye birşey çıksa, server'larımıza kursak işlemcileri kafamıza göre söküp taksak... hmm, hmm, hmm....
0
realist
Elimizdeki donanım buna izin vermeyeceği için olmayacaktır haliyle.

Ayrıca GPL bile olsa Debian'ın tepesindekiler uygun görmeyeceğinden bir kulp takacaklardır.
0
roktas
Mozilla lisansıyla benzer özellikler taşıyan CDDL çok muhtemelen DFSG uyumlu, ama GPL uyumsuz. Çekirdek kodunun GPL uyumlu olmamasının basit sonucu Linux ile Solaris arasında ortak bir kod tabanı oluşturulamaması. Öte yandan Solaris çekirdeğinin CDDL olması bu çekirdek üzerinde GNU araçlarının kullanılmasına engel değil, yani GNU/Solaris gibi bir şey kanaatimce mümkün. Ben bu gelişmeyi çok önemsiyorum. Fakat realist'in söylediğini biraz daha farklı şekilde ifade etmem gerekirse, arada kültürel bir uyuşmazlık var ;-) Böyle bir Debian türevi konusunda pek ümitli değilim doğrusu, ama olmasını isterim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sun Microsystems, Novell'i Almak İstiyor

Challenger

Geçen yıl önce Ximian' ı sonra da SuSE' yi satın alan Novell'in peşine daha büyük bir balık takılmış durumda. NTVMSNBC' nin The Wall Street Journal gazetesine dayandırdığı haberinde şöyle diyor: "ABD’nin önde gelen gazetesi Wall Street Journal’da çıkan habere göre, Sun Microsystems, açık kaynak Linux sağlayıcısı Novell’i 2.64 milyar dolara satın almak istiyor.


Novell’i satın alması durumunda Sun, Linux’un en büyük destekçisi IBM ile rekabet kızışacak, zira Novell, IBM’in en önemli Linux işortağı. Solaris’i bir açık kaynak yazılımına dönüştürmek isteyen Sun Microsystems, satınalımın gerçekleşmesiyle SuSe’yi Power sunucularında kullanan IBM’in Linux sağlayıcısı olacak."

Büyük balık diğer kendinden küçük balıkları yutmuştu. Şimdi de daha büyük bir balığın yemeği olmak üzere.

Açık kaynak kodlular diyarının yeni üyesi StarOffice

butch

Sun Microsystems 13 Ekim Cuma günü, söz verdiği gibi StarOffice'in kodunu kullanıma açtı. Yani kod yazanlara gün doğdu. Gözümüz aydın yeni ofis uygulamaları yolda ...

Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

FZ

Sun Microsystems, dün (14 Haziran 2005) meşhur UNIX tabanlı işletim sistemi Solaris'in kaynak kodunu kamuya açtığını duyurdu.

Kutlamalara Sun Microsystems şirket blogu.na yazan mühendisler ve takipçiler de katılmış durumda (mesela Nils Nieuwejaar, madem kodlar açıldı biraz da işin teorisini anlatalım deyip çekirdeğin sanal adres alanı düzenlemesinden bahsediyor blogunda).

Proje ile ilgili özet bilgiye buradan erişmek mümkün.

Web Services ve Güvenlik

SHiBuMi

Liberty Alliance, Sun Microsystems in öncülüğünü yaptığı, Microsoftun Passport teknolojisine karşı alternatif çözüm üretme amacını güden bir grup. Bu grubun içersinde AOL, HP, General Motors, France Telekom, Sony gibi kurucu üyeler haricinde Cisco, Visa, Nextel, Novell gibi sponsor üyeler var. Amaç, Microsoftun single sign-on olarak adlandırılan Passport teknolojisiyle aynı görevi gören, kullanıcıların tek bir web sitesine ya da uygulamaya giriş yaptıktan sonra diğer bütün siteler ya da uygulamalar tarafından tanınmasını sağlayan teknolojiyi oluşturmak.

Open BSD vs. Sun Microsystems´ Openness :)

sundance

Open BSD kurucusu Theo de Raadt, 2002 kasımında Open BSD mail listi yardıma çağırdı. Konu ilginç, üstad Sun´ın Ultra Sparc III işlemcisinin özellikleri hakkında kayda değer bir dökümana ulaşamamaktan şikayetçiydi. Ultra Sparc III, Sun ailesinin üçüncü nesil 64 bit RISC işlemcisi. Open BSD ise şu ana kadar güvenliğe verdiği önem ve bir çok mimaride gayet iyi çalışması ile ünlü Unix dağıtımı.

İşin ilginç yanı, SUN gibi Açık Sistemler konusunda her zaman bayraktarlık yapmış bir firmanın, resmen belirtmese de işlemci özelliklerini saklamaya çalışması. Sanırız Serbest Yazılım modelinin ne kadar vazgeçilmez olduğunu açıklamak için bu olay kadar iyisini bulamayız...