OpenSolaris: Sun Microsystems de açılıyor!

0
FZ
Münih, Viyana, Çek Cumhuriyet, Güney Amerika ve KDE standını ziyaret edip KDE sistemini yakın takibe alan Microsoft ekipleri derken... evet, tüm zamanların en önemli ve sofistike işletim sistemlerinden Solaris'i yıllardır geliştiren Sun Microsystems de şirketin ismi ile özdeşleşmiş Solaris'i yavaş yavaş açacağını duyurdu.

http://opensolaris.org/ sitesindeki bilgilere göre Sun Microsystems, OSI onaylı CDDL lisansını benimsemiş durumda ve ilk açtığı kod da son zamanlarda epey gürültü koparan DTrace. Söz konusu yazılımın kaynak koduna buradan erişmek mümkün.

Sun'ın sözünün arkasında durup Solaris'in tamamını kamuya Internet üzerinde açıp açmayacağı merakla bekleniyor.
sun

Görüşler

0
Challenger
Jonathan Schwartz' ın IBM CEO' suna Sam Palmisano' ya gönderdiği "Allah aşkına yazılımlarınızın Solaris portlarını da yapın" tarzı açık mektubu:
http://blogs.sun.com/roller/page/jonathan/20050121#an_open_letter_to_sam1

Bana sanki OpenSolaris ellerinde patlayacak gibi geliyor.
0
realist
Kernelinin, Solaris adminlerinin bizimle dalga geçmesini mümkün kılan özellikleri var. Hotplug CPU desteği sanırım bu konuda fikir verir.
FreeBSD'dekine benzer yöntemle çalışan (hız kaybı olmayan) Linux uyumluluk modu mevcut. Neredeyse tüm GNU uygulamaları bu moda ihtiyaç duymayacak. Çoktan aktarıldı.
IA32'de makul hızda çalışıyor, AMD64 üzerinde uçuyor. Benden duymuş olmayın, PowerPC portu da geliyor.

İlerde neler olabileceği yönünde tahmin yürütmek için CDDL'i (layığıyla) çevirecek bir -ya da bir kaç- cengaver aranıyor. Okumaya çalıştım, tıkandım kaldım.
0
tongucyumruk
Acaba diyorum, Solaris'in bu yeni lisansı DFSG uyumlu da olsa, Debian GNU/Solaris diye birşey çıksa, server'larımıza kursak işlemcileri kafamıza göre söküp taksak... hmm, hmm, hmm....
0
realist
Elimizdeki donanım buna izin vermeyeceği için olmayacaktır haliyle.

Ayrıca GPL bile olsa Debian'ın tepesindekiler uygun görmeyeceğinden bir kulp takacaklardır.
0
roktas
Mozilla lisansıyla benzer özellikler taşıyan CDDL çok muhtemelen DFSG uyumlu, ama GPL uyumsuz. Çekirdek kodunun GPL uyumlu olmamasının basit sonucu Linux ile Solaris arasında ortak bir kod tabanı oluşturulamaması. Öte yandan Solaris çekirdeğinin CDDL olması bu çekirdek üzerinde GNU araçlarının kullanılmasına engel değil, yani GNU/Solaris gibi bir şey kanaatimce mümkün. Ben bu gelişmeyi çok önemsiyorum. Fakat realist'in söylediğini biraz daha farklı şekilde ifade etmem gerekirse, arada kültürel bir uyuşmazlık var ;-) Böyle bir Debian türevi konusunda pek ümitli değilim doğrusu, ama olmasını isterim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris İşletim Sisteminin Kaynak Kodları Açıldı

FZ

Sun Microsystems, dün (14 Haziran 2005) meşhur UNIX tabanlı işletim sistemi Solaris'in kaynak kodunu kamuya açtığını duyurdu.

Kutlamalara Sun Microsystems şirket blogu.na yazan mühendisler ve takipçiler de katılmış durumda (mesela Nils Nieuwejaar, madem kodlar açıldı biraz da işin teorisini anlatalım deyip çekirdeğin sanal adres alanı düzenlemesinden bahsediyor blogunda).

Proje ile ilgili özet bilgiye buradan erişmek mümkün.

SUN ve Bill Gates'den bedava donanım!

yuxel

Sun'dan Jonathan Schwartz, donanımın ilerde bir gün bedava olacağını ve insanların sadece yazılım lisans/bağışlarına ücret ödeyeceklerini söylüyor.
Schwartz bu konuda yalnız değil.

Bir süre önce Microsoft'tan Bill Gates de benzer bir açıklama yapmıştı. Bill Gates'e göre, on yıla kadar donanım bedava olabilecek. Gates ayrıca bu bedava donanımların, gerkçek ses ve el yazısı tanıma fonkisyonlarını da içereceğini bildiriyor.
İlgili bağlantılar:
Slashdot Slashdot 2
Routers
Sun'dan bahsetmişken bir de Sun JAVA Masaüstü Sistemi 2'nin Linux.com incelemesinin bağlantısını da verelim: Linux.com

MySQL @ İstanbul Bilgi Üniversitesi

butch

Açık Kaynağı destekleyen tüm dostlarımız,

MySQL'in Sun Microsystems tarafından satın alınması sonrası Türkiye'deki açık kaynak dostlarını gelişmelerle ilgili bilgilendirmek üzere MySQL Komünite İlişkilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kaj Arnö ve MySQL Kıdemli Yazılım Mühendisi Hakan Küçükyılmaz Türkiye'de İstanbul Bilgi Üniversitesi'ni ziyaret ediyorlar.

Solaris sunuculara Denial of Service Atakları...

elrond

Evet. Fazla da beklenmeyen bir durumdu ama oldu. Sanırım artık bu tip güvenlik açıkları peşinde koşup onları afişe eden uzmanlar MS dışında olan diğer ürünlere de yavaştan saldırmaya başladı. Solaris te olan ve daha öncede bilinen -iki ay önceden- bir güvenlik açığını kullanan kötü adamlar DoS atakları ile bir Solaris makinasını erişilemez hale getirmiş durumdalar. Aynı açığı kullanarak, download edilen backdoor ile arkadaşlar kendilerini sisteme istediği an giriş yapabilir hale getirmişler. Problem bilinen adıyla tipik bir "buffer overflow" durumu. Bu açığı kullanmak için yollanan online vandallar, önden yollanan özel bir TCP/IP paketi sayesinde sistemin tümüne erşim sağlıyabiliyormuş. Solariste uzaktan uygulama çalıştırmak için kullanılan bileşenlerde problem var imiş.
Ne oldum değil ne olacağım demek lazım;-) Selamlar.

Sun Cobalt Qube 3, niye herkes bu küp olayına taktı ki?

larweda

Mac Cube ve CerfCube`den sonra Sun Microsystems de Cobalt Cube adında bir Internet ve Intranet yönetim sunucusu piyasaya çıkardı. Internet yönetim sunucusu deyince de içinde her türlü bağlantı şeklini destekleyen bir proxy; yeterli olacak şekilde veritabanları destekli bir web server; standart e-mail protokolleri ve web-mail destekleyen bir e-mail server; Solaris, MS Windows ve Apple OS destekli bir dosya sunucusu ve bir yazılım firewall'u var.