OpenSolaris: Sun Microsystems de açılıyor!

0
FZ
Münih, Viyana, Çek Cumhuriyet, Güney Amerika ve KDE standını ziyaret edip KDE sistemini yakın takibe alan Microsoft ekipleri derken... evet, tüm zamanların en önemli ve sofistike işletim sistemlerinden Solaris'i yıllardır geliştiren Sun Microsystems de şirketin ismi ile özdeşleşmiş Solaris'i yavaş yavaş açacağını duyurdu.

http://opensolaris.org/ sitesindeki bilgilere göre Sun Microsystems, OSI onaylı CDDL lisansını benimsemiş durumda ve ilk açtığı kod da son zamanlarda epey gürültü koparan DTrace. Söz konusu yazılımın kaynak koduna buradan erişmek mümkün.

Sun'ın sözünün arkasında durup Solaris'in tamamını kamuya Internet üzerinde açıp açmayacağı merakla bekleniyor.
sun

Görüşler

0
Challenger
Jonathan Schwartz' ın IBM CEO' suna Sam Palmisano' ya gönderdiği "Allah aşkına yazılımlarınızın Solaris portlarını da yapın" tarzı açık mektubu:
http://blogs.sun.com/roller/page/jonathan/20050121#an_open_letter_to_sam1

Bana sanki OpenSolaris ellerinde patlayacak gibi geliyor.
0
realist
Kernelinin, Solaris adminlerinin bizimle dalga geçmesini mümkün kılan özellikleri var. Hotplug CPU desteği sanırım bu konuda fikir verir.
FreeBSD'dekine benzer yöntemle çalışan (hız kaybı olmayan) Linux uyumluluk modu mevcut. Neredeyse tüm GNU uygulamaları bu moda ihtiyaç duymayacak. Çoktan aktarıldı.
IA32'de makul hızda çalışıyor, AMD64 üzerinde uçuyor. Benden duymuş olmayın, PowerPC portu da geliyor.

İlerde neler olabileceği yönünde tahmin yürütmek için CDDL'i (layığıyla) çevirecek bir -ya da bir kaç- cengaver aranıyor. Okumaya çalıştım, tıkandım kaldım.
0
tongucyumruk
Acaba diyorum, Solaris'in bu yeni lisansı DFSG uyumlu da olsa, Debian GNU/Solaris diye birşey çıksa, server'larımıza kursak işlemcileri kafamıza göre söküp taksak... hmm, hmm, hmm....
0
realist
Elimizdeki donanım buna izin vermeyeceği için olmayacaktır haliyle.

Ayrıca GPL bile olsa Debian'ın tepesindekiler uygun görmeyeceğinden bir kulp takacaklardır.
0
roktas
Mozilla lisansıyla benzer özellikler taşıyan CDDL çok muhtemelen DFSG uyumlu, ama GPL uyumsuz. Çekirdek kodunun GPL uyumlu olmamasının basit sonucu Linux ile Solaris arasında ortak bir kod tabanı oluşturulamaması. Öte yandan Solaris çekirdeğinin CDDL olması bu çekirdek üzerinde GNU araçlarının kullanılmasına engel değil, yani GNU/Solaris gibi bir şey kanaatimce mümkün. Ben bu gelişmeyi çok önemsiyorum. Fakat realist'in söylediğini biraz daha farklı şekilde ifade etmem gerekirse, arada kültürel bir uyuşmazlık var ;-) Böyle bir Debian türevi konusunda pek ümitli değilim doğrusu, ama olmasını isterim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Sparcbook 6500 - 4Gig RAM`li Sparc Notebook!!

larweda

Daha önce de Sparc tabanlı notebook'lar ürettiğini bildiğimiz Tadpole, yeni model Sparcbook'unu (Sparcbook 6500) piyasaya sürdüğünü duyurdu. (ben Slashdot`ta duydum :-) Şu anda satılan üründe UltraSparcIIi 650 işlemci, 2GB DRAM, 120GB Disk, 1400*1050 destekleyen 15'' TFT ekran ve yüklenmiş Solaris 8 işletim sistemini içeriyor, 2002 Kışında çıkacak olan bir modelde ise 4GB DRAM, 160GB disk ve yüklenmiş Solaris 9 işletim sistemi olacağı düşünülüyor, düşününce alet ortadan büyük çapta bir webserver'ı ya da epeyce transaction kaldırabilecek bir Weblogic ya da Oracle server'ı kaldırabilecek güce sahip gibi görünüyor, ha bi laptop alır da bunu sunucu yapar mısın diye sorarsanız, yapmam. Ama mantıklı hiç kimsenin alacağını (sadece solaris üzerinde çalışan CAD, VLSI, chip layout design programı filan kullananlar hariç) düşünmesem de bazı adamlar bu tip ürünler çıkartacam diye uuraşıyolar, bu da olayı haber yapıyor.

Ortalıkta süper linux çalıştırabilen bi ton Laptop varken (aslında her laptop'a yüklenebilecek bi dağıtım kesin buluyosunuz, Knoppix benim deddiğim 5-6 değişik laptop'un hepsinde ööle ya da bööle süper çalıştı) günlük kullanım için de Sparcbook alınmaz, di mi?

MS IE Solaris üzerinde

anonim

Microsoft IE HP-UNIX den sonra Solaris üzerinde de çalışmaya başladı, merak ediyorum Microsoft neden IE yi Linux yada FreeBSD üzerinde de çalıştırmak için bir çalışma yapmıyor bu kadar zor değildir sanırım, Hotmail FreeBSD üzerinde koşmasına rağmen(bu bilgiyi Sundance'den aldım) Microsoft neden FreeBSD için uygulama yazmıyor IE veya Outlook gibi.

SUNdan yeni yıl hediyesi: Cobalt artık Open Source

sundance

Sun Microsystems, bir süre önce operasyonunu durdurduğu Cobalt sunucuların bütün arayüzlerini ve arkaplanda çalışan kodunu BSD lisansı ile dağıtacağını duyurdu.

Oldukça yetkin bir web arayüzüne sahip Cobalt Qube 3 ve RaQ 550 sunucuları üstünde koşan bu yazılımların serbest bırakılması oldukça güzel bir haber olmakla birlikte belki de gözlerden kaçan fakat bence en önemlisi (eğer olursa) zamanında Cobalt tarafından satın alınan, Apache üzerinde hiçbir düzenleme gerektirmeden ASP kodlarının koşmasına izin veren ChiliSoft ASP´nin BSD lisansına kavuşacak olması!

Sun Cobalt Qube 3, niye herkes bu küp olayına taktı ki?

larweda

Mac Cube ve CerfCube`den sonra Sun Microsystems de Cobalt Cube adında bir Internet ve Intranet yönetim sunucusu piyasaya çıkardı. Internet yönetim sunucusu deyince de içinde her türlü bağlantı şeklini destekleyen bir proxy; yeterli olacak şekilde veritabanları destekli bir web server; standart e-mail protokolleri ve web-mail destekleyen bir e-mail server; Solaris, MS Windows ve Apple OS destekli bir dosya sunucusu ve bir yazılım firewall'u var.

En Yeni Windows Yetkili Satıcısı: SUN Microsystems

elrond

Geçen aylar içerisinde SUN NASDAQ Ticker sembolunü JAVA olarak değiştirmek için başvurduğunda Allah bu adamlar diğer işleri komple bitiriyor dediydim içimden. Yıl oldu yazmıyorum ama eskiler bilir bu haberi benim yazmamın şart olduğunu. Şöyle Google "SUN Job R&D Cuts" diye bir arama yapınca 2001' den günümüze her sene bir felaket olduğu rahatlıkla görülebilir. Bugün ne oldu derseniz SUN Windows satmaya karar verdi.