OpenSolaris: Sun Microsystems de açılıyor!

0
FZ
Münih, Viyana, Çek Cumhuriyet, Güney Amerika ve KDE standını ziyaret edip KDE sistemini yakın takibe alan Microsoft ekipleri derken... evet, tüm zamanların en önemli ve sofistike işletim sistemlerinden Solaris'i yıllardır geliştiren Sun Microsystems de şirketin ismi ile özdeşleşmiş Solaris'i yavaş yavaş açacağını duyurdu.

http://opensolaris.org/ sitesindeki bilgilere göre Sun Microsystems, OSI onaylı CDDL lisansını benimsemiş durumda ve ilk açtığı kod da son zamanlarda epey gürültü koparan DTrace. Söz konusu yazılımın kaynak koduna buradan erişmek mümkün.

Sun'ın sözünün arkasında durup Solaris'in tamamını kamuya Internet üzerinde açıp açmayacağı merakla bekleniyor.
sun

Görüşler

0
Challenger
Jonathan Schwartz' ın IBM CEO' suna Sam Palmisano' ya gönderdiği "Allah aşkına yazılımlarınızın Solaris portlarını da yapın" tarzı açık mektubu:
http://blogs.sun.com/roller/page/jonathan/20050121#an_open_letter_to_sam1

Bana sanki OpenSolaris ellerinde patlayacak gibi geliyor.
0
realist
Kernelinin, Solaris adminlerinin bizimle dalga geçmesini mümkün kılan özellikleri var. Hotplug CPU desteği sanırım bu konuda fikir verir.
FreeBSD'dekine benzer yöntemle çalışan (hız kaybı olmayan) Linux uyumluluk modu mevcut. Neredeyse tüm GNU uygulamaları bu moda ihtiyaç duymayacak. Çoktan aktarıldı.
IA32'de makul hızda çalışıyor, AMD64 üzerinde uçuyor. Benden duymuş olmayın, PowerPC portu da geliyor.

İlerde neler olabileceği yönünde tahmin yürütmek için CDDL'i (layığıyla) çevirecek bir -ya da bir kaç- cengaver aranıyor. Okumaya çalıştım, tıkandım kaldım.
0
tongucyumruk
Acaba diyorum, Solaris'in bu yeni lisansı DFSG uyumlu da olsa, Debian GNU/Solaris diye birşey çıksa, server'larımıza kursak işlemcileri kafamıza göre söküp taksak... hmm, hmm, hmm....
0
realist
Elimizdeki donanım buna izin vermeyeceği için olmayacaktır haliyle.

Ayrıca GPL bile olsa Debian'ın tepesindekiler uygun görmeyeceğinden bir kulp takacaklardır.
0
roktas
Mozilla lisansıyla benzer özellikler taşıyan CDDL çok muhtemelen DFSG uyumlu, ama GPL uyumsuz. Çekirdek kodunun GPL uyumlu olmamasının basit sonucu Linux ile Solaris arasında ortak bir kod tabanı oluşturulamaması. Öte yandan Solaris çekirdeğinin CDDL olması bu çekirdek üzerinde GNU araçlarının kullanılmasına engel değil, yani GNU/Solaris gibi bir şey kanaatimce mümkün. Ben bu gelişmeyi çok önemsiyorum. Fakat realist'in söylediğini biraz daha farklı şekilde ifade etmem gerekirse, arada kültürel bir uyuşmazlık var ;-) Böyle bir Debian türevi konusunda pek ümitli değilim doğrusu, ama olmasını isterim.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Solaris, Linux ve FreeBSD Çekirdeklerinin Karşılaştırması

honal

"Bu günlerde zamanımın çoğunu, sınıflarda öğrencilere Solaris'in iç yapısı, aygıt sürücülerini ve sistem çökmeleri anında çekirdek tarafından üretilen çıktıları (kernel crash dump) analiz ederek hata ayıklamayı öğretmek için harcıyorum. Sınıflarda ne zaman ki Solaris'e ne çeşit alt sistemlerin adapte edildiğini izah etsem, öğrenciler sıksık "Bu Linux'da nasıl çalışıyor?" ya da "FreeBSD'de falan böyle çalışıyor, Solaris'te nasıl?" şeklinde sorular yöneltiyorlar.

Sun Microsystems, MS Windows Sertifikasyonu Peşinde!

GaripFakir

Sun´da global market stratejisinden sorumlu başkan yardımcısı olarak çalışan Larry Singer donanımları için Microsoft'tan sertifika alacaklarını söyledi. "Kutsal Savaşları (religious crusade) bir tarafa bırakıp müşterilere almak istediklerini satacağız".

Bilindiği üzere Sun, AMD Opteron 64 bit işlemcili sitemler üreterek sunucu pazarında kendine yeni olanaklar aramak istiyordu. Sun bünyesinde halihazırda Intel Xeon-tabanlı Fire V60 and V65 sistemlerini de barındırmakta.

http://www.nwfusion.com/news/2004/0116suntowi.html

Sun Microsystems´ten Geleceğin Mikroişlemcileri

FZ

Kısa bir süre önce Sun Microsystems bir basın konferansı düzenledi ve yeni nesil mikroişlemciler konusundaki yol haritasını açıkladı. Haritada mevcut UltraSPARC III'ün geliştirilmesi, çift-çekirdekli UltraSPARC IV, SMT-tabanlı UltraSPARC V ve yüksek oranda "multithreaded" Niagara işlemcisi yer alıyor. Bu konuda Dr. Marc Tremblay ile yapılmış bir röportajı burada okuyabilirsiniz. Dr. Tremblay, Sun Microsystems şirketinde Mikroişlemci ve Ağ Ürünleri grubu başmimarı ve kıdemli mühendis olarak çalışmaktadır. Sun'ın ilk 64 bitlik işlemcisi UltraSPARC-I'in de tasarımcılarındandı. Dr. Tremblay aynı zamanda UltraSPARC-II'yi tasarlamıştır ve değişik bilgisayar teknolojileri konusunda 55 patent sahibidir. Bu aralar vaktinin büyük kısmını Sun Microsystems'teki "Chip MultiProcessing (CMP)" ve "Chip MultiThreading (CMT)" bölümlerinde çalışarak geçirmektedir.

Editörün Notu: Sun Microsystems gene sessiz sedasız ilerliyor. Teknoloji tarihinin en şaşırtıcı yazılım ve donanım firmalarından biri olarak rakiplerini de destekçilerini de ters köşeye yatırabilir ;-)

Sun Studio 11 bedava

ahmetaa

Sun MicroSystems'in C, C++ ve Fortran geliştirme platformu Sun Studio'nun son sürümü olan Sürüm 11 bedava olarak indirilebiliyor. Sun C ve C++ derleyicileri son derece etkin kod üretme özelliklerine sahip bir ürün olarak biliniyor. x86 - SPARC Solaris ve x86 Linux sürümleri mevcut.

SUN ve Bill Gates'den bedava donanım!

yuxel

Sun'dan Jonathan Schwartz, donanımın ilerde bir gün bedava olacağını ve insanların sadece yazılım lisans/bağışlarına ücret ödeyeceklerini söylüyor.
Schwartz bu konuda yalnız değil.

Bir süre önce Microsoft'tan Bill Gates de benzer bir açıklama yapmıştı. Bill Gates'e göre, on yıla kadar donanım bedava olabilecek. Gates ayrıca bu bedava donanımların, gerkçek ses ve el yazısı tanıma fonkisyonlarını da içereceğini bildiriyor.
İlgili bağlantılar:
Slashdot Slashdot 2
Routers
Sun'dan bahsetmişken bir de Sun JAVA Masaüstü Sistemi 2'nin Linux.com incelemesinin bağlantısını da verelim: Linux.com