Google MapReduce İlerleme mi Gerileme mi?

0
FZ

Görüşler

0
afsina
oncelikle yazinin orjinali farkli baglantida. karsi yorumlari okuyunca yazinin ne tur tutarsizliklar icerdigini anlayabilirsiniz.

http://www.databasecolumn.com/2008/01/mapreduce-a-major-step-back.html
0
yilmaz
MapReduce büyük dataları parçalayıp işleyebilmek için bir yöntem. Yazıda daha çok veritabanı olarak işlenmiş ki bence orada bir yanlış anlaşılma var.

Zaten mevcut veritabanları Google gibi şirketlerin indekslediği datayı analiz etmekte zorlandığı için bu yola baş vurulmuş. Bazı yerlerde veritabanlarının da cluster haline getirebileceğinden bahsetmiş fakat MapReduce'un bir veritabanı modeli olmadığı kısmı ıskalanmış yine.
0
yilmaz
şu linki de incelemek lazım bunu da habere kaynak olarak eklersek daha güzel olur.

http://labs.google.com/papers/mapreduce.html
0
aycanirican
The machine is (us)ing us.

Check it out: "Nested Data Parallelism in Haskell"
http://research.microsoft.com/~simonpj/papers/ndp/NdpSlides.pdf
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

OpenBSD 3.0, 1 Aralıkta resmi olarak çıkıyor

anonim

OpenBSD 3.0 , 1 Aralık`ta resmi olarak çıkıyor. Güvenliği ön plana çıkartan OpenBSD , her 6 ayda bir yeni bir sürüm çıkartıyor. Sürümlerinde yeni özelliklerden çok sistemin düzgün ve sağlam çalışmasına yönelik geliştirmelere yer veren işletim sistemi 3.0 sürümünde 10 farklı donanım mimarisini destekliyor: i386, alpha, macppc, amiga, hp300, mvme68k, mac68k, vax, sparc ve sparc64. http://www.openbsd.org

Programlama Dilleri

tongucyumruk

Programlama dilleri, hergün onları kullanıyoruz. Çalışmadığı zaman kötü dil oluyorlar, çalışınca biz yetenekli programcılar oluyoruz. Buna rağmen hepsi de sessiz sakin işini yapıyor. Peki ya bu kadar sessiz, sakin olmasalardı, dile gelselerdi ne olurdu diye düşünenler için Cem Yılmaz'ın deyişiyle burada düşünülmüşü var.

Olmazsa olmaz (Windows)

butch

Windows altında çalışmaya alışmış bir insansınız. Ama gereğinden fazla yer kaplayan ve işlevi olan (süslü) programları sevmiyorsunuz. Sizi daha çok programların hızı ve işlevi ilgilendiriyor. Ben böyle biriyim ve bir süredir bana bunları sağlayacak, mümkünse tek dosyadan oluşan, freeware(bedava)programların peşindeyim. Kendimce birşeyler toparladım ve bunu sizlerle paylaşmak istedim. Aşağıda listelenen programları şiddetle tavsiye ediyorum...

ClusterKnoppix İle Kendi Süperbilgisayar Kümenizi Kolayca Kurun

FZ

Büyük bir okul ya da şirket ağınız var, ya da bir yerden ucuza düşük model bir sürü ikinci el bilgisayar buldunuz (40$'a Pentium 166 MMX, 32 MB ana hafıza falan) ve bunların atıl kalmasına gönlünüz el vermiyor. Sağda solda "clustering" diye de tabir edilen kümeleme diye bir kavram duyuyorsunuz ancak bir sürü bilgisayarı paralel olarak belli bir problem üzerinde çalıştırmanın uzmanlık derecesinde bilgi gerektirdiğini düşünüyorsunuz... ve... yanılıyorsunuz! Her derde deva ClusterKnoppix ile çok güçlü paralel bilgi işlem merkezi kurmanız işten bile değil ;-)

Hala tereddüt edenlerin iştahını kabartmak için şu ekran görüntülerine bakmalarını tavsiye ederim: 12 adet bilgisayarın merkezi kontrolü, openMosixview, 12 meşgul bilgisayarın gözetlenmesi, openMosixmigmon.

Editörün Notu: Bildiğim kadarı ile İzmir´li üyemiz decaf (aka realist) bu konu ile ilgileniyordu, kendisinden en kısa sürede konu ile ilgili lezzetli bir makale beklediğimizi belirtmeme gerek yok sanırım ;-)

Python tabanlı Türkçe deasciifier

FZ

Kısa süre önce Deniz Yüret'in Türkçe 'deasciifier'ını (turkish-mode, Emacs Lisp ile yapılmış) Python'a çevirdim. Kaynak kod adresi: http://github.com/emres/deasciifier.

'deasciification' ve 'deasciifier' terimlerine aşina olmayanlar için kısa açıklama: Türkçe harfler kullanılmadan, sadece ASCII harfler ile yazılmış Türkçe metinlerin, düzgün şekilde Türkçe harfler kullanılarak yazılmış hale çevrilmesine 'deasciification' denir. Bu duruma bir örnek verelim, girdi metni mesela

"Opusmegi cagristiran catirtilar."

ise, çıktı metni şöyle olmalıdır:

"Öpüşmeği çağrıştıran çatırtılar."