Xen: VMware® için özgür alternatif

0
roktas
VMware`in özgür ve üstelik daha hızlı alternatifini buluyoruz galiba. Bu haber OSNews`de dikkatimi çekti. Xen, Cambridge üniversitesi Bilgisayar Labortuvarlarında geliştirilmiş özgür lisanslı bir sanal makine yazılımı. İhtiyaç sahipleri bilirler, sanal makine yazılımları özellikle önyükleme ve sistem kurulumu yazılımlarının test edilmesinde, kirlilik oluşturmadan farklı işletim sistemlerinin denenmesinde çok yararlıdır. VmWare`in mevcut alternatifleri Bochs ve Qemu yeterli performansa sahip değiller ve böyle bir şeye hakikaten ihtiyaç vardı. (Qemu Bochs`dan çok daha iyi durumda, fakat VmWare ile karşılaştırıldığında maalesef o da yavaş kalıyor.) Xen özel tekniklerle (?) böylesi bir yüksek performansa ulaşabiliyor. Daha şimdiden Redhat, Novel, HP vb. bu projeye üşüşmüş durumdalar. Xen`in Linux çekirdek kod tabanına eklenmesi de gündemde. Ha unutmadan, anladığım kadarıyla teknik olmaktan ziyade yasal nedenlerden dolayı Xen'de sanal Windows çalıştırmak mümkün değil henüz. Ama ekran görüntüleri NetBSD`yi deneyebileceğinizi söylüyor. Bu güzel :-)

Görüşler

0
bm
Hmm, bu vmware'in yerine gecmekten cok egitim yahut paylasimli kullanim amacli acik kaynak sistemlere yarar. Ilk aklima gelen sanal makine uzerinden co-lo (UML'den daha temiz ve bu amacla kullanilan acik kaynak olmayan cozumler var, mesela bu [www.sw-soft.com]).
0
realist
UserModeLinux'un nasıl çalıştığını hatırlayalım. Linux kernel yine Linux üzerinde çalışacak bir uygulama haline getirilmiş. Hatta sonrasında CoLinux adıyla Windows portu da yapılmıştı.
Xen, Linux temel alınarak hazırlanmış kendi başına bir 'kernel'. Linux ve NetBSD'nin UserModeLinux'dakine benzer şekilde modifiye edilmiş halleri Xen üzerinde çalışıyor. Yani ortada VMware'dekine benzer bir sanal PC yok. Microsoft kendisi istemedikçe Windows'un Xen portunun yapılması pek mümkün görülmüyor.
0
realist
Windows XP'yi de çalıştırdık demişler, acilen tanışmak istiyorum kendileriyle.
0
roktas
Hmm, doğru... O başlığı OSnews`deki haberden apardım, biraz daha yakın incelediğimde VMware`den farklı olduğunu görüyorum. Burada kritik özellik `modifiye edilmemiş çekirdek/OS ile çalışabilmek` olmalı ve bu yönüyle Usermode Linux daha yakın düşer buna.
0
aragorntheelessar
ödev hazırlarken kullandığım bir programdı VMware ve tabi bunun açık kaynak kodlu bir alternatifinin olması da ve bunu öğrenmem de olayın ayrı bir güzelliği.Uarım herkes anlar açık kaynak kodunun önemini.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

DOS: Henüz Ölmedi!

FZ

DOS. Yani MS-DOS. Bugünkü gençlerin büyük bir kısmının dahi bilmediği kadar düşük işlemcili bilgisayarlarda çalışabilen, pek çok öncü yazılımın geliştirilmesine yol açmış, bazılarımızın kolayca küçümseyip aşağılayabileceği bir işletim sistemi. Çoktan öldü, cenazesini kaldırdık diye düşünedurun bazıları pek de öyle düşünmüyor.

Bu makale DOS´a yazılmış bir güzelleme şeklinde ;-) FreeDOS gibi açıkkodlu açık kodlu bir alternatifi bulunan bu ilkel ortamda (!) artık Python ile program yazmanız, MP3 dinlemeniz ve tabii en önemlisi tüm zamanların en güzel oyunlarını oynamanız mümkün ;-) Meraklısı DOSbox ve Interesting DOS Programs sitelerine bir göz atabilir.

Avant Browser - IE için çok özellikli bir kabuk (daha az hafıza kullanımı)

crematorium

Bugün innDir.com'u gezerken Avant Browser'i görünce aklıma Conan'ın 25 Mart'da yayınlanan Browser hafıza kullanımı karşılaştırması başlıklı yazısında yazmış olduğu birşey geldi;
"Tab browsing hafıza kullanımı büyük ölçüde azaltıyor. Phoenixde 17 MBlık bir hafıza kârımız görülüyor. Belki IE de bu tip bir teknoloji kullanarak hafıza kullanımı azaltabilir."

Ch: C/C++ Yorumlayıcısı

Tarık

Ne kadar başarılı olduğu tartışılır fakat C/C++ programlama dillerini kullanarak yorumlanabilir programlar yaratma fikri oldukça ilginç olsa gerek. Zira birçok yorumlanabilir dilin C dilinden esinlenerek geliştirildiğini ama C dilinin yapı itibariyle yerli çalıştırılabilir dosya (native executable) üretmeye daha yatkın olduğunu düşünürsek.

RegExPad

auselen

Eğer kadim bir windows kullanıcısı iseniz düzenli ifadeler (regular expressions) konusu size her zaman yabancı gelmiş olabilir. Uygulama geliştirirken (örneğin web uygulamaları) ya da metin işlerken oldukça işinize yarayabilecek bu konuda biraz pratik yapmak için küçük bir kum havuzu ister misiniz?

PostgreSQL 7.4.2 duyuruldu.

madness

7_4_STABLE üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda, PostgreSQL 7.4.2 duyuruldu. 7.4.1'den sonra yapılan değişiklikler içinde, bizim için en dikkat çekici olanı:

* Partial fix for Turkish-locale issues

Türkçe sorunu için uzun süreden beri yazışmamız bir miktar sonuç verdi. Çabaları için Nicolai Tufar'a ve Enver Altın'a teşekkürler.