Xen: VMware® için özgür alternatif

0
roktas
VMware`in özgür ve üstelik daha hızlı alternatifini buluyoruz galiba. Bu haber OSNews`de dikkatimi çekti. Xen, Cambridge üniversitesi Bilgisayar Labortuvarlarında geliştirilmiş özgür lisanslı bir sanal makine yazılımı. İhtiyaç sahipleri bilirler, sanal makine yazılımları özellikle önyükleme ve sistem kurulumu yazılımlarının test edilmesinde, kirlilik oluşturmadan farklı işletim sistemlerinin denenmesinde çok yararlıdır. VmWare`in mevcut alternatifleri Bochs ve Qemu yeterli performansa sahip değiller ve böyle bir şeye hakikaten ihtiyaç vardı. (Qemu Bochs`dan çok daha iyi durumda, fakat VmWare ile karşılaştırıldığında maalesef o da yavaş kalıyor.) Xen özel tekniklerle (?) böylesi bir yüksek performansa ulaşabiliyor. Daha şimdiden Redhat, Novel, HP vb. bu projeye üşüşmüş durumdalar. Xen`in Linux çekirdek kod tabanına eklenmesi de gündemde. Ha unutmadan, anladığım kadarıyla teknik olmaktan ziyade yasal nedenlerden dolayı Xen'de sanal Windows çalıştırmak mümkün değil henüz. Ama ekran görüntüleri NetBSD`yi deneyebileceğinizi söylüyor. Bu güzel :-)

Görüşler

0
bm
Hmm, bu vmware'in yerine gecmekten cok egitim yahut paylasimli kullanim amacli acik kaynak sistemlere yarar. Ilk aklima gelen sanal makine uzerinden co-lo (UML'den daha temiz ve bu amacla kullanilan acik kaynak olmayan cozumler var, mesela bu [www.sw-soft.com]).
0
realist
UserModeLinux'un nasıl çalıştığını hatırlayalım. Linux kernel yine Linux üzerinde çalışacak bir uygulama haline getirilmiş. Hatta sonrasında CoLinux adıyla Windows portu da yapılmıştı.
Xen, Linux temel alınarak hazırlanmış kendi başına bir 'kernel'. Linux ve NetBSD'nin UserModeLinux'dakine benzer şekilde modifiye edilmiş halleri Xen üzerinde çalışıyor. Yani ortada VMware'dekine benzer bir sanal PC yok. Microsoft kendisi istemedikçe Windows'un Xen portunun yapılması pek mümkün görülmüyor.
0
realist
Windows XP'yi de çalıştırdık demişler, acilen tanışmak istiyorum kendileriyle.
0
roktas
Hmm, doğru... O başlığı OSnews`deki haberden apardım, biraz daha yakın incelediğimde VMware`den farklı olduğunu görüyorum. Burada kritik özellik `modifiye edilmemiş çekirdek/OS ile çalışabilmek` olmalı ve bu yönüyle Usermode Linux daha yakın düşer buna.
0
aragorntheelessar
ödev hazırlarken kullandığım bir programdı VMware ve tabi bunun açık kaynak kodlu bir alternatifinin olması da ve bunu öğrenmem de olayın ayrı bir güzelliği.Uarım herkes anlar açık kaynak kodunun önemini.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Eclipse İçin Türkçe İmla Denetimi Eklentisi: Musahhih

FZ

Yusuf Karagöl, Zemberek tabanlı ve Eclipse içinde javadoc, yorum ve karakter katarlarında Türkçe imla denetimi yapan Musahhih isimli bir eklenti geliştirmiş.

Kaynak: http://zembereknlp.blogspot.com/

YazBoz API'nin İlk Sürümü Çıktı

FZ

Daha önce bahsettiğimiz yazboz.com ile ilgili yeni bir gelişmeyi paylaşmak istiyoruz: sistemi kendi uygulamalarında kullanmak isteyen araştırmacılar için bir API hazırlandı.

yazboz.com geliştiricileri Can Altıneller ve Özgür Oktay'ın hazırladığı API belgesinin ilk sürümünü FM takipçisi bilgisayarcılarla paylaşmak istiyoruz:

YazBoz.com'da biriktirdiğiz verileri bilim insanları ve uygulama geliştirmek isteyen herkesle paylaşabilmek için bir API geliştirdik. Bugüne kadar Yazboz'u inceleyen yapay zekâ araştırmacıları, dilbilimciler ve bilişsel bilimciler yazboz verilerinin kendi çalışmalarına önemli katkılarda bulunabileceğini düşündüler. YAZBOZ API’nin bu ilk sürümü ile bilim insanları ve geliştiriciler yeni uygulamalar yapabilecekler. Uygulamalar çoğaldıkça ve geliştikçe biz de YAZBOZ API yi geliştireceğiz.

IT uzmanlarının bilgilerini paylaşabilecekleri bir platform

anonim

Stackoverflow ya da experts-exchange gibi yurtdışı kaynakların ülkemizdeki eksikliği genelde forumlarla doldurulmaya çalışılıyor. Ancak çok daha genel amaçlı hazırlanmış olan forum yazılımları ihtiyaca tam cevap veremiyor.

Uzmansorusu.com, puanlama sistemi kullanarak bilgisini diğerleri ile paylaşan üyeleri önplana çıkartarak ödüllendiriyor, sosyal ağlardan alıştığımız "kullanıcı grupları" ile aynı ilgi alanlarını paylaşan kişilerin birbileri ile irtibat halinde olmasına olanak sağlıyor, arşivleme ve detaylı filtreleme özellikleri ile kişiye özgü "bilgi veritabanı" tutmalarını sağlıyor.

Supermemo

m1a2

Öğrenmek sizin için bir tutku haline gelmiş fakat "öğreniyorum, unutuyorum" çevriminden şikayetçi iseniz bu programa bakmanızı öneririm. Supermemo Polonyalı bir (moleküler) biyolog olan Dr. Piotr Wozniak tarafından, teorik temelleri bir lisansüstü tezinde ortaya çıkan bir program. Dr. Wozniak yüksek lisans çalışmasında `Unutma` olayının kimyasını inceleyerek `Active Recall` olarak adlandırdığı bir `optimum tekrarlama` şeması ve matematiksel model geliştirmiş. Modeli geliştirmekle kalmamış `dur bakayım, ben bunu bir program haline de getireyim` diyerek Supermemo programını yazmış.

OS X ile Windows XP Yarışıyor

Soulblighter

www.XvsXP.com adresinde OS X ile Windows XP'nin karşılaştırılması yapılıyor. Karşılaştırmanın ayrıntıları ve verilen puanlar bir tabloda belirtilmiş.